FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 maart 2017

Politie grijpt in bij demonstratie Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft zondagavond in Amsterdam alsnog opgetreden tegen een groep van ongeveer 250 Turkse Nederlanders die demonstreerden in de stad. De mobiele eenheid wordt op Plein 40-45 ingezet en de demonstranten worden met waterkanonnen weggejaagd.

Burgemeester Eberhard van der Laan beëindigde de demonstratie op grond van verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer, zo liet de gemeente weten. Het protest, naar aanleiding van het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije, begon in de middag aanvankelijk vreedzaam, maar later werd de sfeer grimmig. De groep hinderde het verkeer door wegen en kruispunten te blokkeren. Ook werd met vuurwerk gegooid en weigerden de demonstranten de aanwijzingen van de politie op te volgen, aldus de gemeente.

De politie heeft in de loop van de avond vier mensen aangehouden. Eén voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing, en één voor het beledigen van een politieagent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

Politie grijpt in bij demonstratie Amsterdam
Politie grijpt in bij demonstratie Amsterdam (Foto: ANP)

Langlaufster Bjørgen met groot machtsvertoon naar zege in Oslo

Langlaufster Marit Bjørgen heeft zondag met groot vertoon van macht de 30 kilometer klassieke stijl in Oslo gewonnen. Op de iconische Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad stond geen maat op de 36-jarige veterane, die haar 107e individuele World Cup-zege boekte.

De wedstrijd was ongeveer twee kilometer lang een klein beetje spannend, wat de winst betreft. Zo lang duurde het voor Bjørgen er vandoor ging en geen moment leek het er op dat iemand enige kans zou hebben terug te komen. Kilometer na kilometer breidde de koningin van het langlaufen haar voorsprong uit en na een uur en 23 minuten kwam ze over de finish, met een gepaste buiging voor de zoals altijd op de Holmenkollen aanwezige Noorse koning. 

Achter Bjørgen was het gevecht om de overige podiumplekken een stuk interessanter. Een groep van zeven zat daar lang bij elkaar, wat langzaam uitgedund werd naar zes en later vijf dames. Met de finish in zicht trokken de Finse dames Krista Pärmäkoski en Kerttu Niskanen het gas open en daar kon niemand een passend antwoord op geven. De twee finishten als tweede en derde en erkenden gelijk dat dat het maximaal haalbare was. 

Er stond geen maat op 'Koningin Marit' in Oslo (Bron: YouTube)

Mass Effect Asari-inception op PAX East

Bioware deelt een leuke foto van PAX East met de fans. Actrice Rana McAnear, het model voor Samara en Morinth uit Mass Effect 2, gekleed als Samara die een Asari duelist speelt op een demo van Mass Effect: Andromeda . Volg je het nog?

Samara als Samara

Lee klopt Bergsma en pakt eindzege op massastart

Schaatser Lee Seung-hoon heeft in het Noorse Stavanger de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Tijdens het finaleweekeinde werd de slotdag afgesloten met de massastart bij de mannen, het onderdeel waarop de Zuid-Koreaan Lee volgend jaar voor eigen publiek olympisch kampioen hoopt te worden. 

In de slotfase van de wedstrijd in Stavanger probeerde Jorrit Bergsma er vanonder te muizen door een enorm hoog tempo aan te houden. De Nederlander sloeg ook een fors gaat, maar in de laatste ronde kwamen Lee en de Belg Bart Swings toch van achteren opzetten. Bergsma hield stand tegen Swings, maar tegen de snelheid van Lee was hij niet opgewassen. 

Voor Lee was het de tweede overwinning van het seizoen. Doordat de Italiaan Andrea Giovannini vierde werd, kon de Koreaan zich ook winnaar noemen van het World Cup-klassement op de massastart. 

World Cup-finale Stavanger - Uitslag massastart mannen:

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Seung-Hoon Lee KOR 60 8:07.74  
2 Jorrit Bergsma NED 45 8:07.83 0.09
3 Bart Swings BEL 23 8:07.86 0.12
4 Andrea Giovannini ITA 10 8:17.15 9.41
5 Peter Michael NZL 3 8:21.43 13.69
6 KC Boutiette USA 3 8:28.06 20.32
7 Evert Hoolwerf NED 2 8:10.75 3.01
8 Ryosuke Tsuchiya JPN 1 8:09.92 2.18
9 Joey Mantia USA   8:09.00 1.26
10 Olivier Jean CAN   8:09.76 2.02
11 Shane Williamson JPN   8:10.36 2.62
12 Valerii Konyshev RUS   8:10.78 3.04
13 Jordan Belchos CAN   8:10.97 3.23
14 Vitaly Mikhailov BLR   8:18.14 10.40
15 Viktor Hald Thorup DEN   6:20.41 -107.33

Tennisster Bertens geeft kans na kans weg en verliest

Tennisster Kiki Bertens heeft het WTA Premier Mandatory-toernooi in het Amerikaanse Indian Wells zondag na de derde ronde moeten verlaten. De Nederlandse nummer twintig van de wereld stond er geweldig voor tegen Timea Bacsinszky, de mondiale nummer zestien, maar gooide het met een klassieke choke volledig weg.

Bertens werd in de eerste set al vroeg gebroken. Ze brak haar opponente wel weer terug, maar de Zwitserse deed dat nog eens en schreef de eerste set op haar naam. In het tweede bedrijf leek Bertens haar hoofd te laten hangen nadat ze weer twee keer gebroken werd, maar ze kwam zowaar terug. Op 5-4 mocht Bacsinszky voor de wedstrijd serveren en kreeg ze zelfs twee matchpoints, maar Bertens werkte dat sterk weg en brak de Zwitserse. Dat herhaalde ze gelijk nog eens en dus was er een beslissende set nodig.

In die derde set was het dit keer Bertens die op voorsprong kwam door Bacsinszky's tweede opslaggame te winnen. Op 5-3 mocht de Nederlandse serveren voor de wedstrijd, maar ze liet Bacsinszky twee breakkansen op het scorebord zetten. Die sloeg Bertens weg, waarna ze een matchpoint kreeg en miste. Vervolgens kreeg ze nog een kans om de wedstrijd af te maken, maar ook dit keer verzaakte Bertens. Nóg een matchpoint was weer niet genoeg en dit keer greep Bacsinszky de kans eindelijk om terug te breken en een tiebreak af te dwingen. 

De tiebreak liep uit op een waar breakfestijn en beide dames hadden hun zenuwen duidelijk niet onder controle. Bacsinszky liet twee matchpoints onbenut en de Wateringse kreeg wederom een kans om het af te maken. Geheel in stijl liet ze ook die kans liggen en dat betekende het einde van haar aspiraties. Ze wist nog één matchpoint van Bacsinszky weg te slaan, maar op poging nummer zes lukte het de Zwitserse dan eindelijk om de wedstrijd af te maken: 3-6, 7-5, 6-7 (8).

Hosking wint Drentse acht van Westerveld

Chloe Hosking heeft de Drentse Acht van Westerveld gewonnen. Na 143 kilometer was de renster van Alé Cipollini de sterkste in de sprint. Het was voor Hosking de tweede keer dat ze in deze wedstrijd de beste was Drenthe. Ze won eerder al in 2012.

In de straten van Dwingeloo was Hosking de sterkste in de sprint van een groep van dertig rensters. De 26-jarige Australische won met drie lengtes voorsprong. Lotte Kopecky van Lotto Soudal werd tweede voor de wereldkampioene Amalie Dideriksen, die gisteren de wereldbekerwedstrijd van de Ronde van Drenthe nog won. Nina Kessler was met een zesde plaats de beste Nederlandse.

Schouten wint massastart bij World Cup-finale

Schaatster Irene Schouten heeft zondag tijdens de World Cup-finale in het Noorse Stavanger de massastart gewonnen. De 24-jarige Nederlandse won zo op de valreep nog haar eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen.

Het werd wederom geen wedstrijd die bol stond van het spektakel en dus werd er gesprint om de overwinning. Als vrouwen in de massastart om de zege gaan sprinten zijn er standaard vier namen die je op kunt schrijven: Kim Bo-reum uit Zuid-Korea, Francesca Lollobrigida uit Italië, de Canadese Ivanie Blondin en Schouten.

Dat was ook dit keer het geval en de vier sloegen in de sprint een groot gat naar de rest van het peloton. Schouten was dit keer de snelste en zegevierde, vlak voor Kim en Lollobrigida. Kim sluit het seizoen zo af met twee zeges, een tweede plek en twee derde plekken en dat bracht haar de eindzege in het World Cup-klassement.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag massastart vrouwen:

# Naam Land Punten Tijd Verschil
1 Irene Schouten NED 60 8:45.69  
2 Bo-Reum Kim KOR 45 8:45.75 0.06
3 Francesca Lollobrigida ITA 25 8:45.78 0.09
4 Miho Takagi JPN 5 8:55.47 9.78
5 Claudia Pechstein GER 3 8:51.23 5.54
6 Annouk van der Weijden NED 3 8:51.34 5.65
7 Nana Takagi JPN 3 8:52.87 7.18
8 Ivanie Blondin CAN 2 8:47.21 1.52
9 Dan Li CHN 1 9:24.52 38.83
10 Dan Guo CHN   8:45.91 0.22
11 Luiza Zlotkowska POL   8:47.69 2.00
12 Nikola Zdráhalova CZE   8:48.74 3.05
13 Bente Kraus GER   8:49.08 3.39
14 Marina Zueva BLR   8:50.75 5.06
15 Sofie Karoline Haugen NOR   9:14.49 28.80

FOK! sportfoto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaars van vorige week (volgens de sportredactie) zijn Stokken_en_stenen & klappernootopreis met de volgende onderschriften:

"Ruik eens aan mijn vinger "

"Toto Wolff: ruik eens aan mijn tong..

teamwork.. "

De opgave van deze week:

We zien hier Orleans Pelicans-speler Anthony Davis spectaculair in actie tijdens de wedstrijd tegen de San Antonio Spurs, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Orleans Pelicans-speler Anthony Davis spectaculair in actie tijdens de wedstrijd tegen de San Antonio Spurs, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Dost na vier treffers: "Penalty blijft in m'n hoofd"

Op de productiviteit van Bas Dost staat geen maat in zijn eerste seizoen bij Sporting Portugal. Zaterdag maakte hij er vier, maar toch knaagde er na afloop iets.

Dost scoorde vier keer op bezoek bij Tondela, waardoor zijn ploeg een ruime zege boekte (1-4). De aanvaller staat met 22 goals fier bovenaan de topscorerslijst in de Primeira Liga. "Dat ik vier keer heb gescoord geeft natuurlijk een goed gevoel, maar het voelt minder fijn dat ik een penalty heb gemist", toonde Dost zich na de wedstrijd zelfkritisch in gesprek met O Jogo. "Dat blijft nu in mijn hoofd zitten."

De twaalfvoudig international, die dankzij zijn huidige vorm deze maand vermoedelijk de spits van Oranje zal zijn, heeft moeite om de gemiste penalty los te laten, ook al had dit geen invloed op het resultaat. "Ik blijf eraan denken omdat ik weet dat ik beter kan, maar dat doet er verder niet toe en ik moet het vergeten. We hebben goed gespeeld en het was een prima zege."

Dost wil natuurlijk dolgraag topscorer van Portugal worden. Tiquinho van FC Porto volgt als nummer twee op gepaste afstand, met zes goals minder. "Je weet natuurlijk nooit wat de rest doet, maar ik sta bovenaan en heb een goede kans om daar ook te eindigen", besluit de Nederlander.

Buitenlandse media wijzen Turkse houding af

De westerse media zijn tamelijk eensgezind in hun afwijzing van de handelwijze van de Turkse regering jegens Nederland. De meest gehoorde mening is dat president Erdogan bewust de confrontatie zoekt nu de onderhandelingen met de Europese Unie over toetreding tot stilstand zijn gekomen.

"Erdogan heeft munitie nodig om op Europa te schieten", schrijft de Süddeutsche Zeitung. Niet Nederland, dat twee Turkse bewindslieden de toegang weigerde, maar Turkije dat vervolgens "ontoelaatbare dreigingen en beledigingen uitte", wordt door veel bladen veroordeeld.

De Franse krant Le Monde voegt er kritiek op zijn eigen regering aan toe omdat die de Turkse minister Çavusoglu wél toestond te komen spreken over het referendum dat Erdogan aan meer bevoegdheden moet helpen. Russische kranten en het persbureau TASS houden zich meer op de vlakte en plaatsen een weergave van de Turkse woede, zonder Nederland te veroordelen.

