FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 april 2014

Advocaat juweliers wil beelden overval tonen

De nabestaanden van de twee overvallers die vorige week in Deurne werden doodgeschoten moeten snel de bewakingsbeelden te zien krijgen. Dat vindt de raadsman van het juweliersechtpaar, Jan-Hein Kuijpers. Hij denkt dat de rust in de Marokkaanse achterban terugkeert als ze zien dat het 'regelrecht noodweer' is geweest, schrijft NRC Handelsblad.

De raadsman wil de beelden laten zien aan de ouders van de slachtoffers, een ander familielid 'of voor mijn part aan de imam'. "Het is in Deurne nu rustig, maar elk moment kan de onrust oplaaien, bijvoorbeeld wanneer het OM besluit om de zaak tegen het echtpaar te seponeren."

Kuijpers omschrijft de gebeurtenissen in de juwelierszaak als 'de hel op aarde'. Het echtpaar is er volgens hem slecht aan toe. "Ze zijn ontredderd", aldus de raadsman tegen de middagkrant.

De advocaat erkent dat aan het tonen van beelden juridisch gezien wel wat haken en ogen zitten. Het Openbaar Ministerie was donderdagavond niet direct bereikbaar voor een reactie.

De twee overvallers werden vrijdagavond neergeschoten door het juwelierspaar. Het OM liet het stel de volgende dag vrij, omdat het erop lijkt dat ze uit noodweer handelden. Hierop gingen mensen de straat op om hun onvrede te uiten.

VS lenen Oekraïne 725 miljoen euro

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een wet ondertekend waarmee de Verenigde Staten een lening van 725 miljoen euro aan Oekraïne verstrekken.

De nieuwe wet roept ook op tot het opleggen van sancties aan mensen die betrokken zijn geweest bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Leden van het Congres willen dat Obama nog meer stappen onderneemt, zoals het opvoeren van de export van aardgas naar Europa.

Asscher: Wilders slaat om zich heen

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om aangifte te doen tegen PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman lijkt op een paniekreactie. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) donderdagavond in Nieuwsuur. Volgens hem slaat Wilders om zich heen.

"Ik heb niet voor niets namens het kabinet heel duidelijk gemaakt dat Wilders een complete groep heeft weggezet. Hij is niet bezig met het oplossen van problemen maar zegt alleen 'minder Marokkanen'. Punt.", zei Asscher.

Om eerdere uitspraken van Samsom en Spekman over Marokkanen daarmee te vergelijken is volgens hem 'allemaal spektakel'. "Totaal anders dan de mensen die proberen om de problemen op te lossen."

Asscher gelooft dat er alleen een oplossing komt als de Marokkaanse jongeren die zich misdragen worden aangepakt. "Je moet niet uit het oog verliezen dat kinderen die hun best doen misschien wel burgemeester van Rotterdam kunnen worden. Die verdienen het niet om beoordeeld te worden op het lidmaatschap van een groep. Dat zijn Nederlandse kinderen die hun toekomst hier hebben."

Op de vraag hoe de zich misdragende jongeren effectief moeten worden aangepakt, had Asscher geen antwoord.

Minder wisselstoringen door vernieuwd onderhoud

Het aantal wisselstoringen op het spoor neemt gestaag af. Door een andere werkaanpak is het percentage sinds 2011 met ruim twaalf procent gedaald, meldt spoorbeheerder ProRail donderdag. De daling is in de Randstad het grootst. Daar daalde het aantal wisselstoringen met de helft.

Wissels krijgen sinds 2011 vaker een onderhoudsbeurt en onderdelen worden uit voorzorg sneller vervangen. De nieuwe werkwijze werd bij wijze van proef eerst op de drukste trajecten met de meeste reizigers ingezet. Vanwege de succesvolle resultaten krijgen de andere trajecten nu ook een andere aanpak.

ProRail beseft dat het nog altijd beter kan. "In het belang van de reiziger blijven we uiteraard streven naar minder wisselstoringen. De recente incidenten bij Den Haag, Rotterdam en Hilversum tonen aan dat er werk aan de winkel is", staat in een verklaring.

[EL] Uitslagen kwartfinales 3/4/2014

FC Basel staat op het punt om voor het tweede opeenvolgende seizoen de halve finale van de Europa League te bereiken. De Zwitserse club creëerde zich een uitstekende uitgangspositie door in de eerste kwartfinale thuis met 3-0 te winnen van Valencia. Mattias Delgado scoorde twee keer, Valentin Stocker maakte in blessuretijd de derde goal.

Basel liep vorig jaar de eindstrijd in Amsterdam net mis. De latere winnaar Chelsea was toen over twee duels te sterk.

Dit seizoen wordt de finale van de Europa League in Turijn gespeeld en dat lijkt Juventus vleugels te geven. De Italiaanse koploper won door een doelpunt van Leonardo Bonucci in Frankrijk met 1-0 bij Olympique Lyon. Als Juventus zich volgende week in de return staande houdt, is de eindstrijd op 14 mei in eigen stadion weer een stap dichterbij.

FC Porto boekte een 1-0 thuiszege op Sevilla. Aanvoerder Eliaquim Mangala maakte namens de winnaar van 2011 na een halfuur spelen het enige doelpunt. De returns van alle kwartfinales zijn volgende week donderdag.

Agema doet aangifte tegen Samsom en Spekman

PVV-Kamerlid Fleur Agema gaat vrijdag aangifte doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. Ze hoopt dat zoveel mogelijk mensen haar voorbeeld na de oproep van partijleider Geert Wilders volgen. Dat zei ze donderdagavond in het televisieprogramma Een op Een.

Agema noemt het absurd dat er zo'n vijfduizend aangiftes zijn binnengekomen tegen Wilders. De oproep om 'tegenaangifte' te doen is er dan ook een van 'oog om oog, tand om tand', aldus de PVV'er.

"Ik maak me zorgen hoelang wij nog een mening mogen hebben. Ik hoop dan ook dat Vrouwe Justitia blind is. Of iedereen vervolgen of niemand. En ik hoop dat laatste", aldus Agema.

De nummer twee van de PVV-lijst van de laatste Kamerverkiezingen zegt zich zorgen te maken over de mogelijke vervolging van Wilders. "Ik zou het verschrikkelijk vinden dat wij opnieuw jarenlang de stress moeten doorgaan dat Geert opnieuw een proces moet doorstaan waarvan je de uitkomst niet weet. Die stress wil ik niet opnieuw hebben. Wij hebben een taak in dit land. We willen onze tijd niet verdoen in de rechtszaal."

In de uitzending herhaalde Agema verder de woorden van Wilders dat het standpunt van 'minder Marokkanen' er altijd is geweest. Ze verwijt partijleiders Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) dat zij het vuurtje in de media hebben opgestookt door steeds te zeggen dat Wilders 'te ver' gaat.

Agema vindt het grootspraak van politici om te zeggen dat ze de PVV nu gaan uitsluiten. "Het is heel erg stom en ik vind het ondemocratisch. Ik denk dat als wij heel groot worden ze allemaal weer in de rij staan."

Rusland arresteert 25 Oekraïeners voor sabotage

De Russische veiligheidsdienst heeft 25 Oekraïeners opgepakt die verdacht worden van het beramen van sabotage. Dat heeft de Russische staatszender NTV donderdag gemeld.

Onder de gearresteerden zijn drie activisten van de Rechtse Sector, een radicaal-nationalistische beweging die een belangrijke rol speelde bij het verdrijven van de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. NTV meldde dat de verdachten opdracht hadden om foto's te maken van Russische militaire manoeuvres bij de Oekraïense grens en dat zij hun sabotageoperatie vorige maand hadden willen lanceren. De zender gaf geen informatie over de identiteit van de verdachten of wanneer zij waren gearresteerd.

Rusland voert de extremistische en gewelddadige leden van de Rechtse Sector vaak als schrikbeeld op om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven.

[EL] Uitslag AZ - Benfica

AZ Alkmaar is er in eigen huis niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen. De Noord-Hollanders werden in eigen huis geklopt door grootmacht Benfica. Het werd 0-1. AZ hoopte in de aanloop naar de eerste van twee duels met de koploper van Portugal op een nieuw goed resultaat in Europa.

De ploeg van trainer Dick Advocaat leed vanavond pas de tweede Europese nederlaag van dit seizoen. Alleen het Griekse Atromitos was in de voorronde te sterk. Dat bleef echter zonder gevolgen. In de betrekkelijk zwakke poule waarin AZ daarna zat, werd niet meer verloren. Ook Slovan Liberec en FC Anzhi waren niet opgewassen tegen AZ.

AZ begon scherp aan de wedstrijd. Het leek niet last te hebben van zenuwen en mocht zelfs al vrij snel aan aanvallen denken. Roy Beerens zorgde met een schot voorlangs voor het eerste gevaar. Benfica liet zich op zijn beurt niet veel zien en loerde op de omschakeling. Een opvallende keus voor een ploeg met een begroting die bijna vier keer zo groot is als die van tegenstander AZ.

AZ begon dermate goed dat Aron Jóhannsson voor de 1-0 had moeten zorgen. Hij stuitte in extremis op doelman Arthur. Even later was Steven Berghuis eveneens dichtbij de openingstreffer. Zijn afstandsschot werd knap gekeerd. De bezoekers creëerden in de eerste helft geen enkele grote kans. Dat was de verdienste van de thuisploeg, die het achterin goed dichthield.

Toch namen de bezoekers het initiatief sluw over. Het veldspel werd beter en AZ kreeg het moeilijker. Vlak na rust sloeg Benfica dan ook dodelijk toe. Salvio scoorde, nadat Esteban een inzet van Cardozo gekeerd had.

De krachten van AZ vloeiden vervolgens weg. Benfica werd superieur en liet zijn klasse zien. De bezoekers consolideerden de wedstrijd, waardoor AZ nauwelijks meer voor gevaar kon zorgen. Gelukkig voor AZ nam Benfica wel wat gas terug, waardoor een afstraffing uitbleef.

De uitwedstrijd in Lissabon lijkt nu alleen nog een formaliteit. Al is de ervaring natuurlijk mooi meegenomen. AZ reist volgende week af naar Estádio da Luz. Wie weet kan AZ dan alsnog voor een wonder zorgen. De marge blijft immers slechts één doelpunt.

AZ

0 - 1

Benfica

     48' Salvio 
 
 Gele kaart: M. Johansson (AZ), Gaitán, Siqueira, Salvio, M.Pereira (Benfica)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16906
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S.Poulsen (Gudmundsson/49)
Gudelj (Henriksen/81)
Ortíz
Elm
Berghuis
A.Jóhannsson
Beerens
  Artur
M.Pereira
Luisão
Garay
Siqueira
Salvio
Gomes
Amorim (André Almeida/39)
Gaitán
Cardozo (Lima/65)
Rodrigo (L.Markovic/77)

'Amerikaanse politici moeten aan yoga doen'

Amerikaanse politici moeten meer yoga beoefenen en comedy-series bekijken om zo hun irrationele obsessie om Rusland te willen straffen te verminderen. Dat heeft de Russische onderminister voor buitenlandse zaken Sergej Rjabkov donderdag tegen het Russische persbureau Interfax gezegd.

Volgens Rjabkov zijn de Verenigde Staten erop 'gefixeerd' om samenwerking met Rusland te beëindigen na de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. Amerikaanse beleidsmakers zouden zich hierbij 'kinderachtig en hysterisch' gedragen, aldus Rjabkov. De VS hebben samen met de Europese Unie sancties ingesteld tegen Russische hoogwaardigheidsbekleders en op meerdere terreinen de samenwerking met Moskou gestaakt. Rjabkov waarschuwde dat Rusland mogelijk als reactie op deze sancties met tegenmaatregelen komt, maar legde niet uit wat die inhouden.

'Schade Fyra-debacle kan hoger uitpakken'

De schade die de NS lijdt door het debacle met de Fyra V250 kan fors hoger uitvallen dan wordt aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Financiën heeft laten uitvoeren, schrijft RTL Z donderdag. De tegenvaller zou zomaar zo'n honderd miljoen euro hoger kunnen uitpakken.

De tegenvaller door het debacle met de spaghettiboemels is geraamd op 119 miljoen euro. De NS draait daar zelf voor op, zo is onder druk van de Tweede Kamer afgesproken. De vervoerder moet het bedrag ophoesten door efficiënter te gaan werken.

Het bedrag van 119 miljoen is echter gebaseerd op een reeks aannames, schrijft RTL Z. Daarom liet het ministerie het plan onderzoeken door externe deskundigen.

Die zouden nu stellen dat het bedrag verder kan oplopen als het aantal verwachte reizigers dat gebruikmaakt van de excuusfyra Intercity Direct tegenvalt. In het slechtste geval komt de schadepost nog eens 98 miljoen euro hoger uit, meldt de zender op basis van de samenvatting van het rapport.

Financiën wil geen toelichting geven op het vertrouwelijke onderzoek van de externe deskundigen. Ook NS zelf onthoudt zich van commentaar. Het verzelfstandigde spoorbedrijf is voor honderd procent eigendom van de staat.

'Debacle met spaghettiboemel kan NS tot 217 miljoen euro kosten' (Foto: Novum)
'Debacle met spaghettiboemel kan NS tot 217 miljoen euro kosten' (Foto: Novum)

Vondelingzaak Roermond overgedragen aan Duitsland

De moeder die twee van haar kinderen te vondeling legde, wordt in Duitsland vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft in overleg de zaak overgedragen aan justitie in Keulen.

De Duitse vrouw legde vorig jaar juni een jongen te vondeling in Roermond. Uit onderzoek bleek dat ze in 2011 al een meisje op straat had achtergelaten in Duitsland.

Het OM in Limburg heeft het opgemaakte proces-verbaal en alle aangetroffen sporen aan justitie in Duitsland gegeven. Wanneer de vrouw van midden twintig voor de rechter moet verschijnen is nog onduidelijk.

Aangifte tegen Peter Jan Rens om diefstal

Peter Jan Rens heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal. Dat beweert de verhuurder van het vakantiehuisje waar de presentator en zijn verloofde Virginia enige tijd mochten wonen. Rens zou nadat hij zijn tijdelijke onderkomen moest verlaten terug zijn gegaan, hebben ingebroken en allerlei huisraad hebben gestolen. De verhuurder heeft aangifte tegen hem gedaan, meldde RTL Boulevard donderdagavond.

Rens en Virginia mochten hun intrek nemen in het huisje op een vakantiepark in Vinkel, maar moesten dat weer verlaten als een koper zou zijn gevonden. Toen dat gebeurde werkten de twee volgens de verhuurder niet mee, wat uitliep op een door de presentator verloren rechtszaak. Omdat er momenteel geen geld valt te halen bij Rens, die volgend jaar 65 wordt, is het plan om in 2015 beslag te laten leggen op zijn AOW-uitkering.

"We krijgen geloof ik nog 3,5 of vierduizend euro van hem", zei de eigenaar van de vakantiewoning. "Ik ben een maand overspannen thuis geweest. We hebben een tijd aan de kalmerende medicijnen gezeten, want het was gewoon best een heftig verhaal." Volgens Virginia heeft Rens niets te maken met de verdwenen huisraad.

Topvrouw ProRail treedt af

Marion Gout-van Sinderen stapt op als president-directeur van ProRail. Ze heeft moeite met de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Per 1 juli stelt ze haar functie ter beschikking, meldt de spoorbeheerder donderdagavond.

De raad van commissarissen maakte donderdag bekend dat ProRail in de komende jaren onder strakkere regie komt te staan van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze belangrijke wijziging in de aansturing heeft ertoe geleid dat Gout-van Sinderen opstapt, aldus ProRail. Volgens het bedrijf is dat in 'goed overleg' gebeurd.

ProRail zegt Gout-van Sinderen 'zeer erkentelijk' te zijn voor wat zij voor het bedrijf heeft betekend. "In het bijzonder voor het verscherpen van de focus op de operationele performance van ProRail en voor de resultaten die zij met haar mensen heeft weten te bereiken in het belang van vervoerders, hun reizigers en verladers", staat in een verklaring.

Vliegtuigongeluk na 'acrobatische manoeuvres'

Een vliegtuigongeluk in oktober in België, waarbij tien parachutisten en de piloot om het leven kwamen, was te wijten aan een menselijke fout. Dat heeft de procureur van Namen volgens Belgische media donderdag meegedeeld.

Volgens onderzoekers is de vleugel van het sportvliegtuig afgebroken door 'acrobatische manoeuvres'. De piloot voerde een zogenoemde barrel roll uit, waarbij het vliegtuig korte tijd ondersteboven vliegt. De vleugel van de Pilatus Porter was daar echter niet op berekend, verklaarde hoofdonderzoeker Luc Blendeman.

Volgens onderzoekers is uitgesloten dat het ongeluk werd veroorzaakt door slijtage of motorpech.

Het ongeluk deed zich voor op 19 oktober. Het vliegtuig stortte neer in een weiland in Marchovelette in de gemeente Fernelmont.

SP doet geen zaken meer met PVV

Voor het eerst sinds de roep om minder Marokkanen van PVV-leider Geert Wilders is de partij daadwerkelijk buitengesloten door een andere partij in de Tweede Kamer. De SP liet donderdag niet toe dat de PVV een voorstel steunde.

In een debat donderdag over kinderopvang werd de PVV wel gevraagd voor een SP-voorstel te stemmen, maar mocht de partij het plan niet mede ondertekenen, zoals in zo'n geval gebruikelijk is in de Tweede Kamer. Andere oppositiepartijen mochten wel hun handtekening zetten.

"We leggen geen moties meer aan ze voor. We vragen dus geen politieke steun van haatzaaiers. We blijven hun moties op inhoud beoordelen om onze stem te bepalen", zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt, de indiener van het voorstel. "Dat is anders dan de PvdA. Zij steunen überhaupt geen moties van de PVV meer." Een woordvoerder van SP-fractievoorzitter Emile Roemer bevestigt de nieuwe lijn.

PVV-kamerlid Harm Beertema noemt de stellingname een 'gotspe'. "Ulenbelt had mij niet gevraagd omdat de PVV moet worden uitgesloten. Maar ik mocht wel meestemmen." Beertema spreekt van een 'cordon sanitaire', of eigenlijk een 'cordonnetje'. De PVV zegt alle moties van de SP op de inhoud te blijven beoordelen.

Volgende week wordt duidelijk of de PVV het voorstel steunt. Dan stemt de Tweede Kamer over het voorstel.

Voorzitter wil werkwijze Barça niet wijzigen

FC Barcelona is niet van plan om als reactie op het door de FIFA opgelegde transferverbod een andere koers te gaan varen. "We zijn het slachtoffer van een groot onrecht", liet voorzitter Josep Maria Bartomeu donderdag op een persconferentie weten. "Ons model heeft 35 jaar lang perfect gewerkt. We zijn niet van plan om dat te veranderen."

Barcelona mag de komende twee transferperiodes niemand aantrekken omdat het de regels die gelden voor het contracteren van minderjarige spelers zou hebben geschonden. De club liet al weten tegen de straf in beroep te gaan en desnoods door te procederen tot aan het internationale sporttribunaal CAS.

