FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 juni 2011

Voorbeschouwing Grand Prix van Europa

Komend weekend zal Valencia weer de Formule 1 Grand Prix van Europa gaan organiseren. Vorig jaar wist Sebastian Vettel in de Spaanse kustplaats te winnen. Kan de kampioenschapsleider dit weer of weet Jenson Button de Duitser voor de tweede maal op rij te kloppen? Zijn de nieuwe regels op het gebied van motorinstellingen van invloed of zijn de Red Bulls dominant? Wat kunnen de Ferrari's en kan Lewis Hamilton revanche nemen? Of is er een verrassing dit weekend? We weten het komende zondag.

Het ruim vijf kilometer lange circuit in Valencia is deels openbare weg, deels permanent circuit. Het gebied waar de race gehouden wordt ligt aan zee en vormde zowel in 2007 als dit jaar de plaats waar de fameuze zeilrace America's Cup gehouden werd. Uniek kenmerk van het circuit is een brug waar de rijders overheen moeten. Deze sluit gedurende het weekend de binnenhaven af.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.419 km
Aantal ronden: 57
Totale lengte: 308.883 km
Ronderecord: 1:38.683 (T. Glock - Toyota TF109, 2009)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 161
2 Jenson Button McLaren 101
3 Mark Webber Red Bull 94
4 Lewis Hamilton McLaren 85
5 Fernando Alonso Ferrari 69
6 Felipe Massa Ferrari 32
7 Vitaly Petrov Renault 31
8 Nick Heidfeld Renault 29
9 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 26
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 26
11 Kamui Kobayashi Sauber 25
12 Adrian Sutil Force India F1 8
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 4
15 Rubens Barrichello Williams 4
16 Paul di Resta Force India F1 2
17 Sergio Perez Sauber 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 255
2 McLaren 186
3 Ferrari 101
4 Renault 60
5 Mercedes Grand Prix 52
6 Sauber 27
7 Scuderia Toro Rosso 12
8 Force India F1 10
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


De Grand Prix van Europa was vanaf 1923 een eretitel die aan races werd toegekend. Vele races hebben deze titel gedragen en in 1977 is de titel voor het laatst in Groot-Brittannië uitgereikt. In 1983 is de Grand Prix nieuw leven in geblazen, maar dan als losstaand evenement. Van 1986 tot en met 1992 en in 1998 is de race niet verreden.

De race is vanaf de jaren tachtig op vele verschillende plaatsen gehouden. In de beginjaren werd er gereden op Brands Hatch, Donington Park en Jerez, maar het vaakst reden de coureurs op de Nürburgring. Vanaf 2008 rijden de coureurs op het stratencircuit in het havengebied van Valencia.

De race in 1985 op Brands Hatch zorgde voor de eerste overwinning van Nigel Mansell. De Brit bleef Ayrton Senna ruim voor. De Braziliaan was verantwoordelijk voor een ongeval tussen Nelson Piquet en Keke Rosberg die als enige van de twee verder kon en uiteindelijk toch nog derde wist te worden. Alain Prost eindigde hierachter als vierde. De Fransman reed een enerverende race na direct na de start tot plaats veertien teruggezakt te zijn wist hij zich uiteindelijk terug te knokken naar voren. Marc Surer leek op weg naar een tweede plaats, maar hij viel in de slotfase nog met turboproblemen uit.

In 1993 op Donington Park was Ayrton Senna oppermachtig. In de halfnatte omstandigheden liet de Braziliaan ziet oppermachtig te zijn. Alleen Hill was aan de finishstreep nog niet op een ronde gezet. Senna liet in de 57e ronde zien dat hij oppermachtig te zijn door de pits in te rijden en zo de snelste ronde te pakken. Het zal waarschijnlijk de enige keer zijn geweest dat een coureur zo de snelste ronde wist te rijden. Senna stopte overigens niet bij zijn team, maar reed verder.

Het jaar 2008 betekende de start van de race in Valencia. In een weinig boeiende race won Felipe Massa. Een jaar later ging de zege naar Rubens Barrichello die langer dan iedereen door kon rijden en zo voordeel pakte op Lewis Hamilton. De Brit zag overigens zijn tweede stop de mist in gaan doordat de bandenwarmers nog om het rubber zaten toen hij stilstond. Kimi Räikkönen werd derde, terwijl Luca Badoer in de andere Ferrari een modderfiguur sloeg door enkele malen te spinnen en op een ronde achterstand slechts zeventiende te worden.

