FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 juni 2011

[WBD] Zeges voor Zvonareva, Azarenka en Roddick

Vera Zvonareva (2) en Victoria Azarenka (4) staan op Wimbledon in de derde ronde. Zvonareva, de verliezend finalist van de vorige editie van het Engelse grand slam, zette landgenoot Elena Vesnina opzij. Het Russische onderonsje eindigde in 6-1 en 7-6 (5). Azarenka walste met 6-0 en 6-3 over Iveta Benesova heen.

De als vierde geplaatste Wit-Russin krijgt in de derde ronde een tegenstander van formaat. Daniela Hantuchova is de laatste weken in blakende vorm en etaleerde dat ook woensdag weer. De Slowaakse (25) was met 6-3 en 6-1 te sterk voor Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland.

Ook Petra Kvitova (8) overtuigde in de tweede ronde. De Tsjechische beroofde het thuispubliek van Anne Keothavong. De Engelse won maar drie games: 6-2 en 6-1. Kvitova treft in haar derde wedstrijd aan Church Road Roberta Vinci. De Italiaanse winnares van de Unicef Open versloeg Rebecca Marino uit Canada met 7-6 (3) en 6-2.

Andrea Petkovic had haar handen vol aan een andere Canadese. Qualifier Stéphanie Dubois dwong de Duitse (11) tot overwerk, maar in drie sets was het toch Petkovic die aan het langste eind trok: 6-3, 4-6 en 6-3.

Bij de mannen is Andy Roddick overtuigend doorgedrongen tot de derde ronde. De als achtste geplaatste Amerikaan was met 6-4, 6-3 en 6-4 te sterk voor Victor Hanescu uit Roemenië. Roddick, twee jaar geleden nog verliezend finalist op het heilige gras, moet in zijn volgende partij tegen Feliciano Lopez. De Spanjaard had vier sets nodig om zich van Rainer Schüttler te ontdoen: 7-6 (3), 6-7 (3), 6-2 en 6-2.


Zeges voor Zvonareva en Azarenka (Foto: Novum)

Prehistorische tekening in bot gevonden in VS

Wetenschappers hebben in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida een botfragment gevonden van zo'n dertienduizend jaar oud, met daarin gekerfd een tekening van een mammoet of een mastodont. Het is mogelijk voor het eerst dat een prehistorische afbeelding van een dier met een slurf op het westelijk halfrond is gevonden, schrijven de onderzoekers in een artikel dat woensdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Archaeological Science.

"Het is behoorlijk opwindend, we hebben nog nooit zoiets gevonden in Noord-Amerika", zei Dennis Stanford, curator van de afdeling Noord-Amerikaanse archeologie van het Smithsonian Nationaal Natuurkundig Museum en medeauteur van het artikel.

Mensen joegen op deze dieren, aldus Stanford, en 'je ziet mensen allerlei soorten afbeeldingen maken die relevant en van belang voor hen zijn'.

"Van grote betekenis bij dergelijke vondsten is de tastbare, emotionele band die je voelt met mensen uit het verre verleden", zei Dietrich Stout, antropoloog van de Emory Universiteit in Atlanta, die niet deelnam aan het onderzoek.

In Texas zijn eerder in grotten afbeeldingen van dieren gevonden, maar die waren 'slechts' zo'n vierduizend jaar oud en dus veel recenter dan het botfragment. Dit stuk bot toont een afbeelding van 7,6 centimeter lang en 2,5 centimeter breed.

"Er heerste aanzienlijke scepsis over de authenticiteit van de gravure in het bot tot het uitvoerig was onderzocht door archeologen, paleontologen, forensische antropologen, materiaalkundigen en kunstenaars", aldus Barbara Purdy van de Universiteit van Florida. Purdy is de belangrijkste auteur van het artikel.

Het bot werd in 2006 of 2007 gevonden door een fossielenjager op een plek waar tussen 1913 en 1916 menselijke botten werden gevonden naast de botten van uitgestorven dieren uit de ijstijd. Pas in 2009, nadat de vinder het bot had schoongemaakt, werd duidelijk dat het niet om een doorsneevondst ging. Het botfragment was grotendeels versteend, waardoor het niet op de gangbare manier kon worden gedateerd. Omdat mammoeten en mastodonten in Amerika meer dan dertienduizend jaar geleden uitstierven, moet het fragment echter ouder zijn dan dat.

Toch wilden de onderzoekers zekerheid over de authenticiteit en niet de fout maken dat het hier ging om een poging prehistorische kunst na te bootsen. Daarom werd het stuk vergeleken met andere materialen die op de vindplek werden aangetroffen en werd het onder de microscoop bestudeerd. Hieruit bleek geen verschil in kleur tussen de groeven van de gravure en het omliggende materiaal. Dat wijst erop dat beide oppervlaktes even oud zijn. Bovendien waren er geen tekenen dat onlangs nog in het materiaal is gekerfd of dat de groeven met metalen gereedschap zijn aangebracht.

Het moest gaan om een oorspronkelijke gravure of een moderne namaak, zei antropoloog Christopher Ellis van de Universiteit van West-Ontario, en 'alle indicaties wijzen erop dat de inkervingen even oud zijn als het bot'.

Het enige ander prehistorische bot met een afbeelding van een mastodont dat in Noord-Amerika is gevonden is een exempleer dat in 1959 in Mexico werd ontdekt. Over de echtheid van dit bot bestond echter geen zekerheid en later is het bot zelfs verdwenen.

De bottekening vertoont overeenkomsten met afbeeldingen van dieren zoals die destijds in Europa werden gemaakt, wat de vraag opwierp of er op een of andere wijze sprake is van een verband. Het idee dat er in deze vroege periode een soort cultureel contact was tussen mensen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan is eerder al eens voorgesteld door Stanford en anderen, maar kon altijd op scherpe kritiek rekenen.


Prehistorische tekening in bot gevonden in VS (Foto: Novum)

Oud-PSV'er Beasley trekt naar Mexico

Oud-PSV'er DaMarcus Beasley zet zijn loopbaan voort in Mexico. De 29-jarige vleugelaanvaller tekent een contract bij Puebla. Afgelopen seizoen kwam de 93-voudig Amerikaans international nog in de Bundesliga uit voor Hannover 96, maar daar kwam hij slechts tot vier invalbeurten.

Beasley, die na zijn vertrek uit Eindhoven eerst bij Manchester City en Glasgow Rangers speelde, meldt zich zondag in Puebla. Maandag wordt hij daar medisch gekeurd waarna hij op dinsdag bij zijn medespelers aansluit.

Waarschuwingsschoten bij arrestaties Rotterdam

De politie heeft woensdagavond in Rotterdam waarschuwingsschoten gelost in een poging drie op de vlucht geslagen mannen aan te houden. De drie waren er in een auto vandoor gegaan toen agenten hen aan wilden houden. Dat gebeurde toen de agenten in een pand aan de Wielewaalstraat op zoek waren naar vuurwapens, meldt de politie.

In het pand werden inderdaad vuurwapens gevonden. De auto kwam langsrijden toen de agenten bezig waren met de doorzoeking. De verdachte in het onderzoek naar de wapens was vermoedelijk een van de gevluchte mannen.

De mannen gingen er toen de agenten ze wilde aanhouden met hoge snelheid vandoor in de richting van de A15. Daarop werden de waarschuwingsschoten gelost, die er echter niet voor zorgden dat de bestuurder stopte. Een kruising later sprongen wel twee mannen uit de auto. Zij konden vrijwel direct worden aangehouden.

De derde man ging er in de auto vandoor, maar zette zijn auto even verderop in de berm neer en ging er lopend vandoor. Hij meldde zich niet veel later toch bij de politie.

CDA: slachtverbod leidt tot chaos

Het gewijzigde plan voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten zal leiden tot eindeloze discussies over de vraag hoeveel dierenleed bepaalde slachtmethodes veroorzaken. Dat voorspelt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, tegenstander van het slachtverbod.

"Ik voorspel: dat wordt eindeloos gesteggel. Na elk nieuw wetenschappelijk artikel hebben we hier dan een nieuw debat", zei Ormel tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Voorafgaand aan het debat bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer vasthoudt aan het verbod. Wel worden er uitzonderingen mogelijk, hebben VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afgesproken. Als een manier van onverdoofd slachten aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaakt, wordt die toegestaan.

De initiatiefnemer van het verbod, fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, liet blijken te kunnen leven met de uitzonderingen. Volgens haar is het onmogelijk om een dier onverdoofd te slachten zonder dat dat extra dierenleed veroorzaakt. "Het verbod blijft een verbod", stelde Thieme.

CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen het verbod, omdat ze het een inperking vinden van de vrijheid van godsdienst voor moslims en joden. De drie partijen kwamen woensdag met een eigen voorstel. Dat houdt in dat onverdoofd slachten toegestaan blijft, maar dat het maximaal 45 seconden mag duren totdat een dier buiten bewustzijn raakt. Na die tijd moet een dierenarts ingrijpen en het dier alsnog verdoven.

Voor het plan van de christelijke partijen kwam geen meerderheid. "Het CDA accepteert dus extra dierenleed. Vierenveertig seconden is acceptabel, 46 seconden niet", stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Ook de PVV blijft tegen onverdoofd slachten. PVV-Kamerlid Dion Graus sprak van 'rituele marteling'. "Zoveel duizend jaar geleden bestond bedwelming helemaal niet. Je moet met je tijd meegaan. De vrijheid van godsdienst mag niet leiden tot het martelen van dieren."

De SP steunt het verbod ook, inclusief de aanpassingen van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Belgische komt thuis en vindt 2 doden in vriezer

Een Belgische die woonachtig is op de Fillipijnen kwam vandaag voor een lugubere verrassing te staan. Bij het openen van de vrieskist
ontdekte ze twee bevroren lijken.

De autoriteiten zijn druk bezig met een onderzoek. Ze hebben tot nu toe geen enkel idee over de aanleiding van de dubbele moord. De dader rust voorlopig op het kerkhof.


'Zo heb je't over vriezen, zo heb je't over dooien'

Ruzie om opmerking PVV-senator

Gemeenteraadslid in Rotterdam Peter van Heemst (PvdA) is woedend over uitlatingen van lid van de Eerste Kamer Ronald Sørenson (PVV). Die stelde dinsdag dat als de Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (PvdA) zijn kat was, hij met tranen in zijn ogen de dierenarts zou voorstellen haar uit haar lijden te halen.

Sørenson, die sinds kort voor de PVV in de Eerste Kamer zit en eerder lid was van de Rotterdamse gemeenteraad, deed zijn uitspraak op de website van Leefbaar Rotterdam in een reactie op een artikel op de website. In het stuk, getiteld Tegenstrijdigheden over de Financiën, wordt gesproken over het verlies van de gemeente Rotterdam vorig jaar van bijna zestig miljoen euro. Kriens is wethouder financiën in de Maasstad.

Van Heemst noemt de opmerking van Sørenson treurig en vraagt zich via Twitter af of Leefbaar Rotterdam een dergelijke uitspraak normaal vindt. Het raadslid vindt dat het stadsbestuur Sørenson moet boycotten. Hij moet pas weer voor officiële ontvangsten worden uitgenodigd als hij Kriens zijn excuses aanbiedt.

Sørenson stelt dat zijn opmerking moet worden uitgelegd als een grap, maar Van Heemst kan er de humor niet van inzien. "Dan wennen we kennelijk nooit aan zijn gevoel voor humor."

Monument voor Weylandt, Nolf en De Fauw

In het Belgische Gent is een gedenkteken onthuld voor Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw en Frederiek Nolf. De drie jonge wielrenners gingen vroeger vaak samen trainen maar kwamen alledrie op tragische wijze om het leven.

De steen werd geplaatst op de Zonneputtragel, een jaagpad langs de Schelde waar ze tijdens het trainen vaak langs kwamen. Meer dan 500 fietsers reden van het Sint-Pietersplein in Gent naar het monument. Daar werden er bloemen gelegd door o.a. de ouders van de renners en de vriendin van Weylandt. Ook Stijn Devolder, een goede vriend van Weyland, was aanwezig.

Nolf overleed in in de nacht van 4 op 5 februari 2009 in zijn slaap tijdens de Ronde van Qatar. De Fauw pleegde op 6 november 2009 zelfmoord. Drie jaar eerder was hij tijdens de zesdaagse van Gent in botsing gekomen met Isaac Gálvez, waarbij de Spanjaard overleed. De Fauw kwam er mentaal nooit meer bovenop. Weyland overleed 9 mei van dit jaar bij een valpartij in de Giro d'Italia.

Ms Splosion Man releasedatum bekendgemaakt

Ms Splosion Man, het vervolg op de platformer Splosion Man, zal 13 juli uitkomen, heeft ontwikkelaar Twisted Pixel op hun website aangekondigd. Net als zijn (haar?) voorganger is Ms Splosion Man exclusief voor Xbox Live Arcade. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Twisted Pixel belooft ons geen simpel vervolg, maar een heleboel nieuwe gameplay en features. Volgens de ontwikkelaar is Ms Splosion Man de game die het team oorspronkelijk wilde maken met Splosion Man, maar waar ze geen tijd voor hadden. Wat voor nieuwe features kunnen we verwachten? Jay van Twisted Pixel geeft ons enkele voorbeelden: "In this chapter you can soar across powered ziplines, blast across the screen in rocket cars, launch into the stratus via rotating cannons, and lest we forget just good ol’ fashion splodin’. This time around fans will notice richer and deeper environments, larger and more impressive boss battles, masterfully crafted music, ghost replays and all of the humor you have come to expect from Twisted Pixel.  Plus, how can you not love 2 Girls 1 Controller mode?"

2 Girls 1 Controller klinkt als een hilarische parodie op een internethit of een iets te late popcultuurverwijzing. Bekijk deze teaser voor Ms Splosion Man om een voorproefje te krijgen van de hilariteit.

Nieuwe trailer Rise Of The Planet Of The Apes

Vanaf 18 Augustus kunnen we weer aapjes kijken in de bioscoop. Twentieth Century Fox brengt dan Rise Of The Planet Of The Apes uit. Via The Sun verscheen inmiddels een poster en een trailer en bij beide is het centrale middenpunt de aap Ceasar.

poster rise of the planet of the apes

Met James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton en Andy Serkis als Caesar, heeft de film een prima cast. De trailer zier er veelbelovend uit maar geeft wel praktisch het hele verhaal van de film weg. Wil je dus niet teveel van de film zien kijk dan niet naar de trailer.

 

Meer geld voor Arabische BBC-programma's

De Britse regering stelt extra geld beschikbaar voor internationale BBC-uitzendingen in het Arabisch vanwege de volksopstanden in de Arabische wereld. De minister van buitenlandse zaken William Hague zei woensdag dat de BBC World Service 2,2 miljoen pond per jaar extra te besteden krijgt.

Vorig jaar kortte de regering de World Service - die tot dan toe 270 miljoen pond per jaar ontving - met zestien procent. Meerdere internationale radiodiensten, waaronder de Servische en Macedonische dienst en de Portugese dienst voor Afrika, werden geschrapt.

Revolver Al Capone geveild voor 76.000 euro

Een revolver die ooit in bezit was van de beruchte Amerikaanse gangster Al Capone is woensdag in Londen voor bijna 76.000 euro geveild. De revolver, een Colt .38, werd volgens Christie's verkocht aan een anonieme bieder.

Het wapen werd vervaardigd in 1929, het jaar van het Valentijnsdag Bloedbad, toen zeven mensen werden vermoord in de strijd in Chicago tussen de bende van Capone en een rivaliserende bende.

Bij de revolver is als soort certificaat van echtheid een brief gevoegd van de hand van Madeleine Capone Morichetti, de weduwe van de broer van Al Capone.


Revolver Al Capone geveild voor 76 duizend euro (Foto: Novum)

'Van Vollenhoven moet klokkenluider bijstaan'

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven gaat bemiddelen in de zaak van defensie-klokkenluider Fred Spijkers. Dat blijkt woensdag uit een reportage van het programma Eenvandaag.

Spijkers weigerde in dienst van defensie te liegen over een ongeluk waarbij in 1983 zeven militairen om het leven kwamen en er negen zwaargewond raakten. Nadien verhinderde hij dat de zaak in de doofpot werd gestopt.

Na het ongeluk werd de klokkenluider ontslagen en werd hij neergezet als een psychiatrisch patiënt. Ministers en staatssecretarissen zouden het leven van de klokkenluider sinds het ongeluk onmogelijk hebben gemaakt. Ze zouden hem jarenlang hebben gedwarsboomd omdat hij het onrecht aan de kaak had gesteld.

Volgens defensie is de zaak afgedaan omdat Spijkers een lintje en een schadevergoeding heeft gekregen, maar Spijkers zelf vecht nog steeds om eerherstel. Veel Kamerleden willen ook dat de langslepende kwestie zo snel mogelijk wordt opgelost.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk is Van Vollenhoven de aangewezen persoon om te bemiddelen tussen defensie en Spijkers. "Hij is een zeer integer man, die in staat is om deze zaak tot een goed einde te brengen." Van Dijk vindt dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zijn excuses moet aanbieden aan Spijkers omdat defensie hem 'jarenlang voor gek heeft verklaard'.

In 2008 werd Van Vollenhoven ook al aangewezen als bemiddelaar, maar dat werd toen tegengehouden door toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende.

Abbas brengt werkbezoek aan Nederland

De Palestijnse president Mahmoud Abbas brengt volgende week een werkbezoek aan Nederland. Koningin Beatrix ontvangt Abbas volgende week donderdag op paleis Huis ten Bosch, daarna heeft de Palestijnse president een ontmoeting met minister-president Mark Rutte (VVD), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag.

Abbas brent het werkbezoek aan Nederland op uitnodiging van de Nederlandse regering. Het werkbezoek duurt van volgende week woensdag tot en met vrijdag.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gaat de hand van de leider van Fatah schudden. Hij zal de Palestijnse president ontvangen voor een lunch. Het programma van Abbas bestaat verder uit onder meer een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Abbas kreeg dinsdag nog een teleurstelling te verwerken. De Palestijnse premier Salam Fayyad zei toen bereid te zijn af te treden om een nieuwe eenheidsregering met Hamas mogelijk te maken. Hij wil geen obstakel voor verzoening zijn.

Fatah en Hamas besloten vorige maand de strijdbijl te begraven door samen een eenheidsregering te vormen ter voorbereiding op nieuwe verkiezingen. De partijen kunnen het echter niet eens worden over een premier. Abbas wil dat Fayyad, een in de Verenigde Staten opgeleide econoom, aanblijft, maar Hamas ziet in Fayyad een bondgenoot van het Westen.

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) bracht vorige week nog een werkbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden, omdat het kabinet wil investeren in de economische en politieke relaties. Tijdens dit bezoek sprak hij met onder anderen Fayyad.


Abbas brengt werkbezoek aan Nederland (Foto: Novum)

Vrijspraak geëist in Rotterdamse zedenzaak

Justitie heeft woensdag vrijspraak gevraagd voor een van de verdachten in een Rotterdamse zedenzaak. Het 12-jarige slachtoffer heeft haar belastende verklaring tegen de 19-jarige man ingetrokken.

Het 12-jarige meisje uit Nijmegen was weggelopen uit een instelling en alleen naar Rotterdam gegaan. Agenten troffen haar op straat aan. Uit onderzoek bleek volgens de politie dat zij door verschillende mannen ernstig seksueel was misbruikt. Dat zou in ieder geval zijn gebeurd in een woning in de 1e IJzerstraat in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven en mogelijk ook op andere plekken.

In de woning aan de 1e IJzerstraat werd eerder een meisje van 15 uit Capelle aan den IJssel slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf. In totaal zijn acht verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het misbruik van een of beide meisjes.

Eerder eiste het OM in deze zaak anderhalf en tweeënhalf jaar cel tegen twee 28-jarige Rotterdammers. Donderdag worden de strafeisen tegen de andere vijf verdachten in de zaak bekend.

Extra PSN+ goodies voor Europa

Normaliter delft Europa het onderspit als het op extra content, DLC of acties neerkomt. Maar EU PS Blog deelt vandaag mede dat Sony bij de Store-update van juni additionele PSN+-content voor Europa zal vrijgeven. En hoewel het geen vetpot is, zijn we natuurlijk altijd blij met wat extra's.

Naast de extra content herinnert Sony er ons ook aan dat PSN+-abonnees nog steeds Beyond Good & Evil HD met 20% korting kunnen kopen. Het lijstje met content:

  • MAG Interdiction map pack - gratis
  • Braid (PSN game) - 75 procent korting
  • Young Thor (mini) - 75 procent korting
  • SOCOM: Special Forces: Abandoned Map en wapens - gratis
Deze extra content geldt gelukkig ook voor de 'Welcome Back'-leden. Geniet dus in ieder geval van de goedkope Braid: een top-game die je voor het geld zeker niet mag laten liggen!

[WBD] Haase door na zege op Verdasco

Robin Haase heeft op Wimbledon de derde ronde bereikt. Haase was de als 21e geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco met 6-3, 6-4, 4-6 en 6-2 de baas.

Haase speelde een goede wedstrijd tegen de Spanjaard. Zijn opslag liep als een trein en hij zette Verdasco steeds onder druk met sterke returns. Verdasco hielp Haase bovendien door fout na fout te maken.

In de derde stand bij de stand 4-4 miste Haase breekkansen en leverde vervolgens zijn service in. In de vierde set herstelde hij zich echter door direct een dubbele break te plaatsen. Daarnas kwam hij niet meer in de problemen.

De volgende tegenstander van Haase is Mardy Fish van wie hij vorige maand op Roland Garros verloor.

Man met nepzwaard jaagt omstanders schrik aan

Een man uit Ermelo heeft dinsdagmiddag voor commotie gezorgd door op een parkeerterrein met een zwaard te zwaaien. De politie dwong hem op zijn knieën, waarna bleek dat het om een beoefenaar van een vechtsport ging, die in zijn pauze wel vaker oefende op de parkeerplaats. Het zwaard was van plastic.

Passanten die de zwaardvechter rond het middaguur bezig zagen op het terrein bij een bedrijf aan de Oude Telgterweg sloegen alarm. De man reageerde niet op toegesnelde agenten. Het zwaard had hij toen overigens al niet meer vast. Wel maakte de man 'allerlei gevechtsbewegingen'.

