FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 mei 2008

Dijksma trekt 60 miljoen uit voor peuterspeelzalen

Het kabinet trekt ruim zestig miljoen euro uit om de kwaliteit van peuterspeelzalen te versterken. Dat maakte staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksman(PvdA) vrijdag bekend.

Een leidster in een peuterspeelzaal mag straks maximaal acht kinderen onder haar hoede hebben. Ook komt er in iedere groep in ieder geval één leidster met een opleiding op mbo-niveau. Als peuters al les nodig hebben voordat ze naar school gaan, kunnen hun ouders hiervoor een vergoeding krijgen. Verder wil Dijksma met de financiële injectie kinderopvangcentra en peuterspeelzalen stimuleren om meer samen te werken.

De bewindsvrouw heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afspraken gemaakt over de uitwerking van de plannen. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2010 in werking treedt.

Arnhemse trolleybus op groene stroom

Vanaf volgende week donderdag gaan alle Arnhemse trolleybussen op groene stroom rijden. De speciale bussen zijn nu al milieuvriendelijk; doordat ze elektrisch aangedreven zijn stoten ze geen schadelijke stoffen uit. Het Arnhemse trolleynet gebruikt ongeveer zes miljoen kilowattuur per jaar.

Het trolleynet haalt de groene stroom uit waterkrachtcentrales in Noorwegen. Het voordeel hiervan is dat een waterkrachtcentrale geen fossiele brandstoffen gebruikt en geen kooldioxide uitstoot. Op deze manier probeert de gemeente Arnhem de trolley zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. In september 2009 bestaat de trolleybus 60 jaar.

Tevens komt er een verbod voor vervuilende vrachtwagens die gebruik maken van de centrumring van de Gelderse hoofdstad.

De allereerste trolleybus

De allereerste trolleybus: lijn 101.
Foto: Wikipedia

Israël onderschept toestel Tony Blair

Israëlische gevechtstoestellen zijn deze week ingezet om -naar bleek- het toestel van Midden-Oostengezant Tony Blair te onderscheppen. Dat heeft een bron binnen het Israëlische leger vrijdag gezegd. Blair was in een privéjet onderweg van Sharm el-Sheikh naar een donorconferentie voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, maar zijn piloot reageerde niet op herhaalde oproepen van de Israëlische luchtverkeersleiding.

Zoals gebruikelijk is als een ongeïdentificeerd toestel het Israëlische luchtruim binnengaat, snelden twee piloten zich naar hun gevechtsvliegtuigen om het te onderscheppen. Eenmaal in de lucht kon Blairs piloot de Israëliërs duidelijk maken wie er aan boord was. Het toestel van de Britse ex-premier had kennelijk een technisch probleem, waardoor de piloot de Israëlische luchtverkeersleiding niet kon horen. Blair zelf hoorde pas achteraf van het incident.

'Israël voert aantal wegblokkades Westoever op'

Hoewel Israël meer bewegingsvrijheid heeft beloofd voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, is het aantal wegblokkades in het gebied tussen september en mei met 7 procent gestegen, tot ruim zeshonderd. Dat zegt het VN-bureau voor humanitaire zaken OCHA vandaag in een rapport.

Er werden weliswaar 103 wegblokkades opgeheven, maar in dezelfde periode kwamen er op andere plekken 144 bij, aldus het rapport. Israël zegt dat de controleposten noodzakelijk zijn om zich te beschermen tegen geweld, maar critici zeggen dat Israël meer kan doen om de bewegingsvrijheid op de Westoever te vergroten zonder daarbij het risico op aanslagen te vergroten. De wegblokkades zijn volgens Palestijnen funest voor de economie.

[GP2] Uitslag Monaco race 1

Vanmiddag heeft Bruno Senna de GP2-race in Monaco gewonnen. De Braziliaan bleef Pastor Maldonado en Karun Chandhok voor. Yelmer Buurman eindigde als twaalfde en Ho Pin Tung werd zevende.

Senna kwam bij de start goed weg van de tweede plaats en passeerde meteen Maldonado die van pole gestart was. In Mirabeau vielen de eerste twee coureurs uit, Vitaly Petrov zijn wagen ging ineens linksaf en nam daar Kamui Kobayashi bij mee. In de 27ste ronde was het een grote chaos op de baan, wederom ging het fout in Mirabeau. Giorgio Pantano werd voorbij gereden door Sebastien Buemi, ze raakten elkaar waarna het totaal vast kwam te staan. Senna haalde toen een aantal wachtende auto's in terwijl er gele vlaggen hingen, teambaas Paul Jackson was daarom bang dat er een straf zou volgen.

"Het was een verwarrende situatie", aldus Jackson. Wel moest hij zich even melden bij Charlie Whiting, de wedstrijdleider. "Ik ging naar Charlie om te vragen of we hen allemaal weer voorbij moesten laten, want het laatste wat we wilden, was een straf. Hij zei echter dat we gewoon door konden rijden en dat hij er geen moeite mee had dat Bruno tijdens een gele vlag-situatie stilstaande auto's had ingehaald."

Senna zelf werd goed op de hoogte gehouden door het team over de situatie op de baan, waardoor hij op veel coureurs een ronde voorsprong kon nemen. "Over de radio vertelden ze me al dat ik links moest blijven. Ik maakte me nog wel zorgen dat ik misschien te lang stil moest staan, omdat de motor dan te heet zou worden, maar uiteindelijk had ik maar een vertraging van een paar seconden," aldus het neefje van racelegende Ayrton Senna.

Mike Conway leek lange tijd op weg naar de derde plek nadat alle opstoppingen weg waren. Helaas voor hem reed Javier Villa, die op dat moment een achterblijver was, tegen hem aan waardoor Conway uit viel. Voor het incident is Villa bestraft wat betekend dat hij morgen als vierentwintigste start. Conway is als achtste geklasseerd wat hem morgenmiddag de pole oplevert bij de sprintrace. Dan wordt de top acht van deze race in omgekeerde volgorde op de grid gezet, waardoor Tung als tweede start.

Senna was na de race erg tevreden over de auto en het feit dat hij in het voor hem magische Monaco won. "Dit is geweldig. Mijn auto had een goede en consistente snelheid vanaf de start. Ik wist het gat met Pastor goed te controleren. Af en toe kwam hij dichterbij, maar ik wist hier een goed antwoord op te geven. Zonder mijn banden te willen beschadigen, probeerde ik zo hard mogelijk te rijden. Ik ben zo blij dat ik voor het eerst in Monaco heb kunnen winnen. Ik hoop er nog zoveel mogelijk zeges aan toe te voegen."

Oud-wereldkampioen Formule 1 Ayrton Senna is nog altijd recordhouder als het gaat om overwinningen in Monaco. Ayrton won namelijk zesmaal. Vandaar dat het voor Bruno een bijzondere plek is.

positienaamteamverschil ronden
1B. SennaiSport1:03:36.09145
2P. MaldonadoPiquet Sports+ 0,67445
3K. ChandhokiSport+ 44.92345
4A. VallesBCN+ 47,59245
5A. ParenteSuper Nova+ 48,19145
6R. RodriguezFMS+ 56,85745
7H. TungTrident Racing+ 1:17,65145
8M. ConwayTrident Racing+ 1 ronden44
9J. d'AmbrosioDAMS+ 1 ronden44
10C. BakkerudSuper Nova+ 1 ronden44
11A. ZuberPiquet Sports+ 1 ronden44
12Y. BuurmanTrust Team Arden+ 1 ronden44
13A. SoucekDPR+ 1 ronden44
14J. VillaRacing Enineering+ 1 ronden44
15D. NunesDPR+ 1 ronden44
16B. HanleyCampos+ 1 ronden44
17M. PuglisiDurango+ 1 ronden44
18L. FilippiART GP+ 12 ronden23
19 R. GrosjeanART GP+ 17 ronden18
20G. PantanoRacing Enineering+ 17 ronden18
21S. BuemiTrust Team Arden+ 17 ronden18
22A. CarrollFMS+ 18 ronden17
23A. ValerioDurango+ 19 ronden16
24K. KobayashiDAMS+ 45 ronden0
25V. PetrovCampos+ 45 ronden0

EK: rel en Kamervragen over bierprijs

Wat de inwoners van de idyllische Alpenlanden vreesden, is een rel vanwege het EK. Waarom zou je je immers opwinden als je elke dag aan apres-ski kunt doen? Toch is de rel er eindelijk gekomen. In Oostenrijk liggen de bierprijzen in de zogeheten namelijk 'fanbases' beduidend hoger dan in de Zwitserse equivalenten. Fanbases zijn concreet gezien enorme campings waar half Europa in de komende weken heen zal trekken.

Oostenrijkers zijn woedend op zowel de overheid als de EK-organisatie. In alle speelsteden mag tijdens het EK alleen in de zogeheten 'fanbases' bier verkocht worden, en dan ook nog eens alleen Carlsberg. Dat merk is dan ook een van de officiële sponsors. Oostenrijkers willen ten eerste geen vies Deens bier, ten tweede willen ze zelf weten waar ze welk bier kopen, en als laatste zijn ze ook nog boos over de absurde prijs van het buitenlandse bocht.

Voor een halve liter Deens bier betaal je straks in Zwitserland €3,09, maar in Oostenrijk wel 5 hele euro's. Dit is te wijten aan heffingen en belastingen waarmee de Oostenrijkse overheid de kosten van het evenement probeert te dekken. De rechtse partij FPÖ gaat Kamervragen stellen, en vindt dat de EU in moet grijpen. Zwitserland is overigens géén EU-lid.

[RG] Huta Galung naar hoofdtoernooi

Jesse Huta Galung maakt vanaf komend weekend zijn debuut op Roland Garros. De Nederlander kende in de derde ronde van de kwalificaties de nodige moeite met zijn tegenstander, de Spanjaard Marc Lopez. Toch wist de jongeling in drie sets te zegevieren (6-7(3), 7-6(3) en 6-3).

Eerder rekende Huta Galung ook al af met Flavio Cipolla uit Italië en Hugo Armando uit de Verenigde Staten. De nummer 188 van de wereld pakte vorig jaar de eindzege op het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn en maakte twee jaar geleden zijn debuut in de Davis Cup.

Eerder vandaag werd de loting voor Roland Garros al bekend gemaakt. Robin Haase moet het in de eerste ronde van het Franse tennistoernooi opnemen tegen de Kroaat Marin Cilic. Michaëlla Krajicek treedt in de eerste ronde aan tegen Sanda Mamic.

Iedereen staakt, postbodes niet

De vakbonden en postbedrijf TNT hebben vanavond een akkoord bereikt. De aangekondigde landelijke staking van woensdag 28 mei, waarbij in het hele land geen post en pakketjes zouden worden bezorgd noch post gesorteerd, gaat niet door. Dat hebben de bonden zojuist laten weten.

De inhoud van het akkoord wordt later op de avond bekendgemaakt. De bonden eisten voor de werknemers van TNT een structurele loonsverhoging van 3,5 procent per 1 april. TNT bood 1,5 procent per april en nog eens 1,5 procent per januari 2009.

Sinds 23 april voerden de postbodes lokale acties. Zo werden onder meer in Groningen, Amsterdam en Rotterdam estafettestakingen georganiseerd. De stakers bezorgden geen post en de brievenbussen werden niet geleegd. De bevolking van grote delen van Nederland had naast deze staking ook last van de algehele busstakingen, die nu al weken af en aan doorgaan. Een akkoord tussen overheid en buschauffeurs is tot dusver niet in zicht.

 

Pieter blijft z'n oranje busje rijden

Pieter Post blijft zijn oranje busje voorlopig rijden

Ibrahimovic niet in bekerfinale Italië

Zlatan Ibrahimovic mist zaterdag de bekerfinale van Italië. De Zweed heeft knieklachten, waardoor hij de wedstrijd van zijn club Inter tegen AS Roma moet missen.

Vorige week was Ibrahimovic nog goed voor twee doelpunten in de wedstrijd tegen Parma, waardoor Internazionale de Italiaanse titel voor zich opeiste. Die wedstrijd was hij juist teruggekomen van een blessure. In hoeverre de nieuwe blessure van de oud-Ajacied zijn deelname aan het komende EK beïnvloedt, is nog niet duidelijk.

[RG] Huta Galung aan Vanek gekoppeld

Jesse Huta Galung moet het in de eerste ronde van Roland Garros opnemen tegen Jiri Vanek. Dit heeft een loting bepaald. De Tsjech, die op de 92e plaats van de wereldranglijst staat, speelde nog nooit eerder tegen de Nederlander.

Huta Galung slaagde er vrijdagmiddag in om toegang te krijgen tot het hoofdtoernooi in Parijs. Dit deed de jonge tennisser door zijn Spaanse tegenstander Marc Lopez in drie sets (6-7(7), 7-6(3) en 6-3) te verslaan.

Het is voor Huta Galung overigens de eerste keer dat hij is doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van een grandslam.

'In 2016 evaluatie van bpm'

De aanschafbelasting (bpm) voor personenauto's wordt tot 2018 geleidelijk afgeschaft, tenzij twee jaar daarvoor uit een evaluatie blijkt dat het verstandig is de bpm deels te behouden. Dat is vandaag vernomen uit betrouwbare bronnen rond het kabinet.

Het kabinet bespreekt volgens hen dit voorstel volgende week vrijdag. Een besluit is nog niet gevallen over het schrappen van de bpm, dat moet plaatsmaken voor de invoering van de kilometerheffing.

Vorige week leek het erop dat de meest betrokken ministers, op weg naar een besluit, het er over eens waren om de bpm af te schaffen en in plaats daarvoor een heffing te leggen op de aanschaf van vervuilende auto's.

Het kabinet wil nu de bpm schrappen in een tempo waardoor in 2018 de belasting volledig is verdwenen. Er komt wel een evaluatiemoment in 2016. Er kunnen 'effecten' zijn op de begroting die je nu niet kunt inschatten, "maar waarvoor je de ogen niet kunt sluiten en waardoor mogelijk een deel van de bpm behouden blijft", aldus de bronnen.

In 2016 moet de bpm tot 25 procent zijn teruggebracht. Als de aanschafbelasting daarna niet verder wordt verlaagd, "dan zit dat niet verrekend in de kilometerheffing", aldus de bronnen. Deze afspraak zal schriftelijk vastgelegd worden.

Kunstzinnig moorden in Mad World screens

Kunst is kunst en smaken verschillen ook hierin. Sommige mensen vinden Picasso knullige tekeningetjes maken, anderen kunnen uren naar zijn meesterwerken staren. Mad World zal zo'n spel worden. Of je vindt de grafische stijl prachtig, of je wordt al gek van de gedachte eraan. In een zwart-witte wereld kun je lekker moorden, wat door het knalrode bloed extra van je scherm afspat. Enkele dagen geleden lieten we dit hier al zien in een korte trailer, nu hebben we een aantal screens waarop je wat rustiger kunt kijken hoe het meest grove spel op de Wii er uit komt te zien.Mad World zou in het eerste kwartaal van 2009 klaar moeten zijn. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken komt dit spel echt alleen op de Wii uit. Volgens de developers heeft dit te maken met onderscheid. Op de PS3 en 360 valt een gewelddadige game niet echt op. Op de Wii spitst iedereen direct zijn/haar oren. Wanneer we duidelijkheid krijgen over de gameplay laten we het uiteraard meteen weten!

McCain (71) mag frietjes blijven eten

De Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, John McCain, heeft vandaag informatie over zijn gezondheidstoestand gepubliceerd.

Uit het 1173 pagina's tellende dossier blijkt dat McCain recent geen problemen meer heeft gehad met kanker en dat zijn bloeddruk en gewicht normaal zijn voor zijn leeftijd, aldus de BBC. Ook heeft hij geen mentale klachten overgehouden aan zijn krijgsgevangenschap in Vietnam.

McCain, die in augustus 72 wordt, is de oudste persoon die zich ooit kandidaat heeft gesteld om voor het eerst zijn intrek te nemen in het Witte Huis.

[UPDATE]Zware systeemeisen voor Starcraft II

Update:
Volgens de site 'computervideogames' heeft Blizzard hun laten weten dat de specificaties die de wereld in zijn geholpen nergens op slaan. Ze zijn nog steeds bezig met het bepalen van de werkelijke systeem vereisten en zullen dit zelf officieel bekend maken wanneer het zover is. Volgens Blizzard zijn de specificaties van Micromania 'pure speculatie'

Originele bericht:
Het Spaanse blad Micromania heeft Blizzard mogen bezoeken voor een preview van de lang verwachte titel Starcraft II. Gedurende hun eervolle bezoek bij Blizzard hebben de heren van Micromania wat info gevonden over de systeemeisen van de game. Ondanks het feit dat dit nog niet officieel bevestigd is door Blizzard zelf, ziet het er toch naar uit dat dit de uiteindelijke systeemeisen zullen zijn.

