'Van Vollenhoven moet klokkenluider bijstaan'

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad Pieter van Vollenhoven gaat bemiddelen in de zaak van defensie-klokkenluider Fred Spijkers. Dat blijkt woensdag uit een reportage van het programma Eenvandaag.

Spijkers weigerde in dienst van defensie te liegen over een ongeluk waarbij in 1983 zeven militairen om het leven kwamen en er negen zwaargewond raakten. Nadien verhinderde hij dat de zaak in de doofpot werd gestopt.

Na het ongeluk werd de klokkenluider ontslagen en werd hij neergezet als een psychiatrisch patiënt. Ministers en staatssecretarissen zouden het leven van de klokkenluider sinds het ongeluk onmogelijk hebben gemaakt. Ze zouden hem jarenlang hebben gedwarsboomd omdat hij het onrecht aan de kaak had gesteld.

Volgens defensie is de zaak afgedaan omdat Spijkers een lintje en een schadevergoeding heeft gekregen, maar Spijkers zelf vecht nog steeds om eerherstel. Veel Kamerleden willen ook dat de langslepende kwestie zo snel mogelijk wordt opgelost.

Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk is Van Vollenhoven de aangewezen persoon om te bemiddelen tussen defensie en Spijkers. "Hij is een zeer integer man, die in staat is om deze zaak tot een goed einde te brengen." Van Dijk vindt dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zijn excuses moet aanbieden aan Spijkers omdat defensie hem 'jarenlang voor gek heeft verklaard'.

In 2008 werd Van Vollenhoven ook al aangewezen als bemiddelaar, maar dat werd toen tegengehouden door toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende.