Bekendheid Europese verkiezingen verdubbeld

Ruim de helft van de kiezers (52 procent) weet sinds kort dat ze dit jaar nog een keer naar de stembus kunnen, voor de Europese verkiezingen in mei. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden, blijkt uit de donderdag verschenen politieke barometer van onderzoeksbureau Ipsos. Bij de vorige verkiezingen in 2009 bracht 36,5 procent van het electoraat een stem uit.

In de peiling staat D66 op flinke winst. In de eerste barometer na de gemeenteraadsverkiezingen wint de partij zes Kamerzetels en is zodoende met 28 zetels de grootste. D66 dankt de winst vooral aan de vele kiezers die van de PvdA overlopen, stellen de onderzoekers.

De PVV blijft in de peiling op 26 zetels staan. Ondanks dat de partij de afgelopen weken flink onder vuur lag, heeft de kiezer daar volgens Ipsos geen boodschap aan en blijven ze onverminderd achter de partij van Geert Wilders staan.

Ook de VVD staat op 26 zetels. De SP kan volgens Ipsos op zestien zetels rekenen, CDA op vijftien en de PvdA op veertien.