Bartomeu snapt niet waarom juist zijn club onder een vergrootglas ligt. "Waarom wordt Barcelona aangepakt en andere clubs niet?', vraagt hij zich af. "De FIFA weet dat we alles prima regelen en goed voor de kinderen zorgen. We geven ze een opleiding die ze in hun eigen land misschien niet hadden gekregen."

De kans dat de FIFA op zijn schreden terug moet keren, is volgens Bartomeu groot."We hebben het volste vertrouwen in onze advocaten. Zij zeggen dat er goede redenen zijn om aan te nemen dat de straf zal worden teruggedraaid." Barcelona hoopt dat de straf in ieder geval kan worden opgeschort zolang het beroep loopt.

Mediagebruik en slaaptijd op gelijk niveau

Nederlanders maken dagelijks acht uur en veertig minuten gebruik van media. Dat is vijf minuten minder dan de gemiddelde slaaptijd. Dat blijkt uit onderzoek van bureau GfK. Internet en het gebruik van tablets en smartphones zijn ook meegenomen in het onderzoek.

Vijf uur en een kwartier lang wordt media gebruikt in combinatie met een andere activiteit. De tijd die Nederlanders uitsluitend aan media besteden is drie uur en 25 minuten.

Het mediagebruik is ingedeeld in kijken, luisteren en lezen. Nederlanders zijn met drie uur per dag de meeste tijd kwijt aan kijken, gevolgd door luisteren (twee uur en 49 minuten) en communiceren (een uur en zes minuten).

Jongeren besteden veel meer tijd aan communicatie en gamen, terwijl ouderen veel tijd steken in kijken, luisteren en lezen. Het onderzoek werd gehouden onder 2947 respondenten van 13 jaar en ouder. Hun werd gevraagd een maand een dagboek bij te houden over hun mediagebruik.

[pic] Pro-Wildersmarsman brengt Hitlergroet

'Bosje Nimwegen', die het initiatief heeft genomen om zaterdag vóór Geert Wilders te marcheren, blijkt geen al te frisse jongen. Op internet is namelijk een foto van de beste man opgedoken waarop hij de Hitlergroet brengt.

De jongeman, die naar verluidt Angelo heet, heeft speciaal een Facebook-pagina aangemaakt om de Grote Blonde Leider een hart onder de riem te steken. Hij roept mensen op zaterdag massaal naar Nijmegen te komen om je stem te laten klinken voor Wilders.

Maar nu ruiken de anti-fascisten van AFA bloed. Zij hebben namelijk een foto in omloop gebracht waarin Angelo de rechterarm schuin omhoog heft. Twee vingers van zijn linkerhand onder de neus symboliseren de welbekende borstelsnor van Adolf Hitler.

De man op de foto is echter niet onder de indruk. Volgens hem is de foto zeker '8 tot 10 jaar oud'. Ook was het 'niet serieus bedoeld'. Tuurlijk jongen, veel succes met je mars!

Zwemmer Melnikov positief getest op epo

Internationale zwemfederatie FINA heeft Vitaly Melnikov voorlopig geschorst omdat de Rus positief is getest op doping. In twee urinestalen van de 24-jarige rugslagspecialist zijn sporen van epo gevonden, het verboden middel dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes bevordert. 

Tijdens de EK kortebaan in december 2013 in het Deense Herning werd Melnikov gecontroleerd. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Zijn zilveren medaille op de 100 meter rugslag zou hij dan kwijtraken en ook het goud dat hij met zijn Russische team behaalde op de 4x50 meter wisselslag zal dan moeten worden ingeleverd. 

Het is niet het eerste Russische dopinggeval in het zwemmen dit jaar. Schoolslagzwemster Yuliya Efimova werd begin van dit jaar geschorst wegens het gebruiken van het steroïde hormoon DHEA. 

Man stopt springtouw in piemel

Bij een dokter in Yichang meldde zich onlangs een man met een wat vreemde klacht. De Chinees kon niet meer pissen. Geen wonder: de beste man had namelijk een springtouw ingebracht in zijn spermaspeer.

De man, die om bepaalde redenen liever anoniem wil blijven, had een lumineus idee om zijn seksleven wat op te krikken. Hij pakte een springtouw van maar liefst 110 centimeter lang en 4,4 millimeter dik, en duwde deze in zijn plasgaatje.

De beste man duwde het speelgoed al dieper zijn pisbuis in. Toen er nog slechts tien centimeter uit zijn kloppende roede bungelde, begon het toch wat pijn te doen. Aangezien de Chinees het touw er niet meer uitkreeg en het plassen niet zo netjes meer ging, besloot hij toch maar naar de dokter te gaan.

Uit een röntgenfoto bleek het springtouw met vier knopen vast te zitten in het smalste deel van de plasbuis. Omdat artsen Dong en Zhang het ding ook niet meer uit de paarsgepunte lans wisten te rukken, moest de arme drommel onder het mes. Het touw is succesvol uit de piemel gehaald.

Hoe het nu met de Aziaat van in de veertig is, is helaas niet bekend. De artsen willen benadrukken dit vooral niet zelf te proberen. Het kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Je bent dus gewaarschuwd!

Bekendheid Europese verkiezingen verdubbeld

Ruim de helft van de kiezers (52 procent) weet sinds kort dat ze dit jaar nog een keer naar de stembus kunnen, voor de Europese verkiezingen in mei. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden, blijkt uit de donderdag verschenen politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos. Bij de vorige verkiezingen in 2009 bracht 36,5 procent van het electoraat een stem uit.

In de peiling staat D66 op flinke winst. In de eerste barometer na de gemeenteraadsverkiezingen wint de partij zes Kamerzetels en is zodoende met 28 zetels de grootste. D66 dankt de winst vooral aan de vele kiezers die van de PvdA overlopen, stellen de onderzoekers.

De PVV blijft in de peiling op 26 zetels staan. Ondanks dat de partij de afgelopen weken flink onder vuur lag, heeft de kiezer daar volgens Ipsos geen boodschap aan en blijven ze onverminderd achter de partij van Geert Wilders staan.

Ook de VVD staat op 26 zetels. De SP kan volgens Ipsos op zestien zetels rekenen, CDA op vijftien en de PvdA op veertien.

Smog geeft problemen in Engeland

Delen van Engeland hebben donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag te kampen gehad met smog. Schoolkinderen werden op sommige plaatsen binnen gehouden en de hulpdiensten kregen veertien procent meer telefoontjes van mensen die ademhalingsproblemen of hartklachten hadden.

De luchtvervuilingswaarden haalden donderdag in Londen en delen van Zuidoost-Engeland de hoogste categorie, namelijk 10. Premier David Cameron deed de smog - een combinatie van lokale luchtvervuiling, emissies uit het Europese vasteland, Sahara-zand en windstilte - af als 'een natuurlijk weerfenomeen'. Europarlementslid voor de Green Party Keith Taylor sprak schande van de luchthartige reactie van premier David Cameron op 'deze onzichtbare moordenaar'.

Meteorologen verwachten dat het probleem vrijdag vanzelf oplost, als er wind opsteekt vanaf de Atlantische Oceaan en het gaat regenen.

VDL bouwt 105 bussen voor België

De Nederlandse bussenbouwer VDL Bus & Coach gaat 105 hybride autobussen bouwen voor het Belgische vervoersbedrijf De Lijn. De voertuigen moeten eind dit jaar al af zijn, zo liet de dochteronderneming van VDL Groep donderdag weten. Hoeveel geld er met de opdracht gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

De hybride bussen worden in verschillende Vlaamse steden ingezet, zo stelt VDL, dat sinds 2012 tevens eigenaar is van autofabriek Nedcar in het Limburgse Born. De Lijn is een Belgisch overheidsbedrijf dat onder meer het openbaar vervoer verzorgt in Vlaanderen, maar ook contracten heeft met enkele gemeenten in Wallonië.

VDL Bus & Coach is een van de grootste bouwers van autobussen in Europa. Het bedrijf uit Valkenswaard heeft fabrieken in Nederland en België. De bussen voor De Lijn worden in België gebouwd.

Cricketers Sri Lanka in finale WK

De cricketers van Sri Lanka hebben de finale van het WK twenty20 bereikt. In een door regen ingekorte halve eindstrijd werd donderdag in Bangladesh titelverdediger West-Indies verslagen. Sri Lanka had eerder het toernooi al indruk gemaakt door de cricketers van Nederland te verpletteren.

Sri Lanka kwam donderdag in Dhaka tot een totaal van 160/6. Tegenstander West-Indies zette daar in 13,5 over een score van 80/4 tegenover, waarna de wedstrijd werd afgebroken. Vrijdag strijden Zuid-Afrika en India om de andere finaleplaats.

Ajax voorzichtig met Moisander

Frank de Boer bekijkt vrijdag of Niklas Moisander komend weekend zijn rentree kan maken bij Ajax. De verdediger ontbrak tegen FC Twente en RKC Waalwijk, nadat hij in het bekerduel met AZ in botsing was gekomen met doelman Kenneth Vermeer.

Moisander kampt daardoor met een knieblessure. "Ik schat de kans op fifty-fifty, misschien iets meer", zei De Boer op de officiële website van Ajax over de speelkansen tegen Vitesse.

"Zelf heeft Niklas er een goed gevoel over, maar hij is nog niet echt getest. Vrijdag zal hij met Jong Ajax meetrainen en dan kunnen we kijken of hij er doorheen is", aldus de Ajax-coach. Moisander speelde dit seizoen tot nu toe 23 competitieduels.

De Boer begrijpt dat Moisander mogelijk aan zijn laatste maanden bij Ajax bezig is. "Niklas maakt een heel goed seizoen door en wij zijn blij met hem. Maar wij begrijpen ook dat als hij naar een andere club wil, deze zomer hét moment is."

Moisander heeft in de Amsterdam ArenA een contract tot medio 2015. De landskampioen nam de 28-jarige Fin in de zomer van 2012 over van AZ. Tussen 2006 en 2008 verdedigde hij de clubkleuren van FC Zwolle.

Jezus stierf met de handen omhoog

Het lijkt erop dat Jezus nog meer heeft geleden voor onze zonden dan tot nu toe werd aangenomen. Wetenschappers van de John Moores University te Liverpool hebben namelijk ontdekt dat de verlosser niet in een T-vorm, maar in een Y-vorm aan een kruis gespijkerd werd.

De onderzoekers ontdekten dit door nadere bestudering van de beroemde lijkwade van Turijn. Naar verluidt is ooit een geëxecuteerde misdadiger in dit kleedje gerold en zijn de contouren van deze man heden ten dage nog steeds te zien. Over de ouderdom van het kleedje bestaat wat twijfel, het kan middeleeuws zijn, maar met een beetje goede wil kan je dit beschouwen als de lijkwade waarin het lichaam van de (dan nog) dode Jezus in bewaard werd. Destijds was kruisiging een vrij gangbare straf, maar een man met een baard en een soort wonder… dat MOET natuurlijk wel de Messias zelf zijn.

Bloedsporen op het kleed laten zien dat het heilige bloed over de armen gestroomd heeft. En dus niet vanuit de handjes/polsen rechtstreeks naar beneden. Dit doet de heren geleerden concluderen dat de handen van het Lam Gods (hij dronk graag een wijntje) boven het hoofd genageld waren. En dat schijnt een veel pijnlijker sterfproces te veroorzaken dan wanneer de armen horizontaal gemonteerd waren. Wrede jongens die Romeinen.

Als bovenstaand verhaal blijkt te kloppen, dan kan het Vaticaan aardig de kas bijvullen door de verkoop van martelwerktuigen met een Jezus die op een andere manier vastgenageld is.

Meisje (17) verhangt zich op kerkhof

De politie van New Brunswick, in de Amerikaanse staat New Jersey, zit in haar maag met een bizar sterfgeval. Gistermorgen werd een 17-jarig meisje dood aangetroffen op een kerkhof. Hangend aan een boom wapperde ze in de wind.

De plaatselijke politie rukte gisterochtend massaal uit naar Elmwood Cemetery. Daar bleek namelijk een tienermeisje aan een boom te bungelen.

Over de doodsoorzaak tast Bromsnor nog in het duister. Een misdrijf wordt in ieder geval uitgesloten.

Paris Saint-Germain vier weken zonder Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimović kan de komende vier weken niet in actie komen voor Paris Saint-Germain. Dat zegt clubpresident Nasser Al-Khelaifi. Ibrahimović raakte woensdag geblesseerd in de thuiswedstrijd van Paris Saint-Germain in de Champions League tegen Chelsea. De Fransen wonnen de eerste kwartfinale met 3-1. Vanwege een blessure haalde de Zweedse ster het eindsignaal niet.

President Al-Khelaifi zei donderdag tegenover RMC dat Ibrahimović waarschijnlijk vier weken afwezig is. Vrijdag worden de resultaten van enkele medische onderzoeken definitief bekend. Daaruit zou blijken dat de topschutter last heeft van een dijbeenblessure.

Door de blessure kan Ibrahimović dus een streep zetten door enkele belangrijke duels in april. De return tegen Chelsea in Londen moet hij missen, net als eventueel één of zelfs beide halve finales van de Champions League. Die worden gespeeld op 22/23 en 29/30 april. Ook de finale van de Coupe de la Ligue tegen Olympique Lyon (zaterdag 19 april), komt voor Ibrahimović te vroeg.

In de Franse competitie is de afwezigheid van de Zweed geen grote ramp. Met een voorsprong van dertien punten op AS Monaco is de titel in Ligue 1 niet ver meer weg. Ibrahimović is in Frankrijk topscorer met 25 competitiegoals. Zijn naaste belagers, ploeggenoot Edinson Cavani en Alexandre Lacazette van Lyon, volgen met 'slechts' veertien treffers.

België ziet spits Benteke wegvallen voor WK

België heeft in aanloop naar het WK in Brazilië een flinke domper te verwerken gekregen. Spits Christian Benteke raakte donderdag op de training van zijn club Aston Villa zwaar geblesseerd en heeft waarschijnlijk zijn achillespees gescheurd. Als een scan de voorlopige diagnose bevestigt, staat Benteke ongeveer acht maanden aan de kant.

Benteke was onder bondscoach Marc Wilmots de eerste keus als diepe spits. In achttien interlands scoorde de 23-jarige geboren Congolees zes keer. Bij Aston Villa was hij in twee seizoenen goed voor 29 treffers in de Premier League.

Door de afwezigheid van Benteke is Romelu Lukaku de meest logische kandidaat om de spitspositie in te vullen. België is op het WK in de groepsfase gekoppeld aan Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

Inwoners Krakau mogen stemmen om Spelen

Inwoners van het Poolse Krakau mogen zelf bepalen of ze achter de plannen staan om de Olympische Winterspelen van 2022 naar de stad te halen. Op 25 mei vindt er een referendum plaats waarin voor of tegen de kandidatuur kan worden gestemd. Bij een negatieve uitslag zal Krakau niet langer meedingen naar de organisatie van het evenement.

Het referendum vindt plaats op verzoek van burgemeester Jacek Majchrowski en is op dezelfde dag als de verkiezingen voor het Europees Parlement. Een woordvoerder liet donderdag weten dat de uitslag bindend is.

Krakau is een van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld voor de Spelen van 2022. Peking, Oslo, Almaty en Lviv zijn de concurrenten. Op 31 juli 2015 maakt het IOC bekend welke stad de organisatie krijgt toegewezen.

Schutter Fort Hood vocht niet in Irak

De schutter die woensdagavond drie mensen doodde op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in Texas heeft geen gevechtsactie meegemaakt toen hij in Irak was gestationeerd. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor legerzaken John McHugh donderdag bekendgemaakt. De schutter diende in Irak als vrachtwagenchauffeur.

De schutter, die in 2011 naar Irak werd uitgezonden, was bezig met een traject om te bepalen of hij een posttraumatische stressstoornis had overgehouden aan zijn uitzending. Hij kampte met depressie, angstaanvallen en andere problemen, maar vertoonde geen neigingen tot gewelddadig gedrag of zelfmoordneigingen. Zijn daad heeft waarschijnlijk niks met terrorisme te maken.

Naast de drie doden raakten zestien mensen gewond. Toen de schutter op het punt stond te worden aangehouden, beroofde hij zichzelf van het leven. Vijf jaar geleden kwamen op de legerbasis dertien mensen om toen een legerpsychiater het vuur opende.

President Barack Obama liet op een in allerijl georganiseerde persconferentie in een restaurant weten de zaak tot op de bodem te laten uitzoeken. Ook refereerde hij aan de schietpartij uit 2009, waarbij dertien doden en meer dan dertig gewonden vielen. Het was de bloedigste aanval op een legerbasis op Amerikaanse bodem ooit.

Fort Hood is de grootste militaire basis in de Verenigde Staten.

Kiefer Sutherland was doodsbang voor Jack Bauer

Kiefer Sutherland hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd de rol van Jack Bauer weer op zich te nemen in de serie 24: Live Another Day. "Ik zei heel snel ja, maar daarna heb ik ongeveer een halfjaar in paniek rondgelopen", zegt de 47-jarige acteur tegen het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

"Ik vroeg me steeds af waarom ik hier toch in godsnaam weer aan begonnen was", gaat Sutherland verder. Geheim agent Bauer geldt nog altijd als veruit zijn populairste personage. De laatste aflevering van de immens succesvolle serie 24 verscheen in 2010, maar miljoenen fans hebben reikhalzend uitgekeken naar een eventuele reprise.

"Ik was doodnerveus", zegt Sutherland over het dit jaar te verschijnen seizoen. "Bij zo'n nieuw seizoen vraag je je steeds af of je het vorige kunt evenaren, of misschien zelfs overtreffen."

24: Live Another Day speelt zich af in Londen, nadat Bauer vier jaar voortvluchtig is geweest voor zowat alle overheidsinstanties van het westelijk halfrond. "Binnen een paar dagen, met een geheel nieuwe crew hier in Engeland, voelde het geweldig", zegt de acteur. "Ik heb nu de eerste helft van het seizoen opgenomen, en ik kan nu zonder twijfel zeggen dat dit het beste werk is wat we tot nu toe hebben afgeleverd."

Toch moet de acteur het over een wat andere boeg gooien dan voorheen. "Jack is killer geworden, en daarmee waarschijnlijk enger", zegt Sutherland, enigszins mysterieus. "Je ziet het verschil duidelijk. Je weet ineens niet meer of je er bij Jack van uit kunt gaan dat hij de juiste beslissing neemt. Dat kon je vroeger juist wel."


Kiefer Sutherland was doodsbang voor Jack Bauer (Foto: Novum)

Ook Bløf en The Opposites treden op bij 3FM Awards

Bløf en The Opposites treden op tijdens de uitreiking van de 3FM Awards. De band en het rapduo behoren tot de donderdag toegevoegde namen, net als Jacqueline Govaert en Mr. Probz. Bekend was al dat Blaudzun, Kensington, Nielson en Racoon op het podium klimmen.

De prijzen van radiozender 3FM worden op 10 april uitgereikt in de Gashouder in Amsterdam. The Opposites, Nielson, Racoon, Kensington en De Staat zijn de grote kanshebbers met ieder drie nominaties. De show wordt live uitgezonden op televisie.

