Nederland minder depri dan gedacht

Bert (superworm)

Hoewel in Nederland miljoenen mensen zich al eens een depressie aan hebben gepraat, blijkt het aantal wérkelijke depressies veel lager te liggen. Dat concludeert psychiater Cees Rijnders, die over twee weken aan de Universiteit van Tilburg promoveert op het onderwerp van nationale depressies.

Het aantal depressies ligt in werkelijkheid een kwart lager dan het GGZ aangeeft. Door data uit 1997 te vergelijken met gegevens uit 1983, kwam de prof er ook achter dat in de veertien jaar die hij bestudeerde het aantal psychisch zieken met vijftig procent is toegenomen. Rijnders vond de oorzaak hiervoor in de snelle afname van sociale steun en maatschappelijk begrip.

Hoewel de welvaart in de veertien onderzochte jaren enórm toenam, leidde die stijging niet tot minder psychische nood. "Geld maakt niet gelukkig" is dan ook een stelling die Rijnders fiers verdedigt. Rijnders' onderzoeksgegevens hadden betrekking op Nijmegen en omgeving. Vooral de evacuatie met de watersnoden van 1993 en 1995 zorgden voor een grote toename van het aantal klachten.