Obama stelt joodse kiezers gerust

Barack Obama heeft joods-Amerikaanse kiezers gerustgesteld dat hij de veiligheid van Israël als een prioriteit beschouwt. De waarschijnlijke Democratische presidentskandidaat sprak donderdag in Florida van zijn 'onwrikbare toewijding aan Israëls veiligheid'.

In een gepassioneerde toespraak in een synagoge bevestigde hij tegen onderhandelingen met de Palestijnse groepering Hamas te zijn. Sommige joden maken zich ongerust over Obama's bereidheid om met landen in het Midden-Oosten te praten die Israël onvriendelijk gezind zijn. Anderen hechten geloof aan het valse gerucht dat Obama moslim is.

Obama vroeg het publiek hem te beoordelen op wat hij daadwerkelijk heeft gedaan en gezegd. "Beoordeel me niet op mijn rare naam." Als hij het Witte Huis haalt zal hij de nauwe band tussen de Verenigde Staten en Israël in ere houden, zei hij. Het is volgens hem de schuld van president George Bush dat Hamas, Iran en Hezbollah aan invloed hebben gewonnen. Hij stelde dan ook voor om Iran economische hulp te bieden in ruil voor concessies op andere terreinen.