Toen de politie dreigde met pepperspray gaf hij zich over. Terwijl de man, zonder een woord te zeggen, geboeid werd, gaf een collega van hem tekst en uitleg. Hij oefende in zijn pauze wel vaker met het zwaard. Het nepwapen werd gevonden en bleek van inschuifbaar plastic te zijn.

De pauzezwaardvechter is er met een berisping vanaf gekomen.

Man in dameslingerie mag vliegen, man met wijde broek niet

American Football-speler Deshon Marman werd gearresteerd nadat hij een vliegtuig wilde betreden met een nogal wijde broek. Terwijl zes dagen daarvoor een man in dameslingerie zonder gedoe mocht  vliegen met dezelfde vliegmaatschappij.

De onbekende man was slechts gehuld in een kleine onderbroek en een hemdje. "Een blanke man die in damesondergoed een vliegtuig binnen stapt zonder dat iemand op- of omkijkt is wel toegestaan, maar Marman moest zijn broek ophalen omdat het onder zijn heupen zat" aldus de advocaat van Marman.

Maar de vliegmaatschappij, US Airways, blijft volhouden dat Marman was gearresteerd omdat hij niet naar de piloot luisterde en niet om zijn kleding.

Litmanen en Overmars bij afscheidsduel Van der Sar

Jari Litmanen en Marc Overmars zullen op 3 augustus deelnemen aan de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar. De doelman speelt dan in de Amsterdam ArenA met een zelf samengesteld wereldelftal tegen Ajax.

"Ik wil het Ajax van 1995 naar de ArenA halen", zei Van der Sar tijdens de presentatie van zijn biografie. "Daarnaast ben ik met onder anderen Clarence Seedorf, Nemanja Vidic en Gary Neville bezig. De 'nul' is voor mij als keeper natuurlijk heilig tijdens mijn afscheidswedstrijd", aldus Van der Sar met een knipoog. De recordinternational hoopt dat ook Ajax-trainer Frank de Boer wil meedoen.

Van der Sar nam afgelopen seizoen afscheid van het profvoetbal. De verloren Champions League finale met Manchester United was zijn laatste officiele wedstrijd. De afscheidswedstrijd op 3 augustus vormt het slot van de jaarlijkse open dag van Ajax.

'FIFA heeft bewijs tegen Bin Hammam'

Mohamed bin Hammam heeft FIFA-leden geprobeerd om te kopen. Dat staat in een uitgelekt rapport van de wereldvoetbalbond waaruit de Engelse krant Guardian citeert. Het bewijs van Bin Hammams omkooppogingen is "uitgebreid, overtuigend en overweldigend'. De inmiddels opgestapte Jack Warner wordt als "medeplichtige van corruptie" omschreven.

Volgens het rapport van de ethische commissie van de FIFA, op basis waarvan Bin Hammam en Warner eind mei geschorst werden, organiseerden de twee een bijeenkomst voor de leden van de Caribische voetbalbond CFU. Alle aanwezigen kregen daar een envelop met veertigduizend dollar, een kleine 28 duizend euro, meldden getuigen.

De getuigenverklaringen waren volgens de ethische commissie 'geloofwaardig en consequent'. Een van de aanwezigen, Fred Lunn van de Bahama's, nam zelfs een foto van het geld voordat hij de envelop teruggaf.

Volgens de Guardian werd het rapport, waarin Warners verklaringen op de hoorzitting van de ethische commissie op 29 mei als onvoldoende werden weggezet, op 14 juni naar Warner toegefaxt.

Drie dagen later maakte de man van Trinidad, die zowel voorzitter van de CFU was als van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond Concacaf, zijn afscheid van de FIFA bekend. De voetbalbond staakte daarop het onderzoek naar misdragingen door Warner.

Perrons Eindhoven dicht voor arrestatie

Door de aanhouding van een 22-jarige man uit Helmond moest het station in Eindhoven woensdagmiddag tot twee keer toe voor een groot deel worden afgesloten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in zijn woonplaats afgelopen zaterdag, meldt de politie. Bij het incident raakte een 32-jarige plaatsgenoot gewond.

De politie had informatie binnengekregen dat de man in een trein van Maastricht naar Eindhoven zat. Daarop werd besloten hem bij zijn aankomst in Eindhoven aan te houden. Omdat de verdachte mogelijk vuurwapengevaarlijk was, werd uit voorzorg besloten onder meer de perrons 2, 3, 4 en 5 meerdere keren af te sluiten.

Uiteindelijk kon de Helmonder zonder veel moeite worden aangehouden op een perron. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Perceel van Joseph Goebbels te koop

Een lap grond op het chique eiland Schwanenwerder bij Berlijn, dat ooit de thuisbasis was van nazi-propagandaminister Joseph Goebbels, staat te koop. Goebbels woonde van 1936 tot 1943 met zijn gezin op het eiland.

Er is geen minimumprijs voor het perceel van 6440 vierkante meter. "De markt zal bepalen wat de grond waard is", zei Irina Dähne, een woordvoerster van de makelaar die de grond namens de stad Berlijn verkoopt, woensdag.

Berlijn kan echter te allen tijde besluiten de grond niet te verkopen als het meent dat het hoogste bod te laag is. Ook kan de verkoop worden geblokkeerd als het vermoeden bestaat dat de koper van plan is Goebbels te verheerlijken. "We willen elke associatie met de nazi's vermijden", aldus Dähne. "We kunnen en zullen nee zeggen. Niemand wil hier een rechtse kliek hebben."

Aan het einde van de negentiende eeuw werd Schwanenwerder voor het eerst ontwikkeld en betrokken door rijke, veelal joodse, gezinnen. Kort nadat de nazi's in Duitsland aan de macht waren gekomen hing de plaatselijke afdeling van de SA een hakenkruisvlag aan de watertoren om de joodse bevolking te intimideren.

Na de vlucht van de oorspronkelijke bevolking namen de nazi's hun intrek. Veel hooggeplaatste nazi's, onder wie Hitlers architect Albert Speer en zijn persoonlijke arts Theodor Morell, verhuisden naar Schwanenwerder. Hitler heeft zelf nog gespeeld met het idee om er naartoe te verhuizen, maar zag er uiteindelijk vanaf.

Goebbels kocht zijn perceel in 1936 van het hoofd van de Deutsche Bank, aldus Sabine Weissler, een van de onderzoekers die zich bezighoudt met de geschiedenis van het eiland. Hij woonde er met zijn vrouw Magda en hun kinderen tot 1943, waarna ze naar een villa buiten Berlijn verhuisden. Aan het eind van de oorlog keerde hij terug naar het eiland.

"Daarna verhuisde hij naar de Führerbunker, en iedereen weet wat daarna gebeurde", zei Weissler, in een verwijzing naar de moord van Goebbels en zijn vrouw op hun zes kinderen, en de daaropvolgende zelfmoord van het stel.

Na de oorlog werd het huis eerst geplunderd door het Rode Leger van de Sovjetunie, en later door de Amerikanen. De villa is uiteindelijk met de grond gelijk gemaakt.


Perceel van Joseph Goebbels te koop (Foto: Novum)

Gewilde Janko: "Ik blijf gewoon bij Twente"

Marc Janko blijft naar eigen zeggen gewoon actief bij FC Twente. De Oostenrijker staat in de belangstelling van clubs uit Engeland, Spanje en Italië.

Met name het Italiaanse Bologna zou nadrukkelijk geïnteresseerd zijn in de boomlange spits van Twente. Janko is echter niet bezig met een vertrek uit Enschede. "Ik blijf gewoon bij Twente. Maandag ben ik op de training", zei de gewilde Oostenrijks international tegen TC Tubantia.

Janko verloor in de tweede seizoenshelft zijn basisplaats aan Luuk de Jong, die van de inmiddels vertrokken Michel Preud'homme de voorkeur kreeg in de spits. Janko hoopt met de komst van Co Adriaanse, waarmee hij al samenwerkte bij Red Bull Salzburg, zich weer in de basis te spelen.
De spits kwam vorig seizoen over vanuit Oostenrijk, waar hij onder Adriaanse in één seizoen 39 doelpunten wist te scoren. Janko speelde ondanks zijn reserveplaats een belangrijke rol bij Twente in het afgelopen. In de bekerfinale tegen Ajax maakte hij de winnende treffer (3-2).

Dode bij schietpartij Amsterdam Zuidoost

Bij een schietpartij in Amsterdam Zuidoost is woensdagmiddag een man om het leven gekomen. Het gaat om een 21-jarige Amsterdammer. De man was neergeschoten op het Sophie Redmondplein. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt een woordvoerder van de politie.

De schietpartij vond omstreeks 16.15 uur op straat plaats. Aanvankelijk werd gesproken over twee slachtoffers. Een ander slachtoffer zou zich bevinden op de Rosa Luxemburgstraat, maar daar bleek geen sprake van te zijn. Bij meldingen over dezelfde man waren twee verschillende straatnamen doorgegeven.

De schutter of schutters zijn nog voortvluchtig. Het motief voor het schietincident is nog onduidelijk.

Maandagmiddag vond ook al een schietpartij plaats in Zuidoost. Toen raakte een man zwaargewond bij een schietincident bij de Hakfort aan de Karspeldreef. De politie meldde na dit incident dat er meerdere verdachten waren, maar dat nog niemand was aangehouden.

[Upd] F1-bazen eens over invoering V6-turbo

Het lijkt er op dat de 1,6 liter viercilinder turbomotoren er niet gaan komen in de Formule 1. In plaats daarvan vergadert de Formule 1-commissie vandaag over een nieuw voorstel. In plaats van 2013 zou er vanaf een jaar later geracet moeten gaan worden met een 1,6 liter zescilinder turbomotor.

Volgens Autosport hebben de motorenleveranciers overeenstemming bereikt over het plan en zijn ze hiermee naar de Formule 1-commissie gestapt. Het is de verwachting dat de teams met de plannen in zullen gaan stemmen omdat deze er voor zorgen dat alle huidige leveranciers in de sport actief blijven. Voor FIA-president Jean Todt is belangrijk dat het Kinetic Energy Recovery System in de nieuwe plannen overeind blijft.

Als de teams de nieuwe plannen unaniem steunen dan kan de Formule 1-commissie naar de FIA stappen om de World Motor Sport Council te laten stemmen over de plannen. De verwachting is dat deze dan mee zal gaan met het nieuwe besluit.

Update 20:20 uur

De Formule 1-bazen hebben vandaag ingestemd met de plannen om de invoering van de nieuwe motoren in de Formule 1 uit te stellen tot 2014. Ook zijn ze akkoord gegaan met de introductie van de zescilinder 1,6 liter turbomotor in plaats van een viercilinder variant van deze krachtbron.

Omdat alle partijen nu achter dit compromis staan lijkt de instemming van de World Motor Sport Council van de FIA met deze plannen slechts een formaliteit te zijn.

Limburgse vrouw vermist in Spanje

Een Limburgse vrouw wordt sinds vorige week donderdag vermist in Spanje. De vrouw vertrok vorige week dinsdag voor een tiendaagse reis naar het Spaanse Malaga. Donderdagavond stuurde zij nog een sms naar haar kinderen, sindsdien is niets meer van haar vernomen, meldt de familie van de vrouw.

De 48-jarige vrouw heeft donderdag ingecheckt in een hotel in Nerja in de Spaanse provincie Malaga. Die dag zijn haar creditcard en pinpas voor het laatst gebruikt. De hotelkamer is tot en met donderdag vooruit betaald. De koffer van de vrouw staat nog op haar hotelkamer, maar het bed van de Limburgse is al dagen onbeslapen.

De familie van de vrouw maakt zich grote zorgen. "Ze zou nooit zo lang geen contact zoeken." De vermiste Limburgse is in goede gezondheid op vakantie gegaan, aldus de familie. De zoon en ex-man van de Limburgse vliegen woensdag naar Malaga om ter plekke een zoektocht te beginnen.

Alle officiële instanties in Nederland en Spanje zijn op de hoogte van de vermissing.

Bandjar langer bij RKC

Na Karim Bridji heeft ook Sigourney Bandjar zijn aflopende verbintenis bij RKC Waalwijk met één seizoen verlengd. De rechtervleugelverdediger begint zodoende aan zijn tweede seizoen in Waalwijkse dienst.

"Sigourney is een rechtervleugelverdediger met ervaring in de Eredivisie", zegt hoofdscout Janus van Gelder van RKC. "Daarnaast heeft hij een goede mentaliteit en is hij een echte teamspeler. Ik ben blij dat wij hem langer aan de club kunnen binden."

"Toen ik een jaar geleden bij RKC kwam, sprak ik de ambitie uit met deze club in de Eredivisie te willen spelen. Ik ben blij dat dat is gelukt en heb nu al zin in onze eerste competitiewedstrijd. Spelen op het hoogste niveau, dat motiveert me", vertelt Bandjar (26), die verdeeld over zeven seizoenen in het betaalde voetbal 170 competitiewedstrijden als prof speelde.

Christelijke school weigert gepiercet meisje (13)

Een 13-jarig meisje was door het dolle heen toen bleek dat ze was toegelaten op de prestigieuze Grenadjär School in Örebro. Bij inschrijving werd het meisje alsnog geweigerd door de christelijke school. Het Zweedse tienermeisje heeft namelijk een neuspiercing.

"Terwijl wij de inschrijfpapieren invulden, zei de directrice dat mijn dochter niet welkom was op hun school", schreef de moeder van het meisje in haar klacht aan de Schoolinspectie. "Haar neuspiercing werd vergeleken met tatoeages en korte rokjes."

Volgens de kledingvoorschriften van de door de overheid gefinancierde, privaat beheerde school zijn tatoeages, piercings en T-shirts met racistische leuzen verboden. Volgens de directrice is het schoolbeleid te billijken aangezien alle leerlingen 15 jaar en jonger zijn. "Piercings laat je maar thuis", verklaart rectrix Yvonne Wirhall. "Zoiets doe je maar als je ouder bent."

De moeder van het meisje heeft schijt aan de kledingvoorschriften en heeft een klacht ingediend bij de Schoolinspectie. De christelijke school zal zich op 7 juli moeten verantwoorden. Indien de moeder in het gelijk worden gesteld, zal Wirhall het kledingbeleid van de school aanpassen.

Clement: "Zege maakt mij weer volwaardig renner"

Stef Clement wist eerder vandaag voor de vierde keer Nederlands kampioen tijdrijden te worden. De Rabobank-renner sloot daarmee een zware periode af, nadat hij lang geblesseerd was geweest. Clement was na afloop ook duidelijk emotioneel.

"Dat dit Nederlands kampioenschap voor mij een breekpunt in mijn loopbaan zou worden, daar was ik al mee bezig vanaf het moment dat ik mijn lijf negen maanden geleden voor het eerst weer volledig mocht belasten," zei Clement tegen het ANP. "Het herstel verliep gestaag maar ook langzaam. Ik had het geluk dat ik de Ronde van Italië mocht rijden nadat twee ploeggenoten op het laatste moment verstek moesten laten gaan. Een dergelijke grote ronde had ik gewoon nodig om weer de inhoud te krijgen om hier voor de titel te kunnen gaan. En die zege maakt dat ik me weer echt volwaardig renner voel."

"Mijn contract bij Rabobank loopt aan het einde van het jaar af en van dat inkomen moet toch mijn hele gezin leven. Dan is een Nederlandse titel dus heel welkom."

Clement wilde zich ook nog laten zien met het oog op de Olympische Spelen. De wielrennen wil daar graag schitteren in de olympische tijdrit. "Waar renners als Lars Boom, Jos van Emden en Lieuwe Westra zich telkens opnieuw wisten te tonen de afgelopen periode, bleef het rond mij natuurlijk heel stil. Ikzelf begreep ook dat ik me nodig eens moest laten zien om dat project van de Olympische Spelen mogelijk te maken. Garanties heb ik er niet mee, maar ik ben in ieder geval weer in de picture als specialist voor een lange tijdrit."

[Upd] Ferrer weg als coach Vitesse

Voetbalclub Vitesse begint de voorbereiding op het seizoen 2011/2012 met Stanley Menzo voor de groep. De Nederlandse oefenmeester wordt voorlopig verantwoordelijk voor de eerste selectie, terwijl de contracten van hoofdtrainer Albert Ferrer en zijn assistent Albert Capellas per 1 juli formeel opgezegd zijn.

Met Ferrer aan het roer wisten de Arnhemmers vorig jaar ternauwernood de nacompetitie te ontlopen. Over de toekomst van de Spanjaard is nog geen besluit genomen, maar directeur Paul van der Kraan sluit niet uit dat de Spanjaard toch mag blijven. Hierover zal in de komende dagen meer duidelijkheid worden verschaft.

Menzo en keeperstrainer Raimond van der Gouw zullen volgende week bij de eerste training in ieder geval op het veld staan. Menzo had nog een doorlopend contract en Van der Gouw tekende bij tot 2013.

Update 19:21 uur

Vitesse en trainer Albert Ferrer gaan niet met elkaar verder. De club en de Spaanse coach kunnen het niet eens worden over het te voeren beleid. Ferrer volgde in november 2010 Theo Bos op als coach van de club uit Arnhem.

Man berooft bank voor gezondheidszorg

Richard James Verone heeft een bank overvallen in North Carolina in de Verenigde Staten. Daar heeft hij de bankbediende maar liefst één dollar afhandig gemaakt.

Hij ging vervolgens rustig even ergens zitten om op de politie te wachten. Deze daad heeft hij gedaan om zo in de gevangenis terecht te komen om daar gratis gezondheidszorg te krijgen.

"Ik zit logisch in elkaar en dat was voor mij logisch," zo verklaard Verone. "Als het manipulatie heet, aangezien ik dit uit noodzaak deed om gezondheidszorg te krijgen, dan manipuleer ik dan maar de rechtbank om gezondheidszorg te krijgen."

Hughton nieuwe trainer Birmingham City

Chris Hughton zwaait komend seizoen de scepter bij Birmingham City. Dat meldt de club uit het Engelse Championship, het tweede profniveau in Engeland, vandaag. De 52-jarige Ier volgt Alex McLeish op, die vorige week zijn ontslag indiende om vervolgens de controversiële overstap te maken naar stadgenoot en aartsrivaal Aston Villa.

Hughton werd eind 2010 op straat gezet door Newcastle United, ondanks redelijke resultaten. De voormalig assistent-trainer had de Magpies het jaar daarvoor in één seizoen teruggeloodst naar de Premier League. Eerder was hij als assistent actief bij onder meer Tottenham Hotspur en het Ierse nationale team.

Birmingham City degradeerde afgelopen seizoen op de laatste speeldag uit de Premier League. Omdat de Blues de League Cup wonnen, spelen ze wel Europees voetbal.


Hughton nieuwe trainer Birmingham City (Foto: Novum)

Rath kopieert kür Gal met Totilas

Matthias Rath won afgelopen zondag het Duits kampioenschap bij de dressuurruiters. Hij pakte daarmee zijn eerste prijs met het superpaard Totilas, die tot voor kort bereden werd door de Nederlander Edward Gal. Na afloop is er nogal wat consternatie uitgebroken, nadat bleek dat Rath de kür op muziek van Gal compleet gekopieerd had.

Het enkele verschil was dat de Duitser de oefening had gespiegeld met datgene wat Gal en Totilas vorig jaar op het WK in Kentucky lieten zijn. Rath gaf achteraf toe dat hij de oefening had gekopieerd, omdat hij vond dat het te moeilijk was om binnen een half jaar een nieuwe kür op papier te zetten en te oefenen met het paard.

Rath krijgt nu, ook vanuit eigen land, de hele dressuurwereld over zich heen. De Duitsers zijn kwaad over dat Rath een gebrek aan originaliteit vertoont met het paard dat dik 10 miljoen euro kostte. Overigens scoorde de combinatie wel goed met de kür; ze kregen 85,55% toebedeeld. Dat is overigens nog tussen de 5 en 7% lager dan dat Gal met Totilas kon neerzetten.

Harry Potter tovert Kinect weg

Abracadabra, Hocus Pocus, Poef en weg was die. Electronic Arts heeft besloten geen Kinect te ondersteunen in het aankomende Harry Potter-avontuur Harry Potter and the Deathly Hollows part 2. De game moet zo dicht mogelijk bij de sfeer van de film blijven en Kinect past daar niet in.

Daarnaast willen ze ook niet te veel moeite in iets steken als dit van andere dingen gaat afleiden. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 zal 15 juli uitkomen voor PC, PS3, Xbox 360, DS en Wii. Het eerste deel van Harry Potter and the Deathly Hallows bevatte een speciale Kinect game-modus.

Boonen zeker tot 2013 bij QuickStep

Tom Boonen blijft in elk geval tot 2013 bij QuickStep. De voormalig wereldkampioen kwam woensdag een contractverlenging met de Belgische ploeg voor twee seizoenen overeen. In het nieuwe contract is ook een optie voor nog een seizoen opgenomen. De 30-jarige klassiekerspecialist rijdt al sinds het begin in 2003 voor de ploeg van ploegbaas Patrick Lefevere.

Lefevere is dan ook blij dat Boonen blijft. "De geschiedenis van ons team is nauw verbonden met Toms geschiedenis. Ons team groeide dankzij Tom net zoals zijn prestaties en zeges het resultaat zijn van de inspanningen van de ploeg." Boonen zelf stelt dat QuickStep hem een vertrouwde omgeving biedt. "Ik voel me hier goed, het is als familie."

Boonen won onder meer zes touretappes en een keer de groene trui. Daarnaast schreef hij twee keer de Ronde van Vlaanderen en drie keer Parijs-Roubaix op zijn naam.

Clement opnieuw de sterkste tegen de klok

Stef Clement is voor de vierde maal Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De 28-jarige Brabander legde de 46.4 kilometer in Veendam af in 56.32 minuten. Jens Mouris (Vacansoleil) legde beslag op het zilver, maar moest bijna een minuut toegeven op de ontketende Raborenner.

Martijn Keizer, ploeggenoot van Mouris, behaalde het brons, voor collega Lieuwe Westra. De Fries moest met een seconde achterstand op Mouris genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats. Joost Posthuma van Leopard Trek werd vijfde.

Suïcidale puber gered door kussende vreemdelinge

Een 16-jarige Chinees, die zichzelf om het leven wilde brengen, is op een bizarre manier van zijn wanhoopsdaad afgeholpen. De jongen is gered door een 19-jarige vrouw die zich voordeed als zijn vriendin. Vervolgens pakte de vreemdelinge hem vol op de bek.