Margriet Vroomans vertrekt bij TROS Kamerbreed

Margriet Vroomans presenteert deze zomer voor de laatste keer TROS Kamerbreed. Vroomans is sinds eind 2005 als freelancer verbonden aan het zaterdagprogramma. "Het besluit om te stoppen was dan ook geen makkelijk besluit. Maar ik heb ook andere interesses dan de politiek", zegt Vrooman in een verklaring van de omroep. Wanneer haar laatste aflevering precies is, is nog niet bekend.

"Samen met Kees Boonman en de redactie is TROS Kamerbreed een programma met impact geworden, daar kijk ik met plezier en trots op terug", zegt ze over haar presentatiepartner die sinds 2006 aan het programma is verbonden. "Ik verheug me nog op deze laatste periode: we gaan nog heel mooie uitzendingen maken rond de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de zomer ga ik politiek een beetje afkicken."

De 55-jarige Vroomans werkt sinds juni 2010 ook voor Radio 4 waar ze de dagelijks ochtendshow KRO De Ochtend van 4 presenteert. Ze kreeg landelijke bekendheid toen ze in 1994 presentatrice werd van RTL Nieuws. In 1999 stapte ze over naar NOVA, een voorganger van Nieuwsuur.

Het programma werd voorheen op zaterdagochtend uitgezonden, maar verkaste onlangs naar de middag. AvroTros-directeur Eric van Stade betreurt Vroomans' vertrek. "Mede door haar inzet en scherpte is TROS Kamerbreed uitgegroeid tot het meest spraakmakende politieke radioprogramma van Nederland."

Naaktscène Titanic blijft Kate Winslet achtervolgen

Kate Winslet wordt geregeld herinnerd aan haar naaktscène in Titanic. De 38-jarige actrice krijgt vaak de vraag of ze de schets die Leonardo DiCaprio's personage van haar naakte lichaam maakte wil ondertekenen. "Maar dat doe ik dus niet", vertelde Winslet aan Yahoo Movies.

"Het voelt heel raar. Waarom zou ik die tekening ondertekenen?", vraagt Winslet zich af. Als Rose uit Titanic vroeg Winslet DiCaprio's personage Jack haar te tekenen 'als een van zijn Franse meisjes'. Niet alleen de schets die op het zinkend schip werd gemaakt wordt geregeld onder Winslets neus geduwd. Ook wordt de actrice vaak belaagd met foto's van de scène. "Er circuleert een still van de film. Dat was niet de bedoeling. Het moest geen foto worden waar ik zeventien jaar later nog mee wordt geconfronteerd."

Desondanks ziet Winslet er ook wel de humor van in. "Ergens is het wel grappig." Titanic, van regisseur James Cameron, was een groot kassucces. De film uit 1997 sleepte elf Oscars in de wacht. Winslet maakte kans op de Oscar voor beste actrice, maar wist haar nominatie niet te verzilveren.

Williams biedt Massa, Bottas en fans excuses aan

Williams-teambaas Claire Williams heeft coureur Felipe Massa en Valtteri Bottas en de fans excuses aangeboden voor de controverse in de slotronden van de Grand Prix van Maleisië. Massa kreeg de opdracht om te wijken voor Bottas in de jacht op Jenson Button, maar de Braziliaan weigerde dat.

"We willen aan de fans excuses aanbieden, omdat we hier niet op de beste manier voor de dag zijn gekomen. Het was teleurstellend voor de mensen die Williams volgen en verwachten dat onze coureurs mogen racen en vechten voor zaken en hen dan zo laten zakken. We willen niet dat de zaken zo lopen. We hebben de situatie voor geen van onze coureurs goed ingeschat, dus daarvoor hebben we hen excuses aangeboden. Dat was het beste dat we konden doen."

Williams zegt dat het hele team bij elkaar heeft gezeten en dat de kwestie uitgesproken is. Toch sluit ze teamorders, mocht daar aanleiding voor zijn, in de toekomst niet uit, maar voor nu zullen Massa en Bottas vrij zijn om te racen. "Het doel is zoveel mogelijk punten te scoren en ons coureurs op de baan laten racen."

Telecomsector hekelt netneutraliteit

De Europese telecomsector is zeer kritisch over het besluit van het Europees Parlement om netneutraliteit in de wet vast te leggen. Volgens brancheorganisatie ETNO, die de belangen van de sector vertegenwoordigt, belemmeren de nieuwe regels 'het aanbieden van innovatieve diensten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs'.

Ook zouden bestaande diensten als internet-tv, videobellen en virtuele private netwerken voor bedrijven hinder ondervinden door de nieuwe wetgeving. "Dit legt beperkingen op aan het beheer van internetverkeer, waardoor het efficiënt managen van het netwerk bijna onmogelijk wordt. Het gevolg is een internet van slechtere kwaliteit voor iedereen", stelt ETNO donderdag in een verklaring.

Volgens de brancheorganisatie leidt de Europese economie hierdoor schade en kunnen Europese bedrijven minder goed concurreren met andere regio's.

De Consumentenbond is daarentegen zeer tevreden met het besluit van het Europarlement. "Vrije toegang tot internet is hiermee voor consumenten gewaarborgd", juicht directeur Bart Combée donderdag in een verklaring.

Combée stelt dat internetaanbieders specifieke diensten straks niet langer kunnen 'afknijpen, blokkeren of financieel extra belasten'. Consumenten worden daardoor beschermd tegen aanbieders die bellen via internet willen blokkeren of berichtendiensten zoals Whatsapp extra duur willen maken, stelt hij.

Israël laat Palestijnse gevangenen niet vrij

Israël gaat een laatste groep Palestijnse gevangenen niet vrijlaten. Dat heeft de belangrijkste Israëlische onderhandelaar met de Palestijnen Tzipi Livni donderdag bekendgemaakt. Israël had afgesproken om in vier etappes 104 gevangenen vrij te laten, maar laat de laatste groep niet gaan omdat de Palestijnse president Mahmoud Abbas probeert VN-lidmaatschap voor de staat Palestina te bemachtigen.

Abbas had tijdens eerdere besprekingen beloofd pogingen om dit lidmaatschap te verkrijgen negen maanden op te schorten. Toch maakte hij dinsdag bekend dat hij aan vijftien organisaties toetredingsverzoeken heeft gestuurd. Hij heeft deze stap naar eigen zeggen genomen omdat Israël zich niet heeft gehouden aan de belofte om gevangenen vrij te laten.

De woordvoerster van Livni zegt dat beide zijden moeten bekijken hoe de vredesbesprekingen onder leiding van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry verder moeten gaan. Kerry, die als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen optreedt, zegde zijn bezoek aan de regio dat voor woensdag gepland stond af nadat het nieuws over het besluit van Abbas bekend was geworden. Kerry voegde daar echter aan toe dat het nog te vroeg is om de vredesgesprekken af te schrijven. "Ik roep beide kampen op tot terughoudendheid", zei hij in Brussel, waar hij een vergadering van de NAVO bijwoonde.

Damrak sluit vlak ondanks ECB-besluit

(Novum/ABM FN) - Beleggers waren donderdag weinig verrast over het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de belangrijkste rente ongewijzigd te laten. De Amsterdamse AEX-index sloot nagenoeg vlak op 405,69 punten. Dat betekende een verlies van 0,1 procent, waarmee het Damrak iets minder presteerde dan andere belangrijke beurzen in Europa.

Zo sloot de Duitse beurs de handelsdag af met een winst van 0,1 procent, terwijl de beurs van Parijs 0,4 procent in waarde toenam. De beurs van Londen moest echter ook 0,1 procent toegeven, terwijl de Amsterdamse Midkap-index voor de iets minder grote fondsen 0,2 procent in het rood sloot.

Afgezien van Parijs waren de winsten en verliezen echter nergens echt groot, ondanks het uitblijven van maatregelen vanuit Frankfurt. ECB-president Draghi sprak weliswaar over het inzetten van 'ongewone maatregelen', maar voegde de daad vooralsnog niet bij het woord. Beleggers hadden daar evenwel al op gerekend, aldus analisten.

Ondanks de kalme handelsdag waren er flinke verliezen voor onder meer KPN en SBM Offshore. Het Nederlandse telecombedrijf verloor 3,1 procent nadat duidelijk werd dat Brussel nog langer wil kijken naar de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Een reden voor die verlenging werd niet gegeven.

SBM Offshore ging donderdag diep het rood in na de koerswinsten van woensdag. De fabrikant van onder meer olieplatformen moest 2,8 procent inleveren. Ook Delta Lloyd kreeg een flinke klap te verduren met een verlies van anderhalf procent. Ook woensdag verloor de verzekeraar al fors, toen topman Niek Hoek bekendmaakte met vervroegd pensioen te gaan.

Toch waren er ook enkele lichtpuntjes in de AEX-index te ontwaren. Zowel Heineken als staalreus ArcelorMittal kwamen uit op een winst van 0,8 procent. Voor Arcelor was dat een aardige opsteker na het verlies van woensdag, toen het bedrijf enkele negatieve rapporten van analisten te verwerken kreeg.

Twente eert Boschker met standbeeld voor stadion

FC Twente-icoon Sander Boschker krijgt een standbeeld voor de ingang van de Grolsch Veste. Op 20 mei wordt het bronzen beeld onthuld, meldt de eredivisionist. Later die avond wordt een afscheidswedstrijd gehouden tussen de kampioensploeg van 2010 en oud-ploeggenoten van de 43-jarige goalie. Clubtopscorer aller tijden, Blaise N'Kufo, heeft al een standbeeld voor het stadion.

Boschker heeft met 562 competitieduels de meeste wedstrijden in de hoofdmacht van Twente op zijn naam. Hij debuteerde in 1989 en kreeg drie jaar later een vaste plaats. De doelman maakte in februari bekend na dit seizoen te stoppen. Hij kwam deze voetbaljaargang geen minuut in actie.

In het seizoen 2003-2004 stond Boschker een seizoen onder contract bij Ajax. In Amsterdam kwam het niet tot een debuut.

Van Keirsbulck wint Driedaagse De Panne

Guillaume Van Keirsbulck heeft donderdag de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam geschreven. De 23-jarige Belg van Omega Pharma-Quick-Step greep in de afsluitende tijdrit de macht. Van Keirsbulck eindigde in de vijftien kilometer lange race tegen de klok rond kustplaats De Panne als vijfde, voldoende om de leiding van over te nemen van Gert Steegmans.

Niki Terpstra viel terug van de derde naar de vierde plaats. De Nederlander gold als een favoriet voor de eindzege, maar ging bij de start direct in de fout. Hij schoot met zijn linkervoet uit zijn pedaal en verloor de nodige tijd. Ook Steegmans kon de verwachtingen niet waarmaken. De Belg zakte naar de derde plaats in het eindklassement, op acht seconden van Van Keirsbulck.

Steegmans werd ook gepasseerd door Luke Durbridge. De Australiër werd tweede in de tijdrit en ook in het eindklassement. De tijdrit werd gewonnen door de Pool Maciej Bodnar.

Britse voetballers opgepakt vanwege matchfixing

De Britse National Crime Agency heeft dertien voetballers opgepakt in verband met een onderzoek naar omkoping rondom wedstrijden en het witwassen van geld. Zes van de opgepakte spelers werden in december vorig jaar al opgepakt en ondervraagd. Zij kregen destijds te horen dat ze zich op 8 april opnieuw moesten melden.

In de afgelopen maanden zijn de autoriteiten druk bezig geweest met het najagen van verschillende nieuwe aanwijzingen in het onderzoek. Dit leidde donderdag tot de arrestatie van de zes eerder opgepakte spelers. Daarnaast werden ook zeven andere spelers in de leeftijd van 18 tot 30 jaar in de boeien geslagen. 

Volgens de NCA zijn de zeven spelers allemaal actief in de Football League. Dit zijn de drie professionele competities direct onder de Premier League. Het gaat daarbij om de Championship, League One en League Two. Ook meldde de opsporingsdienst dat alle dertien opgepakte spelers actief zijn bij clubs uit het noord-westen van Engeland.

Doden door ruzie cardiologen

Samenwerkingsproblemen binnen de hartafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag hebben tussen 2007 en 2012 direct geleid tot de dood van twee patiënten. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek dat het ziekenhuis liet uitvoeren door hartchirurg Henry van Swieten.

In totaal werden tussen 2007 en 2012 5370 hartpatiënten geopereerd. Daarvan zijn er 196 patiënten overleden. De dossiers van deze patiënten zijn uitgebreid onderzocht, waarna nog zestien dossiers door Van Swieten zijn geanalyseerd. In twee gevallen bleek dat sprake was van 'vermijdbare schade'.

Beide gevallen zijn besproken met de nabestaanden en met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die heeft besloten dat verder onderzoek niet nodig is omdat de inspectie tevreden is over de genomen maatregelen op de afdeling, staat te lezen in een verklaring op de website van het ziekenhuis.

De afdeling kwam vorig jaar in het nieuws toen bleek dat chirurgen onderling slecht communiceerden. Ook bleek dat de sterftecijfers die werden doorgegeven aan de Nederlandse Vereniging van Thoraxchirurgie lager waren dan de daadwerkelijke cijfers.

Ankara lijkt vonnis over Twitter te negeren

De blokkade van Twitter is nog steeds van kracht in Turkije, ofschoon het hooggerechtshof woensdag oordeelde dat de blokkade in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De blokkade werd ingesteld in opdracht van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Het vonnis van het hof werd donderdag gepubliceerd, waarmee het volgens de Turkse orde van advocaten onmiddellijk van kracht werd. De regering heeft de blokkade echter vooralsnog niet opgeheven. Vicepremier Besit Atalay zei dat de regering het vonnis zal uitvoeren, maar liet in het midden wanneer.

Sezgin Tanrikulu, een parlementariër van de oppositie die de zaak aanhangig maakte bij het hof, roept de regering op de blokkade onmiddellijk te beëindigen. Gebeurt dit niet, dan dient Tanrikulu een aanklacht in tegen de regering wegens machtsmisbruik.

Vorige maand werd de toegang tot Twitter in Turkije geblokkeerd omdat er opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn dat er sprake is van corruptie binnen de regering. Ook werd vorige week YouTube geblokkeerd. Technisch handige mensen, onder wie president Abdullah Gül, bleken de blokkades makkelijk te kunnen omzeilen. Het Twitter- en YouTubeverbod kwam Ankara op wereldwijde kritiek te staan.

Gül, een partijgenoot van Erdogan, keerde zich vanaf het eerste moment tegen de blokkades van Twitter en YouTube. Hij heeft er donderdag opnieuw bij de regering op aangedrongen de blokkades op te heffen.

Broers de cel in om hennepteelt en illegale toto

Vier broers uit Eindhoven zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen voor hennepteelt en het organiseren van een illegale toto. De hoogste straf was voor de oudste broer. Deze 39-jarige man stond ook aan het hoofd van de criminele organisatie. Hij kreeg van de rechtbank in Den Bosch acht maanden cel, plus vier voorwaardelijk.

De oudste broer was in 2010 en 2011 eigenaar van hennepkwekerijen in Bergeijk, Budel en Eindhoven en betaalde de inrichting ervan. Zijn 35-jarige en 22-jarige broer bouwden de kwekerijen op en onderhielden ze. De jongste broer was bovendien de bewaker van de kwekerijen. Hij kreeg vijf maanden cel. De 35-jarige broer kreeg 43 dagen cel en een taakstraf van 240 uur, plus nog een maand voorwaardelijk.

De oudste broer organiseerde met zijn 36-jarige broer bovendien een illegale toto in een buurthuis in Eindhoven. Het geld dat ze verdienden werd witgewassen. De 36-jarige man werd voor zijn aandeel veroordeeld tot een celstraf van 41 dagen, plus een maand voorwaardelijk.

Oudkerk ook niet vervolgd om uitspraak kutmarokkanen

Ondanks de massale aangiftes tegen Geert Wilders om zijn minder Marokkanen uitspraak lijkt er weinig kans op vervolging te zijn. Rob Oudkerk had het op 6 maart 2002, ook tijdens gemeenteraadsverkiezingen, over kut-Marokkanen en werd niet vervolgd, staat opgetekend in de NOS archieven.

Tegen Oudkerk werd er welgeteld één aangifte gedaan door een Marokkaanse man die zich gekwetst voelde door de lompe uitspraak van de toenmalige PvdA lijsttrekker. De vervolging ging niet door omdat die ene Marokkaan zijn aangifte snel weer introk.

In een privégesprek met toenmalig burgemeester Cohen, die zichzelf afvroeg of Fortuyn ook in Amsterdam zo veel stemmen zou hebben kunnen halen, zei Oudkerk: “Natuurlijk, we hebben hier toch ook kutmarokkanen.”, Cohen nuanceerde meteen door te stellen dat het wel 'onze kutmarokkanen' waren. Rob deed de uitspraak nabij het team van 2Vandaag, dat de kwetsende uitspraak toevallig vastlegde en naderhand uitzond.

Oudkerk betreurde wel direct zijn uitspraak maar nam ook niet terug wat hij met Cohen had besproken. Zijn fractie nam wel duidelijk afstand van de uitlating van de PvdA'er.

De Expendables hebben lol op promotiefoto's

De Expendables-films hebben zichzelf nooit te serieus genomen; een belangrijke factor in hun populariteit. Voor het derde deel hebben de zestien (!) castleden plaatsgenomen voor de fotocamera en zichzelf in ontspannen poses laten vastleggen.

Ze zouden zo op verzamelplaatjes gedrukt kunnen worden, ware het niet dat het wellicht wat vreemd zou zijn voor kinderen om plaatjes te verzamelen van genadeloze actiehelden. Of kijkt het niet zo nauw?

The Expendables 3, met bovenstaande acteurs in de cast, wordt verwacht op 14 augustus.

Ravage op A67 na frontale botsing trucks

De A67 bij Geldrop is donderdagmiddag in beide richtingen dicht na een ongeval met twee vrachtwagens. Een van de trucks schoot door nog onbekende oorzaak door de middenberm en botste op de andere rijbaan frontaal op een andere vrachtwagen.

De opruimwerkzaamheden nemen veel tijd in beslag. Rijkswaterstaat denkt dat de weg pas rond middernacht weer wordt vrijgegeven. "Vooral het verkeer rond Eindhoven krijgt hier heel veel last van", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur, net voordat de avondspits op gang kwam. Het verkeer moet voorlopig omrijden via Nijmegen over de A73 en A50.

Britten betalen voor jaar langer XP-ondersteuning

De Britse regering betaalt Microsoft 5,5 miljoen pond (6,7 miljoen euro) om de overheid een jaar langer updates te geven van Windows XP. Dat schrijven Britse media. De ondersteuning in Nederland en de rest van de wereld verloopt dinsdag.

Onder de overeenkomst met de Britten levert de Amerikaanse softwaremaker nog twaalf maanden 'op maat gemaakte' veiligheidsupdates voor XP. Ook Office en Exchange 2003 worden nog van updates voorzien.

