Duitse NSA-enquête tobt met Snowden

In de Duitse Bondsdag is donderdag voor het eerst de enquêtecommissie bijeengekomen die het spionageschandaal rond de Amerikaanse geheime dienst NSA moet onderzoeken. Er ligt meteen ruzie in het verschiet: de linkse oppositie wil klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland politiek asiel heeft gekregen, als getuige horen. De coalitiepartijen van het kabinet-Merkel twijfelen er nog over.

Probleem is wat er moet gebeuren als de VS om uitlevering vragen wanneer Snowden in Duitsland is. Ook stelt zich de juridische vraag of een enquêtecommissie van de Bonsdag een vrijgeleide kan geven. Na de eerste zitting van de commissie leek het alsof de oppositie van Die Linke en Groenen de regeringsfracties heeft overtuigd: afgevaardigden van CDU/CSU en SPD noemden Snowden een "geschikte" en "belangrijke" getuige. Een besluit wordt later genomen.

Amerikaanse spionagepraktijken deden in Duitsland veel stof opwaaien. Zo werd de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel persoonlijk afgeluisterd. Het werk van de enquêtecommissie kan jaren duren. Volgens weekblad Der Spiegel vrezen de Duitse geheime diensten dat door het onderzoek gevoelige informatie naar buiten komt.