Tekenplaag in Amsterdam

Veerle (Volpez)

Er is een tekenplaag uitgebroken in Amsterdam. Hoe het kan gebeuren is nog onduidelijk, maar het gevaarlijke beestje rukt zelfs op naar het centrum van de hoofdstad.

Stadsbioloog Remco Daalder: "Teken zijn taaie rakkers. Ze doen het hier steeds beter", Volgens Daalder zijn de teken met name te vinden in de grote parken aan de rand van de stad, waaronder het Twiske en het Amsterdamse Bos. Er worden meer mensen dan voorheen door het beestje gebeten.

De teek is ook al opgedoken op andere plaatsen in de stad. Na diverse meldingen van tekenbeten zijn er zelfs al borden geplaatst op het Voltaplein en in Amsterdam Oost. Op de borden staat de tekst "Let op! Tekenplaag!"

Dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen maakt ze zo gevaarlijk. Ongeveer een kwart van de Nederlandse teken draagt deze ziekte bij zich, zo bleek uit onderzoek. De ziekte van Lyme veroorzaakt onder andere hartkloppingen en gezichtsverlammingen en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn.

De plaag lijkt nog niet landelijk verspreid. De reden dat de beestjes juist in Amsterdam vaker opduiken is nog niet bekend. Daalder verklaart wel waarom de beestjes nu ook in het centrum van de stad terecht komen: "De beestjes grijpen zich aan honden vast en komen zo in het hart van de stad terecht. Er is recentelijk nog iemand in de tram besprongen door een teek."