F1: uitslag Grand Prix Bahrein

Michel (OA)
Jenson Button heeft in Bahrein zijn derde race van het seizoen gewonnen. Vettel en poleman Trulli werden tweede en derde, Ferrari scoorde met Räikkönen haar eerste punten van het jaar.

Met een baantemperatuur van 49 graden hadden meerdere teams problemen met de hitte en Brawn GP had zelfs extra gaten in het bodywork van de auto's gemaakt voor wat meer koeling. Hamilton had een goede start en had voor de eerste bocht al de derde plaats in handen, terwijl Glock de leiding overnam van zijn teamgenoot. Een ronde later werd hij echter al uitgeremd door Button. Kubica, Heidfeld, Nakajima en Massa kwamen binnen voor nieuwe voorvleugels.

De Toyotacoureurs reden langzaam weg van Button met een serie snelste raceronden. Echte gevechten vonden pas vanaf positie tien plaats, waar Piquet Webber en Fisichella achter zich aan had. Vettel verloor wat snelheid en kwam onder druk van Barrichello te staan. In ronde elf kwam Glock binnen voor zijn eerste stop, een ronde later gevolgd door Trulli. De Italiaan stopte korter dan zijn teamgenoot en kwam ruim voor Glock terug op de baan. Hij verloor de zesde plaats aan Alonso, die buitenom langszij kwam.

Glock bleek de grootste verliezer van de eerste pitstopserie te zijn, want zowel Hamilton als Button en Vettel kwamen voor hem terug op de baan. Barrichello was sneller dan Piquet, maar had de grootste moeite om zijn landgenoot in te halen, die op de juiste momenten verdedigde en het KERS-systeem gebruikte. Pas na een aantal ronden kon Barrichello de achtste plaats veroveren en dat hij een stuk harder kon bleek direct, toen hij een ronde later ook Glock passeerde.

Na ronde 21 hadden de eerste acht coureurs hun stops gemaakt en bleek Button de nieuwe leider, gevolgd door Trulli, Vettel en Hamilton. Terwijl Räikkönen nog binnen de punten reed op positie zeven, worstelde Massa op de veertiende plaats met een slecht functionerende KERS. Barrichello was ondertussen de snelste coureur op de baan en hij reed makkelijk naar de vierde stek van Hamilton, waarna de Braziliaan binnenkwam voor zijn tweede stop.

BMW reed een kansloze race. Beide coureurs reden achterin het veld en waren al in ronde 35 op een ronde gezet door Button. Twee ronden later kwamen zowel Button als Trulli en Hamilton de pits in en kwamen ook in die volgorde weer op de baan. Vijf minuten later kwam ook Vettel binnen en kreeg Button de leiding weer in handen.

Vettel kwam als tweede terug in de race, maar kreeg het al snel moeilijk met Trulli en Barrichello, die hem binnen twee seconden volgden. Barrichello stond echter op een driestopsstrategie en moest nog een keer naar binnen. Hij verloor door een snelle stop slechts een positie aan Hamilton. Hij kwam direct voor Räikkönen terecht, die zijn handen vol had om Glock achter zich te houden.

Met nog acht ronden voor de boeg zag de race zijn eerste uitvaller. Nakajima reed vanaf de achttiende plaats de pits in en stapte uit. Fisichella was in druk gevecht met Massa voor de veertiende plaats en zat en passant kopman Button nog in de weg. Een subtiele tik van Massa smoorde Fisichella's verdere ambities.

Het uitrijden van de wedstrijd leek voor Button een walk in the park. Hij won de race comfortabel, met Vettel op zeven seconden en Trulli daar weer twee achter. Räikkönen scoorde met een zesde plaats de eerste punten voor Ferrari in 2009.