Ban Ki-Moon: 'Myanmar verwoest'
De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, sprak gisteren zijn lof uit over "de wil, daadkracht en moed van de bevolking van Myanmar". Hij vertrok daarna per helicopter naar de Irrawaddy-delta in het voormalige Birma, waar het grootste deel van de -naar schatting- 134.000 slachtoffers zijn gevallen.
Ban kleedde zich snel om van zijn zakenpak naar een beige jasje, basketbalpetje en een spijkerbroek en stapte de heli in. Ze vlogen over tientallen kilometers ondergelopen rijstvelden, waar een significante schade te zien was aan bomen, huizen en andere landschapskenmerken.
De heli's landden in een vluchtelingenkamp, waar eindeloze rijen tenten in nette rijtjes opgelijnd stonden. De omvang van het kamp deed vermoeden dat eerdere VN-berichten waarin stond dat toegang naar Myanmar ontoegankelijk was voor hulporganisaties, niet helemaal waar bleken.
"Ik vind het verschrikkelijk, maar verlies je hoop niet", vertelde Ban een vrouw, terwijl hij zijn neus in een van de tenten stak. Het kamp ligt 75 kilometer onder de hoofdstad Rangoon. "De Verenigde Naties zijn hier om u te helpen", vervolgde Ban. "De hele wereld probeert Myanmar te helpen." Opvallend was, dat de voormalig Birmese staatstelevisie Ban's bemoedigende woorden volledig uitzond.
Voor zijn heli-tochtje bezocht Ban Ki-Moon nog de hoofdstad, waar hij met minister-president luitenant-generaal Thein Sen sprak. Die verzekerde Ban ervan dat de fase van redden en opvangen inmiddels over was, en het opbouwen en rehabiliteren al van start was gegaan. Myanmar heeft echter grote hoeveelheden hulp geweigerd en houdt haar deuren gesloten voor buitenlandse bemoeienis.
Secretaris-generaal van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Surin Pitsuwan waarschuwde: "De (Birmese) autoriteiten staan erop dat het opvangen en redden van de bevolking volledig klaar is, maar de aanwezige hulporganisaties hebben dit niet kunnen verifiëren." Surin, hoofd van een speciale taskforce om help van omringende landen naar Birma te sluizen, vervolgde: "We hebben tot nu toe géén idee van de omvang van de schade, noch kunnen we iets over het aantal doden melden, noch het aantal vermisten. We weten zelfs niets over het aantal vluchtelingen."
Ban zei na terugkeer dat hij "geschokt" was van de taferelen. Eerder zei hij al voor de staats-tv: "Ik breng een boodschap van hoop aan de mensen van Myanmar." Vandaag reist Ban door naar Naypidaw, 420 kilometer noordoost van Rangoon. Hij zal daar de 11 regerende generaals van de junta ontmoeten, waarin hij vermoedelijk voor de laatste keer zal proberen de junta over te halen tot het toestaan van hulpgoederen en -organisaties.
Ook ontmoet Ban nog Than Shwe, die feitelijk de touwtjes in handen heeft. Ban zal de leider nog eens vertellen hoe omvangrijk de ramp is. Zondag worden ze beiden verwacht op een donorconferentie in Rangoon, die georganiseerd is door ASEAN en de VN. De taskforce van ASEAN heeft de regering doelen gesteld die ze moet nakomen. Alleen dan kan het vertrouwen van donororganisaties en -landen gewonnen worden. Er is naar schatting 8 miljard euro nodig.
Eén van de eisen van de taskforce is dat meer hulpverleners voormalig Birma in mogen, zodat er meer transparantie ontstaat. Buitenlandse hulp wordt nu niet toegelaten in de Irrawaddy-delta. Ban zal dit alles aan de militairen-regering voorleggen. Hij zal Than Shwe vertellen dat Burma véél meer hulp nodig heeft met haar grootste nationale ramp ooit, dan wat het regime probeert te doen geloven.
60 procent van de infrastructuur in de Irrawaddy-delta is volledig weggespoeld door de cycloon van nu alweer drie weken geleden. Het officiële aantal slachtoffers ligt op 77.738, het aantal vermisten op 55.917. Als de met een nogal kort lontje getooide Than Shwe Ban na al zijn adviezen de deur nog niet uit heeft gewerkt, zal de Koreaanse VN-baas de Myanmarese dictator en oorlogsmisdadiger ook vragen méér helikopters en schepen de rivieren van de delta op te laten vliegen en varen, om de broodnodige voedselpakketten, onderdak en medicijnen te verschaffen.
Een gedetailleerde reportage met foto's en info betreffende het verwoeste gebied kun je hier vinden.