Happy Hooker
De Britse Times plaatst niet premier Rutte maar PVV-leider Wilders op de voorgrond. Zijn opmerking dat hij 400.000 Turkse Nederlanders hun dubbele nationaliteit wil ontzeggen, staat bovenaan het bericht. De Britse krant haalt en passant The Happy Hooker Xaviera Hollander van stal om haar mening over Wilders te geven.

In de Verenigde Naties valt The New York Times vooral over de beledigingen van Erdogan. The Washington Post houdt in een algemeen artikel de Turkse regering tegen het licht. Alles draait om Erdogan, die ongebreideld naar macht hongert.

Buitenlandse media wijzen Turkse houding af
Buitenlandse media wijzen Turkse houding af (Foto: ANP)

Moskeeën: DENK is net als de PVV

Moskeebestuurders voelen zich onder druk gezet hun achterban aan te sporen op de politieke Erdoganpartij DENK te stemmen, woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat stelt de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zondag.

Sommige moslims durven er niet voor uit te komen dat ze kritiek hebben op DENK of overwegen op een andere partij te stemmen, aldus de RMMN zondag. Potentiële kiezers worden continue aangesproken op hun godsdienst en etniciteit door DENK. De RMMN denkt dat deze aanpak polariserend werkt en de integratie in de weg kan staan, zo stelt de raad.

De woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, Saïd Bouharrou stelde al eerder dat DENK, net als de PVV, bijdraagt aan de toenemende tweedeling in de politiek. Bouharrou zegt het belangrijk te vinden dat de democratische rechtsstaat zijn werk kan doen "en iedereen in vrijheid kan kiezen". "Het is kwalijk dat DENK geen afstand neemt van omstreden imam's, nepaccounts op Facebook heeft ingezet om andere politici zwart te maken en mensen onder druk zet. Wij roepen DENK op haar toon te wijzigen, want de onderwerpen die deze partij aankaart, verdienen alle aandacht."

Moskeeën voelen druk stemadvies DENK te geven
Moskeeën voelen druk stemadvies DENK te geven (Foto: ANP)

Turkse demonstraties in Amsterdam

Op diverse plekken in Amsterdam hebben mensen zondag gedemonstreerd na alle commotie zaterdag in Rotterdam. Bij het Turkse consulaat braken daar rellen uit na het gedwongen vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya.

Ook in Den Haag en Rotterdam is de politie zondagavond alert op mogelijke demonstraties. Op social media circuleren diverse oproepen aan Turkse Nederlanders om te demonstreren. In Den Haag had dat op het Hobbemaplein moeten gebeuren, maar daar was alles om 19.30 uur rustig.

Op het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein in Amsterdam kwam zondag overdag een grote groep mensen bijeen. Sommigen droegen een rode Turkse vlag en er werden leuzen geroepen. De demonstranten verplaatsten zich door de hoofdstad naar diverse andere plekken. Rond 19.15 uur verzamelde zich een groepje op de Dam. De politie heeft zondagmiddag niet in hoeven grijpen.

Premier Mark Rutte deed eerder deze zondag een oproep aan Turken in Nederland om vooral het hoofd koel te houden.

Turkse demonstraties in Amsterdam
Turkse demonstraties in Amsterdam (Foto: ANP)

Zondagavond-stream met Revelation Online

De storing van vorige week was blijkbaar geen geïsoleerd geval. Blijkbaar zijn er problemen met live-streamen naar YouTube. Om jullie toch iets aan te bieden gaan we nu streamen via Twitch. MMORPG Revelation Online is sinds vorige week in open bèta en is grotendeels ook al vertaald in het Engels.

We beginnen gewoon bij het begin, dan zie je vanzelf hoe het personage zich ontwikkeld. Ik heb een melee-klasse BladeMaster gekozen.

Bekijk live video van fokgames op www.twitch.tv

Whitlock boekt derde toernooizege in 2017, Van Gerwen onderuit in halve finale

Simon Whitlock is lekker op dreef dit jaar. De Australische darter boekte al weer zijn derde toernooizege in zes weken tijd. Hij eerder dit jaar twee UK Open Qualifiers en nu was hij de beste tijdens Players Championship 4. In de finale won hij met 6-3 van Darren Johnson, die in de halve finale nog te sterk was voor Michael van Gerwen. 

The Wizard begon de dag met zeges op Scott Darbyshire (6-3), Devon Petersen (6-1), Andy Jenkins (6-4), Gerwyn Price (6-4) en Gary Anderson (6-5). In de halve finale was hij met 6-4 te sterk voor Kim Huybrechts. Johnson begon met een zege op Dave Chisnall (6-4). Vervolgens won hij van Raymond van Barneveld (6-5), Jimmy Hendriks (6-3), Steve Hine (6-5) en Benito van de Pas (6-5). Hij vervolgens wist hij ook wereldkampioen Van Gerwen te verslaan. Het was zes jaar geleden dat Johnson voor het laatst de halve finale haalde.

In de finale kwam Whitlock direct 3-0 voor en kon dat verschil in legs vasthouden. Hij won met 6-3. De Australiër mag 10.000 pond bijschrijven en Johnson houdt 6.000 over aan zijn finaleplek. Rob Cross, de winnaar van zaterdag, verloor in de derde ronde van Ian White. Joe Cullen gooide in de tweede ronde tegen Jim Brown een negendarter. 

De darters op de Pro Tour hebben volgend weekend vrij. De week erop wacht de German Darts Championship, het eerste toernooi van twaalf Euro Tours.  

Uitslagen Players Championship 4 - vanaf derde ronde
Michael van Gerwen 6-1 Josh Payne
Steve West 6-5 Joe Cullen
Ian White 6-4 Rob Cross
James Wade 6-2 Mike De Decker
Darren Johnson 6-3 Jimmy Hendriks
Steve Hine 6-3 Chris Dobey
Benito van de Pas 6-3 Robbie Green
Jelle Klaasen 6-4 Steve Beaton
Christian Kist 6-2 John Henderson
Dirk van Duijvenbode 6-2 Cristo Reyes
David Pallett 6-5 Tony Newell
Kim Huybrechts 6-4 James Wilson
Simon Whitlock 6-4 Andy Jenkins
Gerwyn Price 6-4 Daryl Gurney
Mensur Suljovic 6-4 William O'Connor
Gary Anderson 6-2 Kyle Anderson

Achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Steve West
Ian White 6-3 James Wade
Darren Johnson 6-5 Steve Hine
Benito van de Pas 6-5 Jelle Klaasen
Dirk van Duijvenbode 6-5 Christian Kist
Kim Huybrechts 6-4 David Pallett
Simon Whitlock 6-4 Gerwyn Price
Gary Anderson 6-5 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-3 Ian White
Darren Johnson 6-5 Benito van de Pas
Kim Huybrechts 6-5 Dirk van Duijvenbode
Simon Whitlock 6-5 Gary Anderson

Halve finales
Darren Johnson 6-5 Michael van Gerwen
Simon Whitlock 6-4 Kim Huybrechts

Finale
Simon Whitlock 6-3 Darren Johnson

Simon Whitlock goed op dreef in 2017. (PRO SHOTS/Action Images)
Simon Whitlock goed op dreef in 2017. (PRO SHOTS/Action Images)

Franse regering wil de-escalatie rel Turkije

De Franse regering heeft zich zondag gemengd in de diplomatieke rel met Turkije. "Met het oog op de huidige spanningen tussen Turkije en meerdere EU-lidstaten, roept Frankrijk op tot de-escalatie", stelde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het departement riep de Turkse autoriteiten op provocaties te vermijden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak zondag nog lovend over Frankrijk, waar de door Nederland geweerde minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken) wel mag spreken.

Volgens de Franse autoriteiten kon Çavusoglu komen omdat er geen gevaar was voor de openbare orde. De Turkse minister greep de kans zondag aan om in Metz weer hard uit te halen naar Den Haag. Hij bestempelde Nederland in zijn toespraak tot "hoofdstad van het fascisme".

Franse regering wil de-escalatie rel Turkije
Franse regering wil de-escalatie rel Turkije (Foto: ANP)

Sagan verslaat klassementsrenners in Tirreno-Adriatico

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege in Tirreno-Adriatico gewonnen. De wereldkampioen was de sterkste op de steile slotmuur in Fermo voor Thibaut Pinot en Primoz Roglič. Nairo Quintana blijft leider in het algemeen klassement.

Pas na twintig kilometer ontstond er een kopgroep van elf renners met daarbij twee landgenoten: Niki Terpstra (Quick-Step Floors) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). De twee Nederlanders kregen gezelschap van Marco Canola (Nippo - Vini Fantini), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Maxime Monfort (Lotto Soudal), Gianni Moscon (Team Sky), Moreno Moser (Astana), Scott Thwaites, Steve Cummings ( beiden Dimension Data), Filippo Ganna (UAE Team Emirates) en Davide Ballerini (Androni Giocattoli - Sidermec). De kopgroep kreeg maximaal vier minuten voorsprong van het peloton, waar Cannondale-Drapac het tempo bepaalde.

De kopgroep zou al op tachtig kilometer van de streep gegrepen worden. Het tempo lag hoog en het peloton zou even in meerdere stukken breken. Adam Yates kon het tempo niet meer volgen van het eerste peloton en zou niet veel later opgegeven. De nummer twee van het klassement zou niet veel later in de ploegleiderswagen stappen.

Op 75 kilometer van de streep was er een nieuwe kopgroep met daarbij: Tim Wellens (Lotto Soudal), Mikel Landa (Team Sky), Bob Jungels (Quick-Step Floors) en Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli - Sidermec). Zij sprokkelden een voorsprong van iets meer dan één minuut bij elkaar. Op iets meer dan veertig kilometer was het avontuur al voorbij voor het viertal.

Er waren nog enkele ontsnappingen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton. Een favorietengroep van iets minder dan renners begon aan de slotmuur in finishplaats Fermo. Pinot opende de aanval op de slotklim naar Fermo. De Fransman van FDJ kreeg Geraint Thomas, Roglič en Quintana met zich mee. Tom Dumoulin moest een gaatje laten, maar keerde terug op een vlakker deel van de klim. Vanuit de achtergrond nog renners terugkeerden, met daarbij wereldkampioen Peter Sagan en Bauke Mollema. De wereldkampioen ging meteen na de kop van het groepje en maakte het makkelijk af voor Pinot en Roglič.

Nairo Quintana behoudt zijn blauwe leiderstrui. De Colombiaan van Movistar heeft in het klassement een voorsprong van vijftig seconden op Pinot. Rohan Dennis volgt al op 1.06 van Quintana. Dumoulin is met een vijfde plaats de beste Nederlander op 1.19 van de leider.

Henao wint Parijs-Nice met twee seconden

Sergio Henao is de winnaar geworden van Parijs Nice. De colombiaan hield na een spannende slotetappe twee seconden voorsprong over op Alberto Contador.

Contador wist voor aanvang van de etappe dat hij 31 seconden moest goedmaken en ging daarom al op vijftig kilometer van de streep in de aanval. Aan de voet van de slotklim, de Col d'Eze, had hij samen met zijn medevluchters 45 seconden voorsprong en was dus virtueel leider. Die voorsprong liep nog verder op naar de minuut en bovendien pakte Contador op de top nog twee bonificatieseconden. In de afdaling naar Nice kwam de achtervolgende groep met Henao echter langzaam dichterbij.

In de wetenschap dat er aan de finish nog cruciale bonificatieseconden te halen waren ging Contador er op twee kilometer van de streep vandoor. David De La Cruz kwam echter nog terug en klopte Contador in de sprint voor de ritzege. De tweede plaats leverde zes seconden bonus op dus moest Contador hopen dat de voorsprong groot genoeg was. De groep met Henao kwam echter 21 seconden later over de streep waardoor de renner van Sky de eindzege pakte.

Studenten-ov-weekkaart mogelijk ook op zondag

Studenten met een ov-weekkaart kunnen op termijn misschien al op zondag op die kaart met de trein reizen. Betrokken ministeries en ov-bedrijven gaan onderzoeken of dat mogelijk is. De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, en staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zeggen daar, zondag, blij mee te zijn.