Microsoft Nederland laat desgevraagd weten dat klanten tegen betaling dit soort aangepaste ondersteuning kunnen krijgen. Waarom het bedrijf de updates niet aan de rest van de wereld levert, wilde de woordvoerder niet zeggen.

De Britse overeenkomst geldt voor hogere en lagere overheden, maar ook voor scholen en gezondheidszorg in het land. Voorwaarde voor het gebruik is wel dat de organisatie een 'robuust' plan moet hebben om over een jaar wel klaar te zijn voor de overgang naar een nieuwer besturingssysteem.

Doordat de ondersteuning van Windows XP dinsdag stopt worden de veiligheidsgaten niet meer gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Zowel Microsoft als het Nationaal Cyber Security Centrum in Nederland raadt mensen aan om na dinsdag niet meer online te gaan met computers die op Windows XP draaien.

Ajax geeft Klaassen contractverlenging tot 2018

Ajax heeft het contract van Davy Klaassen opengebroken. De 21-jarige middenvelder zette zijn handtekening onder een verbintenis tot medio 2018. Klaassens oude contract liep in de zomer van 2016 af. Klaassen maakte dit seizoen een spectaculaire ontwikkeling door en debuteerde een kleine maand geleden in en tegen Frankrijk voor het Nederlands elftal.

Op de clubsite spreekt Klaassen van een logische stap. "We hebben het er binnen de selectie vaak over. We willen bij Ajax echt iets gaan opbouwen en ik denk dat we daarmee goed bezig zijn", zegt hij. "Ik geloof erin dat er in de toekomst mooie dingen kunnen gebeuren."

Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars is de rek er nog lang niet uit. "Davy is een intelligente speler, een middenvelder met diepgang en scorend vermogen. Het zegt al genoeg dat hij bijna onze topscorer is. Hij werkt hard voor zichzelf en voor het team. Ik denk dat hij een speler kan worden die in de toekomst wekelijks kan uitblinken."

Klaassen doorliep de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde op zijn achttiende in de hoofdmacht. Hij baarde opzien door bij zijn competitiedebuut bij NEC meteen te scoren. Zijn definitieve doorbraak volgde pas dit seizoen. Klaassen kreeg eind september een basisplaats en stond die tot op heden niet meer af. In totaal speelde hij 41 officiële duels in de hoofdmacht. Daarin scoorde hij elf goals.

Huldiging Ajax op 13 of 27 april

Als Ajax deze maand landskampioen wordt, dan wordt de club op 13 of 27 april gehuldigd naast de Amsterdam Arena. De huldiging is op 13 april als de Amsterdamse club komend weekeinde of dat erna kampioen wordt. Als Ajax de 27e de landstitel veiligstelt, is de huldiging diezelfde dag. Dat laat de gemeente Amsterdam donderdag weten.

Net als in de twee voorgaande jaren is gekozen voor een huldiging op het Arenaplein naast het stadion. Daar is voldoende ruimte en kan de menigte minder kwaad. Burgemeester Eberhard van der Laan neemt de voorbereidingen voor een huldiging binnenkort met de supportersverenigingen door. Ajax is het volgens de gemeente met het voorstel eens.

Als Ajax in april nog geen landskampioen wordt, dan overlegt Van der Laan later over een eventuele huldiging in mei.

Ajax kan komend weekend kampioen worden als de uitwedstrijd bij Vitesse wordt gewonnen en als Feyenoord in eigen huis punten laat liggen tegen RKC Waalwijk. Als beide clubs winnen dan is Ajax een week later zeker van de titel als in de Arena wordt gewonnen van ADO Den Haag.

Lukaku om de tafel met Tottenham

Romelu Lukaku staat open voor een vertrek naar Tottenham Hotspur. De aanvaller is door zijn zaakwaarnemer Christophe Henrotay aangeboden bij de Londense club, omdat hij bij zijn oorspronkelijke werkgever Chelsea nog steeds geen zekerheid op speelminuten heeft. Dit seizoen komt de 20-jarige Lukaku op huurbasis uit voor Everton.

"Ik ben op zoek naar een nieuwe club voor Romelu", bevestigt Henrotay aan Het Nieuwsblad. "Ik heb al met voorzitter Daniel Levy rond de tafel gezeten, maar dat betekent niet dat de deal al bijna rond is. We zijn nog lang niet in een vergevorderd stadium."

Henrotay zal zijn speler niet zomaar bij iedere club uit de Premier League aanbieden. "Er zijn geen twintig teams die zich Lukaku kunnen veroorloven. Hij zal niet de stap maken van Everton naar, laten we zeggen, Swansea City. Dat zou natuurlijk anders zijn als Everton dit seizoen tegen degradatie had moeten vechten."

Chelsea-trainer José Mourinho moet binnenkort aangeven of hij langer door wil met Lukaku. De speler wil die beslissing niet per se afwachten. Dit seizoen kregen Fernando Torres en Samuel Eto'o de voorkeur bij het keurkorps van Mourinho. Het tweetal wordt echter al het hele seizoen hevig bekritiseerd.

Voor Tottenham is een scorende spits een welkome versterking. Miljoenenaankoop Roberto Soldado slaagt er tot dusver niet in om indruk te maken. Lukaku daarentegen bewees in de Premier League te kunnen scoren: in twee seizoenen maakte hij 29 goals in 59 competitiewedstrijden, zonder een wedstrijd te hebben gespeeld voor Chelsea. Voordat hij naar Everton werd gestuurd, speelde hij op huurbasis voor West Bromwich Albion.

Hardwell nieuwe ambassadeur dance4life

Hardwell is de nieuwe ambassadeur van dance4life. Hardwell, die vorig jaar werd uitgeroepen tot beste dj ter wereld, vierde zijn nieuwe aanstelling donderdagmiddag met een verrassingsoptreden op het Museumplein in Amsterdam.

De 26-jarige Hardwell, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, reed in een open bus het Museumplein op om daar te draaien voor fans en voorbijgangers. Kort van tevoren kondigde hij zijn komst aan op Twitter.

Op 6 juni geeft de dj een optreden in het Concertgebouw tijdens dance4life 10 Years. Ook collega's van Hardwell, onder wie Fedde le Grand en Dannic, zijn bij dat evenement. De opbrengst uit de kaartverkoop gaat naar voorlichtingsprojecten van dance4life.

Hardwell is niet de eerste beroemdheid die zich aan de organisatie verbindt. Ook onder anderen Doutzen Kroes, Eva Simons en Erica Terpstra zetten zich in om de verspreiding van hiv en aids wereldwijd terug te dringen.

Duitse NSA-enquête tobt met Snowden

In de Duitse Bondsdag is donderdag voor het eerst de enquêtecommissie bijeengekomen die het spionageschandaal rond de Amerikaanse geheime dienst NSA moet onderzoeken. Er ligt meteen ruzie in het verschiet: de linkse oppositie wil klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland politiek asiel heeft gekregen, als getuige horen. De coalitiepartijen van het kabinet-Merkel twijfelen er nog over.

Probleem is wat er moet gebeuren als de VS om uitlevering vragen wanneer Snowden in Duitsland is. Ook stelt zich de juridische vraag of een enquêtecommissie van de Bonsdag een vrijgeleide kan geven. Na de eerste zitting van de commissie leek het alsof de oppositie van Die Linke en Groenen de regeringsfracties heeft overtuigd: afgevaardigden van CDU/CSU en SPD noemden Snowden een "geschikte" en "belangrijke" getuige. Een besluit wordt later genomen.

Amerikaanse spionagepraktijken deden in Duitsland veel stof opwaaien. Zo werd de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel persoonlijk afgeluisterd. Het werk van de enquêtecommissie kan jaren duren. Volgens weekblad Der Spiegel vrezen de Duitse geheime diensten dat door het onderzoek gevoelige informatie naar buiten komt.

Teeven: nog geen ontslagen bij bureaus jeugdzorg

De bezuinigingen die gepaard gaan met de overheveling van de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten hebben op dit moment niet geleid tot ontslagen bij de bureaus jeugdzorg in Nederland. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (VVD) Fred Teeven donderdagmiddag tijdens het debat over de financiële gevolgen van de Jeugdwet voor gemeenten.

De Volkskrant meldde donderdag dat de bureaus Haaglanden en Zuid-Holland al honderden werknemers de wacht heeft aangezegd. Tientallen andere bureaus zouden inmiddels massaontslagen voorbereiden.

Tot 2017 worden instellingen in de jeugdzorg vijftien procent gekort op hun budget- 450 miljoen euro op een budget van drie miljard. Door de jeugdzorg geheel bij gemeenten te leggen wil het kabinet de zorg en hulp aan kinderen, jongeren en ouders verbeteren. Jeugdzorgwerkers zouden op lokaal niveau betere zorg voor minder geld kunnen leveren.

In het debat zei staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Martin van Rijn (PvdA) eerder dat hij gemeenten de komende maanden intensiever gaat begeleiden bij de overheveling van de jeugdzorg van het rijk en de provincies naar de gemeenten. Met nog negen maanden te gaan hebben veel gemeenten hun zaken nog niet op orde.

Rabobank mag toppaard London veilen

De Rabobank mag vrijdag het olympische toppaard London veilen. Dat heeft de rechtbank in Zutphen donderdag bepaald. De zoon van Ger Visser, de voormalig eigenaar van London, spande tevergeefs een kort geding aan om het paard uit de veiling te halen.

Dezelfde rechtbank bepaalde bijna een maand geleden al dat de Rabobank de Stal Eurocommerce definitief in handen zou krijgen. Volgens de rechters waren de stal en de paarden, die miljoenen waard zijn, onterecht uit de boedel van het failliete vastgoedbedrijf Eurocommerce gehaald. Dat bedrijf had een schuld van tientallen miljoenen euro's bij de bank.

London en de overige paarden zijn momenteel te bezichtigen op kijkdagen in Lochem. De executieveiling duurt van vrijdag tot maandag.

ESA maakt zich op voor lancering Sentinel-satelliet

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert donderdag de eerste van zes satellieten die klimaatverandering en natuurverschijnselen op aarde gaan volgen. De kunstmanen, die deel uitmaken van het Copernicus-project, gaan ondere andere natuurrampen als overstromingen, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen in de gaten houden.

De Sentinel 1A wordt om 22.45 uur gelanceerd in Frans-Guyana met een Russische Sojoez-raket. De lancering is donderdagavond live te volgen op de website van de ESA. De andere vijf Sentinel-satellieten gaan de komende jaren de lucht in.

Het Copernicus-project omvat niet alleen satellieten en grondstations. Volgend jaar gaat er ook een distributiepunt de ruimte in, zodat de informatie van de satellieten op elk moment naar de verschillende ontvangstpunten op aarde kan worden gestuurd, ongeacht waar de satelliet zich op dat moment bevindt.

Weer grote hoeveelheid drugsafval in Brabant

In het Brabantse Schaijk zijn donderdag tientallen jerrycans en zes vaten met chemisch afval gevonden. In totaal gaat om bijna 7500 liter. Vermoedelijk is het drugsafval, wat vaker wordt gedumpt in de provincie Brabant. De politie spreekt van een 'megadumping'.

In de zes vaten zit zo'n duizend liter afval, laat een politiewoordvoerder weten. Een van de vaten heeft gelekt, waardoor de grond moet worden gereinigd, zegt de woordvoerder. Hij schat het aantal jerrycans op 25 à 50.

Het afval, dat vlak bij de Gaalsche Heide op het Hemelrijk werd gevonden, wordt onderzocht om de dader te achterhalen. De politie zegt sporen te hebben gevonden.

Het is niet duidelijk of de vondst verband houdt met eerder gevonden afval. De afgelopen maanden zijn op verscheidene plekken in Brabant en Limburg tonnen met afval uit drugslaboratoria gedumpt.

Zeldzaam aapje geboren in dierentuin Kerkrade

In de Gaia Zoo in Kerkrade is zaterdag een zeldzame witgezichtsaki geboren. Dat meldt de dierentuin donderdag. Het is nog niet bekend of het aapje een jongen of een meisje is. Het diertje is inmiddels al door het publiek te bewonderen en houdt zich stevig vast aan de dikke vacht van zijn moeder.

Witgezichtsaki's komen voor in de regenwouden van Suriname en omliggende landen. De apensoort leeft in gezinsformatie, ouders met hun jongen. Een keer per jaar wordt een jong geboren.

Bij de geboorte hebben saki's dezelfde bruingrijze vacht als hun moeder. Na ongeveer een week is te zien of het jong een wit gezichtje krijgt, dan is het een mannetje. Op een leeftijd van ruim twee maanden verandert bij mannetjes ook de vachtkleur. Die wordt dan geleidelijk zwart. Vrouwtjes blijven bruingrijs van kleur.

In de eerste weken na de geboorte verblijven jonge saki's bij hun moeder op de borst. Daarna verhuizen ze naar de rug. Na twee maanden klauteren de jongen zelfstandig door de bomen. Als ze vier maanden oud zijn kunnen ze voor zichzelf zorgen, maar meestal blijven ze melk drinken tot ze een jaar oud zijn.

Spekman: Wilders volstrekt van het padje af

PVV-leider Geert Wilders is 'volstrekt van het padje af' met zijn oproep om aangifte te doen tegen PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman en partijleider Diederik Samsom. Dat laat Spekman donderdagmiddag weten in een reactie.

"Geert Wilders is nu volstrekt van het padje af, met de rest van de horigen die bij de PVV-fractie zijn blijven zitten", reageert Spekman in een verklaring. "Ik probeer oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving, en hij zet hele groepen in de samenleving weg. Precies waar ik toen al en nu nog tegen vecht."

Wilders stelt dat uitspraken in het verleden van Spekman en Samsom verdergaan dan wat hij heeft gezegd. Als justitie overgaat tot vervolging van zijn uitspraken over 'minder Marokkanen', dan moeten ook de twee PvdA-politici worden vervolgd, aldus de PVV-leider.

Samsom zei 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op overlast hebben. Spekman zei in 2008 in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden 'vernederd'.

Wilders: aangifte tegen Samsom en Spekman

PVV-leider Geert Wilders roept iedereen op aangifte te doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. "Hun uitspraken gaan verder dan wat ik heb gezegd", zei Wilders donderdag.

Wilders doelt op de uitspraak van Samsom uit 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op overlast hebben. Spekman zei in 2008 in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden 'vernederd'. Als vrouwe justitia echt blind is, dan moet dit soort uitspraken gelijk moeten worden behandeld, zei Wilders.

Volgens een advocaat gaan de uitspraken van Samsom en Spekman 'in juridische zin' ook verder dan wat Wilders heeft geroepen over 'minder Marokkanen', zei hij. De PVV-leider roept dan ook 'heel Nederland' op om aangifte te doen tegen het tweetal. Wilders wapperde in de wandelgangen van de Tweede Kamer al met eerste aangiftes.

Zelf zal hij geen aangifte doen. "Ik vind dat ze moeten kunnen zeggen wat ze gezegd hebben. Ik hoop ook dat het Openbaar Ministerie besluit om zowel die twee mensen als mijzelf niet te vervolgen. Maar als ze wel tot vervolging over zouden gaan, dan niet alleen de heer Wilders, maar ook de heer Samsom en de heer Spekman."

Donderdag werd bekend dat tegen Wilders inmiddels ruim vijfduizend aangiftes van discriminatie zijn binnengekomen. De PVV-leider spreekt in een reactie van een 'enorm aantal'. "Het is ook een enorme hetze geweest vorige week." Dat zelfs gemeentebesturen aangifte tegen hem hebben gedaan, noemde hij het 'toppunt van absurditeit'.

Angkor Wat nu te zien op Google Street View

Liefhebbers van eeuwenoude architectuur hoeven voortaan niet meer naar Cambodja om de tempels van Angkor Wat te zien. Internetgigant Google heeft het tempelcomplex namelijk toegevoegd aan zijn dienst Street View, een onderdeel van Google Maps.

Het tempelcomplex, dat tussen de negende en veertiende eeuw werd gebouwd, is de trots van Cambodja en de belangrijkste reden dat toeristen het land bezoeken. Twee miljoenen mensen trekken jaarlijks naar Angkor Wat. Google heeft meer dan negentigduizend foto's van de tempels gemaakt om het toegankelijk te maken via Street View. Gebruikers kunnen zelfs inzoomen om graveringen en andere details op de muren van de tempels te bestuderen.

De Cambodjaanse minister van toerisme Thong Khon denkt dat de beelden op Street View nog meer mensen zullen inspireren om zijn land te bezoeken.

Feyenoorder Martins Indi inzetbaar tegen RKC

De knieblessure van Bruno Martins Indi valt mee. De 22-jarige verdediger kon donderdag alweer aansluiten bij de uitlooptraining. Aansluitend liet trainer Ronald Koeman weten dat Martins Indi zondag tegen RKC gewoon inzetbaar is. De dertienvoudig international viel woensdag in de slotminuut van de wedstrijd bij Heracles Almelo uit.

Of Joris Mathijsen tegen RKC kan spelen, is nog maar de vraag. "We moeten afwachten hoe het richting zondag met hem gaat", zegt Koeman op de clubsite. Mathijsen miste vanwege zijn kuitblessure al de afgelopen duels tegen Go Ahead Eagles en Heracles Almelo.

Halilovic gewoon naar Barça

De transfer van Alen Halilović naar FC Barcelona gaat gewoon door. Door de straf die de Catalanen woensdag opgelegd kregen leek de deal tussen Dinamo Zagreb en FC Barcelona in gevaar te komen, maar volgens de trainer van de Kroatische club gaat zijn zeventienjarige supertalent 'gewoon' naar Spanje.

'Ik heb gebeld met het bestuur van FC Barcelona en zij konden mij verzekeren dat er niks aan de hand is wat betreft de transfer van Halilović. De straf gaat over de komende twee transferperiodes, maar het contract is in dit geval al getekend en dus valt deze transfer niet binnen die periodes', aldus Zoran Mamić in sportkrant Sportske novosti.

Halilović wordt ook wel gezien als 'de nieuwe Messi' en was bijzonder geliefd op de transfermarkt. Door de straf hadden enkele topclubs de hoop om hem alsnog te kunnen contracteren, maar dat gaat volgens Mamić dus niet door.

GTA Online heists komen deze lente

Met GTA Online kwam Rockstar met een online gedeelte van Grand Theft Auto V dat groots opgezet werd. Alleen ontbraken er nog een aantal dingen zoals de aangekondigde heists bij de release.

Deze lente moet daar verandering in komen, na wat kleine gratis DLC is het nu tijd om online heists te introduceren. Samen met andere spelers grote overvallen plegen in Los Santos. Meer dan dat is helaas nog niet bekend over de online heists.

Volgende week komt Rockstar met de Capture Creator. Met Capture Creator wordt het mogelijk zelf Capture Jobs te maken om te spelen in GTA Online. Ook zal er een High Life-update komen, in deze DLC zitten luxere kleding, voertuigen en appartementen. Ook is het na deze update mogelijk meerdere huizen te bezitten.

De verhalende DLC voor de singleplayer laat nog even op zich wachten, deze staat gepland voor ergens later dit jaar.

