Meer vrijwilligers voor ex-gedetineerden

Het aantal vrijwilligers dat helpt met de terugkeer van veroordeelden in de maatschappij moet de komende jaren worden verdubbeld. Dat schrijven verschillende vrijwilligersorganisaties donderdag in een verklaring. De organisaties krijgen van de overheid straks drie miljoen in plaats van 1,5 miljoen euro per jaar om dat bewerkstelligen.

Een deel van het geld gaat naar een mediacampagne om Nederlanders bewust te maken van het werk van vrijwilligersorganisaties. Ook krijgen bestaande vrijwilligers straks een cursus om hun werk beter uit te oefenen.

"We hebben gelukkig nooit een tekort aan aanmeldingen gehad van vrijwilligers, maar hadden voorheen niet genoeg geld om iedereen op te leiden", zegt directeur van stichting Exodus Rien Timmer. "Mensen vinden het vaak spannend en nuttig werk, maar we konden voorheen niet iedereen faciliteren."

Nu helpen zo'n 3500 mensen vrijwillig door gedetineerden in de gevangenis te bezoeken en door hen, wanneer ze vrij komen, ook nog thuis te bezoeken. De verdubbeling naar zevenduizend moet het recidivecijfer in Nederland verlagen. Nu gaat na zes jaar nog ruim zeventig procent van de ex-gedetineerden opnieuw de fout in.

"Het is belangrijk dat ex-gedetineerden een plek krijgen in de samenleving omdat ze zich daar dan onderdeel van voelen", zegt een woordvoerder van stichting Exodus over het belang van vrijwilligers. "Als niemand jouw vriend wil zijn, kom je niet ver. Vrijwilligers doen dat belangeloos."

De vier landelijke organisaties met vrijwilligers in en rond gevangenissen zijn Bonjo, Exodus Nederland, Gevangenenzorg Nederland en Humanitas.