"Door meer flexibiliteit in het studentenreisproduct te brengen geven we studenten de mogelijkheid om te reizen op de tijdstippen die hen het beste uitkomen, zoals bijvoorbeeld de zondag. Tegelijkertijd geeft een dergelijke aanpassing verlichting van de spitsdrukte op de maandagochtend", aldus bewindslieden.

Studenten juichen het plan toe. "Kijken naar uitbreiding is een goed plan", aldus Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Vorig jaar nog leidde een ander plan van de Nederlandse Spoorwegen tot veel verzet van studenten. De NS wilde onderwijsinstellingen vragen college's naar de avonduren te verschuiven om daarmee de drukte in de trein in de spits te verminderen.

Met een weekabonnement reizen studenten nu tussen maandagochtend 04:00 uur en zaterdagochtend 04:00 uur gratis en daarbuiten met korting. Vanaf welk tijdstip de 'weekkaart' dan op zondag al gaat gelden wordt nog bekeken.

Studenten-ov-weekkaart mogelijk ook op zondag
Studenten-ov-weekkaart mogelijk ook op zondag (Foto: ANP)

Wereldgoal Depay bij ruime zege Lyon

Memphis Depay heeft weer eens van zich doen spreken en dit keer was dat toch zeker in positief opzicht. De middenvelder, tegenwoordig uitkomend voor Olympique Lyon in de Franse Ligue 1, scoorde in de thuiswedstrijd tegen Toulouse twee keer.

Christophe Jallet en Maxwel Cornet hadden Lyon kort voor en na rust al op een 2-0 voorsprong gezet. Een kleine tien minuten na de rust gaf Jallet een pass aan Depay en de Nederlander werkte de bal netjes in het doel.

Tien minuten voor tijd scoorde Depay pas echt een pareltje: vanaf een dikke meter voor de middenlijn lanceerde hij de bal richting Alban Lafont. De pas net 18-jarige keeper, toch al lang de eerste keuze bij Toulouse, was kansloos en zag de bal in het doel verdwijnen: 4-0, wat tevens de eindstand zou zijn.

Uitslag Ajax - FC Twente

Ajax blijft in de Eredivisie in het spoor van Feyenoord. De Amsterdammers wonnen in eigen huis eenvoudig met 3-0 van FC Twente na een sterke tweede helft. Hierdoor blijft het verschil met de koploper vier punten.

Dolberg na de 2-0. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Dolberg na de 2-0. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

AFC Ajax

3 - 0

FC Twente

55' Younes
67' Dolberg
90+1' Dolberg
   
 
Gele kaart: Klich (FC Twente)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.583
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (De Ligt/76)
Klaassen
Schöne (Van de Beek/81)
Ziyech
Traoré (Kluivert/60)
Dolberg
Younes
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
Van der Lely
Klich
Jensen (George/75)
Mokotjo
Ede (Seys/60)
Ünal
Celina (Trajkovski/75)

Wit-Russen boos om 'parasietenbelasting'

Duizenden Wit-Russen zijn dit weekeinde de straat opgegaan om te protesteren tegen een belasting voor mensen die te weinig werken. Mensen die minder dan 183 dagen per jaar op hun werk doorbrengen, moeten een heffing van omgerekend 234 euro betalen.

Veel Wit-Russen zijn woedend om de heffing, die in de volksmond bekendstaat als 'belasting voor sociale parasieten'. Op meerdere plaatsen maakten mensen hun ongenoegen duidelijk. Vooral ouderen en mensen van middelbare leeftijd zijn boos, omdat ze vinden dat er te weinig werk voor ze is.

Zo'n 2000 mensen deden vorige maand al mee aan een betoging in hoofdstad Minsk. Dat was de grootste demonstratie in jaren. President Aleksandr Loekasjenko beloofde donderdag dat het innen van de belasting wordt opgeschort tot de wet uit 2015 kan worden aangepast. Toch gingen mensen vervolgens opnieuw de straat op.

Wit-Russen die officieel staan geregistreerd als werkelozen, hoeven de heffing niet te betalen. Zij moeten wel gemeenschapswerk verrichten.

Wit-Russen boos om 'parasietenbelasting'
Wit-Russen boos om 'parasietenbelasting' (Foto: BuzzO)

Turkije goed voor amper 1 procent export

De export van Nederland naar Turkije stelt niet veel voor en is amper goed voor één procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer. Medische producten zijn de grootste exportbron naar Turkije, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar exporteerde Nederland in totaal voor zo'n 5,4 miljard euro aan goederen naar Turkije. Dat was nagenoeg evenveel als in 2015 en bijna twee keer meer dan Nederland uit Turkije importeert.

Met een exportwaarde van 1,5 miljard euro zorgen chemische producten voor een aanzienlijk deel van de export van Nederland naar Turkije. Ongeveer een derde van die chemische export betreft medicijnen en andere farmaceutische producten. De relatief grote rol van medische producten in de handelsrelatie met Turkije blijkt ook uit de ruim 140 miljoen euro aan medische instrumenten en apparaten die naar Turkije werden geëxporteerd.

Nederland verscheepte vorig jaar verder voor in totaal 1,6 miljard euro aan machines en vervoermiddelen naar Turkije. Daarbij ging het voor een belangrijk deel om computers en andere kantoormachines en om telecommunicatiemiddelen.

Nederland verkocht vorig jaar voor bijna 261 miljoen euro aan voedingsmiddelen en levende dieren aan Turkije. Ook werd voor 140 miljoen euro aan dranken en tabak geleverd. 8 procent van de totale Nederlandse uitvoer naar Turkije bestond in 2016 uit schroot.

Iets minder dan 1 procent van de hele Nederlandse import komt uit Turkije. Daarbij gaat het vooral om kleding, garen en auto's. De import uit Turkije was vorig jaar 2,8 miljard euro waard.

Mocht Erdogan dus met economische 'sancties' komen, dan zullen de meesten daarvan weinig voelen. Voorts zal Turkije diens medische voorzieningen dan elders moeten halen.

Turkije goed voor 1 procent Nederlandse export
Turkije goed voor 1 procent Nederlandse export (Foto: ANP)

Hero Brinkman helemaal niet live op FOK!

Aanstaande zondag, 12 maart, zal Hero Brinkman van 16.00 tot 17.00 uur live op FOK! aanwezig zijn om jullie vragen te beantwoorden.

Hij heeft hiervoor tijd vrij gemaakt in deze drukke campagnetijd van de Ondernemers Partij in de aanloop naar de verkiezingen, waarvoor wij hem uiteraard erkentelijk zijn.

Update 18:20 uur
Meneer Brinkman kwam helemaal niet live op FOK! Blijkbaar is een agenda beheren moeilijker dan het lijkt. Brinkman had namelijk een debat en kon niet om 16.00 uur aanwezig zijn, aldus Brinkman om 16.20 uur, tien voor vijf was echter wel mogelijk. Echter is klok kijken Brinkmans sterkste kant ogenschijnlijk ook niet, want ook dat is niet gelukt.

Jammer maar helaas. Ancilla van der Leest van de Piratenpartij is er morgen gelukkig wél gewoon.


Mocht je er onverhoopt toch niet bij kunnen zijn, maar heb je tóch prangende vragen aan Hero Brinkman?
Stel hieronder dan alvast je vragen. Wij zullen ze dan proberen voor te leggen in het live topic van morgen.

Bewaren

Duitse FDP vraagt solidariteit met Nederland

De Duitse liberale partij FDP heeft de regering in Berlijn opgeroepen solidariteit te tonen met Nederland in het conflict met Turkije. Voorzitter Christian Lindner pleitte tegelijk voor een eenduidig standpunt van de Europese Unie.

De Nederlandse premier Rutte heeft volgens Lindner gehandeld zoals je het ook van de Duitse bondskanselier Merkel en Europa had mogen verwachten. De liberale voorman pleitte ervoor de onverschilligheid te laten varen en snel de EU één front te laten vormen. Hij verwacht van Merkel dat zij zich daar voor inzet.

Duitse FDP vraagt solidariteit met Nederland
Duitse FDP vraagt solidariteit met Nederland (Foto: ANP)

Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft internationale organisaties opgeroepen Nederland sancties op te leggen. De Turkse leider verweet Nederland zondag zich te gedragen als "een bananenrepubliek".

De oproep van Erdogan is de volgende stap in een hoog opgelopen diplomatieke rel tussen de twee landen. Die escaleerde toen Nederland zaterdag weigerde het vliegtuig van minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse zaken) te laten landen.

Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland
Erdogan roept op tot sancties tegen Nederland (Foto: ANP)

Sensationale wereldtitel shorttrackploeg in Rotterdam

Wat de Nederlandse vrouwen niet lukte is de mannen van de nationale shorttrackploeg wél gelukt: Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Dennis Visser hebben zich in Ahoy in Rotterdam laten kronen tot wereldkampioenen op de aflossing.

Nederland begon de finale tegen Hongarije, Rusland en China op de vierde plek, waar de ploeg wachte op een kans. Die kwam aanvankelijk met zo'n 25 ronden te gaan, toen Rusland gepasseerd werd. Twaalf ronden voor het einde werd de aanval dan echt geopend door De Laat, die de Hongaar Viktor Knoch inhaalde en opschoof naar plek twee.

Het ging echter al gelijk weer fout, want De Laat en Visser verknoeiden de wissel en Nederland viel terug naar plek vier. Dat was buiten Knegt gerekend, want de leider van de Nederlandse ploeg maakte zijn status volledig waar en bracht Oranje in grofweg anderhalve bocht plotseling naar de leiding.

Visser, De Laat en Breeuwsma hielden de eerste plek vast, waarna Knegt het af kon maken. Met nog een bocht te gaan balde hij zijn vuisten al - wellicht niet heel verstandig - en Ahoy ontplofte toen hij als eerste de finish passeerde en Nederland na 2014 opnieuw de wereldtitel op de aflossing bezorgde.

De Vries maakt overstap naar Formule 2

Nyck de Vries zal dit raceseizoen uit gaan komen voor het Formule 2-team Rapax. De Nederlander uit het opleidingsprogramma van McLaren maakt de overstap vanuit de GP3.

Rapax is een gevestigde naam in de GP2 die sinds vorige week de Formule 2 heet. Het team won in 2010 de rijderstitel met Pastor Maldonado, alsmede het constructeurskampioenschap. De 27-jarige Venezolaan Johnny Cecotto wordt de teamgenoot van de 22-jarige Nederlander.

De Vries: "Het voelt voor mij als thuiskomen, want ik bewaar veel goede herinnering aan Italië van mijn tijd in de karts daar. De weg hiernaartoe is niet makkelijk geweest, maar we zijn klaar om te knokken."

De Nederlander stapte in 2012 na de succesvolle jaren op de karts over naar de open auto's. In de Formule Renault 2.0 was hij in 2014 succesvol in de Euro- en de ALPS-klasse. Daarna ging De Vries naar de Formule Renault 3.5 waar hij als derde in het kampioenschap eindigde, terwijl hij vorig jaar in de GP3 zesde was.

Ter Mors valt in WK-finale op aflossing

De Nederlandse shorttracksters hebben op het wereldkampioenschap in Rotterdam geen medaille veroverd op de aflossing bij de dames. 

Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Suzanne Schulting begonnen uitstekend aan de finale. Nederland nam bij de start al de leiding en kreeg China in het kielzog mee. Zo bleven de verhoudingen tot zo'n tien ronden voor het einde, toen De Vries zich liet passeren door Zang Yize.

Na een pittig duel met Hongarije hield Nederland wel de tweede plek vast en met de slotronden in aantocht werd weer stevig gevochten om de leiding. Drie ronden voor het einde ging het echter helemaal fout voor Nederland.

Uitgerekend Ter Mors, op het WK alleen actief op de aflossing, ging vanuit tweede positie onderuit en Nederland was kansloos voor de medailles. Het goud ging zo naar China, voor Hongarije en Japan.

Knegt met hulp van de jury naar WK-zilver in Ahoy

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft het wereldkampioenschap in Rotterdam afgesloten met de tweede plek in het eindklassement. De wereldkampioen van 2015 hield zijn tweede plek in de superfinale vast, met wat hulp van de jury.

In de superfinale over drie kilometer bleef het tot het einde razendspannend. Nadat Knegt samen met Charles Hamelin vroeg probeerde te ontsnappen - maar weer werd gepakt - kwam hij in een kopgroep met Samuel Girard en de Koreanen Sin Da-woon en Seo Yi-ra, waardoor de gehele top-4 bij elkaar zat. 

