Dracula

Het beroemde verhaal van Bram Stokers Dracula is door de jaren heen al vele malen verfilmd. Toen bekend werd gemaakt dat NBC zich bezig ging houden met een bewerking van het beroemde vampierenverhaal, deed dat dan ook niet al te gek veel stof opwaaien. Cole Hadden slaagt er echter in om het klassieke horrorverhaal nieuw leven in te blazen met zijn indrukwekkende tv-serie Dracula.

Dracula

Dracula speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw. Londen staat aan de vooravond van de industriële revolutie en de net weer tot leven gewekte Dracula (Jonathan Rhys-Meyers) heeft zich vermomd als de Amerikaanse industrialist Alexander Grayson, die de Britse hoofdstad bezoekt om draadloze energie te verkopen. Zijn belangrijkste motief is echter geen financieel gewin. De koning van de vampieren heeft namelijk zijn vizier gericht op de leden van het geheime genootschap 'de Orde van de Draak', een uiterst dubieus clubje mensen met enorm veel macht. Dracula wil bloedige wraak op de moordenaars van zijn vrouw nemen en krijgt daarbij hulp uit zeer onverwachte hoek.

Dracula 2

Dracula is een ontzettend goed voorbeeld van een serie die alleen maar ten onder is gegaan vanwege een slechte programmering waardoor de kijkcijfers nogal tegenvielen. Bedenker Cole Hadden geeft met zijn benadering van het klassieke vampierenepos een geheel nieuwe en originele draai aan het verhaal. Zo worden de onopgeloste moorden van Jack the Ripper in het verhaal verwerkt en zijn de decors adembenemend mooi gemaakt. De serie ademt dan ook dezelfde duistere atmosfeer als bijvoorbeeld de grimmige wereld in The Dark Knight-trilogie van Christopher Nolan, in combinatie met de klassieke benadering van het verhaal door de fameuze Britse Hammer Horror Studios.

Dracula 3

Dracula werd opgenomen in Boedapest en kent in totaal 10 afleveringen die werden geregisseerd door onder meer Steve Shill (Dexter, Law & Order: Criminal Intent, The Tudors), Andy Goddard (Law & Order: UK, Downton Abbey, Torchwood), Brian Kelly (Inspector Lewis, Downton Abbey), Nick Murphy (Occupation, Primeval) en Tim Fywell (Inspector Lewis, Waking the Dead, Masters of Sex). Het heeft echter niet mogen baten, na slechts een jaar werd de stekker al uit de serie getrokken. In een tijd dat series als True Blood en The Vampire Diaries wel ontzettend populair zijn, zou je toch verwachten dat er ook wel animo zou zijn voor een tv-serie over deze legendarische bloedzuiger.

Extra's:
Featurettes:
New Blood.
Interviews met cast en crew van deze serie.

Creating the World of Dracula.
Een leuke blik achter de schermen van de serie over de wereldberoemde vampier.

Dracula Rising.
Prachtige korte animatiefilmpjes die ook als web-afleveringen werden uitgebracht.

The Lost Van Helsing Tapes.
Professor Abraham Van Helsing laat een aantal van zijn beste experimenten zien.

Dracula 4

Conclusie: Al met al valt het natuurlijk te betreuren dat er geen vervolg komt voor deze fraaie serie. Toch heeft men met dit eerste en eveneens enige seizoen van Dracula een mooi afgerond verhaal geleverd dat het zeker waard is om vaker dan één keer bekeken te worden. Daarbij kent deze dvd-set ook een mooie hoeveelheid bonusmateriaal en daarmee is Dracula een musthave voor een ieder met een voorkeur voor ouderwetse bloedzuigers.