Minimum Requirements:
GFX: GeForce 7/8 Series or Radeon 1000/2000 with 256 MB RAM
CPU: Pentium 4
RAM: 1 GB
Internet: ADSL 1 Mbit

Recommended Requirements:
GFX: GeForce 8000 or Radeon 2000 series with 512 MB RAM
CPU: Core 2 Duo or Athlon X2.
RAM: 2 GB
Internet: ADSL 3 Mbit

Optimal Requirements:
GFX: Geforce 9000er or Radeon 3000er Series
CPU: Core 2 Duo 3 GHz or Athlon X2
RAM: 2GB with DualChannel mode

Diamantenroof in Purmerend

Bij een diamantentransactie in een bedrijvenpand in Purmerend zijn de 'kopers' van een partij diamanten er zonder te betalen vandoor gegaan. Ze gristen plotseling de diamanten van tafel en verdwenen in een gereedstaande auto. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

De politie kan nog niets zeggen over de waarde van de meegenomen diamanten. Die kan pas worden vastgesteld als de certificaten die bij de diamanten horen, zijn bestudeerd. Bij de 'transactie' in Purmerend is geen geweld gebruikt.

'Vwo-examen aardrijkskunde was onduidelijk'

Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) heeft vandaag veel klachten binnengekregen over het vwo-eindexamen aardrijkskunde. Volgens een woordvoerster van het LAKS vonden veel leerlingen de vraagstellingen onduidelijk.

Daardoor kostte het lezen van de opgaven te veel tijd en werd het examen dus te lang gevonden.

Het LAKS gaf woensdag aan de examens dit jaar "opvallend slordig" te vinden. Ook vrijdag werden er weer spelfouten gevonden, en wel in het vmbo-examen Frans. Volgens de woordvoerster kunnen de kleinste fouten in examenstof een kandidaat danig van de kook brengen.

Ook het vmbo-examen wiskunde dat donderdag al werd afgenomen, zorgde voor consternatie. Circa dertig scholen bleken de verkeerde stof aan hun leerlingen te hebben opgegeven. Daardoor bestudeerden hun examenkandidaten een hoofdstuk over meetkunde te weinig. Volgens het LAKS is het vooralsnog niet mogelijk om deze fout middels de puntentelling glad te trekken. Het is namelijk niet meer te controleren wie daadwerkelijk de fout hebben begaan.

Amrabat kiest voor Oranje

Nordin Amrabat heeft definitief gekozen om voor Nederland uit te komen. Omdat de 21-jarige aanvaller vrijdagavond aantrad met Jong Oranje in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Zwitserland, kan Amrabat niet meer van voetbalnationaliteit veranderen.

Volgens de regels mag een voetballer met een dubbele nationaliteit alleen voor zijn 21ste levensjaar van voetbalnationaliteit veranderen. Omdat Amrabat op 31 maart zijn 22e levensjaar inging en vrijdagavond in een officieel duel voor Nederland uitkwam, mag hij niet meer veranderen van voetbalnationaliteit. Daardoor kan hij niet meer voor zijn andere eventuele keuze Marokko uitkomen.

Een voorbeeld van iemand die dat nog wel mag, is Ismaïl Aissati. De middenvelder van PSV verjaart pas 16 augustus 2009 en mag daarom tot die datum nog veranderen van voetbalnationaliteit.

Vrouwen: lingerie moet praktisch zijn

Lingerie hoeft voor vrouwen niet per se sexy te zijn, blijkt uit Engels onderzoek. Voor de draagsters ervan is het belangrijk dat het praktisch en comfortabel zit.

Ontwerpers van lingerie doen erg hun best de setjes spannend en sexy te maken, terwijl vrouwen het veelal zien als normaal ondergoed. Zo vinden de meeste vrouwen een BH niet sexy. Zes op de tien vrouwen kopen pas nieuwe lingerie wanneer het oude aan vervanging toe is.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een derde (34 procent) het liefst een lingeriesetje koopt, 36 procent houdt het goedkoop en draagt liever onderbroeken uit een voordeelverpakking. Daarnaast gaan vrouwen niet meer speciaal naar een lingeriewinkel voor de onderkleding, maar kopen ze steeds vaker bij grote winkelketen en warenhuizen.

Schuil/Nummerdor in halve finales

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben bij de Kroatisch Open in Zagreb voor een verrassing gezord. het bereikte de halve finales ten koste van de de olympische kampioenen Ricardo/Emanuel.

Het Braziliaanse duo, als eerste geplaatst, maakte het Nederlanders wel lastig. Pas na vijf kwartier werd de wedstrijd in het voordeel van Schuil en Nummerdor beslist: 21-17 20-22 25-23.

Jochem de Gruijter en Gijs Ronnes, die eerder op de dag door Schuil en Nummerdor naar de herkansing waren verwezen, zijn inmiddels zeker van een plek bij de eerste zeven. Ze klopten het Noorse tweetal Vegard Hoidalen/Kjell Arne Goranson met 21-14 21-18.

Hoogspanningskabels onder de grond

Tussen Zoetermeer en Wateringen in het Westland komt tien kilometer hoogspanningskabel onder de grond. Minister Maria van der Hoeven heeft voor ondergrondse aanleg gekozen om het landschap van Midden-Delfland en de Zuidpolder te ontzien. Ook zou een bovengrondse kabel te dicht bij woonwijken komen.

Het ondergrondse stuk wordt onderdeel van een hoogspanningskabel van 22 kilometer. De kabel kan niet helemaal onder de grond. Volgens netbeheerder TenneT komt anders de stabiliteit van de stroomvoorziening in gevaar.

De stichting 'Delft zegt NEE tegen bovengronds 380Kv' streed al langer tegen de bouw van bovengrondse elektriciteitsmasten door het landschap bij Delft. Uiterlijk in 2011 moet de nieuwe lijn er liggen.

Wanneer is Dit: Opgave 7 - Uitslag

Deze was dus kennelijk niet heel erg moeilijk. De beschrijving van Tackleberry was wat ik wilde horen. Er zijn weer veel mensen in de verkeerde lift gestapt maar ik heb geen zin in ruzie. Veel lifters dus. Voor 3 punt gaan dus mee: ABC-tje, Tinuzzz_Talpa, Wensmeester, Rossdale, Jordy-B, Champloo, PAAC, TagForce, Freak_66, JtS, elkravo, G-lock, DoorBell, InThePidlvity, Mar0988, luciferhout, bees, Peter_S, Kiegie, MrXian, Maxzter, Pjotrik, Daywalk3r, rednasje1987, WurM, Karstman, Charrel, borisz, Ryoga, Sc0rPi0n, Cloonaid, Klaasjuan, UsurPia, Viper2k1, dfr0st, padlarf, Knutknuttsson, Irakeez en WasQ.
 

Fisichella trekt bijzonder pak aan

Gisteren had Giancarlo Fisichella zijn normale racepak nog aan maar vanaf morgen zal hij in een speciale outfit rijden. Tevens zal hij een bijzondere helm dragen.

De Italiaan rijdt dit weekend zijn tweehonderdste Formule 1-race en vierde daarom vandaag al een klein feestje. Tijdens dat feestje liet hij zijn kledij voor dit weekend zien. Ook gaf Vijay Mallya, teambaas van Force India, hem de hartelijke felicitaties. Fisichella wil in Monaco de eerste coureur worden die voor het Indiaanse team punten scoort.

Begrotingsoverschot hoger dan gedacht

Het overschot op de begroting valt dit jaar voor het kabinet nog hoger uit dan aanvankelijk gedacht. Voor dit jaar was een overschot van 0,4 procent van het bruto binnenlands product geraamd, maar inmiddels rekent minister Wouter Bos (Financiën) op 0,9 procent.

Dat blijkt vandaag uit de voorjaarsnota die Bos aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het grotere overschot wordt vooral veroorzaakt door hogere belasting- en premieinkomsten.

De verwachte economische groei voor dit jaar is wel naar beneden bijgesteld: van 2,5 naar 2,25 procent. De terugval is deels te verklaren door de internationale kredietcrisis.

Moeder verrast Wibi Soerjadi met platina plaat

De moeder van Wibi Soerjadi heeft haar zoon overdonderd met een platina plaat terwijl hij het gras aan het maaien was van zijn landgoed in Zeist. Dat meldt het management van de 38-jarige pianist vrijdag. Zijn cd 'Melodies' is ondertussen ruim 25 duizend keer over de toonbank gegaan.

Mama Soerjadi werd bij de overhandiging vergezeld door de inkoopdirecteur van de drogisterijketen waar 'Melodies' exclusief te verkrijgen is. De cd bevat een lied speciaal gecomponeerd voor zijn moeder. Zijn moeder was hier volgens het management dolblij mee en nu was het haar beurt om haar zoon te verrassen.

Twee extra Gelredome-concerten Marco Borsato

Marco Borsato geeft twee extra concerten in het Arnhemse Gelredome. De extra optredens in de 'Wit licht'-tournee vinden plaats op 10 en 20 oktober. Dat heeft organisator The Entertainment Group vrijdag bekendgemaakt. De verkoop van de kaarten start zaterdag.

In de voorverkoop voor de overige optredens op 13, 14, 17 en 18 oktober bleken de kaarten enorm gewild, stelt de zanger. "Ik vind het fantastisch dat mijn fans er net zo naar uitkijken als ik. En natuurlijk wil ik iedereen alle kans bieden het concert in al zijn opwinding te beleven."

Het concertkaartje geeft ook toegang tot de bioscoopfilm 'Wit licht', die op 11 december in première gaat. Zijn album met dezelfde titel ligt vanaf september in de winkel. De gelijknamige eerste single reikte tot de bovenste positie in de Nederlandse hitlijsten.

EU beperkt invoer zonnebloemolie uit Oekraïne

De Europese Unie heeft vrijdag de invoer van zonnebloemolie uit Oekraïne beperkt. In Frankrijk, Spanje en Griekenland bleek zulke olie verontreinigd te zijn met minerale olie.

Iedere partij Oekraïense zonnebloemolie moet voortaan geanalyseerd worden voordat ze in de EU mag worden ingevoerd. De nationale autoriteiten moeten de EU inlichten als de olie dusdanig verontreinigd is dat zij voor menselijke consumptie ongeschikt is.

Na de ontdekking van de verontreinigde olie heeft de EU de lidstaten 16 mei aangeraden alle invoer van zonnebloemolie uit Oekraïne voorlopig op te schorten. De nieuwe regels worden binnen een jaar herzien.

Metal Gear Solid 4: Grote installatie, grotere cutscenes

Nog maar heel even en dan komt Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots uit. De game zal niet alleen één van de grootste releases van dit jaar worden, het is waarschijnlijk ook de duurste game ooit gemaakt. Met dit deel lijkt alles dus beter en meer te zijn. Hetzelfde geldt voor de installatie en de cutscenes.

Het Britse blad PSW heeft een review staan in hun laatste nummer en ze hebben de volledige game al gespeeld. Volgens PSW zal het spel een installatie van maar liefst 4.6 GB vereisen. Dis is natuurlijk ontzettend veel, maar toch zullen veel mensen het er voor over hebben.

Naast de grote installatie zijn de cutscenes ook een stuk groter. Vonden veel gamers de 40 minuten durende cutscene van MGS2 al lang, nu zal je een kleine speelfilm aan cutscenes zien. De langste zou volgens PSW ongeveer 90 minuten duren maar wel van ongekend hoge kwaliteit zijn.

RBR tevreden over progressie

Christian Horner en Adrian Newey zijn tevreden over de vooruitgang die Red Bull Racing sinds vorig seizoen heeft geboekt. Het team heeft voor de komende twee races bovendien aerodynamische vernieuwingen in petto.

Teambaas Christian Horner zei dat de 13e en 14e plaatsen van Webber en Coulthard tijdens de vrije trainingen van gisteren niet representatief zijn voor de huidige prestaties van het team. "De afgelopen vier wedstrijden zijn redelijk gegaan zoals we verwacht hadden," aldus Horner. "In de eerste race hebben we geen punten gescoord, maar sindsdien heeft Webber in elke wedstrijd punten behaald en David is met twee negende plaatsen ook niet ver weg geweest."

"Sinds vorig jaar hebben we een aanzienlijke stap vooruit gemaakt. We kunnen concurreren met Renault en gaan voor de vierde plaats in het kampioenschap." Volgens Horner is het team vorig jaar minstens twintig punten misgelopen door onbetrouwbaarheid, maar dit jaar heeft de ploeg nieuwe projectmanagers aangetrokken om de betrouwbaarheid te verbeteren, met name op het gebied van de versnellingsbak.

Ook technisch directeur Adrian Newey is tevreden. "Het veld is dichter bij elkaar gekomen en we zitten een stuk dichter bij de top dan vorig jaar. Dat betekent ook dat de kleinste fout op zaterdag grote gevolgen kan hebben voor de zondag," zei Newey. De Brit denkt dat Red Bull Racing goede kansen maakt in Monaco en Canada. Dit weekend heeft het team de beschikking over een nieuwe voorvleugel, om tegenwicht te bieden aan de nieuwe achtervleugel waar het team al het hele seizoen mee rijdt. Daarnaast moet in Canada een nieuwe wielophanging tractieproblemen oplossen.

Ferguson haalt uit naar Madrid

De uitspraken van Real Madrid over Cristiano Ronaldo zijn niet in goede aarde gevallen bij de manager van Manchester United, Alex Ferguson. Er wordt al maanden gepraat over een transfer van de Portugees naar Madrid.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Madrilenen tachtig miljoen wilden betalen voor Ronaldo. Deze, en de eerdere berichten, komen de neus uit bij Ferguson: “Real Madrid is niet de enige club met interesse voor Ronaldo. De andere clubs lopen er echter niet zo mee te koop.”

“Denken ze nu echt dat Ronaldo niet in de belangstelling staat van andere Europese topclubs? Natuurlijk wel, alleen laten die clubs zich niet verleiden tot onzinpraat”, aldus Ferguson. Hij gaat nog verder. “Ze moeten niet denken dat ze ons de wetten kunnen voorschrijven. We hebben ze Ruud van Nistelrooy en David Beckham verkocht, maar dat was mogelijk omdat wij daar zelf open voor stonden.”

Deurne begint goed aan kampioenscompetitie

Gisteravond heeft sv Deurne in de kampioenscompetitie bij de zondagamateurs gewonnen van Hollandia. In Hoorn wisten de Brabanders hun eerste wedstrijd in deze nacompetitie met 0-1 te winnen.

De achthonderd toeschouwers waren nog maar net op hun plaats toen Deurne al scoorde. Falk Louwers mikte raak. In het restant van de eerste helft werd de score niet meer gewijzigd. Dit gebeurde na rust ook niet, ondanks een offensief van Hollandia. De ingevallen keeper Maarten van Elst, die al in de eerste helft de geblesseerd geraakte Guido Budziak moest vervangen, had met diverse reddingen een groot aandeel in de zege van de kampioen van de hoofdklasse B.

Door de zege is sv Deurne nu koploper, met drie punten uit één duel. Hollandia volgt nu op de tweede plaats. De ploeg heeft eveneens drie punten, maar dan uit twee duels. Achilles '29, met nul uit één nu laatste, kan zondag op bezoek bij sv Deurne proberen om de stand weer gelijk te trekken.

"Silverstone niet in de problemen"

Spencer Canning, chef ontwikkeling van Silverstone, ontkent dat Bernie Ecclestone de race op het Britse circuit al bijna heeft opgegeven. Volgens de circuitleiding is er nog weinig aan de hand.

Spencer Canning is verantwoordelijk voor de vernieuwingen die nodig zijn op het circuit en ontkent dat er al een deadline voor verlenging van het contract tussen Formula One Management (FOM) en de British Racing Drivers' Club (BRDC) is verstreken. "Niemand van de FOM heeft ons iets anders verteld dan dat de gesprekken nog bezig zijn en dat ze de plannen voor de nieuwe pits met instemming hebben bekeken," aldus Canning.

In oktober beginnen de werkzaamheden op het circuit, die ruim veertig miljoen euro zullen gaan kosten. "Iedereen staat in de startblokken, als we beginnen in oktober zijn we in de lente van 2010 helemaal klaar. Het enige dat ons momenteel ontbreekt, is het geld," verklaarde Canning.

Zolang het budget voor de vernieuwingen nog niet rond is, zullen de gsprekken tussen de FOM en de BRDC voortduren, denkt Canning. Volgens de Engelsman zijn er onderhandelingen gaande met diverse investeerders.

[Giro] Tweede dagzege Cavendish

Mark Cavendish heeft zijn tweede dagzege van de Giro d'Italia binnen. De Brit was in Cittadella de sterkste na een massasprint. Daniele Bennati eiste de tweede plaats voor zich op. Kolo Fernández completeerde de top drie.

De vluchters van de dag waren Mickael Buffaz van Cofidis en Josu Agirre van Euskatel. Zij zochten al vroeg de aanval op en wisten een voorsprong van maximaal acht minuten te bewerkstelligen. Op tien kilometer van de finish werden zij echter door het peloton ingehaald.

Giovanni Visconti zag zijn leidende positie niet in gevaar komen en zal ook morgen met het roze tricot aan de start verschijnen. De Italiaan heeft bijna zes minuten voor sprong op zijn directe concurrent Gabriele Bosisio.

Morgen is het weer een dag voor de berggeiten in de Ronde van Italië. Dan staat er namelijk een rit van 195 kilometer door de Dolomieten op het programma. De kans is groot dat het geen massasprint wordt, aangezien de aankomst bergop is.