In 2010 was Sebastian Vettel de snelste in de kwalificatie voor Mark Webber en Lewis Hamilton. Vettel had na één ronde een ruime leiding voor Hamilton en Webber die elkaar na de start even raakten. Webber kwam al vroeg in de race binnen en kreeg in de negende ronde een aanrijding met de Lotus van Heikki Kovalainen. Het snelheidsverschil tussen beide coureurs was zodanig groot dat Webber achterop Kovalainen knalde en een koprol maakte. De Red Bull landde weer op vier wielen en verdween hard in de bandenstapels. Beide rijders behoorden tot de uitvallers.

Het incident zorgde voor veel controverse omdat de safety car pal voor de deur van Hamilton en Fernando Alonso naar buiten kwam. Hamilton besloot de auto in te halen terwijl Alonso er achter moest blijven. De Spanjaard verloor hierdoor veel tijd, terwijl Vettel en Hamilton bleven leiden. Nadat Alonso eindelijk gestopt was moest hij achter onder meer Kobayashi aansluiten. De Japanner besloot na de herstart niet te stoppen en reed nog lang op het harde rubber.

Ferrari tekende protest tegen de actie van Hamilton aan en de Brit kreeg dan ook een drive-through. De McLaren-coureur kon deze echter inlossen zonder de tweede stek te verliezen. Kobayashi kwam in de slotfase van de race eindelijk binnen en gaf zo de derde plaats aan Jenson Button. De Japanner kwam als negende terug op het asfalt en wist door zijn verse rubber in de slotronden nog Fernando Alonso en Sébastien Buemi te passeren.

Ook na de race ontstond nog veel controverse over de safetycarprocedure. In totaal acht rijders kregen een tijdstraf omdat ze te snel achter de safety car gereden hadden. Na deze race gingen de regels voor de safety car verder op de schop om te voorkomen dat er coureurs zijn die nadeel van de situatie ondervinden.

Vrijdag 24 juni 2011
10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 25 juni 2011
11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 26 juni 2011
14:00 2011 Formula 1 Grand Prix of Europe

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 25 juni 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Europa - Kwalificatie
Zo 26 juni 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Europa - Pre-show
Zo 26 juni 13.55-16.10 uur RTL GP: Formule 1 - Europa - Race

Datum Tijd Programma
Za 25 juni 13.10-15.15 uur BBC1: Formule 1 - Europa - Kwalificatie
Zo 26 juni 13.10-16.00 uur BBC1: Formule 1 - Europa - Race
Zo 26 juni 20.00-20.45 uur BBC3: Formule 1 - Europa - Samenvatting
Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 20 °C 29 °C 0 % zonnig
Zaterdag 20 °C 31 °C 0 % zonnig
Zondag 21 °C 31 °C 0 % zonnig
Bron: The Weather Channel

Aanhouding en verdacht pakketje in trein

Op station Arnhem is donderdagavond een trein ontruimd nadat de marechaussee een man aanhield en een verdacht pakketje vond op een toilet. Dat meldde een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten. Waarvoor de man is aangehouden, kon hij nog niet zeggen. De politie onderzoekt het pakketje nog.

Door het incident waren er enige tijd problemen met de treinenloop, maar iets na 21.00 uur werden de meeste sporen vrijgegeven. De trein is naar een afgelegen plek gereden, waardoor alleen nog het treinverkeer tussen Arnhem en Zutphen stilligt.

Aanhouding en verdacht pakketje in trein
Aanhouding en verdacht pakketje in trein (Foto: ANP)

Auteur The Social Network sluit Facebook account.

Aaron Sorkin, de schrijver van The Social Network, de film over het fenomeen Facebook, heeft zijn Facebook account gesloten. 

Sorkin erkent dat zijn mening over de sociale media hem doen laten klinken als "een chagrijnige oude man op een bankje voor zijn huis, die zit te schelden naar de kinderen." Eerder al hadden regisseur David Fincher en hoofdrolspeler Jesse Eisenberg hun minachting voor Facebook laten blijken.