De jongen is depressief geraakt wegens familieomstandigheden. Op een dag besloot hij op een voetgangersbrug te klimmen om er vervolgens af te springen.

De 19-jarige vrouw was getuige van de zelfmoordpoging en besloot de puber te redden. De vrouw, die werkzaam is als receptioniste in een hotel, loog tegen de omstanders dat zij zijn vriendin was. Ze mocht doorlopen en ging naar de jongen toe.

In plaats van de jongen op andere gedachten te brengen, zoende ze hem vol op de mond. Dit gaf reddingswerkers de gelegenheid een eind te maken aan het drama. De jonge vrouw heeft aan Chinese media laten weten dat zij 'de jongen de dwaasheid van zijn daden wilde laten inzien, zoals zij zelf ook ooit heeft gedaan'.


Een filmpje over de bewuste reddingsactie

Wet erdoor: strengere eisen cookies

De Tweede Kamer is woensdag akkoord gegaan met de nieuwe Telecomwet. Daardoor is ook formeel vastgelegd dat er strengere eisen worden gesteld aan websites voor het plaatsen van cookies op de computer van de internetgebruiker.

Met cookies worden gegevens over het surfgedrag en persoonlijke voorkeuren van internetgebruikers geregistreerd. Vanuit de internetbranche is heftig geprotesteerd tegen strengere eisen voor cookies. Nederland zou doorslaan met de privacyregels. Internetters zouden dan bovendien heel vaak moeten klikken om toestemming te geven voor cookies.

Door het aangenomen voorstel van PvdA en PVV mogen de cookies straks alleen geplaatst worden als hiervoor ondubbelzinnig toestemming is gegeven.

Telecomwet erdoor, strengere eis aan cookies
Telecomwet erdoor, strengere eis aan cookies (Foto: ANP)

Lara moest 'echt' zijn in nieuwe Tomb Raider

Lara Croft: we kennen haar als sexy pin-up girl uit de Tomb Raider-franchise. Ooit was het niks anders dan een mooi plaatje in een spannende reeks games. Het team achter de nieuwe Tomb Raider vond dat het tijd was voor een revamp van de dame in kwestie. Noah Hughes, creative director van Crystal Dynamics zei tegen Spong dat het belangrijk was om Lara 'echt' te maken.

Dit 'echt' maken heeft vooral te maken met de voorgeschiedenis van de dame. Hughes vertelt het volgende:

"We felt that it was very important to make her real, and forge her into the heroine that she'll become. Both of those really required her to go through an intense ordeal, to transition from the young and naive archaeologist and become the Tomb Raider. You have to assume that there's some trials and tribulations over the course of that.

"So, we started with that, and ultimately the boundary was ‘what delivers on those needs, of making her feel a human and forging her into a hero without being gratuitous. So that's where the line is: come at it from the goal space and stop at gratuitous."

Het gehele interview wordt later in de week vrijgegeven en zal meer informatie bevatten over de nieuwe Tomb Raider. De game zal speelbaar zijn op Xbox 360 en PlayStation 3 en staat gepland voor een release in 2012. 

FIFA 12 komt in september

Electronic Arts heeft vandaag bevestigd dat FIFA 12 op 30 september hier in Europa uit zal komen. De game komt naar PC, Xbox 360, Wii, PS3, PSVita, 3DS, PSP, PS Xperia Play, PS2 en iOS. Volgens EA zal de PC-versie dit keer technisch gelijk zijn aan de console-versies.

Naast de standaard retail-versie van het spel zal er ook een 'ultimate edition' van het spel komen. Met deze editie krijg je toegang tot 24 downloads die in het jaar na verschijnen van het spel uitkomen. In deze downloads zitten updates van teams, spelers en conditie. De game komt 30 september hier uit en 27 september in Amerika als FIFA Soccer 12.

Vliegtuig kan dijkinspecteur niet vervangen

Het met het blote oog inspecteren van veenkaden kan niet worden vervangen door het maken van beelden door een onbemand vliegtuigje van de landmacht. Visuele inspectie door dijkinspecteurs is toch echt de beste manier om de conditie van kaden in de gaten te houden, meldt het Hoogheemraadschap van Delfland woensdag.

Begin juni inspecteerde een onbemand vliegtuigje van de landmacht voor het eerst bij wijze van proef veendijken in Delfland. Doel was te onderzoeken of met video- en infraroodopnamen scheuren en natte plekken in de kaden worden herkend. Delfland is op zoek naar effectieve en efficiënte manieren voor de dijkinspecties.

De gegevens van de vluchten zijn naast die van de reguliere visuele inspecties gelegd. Hieruit bleek dat scheuren nauwelijks zichtbaar waren. Wel waren met de infraroodopnamen natte plekken ontdekt. De beelden bevestigden echter slechts de waarnemingen van dijkinspecteurs. Nieuwe informatie leverden de beelden niet op. "De inspectie vanuit de lucht kan de visuele inspecties daarom niet vervangen", aldus het hoogheemraadschap.

Kamerdebat redt strippenkaart niet

De strippenkaart is definitief op z'n retour. Dat is de uitkomst van het debat woensdag in de Tweede Kamer. Een aantal fracties (GroenLinks, PvdA en SP) wilden het papieren reisbewijs langer dan gepland behouden omdat zijn opvolger, de ov-chipkaart, nog veel kinderziektes heeft. Lang leek de PVV mee te zullen stemmen met de oppositiepartijen, maar de gedoogpartij haakte toch af.

Door deze uitkomst van het debat kan de strippenkaart binnenkort op meer plaatsen aan de wilgen worden gehangen. Tot dusver konden ov-reizigers in de stadsregio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland niet meer 'stempelen'. Per 30 juni wordt de strippenkaart afgeschaft in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Zeeland en Limburg volgen per 7 juli.

Sucker Punch zoekt hulp voor 'next big thing'

Sucker Punch, makers van de PlayStation 3 hit-franchise inFAMOUS, heeft vacatures openstaan voor hun "next big thing". De developer is op zoek naar een senior producer, een lead sound designer en een senior game designer. Een gedetailleerde vacature laat zien dat ook nu weer exclusief voor PlayStation 3 ontwikkeld wordt.

Al eerder heeft Sucker Punch laten weten dat ze met een nieuw PS3-exclusive IP bezig zijn. Dit nieuwe IP zou los staan van hun gevestigde franchises (Sly Cooper, inFAMOUS) en hoogstwaarschijnlijk is de zoektocht naar nieuwe mensen verwant met dit IP. We houden jullie op de hoogte.

infamous

Recordaantal miljonairs in de wereld

Het wereldwijde aantal miljonairs is vorig jaar met 8,3 procent toegenomen tot een record van 10,9 miljoen ten opzichte van 2009. In Nederland steeg het aantal miljonairs met 10,2 procent tot een record van 134.100. Dat blijkt uit het World Wealth Report van Bank of America, Merrill Lynch en Capgemini dat woensdag werd gepubliceerd.

Het totale vermogen van de miljonairs kwam vorig jaar uit op wereldwijd 42.700 miljard dollar (29.688 miljard euro). Dat is een stijging van 9,7 procent en het hoogste niveau ooit gemeten. Het toegenomen vermogen is vooral te danken aan het herstel van de wereldeconomie, de stijgende beurskoersen en grondstoffenprijzen en groei van de vastgoedmarkt.

Vooral in Azië nam het aantal miljonairs flink toe, met een groei van 9,7 procent tot 3,3 miljoen. In Noord-Amerika ging het aantal mensen met een besteedbaar vermogen van minstens 1 miljoen dollar met 8,6 procent omhoog tot 3,4 miljoen en in Europa met 6,3 procent tot 3,1 miljoen.

Recordaantal miljonairs in wereld
Recordaantal miljonairs in wereld (Foto: ANP)

Kamer stemt eindelijk voor netneutraliteit

Nadat de stemming over de nieuwe telecomwet twee keer werd uitgesteld, schaarde de Tweede Kamer zich woensdag unaniem achter het voorstel. Daarmee is Nederland het eerste Europese land en na Chili het tweede land ter wereld dat de netneutraliteit wettelijk verankert.

Dat houdt in dat providers geen heffing mogen invoeren op diensten als Skype en Whatsapp. Dankzij de wet worden ook strengere eisen gesteld aan het gebruik van zogeheten cookies. Met deze bestandjes kan het surfgedrag van internetters in kaart worden gebracht.

De Tweede Kamer stemde dinsdag abusievelijk in met een uitzondering op de netneutraliteit. De PvdA stemde per ongeluk vóór een amendement van SGP en CDA waardoor providers websites met bijvoorbeeld porno en geweld mogen blokkeren als abonnees daar om vragen.

Voorafgaand aan de stemming van woensdag kondigde PvdA-Kamerlid Martijn van Dam aan dat hij met een voorstel komt om deze maas snel weer uit de wet te halen.

'Game of Thrones was toevalstreffer'

Cyanide Montreal heeft met veel geluk de licentie in handen gekregen voor de boekenserie Game of Thrones. Dat zegt studiobaas Yves Bordeleau in een interview met gamevakblad Control. Het contract werd gesloten nog voordat in de zomer van 2009 bekend werd dat de Amerikaanse televisiezender HBO een serie zou produceren rond de boeken van George R.R. Martin.

Dankzij de gelukstreffer brengt Cyanide dit jaar spellen op de markt die aansluiten bij de televisieserie, die inmiddels erg succesvol is. Elke aflevering trekt gemiddeld 2,4 miljoen kijkers.

"We konden onze oren niet geloven", zegt de studiobaas tegen Control over het moment dat de televisieserie een grote hit bleek te zijn in de Verenigde Staten. De gamestudio wil het strategiespel Game of Thrones: Genesis, gebaseerd op de boeken, dit najaar uitgeven voor de pc.

Het eerste seizoen van de televisieserie Game of Thrones is dit weekend in de Verenigde Staten na tien afleveringen afgesloten. HBO heeft al bekendgemaakt een tweede seizoen te produceren.

In de fantasyserie, met een Middeleeuws tintje, strijden verschillende families om de troon. De koning heerst over de Zeven Koninkrijken van Westeros. Naast deze onderlinge strijd steken andere gevaren de kop op in het ijzige noorden en het oosten van het koninkrijk.


'Game of Thrones was toevalstreffer' (Foto: Novum)

[WBD] Date-Krumm bezorgt V. Williams overwerk

Venus Williams is als eerste doorgedrongen tot de derde ronde van Wimbledon. De als 23e ingeschaalde Amerikaanse speelde op het Centre Court in Londen een drie uur durende marathonpartij tegen de Japanse Kimiko Date-Krumm: 6-7 (6), 6-3 en 8-6.

Door het slechte weer kon in het begin van de middag alleen de partij op het Centre Court doorgang vinden. Date-Krumm had er zin in, want de 40-jarige Japanse stond binnen een mum van tijd 5-1 voor in de eerste set. Williams knokte zich terug tot 6-6, maar moest de tiebreak alsnog aan Date-Krumm laten.

In de tweede set plaatste de 31-jarige Williams een snelle break die ze vast wist te houden. Ook in het derde bedrijf pakte de Amerikaanse een snelle break, maar Date-Krumm vocht zich terug. De Japanse moest echter in de veertiende game haar opslag en hiermee de partij toch inleveren. Williams speelt in de volgende ronde tegen de Spaanse Maria Jose Martinez Sanchez of. de Roemeense Monica Niculescu.

Bosniër Halilhodzic bondscoach Algerije

Vahid Halilhodzic is de nieuwe bondscoach van Algerije. De 58-jarige Bosniër tekent in het Noord-Afrikaanse land een contract voor drie jaar. Dat meldt de Algerijnse voetbalbond FAF woensdag. Hij volgt Abdelhak Benchikha op, die zijn ontslag indiende na een 4-0 nederlaag tegen Marokko in de strijd om kwalificatie voor het Afrikaans kampioenschap.

De FAF heeft Halilhodzic ten doel gesteld zich met Algerije te plaatsen voor de komende twee edities van de African Cup of Nations. Daarnaast moet het land zich plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië.

Halilhodzic leidde Dinamo Zagreb afgelopen seizoen naar de dubbel in Kroatië. De Bosniër leidde Ivoorkust naar het WK van 2010, maar werd enkele maanden voor aanvang van het toernooi op straat gezet. Eerder stond hij aan het roer bij het Turkse Trabzonspor en had hij in Frankrijk de leiding over Paris Saint-Germain, Stade Rennes en Lille OSC.

Superleague Formula niet naar Smolensk

De organisatie van de Superleague Formula race in Smolensk heeft het evenement af moeten gelasten. De reden hiervoor is dat het circuit niet op tijd gereed is voor de wedstrijden in september. De Superleague zou de eerste raceklasse worden die Rusland met een kampioenschapsrace aan zou doen.

"Het is erg teleurstellend voor onze kalender dat we in 2011 geen bezoek kunnen brengen aan de Smolensk Ring. We hebben het circuit enkele keren bezocht met een paar mensen en er werd goede vooruitgang geboekt. We zijn gebonden aan beslissingen die de circuitorganisatie maakt en die moeten die respecteren," zei de baas van de Superleague Formula Rob Webb. "We hebben al andere opties aangeboden gekregen voor circuits in Rusland en die zijn we nu aan het onderzoeken. Hopelijk kunnen we de Smolensk Ring weer in 2012 op onze kalender plaatsen."

Film over zangeres Shirley Bassey in de maak

Het leven van Dame Shirley Bassey wordt verfilmd. De BBC maakt een film over de Welshe zangeres, meldt de Britse omroep woensdag. Het drama gaat over de armoedige jeugd van Bassey die later wereldberoemd werd.

De 74-jarige Bassey is in Cardiff in Wales geboren als kind van een Britse moeder en een Nigeriaanse vader. De zangeres ging op 15-jarige leeftijd van school af om te gaan werken in een fabriek. Een jaar later kreeg ze haar eerste platencontract. Bassey is bekend van nummers als Goldfinger en This Is My Life.

De zangeres kreeg op 17-jarige leeftijd een dochter, die de eerste negen jaar van haar leven werd opgevoed door de zus van Shirley. Toen bekend werd dat de zangeres de moeder was van het meisje, ontstond er een schandaal. Haar tweede dochter Samantha overleed in 1985 op 21-jarige leeftijd nadat ze verdronk in een rivier.

De biografische film past perfect in het nieuwe tv-seizoen van de BBC, dat als thema 'gemixte culturen in Groot-Brittannië' heeft. De film over Shirley Bassey zal te zien zijn op de BBC 2. Wanneer de film wordt uitgezonden, is onbekend.


Film over zangeres Shirley Bassey in de maak (Foto: Novum)

Man updatet Facebook tijdens gijzelneming

Precaire situaties hoeven geen belemmering te zijn om je sociale netwerk bij te houden of zelfs uit te breiden. Tijdens een gijzelneming in een motel in het stadje Ogden, Utah berichtte Jason V. zijn vrienden en kreeg hij adviezen en tips over zijn situatie.

Door nog onbekende reden ontaardde een bezoek van de man en een vrouw aan een motelkamer in een gijzelingssituatie. Tijdens de 16 uur durende belegering zag Jason kans meerdere Facebook-berichten te posten en de reacties te lezen.

Zijn vrienden adviseerden hem de gijzeling te beeindigen, moedigden hem aan of meldden hem locaties en mogelijke intenties van de omsingelende agenten. Ook kreeg hij twaalf nieuwe vriend-verzoeken.

In een van zijn posts plaatste hij een foto van zijn gezelschapsdame en zichzelf met als onderschrift: "Een lekkere gijzelaar, niet waar?" Zijn laatse bericht kwam vlak voor de inval: "Zit nu midden in de confrontatie, nogal naar maar ik ben op alles voorbereid."

Bij de inval besloot de Amerikaan zichzelf in de borst te schieten. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Of zijn Facebook-vrienden die hem tips stuurden vervolgd kunnen worden wordt nog onderzocht.

Film: The Trip

Voor de tweede keer werken de twee grote Britse televisiepersoonlijkheden Steve Coogan en Rob Brydon samen aan een film. Beide acteurs dragen al improviserend de film met de meest bijzondere imitaties van een groot aantal bekende acteurs. Daarnaast bevat de film talloze intelligente dialogen die met name door de tegengestelde karakters van het duo interessant zijn. Het is alleen jammer dat het dramatische deel niet volledig kan overtuigen.

EU beboet Pools telecombedrijf

De mededingingswaakhond van de Europese Unie heeft het Poolse telecombedrijf Telekomunikacja Polska een boete van 127,55 miljoen euro gegeven. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De telecomprovider stond niet toe dat andere internetaanbieders gebruikmaakten van hun netwerk.

Tussen augustus 2005 en oktober 2009 gebruikte Telekomunikacja Polska verschillende tactieken om de toetreding van concurrerende aanbieders te voorkomen of te vertragen. Volgens richtlijnen van de EU moeten netwerkbeheerders hun netwerk echter openstellen voor concurrenten.

"De Europese Commissie kan niet toestaan dat de ontwikkeling van het internet en de digitale economie in gevaar wordt gebracht door concurrentiebeperkende praktijken", aldus Joaquin Almunia, Eurocommissaris voor mededinging.

In januari 2010 had slechts dertien procent van de Poolse huishoudens toegang tot breedbandinternet. Dat is ver onder het EU-gemiddelde.

Trulli zinspeelt op afscheid

Jarno Trulli zinspeelt op zijn afscheid uit de Formule 1. De 36-jarige Italiaan heeft bij Team Lotus nog een contract tot het eind van het jaar, maar heeft het bij zijn huidige werkgever momenteel minder naar zijn zin, omdat hij nog steeds worstelt met de auto en hierdoor niet het maximale er uit kan halen.

"Misschien is het straks tijd om de Formule 1 te verlaten en ergens anders te gaan racen. IndyCar trekt me niet zo, maar wellicht is de 24 uur van Le Mans wat, mits ik voor een goed team kan rijden. Ik ben daar nu echter nog niet mee bezig. Dat komt later nog wel," zei Trulli tegen La Gazetta dello Sport.

De Italiaan heeft in de Formule 1 nog steeds problemen met de stuurbekrachtiging. "Zolang ik geen goede feedback krijg van het stuur, blijf ik het moeilijk hebben in deze auto. Ik ben iemand die heel precies rijd en heb nu erg veel moeite om te voelen waar de limiet ligt. Het is alsof ik met een blinddoek op aan het rijden ben."

Stoppen met roken uit basispakket

Programma's om te stoppen met roken verdwijnen volgend jaar definitief uit het basispakket. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) krijgt hiervoor steun van VVD, CDA en PVV. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Therapieën om te stoppen met roken zitten pas sinds begin dit jaar in het pakket. Schippers wil ze nu alweer schrappen omdat ze moet bezuinigen. Vrijwel alle oppositiepartijen vinden dat kortzichtig. "Dit kost duizend levens per jaar", stelde SP-Kamerlid Renske Leijten. "Dom en onzorgvuldig", oordeelde ook ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

De coalitiepartijen verdedigden de maatregel. "Dit hoeft niet in het basispakket, want degene die stopt met roken profiteert er zelf het meeste van. Hij leeft langer en hoeft niet meer dagelijks dat pakje sigaretten te kopen", zei VVD-Kamerlid Anne Mulder.

"Ik zie echt niet in waarom je niet-rokende buurman moet meebetalen als jij wilt stoppen met roken", zei Schippers. "De kosten zijn de drempel niet. Niets is zo lucratief als stoppen met roken. En je wordt er nog gezonder van ook." Ze zei voorlichting aan jongeren over de gevaren van roken wel te willen blijven financieren.

Verschillende oppositiepartijen stelden dat de rollator beter uit het basispakket kan. VVD en CDA zijn het daar eigenlijk mee eens, maar hebben met de PVV afgesproken dat de rollator in het pakket blijft. Het kabinet wilde de rollator vorig jaar ook al schrappen, maar de PVV stak daar toen een stokje voor.

Schippers schrapt verder maagzuurremmers en dieetadvisering uit het basispakket. Fysiotherapie wordt pas na twintig behandelingen vergoed, in plaats van de huidige twaalf. Ook krijgen huisartsen, verloskundigen en logopedisten lagere vergoedingen.


Stoppen met roken uit basispakket (Foto: Novum)

Vrouw sopt in bus; passagiers moeten uitstappen

Een vrouw heeft maandag in een bus in Wenen doodsangsten uitgestaan. Zij is kleddernat geworden tussen haar benen in de stadsbus. De vrouw was op een doorweekte stoel gaan zitten, waarna de buschauffeur de rit moest staken.

De vrouw bemerkte maandag dat haar kont kletsnat was geworden. Hierop riep zij de bestuurder om hulp, die vervolgens de geneeskundige dienst inschakelde. Dit heeft vervoersmaatschappij Wiener Linien vandaag laten weten.

Vorige maand raakte een 19-jarige man namelijk ernstig gewond toen hij op een nat stoeltje in een bus was gaan zitten. Iemand had de zetel doordrenkt met een bijtende vloeistof. Het slachtoffer moet nu een poosje op de blaren zitten.

Gelukkig bleek bij de vrouw niets aan de hand te zijn. De stoel bleek slechts kletsnat te zijn geworden door water. Het is nog niet bekend of de vrouw moet opdraaien voor de kosten wegens het uitvallen van de bewuste stadsbus.

Tien jaar voor aanvaller cartoonist Westergaard

Een Deens hof van beroep heeft woensdag de Somaliër Muhideen Mohammed Geelle tot tien jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan het inbreken in het huis van cartoonist Kurt Westergaard. Dinsdag werd Geelle al schuldig bevonden aan een terreuraanslag op Westergaard.

De rechtbank in Aarhus bevestigde een uitspraak van een lagere rechtbank die Geelle in februari al veroordeelde voor de aanslag. Geelle kreeg destijds negen jaar celstraf, maar de rechter legde daar dinsdag nog eens een jaar bovenop.

Geelle drong vorig jaar gewapend met een bijl Westergaards huis binnen, maar de cartoonist bleef ongedeerd. De Arabische wereld ziet in de tekenaar, die in spotprenten de draak stak met de profeet Mohammed, het vleesgeworden kwaad. De Deense autoriteiten hebben sinds Westergaards gewraakte prenten in 2005 verschenen naar eigen zeggen vele aanslagen op de cartoonist voorkomen.