De rest van de deelnemers sloot niet veel later ook weer aan, maar Knegt en de Koreanen begonnen aan de strijd om de wereldtitel. Om dat te doen moest Knegt de finale winnen, waarbij Seo geen tweede mocht worden. Drie ronden voor het einde leek het perfect te gaan: Knegt ging voorbij Sin naar de leiding en zag Seo op plek drie liggen.

In de laatste ronden ging Sin echter weer voorbij aan Knegt, terwijl Seo derde werd. Sin werd vanwege een nauwelijks waarneembare actie gediskwalificeerd, wat Knegt de overwinning in de superfinale opleverde. Doordat Seo opschoof naar plek twee ging de wereldtitel naar de Koreaan en het zilver naar Knegt. Sin viel door de diskwalificatie van het podium, wat brons opleverde voor de Canadees Girard.

Shorttrackster Christie schrijft historie met wereldtitel in Rotterdam

Elise Christie heeft zich in Rotterdam laten kronen tot wereldkampioene shorttrack. De 26-jarige Schotse schrijft daarmee geschiedenis in de sport, want nooit eerder pakte een Europese de individuele allroundtitel bij de vrouwen.

Christie won in Rotterdam de 1000 en 1500 meter en ging als leidster de superfinale over drie kilometer in. Alleen Marianne St Gelais had haar nog serieus kunnen bedreigen, maar de Canadese kwam er in de finale nauwelijks aan te pas. Christie schreef het eindklassement zo op haar naam en dat is de eerste keer sinds 1994 dat de titel niet naar China of Zuid-Korea gaat: Nathalie Lambert uit Canada was destijds de laatste uit een ander land die wereldkampioene werd.

Achter Christie pakte St Gelais het zilver, terwijl Shim Suk-hee namens de Koreaanse dames nog opschoof naar het brons in het eindklassement. Suzanne Schulting kwam er in de finale niet echt aan te pas. Ze meldde zich af en toe wel voorin, maar op de beslissende momenten ging het te hard voor de 19-jarige Nederlandse. Ze kwam als vijfde over de streep en werd zevende in het eindklassement, één plek voor Rianne de Vries. 

Uitslagen Eredivisie 12/03/2017

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord had een makkelijke middag tegen AZ, het werd 5-2. Roda JC won in eigen huis met 3-1 van FC Groningen. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

De sfeer in Rotterdam-Zuid was goed. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)
De sfeer in Rotterdam-Zuid was goed. (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

Feyenoord

5 - 2

AZ

 11' Jörgensen
 21' Toornstra
 59' Kuijt
 80' Jörgensen(pen)
 82' Jörgensen
  63' Luckassen
 90+1' Weghorst
 
 Gele kaart: , Seuntjens, Svensson, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
El Ahmadi
Kuijt (Nieuwkoop/65)
Vilhena
Berghuis (Hansson/83)
Jörgensen (Kramer/83)
Toornstra
  Krul
Svensson
Vlaar (Friday/77)
Luckassen
Haps
Seuntjens
v.Overeem
S.Wuytens
Jahanbakhsh
Weghorst
García (Dos Santos/60)

Roda JC

3 - 1

FC Groningen

 31' Ajagun
 54' Kum
 66' Schahin
   73' Linssen
 
 Gele kaart: Papazoglou, v.Peppen, v.Hyfte, (Roda JC), Reijnen, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Linssen (90 1) (FC Groningen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.870
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Ananou
Kum
v.Peppen
Gnjatic
Ajagun (v.Hyfte/77)
Auassar
Rosheuvel (v.Velzen/87)
Schahin (Papazoglou/81)
Paulissen
  Padt
Payne (Bacuna/46)
Reijnen
Larsen (Drost/59)
Davidson
Tibbling
Hiariej
Jenssen
Idrissi (Sörloth/67)
Linssen
Mahi

Shorttracker Seo pakt wereldtitel 1000 meter na zinderende finale

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op het wereldkampioenschap in Rotterdam bepaald geen goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. Op de 1000 meter werd de Nederlander in de kwartfinales uitgeschakeld.

Knegt stond in een sterke kwartfinale, waarin vooral de Hongaarse broers Shaolang en Sandor Shaolin Liu gevaarlijk waren. Knegt nam dan ook al vroeg de kop, maar werd gepasseerd door Sandor Shaolin Liu. Met het einde in zicht kwam hij in de problemen, want niet alleen de Zuid-Koreaan Lee Jung-su, maar ook Shaolang Liu openden de aanval. Daar kwam Knegt niet meer langs en dus moest hij genoegen nemen met de vierde plek, niet genoeg voor een plaats in de halve finales.

Dylan Hoogerwerf deed het juist wél uitstekend. De 21-jarige Nederlander knokte zich knap langs de beresterke Vladislav Bykanov en ook Seo Yi-ra moest eraan geloven. Alleen de Canadees Charle Cournoyer eindigde voor Hoogerwerf en dus staat de Nederlander in de halve eindstrijd. Daan Breeuwsma had wat hulp nodig van de juryleden, maar plaatste zich ook voor de volgende ronde. De Hongaar Viktor Knoch hinderde hem en hij ging onderuit, maar werd door de jury in de volgende ronde geplaatst. 

De halve finales staan om 15.25 uur op het programma en zijn weer live te zien op NPO1.

Update 15.43 uur
Hoogerwerf en Breeuwsma hebben zich niet voor de finale kunnen plaatsen. Breeuwsma ging wederom onderuit in een wat chaotische valpartij. De jury keek lang naar de beelden en besloot uiteindelijk de Canadees Samuel Girard - tweede in het klassement - te bestraffen, maar Breeuwsma profiteerde daar niet van. Hoogerwerf begon sterk, maar kwam bij een inhaalactie niet goed uit en kon zich niet meer in de strijd mengen.  

Update 16.17 uur
Seo Yi-ra heeft zich gekroond tot wereldkampioen op de 1000 meter. De Koreaan deed dat op weergaloze wijze: met twee ronden te gaan lag hij op de vijfde en laatste plek en plotseling opende hij de aanval. Seo schoof overal binnendoor en lag krap één bocht later aan de leiding, die hij niet meer af zou staan. Shaoalang Liu pakte het zilver, voor Charles Hamelin.

Peterrr Rrrr. de Vries: Nederland inderdaad hypocriete fascisten (vrij vertaald)

Peterrrrr Rrrrr. de Vries, voormalig misdaadverslaggever turned social justice warrior keert zich maar wat graag tegen Nederland als dat betekent dat hij zich kan profileren als beschermheer van de o zo zielige mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen.

Zo wil het dat als Turkije provoceert, keihard stelt schijt te hebben aan Nederland en alle Nederlanders fascistische nazi-nazaten noemt Petertje er als de kippen bij is om zich achter Turkije te scharen. Want naast fascistische nazi's zijn wij ook nog enorm hypocriet, aldus de Vries.

Waarvan akte. Peter R. de Vries, de Chuck Norris der rechtvaardigheid van de lage landen

Peterrrrrrr snapt niet helemaal wat er aan de hand is
Peterrrrrrr snapt niet helemaal wat er aan de hand is

WK-brons shorttrackster Schulting na cadeau van jury

Shorttracksters Suzanne Schulting en Rianne de Vries hebben zich op het wereldkampioenschap in Rotterdam geplaatst voor de halve finales van de 1000 meter.

Schulting stond in de kwartfinales tegenover onder meer kampioenschapsleidster Marianne St Gelais, maar kwam geen moment in de problemen. De Canadese en Schulting dicteerden het tempo en de rest had nauwelijks kans om een plek in de top-2 te veroveren, wat een plek in de halve finales betekende. St Gelais won de kwartfinale, Schulting werd tweede en is dus door.

De Vries had het met de loting niet getroffen, want ze stond in de kwartfinales met onder meer de Zuid-Koreaanse wereldtoppers Choi Min-jeong en Shim Suk-hee. Tegen hen had De Vries geen schijn van kans, maar dat ze de Amerikaanse Jessica Kooreman in de slotronde passeerde bleek een gouden zet. De snelste twee nummers drie uit de kwartfinales mogen immers ook door naar de halve eindstrijd en daar hoorde De Vries wél bij. 

De halve finales worden vanaf grofweg kwart over drie zondagmiddag gereden en zijn, zoals nagenoeg het hele WK, live te zien op NPO1.

Update 15.30 uur
Zowel Schulting als De Vries hebben zich geplaatst voor de finale van de 1000 meter. Schulting reed wederom tegen onder meer St Gelais en weer bepaalden die twee het tempo. Kim Ji-yoo probeerde Schulting nog te passeren, maar de Nederlandse bleef nipt overeind en plaatste zich als tweede voor de eindstrijd.

De Vries had wederom meer moeite, maar kende ook het nodige geluk. Ze kwam als derde over de finish, maar de Zuid-Koreaanse Shim werd gediskwalificeerd na een actie op nota bene haar landgenote Choi, die door de jury in de finale geplaatst werd. De Britse Elise Christie passeerde beide Koreaanse dames met een prachtige actie en won de halve finale.

De finale staat voor 15.49 uur gepland.

Update 16.08 uur
Schulting heeft de finale afgesloten met een bronzen medaille. Vroeg in de race nam ze de kop, maar die moest ze afstaan aan de opstomende Christie en Choi, waarna ook St Gelais er nog voorbij ging. De Britse passeerde Choi en de Zuid-Koreaanse legde een handje op de rug van Christie. Vermoedelijk was dat voor de jury genoeg reden om haar te diskwalificeren - een andere reden valt er niet te bedenken - en dat leverde Schulting, die als vierde over de streep kwam, plotseling het brons op. De Vries passeerde de finish als vijfde en werd door de uitsluiting van Choi vierde.

Judoka's Steenhuis, Korrel en Savelkouls pakken goud in Baku

Een succesvolle dag voor de Nederlandse judoploeg op de Grand Slam in Baku. Guusje Steenhuis, Michael Korrel en Tessie Savelkouls grepen in Azerbeidzjan de dagzege. 

Steenhuis won het evenement in de klasse tot 78 kilogram voor de derde keer op rij. De judoka die voor de Olympische Spelen in Rio werd gepasseerd versloeg in de finale haar landgenote Marhinde Verkerk op ippon. Verkerk kwam voor het eerst sinds de Spelen weer in actie. Voor Steenhuis was het al weer haar vijfde Grand Slam-zege in totaal. 

Korrel (-100kg) stond voor het eerst in de finale van de Grand Slam. Hij trof in de finale publieksfavoriet Elmar Gasimov, die bij de Spelen nog zilver won. Hij wist uiteindelijk na een zenuwslopende verlenging te winnen van Gasimov. Korrel is in deze gewichtsklasse de opvolger van Henk Grol. 

Savelkouls maakte het Nederlandse succes in Baku compleet door de eindstrijd van de klasse boven de 78 kilogram te winnen. Ook voor Savelkouls was het haar eerste finale. Steenhuis gooide in de finale de Turkse Kayra Sayit eerst op haar rug, waarna de Savelkouls het met een houdgreep afmaakte.

Nederlandse schaatsers winnen zeer slecht bezette World Cup-finale

De teamsprint in het langebaanschaatsen wordt vooralsnog niet gezien als veel meer dan een kermisnummer en dat bleek zondag tijdens de World Cup-finale in Stavanger nog maar eens.

Bij de mannen stonden welgeteld drie teams aan de start, waaronder natuurlijk Nederland. De Amerikanen, winnaars in Heerenveen, waren er niet bij, net als de nummers drie in Thialf, Polen. 

Jan Smeekens, Ronald Mulder en Kai Verbij reden zonder tegenstander in de eerste rit en na onder meer een bijzondere wissel snelden ze naar 1:20,55. Canada, al sinds de introductie van de teamsprint het topland op het onderdeel, kwam daar niet aan en moest genoegen nemen met plek twee, voor Duitsland. De ploeg uit Canada pakte wel de eindzege in het World Cup-klassement. 

World Cup-finale Stavanger - Uitslag teamsprint mannen:

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 1:20.55  
2 Canada 1:20.91 0.36
3 Duitsland 1:21.06 0.51

Actrice Kitty Courbois (79) overleden

Actrice Kitty Courbois is zaterdag in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam zondag. Ivo van Hove van het gezelschap noemt haar "een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel".