Uitslag dertiende etappe:

#NaamPloegLandTijd
1Mark CavendishTeam High RoadGroot-Brittanië04:11,07
2Daniele BennatiLiquigasItaliëz.t
3Koldo FernándezEuskatelSpanjez.t
4Erik ZabelMilramDuitslandz.t
5Julian DeanTeam SlipstreamNieuw-Zeelandz.t

Algemeen klassement:

#NaamPloegLandTijd
1Giovanni ViscontiQuick-StepItalië57:17,06
2Gabriele BosisioLPRItalië+ 5,50
3Alberto ContadorAstanaSpanje+ 6,59
4Andreas KlödenAstanaDuitsland+ 7,41
5Vincenzo NibaliLiquigasItalië+ 7,51

Häkkinen twijfelt aan Hamilton

Tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen twijfelt of Lewis Hamilton de grote druk op diens schouders wel aan zal kunnen, nu hij een minder ervaren coureur als teamgenoot heeft.

Häkkinen denkt dat Hamilton dit jaar pas echt in het diepe wordt gegooid, na een debuutjaar waarin hij veel heeft geleerd van zijn teamgenoot Fernando Alonso. "Nu bevindt Lewis zich in een situatie waarin hij eerste coureur is en onder druk staat om de auto verder te ontwikkelen en sneller te maken en te laten zien dat hij het team resultaten kan brengen," aldus de Fin.

"De druk op Lewis is erg groot," denkt Häkkinen. "Hij heeft absoluut talent en kan prestaties leveren, maar hij zou fouten kunnen gaan maken."

BV Veendam opnieuw in financiële problemen

Nadat BV Veendam vorig jaar nog van een financiële ondergang gered kon worden, is het nu opnieuw mis. De gemeente Veendam wil bijspringen, maar stelt wel voorwaarden.

BV Veendam heeft een begroting van 1,9 miljoen, maar heeft nu al tussen de drie en vijf ton tekort. Aangezien de spelers en personeelsleden ook hun maandelijkse salarissen moeten ontvangen, is er voor de komende maanden rond de 3,5 ton nodig.

De gemeente Veendam wil, nu de club in de problemen zit, bijspringen door voor 50.000 euro mede-shirtsponsor te worden. Dan moet er echter wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet de begroting voor 15 juni rond zijn, en moet de betaalde voetbalclub ook volgend seizoen nog spelen in de Jupiler League.

Maandag wordt er door de gemeente beslist of BV Veendam het overbruggingskrediet ook echt zal krijgen.

Kuijt: "Helemaal niets in Amsterdam"

Noëlle Kuijt, de dochter van voetballer Dirk Kuijt, zorgde afgelopen donderdag voor de nodige hilariteit. Na afloop van de training van het Nederlands Elftal rende het meisje naar haar vader en begon te zingen.

'Helemaal niets in Amsterdam' was over het gehele speelveld te horen. De dochter van Kuijt verwees hiermee naar de tweede plaats van Ajax, die dit seizoen werd behaald. PSV ging er op de laatste speeldag met de landstitel vandoor.

"Dat komt omdat ze André Ooijer zag," lichtte Kuijt later toe. "We hebben met beide families de kampioenswedstrijd van PSV op televisie bekeken. Ze hoorde toen Ibrahim Afellay dat liedje zingen. Nu zag ze Ooijer weer en begon ze weer te zingen."

Ook Marco van Basten, die volgend seizoen de nieuwe trainer van Ajax is, hoorde het liedje van Noëlle. "Gelukkig trainen we volgende week in Hoenderloo. Dat is toch iets verder weg voor de familie Kuijt", liet hij lachend weten.

Kabinet wil deeltijdwerk voor bijstandsmoeders

Het kabinet begint met experimenten om het voor bijstandsmoeders aantrekkelijk te maken deeltijdwerk te verrichten. Hoe meer ze werken, hoe meer ze van het zelfverdiende geld overhouden, tot maximaal 120 euro per maand bovenop hun uitkering.

Wanneer ze bovendien scholing volgen naast hun werk, kunnen ze een bonus van maximaal 600 euro per jaar krijgen. Bijstandsmoeders die werk vinden en daardoor uit de bijstand raken, krijgen een eenmalige bonus van 500 euro. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft dat vandaag na de ministerraad bekendgemaakt. De proef gaat volgend jaar van start in maximaal dertig gemeenten. Het kabinet trekt er 7 miljoen euro voor uit.

Laatste pot pindakaas rolt van de band

Na 125 jaar sluit de fabriek van Calvé in Delft vandaag haar deuren. Het laatste potje pindakaas zal vandaag van de band rollen. Met het verdwijnen van de fabriek uit Delft, verdwijnt ook de karakteristieke geur van gebrande noten uit de Delftse straten.

Vorig jaar kondigde het moederbedrijf Unilver een reorganisatie aan. De sluiting van de Delftse fabriek staat dan ook niet alleen. Ook in Loosdrecht en Vlaardingen sluiten de fabrieken van Calvé hun deuren. De pindakaas van Calvé zal vanaf nu in Rotterdam gemaakt worden. De sausjes komen uit Spanje, Tsjechië en Duitsland.


Met dank aan Redcoon voor de sumbit.

Dode door schietpartij in winkel

Door een schietpartij in een kapperszaak en kledingwinkel in Amsterdam is vanmiddag een nog onbekende man omgekomen. Twee klanten kregen wegens nog onduidelijke reden ruzie met elkaar, waarna een schietpartij ontstond. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend. De zaak Shortcut& Hardware bevindt zich aan de Stadhouderskade in het stadsdeel Oud-Zuid. De zegsman benadrukte dat er geen sprake is van een overval. Hij kon niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. De dader is voortvluchtig.

Met dank aan kale_kleuter voor de submit

Rusland voorziet China van uranium

Rusland gaat in China een fabriek voor de verrijking van uranium uitbreiden. De Russen gaan ook uranium leveren. De twee landen tekenden hiertoe vandaag een overeenkomst waarmee in totaal ruim 1 miljard dollar is gemoeid.

Moskou wil graag de investeringen in China verder uitbouwen, zeker in de nucleaire industrie. "De Chinese markt is erg aantrekkelijk en wij proberen er van twee kanten binnen te komen, niet alleen door uranium te leveren, maar ook door te investeren in de lokale productie", liet Sergej Kirijenko, het hoofd van het Russische atoomenergieagentschap Rosatom, vandaag weten. Kirijenko bezocht China samen met de nieuwe Russische president Dmitri Medvedev.

China is van plan de capaciteit voor het opwekken van kernenergie sterk uit te breiden. Het land draait nu goeddeels op kolen die uit sterk verouderde mijnen moet worden gehaald. De komende jaren wil Peking het aantal kerncentrales uitbreiden van elf naar dertig.

Kabinet pakt huisjesmelkers aan

Het kabinet komt met maatregelen tegen het illegaal bewonen en verhuren van panden. Steden krijgen de mogelijkheid om boetes op te leggen wegens illegale doorverhuur, overbewoning en het gebruik van een woning voor hennepteelt, prostitutie of drugshandel.

Dat heeft het ministerie van VROM vandaag bekendgemaakt. Met de directe boetes wil het kabinet huisjesmelkers, illegale huurders en criminelen door middel van een lik-op-stukbeleid aanpakken. Voor huurders bedraagt de maximale boete 340 euro. De maximale boete voor verhuurders is 18.500 euro.

Patiënten niet meer van kastje naar de muur

Patiënten kunnen straks niet meer door dokters en hulpverleners van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zorgverleners die zich buigen over één geval, moeten gaan afspreken wie van hen als eerste aanspreekbaar is voor de patiënt.

Dat is een van de zeven rechten voor patiënten die worden vastgelegd in een wet waarmee de ministerraad vrijdag heeft ingestemd. "De patiënt kan niet tussen wal en schip vallen", stelt minister Ab Klink (Volksgezondheid). De wet regelt ook het recht op informatie over kwaliteit en veiligheid van de zorg voor patiënten en voor cliënten van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Verdachte Puttense moordzaak heeft niet bekend

De 33-jarige verdachte van de verkrachting van en de moord op Christel Ambrosius in 1994, heeft geen bekentenis afgelegd. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Peter de Beer zei vandaag dat de man dinsdag na zijn aanhouding wel verklaringen heeft afgelegd.

Daarna heeft hij zich op zijn zwijgrecht beroepen. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van (poging tot) verkrachting en van moord dan wel doodslag. Justitie is tevreden dat de onderzoeksrechter vandaag heeft bepaald dat de verdachte de komende twee weken vast mag blijven zitten. Daarna beoordeelt de raadkamer van de rechtbank de voorlopige hechtenis opnieuw.

Politie en justitie zetten het onderzoek in de Puttense moordzaak voort. Er is nog veel niet duidelijk geworden, bijkvoorbeeld over de vraag of de verdachte, die ten tijde van de moord in Putten woonde, en het slachtoffer elkaar kenden. Op de inhoud van het onderzoek ging aanklager De Beer verder niet in. Justitie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de verdachte ook betrokken is geweest bij andere zaken die tot nu toe onopgelost zijn gebleven.

Nintendo slaat Games Convention Leipzig een jaartje over

Sinds de E3 in de Verenigde Staten enorm is ingekrompen en niet langer vrij toegankelijk is voor de internationale pers is de Games Convention in Leipzig de meest interessante beurs voor de Europese pers. Dit jaar is deze beurs voor het laatst in deze vorm in Leipzig, volgend jaar komt er een vergelijkbare beurs in Keulen. Nintendo Duitsland heeft echter besloten dit jaar niet met een eigen stand op de beurs in Leipzig te staan.

In plaats daarvan willen ze (in ieder geval in Duitsland) het land in met promotietours en kleine lokale evenementen om nieuwe DS- en Wiigames uit de doeken te doen. Of dit betekent dat Nintendo compleet afwezig zal zijn of dat er nog wel een stand van Nintendo Europa zal zijn is niet duidelijk.

De General Manager van Nintendo Duitsland legt uit: "Om ook pers en handel zo vroeg mogelijk over de nieuwste spellen te informeren zal Nintendo aansluitend aan de E3 een Roadshow door heel Duitsland starten. We kwamen altijd graag naar Leipzig en voelden ons daar prima. We willen dan ook onze dank uitspreken voor de vele jaren van goede samenwerking."

Hij benadrukt verder, dat dit zeker niet betekent dat Nintendo in 2009 ook niet op de GAMESCom in Keulen aanwezig zal zijn. Men wil eerst het concept van die beurs bestuderen en dan opnieuw een beslissing over de eventuele aanwezigheid maken.


Cameron Diaz is kaal

De 35 jarige actrice Cameron Diaz loopt op dit moment rond met een kaal hoofd. Het lijkt erop dat ze haar hoofd kaal heeft laten scheren voor haar rol in haar nieuwe film My Sister’s Keeper.


In haar laatste film speelt ze de moeder van een kankerpatiëntje, die haar hoofd kaalscheert om haar zieke dochtertje moreel te steunen. Diaz heeft echter niet echt haar hoofd kaalgeschoren, maar loopt rond met een ‘kale pruik’. Hiermee gaat ze ook echt de straat op, om te wennen aan haar kale identiteit. Na deze rol neemt Diaz een jaartje rust.

Politie vreest eenzijdige aanpak probleemjeugd

Overlast die op straat wordt veroorzaakt door jonge kinderen moet niet alleen door de politie worden aangepakt. Daarvoor waarschuwt de Raad van Hoofdcommissarissen. "Wij gaan niet week in, week uit dezelfde kinderen naar huis brengen", zegt een woordvoerder vrijdag. "De probleemgezinnen moeten ook aangepakt worden door bijvoorbeeld maatschappelijk werkers."

In Utrecht en Rotterdam zijn deze week avondklokmaatregelen genomen voor jeugdige overlastgevers. Die maatregelen moeten door de politie gehandhaafd worden. De Raad van Hoofdcommissarissen wil ervoor waken dat de zorg voor probleemjeugd hiermee te veel een politietaak wordt.

Het gaat om de aanpak van overlast door kinderen vanaf 7 jaar. De raad roept gemeenten op om vooral samen te kijken naar goede initiatieven en stuurt aan op een goede lokale samenwerking. "Vereng de maatregelen niet tot alleen een politietaak."

In Rotterdam gaan in de wijk Katendrecht agenten op pad om kinderen die voor overlast zorgen thuis af te leveren. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn het straatcoaches van de gemeente die 's avonds de straat op gaan om kinderen en eventueel hun ouders aan te spreken. De straatcoaches worden begeleid door de politie.

Volgens de raad zijn de maatregelen in de twee steden niet verkeerd, en doen gemeenten nu niet te weinig. "In Katendrecht is ook een heel goede gemeentelijke aanpak van een stuk of elf probleemgezinnen", zegt de woordvoerder. "Maar wij vrezen dat door deze invoeringen van een avondklok het landelijke probleem van de kinderen op straat straks alleen op het bordje van de politie komt. Dat zou een te eenzijdige aanpak zijn."

'NAC Breda sprak met Coolen'

NAC Breda heeft een orienterend gesprek met Louis Coolen gehad. Hij zou de eventuele opvolger van Leon Vlemmings moeten worden. De assistent-trainer van de Brabanders staat al een tijdje in de belangstelling van Feyenoord.

Coolen stond de afgelopen maanden aan het roer van UDI'19, maar is ook geen onbekende in het betaald voetbal. Zo had hij al de leiding over de selecties van Helmond Sport en FC Eindhoven. Ook mocht hij zich assistent-trainer van Roda JC noemen.

De directie van NAC Breda heeft tot nu toe laten weten Vlemmings niet kwijt te willen. Toch lijkt de Bredase club zich in te stellen op een vertrek van de assistent-trainer.

Obama stelt joodse kiezers gerust

Barack Obama heeft joods-Amerikaanse kiezers gerustgesteld dat hij de veiligheid van Israël als een prioriteit beschouwt. De waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat sprak donderdag in Florida van zijn 'onwrikbare toewijding aan Israëls veiligheid'.

In een gepassioneerde toespraak in een synagoge bevestigde hij tegen onderhandelingen met de Palestijnse groepering Hamas te zijn. Sommige joden maken zich ongerust over Obama's bereidheid om met landen in het Midden-Oosten te praten die Israël onvriendelijk gezind zijn. Anderen hechten geloof aan het valse gerucht dat Obama moslim is.

Obama vroeg het publiek hem te beoordelen op wat hij daadwerkelijk heeft gedaan en gezegd. "Beoordeel me niet op mijn rare naam." Als hij het Witte Huis haalt zal hij de nauwe band tussen de Verenigde Staten en Israël in ere houden, zei hij. Het is volgens hem de schuld van president George Bush dat Hamas, Iran en Hezbollah aan invloed hebben gewonnen. Hij stelde dan ook voor om Iran economische hulp te bieden in ruil voor concessies op andere terreinen.

Landverrader

"Als je echt respect van vrouwen wil dan moet je ze in hun gezicht hoeken": zei ik ooit als grap in een aangeschoten bui tegen een onzeker ventje. Hij had nog nooit een vrouw veroverd en zei: "De vrouwen vallen gewoon niet op mij".
"Gewoon hoeken! ": bleef ik volhouden in mijn jolige bui en je zag hem denken. Tuurlijk, heeft dat ventje vervolgens nooit een meisje geslagen. Ook nog niet veroverd trouwens, maar dat ter zijde. Wanneer hij echter vervolgens dat wel had gedaan was ik dan mede schuldig geweest? Het was immers een grap. Een onsmakelijke, dat wel.

Klopp naar Borussia Dortmund

Jürgen Klopp zwaait vanaf volgend seizoen de scepter over Borussia Dortmund en wordt hiermee de opvolger van Thomas Doll, die kort geleden zijn vertrek bekend maakte. De nieuwe trainer van de Duitse ploeg stond de afgelopen jaren bij FSV Mainz onder contract.

Klopp zal er de komende voetbaljaargang voor moeten zorgen dat Borussia Dortmund weer in de bovenste regionen van de Bundesliga terug zal keren. Afgelopen seizoen eindigde de club op een teleurstellende dertiende stek.

Ook FC Twente, dat nog altijd naar een nieuwe trainer zoekt, zat volgens geruchten achter Klopp aan. Zij zullen dus naar een ander persoon moeten zoeken die de ploeg uit Enschede volgend jaar zal gaan leiden.

5 jaar eis na fatale ruzie Lottum

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Roermond vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 26-jarige Roel K.  uit Baarlo. Hij wordt verdacht van doodslag op de 17-jarige Sjoerd Rutten tijdens de Paardenmarkt in Lottum op 12 november.

De verdachte maakte deel uit van een groep inwoners van Baarlo, die het aan de stok hadden gekregen met een groep jongeren uit Lottum onder wie Rutten. Hij zou Rutten willens en wetens met een houten bankje in zijn nek geslagen hebben waardoor hij overleed.

Van Nistelrooy: "Sneijder is extreem goed"

Ruud van Nistelrooy trainde vrijdag voor het eerst met de selectie van het Nederlands Elftal mee. De aanvaller van Real Madrid hield zich voornamelijk met een aantal individuele oefeningen bezig. Aanstaande maandag zal de speler weer volop meetrainen.

"Ik heb er naar uitgekeken om aan te sluiten bij Oranje," liet Van Nistelrooy in Katwijk weten. "Het voelt goed om hier weer te zijn."

De spits van Real Madrid kijkt vol vertrouwen uit naar het EK voetbal, dat over enkele weken in Oostenrijk en Zwitserland van start gaat. "Vergeleken met twee jaar geleden, hebben veel spelers een goede ontwikkeling doorgemaakt. Een aantal hebben een transfer gemaakt naar een grote club, anderen hebben zich bij hun club aanmerkelijk verbeterd."

