Delftse onderzoekers nemen reparatie DNA live waar

Redactie
De spontane reparatie van beschadigingen aan DNA-moleculen is voor het eerst 'realtime' waargenomen. Onderzoekers van het Kavli Institute of Nanoscience in Delft hebben hierdoor meer inzicht gekregen in de reparatiemechanismen van een enkel DNA-molecuul. Fouten in dit mechanisme kunnen leiden tot de vorming van kankercellen.

Cellen hebben mechanismen om beschadigingen en breuken in het DNA te repareren. Als dit soort breuken niet vakkundig wordt hersteld, is dit uiterst gevaarlijk voor het functioneren van de cel. Het kan uiteindelijk leiden tot een kankercel.

Een belangrijk DNA-reparatiemechanisme heet 'homologe recombinatie'. De onderzoekers hebben dit voor het eerst op het niveau van een molecuul kunnen bekijken door een DNA-molecuul op te spannen tussen een magnetisch bolletje en een glasoppervlak. Met een magnetisch veld kon gecontroleerd aan een DNA-molecuul worden getrokken en gedraaid. Bij DNA-reparatie verandert de positie van het bolletje, waardoor de onderzoekers het reparatieproces in detail konden waarnemen.

De onderzoekers van het Delftse instituut publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Cell.