Schutter Fort Hood vocht niet in Irak

De schutter die woensdagavond drie mensen doodde op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in Texas heeft geen gevechtsactie meegemaakt toen hij in Irak was gestationeerd. Dat heeft de Amerikaanse onderminister voor legerzaken John McHugh donderdag bekendgemaakt. De schutter diende in Irak als vrachtwagenchauffeur.

De schutter, die in 2011 naar Irak werd uitgezonden, was bezig met een traject om te bepalen of hij een posttraumatische stressstoornis had overgehouden aan zijn uitzending. Hij kampte met depressie, angstaanvallen en andere problemen, maar vertoonde geen neigingen tot gewelddadig gedrag of zelfmoordneigingen. Zijn daad heeft waarschijnlijk niks met terrorisme te maken.

Naast de drie doden raakten zestien mensen gewond. Toen de schutter op het punt stond te worden aangehouden, beroofde hij zichzelf van het leven. Vijf jaar geleden kwamen op de legerbasis dertien mensen om toen een legerpsychiater het vuur opende.

President Barack Obama liet op een in allerijl georganiseerde persconferentie in een restaurant weten de zaak tot op de bodem te laten uitzoeken. Ook refereerde hij aan de schietpartij uit 2009, waarbij dertien doden en meer dan dertig gewonden vielen. Het was de bloedigste aanval op een legerbasis op Amerikaanse bodem ooit.

Fort Hood is de grootste militaire basis in de Verenigde Staten.