DLC voor Fallout New Vegas vertraagd

Bethesda heeft vandaag bekendgemaakt dat de derde DLC voor Fallout: New Vegas, genaamd Old World Blues, op 19 juli beschikbaar zal zijn voor PS3, PC en Xbox 360. Dit is een maand later dan gepland, het was aanvankelijk de bedoeling dat we in juni al aan de slag konden met deze DLC.

Old World Blues is de derde DLC voor Fallout: New Vegas en hierin ga je naar The Big Empty waar een aantal pre-war wetenschappers zich verzameld hebben om te experimenteren met van alles en nog wat. De vierde, en laatste, DLC zou aanvankelijk in juli uitkomen, maar dit wordt nu later.

Fallout

'Fouten BP leidden tot olieramp'

Een opeenstapeling van fouten, gemaakt door het Britse olieconcern BP, heeft vorig jaar geleid tot de olieramp in de Golf van Mexico. Dat is de conclusie van een woensdag vrijgegeven onderzoek van de Zwitserse eigenaar van het olieplatform Deepwater Horizon, het bedrijf Transocean.

Volgens het rapport was de ontploffing van het olieplatform, op 20 april 2010, het gevolg van verschillende verkeerde beslissingen van BP. Zo zijn er onder andere fouten gemaakt bij het ontwerp en de bouw van de boorput, die het risico op een ongeluk hebben vergroot, aldus Transocean. De fouten zouden in de twee weken voor de ramp zijn gemaakt.

BP stelde eerder in een eigen rapport dat een scala aan fouten van diverse bedrijven ten grondslag lag aan de olieramp. Ook onderzoek van de Amerikaanse regering leidde tot de conclusie dat diverse bedrijven verantwoordelijk zijn voor de ramp.


'Fouten BP leidden tot olieramp' (Foto: Novum)

Vijftien jaar geëist voor Zeeuwse gifmoord

Tegen een 54-jarige vrouw uit Kattendijke is woensdag 15 jaar cel geëist voor het vergiftigen van haar man met een haargroeimiddel. Het Openbaar Ministerie in Middelburg acht bewezen dat de vrouw haar 60-jarige man met voorbedachten rade om het leven bracht.

De vrouw werd direct aangehouden nadat de dode man op 9 maart 2009 in zijn woning werd aangetroffen. Vier dagen later werd de vrouw vrijgelaten. Ze zit sinds oktober weer vast, nadat er in nieuw onderzoek belastend bewijs was gevonden.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Man zit achttien jaar onterecht in tbs-kliniek

Een 46-jarige man heeft 18 jaar ten onrechte in een tbs-kliniek vastgezeten. Het Openbaar Ministerie wilde dat de rechtbank in Amsterdam de maatregel woensdag met twee jaar zou verlengen, maar de rechtbank wees dat af. Volgens de rechtbank had de maatregel al in 1993 moeten eindigen.

De man werd in 1989 veroordeeld voor onder meer diefstal, mishandeling en huis- en lokaalvredebreuk. Hij kreeg tbs omdat hij volgens deskundigen een 'ziekelijke stoornis van de geestesvermogens' had.

De maatregel kan alleen worden opgelegd voor misdrijven waar een celstraf van vier jaar of langer voor staat. In dit geval gold dat alleen voor de diefstal. Volgens de rechtbank valt diefstal echter onder de misdrijven waarvoor tbs maximaal vier jaar mag duren. De maatregel had dus al in 1993 moeten eindigen.

De man zit nu nog in de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug.

Trailer Rise of Nightmares ongeschikt voor tere kinderzieltjes

Niet alle Kinect-games worden gemaakt voor kinderen, zo zal SEGA aan het eind van deze zomer bewijzen met de release van de horror survival-game Rise of Nightmares voor Xbox 360. De game verschijnt exclusief voor Kinect.

Rise of Nightmares is een horrorgame waarbij de Kinect-besturing gebruikt zal worden om gamers zo bang mogelijk te maken. De horror adventure-game bevat veel bloederig geweld, waaronder de mogelijkheid om je zombie-achtige vijanden in stukken te zagen met een kettingzaag. Ook clowns, kleine meisjes en bloederige valstrikken passeren de revue. De game ligt in de laatste week van augustus in de schappen!

Ron Howard overweegt film over Formule 1

Ron Howard tekent mogelijk voor de regie van Rush. De speelfilm gaat over de Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda. Volgens het Amerikaanse filmblad Variety zoekt de regisseur een nieuw filmproject, omdat zijn ambitieuze filmplannen voor de boekenreeks The Dark Tower van Stephen King op de tocht staan.

Rush gaat over het ongeluk dat Lauda had in 1976 waarbij hij bijna omkwam. Zes weken na het ongeluk stapte hij weer in een Formule 1-auto om de concurrentie met zijn rivaal James Hunt aan te gaan. Paul Greengrass werd ook genoemd als regisseur van Rush, maar hij is nu druk met A Captain's Duty, een film met Tom Hanks over Somalische piraten.

De 57-jarige Howard speelde in 1976 zelf in een Formule 1-film. In Eat My Dust speelde hij een tiener die een raceauto steelt om het hart van een meisje te winnen. Het jaar daarop regisseerde Howard zijn eerste speelfilm, Grand Theft Auto. Zoals de titel doet vermoeden, is dat ook een film over auto's.

De regisseur wil een tv-serie en drie films maken gebaseerd op de boeken van Stephen King. De financiering van dat grote project zou moeilijk verlopen, waardoor het maar de vraag is of Howard het project rond krijgt.


Ron Howard overweegt film over Formule 1 (Foto: Novum)

Moeder doodt kind om verstoren Wii-sessie

Een 21-jarige moeder uit de Bronx (New York City) wordt beschuldigd van het doodslaan van haar vijfjarige zoontje. Kim Crawford was een gezellig potje aan het gamen op haar Nintendo Wii toen haar zoontje Jamar de TV kapotmaakte. Jamar overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De moeder is, nadat ze haar zoontje 'harder dan ze hem ooit geslagen had', niet naar het ziekenhuis gegaan. Ze was bang dat men de blauwe plekken zou zien en ze in de problemen zou komen. Toen ze uiteindelijk toch bij het ziekenhuis aankwamen, enkele dagen later, vertelde de moeder eerst dat haar zoontje plotseling erg ziek was geworden. Weer wat later zou hij zijn gevallen tijdens het spelen.

Na langdurig doorvragen van de politie, en vele verschillende verhalen verder, heeft ze toch bekend. De advocaat van de moeder is het overigens niet eens met de aanklacht 'moord'. Volgens hem was het nooit de bedoeling van de moeder om het kind te doden.

De vader kan het niet geloven en de familie is ook zeer geschokt. Het maakt hen niet uit of het al dan niet opzettelijk is. Oma: "Of het niet met opzet is gebeurd of niet maakt niet uit. Mijn fantastische kleinzoon is dood en komt nooit meer terug. Het is erg tragisch en onvergefelijk."

Kim Crawford is eerder al gearresteerd voor drugs- en geweldsdelicten en heeft een lange geschiedenis van huiselijk geweld. Sinds 2006 heeft de politie al negen keer bij de familie moeten aankloppen om een ruzie te sussen tussen haar en de vader.

Moordenaar
Kim Crawford, 21 jaar, gamer en moordenaar

Belgische militairen vast na inbraak

De marechaussee en de politie hebben in Den Helder twee Belgische militairen opgepakt voor een inbraak in een café. De mannen hadden dinsdagnacht een televisie meegenomen uit het eetcafé aan Het Nieuwe Diep. De tv werd onder een brug teruggevonden, meldt de politie woensdag.

De politie en marechaussee kwamen de Belgen op het spoor nadat een getuige zag hoe een van hen een ruit intikte bij het eetcafé. Een 24-jarige militair kon na een korte zoektocht worden ingerekend. Een 23-jarige medeverdachte werd gearresteerd toen hij zich bij de politie meldde om zijn collega op te halen.

De marechaussee onderzoekt de zaak. Wat er met de Belgen gebeurt is nog niet duidelijk.

Leegloop Willem II duurt voort

Na Andreas Lasnik en Juha Hakola gaat ook Veli Lampi Willem II verlaten. De 27-jarige Fins international maakt evenals zijn collega's gebruik van een clausule in zijn contract die het mogelijk maakt de degradant uit de Eredivisie te verlaten. Dat melden de Tricolores woensdag.

Lampi speelde pas een seizoen voor Willem II. In Tilburg kwam de verdediger tot 28 optredens. Hij scoorde niet. Naast deze drie buitenlanders verloren de Brabanders ook nog Bart Biemans aan Roda JC. De 23-jarige Belg uit de eigen jeugdopleiding had een aflopend contract.


Leegloop Willem II duurt voort (Foto: Novum)

'Amsterdammers gaan zelf wiet kweken door wietpas'

Een kwart van de coffeeshopbezoekers in Amsterdam gaat zelf wiet kweken of het direct van een teler kopen als de wietpas in de hoofdstad wordt ingevoerd. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente.

Coffeeshops worden alleen nog maar toegankelijk met een pasje, zo maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eind vorige maand bekend. Hij wil coffeeshops 'terugbrengen naar hun oorspronkelijke functie'.

Als de wietpas in Amsterdam wordt ingevoerd is dertig procent van de Amsterdamse coffeeshopbezoekers van plan zich te registreren. Bijna een kwart gaat zelf wiet kweken of het direct kopen van een teler. Nog eens een kwart zegt op een andere plek hasj of wiet te gaan kopen, bijvoorbeeld via thuisbezorgers of op straat.

Voor het onderzoek zijn 1214 coffeeshopbezoekers en 66 exploitanten geïnterviewd en zijn observaties gedaan in 59 Amsterdamse coffeeshops. Amsterdam wil een betere spreiding van coffeeshops om overlast te verminderen. Uit het onderzoek blijkt overigens dat veel bewoners neutraal zijn over een coffeeshop in hun buurt.

De wietpas is alleen verkrijgbaar voor mensen ouder dan 18 jaar die in Nederland wonen. Amsterdam ziet niets in de pas. Voor toeristen die naar de hoofdstad komen wordt het onmogelijk om een joint te kopen in een coffeeshop. De gemeente vreest dat de handel zich hierdoor verplaatst naar de straat, met alle overlast en risico's van dien.

Juventus legt kwartet vast

De Italiaanse club Juventus heeft zich met het oog op volgend seizoen versterkt met vier spelers. Alessandro Matri, Fabio Quagliarella, Simone Pepe en Marco Motta zijn definitief vastgelegd door de club uit Turijn.

De vier spelers speelden het afgelopen seizoen al op huurbasis bij de Oude Dame. De club heeft de vier nu een vast contract gegeven. Juventus heeft zo'n veertig miljoen op tafel gelegd om het viertal te contracteren. Eerder wist de club al Reto Ziegler en Andrea Pirlo vast te leggen.

Matri komt voor 15,5 miljoen euro over Cagliari. De aanvaller tekende een contract voor vier seizoenen. Quagliarella werd voor 10,5 miljoen euro gekocht bij Napoli. Hij zette zijn krabbel onder een driejarige verbintenis. Udinese mag rekenen op zeven miljoen euro voor Pepe, die voor vier seizoenen tekende. Ook Motta komt van Udinese. Juventus betaalde 4,75 miljoen euro voor hem. De middenvelder tekende een overeenkomst tot 2015.

La Brard: Shownieuws-redactie incompetent

Patty Brard heeft uitgehaald naar de redactie van Shownieuws, waar ze tot voor kort werkzaam was. De oud-zangeres vond de redactie van het SBS 6-programma beneden alle niveau.

"Ik vind dat als je van een mens vraagt om achter die desk te gaan staan, dat daar dan een competente redactie achter mag staan en daar schortte het af en toe aan", zegt Brard in een interview met Spits.

De 56-jarige diva vond het moeilijk om zich aan te passen aan het niveau van haar redactie: "Ik ben nogal precies, en kan bijvoorbeeld al niet tegen een draaiboek met spelfouten, dus daar ging het wel eens fout ja." Brard zegt wel erg tevreden te zijn over de co-presentatoren van Shownieuws en Hart van Nederland: "Ik mis ze nog iedere dag."

Over het ontslag bij SBS vertelt La Brard het volgende: "Ik ben niet blij met de manier waarop het gegaan is. Ik had liever gezien dat ze drie maanden geleden al zeiden van 'we gaan je contract niet verlengen', in plaats van dat ze zeiden dat ze het wel gingen verlengen, dat had een hoop stress en ellende gescheeld."

De presentatrice heeft inmiddels naar eigen zeggen 'ongelooflijk veel' nieuwe aanbiedingen gehad. "Een comedyserie, een dramaserie, een paar presentatieklussen, een reallifesoap, noem maar op", aldus Brard.


La Brard: Shownieuws-redactie incompetent (Foto: Novum)

De Vries verlaat Swansea voor Wolverhampton

Dorus de Vries maakt de overstap van Swansea City naar Wolverhampton Wanderers. De 30-jarige doelman promoveerde afgelopen seizoen met Swansea naar de Premier League, maar tekent een driejarig contract bij Wolverhampton. Dat melden de Wolves op hun website.

De voormalig doelman van Telstar en ADO Den Haag is blij met zijn overgang naar Wolverhampton, dat afgelopen seizoen net boven de degradatiestreep eindigde. "Wolverhampton gaat voor het derde seizoen op rij in de Premier League spelen. Het verschil met Swansea is dat deze club verwacht erin te blijven", vertelt De Vries.

De sluitpost speelde vier seizoenen bij Swansea en kwam 178 competitieduels in actie. "Het was moeilijk om Swansea te verlaten en ik heb er ook nachten van wakker gelegen", benadrukt De Vries. "Dit is echter een totaal andere uitdaging voor mij. Ik wil beter worden en mijzelf ontwikkelen als doelman en als persoon."

'3D mag ook uit op 3DS'

Hét speerpunt van de Nintendo 3DS is de mogelijkheid om 3D-beelden te zien zonder dat je daar een bril voor nodig hebt. Toch vindt Miyamoto (Mario, Zelda) dat je ook best af en toe in 2D kunt gaan gamen. Op bepaalde momenten is het goed mogelijk dat gamers kiezen voor 2D in plaats van 3D.

"There are times when people are going to want to play in 2D anyway. I think it's fair for people to say, 'Oh yeah, for this section of the game, I'm just going to turn the 3D depth slider off.' And, in other parts of the game, they may want to turn it on. I think that's a perfectly acceptable way to play the games."

Een van de belangrijkste redenen is de combinatie van 3D-beelden met motion-controls. Dit werkt niet altijd even goed waardoor het 3D-beeld gaat verspringen. Op momenten waar je veel gebruik moet maken van bijvoorbeeld de tilt-controls is het verstandig om 3D uit te zetten. Als voorbeeld noemt Miyamoto het recent verschenen Ocarina of Time waarbij je veel gebruik maakt van de motion controls om om je heen te kijken. Hij zegt wel dat je voor de tussenfilmpjes het 3D weer wel aan moet zetten, die cutscenes zien er volgens hem fantastisch uit.

"There are some sections of some games where you might find it easier or more compelling to play it in 3D. For a game like Ocarina of Time, in particular, if you know a cinema scene is coming up, please, definitely pop that thumb up there and quickly slide that 3D depth slider to max. It will look great."

[WBD] Regen gooit schema in de war

De derde dag van Wimbledon heeft voor typisch Brits weer gezorgd: regen. De weersomstandigheden hebben er voor gezorgd dat het schema behoorlijk in de war is gegooid en dat momenteel alleen de wedstrijd tussen Venus Williams en Kimiko Date-Krumm doorgang kan vinden.

Omdat boven het centrecourt een dak hangt kunnen in ieder geval de belangrijkste partijen van de dag doorgang vinden. De overige tennissers moeten afwachten tot het droog wordt. Naar verwachting wordt het later vandaag droog en kunnen ze nog de baan op. Onder meer Robin Haase staat te trappelen om te beginnen. Hij moet op baan 12 de tweede partij spelen tegen Fernando Verdasco. Ook staat Michaëlla Krajicek nog ingepland voor de eerste ronde van het damesdubbel.

Angry Birds Season krijgt update

De populaire game Angry Birds Seasons krijgt een update. Ditmaal is het helemaal in zomerstijl. Angry Birds Seasons is een Angry Birds-deel dat speciaal gericht is op verschillende seizoenen en feestdagen. Eerder waren er bijvoorbeeld al updates voor Valentijnsdag en Halloween.

Angry Birds Seaons - Summer Pignic is te downloaden via de speciale update-functie in de game. Heb je Seasons nog niet, dan krijg je direct de update als je de game nu aanschaft.

Roda JC raakt Skoubo kwijt aan Odense

Morten Skoubo keert terug naar zijn vaderland. De transfervrije spits van Roda JC tekende een driejarig contract bij Odense BK. Dat melden de Denen vandaag. "Ik ben erg blij om bij een Deense topclub te tekenen", meldt de zesvoudig Deens international. "Ik hoop de club aan deelname aan de voorronde van de Champions League te kunnen helpen."

Skoubo kwam twee seizoenen terug op huurbasis over van FC Utrecht. Bij Roda kwam hij in twee jaar tot 43 optredens en scoorde tien keer voor de Limburgers. Eerder speelde de 30-jarige aanvaller voor onder meer Borussia Mönchengladbach, West Bromwich Albion en Real Sociedad. In Denemarken kwam hij uit voor Ikast, FC Midtjylland en Brøndby.

City of Heroes binnenkort gratis te spelen

Het online spel City of Heroes is binnenkort ook zonder betaald abonnement te spelen. De gratis versie gaat City of Heroes: Freedom heten, liet game-uitgever NCsoft woensdag weten. Het online spel is sinds 2005 op de Nederlandse markt, maar om het te spelen moesten gebruikers betalen.

Gamers die nu betalen voor de online game, kunnen dat blijven doen. Zij krijgen toegang tot meer gebieden en opdrachten. Daarnaast kunnen abonnees hun personage verder ontwikkelen dan spelers die de game gratis spelen. Gratis gamers krijgen tegen betaling dezelfde mogelijkheden.

Steeds meer online spellen die voorheen een abonnement vereisten, zijn nu gratis online te spelen. De makers verdienen geld door kleine voordelen, virtuele valuta of betere wapens, tegen betaling aan te bieden. Spellen die City of Heroes voorgingen zijn onder andere Lord of the Rings Online, Archlord en Champions Online.

Nieuwe World of Warcraft volgende maand in China

De derde uitbreiding voor de online game World of Warcraft is vanaf 12 juli beschikbaar in China. Dat is zeven maanden later dan de Europese release. Dat schrijft de website Gamesindustry. Van World of Warcraft: Cataclysm werden vorig jaar in Europa en de Verenigde Staten binnen een maand 4,7 miljoen exemplaren verkocht.

De Chinese lancering van World of Warcraft: Cataclysm volgt vrij snel op die van de tweede uitbreiding, Wrath of the Lich King. Deze kwam in augustus, bijna twee jaar na de release in Europa, op de markt. Het lange oponthoud kwam door problemen met de overheidscensuur, omdat er bijvoorbeeld skeletten in de game zitten, en een nieuwe lokale partner.

In China betalen gamers per uur om World of Warcraft te kunnen spelen. In Europa gebeurt dit op maandbasis. Dankzij de populariteit van de online game in China steeg het totale spelersaantal na de Chinese lancering van Wrath of the Lich King vorig jaar augustus tot ruim twaalf miljoen spelers. Sinds die tijd is het totaal aantal spelers met een half miljoen gedaald.

Nederlandse spelers maken zich op voor de lancering van een gratis uitbreiding. Patch 4.2, die de naam Rage of the Firelands draagt, biedt spelers meer opdrachten en eindbazen om tegen te strijden.

Voortaan zwaaien naar leuke reclames

Met lichaamsbewegingen en stemcommando's kunnen gamers vanaf volgend jaar reclames delen met vrienden of meer informatie over een product opvragen. Microsoft kondigde woensdag hiervoor NuAds aan. Daarvoor is wel een Kinect-camera nodig. Volgens Microsoft verandert de technologie de beleving van het televisiekijken.

Het patent waarin de techniek achter NuAds wordt beschreven dook vorige week al op. De aankondiging van Microsoft maakt duidelijk dat zwaaien naar reclames ook echt werkelijkheid wordt.

Op dit moment moet de Kinect-camera aangesloten worden op een Xbox 360, maar recent heeft het softwarebedrijf onthuld ondersteuning te bieden aan de ontwikkeling van pc-software voor de camera.

Dankzij de bewegingsgevoelige camera kunnen gebruikers bijvoorbeeld met een armbeweging een televisieprogramma inplannen in hun agenda, of een stem uitbrengen op een reclame. Daarnaast is het mogelijk tijdens een reclame de dichtstbijzijnde winkel op te vragen of dankzij een stemcommando iets te twitteren.

Met de onthulling van de interactieve reclames komt er duidelijkheid over een patent dat ruim een week geleden ontdekt werd. Microsoft wil NuAds in de lente van volgend jaar in de Verenigde Staten introduceren. De stemherkenningsoftware is vooralsnog alleen beschikbaar in Engelstalige landen. Nederlandse gamers kunnen de nieuwe technologie dus vooralsnog nog niet gebruiken.


Voortaan zwaaien naar leuke reclames (Foto: Novum)

Rugbyer wil snor: positieve dopingtest

De Japanse rugbyinternational Ryohei Yamanaka wilde zijn mannelijkheid tonen door een snor te laten groeien. Omdat hij er nog geen had gebruikte hij haargroeizalf om dit voor elkaar te krijgen. Yamanaka had echter niet goed op de verpakking gekeken, want de steroïden die in het middel zaten zorgden er voor dat hij niet door de dopingcontrole kwam.

De flyhalf kan nu waarschijnlijk rekenen op een schorsing voor twee jaar. Niet alleen is dat voor hem een drama, maar ook voor het Japanse nationale team dat hem graag er bij had gehad op het WK in Nieuw-Zeeland later dit jaar. Bondscoach John Kirwan is dan ook teleurgesteld in Yamanaka. "Hij heeft niet nagedacht en wist niet dat die zalf verkeerd was. De rugbybond zal hem vrijwel zeker schorsen. Jammer, want ik had hem er graag bij gehad."