De auteur geeft toe dat de sociale media in sommige gevallen een grote rol kan spelen, in het bijzonder bij grote gebeurtenissen. Sorkin: "Ik weet dat Twitter heel interresant kan zijn. De nacht dat we Bin Laden te pakken hadden. De president kwam op TV, maar we wisten al lang wat er was gebeurd, dankzij de sociale media." 

Ook Sorkin ontkwam hier niet aan. Het 'sluit account' knopje was nog niet aangeklikt of Piers Morgan (CNN) had al een bericht getweet "Interessant nieuws - Aaron "Social Network" Sorkin stopt met Facebook".

Lerares geeft leerling (14) borstvoeding

Net als je denkt dat je alle relaties tussen leraressen en leerlingen hebt gehad, komen de Taiwanezen om de hoek kijken. Een 29-jarige lerares uit de stad Nieuw Taipei is veroordeeld tot twee jaar cel wegens een seksrelatie met een 14-jarige leerling. Nu was dit nog tot daar aan toe, maar de gescheiden moeder van twee kinderen heeft het knaapje zelfs borstvoeding gegeven.

De relatie tussen de lerares, die naar verluidt een volleerd taekwondoka is, begon bizarre vormen aan te nemen nadat zij als een blok viel voor de leerling. Zo had het stel seks in de gymzaal en plaatste de juf foto's van de vrijpartijen op internet.

Dit viel allemaal in het niet bij hetgeen de relatie echt bijzonder maakte: de jongen kreeg van haar de borst. "Het was een heel bijzonder gevoel", liet de jongen weten. "De eerste borsten waaraan ik sabbelde waren niet van mijn moeder, maar van mijn lerares." De lerares vond het prima, want: "Jullie zijn allemaal kinderen van de lerares", luidde haar antwoord.

Helaas kwam er een einde aan de bijzondere relatie. Het kereltje kon zijn mond niet houden en schepte op over zijn seksavonturen. Al snel verspreidden de verhalen over de relatie zich als een lopend vuurtje door de school. Uiteindelijk besloten de ouders verhaal te halen bij de school.

De bewuste juf is per direct ontslagen. Ze ontkent echter de jongen de borst te hebben gegeven. Ze had hem slechts moedermelk uit een flesje te drinken gegeven. De rechtbank kon echter geen begrip opbrengen voor de relatie en heeft de vrouw veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

[WBD] Federer overklast Mannarino

Roger Federer heeft donderdag met speels gemak de derde ronde van Wimbledon bereikt. De Fransman Adrian Mannarino was niet opgewassen tegen de ontketende Zwitser en werd met 6-2, 6-3 en 6-2 naar huis gestuurd. Federer neemt het in de volgende ronde op tegen David Nalbandian. De Argentijn won met 6-3, 3-6, 6-4 en 6-4 van Andreas Haider-Maurer uit Oostenrijk.

Jo-Wilfried Tsonga klopte het Bulgaarse talent Grigor Dimitrov. De juniorenkampioen van 2008 klopte de Fransman in de tiebreak van de eerste set, maar leverde zowel het tweede als het derde bedrijf met 6-4 in. Dimitrov nam in de vierde set een break voorsprong, leverde die in en kwam zelfs een break achter, maar dwong een tiebreak af. Daarin was Tsonga met 10-8 te sterk: 6-7 (6), 6-4, 6-4 en 7-6 (8).

Nicolas Almagro klopte John Isner in vier sets. De Amerikaan, die vorig jaar daags na afloop van zijn marathonpartij tegen Nicolas Mahut in de tweede ronde door Thiemo de Bakker van de baan werd geveegd, kon nu meer tegenstand bieden. Almagro won de eerste twee sets in tiebreaks en leverde de derde op diezelfde manier in. In het vierde bedrijf volstond een break: 7-6 (3), 7-6 (5), 6-7 (5) en 6-3.

Weemoed, heimwee en verlangen

Melancholie hoort bij mij, als de fado bij Lissabon. Begrijp me goed. Ik heb het niet over de poldervariant, die het ontbreekt aan passie en fijnheid. Mijn hart spreekt van saudade. Bijna niet te vertalen. Maar het geeft aan waar het om gaat: gelukzaligheid door de prachtige herinnering aan iets, wat niet meer is. En tegelijkertijd verdriet, omdat die gelukkige tijd voorbij is. Saudade gaat over verschillende emoties, maar uiteindelijk gaan ze allemaal over liefde. Portugezen snappen dat soort dingen.

