Werk Sooreh Hera niet op ministerie

Minister van Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) zegt het werk van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera niet te kunnen tentoonstellen in het ministerie van Onderwijs. Dat heeft hij donderdag in antwoord op Kamervragen van de PVV laten weten. Plasterk laat weten geen galeriehouder te zijn waardoor hij niet aan het verzoek van de partij kan voldoen.

De partij van Geert Wilders is teleurgesteld in Plasterk. "Net als met Gregorius Nekschot en de kunstenares wier werk verwijderd is uit het gemeentehuis van Huizen laat Plasterk het afweten als onze vrijheid verdedigd moet worden."

De PVV had de minister gevraagd de werken in het ministeriegebouw op te hangen om een statement te maken tegen de 'aantasting van de artistieke vrijheid'. Daarmee reageert de partij op de keuze van de Amsterdamse galeriehouder Harry Ruhé om de gewraakte foto's, waarop twee Iraanse homo's met maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali zijn te zien, niet op te hangen tijdens de kunstbeurs in de RAI. De galeriehouder besloot dit uit ruimtegebrek.

Eerder werd het werk van de Iraanse kunstenares geweigerd in Den Haag. Zo wilde het Gemeentemuseum de foto's vorig jaar december niet tonen omdat ze als beledigend zouden kunnen worden ervaren.