Fins parlement kiest nieuwe premier

Het Finse parlement heeft woensdag Jyrki Katainen, de leider van de conservatieve Nationale Coalitiepartij, tot premier gekozen. Katainen kon rekenen op de steun van 118 parlementariërs, 72 van hen stemden tegen. Tien parlementariërs waren afwezig of onthielden zich van stemming.

Katainen, minister van financiën in het vorige centrumrechtse kabinet, kondigde vorige week aan een brede coalitie te vormen met de Finse sociaaldemocraten, de christendemocraten, de Linkse Alliantie, de Groenen en de Zweedse Volkspartij.

De nieuwe regering treedt later woensdag officieel aan.


Fins parlement kiest nieuwe premier (Foto: Novum)

[MotoGP] Pedrosa mist TT Assen

Dani Pedrosa moet de TT van Assen aan zich voorbij laten gaan. Pedrosa onderging vorige week een geslaagde operatie aan zijn schouder, maar de Spanjaard is nog niet fit genoeg om komend weekend in Assen aan de start te verschijnen.

Pedrosa wordt komend weekend vervangen door de Japanner Hiroshi Aoyama die overkomt van Gresini Racing. De plek van Aoyama bij Gresini wordt ingenomen door diens landgenoot Kousuke Akiyoshi.

Pedrosa brak vorige maand zijn sleutelbeen tijdens een val bij de Grote Prijs van Frankrijk en kwam sindsdien niet meer in actie.

Europese release Trenched vertraagd

De Europese release van Trenched, de derde Xbox Live Arcade-titel van Double Fine, is vertraagd wegens "onverwachte problemen met distributie". Wanneer de game uit zal komen is nog niet bekend, maar volgens Dan Maher van Microsoft komt de game "zo snel mogelijk" uit. Dit liet hij weten via Twitter.

Trenched is vandaag wel op de Amerikaanse Xbox Live Marketplace uitgekomen. Trenched is een mix van tower defense, RPG en shooter, met de unieke komische insteek waar Double Fine bekend om staat. Zodra we weten wanneer de game uit zal komen laten we het weten. Trenched zal in ieder geval 1200 Microsoftpunten kosten.

Helmond Sport legt oud-RBC'er Veerman vast

Pepijn Veerman speelt komend seizoen in het shirt van Helmond Sport. De 19-jarige vleugelaanvaller zat zonder contract na het faillissement van RBC Roosendaal. Hij tekent in Helmond een contract voor twee jaar, met een optie op nog een seizoen. Dat meldt de Helmondse eerstedivisionist.

Veerman debuteerde afgelopen seizoen in het betaald voetbal voor het inmiddels opgedoekte RBC. De in Roosendaal geboren aanvaller kwam tot veertien basisplaatsen en tien invalbeurten, waarin hij twee keer doel trof.

Gisteren legde Helmond spits Marc Nygaard vast. De 34-jarige voormalig Deens international tekende eveneens voor twee seizoenen.

Meisje (12) beroofd van fiets

Een twaalfjarig meisje is dinsdagmiddag in Vlissingen beroofd van haar fiets. Het incident vond rond 15.30 uur plaats bij een supermarkt aan het Pablo Picassoplein.

Het meisje had de fiets bij de supermarkt in de stalling gezet, maar niet afgesloten, omdat het slot defect was. Toen het meisje terugkwam uit de winkel, stond een oudere man bij haar fiets. Deze beweerde dat het zijn fiets was, en duwde het meisje weg. Het meisje viel hierbij op de grond, waarna de man wegreed op de fiets.

De politie zoekt getuigen van het incident. De dader is een licht getinte, oudere man met lang haar tot op de schouders, die gebrekkig Nederlands sprak. Hij droeg een spijkerbroek en een jas.

Ouders demonstreren voor ontslag scheldende juf

Een groep boze ouders heeft woensdag bij een basisschool in Amsterdam-Zuidoost het ontslag geëist van een lerares. De juf zou leerlingen uitschelden en in de winter de ramen van een lokaal hebben opengezet om leerlingen te straffen, terwijl ze zelf een jas droeg. De school heeft de leerkracht op de vingers getikt en vindt dat genoeg.

Volgens directeur Sonja Rienks van openbare basisschool De Brink gaat het om drie ontevreden ouders die nu een grotere groep ouders hebben gemobiliseerd. Er werd woensdag op het schoolplein met spandoeken gedemonstreerd. De klachten gaan niet alleen over de juf maar ook over lesuitval en over de kwaliteit van de lessen.

Een van de boze ouders zegt tegenover stadszender AT5 dat de kinderen werden uitgescholden voor apen. De directie zou de problemen proberen af te zwakken, maar de ouders nemen genoegen met niets minder dan ontslag van de juf.

Rienks hoopt er met de ouders uit te komen, maar zegt dat de gebruikelijke procedures moeten worden gevolgd. Dat betekent dat de lerares bij een beoordelingsgesprek is aangesproken op haar taalgebruik en nu de kans krijgt zich te verbeteren. Als de ouders het daar niet mee eens zijn, kunnen ze naar de klachtencommissie stappen. "Als die ze gelijk geeft, dan moeten we ons daar naar schikken."

Jean-Claude van Damme weer in actiefilm

Actieheld Jean-Claude van Damme heeft de hoofdrol bemachtigd in de actiefilm Six Bullets. Hij speelt een ex-soldaat die gespecialiseerd is in ontvoeringen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het personage van de Belgische Van Damme moet in de actiefilm op zoek naar de vermiste dochter van een vechtsporter. Six Bullets wordt vanaf augustus opgenomen in Europa en de Verenigde Staten.

De 50-jarige Van Damme maakte in 2008 een komische film JCVD, waarin hij zichzelf op de hak nam. Hij speelde een verlopen acteur wiens leven een puinhoop is. De acteur, bijgenaamd The Muscles from Brussels, is bekend van actiefilms als Bloodsport uit 1988 en Timecop uit 1994.


Jean-Claude van Damme weer in actiefilm (Foto: Novum)

China wil strijd tegen corruptie opvoeren

De Communistische Partij in China wil in de strijd tegen corruptie meer controles uitvoeren en toezicht gaan houden op ambtenaren. Dat heeft de partij woensdag bekendgemaakt. Corruptie is in China een diepgeworteld probleem dat steeds grotere vormen begint aan te nemen. De politieke stabiliteit van het land komt daardoor in gevaar.

De partij gaat het gebruik van dienstauto's in de gaten houden en toezien op de financiële middelen van ambtenaren om zo financiële malversaties in te kunnen perken en te bestrijden, aldus Wu Yuliang van het partijbureau voor discipline. Volgens Wu staat corruptie de economische ontwikkeling van China in de weg.

China heeft al meerdere keren geprobeerd om omkoperij en vriendjespolitiek aan te pakken. Tevergeefs, want corruptie blijft gemeengoed onder ambtenaren. De Chinese bevolking gaat regelmatig de straat op om hier tegen te protesteren.

Uit een rapport van de Chinese centrale bank bleek vorige week dat ambtenaren in de periode van halverwege de jaren '90 tot 2008 meer dan 86 miljard euro hebben gestolen. Met het geld vluchtten de ambtenaren vervolgens naar het buitenland. Volgens Wu is het rapport incorrect en kloppen de cijfers niet. Hij voegde daar wel aan toe dat China de 'internationale samenwerking op het gebied van handhaving opvoert om corrupte ambtenaren aan te houden en te voorkomen dat ze naar het buitenland ontsnappen'.

"De Chinese regering hecht grote waarde aan de kwestie van corrupte overheidsmedewerkers die naar het buitenland vluchten", aldus Wu. "We hebben veel gedaan om deze ambtenaren te pakken en het geld terug te halen." In 2010 werden 140.000 keer aangifte gedaan van corruptie en meer dan 146.000 mensen zijn veroordeeld.

Jennifer Lopez jaagt op nieuwe filmrollen

Jennifer Lopez is druk doende filmrollen te regelen. De actrice en zangeres is in gesprek om de vrouwelijke hoofdrol te spelen in de actiefilm Parker. Daarnaast wil ze een rol in de komedie What to Expect when You're Expecting, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De actiefilm Parker gaat over een dief, gespeeld door de Britse acteur Jason Statham, die zijn normen en waarden zeer serieus neemt. Als hij wordt bedreigd, is hij echter bereid tot het uiterste te gaan. De 41-jarige Lopez is in onderhandeling voor de rol van Leslie, die het pad van Parker kruist terwijl hij bezig is met een opdracht.

Parker
is gebaseerd op de mysterieboeken van Donald Westlake. Van zijn Parker-boeken zijn eerder de films Payback met Mel Gibson en Point Blank met Lee Marvin gemaakt. De actiefilm met Statham wordt geregisseerd door Taylor Hackford, bekend van de biografische film Ray over zanger Ray Charles en de thriller The Devil's Advocate. Wanneer Parker uitkomt, is nog onbekend.

Cameron Diaz en Matthew Morrison hebben al getekend voor What to Expect when You're Expecting. Welke rol Lopez, die in april nog met de cd Love? kwam, in de komedie over zwangerschap speelt is onbekend. De film volgt zeven koppels die zich voorbereiden op het ouderschap.


Jennifer Lopez jaagt op nieuwe filmrollen (Foto: Novum)

Guus Meeuwis zingt Brabants voor titelsong

Guus Meeuwis zingt samen met singer-songwriter JW Roy en hoofdrolspeler Frank Lammers de titelsong van de speelfilm De Bende van Oss. Het lied Soms Is het Beter is geschreven in het Brabants, laat de distributeur Entertainment One Benelux van de misdaadfilm woensdag weten.

De artiesten duiken deze week nog de studio in om het lied op te nemen. Het is geschreven door JW Roy, Meeuwis en zijn pianist Jan-Willem Rozenboom. De drie werken geregeld samen. Het lied is aan het einde van de film te horen.

De Bende van Oss gaat over de gelijknamige criminele organisatie die in de jaren dertig in de Brabantse plaats actief was. In de film zijn vooral Brabanders te zien. Naast Lammers spelen Sylvia Hoeks, Theo Maassen en Marcel Musters in de film. Ook advocaat Jan-Hein Kuijpers, die in Oss opgroeide, heeft een rolletje in de film.

De Bende van Oss gaat op 21 september in première tijdens het Nederlands Film Festival.


Guus Meeuwis zingt Brabants voor titelsong (Foto: Novum)

Commissie van beroep schorst Boer voor drie duels

FC Zwolle-doelman Diederik Boer is voor drie duels geschorst. Hij krijgt een straf van twee duels voor het 'slaan dan wel stompen dan wel met kracht duwen van een ballenjongen' en van één duel vanwege een eerdere voorwaardelijke straf. Dat meldt de KNVB vandaag. De commissie van beroep heeft de uitspraak in de beroepsprocedure nog niet onderbouwd.

Boer werd eerder voor twee duels geschorst. De aanklager van de KNVB had zes duels geëist voor het slaan van een ballenjongen tijdens een duel met VVV Venlo in de nacompetitie. De tuchtcommissie van de KNVB oordeelde dat de 30-jarige sluitpost slechts een duw had gegeven. De aanklager ging tegen deze uitspraak in beroep.

Premier zet werkgroep voor Franse GP op

De Franse premier Francois Fillon wil proberen de Grand Prix van Frankrijk weer op de Formule 1-kalender te krijgen. Hiervoor heeft hij een werkgroep ingesteld. De laatste F1-race in Frankrijk was in 2008 toen er op Magny-Cours gereden werd.

"Het klopt dat ik een team heb geformeerd. We proberen met een voorstel te komen waarmee we de organisatie van een nieuwe Grand Prix in Frankrijk kunnen binnenhalen," zei Fillon tegen de krant Ver-Matin. Onder meer Lotus Renault GP-teambaas Eric Boullier en de circuit-directeur van Paul Ricard, Gerard Neveu, zitten in de commissie.

Welk circuit er in de race gaat zijn voor een hernieuwde race in Frankrijk is nog niet duidelijk. In de afgelopen jaren is er gesproken over een terugkeer op Magny-Cours, maar ook over de bouw van een hele nieuwe baan nabij Eurodisney. Waarschijnlijker is dat er gereden wordt op Paul Ricard dat eigendom is van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Tussen 1971 en 1990 reden de Formule 1-bolides hier al veertien races. Een terugkeer kan overigens niet eerder dan het jaar 2013.

Rusland heft importverbod groente op

Rusland heft het importverbod op Europese groenten, dat ingesteld was na de EHEC-uitbraak, op. De Europese Commissie heeft dat woensdag laten weten. De export naar Rusland kan deze week van start gaan, aldus eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid).

De Russische autoriteiten hebben woensdag een overeenkomst getekend over de opheffing van het importverbod. Dat gebeurde tijdens een bezoek van Dalli aan Moskou. Gedurende een beperkte periode moeten lidstaten die groenten naar Rusland exporteren via certificaten aantonen dat hun producten veilig zijn.

Rusland zegde al eerder toe het importverbod op te heffen, maar deed dat tot woede van de Europese Commissie tot dusver niet. Het dagelijks bestuur van de EU noemde de maatregel vanaf het begin 'buiten proportie'.

Rusland heft importverbod groente op
Rusland heft importverbod groente op (Foto: ANP)

Tamata verlengt contract bij PSV

Abel Tamata heeft zijn contract bij PSV opengebroken en verlengd. De talentvolle verdediger blijft nu tot en met 2013 aan de Eindhovense club verbonden. Dat meldt PSV op zijn website. De 20-jarige Tamata debuteerde afgelopen seizoen in de Europa Leaguewedstrijd tegen het Oekraïense Metalist Kharkiv.

De verdediger speelde daarnaast nog twee Europese duels. Tamata kwam in de competitie drie wedstrijden in actie voor PSV. "Een mooi moment vandaag, ik ben erg blij", vertelt de Brabander. "Het is snel gegaan afgelopen jaar, dus het is super dat ik hier nu sta. Mijn doel is om beter te worden en om met PSV kampioen te worden."

Vragen over hotelverblijf Utrechtse ambtenaar

Twee fracties in de Provinciale Staten in Utrecht willen het fijne weten van het verhaal over een ambtenaar die anderhalf jaar op kosten van de provincie Utrecht in hotels woonde. PvdA-fractievoorzitter Kees de Kruijff bevestigt woensdag berichtgeving daarover in het AD.

De ambtenaar zou de regeling hebben bedongen toen hij in 2009 in dienst kwam. Zijn overnachtingen in hotels zouden de provincie bijna vijftienduizend euro hebben gekost. Gedeputeerde Staten wisten van niets. De top van de ambtelijke organisatie zou het hotelverblijf hebben goedgekeurd zonder het provinciebestuur op de hoogte te stellen.

"Het is natuurlijk een bizarre toestand. We gaan hier zeker vragen over stellen", zegt De Kruijff. Zijn partij wil onder meer weten of er meer ambtenaren zijn die deze regeling hebben en hoe het kan dat het provinciebestuur van niets wist.

Ook de PVV gaat vragen stellen over de kwestie. De provincie was woensdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

I Feel Good!

Ik heb een nieuwe baan! Ik ga niet in detail treden, maar absoluut een baan waar ik met de dag enthousiaster over raak. Een compleet nieuwe bedrijf waar ik als projectleider in kan stappen. Een bedrijf dat een filosofie hanteert, waar ik me volledig in kan vinden. Een bedrijf dat we vanaf de grond op mogen bouwen. Alle aspecten van mijn vak en al mijn talenten kan en mag ik aanspreken. Helemaal een nieuwe start dus.

Rechtbank: btw-verhoging podiumkunsten mag

De rechtbank in Den Haag heeft de weg vrijgemaakt voor de door het kabinet geplande verhoging van de btw op de podiumkunsten van 6 naar 19 procent. Dit blijkt uit een vonnis dat woensdag op Rechtbank.nl is gepubliceerd.

Een groot aantal koepelorganisaties van theatermakers en podia had de zaak voor de rechter gebracht. Zij stelden dat het niet eerlijk is dat andere vrijetijdsbestedingen zoals dierentuinen, circussen, bioscopen en sportevenementen geen btw-verhoging krijgen opgelegd. Maar de rechtbank vindt dat die vergelijking niet op gaat.

Rechtbank: btw-verhoging podiumkunsten mag
Rechtbank: btw-verhoging podiumkunsten mag (Foto: ANP)

'Vita-hardware niet klaar'

Er is al veel gezegd en geschreven over de PlayStation Vita, de opvolger van de PSP. Sony komt vandaag echter met de opmerking dat de hardware nog niet definitief is. Het systeem dat getoond werd op de E3 is praktisch definitief, maar kleine wijzigingen kunnen optreden, mits nodig.

Sony is momenteel bezig met externe partijen om te kijken of alles naar wens werkt. Een voorbeeld hiervan is de positie van de buttons. Als andere partijen de voorkeur geven aan een andere plaatsing, dan is het mogelijk dat Sony dit doorvoert in het uiteindelijk design. Verder vertelt Sony dat de touchpad op de achterkant bijna niet erin had gezeten. Men was niet zeker of het financieel rendabel was en vroeg zich af of het wel toegevoegde waarde had. 

De PlayStation Vita zal ongeveer 250 euro gaan kosten. De releasedatum is nog niet officieel bekendgemaakt.

PS3-hacker verwacht Bubba binnenkort te zien

Onze oosterburen kunnen binnenkort weer iemand in de cel gooien. PS3-hacker  Alexander "Graf Chokolo" Egorenkov verwacht namelijk dat hij de gevangenis in zal gaan voor zijn daden. De reden hiervoor? Hij heeft geen geld meer om de rechtszaken tegen te gaan. Sony heeft hem voor één miljoen euro aangeklaagd.

Chokolo wilde Linux terugbrengen op de PS3 nadat Sony deze optie eraf had gegooid. Sony kwam erachter en klaagt hem nu aan omdat hij 'anderen heeft aangezet tot het hacken van de PS3'. Chokolo heeft geen geld meer en dus kan hij geen advocaat meer betalen. Zelf zegt hij het jammer te vinden maar hij staat nog steeds achter zijn daden en visie.

"Going to jail soon probably because I cannot pay court costs. But I'm ready to stand up for everything I said and go to jail for that, too. It's not important to win, more important is to show them that we are ready to fight, that they cannot scare me off that easily. Yeah, I'm ready to go to jail for my beliefs and my principles."

Denk jij van, 'guttegut, die arme jongen heeft het maar zwaar!'. Hij accepteert donaties om alsnog de rechtszaak door te voeren. Verder wil hij graag melden dat hij geen stereotype hacker is.

"Most of people probably think that all computer and kernel hackers are weak kids, hiding in a cellar, eating pizza whole day, writing software and looking for attention. Maybe, but that's NOT me. And I will get out eventually and continue my work. My work means very much to me."

Chelsea bevestigt aanstelling Villas-Boas

Andre Villas-Boas is de komende drie seizoenen trainer van Chelsea. Dat maakt de Engelse club vandaag bekend op zijn website. De 33-jarige Villas-Boas komt over van FC Porto, waar hij bezig was aan zijn eerste seizoen. De trainer, die de opvolger is van Carlo Ancelotti, meldde gisteren aan Porto dat hij zijn doorlopende contract voor vijftien miljoen euro zou afkopen.

Villas-Boas had nog een verbintenis tot de zomer van 2012 bij Porto. De Portugees was al eerder actief bij Chelsea als assistent van de huidige Real Madrid-trainer José Mourinho. Villas-Boas won afgelopen seizoen de landstitel, de nationale beker en de Europa League met Porto. Daarvoor was hij trainer van Académica.

Verlenging A15 naar Zevenaar wordt tolweg

De A15 wordt vanaf het knooppunt Ressen doorgetrokken naar Zevenaar in de vorm van een tolweg. Het rijk en de provincie Gelderland hebben hier overeenstemming over bereikt.

Door de doortrekking moet er een einde komen aan de verkeersoverlast in de regio Arnhem-Nijmegen, meldt de provincie Gelderland. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wijst erop dat de A15 door de verlenging een belangrijke verbinding wordt tussen de haven van Rotterdam en 'onze belangrijkste handelspartner, Duitsland'. Over de doortrekking wordt al vijftig jaar gesproken. Gedeputeerde van Gelderland Conny Bieze (VVD) is verheugd dat nu overeenstemming is bereikt. "De economie en bereikbaarheid van de regio krijgen hiermee een enorme impuls."

Voor de verlenging wordt onder meer een brug over het Pannerdensch Kanaal gebouwd. Ook komt de weg tussen Duiven en Zevenaar half verdiept in de grond te liggen. Om alles te betalen is meer dan een miljard euro nodig. Het rijk betaalt 385 miljoen, de provincie 360 miljoen en de stadsregio 12,5 miljoen.

De rest moet met tol worden opgebracht. Het rijk en de provincie moeten nog met bedrijven uitwerken hoe dit precies wordt gedaan. De tol mag niet te hoog zijn omdat het de bedoeling is dat andere wegen in de regio worden ontlast.

De plannen moeten na de zomer ter inzage worden gelegd. Dan kan bezwaar worden gemaakt. De inzet is dat de nieuwe verbinding in 2018 in gebruik kan worden genomen.

Twee jaar geen kickboksgala's in Hoorn

In Hoorn worden de komende twee jaar geen kickboksgala's georganiseerd. Drie organisatoren uit de Noord-Hollandse stad hebben dat besloten naar aanleiding van de massale vechtpartij die vorige maand op een gala ontstond, laat de gemeente woensdag weten.

De organisatoren willen de komende twee jaar gebruiken om met de gemeente en politie uit te zoeken wat is misgegaan op het kickboksgala van 14 mei en of de organisatie van de gala's verbeterd kan worden. Ze willen bovendien een signaal afgeven om het publiek opnieuw vertrouwen te geven in de sport en na twee jaar sterker terugkomen.

Op het gala in een Hoornse sporthal vielen door een grote vechtpartij tien gewonden. De vlam sloeg in de pan nadat een wedstrijd in de ring onsportief was verlopen. Toeschouwers begonnen zich ermee te bemoeien, waarna tientallen mensen met elkaar op de vuist gingen. Er brak grote paniek uit in de rest van het publiek. Mensen sloegen op de vlucht, waarna buiten een schietpartij volgde. Daar raakte niemand bij gewond.