Honkballers beginnen met zege

De Nederlandse honkbalploeg is het World Port Tournament in Rotterdam begonnen met een zege. Curaçao werd met 6-0 verslagen. Vince Rooi en Bas de Jong zorgden in de vierde inning voor twee runs, de andere vier punten werden in de zesde inning gescoord. Toen kwamen opnieuw Rooi, Michael Duursma, Raily Legito en Shaldimar Daantji over de thuisplaat.

Eerder op de dag was het toernooi in het Familiestadion al geopend met de wedstrijd tussen Duitsland en Taiwan. Duitsland nam in dat duel na twee innings brutaal een 2-1 voorsprong, maar de Taiwanezen wonnen uiteindelijk toch: 5-3.

Naast Nederland, Curaçao, Duitsland en Taiwan doet ook Cuba mee aan het World Port Tournament. Het toernooi duurt tot en met 3 juli.

Grondwetswijziging Senegal ingetrokken

De Senegalese president Abdoulaye Wade heeft donderdag ingestemd met de intrekking van een voorgestelde grondwetswijziging. Hij ging hier toe over na massale protesten. De grondwetswijziging zou mogelijk maken dat Wade langer aan kon blijven en zou de weg vrijmaken voor diens opvolging door zijn zoon.

In de voorgestelde grondwetswijziging zou de functie van vicepresident in het leven worden geroepen, waar de weinig geliefde zoon van Wade mogelijk kandidaat voor zou worden. Volgens critici is dit een opzetje om Wades zoon in het zadel te helpen. Nu is het nog zo dat bij overlijden van de president de voorzitter van het parlement tijdelijk staatshoofd wordt, totdat er een nieuwe president is gekozen.

Bij het parlementsgebouw in Dakar, waar de honderdvijftig parlementariërs koortsachtig overleg voerden, waren duizenden mensen op de been om te protesteren tegen het voorstel. Demonstranten gooiden stenen naar agenten, die vervolgens traangas inzetten. De demonstraties breidden zich in de loop van de dag uit naar drie andere steden.

De Senegalese minister van justitie Cheikh Tidiane Sy sprak uiteindelijk het parlement toe. "Ik heb de president van de republiek op de hoogte gesteld en ik heb met hem het debat besproken. Hij heeft al uw bezwaren in overweging genomen, in het bijzonder die van de meerderheidspartij. Hij heeft hier notie van genomen. (...) In het licht van dit alles heeft de president van de republiek gevraagd om het wetsvoorstel in te trekken."

Website van de NAVO gehackt

Onbekende hackers hebben een cyberaanval uitgevoerd op een van de websites van de NAVO. Dat heeft het bondgenootschap donderdag bekendgemaakt. Op de website staat geen gevoelige informatie.

De politie wees de NAVO op het mogelijke gegevenslek. Op de website staat een webwinkel voor e-boeken. Dit is een dienst voor het publiek. De toegang tot de site is inmiddels afgesloten en de abonnees van de website zijn op de hoogte gesteld.

De NAVO heeft de verdediging tegen cyberaanvallen aangewezen als een belangrijk ontwikkelingspunt. Hiertoe is een centrum opgericht in de Estische hoofdstad Tallinn. Dit centrum moet de verdediging tegen cyberaanvallen leiden en draagt zorg voor het herstel na een aanval van hackers.

'Hartelijke brief Clinton' aan café-eigenaar

Dat Bill Clinton het eind vorige maand erg gezellig vond in café Papeneiland in Amsterdam wisten we al, maar de oud-president heeft de eigenaar van de kroeg nu ook per brief bedankt voor de gastvrijheid.

Clinton schrijft dat hij de ongedwongen sfeer een verademing vond en dat hij het café heeft aangeraden bij veel van zijn vrienden. "Ik weet zeker dat u een aantal van hen in de toekomst kunt verwelkomen. Zelf hoop ik ook ooit terug te komen", aldus Clinton, die zijn bezoek aan de kroeg omschrijft als "een van de leukste ervaringen die ik in tijden heb gehad."

Lees hier de hele brief.