Hiermee doelt Van Nistelrooy onder andere op Wesley Sneijder. De voormalig speler van Ajax, die tegenwoordig voor Real Madrid uitkomt, heeft zich uitstekend ontwikkeld. De spits maakte dit van dichtbij mee, aangezien het ploeggenoten zijn. "Wesley heeft zich echt stormachtig ontwikkeld. Hij was altijd al heel goed, maar nu is hij echt extreem goed. Hij zit ook goed in zijn vel, hij zit in zo'n fase waarin hij echt alles kan."

Van Nistelrooy is van mening dat Sneijder, mede door het vertrek naar Real Madrid, vele malen beter is geworden. "In Spanje is elke wedstrijd een topwedstrijd. Ik wil helemaal niet denigrerend praten over kleinere competities, maar het is gewoon zo dat je bijvoorbeeld in Nederland maar een paar topwedstrijden per seizoen hebt. In Spanje moet je elke drie dagen vol aan de bak. Daar leer je als speler ontzettend veel van", aldus de ervaren spits.

Alonso krijgt geen straf na incident

Fernando Alonso werd donderdag na afloop van de tweede vrije training in Monaco bij de stewards geroepen. De Spanjaard werd gevraagd uit te leggen waarom hij zijn ronde heeft afgemaakt nadat hij de vangrail had geraakt in Sainte Dévote en daardoor zijn achtervleugel had verloren.

Rubens Barrichello, die niet bekend staat als de beste vriend van Alonso, toonde zijn ongenoegen over de situatie door te zwaaien met een bepaalde vinger toen hij langs de Renault-bolide van de tweevoudig wereldkampioen reed.

Bij de stewards verklaarde Alonso dat hij het veilig achtte om terug te rijden naar de pitsstraat. "Zo zou ik niemand in gevaar brengen. Er waren daar in de bocht namelijk geen goede plaatsen om de auto te laten staan." De stewards besloten dan ook om Alonso uiteindelijk niet te bestraffen.

Paris Hilton begint zoektocht naar nieuw maatje

Paris Hilton is begonnen met de opnamen van haar nieuwe realityserie 'I wanna be Paris' new best friend'. "Ik heb woensdagavond alle kandidaten ontmoet", schreef ze donderdag op haar profiel op de netwerksite MySpace. "Ik was eerst een beetje nerveus, omdat ik altijd verlegen word als ik nieuwe mensen ontmoet."

Via de website van muziekzender MTV, die de serie produceert, konden mensen zich aanprijzen als ideale vriend of vriendin. "Ik ben heel blij met de uiteindelijke deelnemers, hoewel het moeilijk was om slechts achttien mensen uit te kiezen", stelde ze. Donderdag kregen haar potentiële nieuwe vrienden en vriendinnen een make-over. "Ze zagen er allemaal knap en schitterend en sexy uit! Zo leuk!"

De 27-jarige socialite verheugt zich echter niet op de eliminatierondes. "Ik moet morgen iemand wegstemmen. Dat betekent dat ik een van de deelnemers moet vragen om te vertrekken." Wanneer de eerste uitzending van de show te zien is bij MTV, is nog onduidelijk.

Het is niet voor het eerst dat Hilton zich laat volgen door camera's voor een realityshow. Samen met haar vriendin Nicole Richie maakte ze vijf seizoenen van de realitysoap The Simple Life.

Voorarrest verdachte Puttense moordzaak verlengd

De rechter-commissaris in Zutphen heeft vandaag het voorarrest van de 33-jarige verdachte van de Puttense moordzaak met veertien dagen verlengd. De politie hield Ronald P. dinsdagochtend in zijn woonplaats Delft aan.

De verdachte kwam in beeld nadat zijn DNA overeen bleek te komen met sporen die de recherche in 1994 heeft gevonden op het lichaam van slachtoffer Christel Ambrosius. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) woonde de verdachte ten tijde van het misdrijf in Putten en was toen rond de achttien jaar oud.

Dinsdagmiddag meldde plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Zutphen, Peter de Beer, dat politie en justitie de Puttense moordzaak alsnog denken te hebben opgelost. De Beer zei dat hij er van overtuigd is, dat nu wel de juiste persoon voor dit misdrijf vastzit.

Eerder werden Wilco Viets en Herman du Bois ten onrechte veroordeeld voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. De twee zaten hun volledige gevangenisstraf van tien jaar (zeven jaar effectief) uit. Ze slaagden er uiteindelijk in bij de Hoge Raad herziening van hun zaak te krijgen. Het gerechtshof beoordeelde de zaak opnieuw en sprak het tweetal in april 2002 vrij.

NOS zendt hele EK live uit via internet

Alle wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland zullen behalve op de tv ook live via het internet te volgen zijn. Het is voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi op internet uizendt.

Alle 31 wedstrijden kunnen gratis worden bekeken. Mochten er twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld, dan kan via internet beide wedstrijden worden gevolgd. "Je kunt ze tegelijkertijd kijken door middel van een klein scherm onderin het beeld dat de andere wedstrijd weergeeft," aldus het hoofd nieuwe media van de NOS, Roeland Stekelenburg.

Tevens worden er tijdens de wedstrijden realtime statistieken bijgehouden. Zo kan men precies zien welke ploeg bijvoorbeeld het meeste balbezit heeft en wie de meeste ovetredingen maakt.

Gambia geeft homo's 24 uur om het land te verlaten

Zoals gisteren al gemeld wil president Yahya Jammeh van Gambia alle homo's onthoofden. Vandaag heeft hij laten weten dat homofielen nog 24 uur de tijd hebben om het land te verlaten. De leider van het Islamitische land wil daarna ''het hoofd afsnijden'' van elke homo die in Gambia wordt gepakt.

Huisbazen en hoteluitbaters moeten volgens de president homoseksuelen op straat zetten. Jammeh wil onder geen beding ''vuile individuen'' aanvaarden in een land waar vooral moslims wonen.

De anti-homowetten in  Gambia zijn overigens nu al strenger dan de wetgeving in een bekend anti-homo land als Iran.   Inmiddels heeft de Belgische mensenrechtenorganisatie Animo Nationaal met de Holebifederatie een protestactie tegen de uitspraken georganiseerd voor de ambassade van Gambia.

  
Yahya Jammeh vindt homo's niet leuk

Met dank aan kL0j00h voor de submit.

NOS zendt hele EK live uit via internet

Alle wedstrijden van het EK voetbal in juni zijn live te zien op internet. Het is voor het eerst dat de NOS een groot voetbaltoernooi op internet uitzendt. Dat zei Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de omroeporganisatie, vandaag.

Alle 31 wedstrijden worden gratis beschikbaar gesteld. Als twee wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld, wat het geval is met de laatste, beslissende groepswedstrijden, kan de internetkijker beide volgen. ''Je kunt ze tegelijkertijd kijken door middel van een klein scherm onderin het beeld dat de andere wedstrijd weergeeft'', aldus Stekelenburg.

Een extra element dat de NOS toevoegt, is dat tijdens de wedstrijden realtime statistieken worden bijgehouden. Zo kan de kijker precies zien welke ploeg het meeste balbezit heeft of de meeste overtredingen maakt.

Fledderus vier duels geschorst

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Mark-Jan Fledderus een forse schorsing opgelegd van vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

De 25-jarige speler van FC Groningen krijgt de straf naar aanleiding van gemeen spel in de play-offwedstrijd tegen NEC. Hij sloeg Youssef El-Akchaoui en stond vervolgens op zijn been. Scheidsrechter Bas Nijhuis ontging het incident, maar op basis van de tv-beelden strafte de aanklager hem alsnog.

Fledderus, die overigens vertrekt bij Groningen, legt zich niet neer bij de schorsing en gaat in beroep.

Atleet Pettigrew bekent doping

Oud-atleet Antonio Pettigrew heeft gisteren voor een rechtbank in San Francisco bekend dat hij doping heeft gebruikt. De Amerikaanse hardloper, bij de Olympische Spelen van Sydney in 2000 winnaar van goud op de 4x 400 meter, deed dat als getuige bij de rechtzaak tegen atletiekcoach Trevor Graham.

In het betreffende schandaal werden eerder de voormalige topatleten Marion Jones en Tim Montgomery tot gevangenisstraffen veroordeeld. Evenals Pettigrew was Graham hun coach.

Nog 14.000 kaarten over voor Oranje

Er zijn nog 14.000 kaarten beschikbaar voor de oefeninterland van het Nederlands elftal morgenavond tegen Oekraïne. Oranje bereidt zich in de Rotterdamse Kuip voor op het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland.

Er zijn dit keer geen clubcardverplichtingen, waardoor iedereen een kans heeft een kaartje te kopen. Om 12:00 uur morgenmiddag gaan de kassa's open. Doorgaans zijn de interlands van het Nederlands elftal uitverkocht.

Marathonkampioene Radcliffe geblesseerd

Paula Radcliffe heeft een stressfractuur in haar linkerheup opgelopen. Dat blijkt uit een MRI-scan die gisteren is genomen. De wereldrecordhoudster op de marathon heeft de Olympische Spelen komende zomer in Beijing echter nog niet uit haar hoofd gezet.

"Ik zal een beetje geluk nodig hebben, maar ik geef niet op. Ik zal alleen niet in actie komen als ik teveel pijn heb of als ik niet klaar ben voor de race", aldus de Britse die boos is dat de kwetsuur niet eerder ontdekt is. Ze onderging namelijk al eerder twee MRI-scans, waarop volgens de specialisten niets op te zien was. De specialisten zeggen nu dat het onmogelijk is dat ze tijdens de Spelen weer fit is, maar daar heeft Radcliffe maling aan.

Radcliffe won in haar loopbaan tot dusverre zes wereldtitels en zeven marathons, maar ze won nog nooit olympisch eremetaal. Vier jaar geleden moest ze vroegtijdig opgeven toe ze uitdrogingsverschijnselen kreeg.

Koevermans: "Premier League zou mooi zijn"

Danny Koevermans zegt in de nieuwste uitgave van het blad Sportweek dat hij nog wel interesse heeft in een buitenlands avontuur.

“De Premier League zou mooi zijn. Dat is eigenlijk de enige buitenlandse competitie die ik echt nog eens zou willen meemaken. Maar een ultieme droom is het ook weer niet. Het komt op je pad of niet. Het kan zijn dat mij iets gebeurt als Wilfred Bouma, die ineens de kans kreeg om naar Engeland te gaan. Maar als ik hier mijn carrière afsluit, heb ik daar geen problemen mee. Absolúút niet zelfs," aldus de 31-jarige aanvaller van PSV.

“Ik hoop nog steeds tot mijn 32ste te blijven doorgroeien. Maar als ik nu al aan mijn top zou zitten, vind ik het nog steeds een mooie top. Dan hoop ik dat ik dit niveau kan vasthouden en elk jaar weer gemiddeld twintig goals in de eredivisie kan maken.”

Martens: "Ik wil in Peking aanvoerder zijn"

Voor zijn zware knieblessure was Maarten Martens aanvoerder van Jong Belgie, dat zich wist te plaatsen voor de Olympische Spelen deze zomer. Nu de middenvelder van AZ weer bijna helemaal fit is, wil hij ook in Bejing de aanvoerdersband om.

"Het lijkt mij logisch dat ik straks in China aanvoerder ben. Daar is nog niks over meegedeeld, maar omdat ik de aanvoerdersband drie jaar heb gedragen, ga ik er vanuit dat ik die band ook in China draag," aldus de Belg.

Aanhouding na 'zelfmoord' Ridderkerkse

Politie en justitie hebben deze week twee vrouwen aangehouden voor een moord op een 23-jarige vrouw, juli vorig jaar in Ridderkerk. De moord leek eerst een zelfdoding te zijn.

De verdachten (22 en 32 jaar) uit Ridderkerk hebben bekend, meldde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. Het motief moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Vanaf het begin hadden politie en justitie al twijfels over de zelfmoord. Gaande het onderzoek kwam er steeds meer informatie binnen. De rechter-commissaris heeft de twee verdachten vandaag in bewaring gesteld.

Selectie Oranje bijna compleet

Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben hebben zich vandaag aangesloten bij de selectie van het Nederlands elftal,dat zich voorbereidt op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Wesley Sneijder en Edwin van der Sar hoeven zich pas aankomende maandag te melden.

Jan Vennegoor of Hesselink meldde zich per sms, waarin stond dat hij wat later zou komen uit Schotland. Gisteravond werd hij met Celtic landkskampioen. Mario Melchiot trainde voor het eerst met de groep mee. Hij is hersteld van zijn liesblessure, maar is morgenavond niet inzetbaar tegen Oekraïne. Zoals al werd verwacht trainde Robin van Persie nog wel apart.

Controleur zet 40 scholieren bus uit

Een buscontroleur in het Belgische Gent was gisterochtend de scholieren in een lijnbus zo zat, dat hij ze drie kilometer voor school de bus uitstuurde. De kinderen joelden te veel  en drukten constant op de bel, waarna de controleur ze de bus 'uitsmeet'.

Een deel van de scholieren ging te voet verder, anderen vroegen een lift aan automobilisten. De vader van twee van de jongeren diende een klacht in bij het busbedrijf.  Dat heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken: ''De manier waarop de controleur nu gereageerd heeft vinden wij ook onaanvaardbaar. De afspraken zijn: kinderen onder de 16 zet je onder geen beding van het voertuig. We hebben dan ook de gepaste maatregelen getroffen.''

[RG] Loting Haase en Krajicek

Tennisser Robin Haase neemt het in de eerste ronde van Roland Garos op tegen de Kroaat Marin Cilic. Dit heeft loting vrijdag uitgewezen. Michaëlla Krajicek moet het in de eerste ronde van het graveltoernooi ook opnemen tegen iemand uit Kroatië. Zij treft in Parijs Sandra Mamic.

Haase zal op Roland Garos meteen vol aan de bak moeten, want zijn tegenstander staat met plaats 54 op de wereldranglijst vier plaatsen hoger dan de Hagenaar. Op de Australian Open bereikte Cilic dit jaar de achtste finale, waarin hij verloor van de Amerikaan James Blake. Vorige maand stonden Haase en Cilic in de kwartfinale tegenover elkaar op het hardcourt van Chennai. Haase verloor die partij in 3 sets 6-4, 2-6 en 3-6.

Krajicek treft in haar eerste partij de nummer 355 van de wereld, Mamic. Vorig jaar bereikte de Nederlandse in Parijs de derde ronde waarin ze uitgeschakeld werd door Serena Williams. Mamic heeft in 2005 al eens de tweede ronde gehaald. Het is de eerste keer dat de speelsters tegenover elkaar staan. Momenteel heeft Krajicek in het enkelspel in 2008 nog geen partij gewonnen.

Jesse Huta Galung is ook nog in de race voor een plaats in het hoofdtoernooi in Parijs. Vrijdag neemt hij het in de derde ronde van de kwalificatie op tegen Marc Lopez uit Spanje.

Mede-oprichter verlaat Brash een jaar na oprichting

Brash Entertainment, bekend van de toppers "Alvin & The Chipmunks" en "Jumper: Griffin's Story", is één van z'n oprichters kwijt. Nicholas Longano, voormalig directeur van het bedrijf, heeft z'n biezen gepakt.

Brash Entertainment is in Hollywood gevestigd en produceert enkel games die gebaseerd zijn op film-, TV- en muziek-licenties. Een jaar geleden werd het bedrijf opgericht en heeft sindsdien twee titels uitgebracht. Beide titels werden door de critici met de grond gelijk gemaakt en ook in de winkel deden de titels het niet al te best. Alvin & The Chipmunks wist nog 281.000 stuks te verkopen in de VS, maar Jumper: Griffin's Story is sinds februari pas 16.000 maal over de toonbank gegaan.

Het is onbekend of Longano ontslagen is of ontslag genomen heeft, wel is zeker dat hij bij het bedrijf betrokken blijft als investeerder.

Enorme eh... selling points van Soul Calibur IV in beeld

Soul Calibur-games stonden altijd bekend om hun uitstekende gameplay, maar aangezien het (mannelijk) oog wat wil zijn Ashlotte, Shura en Setsuka toegevoegd aan de line-up van Namco's volgende fightgame. Hoewel bovenstaande beredenering niet helemaal op gaat voor Ashlotte, compenseren Shura en Setsuka het gebrek aan hout voor de deur bij Ashlotte meer dan voldoende.

John de Mol kijkt tevreden terug op Gouden Kooi

John de Mol is in zijn nopjes met zijn programma De Gouden Kooi, dat donderdagavond de finale beleefde. "Ik ben er trots op dat het gelukt is", vertelde de programmamaker na de ontknoping. "Achteraf is het toch nog wat geworden", zei hij, doelend op de mensen die kritiek hadden op zijn omstreden geesteskindje. "We hebben ups en down gekend."

De controversiële show, waarbij bewoners het tot het einde probeerden uit te houden in een villa in Eemnes, ging in september 2006 van start bij het toenmalige Talpa. Nadat de zender van De Mol in augustus 2007 was overgenomen door RTL, werd De Gouden Kooi uitgezonden op RTL 5.

