Games zorgen voor minder criminaliteit?

Gamen wordt steeds vaker in verband gebracht met geweld en agressie. Toch zou gamen ook wel eens de oorzaak kunnen zijn dat er de afgelopen jaren minder berovingen en moorden plaatsvinden in de Verenigde Staten.

Uit cijfers van de FBI blijkt dat criminaliteit in de afgelopen 20 jaar flink is verminderd. Toch is dit de afgelopen twee jaar nog sterker naar beneden gegaan. De BBC heeft verschillende hypotheses voor dit verschijnsel waaronder de aanstelling van Barack Obama als president, beter politiewerk, een kleinere vraag naar crack en de beschikbaarheid om op legale wijze een abortus te mogen plegen.

Een andere, iets minder voor de hand liggende verklaring, zou de populariteit van games kunnen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat door het spelen van games, jongeren van de straat blijven en zich dus minder met criminele activiteiten bezighouden. Volgens het onderzoek zouden andere onderzoeken niet meenemen wat de invloed van games is op de samenleving.

"We argue that since laboratory experiments have not examined the time use effects of videogames, which incapacitate violent activity by drawing individual gamers into extended gameplay, laboratory studies may be poor predictors of the net effects of violent videogames in society,"

Afgelopen week kwam een onderzoek in het nieuws waaruit zou blijken dat gewelddadige games zorgen voor meer agressie bij de gamer. Uit dat onderzoek bleek overigens ook dat bijvoorbeeld voetbalspellen meer agressie opwekken dan Schietspellen.
 

Criminaliteit in de Vs