Grote politieactie rond Haagse horeca

De politie doorzoekt donderdagavond vijf horecagelegenheden rond het kruispunt de Zevensprong in Den Haag. Ook de bezoekers worden gecontroleerd. Donderdagmiddag waren al vijf andere etablissementen aan de beurt, meldt de politie.

In totaal zet de politie ruim honderd agenten in. Ook de gemeente, de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, het UWV, de brandweer en energiebedrijven doen er aan mee.

Tijdens de actie wordt gecontroleerd op fraude, criminele activiteiten en het naleven van de regels. Bij sommige bedrijven wordt bekeken of er banden zijn met criminelen. Van bezoekers wordt nagegaan of zij nog openstaande boetes of celstraffen hebben.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen stelt dat de actie wordt gehouden na klachten over overlast van bewoners en ondernemers en signalen van politie en buurtwerkers. De bedoeling van de actie is de veiligheid in het gebied vergroten. Daarbij hoopt de politie informatie te kunnen verzamelen over onder meer jeugdbendes die de kruising de Zevensprong mogelijk als uitvalsbasis hebben.

FC Twente wint eerste oefenduel eenvoudig

FC Twente is de voorbereiding op het nieuwe seizoen gestart met een ruime overwinning. De amateurs van Twenterand werden eenvoudig met 0-6 aan de kant gezet. De Tukkers waren afgelopen maandag al aan de eerste training begonnen. Vanavond speelden de nieuwkomers Tim Cornelisse en Willem Janssen voor het eerst mee met de bekerwinnaar.

De score werd geopend door Steven Berghuis. Janssen maakte voor rust het tweede doelpunt voor Twente. Na de thee liep Twente uit via Bernard Parker, die weer terug was na een verhuur aan het Griekse Panserraikos. Door twee doelpunten van Theo Vogelsang en eentje van Ninos Gouriye werd de eindstand op 0-6 bepaald.

Zaterdag speelt Twente zijn tweede oefenwedstrijd. Dan is de Hengelose selectie de tegenstander. De eerste officiële wedstrijd voor de Tukkers is op 26 of 27 juli, als het voor de voorronde van de Champions League moet spelen. Op 30 juli is Ajax de tegenstander, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Kunstenaars: ga niet naar Nederland

Kom niet naar Nederland, want daar is een 'culturele meltdown' gaande. Dat is de boodschap van een advertentie die een tot nu toe onbekende actiegroep van kunstenaars en kunstliefhebbers donderdag heeft geplaatst in de Amerikaanse krant The New York Times.

De actiegroep noemt zich Dutch Artists 2011. Er zouden zich honderden kunstenaars en sympathisanten bij hebben aangesloten. In een persbericht meldt de actiegroep internationale aandacht te willen vestigen op de 'vernietigende gevolgen' van de bezuinigingen van het kabinet op de culturele sector. Het 'rijke culturele leven' van Nederland zal verdwijnen, en dat maakt Nederland minder aantrekkelijk voor toeristen en bedrijven.

De actievoerders roepen iedereen, waar ook ter wereld, op een steunbetuiging te sturen, in welke taal dan ook. "Uw steun wordt kenbaar gemaakt aan de Nederlandse politiek", belooft de actiegroep. De Tweede Kamer spreekt maandag over de cultuurbezuinigingen.


Kunstenaars: ga niet naar Nederland (Foto: Novum)

Mogelijk Amerikaans slachtoffer EHEC-uitbarsting

De dood van een Amerikaan in de staat Arizona is mogelijk het gevolg van een besmetting met de EHEC-bacterie. Dat heeft het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie donderdag gezegd. De man was kortgeleden in Duitsland.

De man was besmet met de E.coli-bacterie en overleed aan de gevolgen van een ernstige complicatie. Mogelijk betrof het de dodelijke EHEC-variant. Als dit inderdaad het geval is, dan is de man het eerste Amerikaanse slachtoffer van de uitbarsting.

Tot dusver zijn er vijf ziektegevallen bevestigd die verband houden met de EHEC-uitbarsting in Duitsland. Het gaat om mensen uit de staten Michigan, Massachussetts, Wisconsin en North Carolina.

Rutte: hulp als Griekenland beste beentje voorzet

Griekenland krijgt hulp van de Europese Unie als het land zijn best doet de noodzakelijke bezuinigingen door te voeren. De EU zal een 'onverdeeld en toegewijd' Griekenland niet laten vallen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd in Brussel, waar Europese leiders vergaderen over de crisis in Griekenland.

