Wilders: aangifte tegen Samsom en Spekman

PVV-leider Geert Wilders roept iedereen op aangifte te doen tegen PvdA-leider Diederik Samsom en PvdA-voorzitter Hans Spekman wegens uitspraken die zij hebben gedaan over Marokkanen. "Hun uitspraken gaan verder dan wat ik heb gezegd", zei Wilders donderdag.

Wilders doelt op de uitspraak van Samsom uit 2011 in NRC Handelsblad dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op overlast hebben. Spekman zei in 2008 in Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen moeten worden 'vernederd'. Als vrouwe justitia echt blind is, dan moet dit soort uitspraken gelijk moeten worden behandeld, zei Wilders.

Volgens een advocaat gaan de uitspraken van Samsom en Spekman 'in juridische zin' ook verder dan wat Wilders heeft geroepen over 'minder Marokkanen', zei hij. De PVV-leider roept dan ook 'heel Nederland' op om aangifte te doen tegen het tweetal. Wilders wapperde in de wandelgangen van de Tweede Kamer al met eerste aangiftes.

Zelf zal hij geen aangifte doen. "Ik vind dat ze moeten kunnen zeggen wat ze gezegd hebben. Ik hoop ook dat het Openbaar Ministerie besluit om zowel die twee mensen als mijzelf niet te vervolgen. Maar als ze wel tot vervolging over zouden gaan, dan niet alleen de heer Wilders, maar ook de heer Samsom en de heer Spekman."

Donderdag werd bekend dat tegen Wilders inmiddels ruim vijfduizend aangiftes van discriminatie zijn binnengekomen. De PVV-leider spreekt in een reactie van een 'enorm aantal'. "Het is ook een enorme hetze geweest vorige week." Dat zelfs gemeentebesturen aangifte tegen hem hebben gedaan, noemde hij het 'toppunt van absurditeit'.