Gedurende haar hele carrière wisselde Courbois theater af met acteerwerk in film en televisieseries. Zo was ze te zien in Het gangstermeisje (1966), Een mens van goede wil (1974), Vrijdag (1980) van Hugo Claus, Paul Verhoevens Flesh + Blood (1985), Twee vorstinnen en een vorst (1981) en natuurlijk Op hoop van zegen (1986). In 1992 wijdde het Nederlands Film Festival een retrospectief aan haar.

Van Hove noemt Kitty Courbois "een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf". "Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen het theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar."

Nekrassov
Catharina Anna Petronella Antonia Courbois werd geboren op 13 juli 1937 in Nijmegen. Vanaf 1971 speelt ze bij diverse gezelschappen: het Amsterdams Toneel, Zuidelijk Toneel Globe en Baal waar ze in 1979 voor haar rol in Nekrassov de Colombina ontvangt. Tot 1987 werkte ze bij dit gezelschap. Wanneer in 1987 Toneelgroep Amsterdam wordt opgericht, vraagt Gerardjan Rijnders haar om bij dit nieuwe gezelschap te komen werken.

En tot op heden - sinds 2001 onder de vleugels van Ivo van Hove - was Courbois bij dit gezelschap een van de vaste acteurs. Ze speelde er onder meer in Medea, Mooi weer vandaag, Richard III, Sonic Boom, Phaedra, Na de zondeval en in 2015 nog in Kings of war.

Actrice Kitty Courbois (79) overleden
Actrice Kitty Courbois (79) overleden (Foto: ANP)

Teamsprintsters winnen in Stavanger, Japan pakt eindzege

De Nederlandse schaatsters hebben tijdens de World Cup-finale in Stavanger de teamsprint gewonnen. Het was de eerste zege voor Nederland, nadat de Japanse ploeg in Nagano en Heerenveen won.

Japan startte in Stavanger zonder hun sterkste vrouw, Nao Kodaira, en dat gaf Nederland een uitstekende kans. Floor van den Brandt, Anice Das en Marrit Leenstra noteerden in de eerste van slechts twee ritten een tijd van 1:27,44 minuten, waar Japan in de tweede rit aan moest zien te komen.

Maki Tsuji, Erina Kamiya en Arisa Go slaagden daar echter niet in en waren een kleine halve seconde trager. Toch hielden ze genoeg over om de eindzege in het klassement te pakken.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag teamsprint vrouwen:

# Land Tijd Verschil
1 Nederland 1:27.44  
2 Japan 1:27.91 0.47
3 Noorwegen 1:28.16 0.72
4 Rusland DNF  

Uitslag Willem II - PEC Zwolle

Willem II heeft thuis met 2-0 gewonnen van PEC Zwolle. De Tilburgers kruipen daarmee het linkerrijtje in en nemen bezit van plek negen. PEC staat nu dertiende in de Eredivisie. 

Willem II

2 - 0

PEC Zwolle

 24' Falkenburg
 90+1' Haye
   
 
 Gele kaart: Koppers (Willem II), Brock-Madsen, Warmerdam (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Joppen (Haye/67)
Lachman
Peters
Tshimanga
Ojo
Falkenburg
Kali
Croux (Lieftink/81)
Oulare (Sol/73)
Koppers
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Holla
Thomas
Saymak (v.d.Pavert/40)
Ehizibue (Mokhtar/40)
Brock-Madsen
Menig (Achahbar/67)

Nuis met overmacht naar eindzege 1500 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft een bijzonder goed seizoen bekroond met de eindzege in het World Cup-klassement over 1500 meter. De Nederlander, goed voor wereldtitels op de 1000 en 1500 meter, was in het Noorse Stavanger veel te sterk voor de rest.

Nuis reed in de slotrit tegen Denis Yuskov, die in het klassement aan de leiding ging. De Rus kon aanvankelijk nog wel volgen, maar in de laatste twee ronden was hij niet opgewassen tegen het geweld van Nuis. Met 1:45,00 pakte hij met groot verschil de zege en doordat Yuskov vierde werd - op de duizendsten gelijk met Thomas Krol - ging Nuis hem voorbij in het klassement.

De revelatie van het seizoen, Patrick Roest, deed het met een tweede plek op een dikke seconde van Nuis uitstekend. Sverre Lunde Pedersen gaf het thuispubliek met de derde plek nog wat te juichen.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 1500 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis NED 1:45.00  
2 Patrick Roest NED 1:46.28 1.28
3 Sverre Lunde Pedersen NOR 1:46.61 1.61
4 Denis Yuskov RUS 1:46.63 (4) 1.63
4 Thomas Krol NED 1:46.63 (4) 1.63
6 Bart Swings BEL 1:46.80 1.80
7 Vincent De Haitre CAN 1:47.21 2.21
8 Shota Nakamura JPN 1:47.59 2.59
9 Sergey Trofimov RUS 1:47.76 2.76
10 Joey Mantia USA 1:48.26 3.26
11 Sergey Gryaztsov RUS 1:48.99 3.99
12 Peter Michael NZL 1:53.70 8.70

San Antonio Spurs winnen topper zonder toppers

Naar sommige wedstrijden in het overvolle NBA-programma wordt wekenlang uitgekeken. Elk treffen tussen de nummers één en twee van de Western Conference, de Golden State Warriors en de San Antonio Spurs, behoort tot deze categorie. Afgelopen nacht kwamen deze ploegen weer tegen elkaar uit. De fans die flink voor een kaartje hadden betaald, of voor de wedstrijd thuis waren gebleven kregen echter een ernstig gedevalueerde wedstrijd te zien.

Bij de Warriors ontbrak uiteraard Kevin Durant. Hij is nog minstens drie weken uitgeschakeld met een verrekte kuisband. Coach Steve Kerr, ontevreden met het spel van zijn ploeg, besloot zijn ervaren sterspelers Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green en Andre Iguodala ook op de bank te laten. De reservespelers mochten laten zien wat ze in huis hadden.

De San Antonio Spurs hebben zo hun eigen problemen. Kawhi Leonard kwam in de vorige wedstrijd tegen de Oklahoma City Thunder ongelukkig in botsing en liep een hersenschudding op. Om de kans op chronisch hersenletsel te verkleinen heeft de NBA een hersenschuddingprotocol; spelers moeten gedwongen rust nemen na een klap op hun hoofd. Leonard moest de wedstrijd tegen de Warriors hierdoor missen. Ook LaMarcus Aldridge moest verstek laten gaan. De forwards kamp al zijn hele carrière af en toe met lichte hartklachten. Recent traden bij hem hartkloppingen op en Aldrigde zal voorlopig ook niet voor de Spurs in actie komen.

De wedstrijd tussen de tweede en derde garnituur van beide teams eindigde in een overtuigende zege voor de Spurs. Bij rust stonden de Texanen 64-44 voor en de wedstrijd eindige in 107-85. Voor de Warriors was dit het laagste puntentotaal van het seizoen.

Bij de Spurs werd Patty Mills met 21 punten topscorer. Ook Kyle Anderson, David Lee, Pau Gasol en Davis Bertans haalden de dubbele cijfers.

Steve Kerr moet met afgrijzen hebben gekeken naar de prestaties van de spelers die deze wedstrijd mochten starten. Patrick McCaw schoot nul op twaalf, Kevon Looney één op acht én Shaun Livingston één op zeven. Het enige lichtpuntje was Ian Clark. Hij verpulverde zijn persoonlijk puntenrecord en kwam uit op 36 punten.

De San Antonio Spurs zijn de Golden State Warriors op de ranglijst nu tot op een halve wedstrijd genaderd.

Spurs hebben geen genade met de Warriors. Bron: YouTube

De Washington Wizards wonnen hun tweede wedstrijd op rij na een verlenging. Uit in Portland maakte de ploeg een achterstand bij rust van 21 punten ongedaan. John Wall miste in de reguliere speeltijd een kans om de wedstrijd te beslissen. In de verlenging was het Markieff Morris die in de laatste seconde de wedstrijd besliste: 124-125.

John Wall was met 39 punten en 9 assists overduidelijk man van de wedstrijd. Bradley Beal voegde 26 punten toe. Na dertien van de eerste twintig wedstrijden te hebben verloren staan de Wizards nu keurig tweede in de Eastern Conference.

De koploper in het oosten, de Cleveland Cavaliers, won eenvoudig van de Orlando Magic. LeBron James noteerde 24 punten, 12 rebounds en 13 assists. De Cavaliers wonnen met 104-116.

In Oklahoma City zette Russell Westbrook zijn jacht op Oscar Robertson en de geschiedenisboeken voort. Tegen de Utah Jazz was hij goed voor 33 punten, 11 rebounds en 14 assists. Het was triple double nummer 32. De Thunder wonnen de wedstrijd met 112-104.

De Miami Heat blijven verbazen. De ploeg uit Florida had halverwege het seizoen maar 11 van de 41 wedstrijden gewonnen. Rond dat moment keerde Dion Waiters terug in het team en begon een opmerkelijke comeback. Van de volgende 25 wedstrijden werden er 21 gewonnen en de Miami Heat maken heel nadrukkelijk aanspraak op een play-off plaats.

Ook de Toronto Raptors werden door de Heat met 104-89 aan de kant geschoven. Zes spelers haalden voor Miami de dubbele cijfers, aangevoerd door Dion Waiters die twintig punten maakte.

Anthony Davis luisterde zijn 24e verjaardag op met een overwinning op de Charlotte Hornets. In North Carolina hadden de Pelicans een verlenging nodig om met 122-125 te winnen. Davis stond vrijwel de hele wedstrijd in het veld, leed geen enkele keer balverlies en eindigde met 46 punten en 21 rebounds.

Devin Booker liet tegen de Dallas Mavericks zien waarom hij tot de grootste talenten in de NBA wordt gerekend. De twintigjarige guard was voor zijn ploeg de Phoenix Suns goed voor 36 punten. In de laatste seconde zette hij met een Kobe-esque fadeaway jumper de 98-100 eindstand op het bord.

Uitslagen

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 112-104
Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers 112-100
Detroit Pistons – New York Knicks 112-92
Charlotte Hornets – New Orleans Pelicans 122-125 (OT)
Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 104-116
Milwaukee Bucks – Minnesota Timberwolves 102-95
Miami Heat – Toronto Raptors 104-89
San Antonio Spurs – Golden State Warriors 107-85
Memphis Grizzlies – Atlanta Hawks 90-107
Dallas Mavericks – Phoenix Suns 98-100
Portland Trail Blazers – Washington Wizards 124-125 (OT)
Sacramento Kings – Denver Nuggets 92-105

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 43-21
  2. Washington Wizards 41-24
  3. Boston Celtics 41-25
  4. Toronto Raptors 38-28
  5. Atlanta Hawks 37-29
  6. Indiana Pacers 33-32
  7. Detroit Pistons 33-33
  8. Milwaukee Bucks 32-33
  9. Miami Heat 32-34
  10. Chicago Bulls 31-34
  11. Charlotte Hornets 29-37
  12. New York Knicks 26-40
  13. Orlando Magic 24-43
  14. Philadelphia 76ers 23-42
  15. Brooklyn Nets 11-53


Western Conference

  1. Golden State Warriors 52-14
  2. San Antonio Spurs 51-14
  3. Houston Rockets 45-21
  4. Utah Jazz 41-25
  5. Los Angeles Clippers 40-26
  6. Oklahoma City Thunder 37-29
  7. Memphis Grizzlies 36-30
  8. Denver Nuggets 31-35
  9. Portland Trail Blazers 28-36
  10. Dallas Mavericks 28-37
  11. Minnesota Timberwolves 27-38
  12. New Orleans Pelicans 26-40
  13. Sacramento Kings 25-41
  14. Phoenix Suns 22-44
  15. Los Angeles Lakers 20-45

Bergsma troeft Leenstra af in strijd om eindzege 1500 meter

Schaatster Heather Bergsma heeft in het Noorse Stavanger de eindzege in de World Cup over 1500 meter gepakt. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen won de Amerikaanse en zo stak ze Marrit Leenstra op het laatste moment nog voorbij.

De Tsjechische stayer Martina Sablikova liet zien op 'zwaar' ijs als in Stavanger goed uit de voeten te kunnen en noteerde met 1:56,62 een prima tijd. Miho Takagi kwam daar als eerste onderdoor. De Japanse was in een rechtstreeks duel veel te sterk voor Antoinette de Jong, waarna het duel om de eindzege op het programma stond.