Bekele klaar voor marathondebuut

Hardlooplegende Kenenisa Bekele is klaar voor zijn langverwachte debuut op de marathon. Er wordt in de atletiekwereld reikhalzend uitgekeken naar de eerste keer dat de 31-jarige Ethiopiër de ruim 42 kilometer af gaat leggen. Hij zal dat komende zondag in Parijs gaan doen.

Hoewel het parcours in Parijs niet gezien wordt als wereldrecordwaardig zullen zondagochtend toch veel ogen gericht zijn op Bekele. De grote vraag is hoe hij om kan gaan met de verandering van superster op de baan naar loper op de meest prestigieuze afstand. Zijn doel is in elk geval duidelijk: 'Ik doe mee om te winnen, want ik kan niet van mijzelf verwachten dat ik ga verliezen'.

Op het hoogtepunt van zijn training liep de wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter maar liefst 240 kilometer per week in de heuvels rondom hoofdstad Addis Abeba. De manier van trainen voor een marathon, vooral heel veel lopen, vond hij wel vaak vervelen, maar nu zijn debuut eraan komt heeft Bekele er vooral veel zin in.

De Ethiopiër hoopt in de voetsporen te treden van zijn legendarische landgenoot Haile Gebreselassie. De keizer van de lange afstanden maakte eveneens de overstap naar de marathon en liep onder andere een wereldrecord. Voor Bekele is het eerst zaak om de finish te halen, nadat hij jarenlang getergd is door blessures. Hierdoor werd hij op de Olympische Spelen van Londen slechts vierde op de 10.000 meter.

Evra beraadt zich over toekomst bij United

Patrice Evra weet nog niet zeker of hij ook volgend seizoen het tenue van Manchester United draagt. De verdediger is bezig aan zijn achtste seizoen in dienst van United. Ieder seizoen deed hij mee om de prijzen, maar onder de nieuwe trainer David Moyes lijkt Europa League-voetbal het hoogst haalbare. De landstitel is ver buiten het zicht van de Mancunians.

"Patrice moet zelf beslissen over zijn toekomst", zegt zijn zaakwaarnemer Federico Pastorello tegen Tele Radio Stereo. De kans dat de keuze voor een transfer valt, schat Pastorello hoog in. "Zijn hart ligt bij United, maar in de loop der jaren zijn er een paar dingen in zijn nadeel veranderd."

Volgens de agent is een terugkeer naar Italië een optie voor Evra. "Hij heeft altijd wel de interesse getrokken van clubs uit de Serie A. Mocht hij Engeland willen verlaten, dan is de kans groot dat hij het in Italië gaat proberen. Op dit moment is het alleen nog te vroeg om over volgend seizoen te praten."

Volgens bronnen binnen Goal International is Internazionale geïnteresseerd in de diensten van Evra. De Italiaanse grootmacht verzekerde zich eerder al van de diensten van Evra's huidige ploeggenoot Nemanja Vidic. De Serviër verkast in de zomer naar Milaan.

Evra speelde dit seizoen in alle competities tot dusver 39 wedstrijden. In de voorbije wedstrijd tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League stond zijn concurrent Alexander Büttner in de basisploeg.

Cambuur gaat relschoppers hard aanpakken

SC Cambuur gaat aangifte doen tegen de relschoppers die maandag de training verstoorden en probeerden het hoofdgebouw van het stadion binnen te dringen. Dat heeft voorzitter Ype Smid donderdag gezegd op een persconferentie. "We denken aan strafrechtelijke vervolging en lange stadionverboden." De boze fans kwamen hun ongenoegen uiten over het vertrek van coach Dwight Lodeweges naar rivaal sc Heerenveen.

Lodeweges stapte dinsdag op bij Cambuur omdat er in zijn ogen een onwerkbare situatie was ontstaan. De coach gaf donderdag tekst en uitleg. De persconferentie was over de wedstrijd tegen FC Utrecht heen getild. "Ik hoopte op een beetje krediet, maar dat mocht niet zo zijn", zei de trainer. "Ik wilde geen blok aan het been zijn. Alles moet gefocust zijn op voetbal. Bovendien is SC Cambuur ook nog niet helemaal veilig."

Voorzitter Smid, die net als algemeen directeur Gerald van den Belt en aanvoerder Ramon Leeuwin aanschoof, had niet verwacht dat de situatie zo zou escaleren. "We hebben de rivaliteit tussen de clubs niet onderschat, maar wel de mate van intimidatie en geweld."

Feit is dat Cambuur veel gezichtsverlies heeft geleden, stelt Van den Belt. "We leefden in een sprookje en zien nu alleen beelden van mensen die een gebouw binnenstormen. Maar we gaan volop verder nu." Cambuur verloor woensdag zonder Lodeweges met 1-0 van FC Utrecht.

[Roddelcorner] Nilis bestolen & Hummeltje leert van Donald Duck

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

De Zlatan-zegels
Als je zelfs op postzegels verschijnt, dan ben je wel een hele grote. Maar van Zlatan Ibrahimović wisten we eigenlijk al dat hij één van de groten is! En nu erkent ook het Zweedse postbedrijf Posten dat feit. Sinds afgelopen weekend zijn er vijf verschillende zegels verkrijgbaar met de afbeelding van de spits. "Het is een grote eer om op een postzegel te staan", zei Ibrahimović er zelf over. "Ik krijg veel rekeningen thuisgestuurd en zie nooit een leuke postzegel. Misschien verandert dat nu."

Vanuit heel Europa stromen de aanvragen voor de zegels binnen bij Posten. Alleen de Engelsen zullen minder blij zijn met de afbeeldingen op de postzegels. Op drie van de vijf staan namelijk plaatjes van het wonderdoelpunt dat Zlatan maakte tegen Engeland in 2012.

Een mooie gelegenheid om het wonderdoelpunt nog eens te bekijken:


De omhaal van Zlatan (Bron: YouTube)

Van Hummel leert Italiaans dankzij Donald Duck
Even dacht Kenny van Hummel afgelopen winter dat hij werkloos zou worden. Maar ineens kreeg hij een aanbieding van de Italiaanse ploeg Androni Giocattoli - Venezuela. Van Hummel greep de kans met beide handen aan en stortte zich ook meteen op de Italiaanse taal. Daarvoor maakte hij gebruik van een doe-het-zelf-spoedcursus en ging hij regelmatig koffie drinken bij Italianen in zijn woonplaats Huissen. Maar een misschien minder voor de hand liggend hulpmiddel was de Donald Duck.

"Het was een tip van Michiel Elijzen die bij Cofidis in Frankrijk reed. Hij zei: je moet stripboekjes kopen. Ik heb het gedaan en het werkt", aldus Van Hummel. "Tot nu toe heb ik alleen nog zo'n dik verzamelboek van Donald Duck. Volgende keer als op het vliegveld van Milaan kom, moet ik weer een nieuwe kopen. Strips zijn kindertaal, maar zo moet je het leren. Stap voor stap. Het is geen perfect Italiaans, maar ik kan mijn ploeggenoten verstaan en zij snappen mij", vervolgde de sprinter tegenover het Algemeen Dagblad.

Giftige slang in het veld
Tijdens de Australische rugby league-wedstrijd tussen de Gold Coast Titans en de North Queensland Cowboys bleken er meer aanwezigen te zijn dan alleen de Titans en de Cowboys. Een slang van een stevige meter lang had zich een weg gebaand naar het speelveld van het Robina Stadium. En niet zomaar één, het ging om een bruine slang, een van de meest giftige slangensoorten op aarde. Het gebied waar de slang zich bevond werd afgeschermd en nadat men het erover eens was dat het beest zich in een afvoerpijp bevond ging de wedstrijd verder.

Uiteraard deed de slang ook zelf verslag van zijn bezoek via Twitter.

Homer Simpson op het WK voetbal
In de kijkcijfertopper van FOX, The Simpsons, kunnen we binnenkort het WK voetbal voorbij zien komen. In de aflevering 'You Don't Have To Live Like A Referee' is te zien hoe Homer Simpson de scheidsrechter is tijdens de WK-finale. De aflevering zit vol met vooroordelen die Amerikanen hebben over voetbal. Zo liggen spelers om de haverklap op de grond, wordt er nauwelijks gescoord en hoor je een aanhoudende 'goaaaaaaaaaaaaaal' na ieder doelpunt. De finale die Homer leidt gaat trouwens tussen Duitsland en Brazilië en de Duitsers winnen met 2-0, dat je het maar vast weet.


De Simpson en het WK voetbal (Bron: YouTube)

Voetballer redt het leven van een tegenstander op het veld
Tijdens de wedstrijd tussen Dnjepr Dnjepropetrovsk en Dinamo Kiev in de Oekraïense competitie kwam Dinamo-speler Oleg Goesev in botsing met Dnjepr-keeper Denis Bojko. Na de ongelukkige botsing viel Goesev meteen bewusteloos op het veld. Dnjepr-speler Jaba Kankava snelde meteen toe om hulp te bieden, Goesev had namelijk zijn tong ingeslikt. Kankava bedacht zich geen moment en trok de tong van de bewusteloze speler uit zijn keel waardoor zijn luchtwegen weer vrij kwamen. Hiermee redde Kankava het leven van zijn tegenstander. De overwinning van Dnjepr met 2-0 was die middag net even wat minder belangrijk na dit voorval.

Terpstra kent zijn klassiekers
Vaak zijn de interviewtjes na afloop van een wielerkoers een aaneenrijging van clichés. Zo niet bij Niki Terpstra na zijn overwinning bij Dwars door Vlaanderen. De Nederlander citeerde namelijk bij zijn interview uit een liedje 'Als je wint heb je vrienden' van Henny Vrienten en Herman Brood. Een kijker die het opviel was zo slim De Wereld Draait Door te tippen:

Vanaf 2:47 zie je het stukje over Niki Terpstra (Bron: Vara)

Nilis bestolen bij bezoek aan PSV
Afgelopen maandag bracht oud PSV-speler Luc Nilis een bezoekje aan het trainingscomplex van PSV. Toen de voormalige spits van PSV weer terug kwam bij zijn auto stond hem een onaangename verrassing te wachten, er was namelijk ingebroken in zijn auto. Onder andere een aktetas en een laptop werden uit zijn auto geroofd. "In wat voor wereld leven we tegenwoordig? Onlangs is mijn auto in Hasselt (België, red) ook al opengebroken", aldus Nilis in De Telegraaf.

Meekijken met de keeper
De wedstrijd tussen VV Eenrum en VV Kloosterburen staat in de gemeente De Marne bekend als de enige echte Derby van het Noorden. Speciaal voor het duel tussen de tweede elftallen van beide clubs zette Bart Oosterveld, keeper van VV Eenrum, een speciale camera op zijn hoofd. Hierdoor kunnen we een keertje een wedstrijd beleven vanuit het perspectief van de keeper.


Een wedstrijd vanuit het perspectief van de keeper (Bron: YouTube)

Kerncentrale-eigenaar Delta stapt in windenergie

Delta, dat nu vooral bekend is als eigenaar van de kerncentrale bij het Zeeuwse Borssele, wil een grote speler worden in windenergie. Volgens Het Financieel Dagblad maakt het nutsbedrijf donderdag bekend dat het stroom gaat afnemen van het grootste Nederlandse windmolenpark, dat boven Schiermonnikoog komt.

Het bedrijf maakt de overeenkomst met de Canadese eigenaar van het windmolenpark bekend bij de presentatie van de jaarcijfers, aldus de zakenkrant. De deal zou Delta volgens het FD in één klap de grootste speler op de Nederlandse windenergiemarkt maken.

Naast energie is Delta actief in afval en kabeldiensten. In 2012 had het bedrijf een omzet van 2,17 miljard euro. Sinds dit jaar doet het bedrijf onderzoek naar een fusie of verkoop. Delta is voor de helft in handen van de provincie Zeeland.

Camera's bij juwelier Deurne

De gemeente Deurne laat vrijdag tijdelijk camera's plaatsen bij de recent overvallen juwelierszaak en bij het huis van het juweliersechtpaar. Nu de rust is teruggekeerd, kan de politie-inzet worden afgebouwd. Dat meldt de gemeente donderdag op haar website.

De gemeente en de politie willen de juwelierszaak en het huis van het echtpaar in de gaten blijven houden. Het is vrijdag een week geleden dat twee mannen de juwelier aan de Milhezerweg probeerden te overvallen. Bij een worsteling werden de overvallers doodgeschoten.

Twente twee duels zonder Castaignos

FC Twente moet het twee wedstrijden stellen zonder spits Luc Castaignos. De spits heeft donderdag het schikkingsvoorstel van drie duels, waarvan een voorwaardelijk, geaccepteerd. Castaignos wordt door de aanklager ernstig gemeen spel verweten. Hij ging woensdag in het duel tegen ADO Den Haag op de enkel van Dion Malone staan.

Ploeggenoot Rasmus Bengtsson moet een duel toekijken. Hij stemde in met het schikkingsvoorstel van twee duels schorsing, waarvan een voorwaardelijk. De verdediger haalde de doorgebroken Michiel Kramer neer en werd net als Castaignos van het veld gestuurd.

Tegen Lucas Bijker van SC Cambuur heeft de aanklager drie duels schorsing, waarvan een voorwaardelijk, geëist naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Utrecht. De verdediger moet nog reageren op het voorstel.

Europees Parlement stemt voor netneutraliteit

Het Europees Parlement heeft na veel discussie donderdag ingestemd met het vastleggen van netneutraliteit bij wet. Providers mogen dan geen beperkingen opleggen aan het internet dat ze aanbieden.

Als het voorstel, dat na maanden onderhandelen werd aangenomen, ongewijzigd blijft wordt het verboden om specialiseerde diensten voorrang te geven op internet. Eurocommissaris Neelie Kroes had dat voorgesteld, maar het Europarlement wees die uitzondering uiteindelijk af. Nederland legde netneutraliteit in 2012 bij wet vast.

De nieuwe regels moeten voorkomen dat providers overeenkomsten sluiten met aanbieders van content om hun hogere snelheden te garanderen. Partijen als Netflix hebben in de VS al dergelijke deals gemaakt met Amerikaanse providers, waarbij Netflix flink moet betalen voor goede verbindingen. Volgens critici beperkt dat de concurrentie omdat kleine bedrijven geen geld hebben om zulke overeenkomsten te sluiten.

Rus vast voor heroïne in dubbele bodem auto

Een 26-jarige Rus is woensdag aangehouden in Schiedam nadat was ontdekt dat in een geprepareerde ruimte in zijn auto 24 kilo heroïne was verborgen. De Mercedes van de in Duitsland wonende man was na een tip in beslag genomen bij een garagebedrijf aan de Bettoweg.

Door het verkleinen van de benzinetank was er ruimte om de harddrugs te verbergen in de bodem van het voertuig, zo wees onderzoek uit. De politie hield de Russische eigenaar later op de dag aan. Naar de herkomst van de heroïne en de identiteit van andere betrokkenen is een onderzoek ingesteld, meldt de politie donderdag.

Ziekte Thé Lau dwingt The Scene tot stoppen

The Scene stopt ermee wegens de gezondheidstoestand van Thé Lau. De Nederlandse band rond oprichter en frontman Lau speelt alleen nog op 7 juni op Pinkpop, op 17 juni in Paradiso en op 21 juni in de AB in Brussel. De zanger heeft keelkanker en kreeg onlangs te horen dat hij is uitbehandeld.

"Het vervelende is dat ik geen zekerheid heb, maar het is duidelijk dat het niet lang meer zal duren", zegt de 61-jarige Lau in een verklaring van zijn management. "Ik ben blij dat het me nog gegund is om op het podium met vrienden afscheid te nemen van het publiek. Voor de eerste keer op Pinkpop en als vanouds in Paradiso in Amsterdam en de AB in Brussel."

Thé Lau werkt momenteel nog aan een muziekstuk, genaamd Platina Blues, en is bezig met een roman. Kaarten voor zijn optreden in Paradiso zijn vanaf zaterdag te koop.

Weer marinepersoneel over de schreef op schip

Aan boord van een schip van de marine heeft zich opnieuw een incident voorgedaan. Na een seksincident in augustus op de Zr. Ms. Van Speijk gaat het nu om een drankincident op de Zr. Ms. Evertsen. Vier mariniers zijn begin maart naar huis gestuurd, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag.

Het schip vaart momenteel in de wateren voor de Somalische kust in de strijd tegen piraterij. Volgens de zegsvrouw is sprake van een geval van 'ongewenst gedrag'. "Het gebruik van alcohol in het missiegebied is verboden. Bij uitzondering kunnen twee glazen worden gedronken, maar de mariniers van de Evertsen hebben zelfs meer genomen dan dat en daarmee de regels gebroken."

Dat ook sprake zou zijn van een seksincident ontkent de woordvoerder. "Wel zijn de twee mannen betrapt op het ongeoorloofd aanwezig zijn in het vrouwenverblijf." Het gedrag wordt hoe dan ook niet geaccepteerd. "We hebben stappen ondernomen", aldus de zegsvrouw.

De vier betrokkenen, twee mannen en twee vrouwen, werden direct na het incident teruggestuurd naar Nederland. Daar kregen ze een tuchtrechtelijke bestraffing gekregen. Wat dat precies inhoudt, kan de woordvoerder niet zeggen. "Bovendien heeft de commandant van het schip een berisping gekregen, omdat hij de regels niet voldoende heeft gehandhaafd."

De Boer: "Cillessen en Vermeer moeten mee naar WK"

Frank de Boer vindt dat Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer beiden mee moeten naar het WK in Brazilië. Volgens de trainer van Ajax zijn de twee keepers de beste van Nederland. "Dat vind ik wel. Ik ben dolblij met deze twee doelmannen", zei De Boer donderdag op een persconferentie. "Ze zijn voetballend heel goed en bovendien erg allround. En het belangrijkste, een bal stoppen, kunnen ze ook nog."

De Boer overweegt om reservedoelman Vermeer speeltijd te geven, zodat die in beeld blijft voor het WK. "Daar denk ik serieus over na. Het zou fantastisch zijn als er twee doelmannen meekunnen naar het WK. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik hem, Kenneth, heb weerhouden mee te gaan naar het WK."

Volgens De Boer moet zijn vaste goalie Cillessen hoe dan ook mee. "Jasper heeft genoeg bewezen en is een zeer stabiele factor." Daarnaast stak De Boer de loftrompet over Vermeer. "Hij heeft aangetoond niet in een dip te zijn gekomen en gaf tegen AZ een fantastisch signaal." Vermeer was tegen de Alkmaarders op dreef en loodste Ajax naar de finale van de KNVB-beker.

Bondscoach Louis van Gaal liet zich eerder al ontvallen dat Vermeer het best in zijn profielschets als doelman van Oranje past. Een belangrijke voorwaarde in zijn selectiebeleid is dat de internationals met regelmaat moeten spelen.

Modolo opnieuw winnaar in Driedaagse De Panne-Koksijde

Sacha Modolo heeft zijn tweede etappezege gepakt in de Driedaagse van de Panne-Koksijde. De Italiaan van Lampre was in de sprint van een door valpartijen uitgedunde groep de sterkste en boekte zijn tweede zege op een rij. Hij bleef zijn landgenoot Andrea Guardini en Kenny van Hummel voor in de sprint.

