Bekele klaar voor marathondebuut

Hardlooplegende Kenenisa Bekele is klaar voor zijn langverwachte debuut op de marathon. Er wordt in de atletiekwereld reikhalzend uitgekeken naar de eerste keer dat de 31-jarige Ethiopiër de ruim 42 kilometer af gaat leggen. Hij zal dat komende zondag in Parijs gaan doen.

Hoewel het parcours in Parijs niet gezien wordt als wereldrecordwaardig zullen zondagochtend toch veel ogen gericht zijn op Bekele. De grote vraag is hoe hij om kan gaan met de verandering van superster op de baan naar loper op de meest prestigieuze afstand. Zijn doel is in elk geval duidelijk: 'Ik doe mee om te winnen, want ik kan niet van mijzelf verwachten dat ik ga verliezen'.

Op het hoogtepunt van zijn training liep de wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter maar liefst 240 kilometer per week in de heuvels rondom hoofdstad Addis Abeba. De manier van trainen voor een marathon, vooral heel veel lopen, vond hij wel vaak vervelen, maar nu zijn debuut eraan komt heeft Bekele er vooral veel zin in.

De Ethiopiër hoopt in de voetsporen te treden van zijn legendarische landgenoot Haile Gebreselassie. De keizer van de lange afstanden maakte eveneens de overstap naar de marathon en liep onder andere een wereldrecord. Voor Bekele is het eerst zaak om de finish te halen, nadat hij jarenlang getergd is door blessures. Hierdoor werd hij op de Olympische Spelen van Londen slechts vierde op de 10.000 meter.