Rutte erkende dat de EU de Griekse bevolking vraagt 'moeilijke en pijnlijke beslissingen' te nemen en voegde daaraan toe dat de EU de leiders en inwoners van Griekenland daarnaast vraagt 'te doen wat nodig is'.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werken samen aan een nieuwe noodlening voor Griekenland. De lening zou bestaan uit een mix van nieuwe leningen van de EU en het IMF en een vrijwillige bijdrage van private kredietverstrekkers.

De vergadering van Europese ministers van financiën op 3 juli wordt gezien als het moment waarop een voorlopig akkoord wordt gesloten. Voor die tijd moet duidelijk worden hoe de vrijwillige bijdrage van de private sector kan worden vormgegeven.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) bevestigde woensdag dat de Nederlandse regering de eerste gesprekken heeft gevoerd met banken over een private bijdrage aan nieuwe financiële steun voor Griekenland. De bewindsman wil nog geen tijdslijn geven voor vervolggesprekken, maar zegt wel dat de inzet voor Nederland een vrijwillige rol van de banken blijft, zoals al eerder duidelijk werd gemaakt.

Indien een bijdrage van de banken uitblijft, komt de rekening van de Griekse steun bij de belastingbetaler terecht. "En dat is niet de bedoeling", aldus De Jager.

[WBD] Na Li sneuvelt in tweede ronde

Roland Garros-winnares Na Li is in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Chinese, die ook bij de Australian Open al in de finale stond, won tegen Sabine Lisicki de eerste set, maar verloor de volgende twee: 3-6, 6-4 en 8-6. In de slotset verzuimde Li tot twee keer toe de partij uit te serveren. Lisicki neemt het in de derde ronde op tegen Misaki Doi uit Japan.

Li stond in de eerste set uitstekend te spelen en bij de eerste breakpunten sloeg de Chinese direct toe waarna ze de set uitserveerde. Ook in het tweede bedrijf leek er weinig aan de hand toen Li een vroege break van Lisicki goedmaakte. De nummer vier van de plaatsingslijst leverde echter andermaal haar opslag in en verloor de set.

In de derde set liep Li weer uit naar een 5-3 voorsprong en op die stand kreeg ze zelfs twee matchpunten, maar Lisicki serveerde zichzelf uit de problemen. Toen de Duitse een game later brak, leek het gedaan met Li. De Chinese rechtte echter weer de rug en brak Lisicki opnieuw, maar maakte in haar eigen opslagbeurt vervolgens de ene fout na de andere. Nadat Lisicki wel haar opslag behield, stortte Li in.

'Zware wiet op lijst verboden harddrugs'

Wiet en hasj met een hoog percentage van de werkzame stof THC moeten op de lijst met verboden harddrugs komen. Dat adviseert de commissie-Garretsen het kabinet, meldt RTL Nieuws donderdagavond.

Wiet en hasj met veel THC worden nu nog gezien als softdrugs. De hoeveelheid THC in wiet en hasj zou de afgelopen jaren flink zijn gestegen. Gemiddeld bevat de hasj en wiet die in Nederland wordt verkocht momenteel 18 procent THC.

Het gebruik van de drugs zou volgens deskundigen door de toename van de werkzame stof in wiet en hasj steeds slechter voor de gezondheid zijn. De commissie stelt dat alle softdrugs met meer dan 15 procent THC tot harddrugs moeten worden verklaard, waarmee deze drugs gelijk worden gesteld aan heroïne en cocaïne. In dat geval zou ongeveer de helft van alle softdrugs niet meer mogen worden verkocht.

Het advies moet nog worden overhandigd aan het huidige kabinet. Het vorige kabinet stelde de commissie-Garretsen in.

Extra bewaking basisschool na bedreiging

Een basisschool in Amersfoort wordt sinds donderdagmiddag extra bewaakt door de politie. De school is bedreigd, nadat Marokkaanse leerlingen van de islamitische school een rouwstoet verstoorden, zegt directeur Teade Walma donderdag in het televisieprogramma Uitgesproken EO. Walma is van plan vrijdag aangifte te doen van bedreiging.

De Marokkaanse jongens zitten in groep 7 van de basisschool. De kinderen juichten en staken hun middelvinger op toen de rouwstoet voorbij kwam. De nabestaanden zouden geschokt hebben gereageerd.