Een kopgroep va vijf met Joren Segers, Jaap de Man, Stijn Steels, Jay Robert Thomson en Martijn Maaskant probeerden tevergeefs het peloton voor te blijven, maar de groep waar onder andere FdJ.fr, Giani-Shimano en Lampre veel werk verrichtten lieten de vijf niet begaan.

Vlak voor de sprint kwam onder andere Kenny Deheas ten val, waardoor de groep uitgedund werd. In de sprint was Modolo het sterkste. Vanmiddag wordt de strijd om het klassement beslecht in een tijdrit. Daarin is Niki Terpstra een voorname kanshebber op de eindzege. Hij staat momenteel derde op vijf seconden van leider Gert Steegmans.

'Bemoedigende signalen bij Schumacher'

De toestand van voormalig Formule-1-coureur Michael Schumacher lijkt zich te verbeteren. "Ik kan herhalen: er zijn signalen die ons moed geven", aldus zijn manager Sabine Kehm. "Maar we weten dat we geduld moeten hebben." Ook half maart liet Kehm zich in dergelijke bewoordingen uit.

De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 werd eind december in een kunstmatig coma gebracht, nadat hij bij een skiongeval zwaar hoofdletsel had opgelopen. Eind januari zijn de artsen in het ziekenhuis in Grenoble het proces begonnen om hem te laten ontwaken.

Terpstra kan weinig begrip opbrengen voor Sagan

Wielrenner Niki Terpstra kan weinig begrip opbrengen voor Peter Sagan. De Slowaak is, net zoals vele andere renners, vandaag niet meer opgestapt in de Driedaagse De Panne-Koksijde. De reden daarvoorzou zijn dat hij energie wil opsparen voor de Ronde van Vlaanderen die zondag van start gaat. 

"Ik ben Sagan niet en vind het raar dat hij uit de koers stapt", meldt Terpstra in Het Nieuwsblad. "Misschien denken veel renners dat je De Panne en de Ronde niet kunt combineren, maar daarom vind ik ook veel renners raar. Trainen had ik thuis wel gedaan, hier wil ik zo hoog mogelijk eindigen."

Terpstra staat momenteel derde in de Driedaagse (Oscar Gatto stapte ook af), op vijf seconden van Gert Steegmans. Met een vlakke ochtendetappe en de tijdrit van vanmiddag staat de Nederlander aangeschreven als favoriet voor de eindzege in deze etappekoers. Ploegleider Patrick Lefevere zei gisteren nog dat Terpstra aankomende zondag mede-kopman is naast de Belg Tom Boonen.

[vid] Trailer en featurette voor 'Fargo' tv-serie

In minder dan twee weken begint op het Amerikaanse FX het eerste seizoen van Fargo, een tv-serie gebaseerd op de gelijknamige Coen Brothers-film. Deze week zijn hiervoor enkele video's verschenen: een trailer, een featurette en de eerste zeven minuten van de eerste aflevering.

De serie is geen directe bewerking van de film: er zijn nieuwe personages, maar ze zijn vergelijkbaar met die in de film en ondergaan vergelijkbare situaties. Dat klinkt als de ideale manier om iets bekends toch vernieuwend te maken. De Coen Brothers zelf zijn executive producers van de serie, waarvan het eerste seizoen tien afleveringen duurt.

De trailer toont onder andere Martin Freeman en Billy Bob Thornton in wat een luchtige zwarte komedie lijkt te zijn:

In de featurette wordt iets meer verteld over de relatie met de film, plus er is weer iets meer te zien van de andere castleden, waaronder Colin Hanks en Bob Odenkirk:

Mocht je nu niet langer kunnen wachten en meteen willen kijken, dan zijn hier de eerste zeven minuten van de show, zoals gepubliceerd bij Yahoo!:

Het is niet bekend of en wanneer Fargo in Nederland wordt uitgezonden.

Renault: "Geluid F1-motoren kan niet worden aangepast"

Er wordt sinds de start van dit seizoen veel geklaagd over het geluid van de nieuwe Formule 1-motoren. De nieuwe V6-motoren produceren niet het gewenste geluid voor het publiek en onder andere Bernie Ecclestone en Jean Todt hebben al gezegd pogingen te gaan wagen om dit aan te gaan passen.

Volgens Renault-coryfee Rémi Taffin is het echter niet makkelijk om zomaar het geluid spectaculairder te maken. "Er zijn namelijk twee belangrijke factoren die ervoor zorgen dat de nieuwe motoren klinken zoals ze klinken: het toerental en de turbo", legt Taffin uit in gesprek met Autosport. "Door de nieuwe regels maken de motoren een stuk minder toeren dan voorheen. Tot en met vorig jaar maakten de motoren 18.000 toeren, maar de V6-krachtbronnen van dit jaar komen eigenlijk niet boven de 12.000 uit."

"Het maximum toerental is door het nieuwe reglement weliswaar op 15.000 bepaald, maar aangezien het brandstofgebruik flink aan banden is gelegd, laat geen van de motorleveranciers hun krachtbron op meer dan 12.000 toeren draaien."

Ook de herintroductie van de turbo heeft zijn invloed op het geluid, daar deze volgens de Fransman werkt als een demper voor het motorgeluid. Een oplossing voor deze twee factoren is er op korte termijn niet. "Het veranderen van de uitlaat heeft geen nut, omdat de turbo er nog altijd tussen zit. Het enige wat zou werken is het verhogen van het toerental, maar dan moet ook het brandstofgebruik omhoog en worden de motoren weer een stuk minder zuinig", zo wijst Taffin op datgene wat de FIA juist niet wil.

VS wilden Castro ten val brengen met nep-Twitter

De Amerikaanse regering heeft in zijn welhaast eeuwige strijd tegen het communistische Cuba een Cubaanse versie van Twitter gecreëerd. Doel van het sociale netwerk was om Cubanen na verloop van tijd aan te zetten tot verzet tegen de Cubaanse regering. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press.

Het project werd geleid door USAID, een tak van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, maar werd gefinancierd via nepbedrijven en buitenlandse banken. Alles werd in het werk gesteld om de Amerikaanse oorsprong van het project te verhullen. Gebruikers in Cuba wisten niet dat hun persoonlijke informatie werd verzameld. Het is onduidelijk of het project wel legaal was, aangezien er toestemming van de president voor nodig zou zijn en het Congres zou moeten worden ingelicht. USAID wilde niet zeggen wie het groene licht gaf voor ZunZeneo, een Cubaans woord voor de roep van een kolibrie.

Niet alleen de gebruikers van ZunZeneo wisten niet wat het werkelijke doel was van het sociale netwerk, ook sollicitanten die werden benaderd om het 'bedrijf' te runnen wisten van niets. "Er zal absoluut niets worden gezegd over de rol van de Amerikaanse regering", staat in een memo uit 2010 van Mobile Accord Inc., een van de oprichters van het project. "Dit is cruciaal voor het succes van de dienst en de missie."

Het project werd gelanceerd in 2009, kort nadat de Amerikaan Alan Gross in Cuba was gearresteerd. Gross, die werkzaam was voor USAID, zit een celstraf van vijftien jaar uit, omdat hij communicatiemiddelen naar Cuba bracht. Volgens documenten die AP heeft ingezien wist een bedrijf in Washington kort voordat het project begon de hand te leggen op een half miljoen Cubaanse mobiele telefoonnummers, waarschijnlijk via een bron bij de Cubaanse staatsprovider. Deze telefoonnummers werden vervolgens gebruikt om gebruikers te ronselen.

USAID nam verregaande stappen om ZunZeneo op een echt sociaal netwerk te laten lijken. ZunZeneo had een website en er was zelfs een marketingcampagne. "Nep-reclamebanners zullen het de schijn van een commercieel bedrijf geven", staat in een van de documenten die AP inzag. Het bedrijf was zogenaamd gevestigd in Europa, alles om de Amerikaanse oorsprong van het project te verhullen.

Het geld voor ZunZeneo stond in de boeken als financiering voor een niet nader genoemd project in Pakistan. De Amerikaanse senator Patrick Leahy, de voorzitter van de senaatscommissie die over het geld voor buitenlandse projecten gaat, noemt de onthulling over ZunZeneo verontrustend. Hij zegt dat zijn commissie nooit is ingelicht.

Het project liep ruim twee jaar en ZunZeneo had op een gegeven moment zeker veertigduizend gebruikers. Het team ontdekte uiteindelijk echter dat de Cubaanse autoriteiten berichten probeerden te herleiden en probeerden in te breken op de servers van ZunZeneo. In 2012, toen de financiering voor ZunZeneo verliep, ging het project als een nachtkaars uit. ZunZeneo verdween van de ene op de andere dag. De communistische regering in Havana was niet aan het wankelen gebracht, van een 'Cubaanse Lente' was geen sprake.

Ernesto Guerra, een van de Cubanen die gebruik maakte van ZunZeneo, zegt nooit iets te hebben vermoed. "Het was zoiets moois", aldus Guerro in een interview met AP. "Hoe had ik iets kunnen weten? Het is niet alsof er een bord hing met de tekst 'Welkom bij ZunZeneo, een project van USAID'. Toen ZunZeneo verdween was er opeens een vacuüm. Niemand wist wat er was gebeurd, niemand wist waar het echt vandaan was gekomen."

Oud-bondscoach volleybal Mathieu overleden

Oud-volleybalbondscoach Pierre Mathieu is vannacht op 70-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan alvleesklierkanker. Zijn familie heeft dit vandaag bekendgemaakt. 

Jarenlang heeft Mathieu dienst gedaan als volleybaltrainer. Van 1998 tot en met 2000 had hij de Nederlandse vrouwenploeg onder zijn hoede. In 1999 eindigde hij met het team als vijfde op het EK. In 1998 werden de dames zevende bij de wereldkampioenschappen. 

Zijn carrière begon in het Belgische Turnhout, daarna werkte hij een aantal jaren met de mannen van Starlift. Met dat team is hij een aantal keer kampioen geworden. In Nederland heeft hij bij Nesselande, Pollux, Ommen en Longa gewerkt als trainer. 

Meer vrijwilligers voor ex-gedetineerden

Het aantal vrijwilligers dat helpt met de terugkeer van veroordeelden in de maatschappij moet de komende jaren worden verdubbeld. Dat schrijven verschillende vrijwilligersorganisaties donderdag in een verklaring. De organisaties krijgen van de overheid straks drie miljoen in plaats van 1,5 miljoen euro per jaar om dat bewerkstelligen.

Een deel van het geld gaat naar een mediacampagne om Nederlanders bewust te maken van het werk van vrijwilligersorganisaties. Ook krijgen bestaande vrijwilligers straks een cursus om hun werk beter uit te oefenen.

"We hebben gelukkig nooit een tekort aan aanmeldingen gehad van vrijwilligers, maar hadden voorheen niet genoeg geld om iedereen op te leiden", zegt directeur van stichting Exodus Rien Timmer. "Mensen vinden het vaak spannend en nuttig werk, maar we konden voorheen niet iedereen faciliteren."

Nu helpen zo'n 3500 mensen vrijwillig door gedetineerden in de gevangenis te bezoeken en door hen, wanneer ze vrij komen, ook nog thuis te bezoeken. De verdubbeling naar zevenduizend moet het recidivecijfer in Nederland verlagen. Nu gaat na zes jaar nog ruim zeventig procent van de ex-gedetineerden opnieuw de fout in.

"Het is belangrijk dat ex-gedetineerden een plek krijgen in de samenleving omdat ze zich daar dan onderdeel van voelen", zegt een woordvoerder van stichting Exodus over het belang van vrijwilligers. "Als niemand jouw vriend wil zijn, kom je niet ver. Vrijwilligers doen dat belangeloos."

De vier landelijke organisaties met vrijwilligers in en rond gevangenissen zijn Bonjo, Exodus Nederland, Gevangenenzorg Nederland en Humanitas.

Ecclestone verwacht Haas in Formule 1

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat Gene Haas vanaf volgend seizoen met een nieuw team op de grid mag staan. Autosportfederatie FIA zal het formele besluit moeten nemen over welk bid geaccepteerd zal worden, maar Ecclestone heeft hier een grote stem in.

Haas is mede-eigenaar van een vier auto's tellend NASCAR-team dat afgelopen weekend met Kurt Busch in de Sprint Cup Series nog een zege wist te boeken. De andere kandidaat is Colin Kolles die in het verleden al teambaas was van Midland/Force India en van HRT. De Duitser runt momenteel een sportscarteam.

Ecclestone sprak met The Independent: "Ik denk dat het bid van Haas geaccepteerd zal worden. Ze hebben het geld, maar het is de vraag of ze het uit willen geven." Volgens de 83-jarige Brit is geld het belangrijkste probleem voor een nieuw team. "Met een miljard kan een eigenaar van een nieuw team vier jaar toe. Ik heb met het team Haas gesproken en ik weet niet wat ze zullen gaan doen. Ze zijn Amerikanen, dus ik weet het niet."

Ecclestone denkt dat er na Haas mogelijk meer teams de Formule 1 in willen. "Ieder jaar worden wij of de FIA benaderd door nieuwe teams."

Verratti: "We zijn er nog lang niet"

Een 3-1 zege op Chelsea brengt Paris Saint-Germain dichtbij de halve finale van de Champions League. Marco Verratti waakt voor nonchalance. Javier Pastore zorgde er in de slotminuut voor dat PSG met een uitstekend gevoel richting de return van dinsdag 8 april kan gaan. Het enige minpunt is de tegengoal die de Franse topclub moest incasseren. Chelsea-aanvaller Eden Hazard benutte een strafschop.

"We zijn er nog lang niet", zegt Verratti in gesprek met Sky. "We denken in ieder geval niet dat we nu al met een been in de halve finale staan. Er zijn nog negentig minuten te spelen en daarin willen we ons eigen spel blijven spelen. Vooral veel aanvallen en dan zien we wel waar ons dat brengt."

Door het succes in Europees verband weet Verratti zeker dat hij de komende seizoenen nog niet terugkeert naar de Serie A. De 21-jarige Italiaan wordt regelmatig in verband gebracht met grootmachten uit zijn land van herkomst. "Ik word niet warm of koud van de mogelijkheid om terug te keren naar Italië", geeft de international aan. "Op dit moment ben ik hier heel erg aan het genieten van ieder moment. Ik hoop hier nog zo lang mogelijk te blijven."

Verratti was tegen Chelsea een van de opvallende schakels bij PSG. Hij was belangrijk met een paar afgemeten voorzetten, maar bracht zijn ploeg ook een paar keer in gevaar door zijn frivole spel. Uiteindelijk kon PSG door doelpunten van Ezequiel Lavezzi, David Luiz (eigen goal) en Pastore naar een ruime voorsprong uitlopen.

PvdA-Kamerlid wil koning op Balkenende-norm

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat koning Willem-Alexander fors inlevert. Zijn salaris zou verlaagd moeten worden naar de Balkenende-norm van zo'n 230.000 euro per jaar. De koning ontvangt nu nog ruim 8 ton.

"Als je het mij vraagt krijgt de koning als lid van de regering gewoon hetzelfde salaris als onze minister-president", aldus Vos donderdag naar aanleiding van een NOS-bericht. "Iedereen die een baan heeft die betaald wordt door de belastingbetaler valt onder de Balkenende-norm. Dus waarom de koning dan niet?"

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt laat weten dat het hier een privéstandpunt van Vos betreft. De rest van de PvdA-fractie wil het salaris van de koning handhaven op het huidige niveau. De PvdA vindt wel dat de vorst loon- en inkomstenbelasting moet gaan betalen en zijn fiscale vrijstellingen moet kwijtraken. Ook andere partijen willen dat de koning onder het normale belastingregime valt, bleek eerder.

PvdA-Kamerlid wil koning op Balkenende-norm
Inleveren en meer betalen! Willem (Foto: ANP)

Dota 2 op EpiCon

Vandaag onthult EpiCon opnieuw een ESL-competitie die tijdens de conventie plaatsvindt in de eSports-arena: Dota 2. De franchise is de moeder van alle MOBA’s, zoals League of Legends.

Deze strategische game, waarin teams van vijf het tegen elkaar opnemen en elkaars basis proberen te vernietigen, is daarom ook geselecteerd om op Epicon gespeeld te worden in competitieverband. Eerder is Starcraft 2 al bekendgemaakt.

Binnenkort beginnen de inschrijvingen voor deze Dota 2-competitie. Deze wordt verzorgd door de ESL, die alles in goede banen zal leiden. In de komende maanden worden de voorrondes gespeeld, waarin teams een finaleplekje kunnen veroveren. De finale vindt plaats op een groot podium op EpiCon onder begeleiding van echte shoutcasters.

Van 4 tot en met 6 juli aanstaande staan de Brabanthallen in Den Bosch geheel in het teken van EpiCon, de 3-daagse conventie waar de werelden van gaming, cosplay en meer samenkomen. Meer informatie is te vinden op www.epicon.nl.

Dota

[PL Darts] Voorbeschouwing week 9

Donderdagavond is het 'Judgement Night' in de Premier League of Darts. Na speelronde 9 wordt er afscheid genomen van de nummers negen en tien van de ranglijst, waarna de overige acht spelers zullen strijden om vier halve finale plaatsen. Er zal deze week afgereisd worden naar Wales, om precies te zijn: naar de Motorpoint Arena te Cardiff.

Simon Whitlock is al zeker van uitschakeling, en drie spelers moeten hiervoor ook vrezen: Robert Thornton, Dave Chisnall en Wes Newton. Chizzy en The Warrior gaan in een onderling duel proberen om degradatie te ontlopen. Dit is vanavond dan ook de wedstrijd waar alles om draait.

The Thorn zal in de laatste wedstrijd van de avond de strijd aan gaan met Phil Taylor, die na zijn punt van vorige week tegen Raymond van Barneveld zeker is van overleving. Thornton mag hoop hebben tegen The Power, hij bewees namelijk al eens onder grote druk te kunnen presteren tegen de grootmeester, de Schot won in 2012 de UK Open finale.

Vorige week bezorgde Michael van Gerwen Peter Wright zijn eerste nederlaag van het seizoen, waardoor de Vlijmenaar nu alleen aan kop gaat. Tegenstander Whitlock komt voor de vijfde keer in actie in Cardiff, maar de resultaten waren nooit best. Vooral de 8-0 nederlaag tegen James Wade uit 2012 was pijnlijk. Kan Mighty Mike een voorschot nemen op een halve finaleplaats?

Alle wedstrijden van de Premier League Darts zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl. Vanaf 23.40 uur is er een samenvatting op RTL7.

  Speler p w g v saldo pt
1. Van Gerwen 8 6 1 1 53-33 13
2. Wright 8 4 3 1 51-36 11
3. Van Barneveld 8 3 4 1 50-42 10
4. Lewis 8 3 3 2 42-41 9
5. Anderson 8 4 0 4 42-43 8
6. Taylor 8 3 1 4 39-43 7
7. Thornton 8 1 4 3 46-47 6
8. Chisnall 8 1 4 3 45-50 6
9. Newton 8 2 2 4 34-47 6
10. Whitlock 8 1 2 5 32-52 4

 

'Alex mag Amerikanen niet uitsluiten van diensten'

Beleggingsbank Alex mag klanten niet weren op basis van hun nationaliteit. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald naar aanleiding van een zaak aangespannen door een Amerikaanse Nederlander. De uitspraak van het mensenrechtencollege is niet juridisch bindend, maar kan wel in een rechtszaak worden ingebracht.

De beleggingsrekening van de man met zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit werd door Alex opgezegd omdat de bank vanaf juli 2014 financiële gegevens van Amerikanen moet doorgeven. Alex meent dat het Amerikanen daarom mag weigeren. Het lage aantal Amerikaanse klanten brengt namelijk 'onevenredig hoge kosten' met zich mee. Volgens het college is echter sprake van discriminatie op basis van nationaliteit. "En dat is in Nederland verboden."

Naar aanleiding van de zaak rond Alex wil het college praten met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Vereniging van Banken. "Het ligt voor de hand dat Nederland de komende jaren ook met andere landen overeenkomsten sluit over het uitwisselen van financiële informatie", schrijft het college. "Hierdoor lopen ook mensen met andere nationaliteiten het risico dat banken hen in de toekomst uitsluiten."

Langdurige tbs voor zware mishandeling agenten

Een 33-jarige man uit Nijmegen krijgt tbs met voorwaarden opgelegd voor de zware mishandeling van twee agenten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem donderdag bepaald. De man moet voor zijn daden langdurig worden behandeld in een kliniek. De man kreeg ook een jaar cel, maar die heeft hij al grotendeels in voorarrest uitgezeten.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de Nijmegenaar ernstige psychiatrische problemen heeft en adviseerden de rechtbank daarom om de man zo snel mogelijk op te laten nemen en te behandelen. Doordat de man zijn straf al grotendeels uitzat, kan hij meteen aan zijn behandeling beginnen.

De twee agenten werden vorig jaar april door de man belaagd. De Nijmegenaar was onder invloed van medicatie, drugs en alcohol en sloeg met een houten stok op de agenten in. De twee liepen daardoor onder meer hoofdletsel op.

De straf die de 33-jarige krijgt opgelegd is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Schoemacher boos om Van der G.-artikel Nieuwe Revu

Robert Schoemacher is laaiend op Nieuwe Revu wegens een artikel over Volkert van der G. In het stuk dat woensdag verscheen wordt de indruk gewekt dat de arts klaarstaat om de moordenaar van Pim Fortuyn een make-over te geven, maar volgens Schoemacher is dat 'volstrekt nonsens'.

"Ik ben gebeld door Nieuwe Revu, die hebben me een vraag gesteld over Volkert van der G. en ik heb daar in heel algemene termen op geantwoord", zei Schoemacher donderdag in het radioprogramma 100% Wakker. "Zo van: hij kan beter z'n haar laten groeien, een baard laten staan en een bril opzetten, daar is hij meer mee geholpen. En als je dan per se iets wil doen kan men een lipofilling uitvoeren waarbij vet wordt weggehaald uit z'n kont."

"Dit wordt dan in de media geslingerd alsof ik de media heb benaderd van: jongens, ik heb tips over Volkert van der G., ik zou hem wel willen opereren. Ik word daar zo kwaad om", aldus Schoemacher, die naar eigen zeggen al de nodige dreigmails heeft ontvangen na de verschijning van het artikel. "Dan denk ik: jongens, jullie geloven allemaal wat er in zo'n stom blaadje staat."

Ex-agenten Oekraïne verdacht van massamoord

In Oekraïne zijn donderdagochtend 12 agenten van de inmiddels opgeheven oproerpolitie Berkoet aangehouden. Zij worden beschuldigd van massamoord tijdens de opstand die in februari leidde tot de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Meer dan 100 demonstranten kwamen toen in de straten van de hoofdstad Kiev om het leven. De meesten zouden zijn gedood door sluipschutters van Berkoet.

De meeste doden vielen in de Institoetskastraat, die uitkomt op Maidan, het centrale plein van Kiev. Het was de ernstigste uitbarsting van geweld in Oekraïne, sinds het land in het begin van de jaren 90 onafhankelijk werd.

Ex-agenten Oekraïne verdacht van massamoord
Ex-agenten Oekraïne verdacht van massamoord (Foto: ANP)

Mario Kart 8 zet alles op zijn kop

Nintendo onthult vandaag nieuwe informatie over Mario Kart 8 voor Wii U. Het spel is voor het eerst in HD en introduceert parkoersontwerpen met een nadruk op de nieuwe antizwaartekrachtfunctie, die spelers op de kop of langs verticale baanstukken laat racen.

Het spel ondersteunt online-races voor 12 spelers, races voor 4 spelers op een gesplitst scherm, en er zijn weer hanggliders, onderwaterraces en motorfietsen. Nieuw zijn onder meer:

  • Spin Turbo (botsboost): Tijdens het racen op de kop of langs muren kunnen spelers tegen andere coureurs of bepaalde obstakels botsen voor een extra stoot snelheid.
  • In Mario Kart 8 kunnen spelers racen met terugkerende personages Metal Mario, Lakitu en Shy Guy. Deze nieuw onthulde terugkerende personages, sluiten zich aan bij tal van eerder aangekondigde favorieten, waaronder alle zeven Koopalings, de onderdanen van Bowser, die voor het eerst in de geschiedenis van Mario Kart speelbare personages zijn.
  • Twee nieuwe voorwerpen. De eerste is een Piranha Plant die vanaf de voorkant van een kart naar andere spelers hapt, en bananenschillen en schilden van andere spelers kan opslokken. Elke keer dat de Piranha Plant naar voren beweegt om te bijten, gaat de speler even extra snel vooruit. Het tweede nieuwe voorwerp is de boemerangbloem. Spelers die dit voorwerp hebben gepakt, kunnen boemerangs naar tegenstanders gooien om ze te verdoven. Door de boog die de boemerang maakt, kunnen spelers ook meerdere tegenstanders in één worp treffen. De boemerang kan drie keer gegooid worden, zowel vooruit als achteruit.
  • In Mario Kart 8 verschijnen aangepaste klassieke parkoersen, zoals Moo Moo Meadows uit Mario Kart Wii, Toad’s Turnpike uit Mario Kart 64 en Donut Plains uit Super Mario Kart. De vormgeving en layout van deze terugkerende parkoersen zijn aangepast, waardoor het in Toad’s Turnpike nu bijvoorbeeld mogelijk is om in de antizwaartekrachtstand tegen sommige muren op te racen. Het spel bevat 16 nieuwe parkoersen en 16 aangepaste klassieke parkoersen.
  • Live opgenomen muziek: Voor het eerst in de Mario Kart-serie, is de muziek van sommige parkoersen live opgenomen.
  • Besturingsmogelijkheden: het spel ondersteunt diverse controllers, inclusief de Wii U GamePad, de Wii U-controller Pro, het Wii Wheel, en Wii-afstandsbediening en Nunchuk. Het spel kan ook los van de tv op de Wii U GamePad worden gespeeld.

Mario Kart 8 komt 30 mei uit voor Wii U. Er verschijnt ook een Mario Kart 8 Limited Edition-softwarebundel, die naast een fysiek exemplaar van het spel een Spiny-schild collector’s item bevat.

Ancelotti: "Blesssure Ronaldo niet ernstig"

Cristiano Ronaldo kon de wedstrijd tussen Real Madrid en Borussia Dortmund niet volmaken. Volgens zijn trainer is er echter niks ernstigs aan de hand. Real Madrid was met 3-0 te sterk voor de Duitsers en staat zo met anderhalf been in de halve finale van de Champions League.

Smetje op de zege was het uitvallen van Cristiano Ronaldo, die in de tweede helft zijn veertiende van deze campagne maakte. Een evenaring van het record van Lionel Messi. "Cristiano had last van zijn knie", laat Real-trainer Carlo Ancelotti na afloop van het duel weten aan diverse media. "Ik heb hem eruit gehaald om risico te vermijden. Hij is niet echt geblesseerd, hij had alleen een beetje last."

De coach was erg tevreden met de 3-0 tegen Dortmund. "Absoluut. Met het resultaat en met de houding van mijn team. Het was geen makkelijke wedstrijd, maar we begonnen erg sterk. Vervolgens zakten we iets terug en kon Dortmund er gevaarlijk uitkomen."

Volgende week staat de return in het Westfalen Stadion op het programma. "Daar moeten we weer op ons best zijn. Zij gebruiken snelle counters om gevaarlijk te worden, maar onze verdediging was goed. We hebben ook voorkomen dat ze de lange bal speelden."

Ibrahimovic mist return in Londen

Slecht nieuws voor Paris Saint-Germain. De ploeg boekte een knappe zege op Chelsea in de heenwedstrijd tegen van de kwartfinale Champions League, maar verloor Zlatan Ibrahimović. De Zweedse sterspeler van PSG woensdag in het Parc des Princes een blessure aan zijn hamstring op. Ibrahimovic kon niet meer verder en werd direct gewisseld door trainer Laurent Blanc. 

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi liet na het duel weten dat hij er volgende week niet bij is als de ploeg een 3-1 voorsprong verdedigt op Stamford Bridge. Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar de exacte ernst van de kwetsuur.

Blanc zei na de wedstrijd het volgende: "Zlatan voelde pijn aan een spier, maar het is me niet duidelijk of het om zijn kuit of hamstring gaat", aldus de coach tegen diverse media. "We zullen het onderzoeken, maar het staat vast dat hij even rust nodig heeft."

Iets voor de wissel van Ibrahimović was PSG op 2-1 gekomen tegen Chelsea. Invaller Javier Pastore maakte er in blessuretijd nog 3-1 van, waardoor de Fransen in riante uitgangspositie naar Londen afreizen.

'FIFA onderzoekt ook transfers Real en Atlético'

In navolging van Barcelona krijgen ook Real Madrid en Atlético Madrid mogelijk een transferverbod aan hun broek. De FIFA onderzoekt momenteel of de Madrileense topclubs eveneens de regels voor het contracteren van spelers onder de 18 jaar hebben geschonden, meldt de Spaanse krant AS donderdag. Barcelona kreeg woensdag een verbod voor de komende twee transferperiodes opgelegd.

Het is niet bekend of Real en Atlético door de wereldvoetbalbond daadwerkelijk ook worden aangepakt. Hun rivaal Barcelona werd gestraft omdat het tussen 2009 en 2013 bij tien transfers de regels om minderjarige spelers te beschermen met voeten zou hebben getreden. De Catalaanse club kondigde woensdagavond aan in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Internationale transfers van spelers onder de 18 jaar zijn alleen toegestaan als de ouders vanwege niet-voetbalgerelateerde redenen naar het betreffende land verhuizen. Binnen Europa mogen spelers tussen de 16 en 18 jaar ook van club wisselen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Voor Barcelona, dat tevens een boete van circa 370 duizend euro, is het verbod een fikse klap. Zowel deze zomer als volgende winter mogen er geen versterkingen worden vastgelegd, terwijl de club naar verluidt een grondige renovatie van de selectie voor ogen had.

[vid] Zes video's voor X-Men: Days of Future Past tonen bergen details

Het is een goede lente voor Marvel-fans: nadat Captain America vorige week de bioscopen bestormde is het een maand later de beurt aan Spider-Man en weer een maand later voegen de X-Men zich bij de groep. Voor X-Men: Days of Future Past zijn zes featurettes verschenen die meer laten zien van waar de film om draait en wat je kunt verwachten.

De film, alweer de zevende in de reeks, is geregisseerd door Bryan Singer, die ook de regie van de eerste twee films deed. Hij licht in de eerste featurette toe waarom zijn crew de beste is.

Days of Future Past brengt de oorspronkelijke trilogie samen met de verhaallijn uit First Class. Er komt dus een beetje tijdreizen bij kijken. Deze featurette legt uit welke rol Kitty Pryde hierin speelt.

Singer is enthousiast over zijn films, of hij nou X-Men, Superman of iets anders maakt, en hij neemt ons graag even mee naar een paar delen van de set. Hij legt ons uit hoe verschillende delen van de set aan elkaar aansluiten in deze "inbetweequel" en verklaart dat de film in 3D opneemt, in plaats van dat deze later wordt geconverteerd van 2D naar 3D.

Tot slot vat Singer nog even samen waarom hij zo entousiast is over het nieuwste hoofstuk in de X-Men-saga:

In X-Men: Days of Future Past bundelen de personages uit de originele X-Men filmtrilogie hun krachten met hun jongere zelf uit X-Men: First Class, in een epische strijd om het verleden te veranderen, zodat onze toekomst gered kan worden. Als gevolg daarvan is de cast rijkelijk gevuld met Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Anna Paquin, Ian McKellen, Patrick Stewart, James McAvoy, Michael Fassbender, Halle Berry, Nicholas Hoult, Peter Dinklage, Ellen Page, Shawn Ashmore en vele anderen. De film draait vanaf 22 mei.

Wil je nog een video zien? Check dan deze featurette voor The Amazing Spider-Man 2, met informatie over Electro.

[NBA] Wizards voor het eerst sinds 2008 in play-offs NBA

Washington Wizards heeft zich voor het eerst sinds 2008 weer eens geplaatst voor de play-offs van de NBA. De ploeg verzekerde zich van een verlenging van het seizoen door voor eigen publiek Boston Celtics te verslaan: 118-92. Washington is de zesde ploeg uit de Eastern Conference die een startbewijs voor de play-offs in handen heeft. In het westen zijn dat er drie.

Het schotvaardigst voor de Wizards was Marcin Gortat met 22 punten. Vijf ploeggenoten eindigden ook in de dubbele punten. Jared Sullinger kwam tot 25 punten voor de Celtics, die met een twaalfde plaats in de Eastern Conference de play-offs kunnen vergeten.

De San Antonio Spurs bleven verder gaan waar ze gebleven waren en wonnen hun negentiende wedstrijd op rij. De Golden State Warriors werden met 111-90 verslagen. De derby in New York tussen de New York Knicks en de Brooklyn Nets werd gewonnen door de Knicks. Zij waren met 110-81 te sterk voor de Nets.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Detroit Pistons 101-94
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 98-119
Philadelphia 76ers - Charlotte Bobcats 93-123
Toronto Raptors - Houston Rockets 107-103
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 92-105
Miami Heat - Milwaukee Bucks 96-77
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 102-88
Denver Nuggets - New Orleans Pelicans 137-107
Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 108-112
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 107-102 

Brama neemt schuld op zich na remise Twente

Wout Brama maakte woensdag zijn rentree in het basisteam van FC Twente. De middenvelder kijkt er met een slecht gevoel op terug. Twente verspeelde in eigen stadion twee kostbare punten tegen ADO Den Haag.

Binnen tien minuten kwam de thuisploeg op voorsprong, maar ADO kwam langszij nadat Rasmus Bengtsson een rode kaart kreeg: 1-1. "Dom balverlies van mij zorgde voor het kantelpunt in de wedstrijd", zei Brama na afloop volgens De Telegraaf. "Ik lijd balverlies uit een vrije bal, daarna staan we niet goed en vervolgens pakken we een rode kaart." Michiel Kramer maakte daarna voor de Haagse bezoekers de gelijkmaker.

En dus leverde Twente punten in, terwijl de Tukkers ook met tien man nog kansen kregen om zege veilig te stellen. "We kregen genoeg kansen en waren in de tweede helft heer en meester. Alleen het moment dat ik balverlies leed was gewoon heel stom en afschuwelijk."

Door de remise staat het team van coach Michel Jansen nu op plaats drie in de Eredivisie. De achterstand op Feyenoord, dat woensdagavond wel won, is opgelopen tot vier punten. De nummer twee van de eindranglijst plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League.

'Industriële productie vaak richting Oost-Europa'

Tientallen Nederlandse industriebedrijven hebben vorig jaar productie naar het buitenland verplaatst, met name naar Oost-Europa. Dat heeft duizenden banen in Nederland gekost. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Bijna twintig bedrijven hevelden productiefaciliteiten over, in de meeste gevallen naar andere landen in Europa, blijkt uit een inventarisatie van de krant. Waarschijnlijk ligt dat aantal hoger.

Voorbeelden van bedrijven die over de grens gingen zijn zonweringsfabrikant Luxaflex en drinkverpakkingenmaker Tetra. Beiden verkozen Oost-Europa boven Nederland. Bij Luxaflex kostte dat zestig banen, bij Tetra tweehonderd. Er zijn ook bedrijven die de productie terughalen naar Nederland, maar dat gebeurt minder vaak dan andersom.

Bijna zestien procent van de bedrijven in Nederland heeft tussen 2009 en 2011 bedrijfsactiviteiten naar het buitenland verplaatst, schrijft de krant. Dat kostte in die periode dertienduizend banen, blijkt uit CBS-cijfers. In de periode 2005 tot 2010 zou het om 41 duizend banen gaan. Over latere jaren zijn geen statistieken bekend.

Staar in de nieuwe foto's van Oculus

Voor de over twee weken te verschijnen horrorfilm Oculus is een nieuwe set foto's vrijgegeven. De foto's tonen de diverse castleden van bovennatuurlijke thriller, plus de mysterieuze spiegel uit de film.

Oculus vertelt het verhaal van Tim en Kaylie Russel (Brendon Thaites en Karen Gillan), wiens ouders jaren eerder zijn overleden. Ze ontdekken dat de oorsprong ligt in een vervloekte spiegel, waarin een demoon huist.

Oculus draait vanaf 17 april in de bioscoop. In de cast vinden we naast Gillan en Thwaites ook Katee Sackhoff en Rory Cochrane. De jonge Tim en Kaylie worden gespeeld door Garrett Ryan Ewald en Annalise Basso.

'Grote chaos bij het CBR'

Het is intern een grote chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zo worden medewerkers geïntimideerd en bedreigd door leidinggevenden, is de werkdruk te hoog en zijn computersystemen op sommige afdelingen niet in orde. Dat blijkt uit een intern onderzoek, schrijft De Telegraaf donderdag.

Door de falende computersystemen op de afdeling rijgeschiktheid kwamen er foutieve rijbewijzen in omloop en moesten mensen met een medische beperking langer wachten op verlenging van hun rijbewijs of raakten ze deze zelfs helemaal kwijt. De afdeling kreeg in januari bijna veertigduizend klachten. Dat is driekwart van de klachten die er bij het hele CBR binnenkwamen.

Ook kregen sommige 'verkeershufters' onterecht hun rijbewijs terug. Daarnaast concludeerden onderzoekers dat de werkdruk op de afdeling 'extreem hoog' is doordat te weinig personeel in dienst is. Daarnaast voelen werknemers zich niet veilig omdat ze door leidinggevenden worden geïntimeerd en bedreigd als ze een kritisch geluid laten horen, schrijft de krant.

Het rapport, waartoe opdracht werd gegeven door de ondernemingsraad, doet volgens directeur Susi Zijderveld 'geen recht aan de realiteit'. "Bij de divisie rijgeschiktheid zitten we midden in een groot verandertraject. Dit is een complexe klus, ook op ict-gebied", aldus de directeur in de krant.