Burgemeester van Hoorn Onno van Veldhuizen heeft respect voor het besluit. "Het is na alle ellende een hele goede eerste stap. De sport en de veiligheid staan bovenaan. Daar gaan we voor."

Nieuw Andorrees dopingnetwerk ontdekt

De sportwereld is opnieuw opgeschrikt door een dopingschandaal. De Spaanse politie heeft in Andorra, in samenwerking met de Andorrese politie, een grootschalig dopingnetwerk ontdekt, meldt Cyclingnews.com. Volgens een woordvoerder zijn bij het schandaal zestig professionele atleten betrokken, waaronder 42 actieve of oud-wielrenners.

Bij een internetapotheek in de stad Encamp werd het afgelopen jaar bewijs gevonden van 536 transacties met prestatiebevorderende middelen. Onderzoekers melden dat de apotheek al zes jaar actief is. Een echtpaar dat de apotheek leidde en drie medewerkers die een winkel in Barcelona runden, kunnen maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen voor drugssmokkel.

De apotheek, die ook amateursporters in zijn klantenkring heeft, verhandelde onder meer epo en steroïden. Het meest verkochte middel was echter solcoseryl, een derivaat van kalfsbloed dat de zuurstofopname in bloed verhoogt en het herstel van beschadigd weefsel bevordert.

Hoofdonderzoeker Jordi Domenech vertelde aan de Spaanse radiozender Cadena Ser dat het onderzoek zich alleen richtte op transacties met prestatiebevorderende middelen. Volgens de Spanjaard zou anders een groter aantal klanten boven zijn komen drijven.

Onder de overwegend Spaanse afnemers bevinden zich naast een flink aantal professionele en amateurrenners ook bodybuilders, een motorcoureur en een kajakker. De wielrenners zijn vooral afkomstig uit kleinere Spaanse ploegen.

Kirby krijgt een eigen TV-kanaal

Na zijn optreden in Kirby's Epic Yarn keert de roze Kirby op 23 juni 2011 terug naar de Wii als onderdeel van zijn eigen tv-kanaal. Het Kirby TV Channel komt in het grootste deel van Europa beschikbaar als gratis download. In dit kanaal kunnen gebruikers genieten van tekenfilms met Kirby, die in Dream Land de strijd aangaat met King Dedede.

Het kanaal zendt in totaal vijftig afleveringen van de Kirby-tekenfilmserie uit. Gedurende een periode van zes maanden verschijnt twee keer per week een nieuwe aflevering. Kijkers kunnen het uitzendschema net als bij een echt tv-kanaal bekijken en steeds uit vier afleveringen kiezen welke ze willen streamen.

Elke week worden er twee nieuwe afleveringen beschikbaar gesteld - één op maandag en één op donderdag. Deze afleveringen blijven twee weken beschikbaar, waarna ze worden vervangen door nieuwe afleveringen. Aflevering 1 blijft wel altijd beschikbaar, zodat elke Kirby-fan wanneer hij maar wil kan zien hoe Kirby in Dream Land is terechtgekomen.

Kirby

'Pippa zonder slipje naar bruiloft Kate en William'

Er gaan geruchten dat Pippa Middleton geen slipje droeg tijdens de bruiloft van haar zus Kate en prins William. Prins Harry zou de mooie Pippa daarom de koosnaam 'Commando' hebben gegeven. De uitdrukking 'to go Commando' betekent namelijk overzee dat iemand geen slipje aan heeft.

Volgens kwaliteitskrant The Sun kan de jongste prins het prima vinden met de schoonzus van zijn oudere broer. Pippa ligt geregeld dubbel om Harry's grapjes. Ook haar nieuwe bijnaam valt bij haar in de smaak. 

Tijdens het koninklijke huwelijk waren alle ogen van de wereld vooral gericht op de kont van Kates zusje. Zij laat echter in het midden of ze wel of geen onderbroek droeg.

Pippa
Heeft ze hier nu wel of geen slipje aan? (foto: Novum)

Veiling Picasso levert miljoenen voor onderzoek

Een schilderij van Pablo Picasso uit 1935 is op een veiling in Londen verkocht voor ruim 15 miljoen euro. De opbrengst wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Sydney. Dat maakte de Australische instelling woensdag bekend.

De universiteit kreeg het werk Jeune Fille Endormie vorig jaar van een anonieme Amerikaanse donateur op voorwaarde dat de opbrengst na verkoop werd geïnvesteerd in onderzoek. De universiteit liet toen weten dat ze zich onder meer wil richten op onderzoek naar obesitas, diabetes en hartziekten.

Veilinghuis Christie's verwachtte dat het schilderij, waarop de minnares van Picasso Marie-Thérèse Walter staat afgebeeld, ruim dertien miljoen euro zou opleveren.

Vorig jaar bracht een portret van Walter door Picasso omgerekend ruim 72,5 miljoen euro op, een wereldrecord.

Sacha Baron Cohen geeft Megan Fox rol

Megan Fox heeft een rolletje in de nieuwe film van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Ook John C. Reilly heeft een cameo in de komedie The Dictator, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Baron Cohen speelt in The Dictator de titelrol van een excentrieke, absolute heerser uit het Midden-Oosten die verdwaalt in de Verenigde Staten. Ook Anna Faris, Ben Kingsley en Jason Mantzoukas spelen in de komedie. De komedie wordt geregisseerd door Larry Charles, met wie Baron Cohen ook Borat en Brüno maakte. Welke rollen Fox en Reilly hebben, is onbekend.

Deze week werd bekend gemaakt dat de 25-jarige Fox vorig jaar door Steven Spielberg ontslagen werd uit de actiefilm Transformers: Dark of the Moon. Spielberg, de producent van de film, was woest omdat Fox de regisseur had vergeleken met Hitler.

De opnames voor The Dictator zijn in volle gang. De komedie gaat op 11 mei 2012 in Amerika in première.


Sacha Baron Cohen geeft Megan Fox rol (Foto: Novum)

Dodental vliegtuigongeluk Rusland naar 45

Het dodental van het vliegtuigongeluk dinsdag in het noordwesten van Rusland is opgelopen naar 45. Het Russische ministerie voor noodsituaties meldde woensdag dat een 9-jarige jongen aan zijn verwondingen is bezweken.

Het ongeluk is waarschijnlijk het gevolg van een fout van de piloot, zei de vicepremier Sergej Ivanov dinsdag. Het toestel, een Tu-134 van luchtvaartmaatschappij RusAir, stortte in dichte mist voor de landingsbaan neer bij een snelweg. Het vliegtuig naderde de landingsbaan van de luchthaven van de stad Petrozavodsk, zo'n 640 kilometer ten noordwesten van Moskou, te laag en raakte een boomtop en een hoogspanningskabel waardoor de verlichting van de landingsbaan voor een seconde of tien werd uitgeschakeld.

Bij het ongeluk kwam ook een 53-jarige Nederlander om het leven.


Dodental vliegtuigongeluk Rusland naar 45 (Foto: Novum)

Verkenners landmacht stuiten op wietplantage

Twee militairen van de landmacht hebben dinsdag tijdens een oefening bij toeval een wietplantage ontdekt. De verkenners vonden de honderdzeventig plantjes op twee open plekken in een maïsveld in het Noord-Brabantse dorp Middelbeers, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

De militairen waren op oefening bij het landgoed Baest. Ze hadden hun voertuigen op een boerenerf achtergelaten en gingen te voet door het maïsveld van de boer. Twintig meter van de rand zag een van hen tot zijn verbazing een rechthoekig stuk open grond.

Daar bleken 85 wietplanten te staan. De militairen waarschuwden hun oefenleider, die de politie inlichtte en opdracht gaf verder te zoeken. Zo vond dezelfde militair nog een veld met 85 plantjes.

Het komt vaker voor dat mensen in een maïsveld een wietplantage opzetten, zonder dat de boer daar wat van weet. De politie adviseert boeren dan ook hun maïsvelden af en toe te inspecteren. De boer is door de politie gehoord. Hij zit niet vast. Vier militairen hebben de politie geholpen bij het opruimen van de plantjes.

Tramconducteur op non-actief na slaapfoto

Het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB heeft een conducteur per direct op non-actief gesteld vanwege een foto waarop de man zit te slapen in de tram.

Een reiziger maakte de foto dinsdagochtend op lijn 9. Het GVB kon de humor er niet van inzien en riep de conducteur op het matje. De man is dinsdag per direct op non-actief gesteld wegens 'imagoschade'.

De conducteur werkt al anderhalf jaar bij het vervoersbedrijf. Hij heeft een goede naam bij collega's en passagiers. Vanmiddag heeft hij opnieuw een functioneringsgesprek, waarin hij waarschijnlijk ontslagen wordt.

De conducteur laat AT5 weten de reactie van het GVB wel te kunnen begrijpen. "Ik was aan het einde van een zogenaamde vier-een-viersdienst. Dat betekent achter elkaar vier avonddiensten werken, één dag vrij en weer vier ochtenddiensten aan de bak. Dat is loodzwaar, maar het is natuurlijk geen excuus om in slaap te vallen. Dat kan gewoon niet."

Man verstopt zich in Dixi-toilet

Een Amerikaanse vrouw die op een yogafestival gebruik wilde maken van een zogenoemde Dixi-wc kreeg de schrik van haar leven. In de opslagtank onder het toilet zat een man verstopt. Dat heeft de politie in de Amerikaanse stad Boulder gezegd.

De vrouw zag na het betreden van het toilet iets bewegen in de opslagtank en vroeg een man te kijken wat er aan de hand was, aldus een woordvoerder van de politie. De man zag iemand in de tank zitten, verstopt onder een zeil.

Volgens de organisatie van het festival verliet de man uiteindelijk het toilet, bedekt met uitwerpselen, en wist weg te glippen. De man, tussen de twintig en dertig jaar oud, wordt gezocht door de politie voor poging tot aanranding.

Boekhouding NAC Breda was chaos

Het financieel geplaagde NAC Breda heeft geen fraude gepleegd met de boekhouding, wel was de administratie van de club tussen 2008 en 2010 een chaos. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van voetbalbond KNVB naar de Brabantse club. Dinsdagavond maakte de club de voorlopige resultaten van dat onderzoek bekend op de website.

De voorlopige conclusie van het onderzoek is dat er niet of nauwelijks een deugdelijke controle is uitgeoefend op individuele personen die direct betrokken waren bij het administratieve proces.

De KNVB eist nu dat het bestuur van NAC Breda zich voortaan actiever gaat bemoeien met de controle op de financiële administratie. Daarnaast wil de bond uitleg over maatregelen die de club gaat nemen, of heeft genomen, om de situatie te verbeteren. De KNVB ziet vooralsnog af van sancties tegen de club.

Zonnig water splitsen

Wellicht een heel kort en voor sommigen saai filmpje maar de gevolgen kunnen drastisch zijn, op z'n zachtst gezegd. H2O, zoals velen weten, is te splitsen in zuurstof (O) en waterstof (H). Waterstof wordt ook wel de brandstof van de toekomst genoemd omdat het zeer brandbaar is en ook nog eens superschoon brandt (met als enig afvalproduct water). Probleem is alleen dat het veel kost om te maken. Misschien niet meer voor lang!

Moreno per direct naar Espanyol

Héctor Moreno verruilt AZ per direct voor het Spaanse Espanyol. Dit heeft de Alkmaarder formatie zojuist op de officiële website bekend gemaakt. De 23-jarige verdediger tekent in Barcelona een contract voor de duur van vijf seizoenen.

Moreno kwam in het seizoen 2007/2008 naar AZ, dat hem overnam van UNAM Pumas. In relatief korte tijd speelde de verdediger zichzelf in het basiselftal. Daarna groeide de Mexicaan, onder het bewind van trainer Louis van Gaal, uit tot één van de steunpilaren in het kampioenselftal.

Over de hoogte van transferbedrag voor Moreno, die bij AZ nog een contract tot medio 2014 had, zijn geen uitlatingen gedaan.

'Roddelen goed voor organisatie'

Geroddel in een bedrijf is niet per se negatief. Het kan zelfs slecht zijn als in een organisatie niet wordt geroddeld. Dat is een van de conclusies van een promotieonderzoek dat Lea Ellwardt aan de Rijksuniversiteit Groningen deed.

Mensen die veel over elkaar praten hebben volgens haar een bepaalde interesse in elkaar. "Doen ze dat helemaal niet, dan vinden ze elkaar wellicht niet interessant." Roddelen zou kunnen leiden tot hechte banden en zelfs vriendschappen tussen medewerkers van een bedrijf.

Het onderzoek richtte zich op de sociale relaties tussen werknemers die roddelen en werknemers over wie wordt geroddeld. Gesprekken over iemand die er op dat moment niet is zijn vaker negatief dan positief.

De positieve roddels kunnen met iedereen worden gedeeld. Maar als het negatief is, gebeurt het vooral bij mensen met een vertrouwensband. "Iets kritisch deel je niet gemakkelijk met iemand die je niet goed kent", legt Ellwardt uit. Dat is volgens haar logisch. "Het is voor de roddelaar belangrijk om erop te kunnen vertrouwen dat de ontvanger de informatie niet verder verspreidt."

Bij het onderzoek bracht zij het geroddel en de vriendschappen tussen medewerkers in een jaar drie keer in kaart. Daaruit bleek dat medewerkers die roddelen na verloop van tijd met elkaar bevriend raken.

Meer roddelen leidt echter niet automatisch tot meer vriendschappen. Zodra iemand met veel verschillende mensen roddelt, wordt het vertrouwen minder en gaat de populariteit omlaag.

De resultaten van het onderzoek gelden niet voor alle bedrijven. Ellwardt onderzocht de verhoudingen in een sociale organisatie in de zorgsector. Daar werkten vooral vrouwen. Veel van hen hadden een parttimebaan en er was een sterke hiërarchie, waarbij de bazen vooral mannen zijn.

Als medewerkers geen vertrouwen in hun baas hebben, wordt hij vooral negatief besproken. Een baas die wel wordt vertrouwd, wordt echter niet positief besproken. "Als alles goed gaat, is dat niet sensationeel en wordt het dus niet besproken", legt de onderzoeker uit.

Managers waarover wordt geroddeld kunnen hier volgens Ellwardt uit leren dat ze niet in actie moeten komen tegen het roddelen, maar het zien als een indicator. Aanhoudend negatief geroddel kan volgens haar aangeven dat er vertrouwensproblemen zijn. "Die kun je bijvoorbeeld verhelpen door meer transparantie."

Ellwardt promoveert volgende week donderdag.

Saxo Bank met sterke ploeg naar Tour

Manager Bjarne Riis heeft de selectie van Saxo Bank voor de komende Tour de France bekendgemaakt. Kopman is uiteraard Alberto Contador.

In een verklaring spreekt de Deense ploegleider van een uitgebalanceerde selectie. "Deze ploeg kan zowel verdedigend rijden als agressief en heeft renners die op het vlakke en in de bergen uit de voeten kunnen. Het is een uitzonderlijk sterk team waarmee we gaan voor Tourwinst."

Selectie Saxo Bank
Alberto Contador, Jesus Hernandez, Dani Navarro, Benjamin Noval, Richie Porte, Chris Anker Sørensen, Nicki Sørensen, Matteo Tosatto, Brian Vandborg.

Dragon Quest X mogelijk naar de Wii U

Yoichi Wada, de baas van Square Enix, heeft toegegeven dat ze aan het kijken zijn naar een Wii U-versie voor Dragon Quest X. De game is in 2008 aangekondigd en daarna is er bijna niks meer van gehoord. Hij werd oorspronkelijk gepland voor de Wii, maar ontwikkelaars kijken nu naar een mogelijke release voor beide platforms.

Het vorige deel in de Dragon Quest-serie werd wereldwijd zeer goed ontvangen. Dragon Quest IX op de Nintendo DS is een typische Japanse RPG waarbij je als gevallen engel jezelf moet bewijzen om weer terug de hemel in te komen. De vele sidequests en de nu nog ondersteunde downloadable quests en items zorgen dat deze game nu nog zeer populair is onder RPG-gamers.

Een releasedatum voor Dragon Quest X is nog niet bekend, maar met de komst van 25e verjaardag van de serie zullen we vast meer nieuws krijgen.

Dragon Quest X

Takagi hoopt op topclubs door FC Utrecht

Yoshiaki Takagi ziet het helemaal zitten bij FC Utrecht. De jonge Japanner tekende vorige week een contract bij de Domstedelingen.

De 18-jarige Takagi is erg blij met zijn transfer van het Japanse Tokyo Verde 1969 naar de Domstedelingen. Hij noemt het een droom die uitkomt. De jongeling debuteerde vorig jaar in Japan en heeft bij FC Utrecht een contract voor vijf jaar getekend. Hij hoopt dat de club een opstapje kan zijn naar grotere clubs.

"Ik hoop dat ik goed genoeg speel om de aandacht te krijgen van alle topclubs. Ik wil mezelf ook in de kijker spelen van het nationale team", zegt Takagi volgens Voetbal International tegen diverse Japanse media. "Ik maak me geen zorgen, ik weet dat ik het in me heb. Ik heb me de afgelopen jaren sterk ontwikkeld."

De eerste training van het seizoen van FC Utrecht start op maandag 27 juni. Ricky van Wolfswinkel is daar niet meer bij. Hij vertrok naar Sporting Lissabon. De vraag is of Kevin Strootman en Dries Mertens nog aanwezig zullen staan. Beide spelers staan in de belangstelling van PSV.

PSV-target Ji naar Sunderland

PSV-target Dong-Won Ji zet zijn carrière voort in de Premier League. De Eindhovense formatie was druk bezig om de Zuid-Koreaan in te lijven, maar de talentvolle aanvaller kiest nu voor Sunderland. Dit heeft zijn huidige werkgever, Chunnam Dragons, vandaag bekend gemaakt.

De Koreaanse club ontvangt ongeveer 2,5 miljoen euro voor Ji, die ook in de nationale ploeg van Zuid-Korea speelt. Komt de 20-jarige voetballer door de medische keuring, dan tekent hij een contract voor de duur van drie seizoenen.

In de Koreaanse media verscheen in de afgelopen periode een bericht dat PSV concrete interesse in Ji had. Daarnaast hadden de Eindhovenaren hun naam mee, vanwege Guus Hiddink. Ook speelden in het verleden nog drie Zuid-Koreanen voor de ploeg uit de Lichtstad, namelijk Jung-Moo Huh, Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee.

Het is voor PSV overigens niet voor het eerst tijdens dit transfer-window, dat de ploeg misgrijpt. Eerder hadden de Eindhovenaren namelijk concrete belangstelling voor Stijn Schaars van AZ, maar die koos voor een avontuur bij Sporting Lissabon.

Brazilië bevestigt bestaan onbekende stam

In het zuidwesten van de Braziliaanse Amazone leeft een nog onbekende stam. Dat heeft de Braziliaanse regering deze week bevestigd.

Satellietbeelden toonden eerder al drie grote open ruimtes in het gebied, maar het bestaan van de stam kon pas worden bevestigd nadat door middel van expedities met vliegtuigjes meer gegevens werden verzameld. Dat heeft Braziliaanse overheidsorganisatie voor indianen FUNAI gezegd.

FUNAI zet vliegtuigjes in om zo de geïsoleerde stammen niet lastig te vallen. Het is regeringsbeleid om geen contact met de stammen op te nemen, maar om hun autonomie te behouden door te voorkomen dat hun land wordt ingenomen. Volgens FUNAI leven er 68 geïsoleerde stammen in de Amazone.

Het voortbestaan van de stammen wordt bedreigd door illegale visserij, jacht, houtkap en mijnbouw in het gebied. Ook ontbossing door boeren, activiteiten van missionarissen en drugshandel bedreigen het voortbestaan van de stammen, zegt Fabricio Amorim, coördinator van FUNAI voor de Vale do Javari, in het grensgebied van Brazilië en Peru. Daarnaast kan oliewinning in de Peruaanse Amazone de regio destabiliseren, aldus Amorim. In Vale do Javari leven zeker veertien geïsoleerde stammen.

Ondanks de bedreigingen weten de meeste inheemse groepen in Brazilië hun talen en tradities te behouden. Ze hebben lang gestreden voor controle over het land waarop ze van oorsprong leven. In de Braziliaanse grondwet van 1988 zijn die rechten officieel vastgelegd: al het land dat van oorsprong van de inheemse bevolking is moet worden teruggegeven. Tot nog toe is elf procent van het Braziliaanse grondgebied en bijna 22 procent van de Amazone overgedragen aan inheemse groeperingen.

Liquigas met Basso naar de Tour

Liquigas heeft zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor de Tour de France die op 2 juli van start gaat. Zoals verwacht is Ivan Basso de kopman.

Paolo Longo Borghini, Daniel Oss, Fabio Sabatini, Alessandro Vanotti, Maciej Bodnar, Maciej Paterski, Sylvester Szmyd en Kristjan Koren zijn de andere renners die voor Liquigas komende maand aan de Tour zullen meedoen.

Vincenzo Nibali en Peter Sagan, de andere boegbeelden van Liquigas, zullen later dit jaar meedoen aan de Ronde van Spanje.

Linkdump Woensdag!

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • Op zoek naar werk? Gratis Jobhunting tips! Met dank aan pendi
  • Pinstripes met goud gewoon uit de hand. Met dank aan DragonFire
  • Een klassieker : Japanse voetbalreclame. Met dank aan Aether
  • Plezier met paint en datingsites. Met dank aan B1tchwax
  • Nyan Cat nu met YouTube extra speciale tijdbalk! Met dank aan dfr0st

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Blu-ray: Easy A

Emma Stone verwierf bekendheid door haar rol in de komedie Superbad. Na de film kreeg ze rollen in onder andere Zombieland, Ghosts of Girlfriends Past en The Rocker. Later dit jaar speelt ze nog naast Justin Timberlake en Mila Kunis in de komedie Friends With Benefits. Vorig jaar speelde Emma de hoofdrol in de film Easy A, waarvan nu de dvd en de blu-ray uit zijn. Ze was genomineerd voor een Golden Globe voor de rol, maar verloor de award aan Annette Bening door haar rol in The Kids Are All Right.

Juf geeft scholier blowjob in klaslokaal

Erin Baynard Stewart heeft gisteren de zak gekregen. De lerares maatschappijleer op een middelbare school in in Terre Haute, in de Amerikaanse staat Indiana, heeft een seksrelatie gehad met een destijds 14-jarige leerling. Zij wordt er onder meer van verdacht hem te hebben gepijpt in een klaslokaal.