Walma is van plan de kinderen aan te spreken op hun gedrag. Hij wil ze confronteren met de nabestaanden, zodat de jongens zich realiseren wat ze hebben gedaan.

Eind mei werd in Amersfoort ook al een rouwstoet verstoord. Toen reden jongeren op hun fiets rond de rouwwagen en riepen daarbij 'joden'.

Tokio officieel kandidaat OS 2020

Tokio gaat zich officieel kandidaat stellen voor de Olympische Spelen in 2020. Het nationaal olympisch comité van Japan heeft vandaag de Japanse hoofdstad opgedragen zich aan te melden bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De kandidaatstelling moet het symbool zijn van de Japanse wederopstanding na de verwoestende tsunami van 11 maart dit jaar. Voor 1 september moeten steden die  geïnteresseerd  zijn in de organisatie zich bij het IOC gemeld hebben.

Tot nu toe is alleen Rome officieel kandidaat. Ook Madrid, Istanbul, Doha en Dubai hebben interesse in het grootste sportevenement ter wereld.

Stel vindt granaat in naaimachine

David en Susan Crooks hebben deze week een bijzondere ontdekking gedaan. Het echtpaar uit het Amerikaanse Goldsboro heeft een granaat aangetroffen in een antieke naaimachine.

De Crooksen hadden de antieke naaimachine overgenomen van familieleden uit Florida. Terwijl zij samen aan het ding aan het knutselen waren, ontdekten zij een op scherp staande granaat in een lade van het apparaat.

Uiteindelijk moest de explosievenopruimingsdienst eraan te pas komen om de Duitse granaat onschadelijk te maken. Volgens de bomexperts stamde het explosief uit de Eerste Wereldoorlog. Hoe het ding in de naaimachine is terechtgekomen, is onbekend.

Slaperige conducteur neemt zelf ontslag

Een conducteur van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB werd dinsdag plotseling erg bekend nadat een reiziger een foto van hem had gemaakt terwijl hij lag te slapen. AT5 publiceerde de foto op haar site. Het GVB zette hem na het incident direct op non-actief. Nu heeft de conducteur echter zelf zijn ontslag al ingediend. Waarom hij dit heeft gedaan is niet bekend.

Zijn advocaat laat weten verrast te zijn door het ontslag. ''Ik heb morgen contact met mijn cliënt en dan zal ik het met hem bespreken. Maar ik kijk hier erg van op.'' Wellicht moet deze conducteur wat bijslapen.

Man in cel voor seks met slapende vriendin

Een man uit het Zweedse Västerås moet voor 14 maanden de cel in. De 19-jarige man heeft zijn vriendin tegen haar wil anaal genomen. De vrouw lag namelijk te slapen.

Het stel had eind mei ruzie. Na het gevecht nam de vriendin slaapmedicatie en ging naar bed. Terwijl ze nog half in dromenland was, voelde ze hoe iemand haar streelde. Maar dat strelen was snel over.

Ze werd ruw wakker gerukt toen de man ineens zijn roede tussen haar billen schoof en haar snoeihard in de kont pakte. Tegenover de rechter verklaarde de jongeman later een foutje te hebben gemaakt. Ze waren namelijk niet zo van de anale seks, zo openbaarde hij aan de rechter.

Volgens de rechtbank van Västmanland heeft de beste man misbruik gemaakt van het feit dat zijn vriendin slaappillen had genomen. Omdat zij niet in staat was in te stemmen met de vrijpartij, oordeelde de rechter dat de Zweed zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Hij legde hem 14 maanden gevangenisstraf op. Daarnaast moet de man ruim 9200 euro schadevergoeding aan zijn inmiddels ex-vriendin overmaken.

Kabinet zet Haringvlietsluizen toch open

Het kabinet gaat de Haringvlietsluizen toch op een kier zetten, zodat trekvissen vanuit de Noordzee de rivieren op kunnen zwemmen, hebben bronnen in Den Haag donderdag bevestigd. De ministerraad neemt dit besluit naar verwachting vrijdag.

Eerder besloot het kabinet de sluizen dicht te laten, ook al was dat in strijd met het zogeheten Kierbesluit uit 2000. Het binnenlaten van zout water zou te veel kosten met zich meebrengen, onder andere vanwege de gevolgen voor de drinkwatervoorziening, en schade toebrengen aan landbouwgrond.

