SP doet geen zaken meer met PVV

Voor het eerst sinds de roep om minder Marokkanen van PVV-leider Geert Wilders is de partij daadwerkelijk buitengesloten door een andere partij in de Tweede Kamer. De SP liet donderdag niet toe dat de PVV een voorstel steunde.

In een debat donderdag over kinderopvang werd de PVV wel gevraagd voor een SP-voorstel te stemmen, maar mocht de partij het plan niet mede ondertekenen, zoals in zo'n geval gebruikelijk is in de Tweede Kamer. Andere oppositiepartijen mochten wel hun handtekening zetten.

"We leggen geen moties meer aan ze voor. We vragen dus geen politieke steun van haatzaaiers. We blijven hun moties op inhoud beoordelen om onze stem te bepalen", zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt, de indiener van het voorstel. "Dat is anders dan de PvdA. Zij steunen überhaupt geen moties van de PVV meer." Een woordvoerder van SP-fractievoorzitter Emile Roemer bevestigt de nieuwe lijn.

PVV-kamerlid Harm Beertema noemt de stellingname een 'gotspe'. "Ulenbelt had mij niet gevraagd omdat de PVV moet worden uitgesloten. Maar ik mocht wel meestemmen." Beertema spreekt van een 'cordon sanitaire', of eigenlijk een 'cordonnetje'. De PVV zegt alle moties van de SP op de inhoud te blijven beoordelen.

Volgende week wordt duidelijk of de PVV het voorstel steunt. Dan stemt de Tweede Kamer over het voorstel.