Wes Craven regisseert de 'Scream'-pilot; castdetails bekend

De filmserie mag dan met het niet al te succesvolle vierde deel een voorlopig einde hebben gekregeven; Wes Craven is nog helemaal niet klaar met Scream. Hij zal de regisseur zijn van de pilot voor een tv-serie gebaseerd op het slasherconcept.

Net zoals in de films zullen de regels van slasherfilms een grote rol spelen in het verloop. De serie begint met een YouTube-video die viraal gaat, wat leidt tot een moord en een groep teenagers die in de geschiedenis van hun stadje duiken. De pilot moet nog gecast worden, maar dit zijn de rollen die de producers binnenkort hopen in te vullen:

Harper Duval: een 16-jarige schoonheid die iets te introvert en intellectueel is om hoog op de sociale ladder te staan, maar desalniettemin wordt opgenomen door de populaire kids. Ze voelt zich schuldig dat ze zich een beetje heeft afgewend van voormalige BFF Audrey, maar ze heeft in ieder geval een Gilmore Girls-achtige relatie met haar moeder Maggie om haar geestelijk gezond te houden.

Audrey Jesen: Harpers voormalige BFF. Ze wordt beschreven als een bischierige dochter van een Lutheraanse pastoor die er meer opmerkelijk dan mooi uitziet. Deze 'artsy loner' droomt ervan een filmmaker te zijn en heeft een innige band met technisch genie Noah.

Noah Foster is Audreys vertrouweling. Hij is creatief, briljant en tech-savvy genoeg om de nieuwe Steve Jobs te zijn. Gelukkig voor hem heeft hij een prima gevoel voor humor dat hem helpt zich staande te houden op school. Daarnaast heeft Noah een encyclopedische kennis van boeken, films, tv, apps, et cetera.

Margaret "Maggie" Duval: Harpers moeder, ergens vroeg in de veertig, is de lijkschouwer van het stadje en een volwassen wetenschapsgeek die zich minder mooi voordoet dan ze is. Ze probeert het goed te maken dat Harpers vader hun verlaten heeft. Daarnaast heeft ze een duister geheim uit haar verleden.

Scream

Kennis van films is er in deze personages in ieder geval voldoende om het concept van Scream te ondersteunen. De vraag is in hoeverre de serie zich wil aansluiten bij de films, door middel van een cameo van Neve Campbell of Courteney Cox, of dat de serie slechts het concept overneemt en verder doet alsof de films nooit bestaan hebben. De serie zou vanaf deze zomer te zien moeten zijn.

'Nederlandse verkracht door Peruanen'

Een Nederlandse toeriste is woensdagochtend in een hotel in de Noord-Peruaanse surfstad Máncora verkracht door twee mannen. De Peruaanse verdachten zijn aangehouden en zitten vast, melden lokale media op gezag van de politie.

Een van de verdachten werd aangehouden in zijn kamer in het hotel Mamma Mia, waar de verkrachting plaatsvond. Zijn 18-jarige kompaan werd bij een restaurant in de kraag gevat. Uit de Facebook-pagina's van beide verdachten blijkt dat zij lokale surfleraren zijn.

Dinsdagnacht heerste er paniek aan de Peruaanse kust, wegens een tsunami-alarm dat was afgegeven. Voor de kust van buurland Chili had een aardbeving plaatsgevonden van 8,2 op de schaal van Richter, waarbij in dat land zes doden vielen.

CD: Champs - Down Like Gold

Voor de mensen die het jammer vinden dat Nederland geen echte winter heeft gehad en de lente met tegenzin begonnen zijn, is er nog even de mogelijkheid om rillingen over je rug te krijgen. Doe je ogen dicht en luister naar de klanken van Champs. "I was in Alaska, shoveling the snow, when I heard your song come on the radio, it was such a sweet sound and I can not let go, won't you come on over and be my eskimo" klinkt het in 'I C Sky'. Een muzikaal winters landschap ontpopt zich, je verlangt naar de dagen voor kerst en je krijgt het meteen een paar graden kouder. 

'Toezicht jihadgangers opnieuw aangescherpt'

De inzet van zo'n vijfduizend professionals die radicalisering kunnen herkennen, is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opnieuw verscherpt. Ze moeten enkele honderden jihadaanhangers in de gaten houden. Volgens de krant zijn Amsterdam, Den Haag en Almere aangewezen als 'jihadsteden'.

De specialisten, zoals docenten en agenten, staan de gemeenten bij. In uitzonderlijke gevallen worden ambtenaren van de NCTV gestationeerd op gemeentehuizen, stelt de krant.

Verschillende plaatsen zijn daarnaast aangemerkt door het ministerie van Veiligheid en Justitie als 'jihadsteden'. Het zou gaan om 'minder dan tien gemeenten'. Volgens het AD zijn dat Amsterdam, Den Haag, Almere, Rotterdam, Delft, Zoetermeer, Gouda, Arnhem en Zeist.

Ook is de controle aan de grens op in- en uitreizen verscherpt. Sinds maart vorig jaar zijn dertien paspoorten van jihadgangers ingetrokken. Ook zijn enkele tientallen uitkeringen stopgezet. In vier gevallen is besloten om rekeningen van jihadstrijders te bevriezen.

NASA schort contact met Rusland op

Nadat de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland op aarde al een dieptepunt bereikte, staat nu ook hun samenwerking in de ruimte op scherp. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft alle contacten met Rusland opgeschort vanwege de Russische annexatie van de Krim. De landen zullen alleen nog samenwerken als het gaat om het internationale ruimtestation ISS.

Dat blijkt donderdag uit een interne memo die in handen is van de website The Verge. Reden voor het bevriezen van het contact is dat Rusland de territoriale integriteit van Oekraïne schendt. Het is een van de maatregelen die de VS heeft genomen in reactie op de Russische inlijving van het schiereiland. Dat hoorde tot voor kort nog bij Oekraïne.

NASA-personeel mag daarom voorlopig niet naar Rusland afreizen. Ook mogen ze niet meer bellen, mailen of videoconferenties houden met de Russen.

NASA schort contact met Rusland op
NASA schort contact met Rusland op (Foto: ANP)

Opnieuw aardbeving en tsunami in Chili

Chili is woensdagavond laat (lokale tijd) opnieuw getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Vanwege het gevaar voor tsunami's zijn bewoners van de kustgebieden in het noorden van Chili uit voorzorg geëvacueerd.

De eerste vloedgolf heeft de Chileense kust al bereikt en was bijna een meter hoog. Naast Chili is ook voor Peru een tsunami-alarm afgegeven.

Dinsdag werd Chili ook al opgeschrikt door een zware beving van 8,2. Die veroorzaakte daarna een tsunami. Bij die aardbeving kwamen zes mensen om het leven en werden ook de kustgebieden in Chili en Peru ontruimd.

Opnieuw aardbeving en tsunami in Chili
Opnieuw aardbeving en tsunami in Chili (Foto: ANP)

[vid] Vier doden na schietpartij op legerbasis Fort Hood

Op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in Texas heeft een schutter woensdagavond drie mensen doodgeschoten. Zestien mensen raakten gewond. Toen de schutter werd aangehouden, beroofde hij zichzelf van het leven. Vijf jaar geleden kwamen op de legerbasis ook al dertien mensen om toen een legerpsychiater het vuur opende.

De schutter, die in 2011 naar Irak werd uitgezonden, was bezig met een traject om te bepalen of hij een posttraumatische stressstoornis had overgehouden aan zijn uitzending. Zijn daad heeft waarschijnlijk niks met terrorisme te maken.

President Barack Obama liet tijdens een persconferentie weten de zaak tot de bodem uit te zoeken. Ook refereerde hij aan de schietpartij uit 2009.

Fort Hood is de grootste militaire basis in de Verenigde Staten

Heftig Brits debat over Europa

De Britse EU-parlementariër Nigel Farage en Nick Clegg van de Liberal Democrats zijn elkaar in een tv-debat van de BBC flink in de haren gevlogen over Europa. "U liegt willens en wetens tegen het Britse volk over hoeveel controle we over onze wetten en democratie hebben afgestaan", beet leider Farage van de eurokritische UKIP-partij Clegg toe.

Clegg op zijn beurt zei dat Farage de mensen "gevaarlijk" voor de gek houdt door te pleiten voor het vertrek van Groot Brittannië uit de EU. "Als het te goed klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook", zei Clegg. Volgens hem komt Groot-Brittannië dan alleen te staan in Europa.

Het debat pakte uiteindelijk goed uit voor Farage; 68 procent zag hem als winnaar, bleek uit een peiling. Ongeveer 27 procent koos voor Clegg.

De BBC houdt de tv-debatten in aanloop naar de Europese verkiezingen.

'Rusland in staat tot snelle aanval'

Rusland heeft zo'n veertigduizend militairen langs de grens met Oekraïne en is in staat om binnen twaalf uur over land of over zee een aanval uit te voeren. Daarvoor heeft Philip Breedlove, de bevelhebber van de NAVO-militairen in Europa, woensdag gewaarschuwd in een interview met The New York Times.

Breedlove zei dat Rusland weliswaar beweert dat het militairen terugtrekt, maar dat niets daar op wijst. De Russische troepenmacht is goed uitgerust en is in staat om binnen drie tot vijf dagen zijn militaire doelen te verwezenlijken. Die doelen zijn bijvoorbeeld het innemen van delen van Oost-Oekraïne, een opmars naar Odessa of het inlijven van Transnistrië, dat zich in 1990 afscheidde van Moldavië en waar Rusland zo'n 1500 militairen heeft gestationeerd.

"Ik denk dat ze al deze mogelijkheden hebben en dat ze kunnen besluiten wat hun goeddunkt", zei Breedlove in een interview. "Dit is een te grote, te goed uitgeruste troepenmacht om nog van een oefening te kunnen spreken."

[vid] Kendra Wilkinson: Miley Cyrus goed voorbeeld

Kendra Wilkinson vindt het geen probleem als haar ongeboren dochter later op Miley Cyrus lijkt. "Ook al denkt iedereen dat ze gek is, ik denk dat ze een goed voorbeeld is", zegt de voormalige playmate tegen entertainmentzender E! "Laten we niet zo in hokjes denken."

Wilkinson, die in verwachting is van een meisje, wil haar dochter meegeven dat het goed is om jezelf te zijn. "De maatschappij heeft bepaalde verlangens van je, maar als jij het gevoel hebt dat je iets anders moet doen, doe dat."

De 21-jarige Cyrus komt geregeld in het nieuws vanwege haar pikante voorkomen en drugsgebruik. Hoewel Wilkinson, die al een zoon heeft met man Hank Baskett, het uitgesproken gedrag goedkeurt, ziet ze haar kinderen liever niet aan de drugs. "Ik heb het niet over drugs of dat ik haar push om de slechte kant op te gaan, ik zeg enkel dat we allemaal menselijk zijn."

Hoewel de zangeres geregeld weinig kleding aanheeft, ziet de 28-jarige Wilkinson het niet als een goed idee als Cyrus ook naakt poseert voor Playboy. "Ze is de persoon die ze wil zijn en dat was ik ook toen ik dat deed", zegt ze over haar foto's in het naaktblad. "Er zijn verschillende manieren om jezelf uit te drukken. Dat kan uitgesproken en privé of in Playboy."

'Schokkend beeld ouderenverhuizing'

Zo'n tweehonderd ouderen en bezorgde mensen die moeten verhuizen doordat hun zorginstelling sluit, hebben zich afgelopen week gemeld bij het meldpunt verplichte verhuizing. Dat meldt patiëntenfederatie NPCF donderdag. De komende vijf jaar verdwijnen naar verwachting achthonderd van de tweeduizend verpleeg- en verzorgingstehuizen.

De meest genoemde gevolgen van verhuizing zijn dat de afstand naar familie te groot wordt en dat mensen bang zijn hun sociale contacten kwijt te raken. Zo meldt een verhuizende bewoner van 86 dat ze graag bij dezelfde mensen op de gang wil blijven wonen omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Een andere bewoner geeft aan verdrietig te zijn omdat ze straks niet meer wekelijks naar de kerk kan. Een andere melder heeft claustrofobie en wil niet zijn woning op de begane grond opgeven. Ouderen krijgen te horen dat over hun wensen geen afspraken kunnen worden gemaakt, zegt de federatie in een verklaring.

De federatie wil dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (VVD) centraal toezicht gaat houden op de verhuizingen, laat directeur Wilna Wind weten. Ook het Nationaal Ouderenfonds en ouderenkoepel CSO maken zich zorgen. De ouderenclubs openden vorig week een meldpunt.

'Overvaller Deurne was niet illegaal'

De 29-jarige Marokkaan die vrijdagavond werd doodgeschoten bij de overval op een juwelier in Deurne was niet illegaal in Nederland. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad donderdag. De man had een Italiaanse verblijfsvergunning en woonde in Turijn. Hij was in Nederland op vakantie bij een vriend, stelt de krant.

Woensdag maakte het Openbaar Ministerie de identiteit van de man bekend. Zijn lichaam wordt volgens voormalig Eindhovens raadslid Mohamed Bouassria donderdag vrijgegeven en voor de begrafenis vervoerd naar Marokko.

Zijn 20-jarige medepleger stond volgens de krant al sinds mei 2013 onder toezicht van de reclassering en zat in een begeleid wonen project. De juwelier in Deurne werd vrijdag door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw.

Duitsland voert minimumloon in per 2015

Het Duitse kabinet heeft woensdag een akkoord bereikt over de invoering van een minimumloon. Werknemers in de grootste economie van Europa verdienen vanaf volgend jaar minimaal 8,50 euro per uur. Dat is ongeveer even hoog als het minimumloon in Nederland.

Werkgevers krijgen vanaf 1 januari twee jaar de tijd om het minimumloon op te nemen in hun arbeidsvoorwaarden. Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door het Duitse parlement. De coalitiepartijen CDU en SPD hebben daarin een meerderheid.

Het CDU van bondskanselier Angela Merkel was lang gekant tegen de invoering van een minimumloon. De partij zag meer heil in regionale afspraken tussen de sociale partners. Om de SPD te verleiden in het kabinet zitting te nemen, gaf Merkels partij toch toe.

Volgens minister van werkgelegenheid en sociale zaken Andrea Nahles (SPD) zorgt het minimumloon voor meer gelijkheid in Duitsland. Volgens haar verbetert het loon van vier miljoen mensen door de nieuwe regel.

Filmmuseum Eye vindt verloren gewaand meesterwerk

Het Amsterdamse filmmuseum Eye heeft in zijn collectie een lang vermist meesterwerk gevonden. Het gaat om een kopie van de Britse stomme film Love, Life and Laughter van regisseur George Pearson uit 1923. De film staat op de Most Wanted-lijst van het British Film Institute, laat Eye woensdagavond weten.

De blikken waarin de film zit zaten al sinds november 2012 in de collectie van Eye. Het museum had de blikken gekregen van een journalist uit Hattem. Die had zich over het filmmateriaal ontfermd toen de inventaris van een oude bioscoop in zijn woonplaats dreigde te worden weggegooid.

In Life, Love and Laughter is onder andere Betty Balfour te zien, die wordt gezien als de meest succesvolle Britse actrice van de jaren twintig. Van regisseur Pearson bleef slechts één andere film bewaard.

Rechter: hef Turks verbod op Twitter op

Het Turkse verbod op Twitter is in strijd met de vrijheid van meningsuiting en moet worden opgeheven. Dat heeft het constitutioneel hof, de hoogste rechtbank in Turkije, woensdag bepaald. Hoewel de uitspraak van de rechter bindend is, is nog niet bekend wanneer de Turkse regering de bevolking weer toegang tot het sociale medium verleent.

Vorige maand werd de toegang tot Twitter in Turkije geblokkeerd omdat er opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn dat er sprake is van corruptie binnen de regering. Ook werd vorige week Youtube geblokkeerd. Technisch handige mensen, onder wie president Abdullah Gül, bleken de blokkades makkelijk te kunnen omzeilen. Het Twitter- en YouTubeverbod kwam Ankara op wereldwijde kritiek te staan.

Limiet op campagnedonaties VS versoepeld

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag bepaald dat de limieten op donaties voor verkiezingscampagnes moeten worden versoepeld. Daarmee ontstaat voor grote donoren de mogelijkheid om nog meer invloed uit te oefenen op de verkiezingen voor het Congres en het presidentschap.

Het hof heeft wees de limiet die gold voor een bijdrage aan kandidaat, een partij of een Politiek Actiecomité (PAC), die was vastgesteld op 123.000 dollar over een periode van twee jaar, naar de prullenmand. De gevolgen van de uitspraak van de rechter blijven beperkt, omdat nog steeds geldt dat per verkiezing aan een kandidaat maximaal 2600 dollar mag worden gedoneerd. Toch zorgt het vonnis er wel voor dat de limieten op de donaties, die vooral bedoeld zijn om te voorkomen dat rijke personen of bedrijven te veel politieke invloed krijgen, steeds verder uitgehold worden. In 2010 werden de limieten ook al versoepeld.

De conservatieve opperrechter John Roberts zei dat de beperkingen op donaties niet helpen corruptie te voorkomen. Volgens Roberts kan dat argument dus niet worden gebruikt om aan de limieten vast te houden. Bovendien meent hij dat de limieten indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. Volgens de liberale rechter Stephen Breyer is het systeem van campagnefinanciering 'totaal uitgehold' door de liberalen. "De uitspraak maakt het belang van de bescherming van politieke integriteit van onze regering ondergeschikt", aldus Breyer.

Vijf van de negen rechters van het Hooggerechtshof stemden voor versoepeling. Vier waren het daar niet mee eens.

VVD wil Henry Keizer als voorzitter

Het hoofdbestuur van de VVD draagt Henry Keizer zaterdag officieel voor als kandidaat voor het voorzitterschap van de partij. Dat meldt de NOS woensdag. Keizer is nu voorzitter van de kamercentrale in Den Haag.

VVD'ers die Benk Korthals als partijvoorzitter willen opvolgen kunnen zich nog tot 25 april melden. De Haagse verkeerswethouder Peter Smit en Bert Homan, wethouder in Utrechtse Heuvelrug, deden dat al.

Op het VVD-congres in juni wordt de voorzitter gekozen. Smit en Homan vinden dat de voorzitter niet op het ledencongres gekozen moet worden, maar via een ledenreferendum. Zo kunnen meer leden hun stem uitbrengen. Het partijbestuur van de VVD voelt volgens de NOS echter niets voor zo'n referendum.

Korthals kondigde eind vorig jaar aan dat hij in mei stopt als partijvoorzitter. Zijn eerste termijn als voorzitter loopt dan af. Het was nooit zijn bedoeling geweest om voor een tweede termijn te gaan, schreef de oud-minister in een brief aan het partijbestuur.

[JL] Quekel schiet Den Bosch langs MVV

FC Den Bosch heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om deelname aan de play-offs. De Bosschenaren wonnen in Maastricht met 1-0 van MVV. Clubtopscorer Erik Quekel was de matchwinner met een treffer vier minuten voor rust.

Door de zege stijgt Den Bosch naar de zevende plaats in de Jupiler League. In de periodestand passeert de ploeg van coach Ruud Kaiser MVV en staat nu derde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.