Shorttracker Seo pakt wereldtitel 1000 meter na zinderende finale

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft op het wereldkampioenschap in Rotterdam bepaald geen goede zaken gedaan in de strijd om de wereldtitel. Op de 1000 meter werd de Nederlander in de kwartfinales uitgeschakeld.

Knegt stond in een sterke kwartfinale, waarin vooral de Hongaarse broers Shaolang en Sandor Shaolin Liu gevaarlijk waren. Knegt nam dan ook al vroeg de kop, maar werd gepasseerd door Sandor Shaolin Liu. Met het einde in zicht kwam hij in de problemen, want niet alleen de Zuid-Koreaan Lee Jung-su, maar ook Shaolang Liu openden de aanval. Daar kwam Knegt niet meer langs en dus moest hij genoegen nemen met de vierde plek, niet genoeg voor een plaats in de halve finales.

Dylan Hoogerwerf deed het juist wél uitstekend. De 21-jarige Nederlander knokte zich knap langs de beresterke Vladislav Bykanov en ook Seo Yi-ra moest eraan geloven. Alleen de Canadees Charle Cournoyer eindigde voor Hoogerwerf en dus staat de Nederlander in de halve eindstrijd. Daan Breeuwsma had wat hulp nodig van de juryleden, maar plaatste zich ook voor de volgende ronde. De Hongaar Viktor Knoch hinderde hem en hij ging onderuit, maar werd door de jury in de volgende ronde geplaatst. 

De halve finales staan om 15.25 uur op het programma en zijn weer live te zien op NPO1.

Update 15.43 uur
Hoogerwerf en Breeuwsma hebben zich niet voor de finale kunnen plaatsen. Breeuwsma ging wederom onderuit in een wat chaotische valpartij. De jury keek lang naar de beelden en besloot uiteindelijk de Canadees Samuel Girard - tweede in het klassement - te bestraffen, maar Breeuwsma profiteerde daar niet van. Hoogerwerf begon sterk, maar kwam bij een inhaalactie niet goed uit en kon zich niet meer in de strijd mengen.  

Update 16.17 uur
Seo Yi-ra heeft zich gekroond tot wereldkampioen op de 1000 meter. De Koreaan deed dat op weergaloze wijze: met twee ronden te gaan lag hij op de vijfde en laatste plek en plotseling opende hij de aanval. Seo schoof overal binnendoor en lag krap één bocht later aan de leiding, die hij niet meer af zou staan. Shaoalang Liu pakte het zilver, voor Charles Hamelin.