China wil strijd tegen corruptie opvoeren

De Communistische Partij in China wil in de strijd tegen corruptie meer controles uitvoeren en toezicht gaan houden op ambtenaren. Dat heeft de partij woensdag bekendgemaakt. Corruptie is in China een diepgeworteld probleem dat steeds grotere vormen begint aan te nemen. De politieke stabiliteit van het land komt daardoor in gevaar.

De partij gaat het gebruik van dienstauto's in de gaten houden en toezien op de financiële middelen van ambtenaren om zo financiële malversaties in te kunnen perken en te bestrijden, aldus Wu Yuliang van het partijbureau voor discipline. Volgens Wu staat corruptie de economische ontwikkeling van China in de weg.

China heeft al meerdere keren geprobeerd om omkoperij en vriendjespolitiek aan te pakken. Tevergeefs, want corruptie blijft gemeengoed onder ambtenaren. De Chinese bevolking gaat regelmatig de straat op om hier tegen te protesteren.

Uit een rapport van de Chinese centrale bank bleek vorige week dat ambtenaren in de periode van halverwege de jaren '90 tot 2008 meer dan 86 miljard euro hebben gestolen. Met het geld vluchtten de ambtenaren vervolgens naar het buitenland. Volgens Wu is het rapport incorrect en kloppen de cijfers niet. Hij voegde daar wel aan toe dat China de 'internationale samenwerking op het gebied van handhaving opvoert om corrupte ambtenaren aan te houden en te voorkomen dat ze naar het buitenland ontsnappen'.

"De Chinese regering hecht grote waarde aan de kwestie van corrupte overheidsmedewerkers die naar het buitenland vluchten", aldus Wu. "We hebben veel gedaan om deze ambtenaren te pakken en het geld terug te halen." In 2010 werden 140.000 keer aangifte gedaan van corruptie en meer dan 146.000 mensen zijn veroordeeld.