Bij winst van Bergsma moest Leenstra tweede worden om de Amerikaanse achter zich te houden, maar dat lukte niet. Ze kwam één honderdste van een seconde achter Sablikova terecht - en meer dan een seconde achter Takagi - terwijl Bergsma met 1:54,92 een ruime overwinning boekte.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag 1500 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Heather Bergsma USA 1:54.92  
2 Miho Takagi JPN 1:55.50 0.58
3 Martina Sáblíková CZE 1:56.62 1.70
4 Marrit Leenstra NED 1:56.63 1.71
5 Olga Graf RUS 1:57.11 2.19
6 Ida Njåtun NOR 1:57.61 2.69
7 Antoinette de Jong NED 1:57.70 2.78
8 Melissa Wijfje NED 1:58.00 3.08
9 Roxanne Dufter GER 1:58.08 3.16
10 Natalia Czerwonka POL 1:58.14 3.22
11 Misaki Oshigiri JPN 1:58.31 3.39
12 Yekaterina Shikhova RUS 1:58.89 3.97

Jeugdafdeling AK-partij uit doodsbedreiging aan Nederlanders

BLIJF VAN ONZE SINAASAPPELS AF!!!

Weer 1-2-3-4'tje Nederlandse schaatsers in Stavanger

De Nederlandse schaatsers hebben tijdens de World Cup-finale wederom stevig uitgehaald op de 500 meter. Zaterdag zetten ze de eerste volledig Nederlandse top-4 ooit al op het scorebord en zondag werd dat 'gewoon' nog eens herhaald.

Met 34,93 seconden liet de Chinees Tingyu Gao in de openingsrit al een sterke tijd noteren. Laurent Dubreuil dook daar gelijk al onder, maar met Jan Smeekens kwam het echte geweld op het ijs. De Nederlander snelde naar 34,81, maar ook zijn tijd bleef niet lang staan: Ronald Mulder sprintte in een duel met Kai Verbij naar 34,77.

Ook dat was echter niet goed voor de zege, want in de slotrit was Daidai Ntab in een duel om de eindzege in het klassement ruim te sterk voor Ruslan Murashov. Met 34,72 verzekerde de Nederlander zich van de winst en omdat Murashov slechts achtste werd, pakt hij ook het eindklassement op de 500 meter.

World Cup-finale Stavanger - Uitslag tweede 500 meter mannen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Daidai Ntab NED 34.72  
2 Ronald Mulder NED 34.77 0.05
3 Jan Smeekens NED 34.81 0.09
4 Kai Verbij NED 34.83 0.11
5 Laurent Dubreuil CAN 34.87 0.15
6 Tingyu Gao CHN 34.93 0.21
7 Tsubasa Hasegawa JPN 34.98 0.26
8 Ruslan Murashov RUS 34.99 0.27
9 Mika Poutala FIN 35.04 0.32
10 Artur Was POL 35.12 0.40
11 Nico Ihle GER 35.19 0.47
12 Håvard Holmefjord Lorentzen NOR 35.25 0.53

Murray sneuvelt vroegtijdig op Indian Wells

Voor Andy Murray is de tweede ronde van met masterstoernooi op Indian Wells al het eindstation gebleken. De nummer een in het mannentennis was niet opgewassen tegen de Canadees Vasek Pospisil, de nummer 129 van de ranglijst: 4-6 en 6-7 (5).

Pospisil had in zijn carrière nog nooit een set gewonnen tegen Murray, maar ging er agressief in door vaak het net op te zoeken en de tweede service van Murray aan te vallen. De tactiek van de Canadees werkte, waardoor hij de nummer een van de wereld kon verrassen.

Murray leek goed in vorm te zijn, want vorige week won de Schot nog in Dubai een groot toernooi. Indian Wells is echter niet aan hem besteed, want in zijn twaalf deelnames geraakte hij slechts vijf keer voorbij de achtste finales, maar winnen deed hij er nog nooit. Vorig jaar sneuvelde hij in de derde ronde.

Website luchthaven Rotterdam 'niet gehackt'

De website van Rotterdam The Hague Airport is zondagochtend al geruime tijd uit de lucht. Onder meer Duitse media melden dat de site is gehackt, maar een woordvoerster van de luchthaven ontkent dat met klem.

"Er is geen sprake van dat mensen in onze systemen hebben gezeten", zegt de woordvoerster. "Er is wel een probleem met de bereikbaarheid en daar werken we aan." De Duitse krant Bild schreef over een mogelijke DDoS-aanval door Turkse hackers en constateerde dat ook de site van Geert Wilders eruit lag. Die laatste deed het zondagochtend overigens.

Website luchthaven Rotterdam 'niet gehackt'
Website luchthaven Rotterdam 'niet gehackt' (Foto: ANP)

Turkije: excuses alleen zijn niet voldoende

Turkije zal maatregelen blijven nemen tegen Nederland tot excuses worden aangeboden. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu zondag.

De bewindsman zei ook dat excuses alleen niet voldoende zijn. Het optreden van de Nederlandse autoriteiten zal volgens Çavusoglu in elk geval consequenties hebben. De minister vroeg zich ook af of Europa de "fascistische handelingen" van Nederland zal veroordelen.

Premier Mark Rutte zei eerder bij WNL op Zondag er niet over te piekeren om excuses aan te bieden, mocht Ankara daarom gaan vragen.

Turkije: excuses alleen zijn niet voldoende
Turkije: excuses alleen zijn niet voldoende (Foto: ANP)

Kodaira sluit seizoen perfect af met dominante zege

Schaatster Nao Kodaira heeft haar seizoen op de 500 meter perfect afgesloten. De Japanse domineert de kortste sprint al de hele winter en tijdens de World Cup-finale in Stavanger kwam daar geen verandering in. Ze sluit het seizoen zo af met acht zeges uit acht World Cup-wedstrijden.

Op het Noorse ijs snelde Kodaira zondag naar een tijd van 37,24 seconden, iets langzamer dan haar winnende tijd van zaterdag. Alleen de Tsjechische Karolina Erbanova wist na weer een sterke race binnen een halve seconde te blijven. De Japanse Erina Kamiya pakte de derde plek, de tweede keer in haar loopbaan dat ze een World Cup-podium mag betreden. 

World Cup-finale Stavanger - Uitslag tweede 500 meter vrouwen:

# Naam Land Tijd Verschil
1 Nao Kodaira JPN 37.24  
2 Karolina Erbanova CZE 37.72 0.48
3 Erina Kamiya JPN 38.06 0.82
4 Marsha Hudey CAN 38.10 0.86
5 Arisa Go JPN 38.15 0.91
6 Heather Bergsma USA 38.25 (0) 1.01
7 Maki Tsuji JPN 38.25 (1) 1.01
8 Hege Bøkko NOR 38.49 1.25
9 Nadezhda Aseeva RUS 38.57 1.33
10 Floor van den Brandt NED 38.77 1.53
11 Olga Fatkulina RUS 38.84 1.60
12 Anice Das NED 38.99 1.75

Voorspelbare winnaar na onvoorspelbare tweede race Superbikes

Jonathan Rea heeft na een herstart de tweede race van het World Superbikesweekeinde in Thailand gewonnen. Na een valpartij van Lorenzo Savadori werd de rode vlag gezwaaid en werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken.

Regerend kampioen Rea en Marco Melandri kenden een fantastische start. Melandri wist aan de Noord-Ier voorbij te gaan en de leiding te nemen. Ook Chaz Davies kwam na het doven van de rode lichten goed weg en haalde direct veel rijders in, waardoor hij snel de tweede positie in kon nemen. Michael van der Mark zat er minder goed bij en raakte meteen in de problemen. Ondanks zijn tweede startpositie werd de 24-jarige Nederlander gauw aan alle kanten ingehaald en verloor hij elf plekken.

Nog maar twee ronden in de race crashte runner-up Davies terwijl hij in gevecht was met Rea, die toen nog derde lag. De Welshman ging wijd en wist hem nog lang vast te houden, maar moest de motor uiteindelijk toch laten gaan. Drie ronden verder in bocht 12 vloog ook Savadori eruit. Aanvankelijk bleef de coureur zitten, maar hij liep later gelukkig zelfstandig weg. Door de valpartij kwam er olie op de baan terecht en werd de race wegens 'track conditions' tijdelijk geschorst.

Herstart
Zo'n 25 minuten later werd de race voor zestien ronden herstart met als startopstelling de volgorde van de laatste doorkomst. Van der Mark had zich in de ronden voor de onderbreking weten op te werken naar een achtste positie maar verscheen niet op de grid voor de herstart. De Yamaha kende technische problemen en die konden helaas niet op tijd worden opgelost.

De eerste startrij werd bezet door Rea op nummer één, gevolgd door Melandri en Alex Lowes. Op de tweede startrij bevonden zich Tom Sykes, Leon Camier en tot slot Eugene Laverty. Davies startte als laatste, op de negentiende plaats.

Ditmaal wist Rea direct de leiding te pakken, voor de Italiaan Melandri en Kawasaki-coureur Sykes. Teamgenoot van Van der Mark Lowes zat daarachter het drietal direct op de hielen. Ducati-rijder Davies profiteerde duidelijk van deze herstart en pakte meteen veel plaatsen terug en zat snel op de tiende positie. Eén ronde in de race vochten Lowes en Laverty een mooi duel uit voor plek vier. Yamaha-man Lowes kwam hier als overwinnaar uit de bus. Vooraan reed Rea nog steeds op kop, maar Melandri leek hem redelijk te kunnen bijhouden. Toch was het Rea die uiteindelijk als winnaar over de streep kwam.

Na vijf ronden was er wederom een valpartij, ditmaal van Stefan Bradl. De 27-jarige coureur had de weg naar de kopgroep gevonden, maar lag nu uit de wedstrijd. Ondertussen wist ook Davies zich langzaam naar voren te werken naar een zesde plaats, achter Camier. De Britse Camier gaf zich echter niet zomaar gewonnen en uiteindelijk kwam de Ducati-rijder als zesde over de finish. Voor Camier liep de race echter dramatisch af. Met nog zeven ronden te gaan, kwam er rook uit de Agusta-machine. De marshalls wapperden direct de zwart-met-oranje vlag om de Brit te informeren dat hij de baan moest verlaten, voordat er weer olie op het circuit zou terechtkomen.

De problemen voor de coureurs waren nog niet voorbij, want ook Laverty viel uit. De Noord-Ier lag op de vijfde positie maar verloor de controle over zijn motor. De Aprilia-racer kreeg zijn machine wel weer aan de praat en wist toch nog één puntje binnen te sprokkelen.

Kort voor het einde van de wedstrijd raakten Melandri en Sykes in een strijd om de tweede positie verwikkeld, maar de Italiaan wist zich kranig te weren en zijn positie te behouden. Eenmaal in de allerlaatste ronde probeerde de Brit het echter weer en ditmaal wist hij onder Melandri door te gaan en op het nippertje de Ducati-coureur naar de laatste podiumplek te duwen. Torres eindigde als vijfde, net achter Lowes.

De volgende race vindt 2 april plaats op het circuit van Aragón.

'Turkse vlag gehesen op Nederlands consulaat'

Op het Nederlands consulaat in Istanbul wappert de Turkse vlag. Dat meldt RTL-Nieuws-correspondent Olaf Koens op Twitter. Ook Turkse en Amerikaanse media plaatsen foto's van de Turkse vlag op het gebouw.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon het nieuws niet bevestigen en zoekt het uit.

Update 12:29 uur
De Nederlandse vlag is inderdaad terug, bevestigt Olaf op Twitter. Er staan nog wel betogers voor de deur die aan 't zwaaien zijn met de Turkse vlag.

 

Update 12:13 uur
Inmiddels zou de Nederlande vlag weer wapperen op het consulaat. Ene Sopie Kluivers plaatste een foto op Twitter waarop de Nederlandse vlag te zien is. Olaf Koens is inmiddels op de terugweg naar het consulaat om het te controleren.

'Turkse vlag gehesen op Nederlands consulaat'
'Turkse vlag gehesen op Nederlands consulaat' (Foto: ANP)

Google helpt je met Android-vormgeving

Anders dan bij sommige concurrenten het geval is, is het uiterlijk van Android volledig naar eigen wens aan te passen. Google wil dat met een nieuwe site nog maar eens benadrukken. Op de site kun je een 'Android-smaaktest' doen. Aan de hand van je voorkeuren krijg je van Google je ideale Android-homescreen voorgeschoteld.

