Van der Sar: "Bepaalde twijfel is nodig"

Olga Kroeders

Keeper Edwin van der Sar kan terugkijken op een succesvolle carrière, maar zegt dat hij vooral in de eerste jaren van zijn loopbaan veel getwijfeld heeft.

"Als achttien-, negentienjarig jongetje wist ik nog helemaal niet waar ik aan toe was", vertelde Van der Sar gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink. Toch was die twijfel niet slecht, denkt de keeper. "Ik denk trouwens wel dat iedereen wel een bepaalde twijfel nodig heeft om te kunnen presteren."

"Als je te zelfbewust bent, verlies je wellicht de motivatie. Je kijkt ook naar andere keepers. Ik zag jongens als Westerveld groeien en was daar soms best jaloers op. Je ziet toch bij anderen vaak dingen die je bij jezelf niet ziet", verklaarde Van der Sar. Trainer Louis van Gaal speelde een belangrijke rol tijdens die eerste, onzekere jaren.

"Door de vasthoudendheid van Van Gaal ben ik enorm gegroeid, want als jongetje was ik nog best onzeker. Van Gaal moest me af en toe echt verrot schelden, maar dan wist je wel meteen waar je aan toe was." De keeper kijkt met trots terug op 'zijn' moment tijdens de Champions League-finale in 2008. Namens Manchester United stopte hij de beslissende penalty van Chelsea-speler Nicolas Anelka. "'Als keeper ben je toch onderdeel van het team, en sta je vaak in de schaduw van je medespelers. Wanneer je dan toch een keer de man kan zijn is dat wel erg mooi.

Van der Sar nam tijdens de Champions League-finale van afgelopen seizoen afscheid van het profvoetbal. Manchester United verloor toen met 3-1 van FC Barcelona. Wel won de club de Engelse landstitel voor de negentiende keer. Op 3 augustus speelt Van der Sar tijdens zijn afscheidswedstrijd namens Ajax in de ArenA tegen een all star-team met onder anderen Rio Ferdinand, Alessandro del Piero en Paul Scholes.