De 30-jarige lerares heeft 6 jaar lesgegeven op de Rose Middle School. In december 2009 sloeg de vonk over naar een 14-jarige jongen. Naar verluidt heeft ze viermaal seks met de jongen gehad. De meeste vrijpartijen vonden plaats in het huis van de getrouwde Stewart, maar eenmaal besloot ze de leerling in een klaslokaal oraal te verwennen.

De intieme onderonsjes staan in het geheugen van de nu 15-jarige jongen gegrift. Zo kan hij zich het interieur van Stewarts huis nog heel duidelijk voor de geest halen. Ieder detail van het interieur weet hij exact te beschrijven.

De docente is opgepakt maar op borgtocht vrijgelaten. Haar ouders waren zo lief de 75.000 dollar op te hoesten voor de vrijlating. Stewart, die ontkent schuldig te zijn, moet in oktober voor de rechtbank verschijnen.


Een filmpje over de verboden relatie

Aanhoudingen voor prostitueren pubermeisje

Het mensenhandelteam van de politie heeft zeven mensen aangehouden voor het uitbuiten en prostitueren van een meisje van 14 jaar. Het gaat volgens de politie in Gelderland om een meisje dat was weggelopen uit een instelling en via chatsites in contact kwam met de mannen. Ze werd vervolgens een maand lang via internet aangeboden voor seks.

Het meisje liep begin februari weg en viel kort daarna in handen van een groep mannen in de leeftijd van 18 tot 25 uit Arnhem, Velp, Nijmegen en Capelle aan de IJssel. Ze werd als prostituee uitgebuit in woningen in Arnhem, Velp en Zevenaar en ook als escort naar andere plekken gebracht.

De politie was op zoek naar het vermiste meisje en trof haar op 9 maart aan in een internetcafé in Arnhem. Daarna kwam het balletje aan het rollen en werden begin mei de zeven verdachten aangehouden.

Zes van de zeven verdachten zitten nog vast. Er hebben nog andere verdachten vastgezeten, maar die zijn na verhoor vrijgelaten. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.

'Neymar persoonlijk rond met Real Madrid'

Real Madrid heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Neymar. Het Braziliaanse wonderkind is het volgens de Spaanse sportkrant Marca eens geworden over een zesjarig contract bij de Koninklijke. Santos, de huidige werkgever van de 19-jarige aanvaller, verlangt 45 miljoen euro voor Neymar.

Santos speelt vandaag de return van de finale om de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League, in eigen huis tegen Peñarol. In Uruguay werd het vorige week 0-0. Pas na afloop van de eindstrijd wil de club met eventuele gegadigden voor Neymar om de tafel.

Marca bericht dat Neymar in de Spaanse hoofdstad zo'n vijf miljoen euro per jaar kan verdienen, exclusief premies. Het grootste talent van Brazilië scoorde 27 goals in 64 duels namens Santos. De vijfvoudig Braziliaans international scoorde drie keer voor de Goddelijke Kanaries.

AOW in stroomversnelling door eerste babyboomers

Het aantal AOW-uitkeringen groeit sinds maart een stuk sneller. Dat komt doordat de eerste babyboomers 65 jaar worden en daardoor de AOW in stromen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Tot februari kwamen er gemiddeld vijfduizend AOW'ers per maand bij. In maart en april was de stijging ruim tweeëneenhalf keer zo groot. Toen kregen de eerste mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren recht op een AOW-uitkering.

De generatie uit 1946 is de grootste die ooit is geboren in Nederland. Begin dit jaar leefden er nog 234.000 van hen.

Sinds april 2007 is het aantal AOW-uitkeringen met ruim 300.000 toegenomen. In april stond de teller op 2,9 miljoen AOW-uitkeringen. Van de uitkeringen gaat 55 procent naar vrouwen, die worden gemiddeld ouder. Wel neemt de levensduur van mannen toe, waardoor het aantal AOW-uitkeringen voor hen sterker stijgt.

R. Kelly aangeklaagd door ex-manager

R. Kelly wordt voor de rechter gesleept door zijn voormalige manager. Jeff Kwatinetz beschuldigt de zanger onder meer van contractbreuk en fraude, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Kwatinetz eist een miljoen dollar van Kelly, het bedrag dat hij nog tegoed zou hebben van de zanger. Kwatinetz kreeg regelmatig van Kelly's huidige manager te horen dat het geld nodig was 'om rechtszaken te voorkomen en kwalijke berichten tegen te spreken in verband met Kelly's vermeende seksuele wangedrag'.

R. Kelly werd beschuldigd van het hebben van seks met een minderjarig meisje. In 2008 werd hij echter door de rechter vrijgesproken.

Kwatinetz beweert verder dat hij de zangcarrière van Kelly eigenhandig heeft doen herleven toen de zanger in de penarie zat. Hij hielp Kelly bij het opnemen van twee nieuwe albums, het opzetten van toers die miljoenen opleveren, een boekendeal en een heleboel andere zaken, stelt Kwatinetz in zijn aanklacht.

Een woordvoerder van de zanger bestempelt de aanklacht als onzin. "Het is een verzameling van halve waarheden, vertekeningen en verzinsels. Meneer Kwatinetz is een misnoegde voormalige manager die vergelding wil voor het feit dat hij werd ontslagen. We hebben vertrouwen in een goede afloop van deze zaak."


R. Kelly aangeklaagd door ex-manager (Foto: Novum)

Zomers weer op komst

Vanaf komend weekend past het weer bij het jaargetijde. De temperatuur loopt vanaf zondag op richting tropische waarden en de buien maken plaats voor zon. De middagtemperaturen van rond de twintig graden komen in korte tijd gemiddeld tien graden hoger te liggen, blijkt uit cijfers van het KNMI.

Vooral maandag en dinsdag wordt het warm. Voor maandag is een maximumtemperatuur van 27 graden voorspeld, een dag later stijgt het kwik naar 31 graden. Het wordt ook droger, maar het KNMI laat wel expliciet weten dat de afname van de buienkans tijdelijk is.

Voordat het mooie weer er is blijft het weer wisselvallig en grijs. Het regent van tijd tot tijd en er is kans op onweer met flinke windstoten.

Voor het laatste nieuws, updates en kaartjes kun je ook op het forum kijken.


Zomers weer op komst (Foto: Novum)

[NBA] Nowitzki overweegt rentree in Duits team

Dirk Nowitzki wil het Duitse basketbalteam naar de Olympische Spelen brengen. De 33-jarige sterspeler van NBA-kampioen Dallas Mavericks vertelde dat in een interview met ESPN. Nowitzki speelde sinds de Spelen van 2008 niet meer voor het Duitse team, maar wil deze zomer mogelijk zijn rentree maken.

Duitsland speelt van 31 augustus tot en met 18 september op het Europees kampioenschap in Litouwen. Op dat EK, waaraan 24 teams meedoen, moeten de Duitsers bij de eerste zes eindigen om in aanmerking te komen voor kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Nowitzki heeft aan de Duitse basketbalbond verteld dat hij de nieuwe generatie naar de Spelen wil brengen. De waardevolste speler van de NBA-finale neemt een aantal weken rust om bij te komen van het lange seizoen. De Duitser maakt daarna zijn besluit bekend over een eventuele terugkeer in de nationale ploeg.

EU wil geel hesje verplicht op fiets

Als het aan het Europees Parlement ligt moeten alle fietsers in de EU en dus ook in Nederland gele, fluorescerende hesjes gaan dragen. In Frankrijk is het al jaren verplicht om 's avonds en buiten de bebouwde kom dit soort hesjes te dragen.

Peter van Dalen van de ChristenUnie is niet blij met deze ontwikkeling. "Onze fietsers worden gele kanaries. Hiermee wordt gesuggereerd dat fietsen gevaarlijk is terwijl het de meest veilige vorm van verkeer is. Europa moet zich niet bemoeien met dit soort zaken." Wanneer de EU dit wil invoeren en of het ook daadwerkelijk verplicht wordt is niet bekend.


Straks voor iedere fietser in Nederland.

Jenner laat alles rustig op zich afkomen

De toekomst van Julian Jenner bij Vitesse is onzeker. Of hij komend seizoen nog deel uit zal maken van de selectie is onduidelijk.

De 27-jarige Jenner heeft een contract tot medio 2012 bij de club uit Arnhem. Begin juli begint de club weer met trainen, maar of Jenner dan bij de hoofdselectie zal zitten, is nog maar de vraag. Trainer Albert Ferrer liet Jenner de tweede helft van afgelopen seizoen op huurbasis vertrekken naar NAC Breda. Daar zal hij niet terugkeren.

"Het enige dat ik weet is dat ik me op 3 juli zal melden", zegt Jenner tegen De Gelderlander. "Verder heb ik niets te melden. Voorlopig laat ik alles rustig op me af komen. Ik heb besloten even mijn mond te houden." Volgens zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker hangt de toekomst van Jenner bij Vitesse af van de trainer.

"Dat is een belangrijk punt. Misschien komt er een trainer die met buitenspelers wil spelen. Maar als Ferrer blijft, of als er een trainer komt die niet met Julian wil werken, dan zullen we een andere club voor hem moeten zoeken", zegt hij. Daar zijn ze nu al druk mee bezig. "Mocht er voor die tijd niks gebeuren, dan zal Julian zich begin juli melden bij Vitesse."

Toch benadrukt Dekker wat Jenner het liefste wil: "Het is Julian's wil en wens om bij Vitesse te spelen. De eerste helft van het vorige seizoen was hij op goed op dreef. Het was zijn ambitie die lijn door te trekken. Het is jammer dat hij daarvoor niet de kans heeft gekregen."

'Overheid slecht voorbereid op hackaanval'

De Nederlandse overheid is niet goed voorbereid op een internationale cyberaanval. Dat blijkt volgens het AD uit een grote oefening die de overheid heeft gehouden. De Tweede Kamer wordt woensdag ingelicht over de resultaten.

Het zou vooral ontbreken aan goede coördinatie. Ook zou de overheid nauwelijks beseffen wat voor ernstige gevolgen een cyberaanval kan hebben.

Zo kan het betalingsverkeer worden platgelegd. Maar ook bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding op Schiphol is kwetsbaar, net als olieraffinaderijen in de Rotterdamse haven.

Bij de oefening met de naam Cyberstorm III waren de crisiscoördinatoren volgens de onderzoekers vooral aan het vergaderen en overleggen. Het zou hebben ontbroken aan coördinatie en overzicht.

Na de oefening zijn al maatregelen getroffen, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) volgens de krant in een Kamerbrief. Zo komt er een nationaal veiligheidscentrum. Ook komen er meer oefeningen.

Leeuwarden krijgt toch Metalfestival

Leeuwarden krijgt op 13 augustus alsnog een metalfestival. Dat hebben de organisatoren woensdag laten weten. Het festival, dat Into The Grave heet, vindt plaats op het Oldehoofsterkerkhof in de Friese hoofdstad.

Het idee voor het festival ontstond nadat het metalfestival Wâldrock het in 2010 na 22 jaar liet afweten. Vorig jaar zou Into The Grave aanvankelijk ook plaatsvinden, maar de gemeente Leeuwarden verleende toen geen vergunning. De organisatie is er zeker van dat het dit jaar wel doorgaat.

In totaal spelen van’s middags tot’s avonds acht bands, onder wie Disintegrate en Waking The Cadaver.

Leeuwarden krijgt toch Metalfestival
Leeuwarden krijgt toch Metalfestival (Foto: ANP)

Nieuwe dopingzaak rond clenbuterol

James Stanton, doelman van het Australische waterpoloteam, is betrapt op het gebruik van verboden middel clenbuterol. Stanton is voor twee jaar geschorst en kan dus de Olympische Spelen van 2012 in Londen op zijn buik schrijven.

Vorig jaar september testte Stanton positief. Zijn schorsing gaat met terugwerkende kracht in waardoor hij in oktober 2012 weer kan meedoen aan wedstrijden. Overigens ontkent Stanton dat hij bewust het verboden prestatiebevorderende middel heeft gebruikt.

Onlangs nog werden vijf Mexicaanse voetballers betrapt bij wie een te hoge waarde clenbuterol werd gevonden. Zij beweren vervuild vlees te hebben gegeten.

Trailer A Dangerous Method

Het lijkt de dag van de nieuwe trailer te zijn, aangezien er nu ook een trailer is vrijgegeven voor de nieuwe film van David Cronenberg. Met A Dangerous Method werkt Cronenberg, na de veelgeprezen films A History of Violence en Eastern Promises, voor de derde keer samen met Viggo Mortensen.

Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog neemt psychiater Carl Jung (Michael Fassbender) de onstabiele maar zeer aantrekkelijke Sabrina Spielrein (Keira Knightley) aan als patiënt. Maar ook zijn mentor Sigmund Freud is geïntrigeerd door haar verschijning, waardoor er een gespannen driehoeksverhouding ontstaat.


Trailer A Dangerous Method

A Dangerous Method wordt 17 november in de Nederlandse bioscopen verwacht.

Games zorgen voor minder criminaliteit?

Gamen wordt steeds vaker in verband gebracht met geweld en agressie. Toch zou gamen ook wel eens de oorzaak kunnen zijn dat er de afgelopen jaren minder berovingen en moorden plaatsvinden in de Verenigde Staten.

Uit cijfers van de FBI blijkt dat criminaliteit in de afgelopen 20 jaar flink is verminderd. Toch is dit de afgelopen twee jaar nog sterker naar beneden gegaan. De BBC heeft verschillende hypotheses voor dit verschijnsel waaronder de aanstelling van Barack Obama als president, beter politiewerk, een kleinere vraag naar crack en de beschikbaarheid om op legale wijze een abortus te mogen plegen.

Een andere, iets minder voor de hand liggende verklaring, zou de populariteit van games kunnen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat door het spelen van games, jongeren van de straat blijven en zich dus minder met criminele activiteiten bezighouden. Volgens het onderzoek zouden andere onderzoeken niet meenemen wat de invloed van games is op de samenleving.

"We argue that since laboratory experiments have not examined the time use effects of videogames, which incapacitate violent activity by drawing individual gamers into extended gameplay, laboratory studies may be poor predictors of the net effects of violent videogames in society,"

Afgelopen week kwam een onderzoek in het nieuws waaruit zou blijken dat gewelddadige games zorgen voor meer agressie bij de gamer. Uit dat onderzoek bleek overigens ook dat bijvoorbeeld voetbalspellen meer agressie opwekken dan Schietspellen.
 

Criminaliteit in de Vs

Rutten: "PSV heeft groter stadion nodig"

Als PSV in de toekomst wil meetellen in Europa, dan heeft de Eindhovense club een groter voetbalstadion nodig. Dat zegt hoofdtrainer Fred Rutten in een interview in AD Sportwereld. "Je moet ambities hebben. PSV moet wel groot blijven denken, plannen maken voor de toekomst", aldus Rutten.

De trainer wijst op FC Twente. "Zeker als je ziet dat FC Twente nu wil groeien naar een stadion met 40.000 plaatsen. Als je alleen heel economisch verantwoord op de winkel blijft passen, dan kom je er niet. Je moet je blijven ontwikkelen."

Rutten laat zich in het vraaggesprek niet uit over het reddingsplan voor PSV, waarbij de gemeente de grond onder het stadion koopt. "Ik snak vooral naar het moment waarop de selectie van PSV compleet is."

Rutten: PSV heeft groter stadion nodig
Rutten: PSV heeft groter stadion nodig (Foto: ANP)

Trailer The Skin I Live In

Er is een trailer vrijgegeven voor de nieuwe film van Pedro Almodóvar genaamd The Skin I Live In (La Piel Que Habito). De film, die eerder goed ontvangen werd tijdens het Filmfestival van Cannes, betekent een nieuwe samenwerking tussen Almodóvar en Antonio Banderas.


Trailer The Skin I Live In (La Piel Que Habito)

De film lijkt een combinatie tussen horror en drama en doet daarnaast sterk denken aan de Franse klassieker Eyes without a Face (Les Yeux sans Visage) van Georges Franju uit 1960. The Skin I Live In wordt 17 november in de Nederlandse bioscopen verwacht.  

Eerste teaser The Dark Knight Rises

Hoewel de opnames voor The Dark Knight Rises nog in volle gang zijn, is er een eerste teaser verschenen. Deze teaser werd het afgelopen weekend in de Verenigde Staten getoond voor de film The Green Lantern. Hoewel het gezien de beelden duidelijk een teaser is en mede daarom mogelijk een fake is, kan het aanwezige bioscooppubliek het in ieder geval waarderen.


Eerste teaser The Dark Knight Rises (mogelijk fake)


The Dark Knight Rises wordt 20 juli 2012 in de Amerikaanse bioscopen verwacht.

Film: Bad Teacher

Actrice Cameron Diaz zag eerst de rol als Elizabeth Halsey in de komedie Bad Teacher niet zitten. "Mijn eerste indruk na het lezen van de eerste 30 pagina's van het script was dat ik deze rol met geen mogelijkheid kon spelen. Het karakter is vreselijk, maar tien pagina's verder dacht ik: er is iets heel grappigs aan dit vreselijke karakter. Aan het einde van het script wist ik dat ik deze rol moest spelen", aldus de ex-geliefde van Justin Timberlake. Toevalligerwijs speelt de laatste ook een rol in de film van regisseur Jake Kasdan (Orange County).

Lyon stelt clubman Garde aan als opvolger Puel

Olympique Lyon heeft weinig tijd nodig gehad een opvolger voor de ontslagen Claude Puel te vinden. De Franse topclub heeft in een verklaring bevestigd dat Rémi Garde de nieuwe hoofdcoach wordt. Garde is een bekend gezicht bij de Zuid-Franse club. Eerder was hij assistent-trainer onder Paul Le Guen, Gérard Houllier en Puel.

Aan Garde de taak om Lyon opnieuw landskampioen te laten worden. De club slaagde er voor de komst van Puel zeven keer op rij in om de titel te grijpen, maar staat nu al sinds 2008 'droog'. Woensdag is er een persconferentie waarop Garde wordt voorgesteld aan pers en publiek.

Garde moet zich met Lyon nog zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Door de derde plek van afgelopen seizoen komt Lyon uit in de laatste voorronde van het kampioenenbal. De Franse Ligue 1 begint op zaterdag 6 augustus. Lyon opent uit tegen Olympique Nice.

[Upd] Puss In Boots Poster + Trailer

DreamWorks Animation heeft via Yahoo! Movies een poster in omloop gebracht van de spin-off van Shrek. De film getiteld Puss In Boots is vanaf 8 december in de Nederlandse bioscopen te zien.

In de film zijn de stemmen van Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton en Amy Sedaris te horen. Puss In Boots is het hilarische verhaal van Puss, die samen met het genie Humpty Dumpty (Galifianakis) en de straatkat Kitty (Hayek) de beroemde gans met de gouden eieren probeert te stelen.

Zoals je aan de poster kan zien is er een vette knipoog gemaakt naar een andere film waarin Banderas en Hayek samenwerkten (Desperado uit 1995).

Puss In Boots
Poster Puss In Boots

Update - Nu ook een trailer voor Puss In Boots vrijgegeven

Van der Sar: "Bepaalde twijfel is nodig"

Keeper Edwin van der Sar kan terugkijken op een succesvolle carrière, maar zegt dat hij vooral in de eerste jaren van zijn loopbaan veel getwijfeld heeft.

"Als achttien-, negentienjarig jongetje wist ik nog helemaal niet waar ik aan toe was", vertelde Van der Sar gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink. Toch was die twijfel niet slecht, denkt de keeper. "Ik denk trouwens wel dat iedereen wel een bepaalde twijfel nodig heeft om te kunnen presteren."

"Als je te zelfbewust bent, verlies je wellicht de motivatie. Je kijkt ook naar andere keepers. Ik zag jongens als Westerveld groeien en was daar soms best jaloers op. Je ziet toch bij anderen vaak dingen die je bij jezelf niet ziet", verklaarde Van der Sar. Trainer Louis van Gaal speelde een belangrijke rol tijdens die eerste, onzekere jaren.

"Door de vasthoudendheid van Van Gaal ben ik enorm gegroeid, want als jongetje was ik nog best onzeker. Van Gaal moest me af en toe echt verrot schelden, maar dan wist je wel meteen waar je aan toe was." De keeper kijkt met trots terug op 'zijn' moment tijdens de Champions League-finale in 2008. Namens Manchester United stopte hij de beslissende penalty van Chelsea-speler Nicolas Anelka. "'Als keeper ben je toch onderdeel van het team, en sta je vaak in de schaduw van je medespelers. Wanneer je dan toch een keer de man kan zijn is dat wel erg mooi.

Van der Sar nam tijdens de Champions League-finale van afgelopen seizoen afscheid van het profvoetbal. Manchester United verloor toen met 3-1 van FC Barcelona. Wel won de club de Engelse landstitel voor de negentiende keer. Op 3 augustus speelt Van der Sar tijdens zijn afscheidswedstrijd namens Ajax in de ArenA tegen een all star-team met onder anderen Rio Ferdinand, Alessandro del Piero en Paul Scholes.

Bibliotheek krijgt boek na 122 jaar terug

Een bibliotheek in Australië heeft sinds kort weer de beschikking over een bijzonder exemplaar van het boek Insectivorous Plants. Dat was op 30 januari 1889 uitgeleend en nooit teruggebracht. De boete was opgelopen tot ongeveer 35.000 Australische dollar (ruim 22.000 euro), toen het boek onlangs alsnog werd teruggebracht.

"Ik had wel eens gehoord van boeken die na 50 jaar werden teruggebracht", aldus een woordvoerster van de bibliotheek in de plaats Camden tegen lokale media. "Maar ik heb nog nooit gehoord van boeken die honderd jaar kwijt waren."

De zegsvrouw liet weten dat Ron Hyne, die het boek een halve eeuw in zijn bezit had voordat hij het overhandigde aan de Universiteit van Sydney, de boete niet hoeft te betalen. Hyne zei niet te hebben geweten dat het boek eigenlijk eigendom was van de bibliotheek. Bij de universiteit werd het bibliotheekstempel ontdekt, waarop het boek werd geretourneerd.