Het format van de realitysoap kreeg veel kritiek, vanwege het verbale en fysieke geweld dat de deelnemers van de 'treitershow' elkaar aandeden. Hun gedrag zou deels zijn geregisseerd door de programmamakers. De 53-jarige mediamagnaat kan zich niet druk maken om de negatieve publiciteit. "Het team heeft de eerste vier á vijf maanden iedere keer tot diep in de nacht gewerkt om überhaupt een programma te maken, laat staan dat we ons druk konden maken om alle kritiek."

De Mol is vooral tevreden over de laatste acht maanden van het programma. "Dat was grotendeels de tijd bij zender RTL. Dat heeft niets te maken met RTL, maar met de fase van het programma. Het werd een soap met echte mensen. Echt huilen, echt lachen, echt verdriet en echte liefde. Dat was precies hoe we het voor ogen hadden."

De succesvolle afsluiting van zijn programma, waarnaar donderdag ruim anderhalf miljoen mensen keken, stemt De Mol positief. "Ik ben nu een tevreden mens." Over het mislukken van zijn televisiezender Talpa ligt hij niet meer wakker. "Nee hoor, het Talpa-boek heb ik al lang geleden gesloten. Ik ben snel overgegaan tot de orde van de dag."

De Gouden Kooi kon dit jaar tijdens de reguliere uitzendingen bogen op redelijke kijkcijfers, die schommelden tussen de 350 duizend en 400 duizend kijkers, nadat die eerder waren achtergebleven bij de verwachtingen. "Er is heel veel interesse uit het buitenland geweest", constateerde een trotse De Mol verder. Tot deals heeft dat echter nog niet geleid. Eerder gaf De Mol aan dat de Amerikaanse tv-zender zender ABC razend enthousiast was. Die is echter afgehaakt, omdat de productie van De Gouden Kooi te veel geld zou kosten. Oost-Europese zenders met weinig budget zenden wel de nagesynchroniseerde Nederlandse versie uit. "Ik ben er wel benieuwd naar hoe dat eruit ziet", vertelde hij.

Donderdag onthulde De Mol dat hij een tweede editie van De Gouden Kooi op de buis wil brengen. Over hoe het vervolg van De Gouden Kooi eruit gaat zien, wil de bedenker van het concept nog niet veel kwijt. "Eerst maar eens kijken of het er überhaupt gaat komen", zegt hij. "Er ligt in ieder geval een format waar iedereen enthousiast over is." Zelf zou De Mol niet willen deelnemen aan een realityshow. "Ik geloof niet dat ik door de auditie en selectie zou komen."

Winnaar van de eerste editie van De Gouden Kooi werd Jaap. De lijvige student ging naar huis met ruim 1,3 miljoen euro.

Nieuwe Oddworld game in ontwikkeling

Vandaag heeft Jeff Braun, co-founder van Maxis, bekend gemaakt bezig te zijn aan een nieuw deel in de Oddworld reeks.

Oddworld maakte zijn debuut op de PlayStation en PC met Abe's Oddysee. Abe's Oddysee en zijn sequel Abe's Exoddus werden later, in de vorm van Oddworld adventures 1 en 2, geport naar de Gameboy en Gameboy Color. In 2001 verscheen Munch's Oddysee exclusief als launchtitel voor de Xbox Classic. Het meest recente deel in de Oddworld reeks is Stranger's Wrath, welke in 2005 ook exclusief voor de Xbox Classic uitkwam.

De game wordt ontwikkeld door dezelfde ontwikkelaar als de vorige games: Oddworld Inhabitants. "They're such a talented group of people and I really trust their ability to create a compelling content," aldus Braun. Ook hintte hij naar een release in de vorm van meerdere episodes. Op welke platformen de game uitkomt is nog niet bekend, ook over de release datum werd nog niets gezegd. Volgens Braun kan het nog jaren duren voordat het werk aan de game klaar is.Follow me! ...Okay!

Anelka wilde geen strafschop nemen

De Fransman Nicolas Anelka wilde woensdag in de finale van de Champions League geen penalty nemen voor Chelsea. Hij moest als zevende voor Edwin van der Sar verschijnen. De doelman van Manchester United stopte de penalty van Anelka, waardoor United de beker met de grote oren naar huis nam.

Ik zat 110 minuten op de bank en toen zei de trainer ineens dat ik moest invallen, terwijl ik slechts een minuutje mocht warmlopen”, aldus Anelka vrijdag in de Franse sportkrant L'Equipe. De manager van Chelsea vroeg de Fransman om als één van de eerste vijf een strafschop te nemen. “Ik zei: 'geen denken aan'. Ik moest spelen als een vleugelverdediger en nu wil je ook nog dat ik een penalty neem?” De spits kon zijn gekeerde inzet in de krant alweer relativeren. “Dat is voetbal. Van der Sar pakte die bal goed.

Henry overweegt afscheid van Frankrijk

Het EK in Oostenrijk en Zwitserland kan het laatste toernooi zijn voor de international Thierry Henry. De 31-jarige aanvaller overweegt na het toernooit zijn interlandloopbaan te beëindigen. De aanvaller van FC Barcelona maakte dit in de Franse sportkrant L'Equipe bekend.

De spits heeft 98 interlands op zijn naam staan, waarin hij 44 goals maakte. Hij is in 1998 wereldkampioen geworden met Frankrijk, twee jaar later werd ook de Europese titel aan zijn erelijst toegevoegd. Op het laatste WK, twee jaar geleden in Duitsland, verloor Frankrijk in de finale na strafschoppen van Italië. Frankrijk is een van de tegenstanders van Oranje in de groepsfase. Italië en Roemenië zijn de andere twee tegenstanders.

Rel over naaktfoto's kinderen Australie

De Australische politie heeft in Sydney een expositie gesloten omdat er foto's te zien waren van naakte kinderen. Er zou mogelijk sprake zijn van kinderpornografisch materiaal. De Australische minister-president Kevin Rudd noemt de foto's ''absoluut wagelijk''. De politie weigerde om commentaar te geven op de beelden, naaktportretten van een jongen en een meisje van circa 12 á 13 oud, genomen tegen een donkere achtergrond.

Inmiddels is in Australië een felle discussie ontbrand tot hoever een fotograaf mag gaan. De een noemt het uitbuiting van kinderen, de ander kunst.  Tegenstanders willen de maker voor de rechter, voorstanders spreken van censuur en politieke motieven (het agendapunt van seksualisering van kinderen in de media).

De fotograaf van het werk is ook niet de minste, namelijk Bill Henson. Een groot deel van zijn kunst houdt zich bezig met het onderwerp van de adolescentie. Zijn werken zijn in veel grote musea en galeries over de hele wereld geëxposeerd.  Op de website van de galerie waar het werk werd vertoond, staat inmiddels een verklaring.

Zie ook de video-link (rechtsboven), waarin ook de bewuste foto's - gecensureerd - te zien zijn.

CD: De Jeugd van Tegenwoordig - De Machine

Wie dacht dat met de monsterhit ‘Watskeburt?’ naast de start ook het einde van de carrière van De Jeugd van Tegenwoordig was ingezet, heeft het gruwelijk mis. Met hun tweede album De Machine verrassen rappers Fabergé, Vieze Fur, Willy Wartaal en producer Bas Bron vriend en vijand. Waar debuutplaat Parels voor de Zwijnen hier en daar nogal rammelde en de muziek soms tot een bedenkelijk niveau daalde, is daarvan op De Machine nauwelijks sprake.

CPB: 'huurmarkt ernstig ontwricht'

Het Centraal Planbureau (CPB) zegt dat de markt voor huurwoningen totaal ontwricht is. Het sociale huurbeleid van de overheid deugt niet, omdat de mensen die ervan zouden moeten profiteren dit niet doen. Het zijn volgens het CPB vooral mensen met een hoger inkomen die nu profijt hebben van het huurbeleid.

De bestaande regelingen die het buurbeleid in goede banen moeten leiden, kosten jaarlijks 14,5 miljard euro. De helft daarvan belandt volgens het CPB bij mensen met een midden of hoog inkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kosten die het maximeren van de huurprijzen met zich meebrengen. Het leeuwendeel van de kosten komt rechtstreeks van particuliere huiseigenaren, als woningcorporaties, af. De directeur van woningcorporatie Aedes is voorstander van een totale herziening van het woonbeleid. De woningmarkt is "totaal verziekt. De overheid bemoeit zich er op tal van punten mee en vaak werken die maatregelen tegen elkaar in."

Als het aan de onderzoekers van het CPB ligt, gaat de hele woningmarkt op de schop. Dit zou dan zowel huur- als koopwoningen betreffen. Komend jaar zal het bureau voor economische beleidsanalyse voor de overheid onderzoek doen naar deze mogelijkheid.

Een mogelijke maatregel die het CPB oppert, is het vrijgeven van de huren. De verwachting is dat de huren dan zullen verdubbelen, waardoor de overheid het beleid rondom huursubsidie kan wijzigen; er kan meer geld naar inkomensafhankelijke subsidies. Het vrijgeven van de huren zou ook particuleren tegemoet komen; verhuren wordt aantrekkelijk gemaakt en dat kan leiden tot een groter aanbod van huurhuizen.

 

Olieprijs daalt licht

De olieprijs is vanmorgen gedaald, nadat gisteren een recordniveau van meer dan 135 dollar per vat was bereikt. De daling had te maken met winstnemingen door beleggers en de aantrekkende dollar.

Het was voor het eerst sinds vijf handelssessies dat de olieprijs zakt. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie bereikte gister het absolute recordniveau van 135,09 dollar. Vandaag ging de olieprijs terug tot boven de 130 dollar per vat (van 159 liter).

Sinds begin dit jaar is de olieprijs al met bijna 40 procent gestegen. De markt maakt zich zorgen over tekorten door sterke vraag naar olie vanuit opkomende markten. Ook de zwakke dollar en de opkomst van speculatieve beleggers jagen de olieprijs de hoogte in. Analisten verwachten dat de olieprijs spoedig de 150 dollar per vat kan bereiken.

Commotie na weghalen schilderijen Huizen

Ja ja, dat was gisteren schrikken voor de gemeente Huizen. Nadat De Telegraaf op de voorpagina had gemeld dat een aantal schilderijen van kunstenares Ellen Vroegh - waarop figuratieve blote borsten zijn te ontwaren - waren verwijderd uit de hal van het gemeentehuis na klachten van een aantal mannelijke moslims, regende het telefoontjes op het gemeentehuis, waarin om tekst en uitleg werd gevraagd. ''We kregen van alles over ons heen, ongenuanceerde meningen en zelfs bedreigingen. Veel bellers verwijten ons dat we onze oren laten hangen naar moslims'', aldus een woordvoerder.

De gemeente zag zich daarom genoodzaakt later die dag met een persbericht te komen. Volgens dat bericht waren de schilderijen niet alleen weggehaald na klachten van bezoekers, maar ook van enkele baliemedewerksters. Ook was de gemeente niet zo blij dat de kunstenares de media had opgezocht. ''Mevrouw Vroegh heeft gemeend de publiciteit te zoeken, omdat zij van mening is, dat zij in haar werk wordt gediscrimineerd. De gemeente neemt hier nadrukkelijk afstand van. De gemeente is van oordeel, dat ongeacht afkomst, geloof, religie of welke andere overtuiging dan ook, geluiden uit de samensamenleving dan wel geluiden vanuit het eigen personeel dienen te worden gerespecteerd.''

Kunstenares Vroegh zegt dat één van verplaatste doeken hét topstuk was van haar expositie; het moderne figuratieve schilderij van twee dansende, naakte vrouwen.  Dat moet de verzinnebeelding voorstellen van twee culturen die elkaar de hand reiken.

De gemeente Huizen blijft erbij dat van censuur geen sprake is. Al na een halve dag bleek dat een aantal moslims zich had beklaagd over twee figuratieve naaktschilderijen. ''Niet iedereen kan bepaalde kunst waarderen maar burgers die bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs willen verlengen, worden er wel mee geconfronteerd. Wat is erop tegen om de schilderijen dan in een andere gang te hangen?''

Vroegh benadruk vandaag dat ze geen moslimhater is. ''Maar het kan niet zo zijn dat van moslimkant wordt verteld wat wij moeten doen.'' Dat ook het baliepersoneel zich over de naakten zou hebben beklaagd, is volgens Vroegh een argument dat er met de haren is bij gesleept om ''de druk op de moslimgemeenschap af te zwakken''.

De lokale raadsfractie van de VVD in Huizen wil inmiddels dat de schilderijen weer worden teruggehangen. "Dit is een aantasting van de vrijheden. De schilderijen zijn geen pornografisch materiaal en daarom moeten ze terug naar hun oude plek", zegt fractievoorzitter Carel Bikkers.  In De Telegraaf reageert vandaag de beroemde beeldhouwer Kees Verkade op de commotie met de woorden: ''Waar gaan we naartoe? Gaan een paar mensen zeggen hoe het moet?"

De Telegraaf zegt verder overstelpt te zijn met reacties van lezers.  Ook de FOK!kers wisten gisteren het reageerveld te vinden, getuige de meer  dan 700 reacties.

Naast bovenstaande, werd ook deze weggehaald

Delftse onderzoekers nemen reparatie DNA live waar

De spontane reparatie van beschadigingen aan DNA-moleculen is voor het eerst 'realtime' waargenomen. Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft hebben hierdoor meer inzicht gekregen in de reparatiemechanismen van een enkel DNA-molecuul. Fouten in dit mechanisme kunnen leiden tot de vorming van kankercellen.

Cellen hebben mechanismen om beschadigingen en breuken in het DNA te repareren. Als dit soort breuken niet vakkundig wordt hersteld, is dit uiterst gevaarlijk voor het functioneren van de cel. Het kan uiteindelijk leiden tot een kankercel.

Een belangrijk DNA-reparatiemechanisme heet 'homologe recombinatie'. De onderzoekers hebben dit voor het eerst op het niveau van een molecuul kunnen bekijken door een DNA-molecuul op te spannen tussen een magnetisch bolletje en een glasoppervlak. Met een magnetisch veld kon gecontroleerd aan een DNA-molecuul worden getrokken en gedraaid. Bij DNA-reparatie verandert de positie van het bolletje, waardoor de onderzoekers het reparatieproces in detail konden waarnemen.

De onderzoekers van het Delftse instituut publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Cell.

Nederlandse verdachte pedofilie vast in Thailand

De politie in Thailand heeft een 49-jarige Nederlander gearresteerd op verdenking van kindermisbruik. Dat heeft de politie vandaag laten weten.

De man werd dinsdag aangehouden in zijn woning in de Thaise badplaats Pattaya, waar hij seks zou hebben gehad met verscheidene jongens onder de vijftien jaar. De politie werd getipt door een buurtbewoner die zei dat de man seksuele handelingen verrichtte met jongetjes in zijn huis. De man heeft ontkend en gezegd dat hij slechts lesgaf aan de kinderen.

De politie trof in de woning van de man een grote hoeveelheid kinderspeelgoed en seksartikelen aan. Op zijn computer stonden foto's van uitstapjes die hij met jonge kinderen maakte.

Behalve de Nederlander arresteerde de politie deze week tijdens een actie in Pattaya drie Britten, een Amerikaan en een Japanner op verdenking van pedofilie.

Rotterdam Airport dicht voor baanrenovatie

Alle vluchten van Rotterdam Airport zullen tot maandagochtend uitwijken naar Luchthaven Schiphol. Op de start- en landingsbaan in Rotterdam komt een nieuwe asfaltlaag, meldt de luchthaven. Helikopters kunnen wel opstijgen en landen in Rotterdam.

De werkzaamheden zijn vannacht begonnen en zullen maandag om 6.00 uur klaar zijn. In de tussentijd moeten passagiers voor vertrekkende vluchten één uur eerder aanwezig zijn in Rotterdam om vervolgens met een bus naar Schiphol te gaan. Passagiers kunnen ook met eigen vervoer naar Schiphol komen.

In de periode van 26 mei tot 10 juni wordt de laatste laag aangebracht op de baan. Deze werkzaamheden zullen 's nachts plaatsvinden en Rotterdam Airport verwacht niet dat het vliegverkeer hier last van heeft.


Dit weekend geen vluchten in Rotterdam

Microsoft: Geen Spring Update

Een tijdje geleden ging het gerucht al rond dat er een featurelijst van de opkomende Spring Update was gelekt. In een interview met Next-gen.biz heeft Microsoft dit gerucht helaas ontkracht. Microsoft zegt zelfs dat er helemaal geen Spring Update verschijnt deze lente. Wel zeggen ze bezig te zijn met “building the proper infrastructure and scale for the service.” Volgende maand zal er wel een tooltje gereleased worden die er voor zorgt dat 360 gebruikers hun XBLA games kunnen 're-licensen'. Dit om ervoor te zorgen dat je niet meer persé met internet verbonden moet zijn om je XBLA games nog te spelen als je Xbox 360 vervangen is.

Ook wist Microsoft nog te melden dat ze de slecht verkopende Arcade Games zullen verwijderen van Marketplace. XBLA games die langer dan 6 maanden online staan, een review score van gemiddeld lager dan 6.5 hebben, én waarvan het aantal trial downloads lager dan 6% van de full-version downloads is, zullen worden verwijderd van Marketplace. Microsoft hoopt ontwikkelaars hiermee aan te sporen betere games te maken.

