CD: The Kinks - The Anthology 1964 - 1971

Het is dit jaar alweer een halve eeuw geleden dat de legendarische britse beatgroep The Kinks werd opgericht. Om dit jubileum te vieren heeft Sony The Anthology 1964 - 1971, een prachtige verzamelbox bestaande uit vijf cd's en een 7" singletje, uitgebracht waarop we een indrukwekkende verzameling muziek uit de eerste 8 jaar van de groep terug kunnen vinden. Uiteraard zitten daar een heleboel hits en andere bekende liedjes tussen maar ook zijn er veel opnames op deze compilatie terug te vinden die tot op heden nog niet eerder te beluisteren waren.

The Kinks Anthology 1964 - 1971

Cd 1:
Op The Anthology 1964 - 1971 gaan we op chronologische wijze door de geschiedenis van de populaire Britse band. Op cd 1 beginnen we dan ook in het beginjaar 1964 toen de groep onder meer de demo's 'I Don´t Need You Anymore' en 'Everybody´s Gonna Be Happy' opnamen, waarmee ze een platencontract zouden krijgen bij Pye Records. Naast grote hits zoals 'You Really Got Me', 'All Day And All Of The Night' en 'Set Me Free' horen we ook een groot aantal minder bekende liedjes van The Kinks, waaronder een aantal alternate mono mixen en live-opnames uit 1964. Meest bijzondere tracks op deze eerste cd zijn een backing track en alternate mix van het nummer 'Who´ll Be The Next In Line' en een nooit eerder uitgebracht interview met Clap Cole, die een ontmoeting had met The Kinks.

The Kinks 1

Cd 2:
In 1965 was er een muzikale koerswijziging te horen die we kunnen bekijken als een soort voorstudie voor de latere psychedelica. Net als vele andere bands waren ook The Kinks bij hun wereldtournee in India geweest en de lokale muziek had zanger Ray Davies weten te inspireren tot het schrijven van het liedje 'See My Friends'. In het algemeen wordt aangenomen dat het The Beatles waren die met hun 'Norwegian Wood' de eerste Westerse popgroep waren die een sitar in hun muziek gebruikten, maar op het moment dat de mannen uit Liverpool de studio ingingen om dat liedje op te nemen stond 'See My Friends' al compleet op de gevoelige band. Davies zou later wel erkennen dat The Beatles ook van grote invloed waren geweest op zijn composities. Op cd 2 komen we naast bekendere liedjes als 'A Well Repected Man', 'Till The End Of The Day' en 'Where Have All The Good Times Gone' ook veel obscuur materiaal tegen, waaronder een zestal demo's, live-opnames van een optreden in de Aeolian Hall in Londen en fraai nooit eerder uitgebracht materiaal. Zo horen we een drietal nooit eerder verschenen takes van 'Dedicated Follower Of Fashion' en een backing track en onuitgebrachte mix van 'She´s Got Everything'.

The Kinks 2

Cd 3:
1966 was het jaar dat er gouden tijden aanbraken voor The Kinks. De groep scoorde wereldhits met liedjes zoals 'Sunny Afternoon', 'Dandy', 'Dead End Street' en 'Waterloo Sunset' en was populairder dan ooit tevoren. Van dat laatstgenoemde nummer horen we trouwens ook een nog niet eerder uitgebrachte backing track voorbijkomen op deze cd, waarop we een opvallend grote hoeveelheid onuitgebracht materiaal kunnen beluisteren. Zo horen we unieke mixen van onder meer 'Mr. Pleasant', 'Big Black Smoke' en 'This Is Where I Belong' en het tot nu toe nog onbekende liedje 'Good Luck Charm'. Ook mag 'Death of a Clown', de eerste solo-single van Dave Davies inclusief de B-kant niet op deze cd ontbreken, evenals zijn tweede single 'Susannah´s Still Alive'.

Cd 4:
Vanaf eind 1967 namen The Kinks een lange tijd afscheid van het podium, om zich meer te kunnen richten op hun werk in de studio. Met liedjes zoals 'Autumn Almanac', 'Days', 'Starstruck' en 'The Village Green Preservation Society' hoorden we een groep die een duidelijke nieuwe kant opgingen met hun muziek. Naast ongebruikte mixen van 'Lincoln County', 'Did You See His Name' en 'Misty Water' horen we ook sessieopnames van 'Days' en 'Johnny Thunder' en een tot nu toe onbekende promotiespot voor de Reprise US Tour. Een prachtige afsluiting van de jaren zestig en eveneens een aangename kennismaking met een wat minder bekende periode van de groep.

The Kinks 3

Cd 5:
Vanaf het einde van de jaren zestig hadden The Kinks vooral in Amerika een enorme cultstatus opgebouwd. Deze werd zo mogelijk nog groter toen de single 'Lola' in de platenwinkels verscheen. The Kinks waren echter meer een albumband geworden en zo treffen we op het laatste cd-tje in deze compilatie maar weinig bekende liedjes tegen. Dat mag echter de pret niet drukken aangezien de gebroeders Davies zich rond die tijd wel op een creatief hoogtepunt bevonden. Dat leverde prachtige composities op zoals 'Victoria', 'Shangri-La', 'Apeman' en 'Mindless Child Of Motherhood'.

The Kinks single

Naast de vijf hierbovengenoemde cd's treffen we in The Anthology 1964 - 1971 ook een exclusief singletje aan met daarop een tweetal nooit eerder uitgebrachte live-opnames in de Twickenham Television Studios in 1964 ('You Really Got Me') en 1965 ('Milk Cow Blues') en een fraai uitgevoerd boekje met een grote hoeveelheid foto's en informatie over de groep. Al met al kunnen we stellen dat deze zeer uitgebreide box in elk geval niet mag ontbreken in de verzameling van een Kinks-fan, maar ook liefhebbers van de betere muziek uit de jaren zestig zal deze verzamelbox zeker weten te waarderen.