Geduld Frankrijk met junta Birma raakt op

Als het bezoek van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties aan Birma niets oplevert zal Frankrijk de VN-veiligheidsraad toestemming vragen om zonder medewerking van de militaire machthebbers hulp te leveren aan slachtoffers van de cycloon Nargis. Dat heeft de Franse VN-ambassadeur, Jean-Maurice Ripert, donderdag gezegd.

Ban is sinds donderdag in Birma en probeert de junta ertoe te bewegen in te stemmen met een grootscheepse internationale hulpoperatie. Tot nu toe laat Birma slechts mondjesmaat buitenlandse hulp toe. Buitenlandse hulpverleners worden bijna volledig geweerd.

Frankrijk probeert de Veiligheidsraad er al sinds kort na de cycloon, die Birma begin mei trof, toe te zetten een hulpoperatie in gang te zetten, maar dit stuit op verzet van onder andere China, Rusland en Zuid-Afrika. Die landen zeggen dat hulp aan slachtoffers een humanitaire aangelegenheid is, waar de Veiligheidsraad niet over gaat. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner betoogde vrijdag in de krant Le Monde dat de Veiligheidsraad Birma kan en moet dwingen buitenlandse hulp te accepteren. Als de Veiligheidsraad dat niet doet getuigt dat van lafheid, aldus Kouchner.

Voor de kust van Birma wachten Franse, Britse en Amerikaanse marineschepen al geruime tijd om toestemming om de hulpgoederen die ze aan boord hebben af te leveren.

De cycloon heeft aan zeker 78 duizend mensen het leven gekost. De 56 duizend mensen die worden vermist zijn niet bij dat cijfer inbegrepen.