Film: Indiana Jones IV

Negentien jaar hebben fans gewacht op en gezeurd om een nieuw deel van de Indiana Jones-serie. Dit weekend is het dan eindelijk zover, Harrison Ford kruipt wederom in de huid van de man met de zweep en de hoed. Waar je echter niet aan ontkomt: als je zolang hebt moeten wachten, zijn de verwachtingen erg hoog. En die vallen dan eigenlijk niet waar te maken. Dat geldt ook een beetje voor Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

Jongen cel in na naaktfoto's van ex publiceren

De 17-jarige Alex Phillips uit de Amerikaanse staat Wisconsin zal zich nog wel eens bedenken om uit wraak naaktfoto's van een ex te publiceren. Onlangs zette hij op MySpace twee erotische getinte foto's van zijn 16-jarige ex-vriendin. Nu zit hij in de cel op verdenking van het bezit van kinderporno en seksuele exploitatie van een minderjarige.

Phillips zette onder compromitterende foto's, waarop volgens de politie de billen, anus en vagina van het meisje te zien waren, ook nog eens niet al te kuise onderschriften. De politie vroeg hem eerst vriendelijk doch dringend de beelden offline te halen, maar dat weigerde hij met stoere taal: ''Fuck that, I'm keeping them up."

De Amerikaanse tiener blijft zeker vastzitten tot volgende week. Omdat het meisje niet meerderjarig is, moet hij zich bovendien verantwoorden voor seks met een minderjarige.  En naar goed Amerikaans gebruik heeft de politie zijn personalia openbaar gemaakt, zodat mogelijke toekomstige vriendinnen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben/halen.

  
Even 'lachen' naar de politiefotograaf

 

 

Bouma blijft bij Aston Villa

Wilfred Bouma zal ook volgend seizoen bij Aston Villa te bewonderen zijn. De club uit het Premier League heeft de optie voor nog een jaar met de oud-PSV'er, momenteel met Oranje in trainingskamp in Noordwijk, gelicht.

De manager van de club, Martin O'Neill, liet weten nog minimaal twee jaar gebruik te willen maken van de verdediger. Hiervoor is een geheel nieuwe contract opgesteld. "Hij doet het goed en we hopen dat hij langer bij ons blijft. Daar praten we nu over.

AZ verhuurt Lens niet

NEC zal geen gebruik kunnen maken van de diensen van Jeremain Lens volgend seizoen. AZ zal de jonge aanvaller niet verhuren.

Lens bloeide in de tweede seizoenshelft tot een echte fenomeen. In de play-offs werd hij topscorer met vier doelpunten. De twintigjarige spits zal een van deze dagen in gesprek gaan met AZ over zijn terugkeer. Foppe de Haan heeft de jongeling overigens ook voor Jong Oranje geselecteerd. Hij gaat de zieke PSV'er Ismaïl Aissati te vervangen. Jong Oranje speelt vanavond in Tilburg een kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap tegen Zwitserland

[Giro] Priamo breekt elleboog

Matteo Priamo moet noodgedwongen de Giro d'talia verlaten. De Italiaan brak zijn rechterelleboog tijdens een val in de twaalfde etappe.


De coureur van CSF kwam ten val in de slotfase, maar wist de finishlijn wel te halen. Priamo won de zesde etappe in de Giro een week geleden. Erik Zabel, Mirco Lorenzetto, Tony Martin, Mickael Buffas en klassementsrenner Vincenzo Nibali waren ook betrokken bij de val. Nibali heeft een beurse knie aan het incident over gehouden. De renner van Liquigas bezet momenteel de zesde plaats in het algemeen klassement. De Italiaan heeft een minuut en vijf seconden achterstand op Alberto Contador.

Vrees voor 'rassenrel' in Anderlecht

Jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst in België hebben via internet opgeroepen om vanavond 'blanke' supporters van voetbalclub Anderlecht aan te vallen.  Ze roepen op ''af te rekenen'' met de blanke voetbalfans, en cafés, auto's en huizen in brand te steken. Dat melden diverse Belgische media vandaag.

De politie van Brussel zal vanavond op grote schaal aanwezig zijn om problemen te voorkomen.  Het is al onrustig in de Brusselse deelgemeente sinds zondag, toen er fikse vechtpartijen waren tussen Anderlecht-supporters en allochtone jongeren. Onder de voetbalfans bevonden zich opvallend veel skinheads, zo schrijft de krant Het Belang van Limburg. De kaalgeschoren fans zouden allochtonen hebben uitgedaagd.

Re-release voor Gears of War

In november van dit jaar kan de Lancer weer aangeslingerd worden, want dan verschijnt het tweede deel van Gears of War. Vooruitlopend op de release brengt Epic het eerste deel opnieuw in de winkel. Deze re-release zal de oorspronkelijke game bevatten en game-elementen die niet op de disc stonden bij de release.
Het is vooralsnog onbekend wat deze extra content zal bevatten, maar dat zou mogelijk de DLC kunnen zijn en wellicht elementen die alleen in de PC-versie zaten.

De vernieuwde Gears of War zal voor $39,99 over de toonbank gaan. Het is nog onbekend of deze re-release ook naar Europa komt en welke prijs daar aan gekoppeld zal zijn.

Van Basten licht tipje van sluier op

Op de persconferentie gisteren in Noordwijk heeft bondscoach Marco van Basten een aantal hints gegeven over de afvallers. Van de huidige 26-koppige selectie zullen er drie niet meegaan naar het EK. De definitieve lijst moet aanstaande woensdag bij de UEFA ingeleverd worden.

Van het trio verdedigers Khalid Boulahrouz, André Ooijer en Mario Melchiot zal er één afvallen. Daarnaast zal een vierde keeper en een middenvelder niet meegaan. Verwacht worden dat of Henk Timmer of Sander Boschker niet mee zullen gaan. Welke middenvelder zal afvallen is niet duidelijk.

Honda tevreden

Honda-coureurs Jenson Button en Rubens Barrichello zijn zeer tevreden na de eerste twee trainingen in Monaco. De Brit werd achtste en de Braziliaan kwam tot een tiende tijd in de laatste training op donderdag.

"We hebben twee goede eerste trainingen achter de rug. Ik had meteen een goede balans, vooral op de hardere band liep het goed. In de middag heb ik voornamelijk lange runs gedaan. We hebben veel bruikbare informatie verzameld en we hebben nu ruim de tijd om alle data te analyseren. Ik ben vol vertrouwen dat we een goede kwalificatie kunnen rijden, ook als de weersomstandigheden nog veranderen," aldus Button, die al drie WK-punten heeft.

Ook Barrichello is erg tevreden. "Ik heb voornamelijk gewerkt aan de afstelling van de auto. We hebben veel werk kunnen verzetten en de auto voelde meteen erg goed aan. Ik ben tevreden met wat we tot dusver hebben bereikt. Op basis van de trainingen van donderdag denk ik dat we een goed weekend tegemoet gaan." De vandaag 36 jaar geworden coureur, heeft al sinds Brazilië 2006 geen punt meer gescoord en wil dat in Monaco veranderen.

'PSV en Ajax willen Engelaar'

Orlando Engelaar heeft de clubs voor het uitkiezen. De middenvelder van FC Twente heeft zich in de kijker gespeeld bij onder andere West Ham United en Olympique Marseille. Verder is er belangstelling van Ajax, PSV en Schalke 04.

Engelaar heeft een uitstekend seizoen gedraaid en als beloning kreeg hij een plaats in de voorselectie van Oranje. De interesse van Schalke 04, de club van Fred Rutten, was al bekend. Nu blijkt ook dat zowel clubs uit Engeland als Frankrijk interesse hebben in de boomlange middenvelder.

De voorkeur gaat uit naar Schalke, zodat hij verder kan met Rutten. De vraagprijs van de Tukkers was in eerste instantie vijftien miljoen, maar verwacht wordt dat hij voor ongeveer acht miljoen kan gaan.

Asielpeuter loopt fors grotere kans op verdrinking

Kinderen van asielzoekers uit niet-westerse landen lopen vier tot acht keer meer kans om te verdrinken dan Nederlandse kinderen. De peuters komen vaak uit recent gearriveerde asielgezinnen uit droge landen als Irak, Iran en Afghanistan. Voor jongens van 2 tot 4 jaar uit deze groep is verdrinking de meest voorkomende doodsoorzaak. Dat schrijven onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verschijnt.

De onderzoekers noemen de cijfers 'zorgwekkend'. Zij pleiten voor tijdige voorlichting aan gezinnen met jonge kinderen die zich in Nederland vestigen.

In de tien jaar tussen 1996 en 2005 verdronken in Nederland 2763 mensen. Onder hen waren 266 kinderen tot 10 jaar, van wie de helft jonger dan 3 was. Onder de slachtoffers waren 183 jongens. Het verdrinkingsrisico van jonge kinderen is sinds 1996 overigens wel met een derde verminderd.

Van de verdronken kinderen hadden er 41 een niet-westerse afkomst. De onderzoekers sluiten niet uit dat het er nog meer zijn geweest, omdat veel asielzoekers illegaal zijn of nog niet staan geregistreerd.

Surinaamse, Turkse en Marokkaanse kinderen liepen drie tot vier keer meer kans te verdrinken dan autochtonen. Het verdrinkingscijfer van Marokkaanse kinderen is de afgelopen jaren het sterkst gedaald. Mogelijk zijn ze hun zwemachterstand aan het inhalen.

Grote nederzetting uit bronstijd gevonden

Op het nieuwe verkeersknooppunt Ekkersrijt (A50/A58) ten noorden van Eindhoven hebben archeologen in de afgelopen maanden een grote nederzetting uit de bronstijd opgegraven. Het gaat mogelijk om de grootste nederzetting uit die tijd die ooit in Nederland is gevonden.

Het is in elk geval de grootste in Zuid-Nederland, meldde de Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts vandaag.

De bronstijd duurde van circa 1500 tot 850 jaar voor Christus. Alleen over Drenthe is het bestaan van vergelijkbare dorpen bekend, aldus Arts.

God is voor katholieke leerlingen 'vaag'

Veel leerlingen in de hoogste klassen van het katholiek middelbaar onderwijs hebben een vaag idee van God. Bijna de helft is het eens met de uitspraak dat er ''iets bestaat wat we niet in woorden kunnen vatten''. Minder dan een kwart ziet God als de God van de Bijbel.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 2050 leerlingen van dertien katholieke middelbare scholen in heel Nederland, dat godsdienstsociologe Monique van Dijk-Groeneboer vandaag tijdens het symposium 'Godsdienst? Lekker belangrijk!' in Utrecht presenteerde. Van Dijk, docente aan de Faculteit Katholieke Theologie (FKT), leidde het onderzoek met Jacques Maas en Hans van den Bosch, beiden docent catechetiek aan de FKT. De faculteit, die begin vorig jaar werd opgericht, is de enige door de bisschoppen erkende universitaire ambtsopleiding in Nederland.

Twee op de vijf ondervraagde scholieren noemen zich katholiek. Dat is iets minder dan het aantal scholieren zonder kerk of religie. Ruim 2 procent is moslim. Voor slechts 3 procent van de leerlingen was de katholieke identiteit mede reden om voor de school te kiezen.

Ook uit het antwoord op de vraag wat de belangrijkste doelen van hun leven zijn, blijkt de betrekkelijk geringe waarde die de scholieren aan kerk en geloof toekennen. Meer dan 90 procent vindt 'vrij en onafhankelijk zijn' en een gelukkige relatie het belangrijkst. Het laagst scoren items die met God te maken hebben als 'geloof hebben' (26 procent) en 'leven begeleid door God' (13 procent).

Ook geweld tegen migranten in Kaapstad

De golf van vreemdelingenhaat in Zuid-Afrika heeft ook Kaapstad bereikt. Jongeren vielen in vannacht Somalische en Zimbabwaanse immigranten aan in de tweede stad van Zuid-Afrika. Huizen en winkels van immigranten werden geplunderd, aldus de politie.

Honderden buitenlanders zijn geëvacueerd uit de wijken en voorsteden waarin ze werden belaagd. Een politiewoordvoerder zei dat een Somaliër in de nacht van donderdag op vrijdag is omgekomen, maar dat onduidelijk is of dit een gevolg is van de agressie tegen immigranten.

De uitbraak van vreemdelingenhaat begon anderhalve week geleden in Johannesburg en verspreidde zich daarna naar andere steden. Het geweld heeft aan zeker 42 mensen het leven gekost. Duizenden buitenlanders zijn gevlucht.

Cordoba verlengt bij Internazionale


Gisteren heeft Internazionale bekend gemaakt om door te gaan met Ivan Cordoba. De verdediger, die een contract had tot medio 2009, krijgt een verlenging tot medio 2011 bij de Italiaanse kampioen.

De Colombiaanse verdediger maakte zijn debuut in Italië in het seizoen 1999/2000. Mede door blessures kwam hij dit seizoen slechts twintig keer in actie voor de Milanezen maar wist wel drie keer het net te vinden. Het debuut van de mandekker dateert uit het jaar 1995 bij Nacional Medellin. Twee seizoenen later speelde hij voor het Argentijnse San Lorenzo om vervolgens zijn weg naar Italië te vinden.

Feyenoord aast op Falcao

Radamel Falcao García Zárate, beter bekend als Falcao, staat in de belangstelling van Feyenoord. De spits van River Plate zou naast Roy Makaay moeten spelen in de aanval.

De delegatie van de Rotterdamse club zou de speler al enkele keren hebben bekeken. De vraagprijs van de Colombiaanse aanvaller zou rond 6,5 miljoen euro zijn. Peter Bosz, technisch directeur van Feyenoord, zou naar Argentinië afgereisd zijn om naar de goaltjesdief te kijken. De spits staat ook in de belangstelling van Real Madrid. Patrick Kluivert zou de andere kandidaat zijn om de aanvalspartner van Makaay te worden.

Celtic Schots kampioen

Het is Celtic gelukt om een derde opeenvolgend kampioenschap te behalen in Schotland. De club van Vennegoor of Hesselink won het slotduel uit bij Dundee United met 0-1. Lange Jan sleepte zijn ploeg door de moeizame wedstrijd en scoorde in de 71ste minuut.

Het was het twintigste doelpunt van het seizoen voor de Nederlands international. De voormalige spits van PSV en FC Twente was voor de beslissende wedstrijd in Schotland achtergebleven. Hij meldt zich nu op korte termijn in Noordwijk bij bondscoach Marco van Basten, om zich met Oranje voor te bereiden op het aanstaande Europees kampioenschap.

De Glasgow Rangers, recentelijk verliezend finalist in de finale van de UEFA-beker, gingen onderuit bij Aberdeen. De Rangers hadden in de laatste wedstrijd van het seizoen om Celtic voorbij te gaan op de ranglijst op basis van doelsaldo, maar hiervoor moest er minimaal met vier doelpunten meer gewonnen worden dan Celtic zou doen bij Dundee. Lee Miller en Darren Mackie schoten in het tweede bedrijf de droom van Rangers aan diggelen.

Eindstand:

#TeamGespeeldWinstGelijkVerliesVoorTegenPunten
1Celtic382855842689
2Glasgow Rangers382756843386
3Motherwell3818614504660
4Aberdeen3815815505853
5Dundee United38141014534752
6Hibernian38141014494552
7Falkirk38131015454949
8Heart of Midlothian3813916475548
9Inverness Caledonian Thistle3813421516243
10Saint Mirren38101117265441
11Kilmarnock38101018395240
12Gretna385825328323

Topscorers:

#spelerClubgoals
1McDonaldCeltic25
2Vennegoor of HesselinkCeltic15
3BoydGlasgow Rangers14
=PorterMotherwell14
5FletcherHibernian13
=HuntDundee United13
=RobsonCeltic, Dundee United13
8ClarksonMotherwell12
=DarchevilleGlasgow Rangers12
=MillerAberdeen12


Madden 09 zet het op een rennen

De zomer staat voor de deur, dus de sportgames van EA Sports zijn volop in ontwikkeling. Zo ook Madden 09, de American Football-game met de NFL-licentie. Zoals elk jaar wordt er een element van de sport verder verfijnd en dit keer was het tackling-systeem aan de beurt voor een makeover. Deze is nu nog verfijnder waardoor je als speler meer controle heb over waar, wanneer en hoe je iemand tackelt.
Bij de tests kwamen de programmeurs van EA Sports er achter dat het tackling-systeem iets te goed werkte; de running-game (opstelling waarbij een speler met de bal vanachter de offensive line vertrekt en zover mogelijk probeert te rennen) was totaal waardeloos geworden. Reden dus om ook direct de running-game onder handen te nemen. In deze video kun je zien wat er veranderd is in de running-game en in deze video kun je zien welke effecten het heeft in een wedstrijd.Behalve aanpassingen in de gameplay zijn ook de animaties van de spelers verbeterd. De basis-animaties zijn verbeterd ten opzicht van Madden 08, zoals je in deze vergelijkingsvideo kunt zien. Daarnaast is dit jaar ook de Foot Plant-techniek verder verbeterd, een techniek die zijn oorsprong kent in de FIFA-games. Hoe dat er in de game uitziet, kun je hier zien. Het komt er op neer dat de voeten van de spelers in deze editie echt neergezet worden op het gras en niet meer lijken te glijden over het speelveld.Madden 09 wordt in het najaar van 2008 verwacht op PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Xbox 360, Wii en de DS.