Tijdens de test vraagt Google je een flink aantal vormgevingsgerelateerde zaken. Zo wil het bedrijf onder meer weten of je liever van kleurige interfaces houdt of van meer afgevlakte, of je een muziekmens of een nieuwsmens en of je liever ronde hoeken zit of scherpe hoeken.

Aan het einde van de test krijg je een aantal homescreens te zien die volgens Google de vormgeving hebben die het best bij je passen. Uiteraard krijg je er ook meteen links bij naar de apps, launchers en wallpapers die je aan zo'n look moeten helpen.

Google helpt je met Android-vormgeving
Google helpt je met Android-vormgeving (Foto: BuzzT)

Fun met Funda #51: Poortgebouw in Appingedam

Vaak vinden we slecht gefotografeerde bouwvallen of andere vreselijke gebouwen voor deze rubriek, maar deze week een gebouw wat ik juist erg fraai vind.

Dit poortgebouw van de plaatselijke begraafplaats in het Groningse Appingedam uit 1928 is in 2005 omgebouwd tot een woonhuis met kantoorgedeelte. Voor 175.000 euro ben je de eigenaar van dit fraaie stulpje. Een klein nadeel is het recht van overpad voor de poort maar een voordeel is dan wel weer dat je ongetwijfeld geen lawaaierige buren hebt.

Rojer naar achtste finales dubbelspel Indian Wells

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau geplaatst voor de achtste finales van het masterstoernooi in Indian Wells.

Rojer en Tecau wonnen in de eerste ronde van de Kroaten Marin Cilic en Nikola Mektic. In de eerste set was het Nederlands-Roemeense duo oppermachtig, maar de Kroaten sloegen in set twee terug. In de supertiebreak ging het in eerste instantie gelijk op, maar Rojer en zijn kompaan bleken toch te sterk: 6-2, 4-6, 10-6.

In de achtste finales spelen Rojer en Tecau tegen de Britten Andy Murray en Daniel Evans. 

Rutte bij WNL: punt gemaakt, nu deëscaleren

Minister-president Mark Rutte is zondagochtend te gast bij het programma WNL van Rick Niemann om te reageren op de heftige gebeurtenissen van gisteren. Het besluit om twee Turkse ministers te weigeren in ons land, na door Turkije gefrustreerde onderhandelingen daarover, leidde gisteravond tot heftige demonstraties rondom het Turkse consulaat in Rotterdam.

Rutte staat achter de besluiten die gisteren door het kabinet en door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn genomen. Vervolgstappen zijn echter gericht op deëscalatie. Rutte veroordeelt nogmaals scherp de nazi-vergelijking die Erdogan gisteren maakte, maar weigert mee te gaan in het 'schreeuwgedrag' van de Turkse overheid. Hij wil 'een stevige maaltijd nuttigen' met zijn Turkse ambtsgenoot Yildirim en de bilaterale verhoudingen bespreken. Rutte is trouwens niet van plan om excuses aan te bieden aan Turkije.

De zogenaamde Turkijedeal, waarin Turkije vluchtelingen opneemt om te voorkomen dat ze verder Europa inreizen in ruil voor onder andere geld en visumvrij reizen, zou niet meespelen in de overweging om zelf geen sancties in te stellen tegen Turkije. De binnenlandse stabiliteit, de internationale handel en de onderlinge verhoudingen tussen de Navo-partners zouden de belangrijkste overwegingen zijn.

Het besluit om de landingsrechten van de minister van Buitenlandse Zaken te weigeren, en daarna de Turkse minister van Familiezaken die per auto naar Rotterdam was gekomen ook weer terug te sturen, werd in de politiek breed gedragen. Alleen Denk was het daar natuurlijk niet mee eens, maar Tunahan Kuzu was niet bereikbaar voor WNL.

Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast  (Foto: ANP)
Rutte:nazi-opmerkingen Erdogan zeer ongepast, maar nu weer deëscaleren (Foto: ANP)

Nieuwe Wonder Woman-trailer toont Diana's origine

We krijgen aardig wat van paradijseiland Themyscira te zien, als we de nieuwe trailer voor Wonder Woman mogen geloven. Deze is vannacht vrijgegeven.

De nieuwe trailer toont een klein beetje meer van de origine van Diana, oftewel Wonder Woman, en hint naar een mysterieuze achtergrond. Ter contrast met Themyscira wordt nog maar eens benadrukt dat de menselijke wereld 'afzichtelijk' is. Verder is er natuurlijk de nodige actie.

Wonder Woman, met Gal Gadot als Diana, Connie Nielsen als Queen Hippolyta, Robin Wright als General Antiope, Lucy Davis als Etta Candy en Doutzen Kroes als Venelia, is te zien vanaf 1 juni. De film is geregisseerd door Patty Jenkins en geschreven door Allan Heinberg.

Wereldkampioene Dideriksen wint World Tour-koers in Drenthe

Wielrenster Amalie Dideriksen heeft de tweede World Tour-koers van het seizoen gewonnen. De Deense wereldkampioene zegevierde in Hoogeveen en schreef de Ronde van Drenthe op haar naam.

Dertig kilometer voor de finish was Ellen van Dijk de eerste die een serieuze aanval deed, maar zij werd al snel weer bijgehaald door de achtervolgers. Uit die groep sprongen na diverse pogingen vier vrouwen weg: Dideriksen (Boels-Dolmans), Lucinda Brand (Sunweb), Elisa Longo Borghini (Wiggle High5) en Elena Cecchini (Canyon SRAM).

De voorsprong van de vier werd niet groot, maar was wel voldoende om vooruit te blijven. Nadat Brand op het laatste rechte stuk probeerde weg te springen werd de Nederlandse snel bijgehaald door Dideriksen en Cecchini, waarbij de nog altijd pas 20-jarige Deense naar de winst sprintte, voor Cecchini en Brand. 

Drie miljoen kijken naar finale Wie is de Mol

Net geen drie miljoen mensen zagen zaterdagavond hoe Thomas Cammaert zich bekendmaakte als De Mol. Cammaert bleef met Jochem van Gelder en Sanne Wallis de Vries over in de finale van het tv-programma op NPO 1. Wallis de Vries won en zij neemt een prijzenpot van 24.320 euro mee naar huis. Het programma werd live uitgezonden vanuit het Vondelpark waar zelfs buiten honderden Mol-fans stonden.

Het verkiezingsdebat in het Jeugdjournaal (NPO 3) deed het ook goed en haalde met 960.000 kijkers de elfde plek in de kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek. In de studio speelden de lijsttrekkers Pechtold (D66), Buma (CDA), Asscher (PvdA), Rutte (VVD), Wilders (PVV) en Roemer (SP) spelletjes en vertelden ze aan de kinderen welke onderwerpen ze belangrijk vinden voor Nederland.

Een documentaire op NPO 2, over Nederlandse verkiezingsdebatten door de jaren heen, haalde 373.000 kijkers. Titel was 'U kijkt zo lief', naar de opmerking van toenmalig CDA-leider Jan Peter Balkenende tegen journalist Mariëlle Tweebeeke die hem kritisch ondervroeg.

Drie miljoen kijken naar finale Wie is de Mol
Aan die vierde van links: Ik zou een nog wat korter jurkje aantrekken (Foto: BuzzE)

'Kansloze vlucht-Sjakie' Van Schip wint Ronde van Drenthe

Wielrenner Jan Willem van Schip heeft de Ronde van Drenthe op zijn naam geschreven. In de ruim tweehonderd kilometer lange koers met start en finish in Hoogeveen klopte de renner van Delta Cycling Rotterdam medevluchter Twan Castelijns van LottoNL-Jumbo.

Samen met Julius van den Berg van SEG Racing reden Van Schip en Castelijns al sinds het begin van de koers op kop. Heel veel hoop op de zege had het trio niet en ze namen de boel dan ook niet altijd even serieus. "Er is flink wat gelachen in de kopgroep ja", vertelde Van Schip na afloop. "We hebben mooi wat sightseeing gedaan, we voelden ons toch een beetje de kansloze vlucht-Sjakies", zo lachte hij. 

De Sjakies kregen echter wel acht minuten voorsprong en dat bleek een fout van het peloton. Van den Berg moest het laten gaan, maar Van Schip en Castelijns bleven stoïcijns doorrijden. Dat was een goede zet, want ze hielden precies genoeg over op het aanstormende peloton: Van Schip legde Castelijns er in de sprint op en elf seconden later sprintte Jasper de Buyst als eerste rijder uit het peloton over de finish.

Turkse minister is ongewenste vreemdeling

Minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) is Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien in ons land. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zaterdagnacht in een toelichting op de situatie die zaterdag was ontstaan bij het Turkse consulaat.

De minister is teruggezonden naar Duitsland, onder begeleiding. Ook haar begeleiders en beveiligers reden mee op weg naar de grens.

Volgens de burgemeester heeft de consul op grove wijze gelogen over wat de bedoeling was. Aboutaleb sprak van een schandalige misleiding door deze man. "Hij heeft opgeroepen naar het consulaat te komen."

Aboutaleb hoopt dat er de komende periode een diplomatiek gesprek op gang komt tussen Turkije en Nederland en dat de verhoudingen worden geklaard "We zijn weggezet als nazaten van nazi's. Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een land dat door de nazi's is gebombardeerd?"

Update 8:39
De Turkse minister is inmiddels per privéjet onderweg naar Turkije. Volgens het Turkse persbureau Anadolu is Kaya zondagmorgen vanaf de luchthaven in het Duitse Keulen vertrokken.

Turkse minister is ongewenste vreemdeling
Turkse minister is ongewenste vreemdeling (Foto: ANP)

Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan tegen fascistisch Nederland

De Turkse premier Binali Yildirim heeft zondagochtend 'zware tegenmaatregelen' aangekondigd, in reactie op de uitzetting van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya. Volgens de premier is de diplomatieke onschendbaarheid van Kaya aangetast. Yildirim zei in zijn officiële verklaring verder niets over de inhoud van die maatregelen. Wel riep hij Turken in Europa op kalm te blijven en zich niet te laten provoceren. "De beste oplossing gaat via de stembus."

"Onze zogenaamde Europese vrienden die het bij elke gelegenheid hebben over democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten, hebben gefaald", aldus de premier zondagochtend. Hij sprak van een diplomatiek schandaal. "Deze gebeurtenissen versterken de eenheid van het Turkse volk."

Yildirim riep de Turken die in Europa wonen op om op 16 april bij het referendum te gaan stemmen, om zo een antwoord te geven op de "fascistische praktijken". Dat referendum gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen en defacto een dictator moet worden. Tegenstanders daarvan worden in Turkije geïntimideerd en komen opeens in aanraking met justitie, hoorden we gisteren in het NOS journaal.

Volgens de premier wilde zijn minister Kaya naar Nederland om ook hier Turken te informeren over het referendum maar heeft Nederland dat onmogelijk maakt. "Daardoor is een diplomatiek schandaal ontstaan. Van onze kant hebben wij er in duidelijke bewoordingen zeer sterk tegen geageerd en via verschillende diplomatieke wegen naar een oplossing gezocht, maar dat is niet gelukt" zo luidt de Turks-populistische verklaring.

In werkelijkheid was Nederland nog volop in overleg toen Turkije besloot zonder verder overleg alvast een vliegtuig te sturen. Nederland besloot hierop het vliegtuig geen landingsrechten te verlenen. Eerder gaf Turkije al aan schijt te hebben aan Nederland en gewoon hier campagne te voeren, tegen de expliciete wens van Nederland in.

Nederland heeft zaterdag in verscheidene gesprekken met Turkije duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in Nederland niet in het geding mogen komen. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die volgde nadat de landingsrechten van de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken werden ingetrokken, is onacceptabel. Dat zegt het kabinet in een gezamenlijke reactie op de onrust in Rotterdam.

"De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk,'' zo staat in de verklaring die door premier Rutte op zijn Facebookpagina is geplaatst. "Het bezoek van de Turkse minister Kaya van Familiezaken was in deze context onverantwoord. In contact met de Turkse autoriteiten is deze boodschap nogmaals overgebracht en is aangegeven dat minister Kaya niet welkom is in Nederland. Nederland werkt er niet aan mee dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren. Desondanks heeft zij besloten af te reizen."

Nederland blijft voorstander van overleg met Turkije. Het kabinet houdt contact met de Nederlandse lokale autoriteiten.

Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan
Turkije kondigt zware tegenmaatregelen aan (Foto: ANP)

Joni Sledge (60) overleden

Joni Sledge, een van de zussen die samen de band Sister Sledge vormden, is op zestigjarige leeftijd overleden.