KLM opent lijndienst op frituurvet

KLM opent in september een lijndienst op frituurvet tussen Amsterdam en Parijs. De toestellen vliegen voor de helft op kerosine en de helft op afgedankte olie uit restaurants en snackbars, schrijft De Telegraaf woensdag.

De luchtvaartmaatschappij zou de eerste ter wereld zijn die een dergelijke lijndienst opent. Voormalig minister van Verkeer en directeur bij KLM Camiel Eurlings spreekt in de krant van een 'doorbraak voor de luchtvaart'. Het papierwerk om op frituurvet te kunnen vliegen is volgens hem zo goed als geregeld.

Door de bijzondere brandstof zouden de Boeings 737 een stuk schoner vliegen en minder koolstofdioxide uitstoten. De motoren en brandstoftanks van de vliegtuigen hoeven hiervoor volgens Eurlings niet te worden aangepast. KLM kondigde in januari al aan dat het met het Wereld Natuur Fonds onderzoekt hoe oud frituurvet kan worden omgezet in hoogwaardige biobrandstof.


KLM opent lijndienst op frituurvet (Foto: Novum)

RadioShack zonder echte kopman naar Tour

In het tijdperk na Lance Armstrong gaat het wielerteam van RadioShack de komende Ronde van Frankrijk zonder een uitgesproken kopman van start. Met de Duitser Andreas Klöden, de Amerikanen Chris Horner en Levi Leipheimer en de Sloveen Janez Brajkovic mikt de ploeg wel op een hoge eindklassering.

Dinsdag maakte ploegleider Johan Bruyneel zijn selectie bekend. "Het was niet makkelijk om een selectie te maken," aldus de Belg op de website van het team. "Met Brajkovic, Klöden, Horner en Leipheimer hebben we vier renners voor het klassement."

De selectie van Radioshack bestaat verder uit de Spanjaarden Markel Irizar en Haimar Zubeldia, Dmitriy Muravyev uit Kazachstan, Sérgio Paulinho uit Portugal en de Oekraïner Yaroslav Popovych.

RadioShack zonder echte kopman naar Tour
RadioShack zonder echte kopman naar Tour (Foto: ANP)

'Kabinet neemt overdrachtsbelasting op de korrel'

Het kabinet wil de overdrachtsbelasting aanpassen om de vastzittende woningmarkt vlot te trekken. De plannen lopen uiteen van het geheel afschaffen van de belasting tot een variant waarbij alleen starters op de woningmarkt vrijstelling krijgen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden. Besluiten zijn nog niet genomen.

Bij de aankoop van onroerend goed moet 6 procent overdrachtsbelasting worden betaald. Dat levert het rijk volgens de krant jaarlijks ongeveer 3,5 miljard euro op. Als deze belasting wordt aangepast, kan dat de overheid dus veel inkomsten schelen. Er wordt nog bekeken hoe dat gat moet worden gevuld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over wonen gaat, zou enthousiast zijn over het plan. Het ministerie van Financiën zou echter bang zijn dat het niet te betalen is. Vooral omdat het gemis aan inkomsten niet kan worden gecompenseerd door alsnog de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Eerder is namelijk afgesproken dat hier niet aan wordt getornd.

Het Centraal Planbureau uitte eind vorig jaar kritiek op de overdrachtsbelasting. Die zou onrechtvaardig zijn en het Nederlands belastingstelsel verstoren. De ingewijden houden er volgens de krant rekening mee dat een eventuele aanpassing van de overdrachtsbelasting pas met Prinsjesdag wordt bekendgemaakt.

Het kabinet bekijkt volgens de krant ook of er een verhuisbonus kan worden ingevoerd voor mensen die voor hun werk willen verhuizen. Die zou in de eerste plaats moeten gelden voor mensen met schaarse beroepen.

Oranje onder 17 niet langs Noord-Korea

Het Nederlands elftal onder 17 heeft ook de tweede wedstrijd op het WK in Mexico niet weten te winnen. Drie dagen na de 1-0 nederlaag tegen Congo eindigde de tweede groepswedstrijd tegen Noord-Korea in 1-1. Een overwinning tegen gastland Mexico is nodig om een reëel uitzicht te houden op een plaats in de achtste finale.

Oranje had bijna de hele wedstrijd het initiatief, maar de kansen in het Estadio Morelos waren schaars. Kort na rust kwam de ploeg van coach Albert Stuivenberg zelfs op achterstand door toedoen van de Noord-Koreaanse aanvoerder Nam Gwon-Kong.

In de wetenschap dat een tweede nederlaag de uitschakeling wel erg dichtbij zou brengen, nam Oranje naarmate de tweede helft vorderde steeds meer risico. Dat leverde een kwartier voor tijd de gelijkmaker op. Nadat een goal van Anass Achahbar nog was afgekeurd wegens buitenspel, was Ajacied Danzell Gravenberch even later wel trefzeker.

Nederland heeft net als Noord-Korea na twee wedstrijden één punt. Mexico en Congo, die beide al op drie punten staan, spelen later op de dag tegen elkaar. De nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit de zes verschillende poules plaatsen zich voor de achtste finale.

Minste donoren in Staphorst en Urk

Staphorst en Urk zijn de Nederlandse gemeenten met de minste geregistreerde orgaandonoren. Dat blijkt uit de Donorstand van Nederland die woensdag wordt gelanceerd in Den Haag.

De gemeente Goirle heeft de meeste geregistreerde orgaandonoren: 33,2 procent van de inwoners vindt het oké als hun organen een tweede leven krijgen na hun dood.

De Brabantse gemeente heeftüberhaupt de meeste registraties van alle Nederlandse gemeenten, dus ook mensen die hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn als ze komen te overlijden. In totaal heeft 50,5 procent van de Goirlenaren zijn keuze over orgaandonatie laten vastleggen.

De gemeente waar de meeste mensen hebben laten vastleggen dat ze geen orgaandonor willen zijn, is Gorinchem. Van de grote steden telt Utrecht relatief de meeste orgaandonoren: 27,8 procent van de Utrechtenaren heeft zich geregistreerd als donor. Daarna volgt Amsterdam met 19,7 procent, Den Haag met 17,5 procent en Rotterdam met 16,2 procent.

Door de donorstand per gemeente bekend te maken, willen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij orgaandonatie en het ministerie van VWS mensen motiveren om hun keuze omtrent het donorschap te registreren. Dat kan op jaofnee.nl.

Minste donoren in Staphorst en Urk
Minste donoren in Staphorst en Urk (Foto: ANP)

Barroso: goed nieuws voor Grieken en EU

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie noemt het "goed nieuws voor Griekenland en de Europese Unie" dat het Griekse parlement de regering steunt. Barroso zei dinsdagavond dat het vertrouwen van het parlement in het kabinet van premier George Papandreou een belangrijke onzekerheid wegneemt.

Nu Papandreou's herschikte regering de vertrouwensstemming heeft doorstaan, is de volgende grote opgave om genoeg steun in het parlement te vergaren voor de enorme bezuinigingen en privatiseringen die het land zal moeten doorvoeren.

Barroso stelde dat de maatregelen niet alleen de volgende tranche aan miljardenhulp uit Europa zeker zullen stellen, maar ook "een grote stap zullen zijn in Griekenlands weg terug naar houdbare overheidsfinanciën en groei".

Barroso: goed nieuws voor Grieken en EU
Barroso: goed nieuws voor Grieken en EU (Foto: ANP)

'Miljard bezoekers bezorgen Google record'

Een recordaantal van ruim een miljard mensen heeft in een maand tijd de diverse websites van Google bezocht. Dat stelt althans het bedrijf comScore, dat berekent hoe vaak websites ongeveer worden bezocht.

Nooit eerder wist een internetbedrijf zo veel unieke bezoekers te trekken, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal woensdag op zijn website.

Op de tweede plaats staan de gezamenlijke websites van Microsoft, met een geschatte 905 miljoen bezoekers, gevolgd door het sociale netwerk Facebook, dat in een maand tijd 714 miljoen unieke bezoekers trok.

ComScore komt aan de getallen door een analyse van het internetgedrag van twee miljoen mensen wereldwijd. Volgens de steekproef van ComScore passeerde Google in mei de grens van een miljard. Het bedrijf zelf leverde overigens geen informatie en wilde volgens de Amerikaanse krant ook geen commentaar geven op de getallen.

Websites van Google, waaronder de filmpjessite YouTube, mogen dan de meeste bezoekers hebben, maar internetgebruikers blijven het langst 'hangen’ op Facebook. Samen zaten de gebruikers in mei in totaal 250 miljard minuten op de netwerksite, leert de steekproef. Dat komt neer op gemiddeld 5 uur en 50 minuten per persoon, oftewel 11 minuten per dag.

'Miljard bezoekers bezorgen Google record'
'Miljard bezoekers bezorgen Google record' (Foto: ANP)

Jake Gyllenhaal met Bear Grylls op survival op IJsland

De makers van het programma Man vs Wild zijn op weg naar IJsland om opnames te maken voor de openings-aflevering van dit seizoen. Gastheer Bear Grylls heeft het plan opgevat om de Amerikaan Gyllenhaal kennis te laten maken met het adembenemende en onvergevelijke IJslandse landschap.

Discovery heeft bekend gemaakt dat Jake Gyllenhaal de hoofdgast zal zijn in de aflevering van 11 juli. Hiervoor zal hij 2 dagen in het wild doorbrengen samen met Grylls. "Voor mij is het 1 grote ontdekkingsreis" verklaarde Gyllenhaal voor de pers. Grylls voegde daaraan toe dat de wildernis zowel fysiek als mentaal veel onthuld. 

"Je moet blijven lachen en je grootste angsten erkennen en dan gewoon doorgaan. Wat die kwesties betreft zit dat wel goed met Jake" aldus Grylls.

Gyllenhaal en Grylls 2011
Jake Gyllenhaal en Bear Grylls

Eerste poster Clint Eastwood's J. Edgar

Er is een poster uitgelekt van Clint Eastwood's nieuwe film J. Edgar. In de film spelen onder andere Leonardo DiCaprio, Naomi Watts en Armie Hammer. De film gaat over het leven en over de tijden van de eerste directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI).

Leonardo DiCaprio vertolkt de rol van J. Edgar Hoover, Josh Lucas speelt de beroemde piloot Charles Lindbergh, Armie Hammer vertolkt de rol van Hoover's plaatsvervanger Clyde Tolson, Judi Dench en Ed Westwick zijn Hoover's ouders en Naomi Watts portretteert Hoover's secretaresse en vertrouweling Helen Grady. 

Eastwood's film zal zich voornamelijk focussen op Hoover's dagen als directeur van de FBI en zijn schandalige privé leven. Zo zou Hoover zich vaak kleden als travestiet en zou hij ook geheime homoseksuele relaties hebben. De film komt volgend jaar uit.

Poster - J. Edgar (Clint Eastwood)
Eerste filmposter J. Edgar

Abvakabo vindt pensioenakkoord onvoldoende

Het bondsbestuur van Abvakabo FNV vindt het pensioenakkoord op dit moment onvoldoende. Voorzitter Edith Snoey spreekt van een 'nee, tenzij’, zo maakte Abvakabo dinsdag bekend.

Volgens het bondsbestuur worden de risico’s te eenzijdig bij de werknemers gelegd. Ook vindt Abvakabo het onacceptabel dat mensen met zware beroepen en de lagere inkomens er als gevolg van dit akkoord op achteruitgaan.

Het bestuur vergaderde sinds dinsdagochtend over het akkoord.

Abvakabo vindt pensioenakkoord onvoldoende
Abvakabo vindt pensioenakkoord onvoldoende (Foto: ANP)

Tweetal met valse paspoorten gepakt op A18

Twee mannen met valse paspoorten en een vals rijbewijs op zak zijn dinsdagmiddag op de A18 bij Didam aangehouden. Een van hen is een 29-jarige Georgiër, van de andere man is de identiteit nog onbekend, meldt de marechaussee.

De mannen overhandigden tijdens een controle een Litouws en een Tsjechisch paspoort aan de marechaussee. Na onderzoek bleken de documenten vals te zijn, evenals een Tsjechisch rijbewijs dat de bestuurder eveneens had overhandigd. Het tweetal zit vast.

Britse krant betaalt schadevergoeding om afluisteren

De Britse krant News of the World heeft dinsdag ingestemd met de betaling van een schadevergoeding van 20.000 pond (ruim 22.000 euro) aan voetbalcommentator Andy Gray. Daarnaast betaalt de krant de juridische kosten die Gray heeft gemaakt. News of the World kraakte de voicemail van Gray en luisterde diens berichten af.

Gray is een van tientallen bekende Britten die zeggen dat hun telefoons door de krant zijn afgeluisterd. Vorige maand stemde News of the World, dat eigendom is van mediamagnaat Rupert Murdoch, ook al in met een schadevergoeding voor actrice Sienna Miller.

Nadat bekend was geworden dat de krant zich schuldig maakte aan het afluisteren van voicemails is een aantal verslaggevers van de krant gearresteerd.

Meer rechercheurs op zaak dood militair

De marechaussee heeft het team dat onderzoek doet naar de dood van een 20-jarige militair uit Amsterdam die vorige week na een oefening op een Limburgs defensieterrein overleed uitgebreid. Ruim twintig rechercheurs zitten nu op de zaak. Eerder had de marechaussee er twaalf man op gezet.

De opschaling naar een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO) is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie in Arnhem, laat een woordvoerder van de marechaussee dinsdag weten. Het OM besloot afgelopen weekend tot de opschaling, waarna het uitgebreide team maandag begon.

Aanleiding om een groter team te formeren, is de uitkomst van de sectie op het lichaam van de militair. Daar bleek uit dat de Amsterdammer een niet-natuurlijke dood is gestorven. "Het is gebruikelijk als iemand een niet-natuurlijke dood blijkt te zijn gestorven er een Team Grootschalige Opsporing op te zetten", aldus de woordvoerder.

Of de militair de verwondingen opliep tijdens de oefening, wordt nog onderzocht. De oefening werd afgesloten met een parcours waarin de deelnemers hun vaardigheden moesten laten zien op onder meer het gebied van militaire zelfverdediging. Ze lopen dan met beschermende kleding als handschoenen en een 'bokskap'.

De Amsterdammer werd anderhalf uur later onwel, waarna meteen een militaire verpleegkundige bij hem kwam. Daarna is hij naar het ziekenhuis in Weert gebracht. Later is hij vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, waar hij is geopereerd. Hij is na de operatie in coma gehouden, maar zijn toestand verbeterde niet. De man was gelegerd bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

Eerder al zei voorzitter van de militaire vakbond AFMP Wim van den Burg op basis van een melding van een anonieme beller dat de militair mogelijk was doodgeslagen. Hij zou zo veel klappen hebben gekregen dat die hem fataal zijn geworden.

Egypte peilt presidentskandidaten op Facebook

Het militaire bewind in Egypte herinnert zich het aandeel van sociale media in de Egyptische revolutie en peilt op Facebook de populariteit van achttien presidentskandidaten. De interimregering die het leger na de democratische revolutie in het zadel hielp hoopt zo critici te tonen wel degelijk een democratische inborst te hebben.

Donderdag waren al meer dan honderdduizend stemmen uitgebracht. De hervormingsgezinde Mohamed El-Baradei, met 35 procent van de stemmen, wordt gevolgd door de prominente islamgeleerde Mohammed Selim al-Awa. Van een reeks vertrouwelingen van het regime van de in februari verdreven president Hosni Mubarak scoort diens voormalige inlichtenchef Omar Suleiman het best. Maar noch Suleiman, noch een progressief buitenbeentje als tv-presentatrice Bothaina Kamel, kan voorlopig op veel steun rekenen.

Na dertig jaar in de ijzeren greep van Mubarak doet een door de regering uitgeschreven Facebook-peiling fris en vernieuwend aan. Maar skeptici zien in de internetactie slechts een poging van het regime de kandidaten van haar voorkeur aan de man te brengen.

Politiek analist Emad Gad vermoedt dat het leger wil onderzoeken wie van de favorieten de meeste steun geniet. Ook kan het op grond van de peiling inschatten of de meningen zo verdeeld zijn dat een vertrouweling van de militairen kans zou maken te worden verkozen.

Senaat VS kiest Panetta als minister van Defensie

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag unaniem ingestemd met Leon Panetta als nieuwe minister van defensie. Panetta vervangt huidig minister Robert Gates, die op 30 juni met pensioen gaat.

Panetta is momenteel directeur van de CIA en vertegenwoordigde in het verleden Californië in het Huis van Afgevaardigden. Ook was hij stafchef van oud-president Bill Clinton.

Gates was in totaal 4,5 jaar minister van defensie, onder huidig president Barack Obama en onder diens voorganger George Bush.

De nieuwe minister wacht een overvolle agenda, met onder meer de troepenterugtrekkingen uit Irak en Afghanistan, het homobeleid in het Amerikaanse leger, het conflict in Libië en bezuinigingen.

Amy Winehouse haalt streep door hele tournee

Amy Winehouse stelt haar comeback toch nog even uit. De 27-jarige zangeres heeft haar hele Europese tournee afgeblazen na haar blamage in Belgrado. Winehouse stond zaterdag te zwalken op een podium in de Servische hoofdstad.

Na het desastreuze optreden, waarmee ze haar zomertournee had willen aftrappen, werden twee shows in Istanbul en Athene geschrapt. Dinsdag werd bekend dat ook de overige tien concerten niet door gaan. "Amy heeft zich teruggetrokken uit alle geplande shows", laat een woordvoerder van de zangeres weten.

Winehouse, die al jaren met een alcohol- en drugsprobleem kampt, werd zaterdag uitgejoeld en uitgefloten door haar fans. De zangeres stond in overduidelijk beschonken toestand op de planken en kon zich haar eigen teksten niet meer herinneren. In plaats van zingen mompelde de 27-jarige, die meerdere malen over haar eigen benen struikelde.

Amy liet zich in mei nog opnemen in een afkickkliniek, die ze na een week weer verliet. De Europese tournee moest symbool staan voor het einde van alle ellende met verslavingen, maar dat is mislukt.

De nieuwe plaat van Winehouse, de langverwachte opvolger van Back to Black uit 2006, ligt klaar. Amy's platenmaatschappij zou het album echter tegenhouden en pas op de markt willen brengen als Winehouse helemaal afgekickt is. Wanneer het zover is, is niet duidelijk.


Amy Winehouse haalt streep door hele tournee (Foto: Novum)

Interview: Eliza Doolittle

We blijven qua interviews nog even hangen bij Pinkpop 2011, waar een recensent en fotograaf van FOK! rondliepen. Nu is het de beurt aan Eliza Doolittle, in het echte leven beter bekend onder de naam Eliza Caird. Met haar zachte en lieve karakter doet ze menig mannenhart smelten. In een kleedkamer waar op de vloer, tafel en stoelen etenswaren en handdoeken hangen is het interview zeer makkelijk en vooral een lief geheel geworden.

Griekse regering krijgt vertrouwen parlement

De nieuwe regering van de Griekse premier George Papandreou heeft dinsdagavond laat in Athene het vertrouwen gekregen van het parlement. Dit vertrouwen is cruciaal, omdat het Papandreou in staat stelt gehate bezuinigingsmaatregelen door te voeren die een nieuwe noodlening van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vrijmaken.

Papandreou had een meerderheid in het driehonderd zetels tellende parlement nodig. Van tevoren werd reeds verwacht dat hij de vertrouwensstemming zou overleven, omdat zijn socialistische partij een meerderheid van vijf zetels in het parlement heeft. Uiteindelijk stemden 155 parlementariërs voor de regering en 143 tegen. Twee parlementariërs onthielden zich van stemming.

Een verlies zou hebben geleid tot vervroegde verkiezingen, waardoor het nog maar de vraag was geweest of Griekenland eind juni 28 miljard euro aan bezuinigingen had kunnen doorvoeren die door internationale kredietverschaffers als eis waren gesteld. Als deze maatregelen niet worden doorgevoerd, bestaat het risico dat Griekenland geen nieuwe lening krijgt, wat een faillissement van het land vrijwel onvermijdelijk maakt.

Een faillissement kan een nieuwe financiële crisis veroorzaken en Griekse en Europese banken meeslepen. Daarnaast neemt de vrees voor de financiële instabiliteit van landen als Portugal, Ierland en Spanje nog eens toe.

Vorige week stelde Papandreou een nieuwe minister van financiën aan om de groeiende onvrede binnen zijn eigen partij te keren. Deze nieuwe minister, Evangelos Venizelos, beloofde dinsdag dat het parlement de impopulaire bezuinigingsmaatregelen eind juni zal doorvoeren. Daarnaast moet er voor vijftig miljard euro aan staatsondernemingen worden geprivatiseerd. Op 3 juli besluiten de zeventien landen van de eurozone over nieuwe leningen voor Griekenland.


Griekse regering krijgt vertrouwen parlement (Foto: Novum)

Foto's: Indian Summer Festival

Het leek afgelopen weekend wel of de weergoden klaar waren met de festivals, want er zijn er een hoop afgezegd. Mensen die kaarten hadden voor het Indian Summer Festival konden lekkker genieten,  op een paar buien na.

FOK!fotograaf Peter Bijkerk was aanwezig op het Indian Summer Festival en maakte de volgende fotoreportage voor ons (klik op de foto's voor de grote versie):

Schieten op zwijnen in Epe mag hele jaar door

Wilde zwijnen mogen in het Gelderse Epe in bepaalde gebieden buiten de bebouwde kom voortaan het hele jaar door worden afgeschoten. Dat betekent dat in Epe mag worden gejaagd voor de start van het jachtseizoen op 1 juli. Daarvoor heeft de provincie Gelderland de gemeente toestemming verleend, meldt de gemeente dinsdag.

Epe ligt op de Veluwe, een gebied met veel wild. De gemeente kampt al jarenlang met overlast die de dieren veroorzaken. Volgens de gemeente dreigen nu echt onveilige situaties te ontstaan, doordat zwijnen aan de noordkant van het dorp steeds verder de bebouwde kom intrekken. Sinds afgelopen weekend wordt ook daadwerkelijk geschoten, aldus de gemeente.

De gemeente overweegt daarnaast het voeren van wilde zwijnen te verbieden. Volgens de gemeente komt het voor dat mensen de dieren voeren. De gemeente raadt dit af en stelt dat mensen afstand van de dieren moeten houden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.