Geduld Frankrijk met junta Birma raakt op

Als het bezoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties aan Birma niets oplevert zal Frankrijk de VN-veiligheidsraad toestemming vragen om zonder medewerking van de militaire machthebbers hulp te leveren aan slachtoffers van de cycloon Nargis. Dat heeft de Franse VN-ambassadeur, Jean-Maurice Ripert, donderdag gezegd.

Ban is sinds donderdag in Birma en probeert de junta ertoe te bewegen in te stemmen met een grootscheepse internationale hulpoperatie. Tot nu toe laat Birma slechts mondjesmaat buitenlandse hulp toe. Buitenlandse hulpverleners worden bijna volledig geweerd.

Frankrijk probeert de Veiligheidsraad er al sinds kort na de cycloon, die Birma begin mei trof, toe te zetten een hulpoperatie in gang te zetten, maar dit stuit op verzet van onder andere China, Rusland en Zuid-Afrika. Die landen zeggen dat hulp aan slachtoffers een humanitaire aangelegenheid is, waar de Veiligheidsraad niet over gaat. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner betoogde vrijdag in de krant Le Monde dat de Veiligheidsraad Birma kan en moet dwingen buitenlandse hulp te accepteren. Als de Veiligheidsraad dat niet doet getuigt dat van lafheid, aldus Kouchner.

Voor de kust van Birma wachten Franse, Britse en Amerikaanse marineschepen al geruime tijd om toestemming om de hulpgoederen die ze aan boord hebben af te leveren.

De cycloon heeft aan zeker 78 duizend mensen het leven gekost. De 56 duizend mensen die worden vermist zijn niet bij dat cijfer inbegrepen.

McCain neemt afstand van tv-dominee

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft gebroken met de bekende Texaanse televisiedominee Reverend Hagee. McCain nam dat besluit nadat een opname van de predikant opdook waarin deze zegt dat god Adolf Hitler stuurde om de joden te helpen het beloofde land te bereiken.

McCain toonde zich eind februari nog zeer opgetogen over Hagees steun, maar zei donderdag op grond van deze opmerking zijn steun niet langer te kunnen accepteren. "Uiteraard vind ik deze en andere opmerkingen zeer kwetsend en onverdedigbaar en daarom neem ik er afstand van", zei hij in een verklaring.

Reverend Hagee spreekt wekelijks tienduizenden gelovigen toe in zijn reusachtige kerk en bereikt via televisie bovendien een veelvoud daarvan. Het is algemeen bekend dat hij zich zo nu en dan laat verleiden tot het doen van gewaagde uitspraken. Zo noemde hij de rooms-katholieke kerk ooit 'de grote hoer' en zei hij dat deze Hitler heeft geholpen bij de totstandkoming van diens antisemitische gedachtengoed. De verwoestende orkaan Katrina noemde hij gods vergelding voor homoseksuele zonden.

[NBA] Pistons trekken stand gelijk

De Boston Celtics waren deze play-offreeks zeer sterk in hun thuiswedstrijden. Gisteravond gingen ze thuis toch onderuit tegen de Detroit Pistons. Detroit won met 97-103.

De guard van de Pistons, Chauncey Billups, was goed bezig voor zijn ploeg. Door een langdurige blessure moest hij de voorgaande wedstrijden van de play-offs aan zich voorbij laten gaan. De eerste wedstrijd speelde hij wel mee maar kon de guard geen potten breken. Gisteravond was hij goed voor negentien punten en zeven assists. Richard Hamilton was topscorer aan de kant van de Pistons met 25 punten, vier assists en drie rebounds. Rasheed Wallace was goed voor maar liefst tien rebounds en dertien punten.

Ray Allen, die vorig zomer van de Seattle Sonics overkwam naar de Celtics, had wat goed te maken voor zijn dramatische eerste wedstrijd. De schutter was goed voor 25 punten. De veteraan Paul Pierce was topscorer van de wedstrijd met 26 punten. Kevin Garnett was uitmunted met 24 punten en dertien rebounds. Helaas was de concentratie van zijn ploeggenoten iets minder wat een verlies opleverde. Het staat nu 1-1 en de volgende wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in Detroit.

Katja Schuurman van BNN naar Net5

Katja Schuurman stapt over van BNN naar Net5. De presentatrice heeft een contract van drie jaar bij de vrouwenzender getekend, zei een woordvoerster van het commerciële tv-station vanochtend.

Schuurman stond bovenaan het lijstje van de zender, omdat ze de verpersoonlijking is van de kijkersdoelgroep waar Net5 zich op richt; jonge en dynamische vrouwen die midden in het leven staan.

Schuurman maakt komend najaar voor Net5 het ideële programma Return To Sender, dat ze eerder maakte voor Llink en BNN. Ook krijgt zij een hoofdrol in een nieuwe grote dramaserie, aldus de woordvoerster.

'Twee Nederlandse jongeren overleden aan griep'

Twee Nederlandse jongeren zijn overleden aan een griepvariant die resistent bleek tegen de gangbare virusremmer tamiflu. Het vakblad Medisch Contact heeft dat bekendgemaakt. De jongeren waren afkomstig uit Utrecht en Rotterdam. Ze verkeerden in een zeer zwakke conditie.

De Rotterdamse viroloog Charles Boucher roept artsen op alert te zijn op de gevaarlijke griepsoorten die ongevoelig zijn voor tamiflu.

De overheid heeft grote hoeveelheden van de virusremmer opgeslagen als eerste remedie tegen een pandemie. Dat is een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus waartegen nog geen medicijnen bestaan.

Enkele jaren geleden bleek in Azië al dat tamiflu niet altijd werkte als remmer van een griepvirus.

Finale Gouden Kooi: 1,5 miljoen kijkers

Ruim 1,5 miljoen mensen zagen gistergavond hoe Terror Jaap de finale van de reallife soap De Gouden Kooi op RTL5 won. Dit blijkt uit de kijkcijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De show die rechtstreeks werd uitgezonden, eindigde daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur op de tweede plaats van bestbekeken programma's.

De finale werd dus gewonnen door Jaap, die 1,3 miljoen euro in de wacht sleepte, het hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van reality-televisie. De hele avond zei Terror Jaap dat de helft naar het goede doel zou gaan. En wat dat is is ook bekend, namelijk Stichting Jaap, oftewel hij houdt het geld zelf. Brian is naar verluidt in een shock geraakt. Hij kon amper nog praten en zijn familie wilde niet meer gefilmd worden na het verlies. Volgend seizoen komt De Gouden Kooi terug.

Stem ook op de poll over DGK2.

PCGamer aankondiging in augustus toch geen Diablo 3

Na het bericht dat PCGamer in augustus een enorm grote exclusive zou onthullen, ging al vrij snel het gerucht te ronden dat dit om Diablo 3 zou gaan. Shacknews meldt dat zowel PCGamer en Blizzard dit gerucht hebben afgeschreven.

PCGamer schrijft:

quote
We're officially squelching the Diablo rumor," the magazine clarified to Voodoo Extreme. "We've got two big announcements coming in our August issue, but neither is from Blizzard.

Blizzard schrijft:
quote
We definitely appreciate that the community has a lot of interest in seeing the Diablo series continue, and we certainly share that desire," a Blizzard representative told Shacknews when reached for comment.

"For now, though, our focus remains on StarCraft II and Wrath of the Lich King. I'm afraid I don't have any new plans to announce at this time.


Boek: Lucy en Stephen Hawking - De geheime sleutel naar ..

George heeft geen computer thuis. Niet eens een gameboy. Hij heeft wel een varken. Zijn ouders zijn namelijk zeer bezorgd over het lot van de aarde en willen daarom niets van vervuilende technologie weten. Als het varken van George op een dag ontsnapt door een gat in de heg komt hij Annie tegen, zijn nieuwe buurmeisje. Haar vader, Erik, heeft een supercomputer, Kosmos, die alles weet over het heelal. Erik ziet Georges interesse om meer te weten te komen en laat hem van alles zien. Hij wil er zelfs een spreekbeurt over gaan houden op zijn school. Maar er zijn kapers op de kust die zeer geïnteresseerd zijn in de geheime computer Kosmos en nergens voor terug zullen deinzen.

Echte chimp in Samba De Amigo trailer

Er blijven steeds meer ritme-games komen. Op de Wii zal binnenkort Samba de Amigo verschijnen. In dit spel speel je als een aap met samba-ballen en moet je de Wii-mote en nunchuck op de maat van de muziek bewegen.

Nu is er een trailer verschenen voor het spel waarin we weer veel blije mensen en een deel van de gameplay kunnen zien. Het spel zal 29 augustus verschijnen op de Nintendo Wii.

Tekenplaag in Amsterdam

Er is een tekenplaag uitgebroken in Amsterdam. Hoe het kan gebeuren is nog onduidelijk, maar het gevaarlijke beestje rukt zelfs op naar het centrum van de hoofdstad.

Stadsbioloog Remco Daalder: "Teken zijn taaie rakkers. Ze doen het hier steeds beter", Volgens Daalder zijn de teken met name te vinden in de grote parken aan de rand van de stad, waaronder het Twiske en het Amsterdamse Bos. Er worden meer mensen dan voorheen door het beestje gebeten.

De teek is ook al opgedoken op andere plaatsen in de stad. Na diverse meldingen van tekenbeten zijn er zelfs al borden geplaatst op het Voltaplein en in Amsterdam Oost. Op de borden staat de tekst "Let op! Tekenplaag!"

Dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen maakt ze zo gevaarlijk. Ongeveer een kwart van de Nederlandse teken draagt deze ziekte bij zich, zo bleek uit onderzoek. De ziekte van Lyme veroorzaakt onder andere hartkloppingen en gezichtsverlammingen en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn.

De plaag lijkt nog niet landelijk verspreid. De reden dat de beestjes juist in Amsterdam vaker opduiken is nog niet bekend. Daalder verklaart wel waarom de beestjes nu ook in het centrum van de stad terecht komen: "De beestjes grijpen zich aan honden vast en komen zo in het hart van de stad terecht. Er is recentelijk nog iemand in de tram besprongen door een teek."

Nederlandse soldaten gewond in Duitsland

Bij een oefening in Duitsland zijn drie Nederlandse soldaten gewond geraakt. De drie zijn overgebracht naar een ziekenhuis, waar één van hen na behandeling weer weg mocht.

Wat er precies gebeurd is kon Defensie nog niet vertellen. De Duitse politie meldt dat het YPR Pantservoertuig bij de Noordduitse plaats Bergen van een dijk afgleed. Het twintig ton wegende voertuig zou voor zeker honderdduizend euro schade hebben opgelopen.

Dit voorval was niet het enige ongeval gisteren met een pantservoertuig. Een onderofficier is gisteren overleden nadat hij op de Oirschotse Heide onder een pantservoertuig terecht kwam.

met dank aan miepie2008 voor de submit

Verdachte Puttense moordzaak voorgeleid

De 33-jarige verdachte van de moord op Christel Ambrosius wordt vandaag aan het begin van de middag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen. Deze onderzoeksrechter bepaalt onder meer of de nieuwe verdachte in de Puttense moordzaak langer in voorarrest blijft.

De politie hield de 33-jarige man dinsdagochtend aan in zijn woonplaats Delft. Zijn DNA blijkt overeen te komen met sporen die de recherche in 1994 tijdens het onderzoek naar de moord heeft gevonden op het lichaam van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dinsdag dat de verdachte ten tijde van de moord in Putten woonde.

Hardwareverkopen Japan, Sony domineert Nintendo

De hardware verkopen van Japan zijn weer binnen! Het ziet er naar uit dat ook deze week Sony's PSP bovenaan blijft staan, gevolgd door Nintendo's Wii en Nintendo's DS. Wat opvalt is, is dat Sony deze week meer hardware (PSP + PS3) heeft verkocht dan Nintendo (Wii + DS).
Is de tijd aangebroken voor een nieuwe leider in de Japanse markt?

Hardware - This Week | Last Week | YTD | LTD
1. PSP - 70,536 | 89,884 | 1,754,623 | 9,356,217
2. WII - 41,572 | 67,308 | 1,419,792 | 6,035,952
3. NDS - 34,905 | 51,228 | 1,378,157 | 22,551,208
4. PS3 - 7,701 | 8,054 | 408,602 | 2,050,278
5. PS2 - 7,022 | 7,464 | 221,294 | 21,148,331
6. 360 - 1,474 | 1,298 | 56,501 | 563,842

'Naakte mummie is aanstootgevend'

Op een tentoonstelling in de Engelse stad Manchester zijn onder andere elf mummies te bewonderen. Onder de bezoekers is er ophef ontstaan over de wijze waarop twee mummies te zien zijn. Namenlijk helemaal 'naakt', dus zonder de gebruikelijke windsels.

Volgens de bezoekers werd er niet respectvol omgegaan met de Egyptische mummies. Na een aantal klachten van bezoekers, besloot de directie van het Manchester museum om de mummies, zij het tijdelijk, dan maar weer aan te kleden. Ondertussen wordt er druk gezocht naar een alternatieve manier om menselijke resten tentoon te stellen.

Bob Partridge, voorzitter van de Ancient Egypt Society van Manchester heeft geen goed woord over voor het besluit van de museumdirectie. Hij noemt het belachelijk dat mummies worden aangekleed.

CD: Various Hitzone 45

De serie telt, inclusief deze nieuwe uitgave, alweer 45 cd's. We hebben het dan over de Hitzone-serie van Radio 538. In april kwam het 45ste deel uit onder de naam -hoe verrassend- Hitzone 45. Wederom een verzameling top-40 nummers, vooral bekend van de airplay op zenders als Radio 538. Verdeeld over twee cd's zijn 34 songs samengebracht. Ze geven een aardig beeld van wat we op dit moment zoal op de diverse populaire radiozenders voorgeschoteld krijgen. Het is niet alleen een set met internationale namen, vooral de Nederlandse artiesten lijken ook steeds meer een vaste plaats te krijgen op dit soort verzamelaars. De tijd voor Nederlandse pop is weer 'booming'. Geen radio bij de hand... dan is deze set cd's een mooie uitkomst.

CD: Putumayo - African Dreamland

Naast de cd's voor volwassenen brengt het label Putumayo ook kinderalbums uit. Sinds kort is in deze serie African Dreamland uitgekomen. Een verzamelaar met 11 prachtige baby- en kinderliedjes. Welk kind zou deze niet willen horen voor het slapen gaan... je droomt zelfs als ouder zijnde even helemaal mee weg naar 'Dreamland'. En daarmee is al wel meteen vastgesteld dat de cd niet alleen voor kinderen is. Als volwassene zul je er ook zeer zeker plezier aan beleven. Heerlijk na een drukke dag.

Ban Ki-Moon: 'Myanmar verwoest'

De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, sprak gisteren zijn lof uit over "de wil, daadkracht en moed van de bevolking van Myanmar". Hij vertrok daarna per helicopter naar de Irrawaddy-delta in het voormalige Birma, waar het grootste deel van de -naar schatting- 134.000 slachtoffers zijn gevallen.

Ban kleedde zich snel om van zijn zakenpak naar een beige jasje, basketbalpetje en een spijkerbroek en stapte de heli in. Ze vlogen over tientallen kilometers ondergelopen rijstvelden, waar een significante schade te zien was aan bomen, huizen en andere landschapskenmerken.

De heli's landden in een vluchtelingenkamp, waar eindeloze rijen tenten in nette rijtjes opgelijnd stonden. De omvang van het kamp deed vermoeden dat eerdere VN-berichten waarin stond dat toegang naar Myanmar ontoegankelijk was voor hulporganisaties, niet helemaal waar bleken.

"Ik vind het verschrikkelijk, maar verlies je hoop niet", vertelde Ban een vrouw, terwijl hij zijn neus in een van de tenten stak. Het kamp ligt 75 kilometer onder de hoofdstad Rangoon. "De Verenigde Naties zijn hier om u te helpen", vervolgde Ban. "De hele wereld probeert Myanmar te helpen." Opvallend was, dat de voormalig Birmese staatstelevisie Ban's bemoedigende woorden volledig uitzond.

Voor zijn heli-tochtje bezocht Ban Ki-Moon nog de hoofdstad, waar hij met minister-president luitenant-generaal Thein Sen sprak. Die verzekerde Ban ervan dat de fase van redden en opvangen inmiddels over was, en het opbouwen en rehabiliteren al van start was gegaan. Myanmar heeft echter grote hoeveelheden hulp geweigerd en houdt haar deuren gesloten voor buitenlandse bemoeienis.

Secretaris-generaal van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Surin Pitsuwan waarschuwde: "De (Birmese) autoriteiten staan erop dat het opvangen en redden van de bevolking volledig klaar is, maar de aanwezige hulporganisaties hebben dit niet kunnen verifiëren." Surin, hoofd van een speciale taskforce om help van omringende landen naar Birma te sluizen, vervolgde: "We hebben tot nu toe géén idee van de omvang van de schade, noch kunnen we iets over het aantal doden melden, noch het aantal vermisten. We weten zelfs niets over het aantal vluchtelingen."

