Shorttrackster Christie schrijft historie met wereldtitel in Rotterdam

Elise Christie heeft zich in Rotterdam laten kronen tot wereldkampioene shorttrack. De 26-jarige Schotse schrijft daarmee geschiedenis in de sport, want nooit eerder pakte een Europese de individuele allroundtitel bij de vrouwen.

Christie won in Rotterdam de 1000 en 1500 meter en ging als leidster de superfinale over drie kilometer in. Alleen Marianne St Gelais had haar nog serieus kunnen bedreigen, maar de Canadese kwam er in de finale nauwelijks aan te pas. Christie schreef het eindklassement zo op haar naam en dat is de eerste keer sinds 1994 dat de titel niet naar China of Zuid-Korea gaat: Nathalie Lambert uit Canada was destijds de laatste uit een ander land die wereldkampioene werd.

Achter Christie pakte St Gelais het zilver, terwijl Shim Suk-hee namens de Koreaanse dames nog opschoof naar het brons in het eindklassement. Suzanne Schulting kwam er in de finale niet echt aan te pas. Ze meldde zich af en toe wel voorin, maar op de beslissende momenten ging het te hard voor de 19-jarige Nederlandse. Ze kwam als vijfde over de streep en werd zevende in het eindklassement, één plek voor Rianne de Vries.