Ze werd dood aangetroffen in haar huis in Phoenix in de Verenigde Staten. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Samen met haar zussen Debbie, Kim en Kathy vormde ze de groep in 1971 die hits had met de door Nile Rodgers en Bernard Edwards geproduceerde nummers als 'Lost in music', 'We Are Family' en 'He's the Greatest Dancer' en het door Narada Michael Walden geproduceerde 'All American Girls'

Auschwitz Comité: nazi-vergelijking absurd

Het Internationaal Auschwitz Comité (IAK) is verbijsterd en verontwaardigd omdat de Turkse regering een vergelijking heeft getrokken tussen Nederland en fascisme. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak in een toespraak op de Turkse televisie over nazi-overblijfselen en fascisten.

IAK-vicepresident Christoph Heubner spreekt over een absurde nazi-vergelijking. "Deze uitspraken zijn bovendien respectloos richting de overlevenden van de Holocaust, die nog altijd lijden onder de gevolgen van de oorlog."

De Turkse autoriteiten kunnen volgens het Auschwitz Comité de energie beter steken in vrijlating van de onterecht opgepakte Duits-Turkse journalist Deniz Yücel en andere gedetineerden. Yücel werd in februari opgepakt en wordt verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda en van opruiing.

Auschwitz Comité: nazi-vergelijking absurd
Auschwitz Comité: nazi-vergelijking absurd (Foto: ANP)

Dodental aanslag Damascus opgelopen

Het dodental als gevolg van twee aanslagen in de Syrische hoofdstad Damascus is opgelopen. Bijna zestig mensen zijn omgekomen. Ook raakten meer dan 120 personen gewond, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

De slachtoffers zijn sjiitische pelgrims die wilden bidden bij een nabijgelegen heiligdom. De eerste bom ontplofte zaterdag bij een busstation waar de pelgrims naartoe waren gebracht. Een tweede explosief ging volgens de aan Hezbollah gelieerde tv-zender al-Manar zo'n tien minuten later af, toen hulpverleners ter plaatse waren gekomen om zich te ontfermen over de slachtoffers.

Dodental aanslag Damascus opgelopen
Dodental aanslag Damascus opgelopen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het lijkt wel lente!

Zaai in maart niet te vroeg,
er is nog tijd genoeg.

Een hele goede zondagmorgen! Het belooft vandaag een prachtige dag te worden, met veel zon en temperaturen die op kunnen lopen tot 15 graden in het zuidoosten van het land. Op de wadden blijft het iets koeler met slechts 11 graden.

Er kan overigens wel sluierbewolking voorkomen, maar de verwachting is dat het droog blijft vandaag. De wind komt overwegend uit het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. Aan de kust kan vrij krachtig waaien. 

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:59
Zon onder: 18:39
Zonkracht: 2/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1894 Coca-Cola wordt voor het eerst in flessen verkocht.
1900 De Nederlandsche Cocaïnefabriek wordt opgericht (beginjaren '70 overgenomen door AkzoNobel).
1969 De Concorde maakt zijn eerste reguliere vlucht.
1985 Oudste Usenet-bericht dat volledig in het Nederlands is geschreven: "dit is een test zoals je ziet! einde test."
1990 De eerste troepen van de Sovjet-Unie verlaten Hongarije.
2014 De Europese Zuidelijke Sterrenwacht maakt bekend dat een team van astronomen met de Very Large Telescope de grootste gele hyperreus ooit heeft ontdekt. Deze is 1.300 keer zo groot als de Zon en een miljoen keer helderder.

Paashaas vanmorgen in de tuin bij Rewimo (Foto: Rewimo)
Paashaas vanmorgen in de tuin bij Rewimo (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Denk-leider Kuzu: Deze escalatie is ongekend

Deze escalatie is ongekend en helpt niemand behalve premier Mark Rutte die omwille van de verkiezingen kiezers van Geert Wilders probeert af te snoepen. Dat zegt DENK-leider Tunahan Kuzu op twitter. Hij doelt op de situatie die zaterdag ontstond nadat het Nederlandse kabinet had besloten de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Later op de dag werd de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) de toegang geweigerd tot het Turkse consulaat in Rotterdam.

"Ik roep @MinPres op om eens de-escalerend op te treden en roep burgemeester Aboutaleb op om geen geweld te gebruiken tegen burgers", zegt Kuzu ook nog.

Denk-leider Kuzu: Deze escalatie is ongekend
Denk-leider Kuzu: Deze escalatie is ongekend (Foto: ANP)

Rellen in Rotterdam, minister aangehouden

In de omgeving van het Turkse consulaat aan Westblaak in Rotterdam is een grote Turkse menigte op de been. Burgemeester Aboutaleb  heeft zaterdag aan het begin van de avond een noodbevel afgekondigd. 

De betoging hangt samen met het bezoek van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken, die geen toestemming krijgt om de menigte toe te spreken. Wel heeft een Turks parlementslid door een megafoon gesproken, en riep onder andere op 'om desnoods tot morgenvroeg te blijven'. De Turkse minister is inmiddels onderweg naar Duitsland, maar in Rotterdam blijft het onrustig.

Update, zondag 01:25 uur
In Rotterdam probeert de ME nu de straten schoon te vegen. Dit leidt tot heftige confrontaties tussen demonstranten en de politie die op dit moment gaande zijn. Ene Maikel is op FOK! de held van de dag, via zijn Periscope kunnen we het een beetje volgen. 

Update, zondag 01:10 uur
Inmiddels is de Turkse minister uit de auto gestapt onder hevig gescheld. Hiermee is de actie in Rotterdam voorbij. Onbekend is wat de politie nu met de dame gaat doen. Vermoedelijk wordt ze over de Duitse grens gereden. De mensenmassa in Rotterdam is echter nog op de been, het is wachten tot de rust in Rotterdam wederkeert. Veel Turkse Nederlanders scharen zich achter Erdogan. 

Inmiddels heeft 's lands meest gehate partij ook gereageerd op de situatie.

Update, zondag 00:29 uur
De Turkse minister wordt aangehouden. Ze is tot ongewenst vreemdeling verklaard en wordt het land uitgezet. De politie kan echter de gepantserde auto niet in. Ooggetuigen melden dat er een sleepauto ingezet wordt. 

Update, zondag 00:10 uur
Eerdergenoemde speciale politiedienst heeft inmiddels al enkele bewakers van de Turkse ministers afgevoerd. Het heeft er alle schijn naar dat ze (illegaal) wapens bij zich droegen, maar dit is onbevestigd. Wel meldt de NOS dat het inmiddels zeker is dat de DSI de minister aan wil houden als 'ongewenst vreemdeling'. Ja, zelfs de NOS heeft inmiddels liveverslagen tussen het fascinerende shorttrack of dressuur door. 

Ondertussen blijft Wilders hard bezig elk politiek voordeel uit deze situatie te persen en laat hij weer op Twitter van zich horen.

Update 23:47 uur
De DSI (Dienst Speciale Interventies) is ter plaatse om naar alle waarschijnlijkheid de Turkse minister aan te houden. Dit omdat haar beveiliging gewapend is. De omgeving van het konvooi is ontruimd omdat er mogelijk geschoten kan worden. Ook gewone agenten hebben daar de omgeving verlaten.

Update 23:40 uur
Een paar duizend mensen zetten aangespoord door een buitenlandse mogendheid Rotterdam op zijn kop en de NOS komt 12 uur later met een extra journaal. Op FOK! houden we jullie wél de hele nacht op de hoogte.

Update 22:58 uur
De ME maakt amper voort met de ontruiming; de menigte wordt volgens Coomans eerder groter dan kleiner. Het convooi van minister Kaya staat nog steeds in de buurt van het consulaat. Kaya wilde de  auto verlaten om de menigte toe te spreken maar werd tegengehouden door de politie en stapte boos terug in de auto, aldus NOS-verslaggever Robert Bas.

Update 22:25 uur
De ME begint met de ontruiming van de omgeving van het consulaat. De Hartmanstraat zou al schoongeveegd zijn. Op de beelden lijkt de ontruiming tot nu toe relatief rustig te verlopen. De politie neemt overigens ook de tijd; ze gaan slechts stapje voor stapje vooruit.

Update 22:15 uur
De afgelopen minuten heeft een Turks parlementslid een korte toespraak gehouden voor de deur van het consulaat. User Triggershot heeft voor ons vertaald:

"We zijn hier om te reageren op een Nederlandse dieptepunt die onze democratische basisrechten ontneemt, om te protesteren, we wijzen de daden van de staat af, verzet ons in alle rust en vrede tegen dit alles. Heel Turkije kijkt naar jullie en is trots op jullie. [..] Mijn gewaardeerde broeders, wij hebben rond de 500.000 Turken in Nederland, we zijn hier gekomen om onze vaderland te eren, onze enige zaak is een signaal af te geven aan NL die onze rechten onder voeten stapt, we zijn hier om onze rechten te verdedigen. In het bijzonder tegen diegenen die zich vijandig opstellen tegen ons, we zijn tegen racisme en Islamofobie. En ook wij zijn hier om onze geëerde minister te begroeten [..] In de komende uren zal onze minister naar ons komen, daar zullen we voor zorgen, daarom blijf vooral wachten, maar kom in het bijzonder niet tot provocaties, zoals het ons siert, als het nodig is wachten we hier tot de ochtend, blijf vooral hier wachten. Ik zie hier duizenden mensen, hoeveel ik jullie ook bedank is te weinig, ik dank jullie voor jullie vaderlandsliefde en dat jullie daarom hierheen zijn gekomen. Turkije volgt jullie en samen begroeten we Turkije met liefde, niet alleen Turkije, maar in de hele wereld, voor het vaderland."

Ondertussen lijkt het alsof de ME zich mobiliseert om in actie te komen.

Update 22:02 uur
Volgens de verslaggever van Radio Rijnmond ter plaatse, Maikel Coomans, wordt het steeds drukker bij het consulaat. Minister Kaya heeft in een tweet gereageerd en stelt dat Nederland allerlei internationale wetten en mensenrechten schendt.

Update 21:35 uur
Inmiddels heeft Geert Wilders ook gereageerd op de rellen in Rotterdam. Zoals te verwachten viel.  

Update 21:30 uur
Inmiddels zouden er zo'n 1500 mensen op de rellen zijn afgekomen. De demonstranten zijn onder andere aan het scanderen met teksten als "Europa, Europa, hoor onze stem" en "Allah Akhbar". Ook zijn er verschillende Erdogan-leuzen te horen. Volgens user Triggershot die de stream op de voet volgt, is de Nederlandse ambassadeur niet langer welkom in Turkije. De NOS meldt dat het Nederlands Consulaat in Ankara voorlopig is gesloten. Zie de nieuwe stream hierrrr!

Update 20:56 uur
Er zijn flink wat mensen op de been in Rotterdam. Kaya zou met een konvooi via Duitsland naar het Turkse consulaat zijn gereden en 'ergens' zijn tegengehouden door de politie.

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar over of de vrouw in Nederland is en of ze daadwerkelijk tegen is gehouden. "We nemen onze maatregelen'', laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. "Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.''

Hier kun je een livestream volgen: klik!  

Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam
Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam (Foto: ANP)

El Ahmadi: "Liefde voor voetbal heeft gewonnen"

Karim El Ahmadi is blij te hebben besloten twee jaar geleden terug te keren bij Feyenoord. Zijn carrière had heel anders kunnen lopen.

Na dienstverbanden bij FC Twente, Feyenoord en Aston Villa besloot El Ahmadi zijn geluk te beproeven in de Verenigde Arabische Emiraten bij Al-Ahli. Dat bleek geen succes. De routinier verlangde weer naar wekelijks voetballen met een hoge intensiteit.

"Ik ging naar Dubai om als het ware even te stoppen met voetballen", vertelt hij aan De Volkskrant. "Ik zag mezelf daar niet meer als prof, maar genoot van het leven en verdiende goed. De liefde voor het spel heeft uiteindelijk gewonnen."

El Ahmadi kwam bij Feyenoord terug in een warm nest. De ervaren kracht veroverde een basisplek en ontpopte zich tot een onmisbare waarde in het team van trainer Giovanni van Bronckhorst.

"Ik wilde laten zien een van de betere middenvelders van Nederland te zijn. Mijn instelling is veranderd. Nu kan ik het me niet meer permitteren slecht te spelen, of te moeten horen dat ik mijn best niet heb gedaan."

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.