Ban zei na terugkeer dat hij "geschokt" was van de taferelen. Eerder zei hij al voor de staats-tv: "Ik breng een boodschap van hoop aan de mensen van Myanmar." Vandaag reist Ban door naar Naypidaw, 420 kilometer noordoost van Rangoon. Hij zal daar de 11 regerende generaals van de junta ontmoeten, waarin hij vermoedelijk voor de laatste keer zal proberen de junta over te halen tot het toestaan van hulpgoederen en -organisaties.

Ook ontmoet Ban nog Than Shwe, die feitelijk de touwtjes in handen heeft. Ban zal de leider nog eens vertellen hoe omvangrijk de ramp is. Zondag worden ze beiden verwacht op een donorconferentie in Rangoon, die georganiseerd is door ASEAN en de VN. De taskforce van ASEAN heeft de regering doelen gesteld die ze moet nakomen. Alleen dan kan het vertrouwen van donororganisaties en -landen gewonnen worden. Er is naar schatting 8 miljard euro nodig.

Eén van de eisen van de taskforce is dat meer hulpverleners voormalig Birma in mogen, zodat er meer transparantie ontstaat. Buitenlandse hulp wordt nu niet toegelaten in de Irrawaddy-delta. Ban zal dit alles aan de militairen-regering voorleggen. Hij zal Than Shwe vertellen dat Burma véél meer hulp nodig heeft met haar grootste nationale ramp ooit, dan wat het regime probeert te doen geloven.

60 procent van de infrastructuur in de Irrawaddy-delta is volledig weggespoeld door de cycloon van nu alweer drie weken geleden. Het officiële aantal slachtoffers ligt op 77.738, het aantal vermisten op 55.917. Als de met een nogal kort lontje getooide Than Shwe Ban na al zijn adviezen de deur nog niet uit heeft gewerkt, zal de Koreaanse VN-baas de Myanmarese dictator en oorlogsmisdadiger ook vragen méér helikopters en schepen de rivieren van de delta op te laten vliegen en varen, om de broodnodige voedselpakketten, onderdak en medicijnen te verschaffen.

Een gedetailleerde reportage met foto's en info betreffende het verwoeste gebied kun je hier vinden.

Fortis vermindert aantal bankfilialen

Fortis brengt het aantal consumentenfilialen, die Fortis en ABN Amro gezamenlijk in Nederland hebben, terug van de huidige 711 naar 504 eind 2010. Daarbij gaan 58 filialen dicht en worden er 149 samengevoegd.

Dat heeft Camille Fohl, hoofd consumentenbanken van Fortis, gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst voor investeerders in Brussel.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft donderdag bevestigd dat de overname van delen van ABN Amro eind 2010 1,3 miljard euro aan synergievoordelen zal opleveren. De daaraan gerelateerde kosten komen uit op 1,5 miljard euro. Fortis had de besparingen in september 2007 al aangekondigd.

De totale kostenbesparingen zullen naar verwachting 1,1 miljard euro bedragen. Fortis denkt dat 26 procent van de synergieën in 2008 kan worden gerealiseerd, 55 procent in 2009 en 100 procent in 2010. Het concern verwacht ook na 2011 nog verdere synergieën te kunnen realiseren.

Nederlandse modellen in de prijzen

De 15-jarige Ymre Stiekema is gisteravond uitgeroepen tot Dutch Model Of The Year, tijdens het gala van de Dutch Model Awards in Hotel Okura in Amsterdam.

Frederique van der Wal kreeg een Lifetime Achievement Award. Model en actrice Hanna Verboom werd bekroond met een Talent Award. Mode-ontwerper Percy Irausquin kreeg de titel Dutch Designer Of The Year.

Marvy Rieder kreeg een Cover Award. Manuela Loth, die de eerste editie van het magazine Miljonair sierde, werd bekroond in de categorie Catwalk.

Kim Feenstra, eerder winnares van het RTL-programma Holland's Next Topmodel, kreeg een Style Award.

'Big Daddy' Adam Sandler verwacht tweede kind

De vrouw van acteur Adam Sandler is drieënhalve maand zwanger. Dat onthulde de 41-jarige acteur in de Amerikaanse Tonight Show. Sandler grapte tegen presentator Jay Leno dat zijn vrouw de hele dag last heeft van ochtendmisselijkheid. Het stel heef al een 2-jarige dochter Sadie.

De Amerikaanse acteur geniet van het vaderschap, vertelt hij Leno. Bij de ochtendmisselijkheid van zijn vrouw probeert hij haar zo goed mogelijk te helpen. "In het begin wreef ik over haar rug en dan had ik zoiets van 'Het is het waard, we krijgen nog een mooie baby, ik hou van je, bedankt dat je dit doet'."

Sandler werd bekend door zijn optredens in de comedyshow Saturday Night Live. In 1998 brak hij internationaal door naast Drew Barrymore in de romantische komedie 'The wedding singer'. Een jaar later speelde hij de titelrol in de film 'Big Daddy' waarin hij een ongebruikelijke invulling aan het vaderschap gaf. Hij was verder onder meer te zien in de films 'Punch-drunk love' (2002) en 'Anger management' (2003).

'Verdachte explosie Exeter was bekeerd tot islam'

Na een explosie in een restaurant in de Zuidwest-Engelse stad Exeter heeft de Britse politie donderdag een verdachte gearresteerd. Het gaat volgens de politie om een tot de islam bekeerde 22-jarige man met een psychiatrische aandoening, waarvan extremisten misbruik zouden hebben gemaakt om hem tot zijn daad aan te zetten.

De politie evacueerde na de kleine explosie tijdens lunchtijd een groot deel van het centrum van Exeter. De verdachte liep bij de explosie ernstige verwondingen aan zijn gezicht op. De politie brak met het protocol door de naam -Nicky Reilly- en een foto van de verdachte naar buiten te brengen, naar eigen zeggen om erachter te komen waar en met wie hij de afgelopen tijd is gezien.

Werk Sooreh Hera niet op ministerie

Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) zegt het werk van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera niet te kunnen tentoonstellen in het ministerie van Onderwijs. Dat heeft hij donderdag in antwoord op Kamervragen van de PVV laten weten. Plasterk laat weten geen galeriehouder te zijn waardoor hij niet aan het verzoek van de partij kan voldoen.

De partij van Geert Wilders is teleurgesteld in Plasterk. "Net als met Gregorius Nekschot en de kunstenares wier werk verwijderd is uit het gemeentehuis van Huizen laat Plasterk het afweten als onze vrijheid verdedigd moet worden."

De PVV had de minister gevraagd de werken in het ministeriegebouw op te hangen om een statement te maken tegen de 'aantasting van de artistieke vrijheid'. Daarmee reageert de partij op de keuze van de Amsterdamse galeriehouder Harry Ruhé om de gewraakte foto's, waarop twee Iraanse homo's met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali zijn te zien, niet op te hangen tijdens de kunstbeurs in de RAI. De galeriehouder besloot dit uit ruimtegebrek.

Eerder werd het werk van de Iraanse kunstenares geweigerd in Den Haag. Zo wilde het Gemeentemuseum de foto's vorig jaar december niet tonen omdat ze als beledigend zouden kunnen worden ervaren.

Oprah Winfrey wordt veganist

Oprah Winfrey wordt per direct veganist. De komende drie weken eet en drinkt ze geen dierlijke producten. Verder gebruikt ze ook geen cafeïne, suiker, gluten en alcohol meer. Hiermee wil ze haar lichaam laten 'ontgiftigen'.

De 54-jarige talkshowhost kwam op het idee na het lezen van het lezen van het boek van Katie Freston, Quantum Welness. Verder stimuleerde ook de Canadese coach Eckhard Tolle haar om veganist te worden. De tv-diva gaat haar kijkers in ieder geval op de hoogte houden van haar veganistisch avontuur.

Verdonk is tegen kilometerheffing

Donderdag vond het debat plaats over de jaarverslagen van het kabinet plaats. In een discussie vroeg Pechtold wat Verdonk nou concreet tegen de files wil gaan doen, omdat ze heeft aangekondigd dat filebestrijding één van de speerpunten in haar programma zal zijn.

Vanaf 2011 gaat de kilometerheffing in, waarna de automobilist door middel van ingebouwde apparatuur per gereden kilometer aan de staat belasting betaalt. De wegenbelasting vervalt als tegenprestatie. Alexander Pechtold vroeg IJzeren Rita of ze nou voor of tegen de invoering was. Verdonk reageerde weifelend met "laten we maar zeggen dat ik daar op dit moment tegen ben".

De recht-door-zeese Rita laat haar achterban op een speciale wiki-pagina discussieren en stemmen over partijstandpunten. Na de oprichting van de site viel-ie al snel ten prooi aan internetvandalen. Over de kilometerheffing heeft haar achterban dan ook nog geen cencus bereikt.

Bromfietser dood na ongeluk

Een man van 79 jaar oud uit Laren is gistermiddag in zijn woonplaats omgekomen bij een ongeluk. Dat gebeurde bij de N332 waar de bejaarde op een bromfiets rondtufte.

Rond 17.00 uur stak de man een kruispunt over van de Bouwhuisweg en de Rengersweg. Toen de bromfietser de weg overstak kwam er op hetzelfde moment een truck aanrijden. De vrachtwagenchauffeur kon de Larenaar niet meer ontwijken en reed hem aan. Of de bejaarde man nog naar het ziekenhuis gebracht of op slag dood was is niet bekend.

Nederland minder depri dan gedacht

Hoewel in Nederland miljoenen mensen zich al eens een depressie aan hebben gepraat, blijkt het aantal wérkelijke depressies veel lager te liggen. Dat concludeert psychiater Cees Rijnders, die over twee weken aan de Universiteit van Tilburg promoveert op het onderwerp van nationale depressies.

Het aantal depressies ligt in werkelijkheid een kwart lager dan het GGZ aangeeft. Door data uit 1997 te vergelijken met gegevens uit 1983, kwam de prof er ook achter dat in de veertien jaar die hij bestudeerde het aantal psychisch zieken met vijftig procent is toegenomen. Rijnders vond de oorzaak hiervoor in de snelle afname van sociale steun en maatschappelijk begrip.

Hoewel de welvaart in de veertien onderzochte jaren enórm toenam, leidde die stijging niet tot minder psychische nood. "Geld maakt niet gelukkig" is dan ook een stelling die Rijnders fiers verdedigt. Rijnders' onderzoeksgegevens hadden betrekking op Nijmegen en omgeving. Vooral de evacuatie met de watersnoden van 1993 en 1995 zorgden voor een grote toename van het aantal klachten.

PvdD wil afschaffing gehaktdag

In het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer heeft politica Marianne Thieme ervoor gepleit om de naam 'gehaktdag' af te schaffen. Zij wil dat de bijnaam van de derde woensdag in mei wordt vervangen door een meer plantaardige naam.

De naam 'Gehaktdag' heeft een te hoog vleesgehalte, volgens Thieme. Traditioneel blikt het kabinet op de gehaktdag terug op het beleid van het afgelopen jaar. Verder verweet de Dierenpartij het kabinet te weinig oog te hebben voor dierenrechten. De overheid zou in dit thema niet verder komen dan te werken aan eindeloze nota's. Wellicht (suggestie van FOK!) kan de naam 'Gehaktdag' vervangen worden door Spruitjesdag, Aspergedag of Augurkendag.

Turkse kinderen van school gepest na 'Fitna'

Twee Turkse kinderen van 8 en 11 jaar zijn in Amsterdam van school gepest. Na de commotie rond de film 'Fitna' kregen zij zoveel racistische opmerkingen naar hun hoofd dat de maat vol was voor de ouders. De school greep niet in en de ouders hebben hun kinderen eraf gehaald, vertelt de moeder van de kinderen donderdag in actualiteitenrubriek Nova.

"Onze zoon kreeg te horen dat zijn opa en oma het land uitmoesten", vertelt de moeder. De school, De Weidevogel in Ransdorp dat bij de gemeente Amsterdam hoort, zegt het voorval te betreuren en meldt dat het diversiteitsbeleid wordt aangepast.

De gemeente neemt de kwestie hoog op en laat in het programma weten dat dit nog een staartje krijgt. Volgens het multiculturele centrum Forum zijn er jaarlijks 250 klachten over discriminatie op scholen en neemt het aantal alleen maar toe.

Oranje: Eén doel, één gevoel

Het organisatiecomité van de Europese titelstrijd voetbal in Zwitserland en Oostenrijk heeft gisteren onthuld welke 'slogans' er op de diverse spelersbussen staan.

Bij het Nederlands elftal is de tekst als volgt: Eén doel, één gevoel, samen zijn we Oranje (1 mission, 1 feeling, together we are orange). Zwitserland heeft: Eindbestemming Wenen. Duitsland: Duitsland, één team, één doel. Italië: De lucht is altijd blauwer.

Tijdens een ceremonie in Zürich op 28 mei worden de bussen officieel afgestaan aan de landen. De leus, geselecteerd via internet door de fans, komt in de eigen taal en in het Engels op de bus.

Alle finalisten Eurovisiesongfestival bekend

Alle 25 finalisten van het Eurovisiesongfestival zijn bekend. Van de negentien landen die in de halve finale op donderdagavond stonden, gaan er tien naar de finale aanstaande zaterdag. De Nederlandse deelneemster Hind was dinsdag in de eerste halve finale al uitgeschakeld.

Oekraïne, Kroatië, Albanië, IJsland, Georgië, Denemarken, Zweden, Letland, Turkije en Portugal mogen zaterdag nogmaals hun kunsten vertonen. Opvallend is dat alle Scandinavische landen in de finale staan, Noorwegen en Finland kregen afgelopen dinsdag al genoeg stemmen voor een finaleplaats. Tijdens de eerste halve finale vielen alle carnavaleske acts af, zoals Ierland (zingende kalkoen), Estland (drie dikke cabaretiers) en België (fantasietaal). De piratenact uit Letland kreeg donderdag wel genoeg stemmen.

Het Europese publiek kon stemmen op alle negentien deelnemers, de negen met de meeste stemmen gaan naar de finale. Een vakjury wees de tiende finalist aan. Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Servië staan al in de finale.

Mr. Freeze laat zijn beste kanten zien in LEGO Batman screens

De LEGO Star Wars reeks van Travellers Tales is een waar succes. De game werd door vele mensen goed ontvangen, de pers was er enthousiast over en het werd een commercieel succes. Maar als je klaar bent met LEGO Star Wars, wat volgt er dan? Dan maar andere bekende films 'verLEGO'en'. Indiana Jones en Batman zijn de eerste slachtoffers.

LEGO Batman is één van de nieuwste games van Travellers Tales en is nog in zekere mate in ontwikkeling. In LEGO Batman kun je in de huid kruipen van vele Batman-sterren als Batman zelf, Robin, The Joker en nog vele anderen. In september kunnen we de game eindelijk uitproberen, want stiekem is en blijft LEGO erg leuk.

PlayStation Store aangevuld met nieuwe content

Gisteravond werd de PlayStation Store geüpdate en dus hoort daar een berichtje bij. Zoals jullie al wisten staat de demo van The Bourne Conspiracy op de PlayStation Store, maar ook Iron Man is aan het lijstje gevoegd. Daarnaast zijn er drie nieuwe PSP-demo's verschenen, twee demo's van Everybody's Golf 2 en een demo van Ultimate Board Games Collection. Uiteraard zijn er naast een aantal nieuwe demo's ook een lading vol nieuwe content, wallpapers en andere dingen verschenen.

Game demos
The Bourne Conspiracy
Iron Man
Everybody’s Golf 2 “Beginners” (PSP)
Everybody’s Golf 2 “Intermediate” (PSP)
Ultimate Board Games Collection (PSP)

Game content
High Stakes: Poker Video Chat Pack (Gratis)
x8 Go! Explore Map Packs (PSP) (EUR 19.99 p.s.)

Game videos
Haze Music Video
High Stakes: Poker Trailer
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull Trailer

Themes
PixelJunk Monsters: Encore Theme

Wallpapers
PixelJunk Monsters: Encore Wallpaper
Echochrome Wallpaper

Trailer toont onbevrijde wereld van Infinite Undiscovery

Square Enix komt dan eindelijk met een exclusieve Xbox 360 RPG-game, alhoewel we Final Fantasy XI niet mogen vergeten. Het heet Infinite Undiscovery en wordt ontwikkeld door de ontwikkelaar tri-Ace. Infinite Undiscovery wordt zelfs gesteund door Microsoft, waarschijnlijk komt dit doordat de RPG's voor de Xbox 360 op het moment nog erg schaars zijn voor een land als Japan.

In Infinite Undiscovery dreigt de wereld uit elkaar te vallen en jij bent diegene die met je maten de wereld kan redden. De game staat gepland voor 2 september, zo meldt het persbericht dat vandaag verscheen. Vandaag is er ook een trailer verschenen die het battle systeem, gameplay en omgevingen laat zien. Je kunt het hieronder zien.


Penny Arcade's Precipice of Darkness staat op Xbox Live

We hebben respect voor Penny Arcade, omdat ze een ongelofelijk lange naam voor hun game hebben bedacht: Penny Arcade: On the Rain Slick Precipice of Darkness. Maar dat niet alleen, want de Penny Arcade-game wordt ook nog door Microsoft gezien als één van de belangrijkste releases voor dit jaar.

Sinds vandaag staat de demo én het volledige spel op de Xbox Live Marketplace. Het is dus tijd om de demo te beproeven. Misschien ben je zó enthousiast, dat je de game gelijk koopt. Laat het ons weten!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.