Man uit Delft vast in Puttense moordzaak
De verdachte die de politie heeft aangehouden in de Puttense moordzaak is een 33-jarige man uit Delft. Plaatsvervangend hoofdofficier van Justitie in Zutphen, P. de Beer, zei dat vanmiddag om 15.00 uur tijdens een persconferentie in Apeldoorn. Hij woonde ten tijde van de moord in Putten en was rond de 18, 19 jaar oud, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat hij en de vermoorde Christel Ambrosius elkaar kenden.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen kreeg onlangs een telefoontje van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met de mededeling dat er een DNA-match was gevonden in de Puttense moordzaak. De verdachte is in 2005 veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner, antwoordde De Beer op vragen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries wijdde de afgelopen jaren tientallen afleveringen van zijn tv-programma aan de Puttense moordzaak.
De man was vanwege een nieuwe wet verplicht om DNA af te staan (geldt voor misdrijven waar meer dan 4 jaar celstraf opstaat) maar weigerde dat consequent. In 2007 werd hij alsnog gedwongen DNA af te staan.
Geruchtmakend
De Puttense moordzaak is een van de meest geruchtmakende zaken van de laatste decennia. Twee mannen uit Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, werden voor de verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Ambrosius veroordeeld. Pas na het uitzitten van hun straf (10 jaar cel) kwam aan het licht dat er sprake was van een rechterlijke dwaling. Zoals bekend heeft Peter R. de Vries heeft zich jarenlang ingezet om de onschuld van Du Bois en Viets aan te tonen.
Ambrosius werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma, gelegen in een bos aan de rand van de Veluwse gemeente, gedood. Op haar been werd een spermadruppel gevonden, die wel van de dader afkomstig moest zijn. DNA-vergelijking wees uit dat de druppel van Du Bois noch Viets afkomstig kon zijn. Toch stond dit gegeven aan hun veroordeling, ook in hoger beroep, niet in de weg.
Pas toen een deskundige op zijn oordeel over het raadsel rond de spermadruppel terugwam, keerde het tij voor Du Bois en Viets. De Hoge Raad gaf het gerechtshof in Leeuwarden opdracht de zaak opnieuw te beoordelen. Dit proces leidde in 2002 tot vrijspraak van de twee Puttenaren. Politie en justitie zijn nadien doorgegaan met het onderzoek.
'Blij'
De Vries zei vanmiddag een zeer blij man te zijn dat de zaak alsnog is opgelost en noemde het de mooiste dag in zijn leven als misdaadjournalist. Nog blijer en vooral opgelucht zijn Du Bois en Viets, zei De Vries. Want boven hen is toch altijd een zweem van schuld blijven hangen.
De misdaadverslaggever prees Justitie en politie voor het feit dat ze na de vrijspraak, grondig onderzoek zijn gaan verrichten in deze zaak. Na mijn kritiek op het vorige team, mag dit ook wel eens gezegd worden, aldus De Vries. Justitie bracht hem gisteren persoonlijk op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen.