Ankara lijkt vonnis over Twitter te negeren

De blokkade van Twitter is nog steeds van kracht in Turkije, ofschoon het hooggerechtshof woensdag oordeelde dat de blokkade in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. De blokkade werd ingesteld in opdracht van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Het vonnis van het hof werd donderdag gepubliceerd, waarmee het volgens de Turkse orde van advocaten onmiddellijk van kracht werd. De regering heeft de blokkade echter vooralsnog niet opgeheven. Vicepremier Besit Atalay zei dat de regering het vonnis zal uitvoeren, maar liet in het midden wanneer.

Sezgin Tanrikulu, een parlementariër van de oppositie die de zaak aanhangig maakte bij het hof, roept de regering op de blokkade onmiddellijk te beëindigen. Gebeurt dit niet, dan dient Tanrikulu een aanklacht in tegen de regering wegens machtsmisbruik.

Vorige maand werd de toegang tot Twitter in Turkije geblokkeerd omdat er opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn dat er sprake is van corruptie binnen de regering. Ook werd vorige week YouTube geblokkeerd. Technisch handige mensen, onder wie president Abdullah Gül, bleken de blokkades makkelijk te kunnen omzeilen. Het Twitter- en YouTubeverbod kwam Ankara op wereldwijde kritiek te staan.

Gül, een partijgenoot van Erdogan, keerde zich vanaf het eerste moment tegen de blokkades van Twitter en YouTube. Hij heeft er donderdag opnieuw bij de regering op aangedrongen de blokkades op te heffen.