'Alex mag Amerikanen niet uitsluiten van diensten'

Beleggingsbank Alex mag klanten niet weren op basis van hun nationaliteit. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald naar aanleiding van een zaak aangespannen door een Amerikaanse Nederlander. De uitspraak van het mensenrechtencollege is niet juridisch bindend, maar kan wel in een rechtszaak worden ingebracht.

De beleggingsrekening van de man met zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit werd door Alex opgezegd omdat de bank vanaf juli 2014 financiële gegevens van Amerikanen moet doorgeven. Alex meent dat het Amerikanen daarom mag weigeren. Het lage aantal Amerikaanse klanten brengt namelijk 'onevenredig hoge kosten' met zich mee. Volgens het college is echter sprake van discriminatie op basis van nationaliteit. "En dat is in Nederland verboden."

Naar aanleiding van de zaak rond Alex wil het college praten met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Vereniging van Banken. "Het ligt voor de hand dat Nederland de komende jaren ook met andere landen overeenkomsten sluit over het uitwisselen van financiële informatie", schrijft het college. "Hierdoor lopen ook mensen met andere nationaliteiten het risico dat banken hen in de toekomst uitsluiten."