'Kabinet neemt overdrachtsbelasting op de korrel'

Het kabinet wil de overdrachtsbelasting aanpassen om de vastzittende woningmarkt vlot te trekken. De plannen lopen uiteen van het geheel afschaffen van de belasting tot een variant waarbij alleen starters op de woningmarkt vrijstelling krijgen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden. Besluiten zijn nog niet genomen.

Bij de aankoop van onroerend goed moet 6 procent overdrachtsbelasting worden betaald. Dat levert het rijk volgens de krant jaarlijks ongeveer 3,5 miljard euro op. Als deze belasting wordt aangepast, kan dat de overheid dus veel inkomsten schelen. Er wordt nog bekeken hoe dat gat moet worden gevuld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over wonen gaat, zou enthousiast zijn over het plan. Het ministerie van Financiën zou echter bang zijn dat het niet te betalen is. Vooral omdat het gemis aan inkomsten niet kan worden gecompenseerd door alsnog de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Eerder is namelijk afgesproken dat hier niet aan wordt getornd.

Het Centraal Planbureau uitte eind vorig jaar kritiek op de overdrachtsbelasting. Die zou onrechtvaardig zijn en het Nederlands belastingstelsel verstoren. De ingewijden houden er volgens de krant rekening mee dat een eventuele aanpassing van de overdrachtsbelasting pas met Prinsjesdag wordt bekendgemaakt.

Het kabinet bekijkt volgens de krant ook of er een verhuisbonus kan worden ingevoerd voor mensen die voor hun werk willen verhuizen. Die zou in de eerste plaats moeten gelden voor mensen met schaarse beroepen.