Het kabinet zou de sluizen nu toch openzetten omdat dat verplicht is volgens internationale afspraken. Andere landen hebben al geïnvesteerd in sluizen en andere maatregelen en dreigen met schadeclaims als Nederland de afspraken niet nakomt.

Dieven stelen kilometers koperdraad

Koperdieven hebben in het noorden van Limburg kilometers aan koperdraad uit hoogspanningsmasten geknipt. Dat heeft een woordvoerder van de netbeheerder Tennet donderdag gezegd.

"Koperdieven zijn al langer actief in deze regio, maar we hebben niet eerder een diefstal op deze schaal gezien", zegt de woordvoerder. De dieven sloegen toe ten noorden van Venray. De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel kilometer het gaat of wanneer de diefstal heeft plaatsgevonden.

Volgens Tennet hebben de dieven een enorm risico genomen. "Er staat 150.000 volt op de hoogspanningskabels, dus dit was een levensgevaarlijke actie."

De stroomvoorziening is niet in gevaar geweest. Het koperdraad diende als bliksemafleiding. Ook de bliksemafleiding zou nog intact zijn, omdat er nog meer koperdraden tussen de masten hangen.

Levine: Motion-gaming moet je kunnen negeren

Op de E3 in Los Angeles van dit jaar heeft Ken Levine bekendgemaakt dat Bioshock: Infinite op de PlayStation 3 met Move-ondersteuning zal komen. Toch is Levine van mening dat developers erg voorzichtig met motion-controls om moeten gaan.

Volgens Levine zit niet iedereen te wachten op games die gebruikmaken van motion-controls. Je moet dan ook proberen om deze ervaring los te maken van de algemene ervaring zodat de gamers die er liever geen gebruik van maken, dit ook niet hoeven te doen.

“Any experience that sits in the realm of motion play needs to be kept separate from the main experience. It needs to be firewalled off so that if this experiment isn’t for you, or doesn’t turn out to be all that great, you just ignore it."

Hij vindt de dingen die Bioware doet met Mass Effect 3 dan ook een goed voorbeeld van hoe het moet. In Mass Effect 3 kunnen gamers de stemherkenning van Kinect gebruiken om teamgenoten commando's te geven en in gesprekken met andere karakters.

Ken Levine

Heerenveen test Belgisch talent Ryckx

Sc Heerenveen heeft de eerste trainingsweken van het nieuwe seizoen een nieuwe speler op proef. De Belgische verdediger Jelle Ryckx zal vanaf maandag aansluiten bij de eerste selectie van sc Heerenveen. Dat meldt de club via de officiële kanalen. Het Belgische talent zal de komende twee weken op proef meetrainen bij de Friese Eredivisieclub.

De 19-jarige Ryckx speelde het afgelopen seizoen bij de beloften van de Belgische landskampioen KRC Genk en is jeugdinternational bij de Rode Duivels. De linksback was onder meer actief bij België onder 19 tijdens het door België gewonnen kwalificatietoernooi in Kroatië.

De Friezen willen zich revancheren voor het afgelopen seizoen dat grotendeels als moeizaam bestempeld kan worden. Hier en daar was er een uitschieter zoals tegen FC Twente (6-2), maar de club eindigde uiteindelijk teleurstellend op een twaalfde plaats.

CD: Anouk - To Get Her Together

Ze is de enige echte rockbitch van Nederland. Is weer terug op twitter en slingert vrijwel dagelijkse enkele opzienbarende tweets de lucht in. En ze raakte na haar scheiding met Postman hopeloos verliefd op rapper Orthodox, kreeg een kindje van hem en zette de vreemdganger onlangs weer de deur uit. Die laatste gebeurtenis is het hoofdthema van To Get Her Together, het nieuwe album van een van Neerlands grootste muzikale sterren: Anouk.

anouk1

Steun van coalitiepartijen voor pgb-plan

CDA, VVD en PVV hebben donderdag steun uitgesproken voor de plannen die staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft met het persoonsgebonden budget (pgb).

De regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV onderschrijven dat het roer om moet, omdat er anders uiteindelijk wel heel veel geld gaat naar de populaire regeling waarmee mensen nu zelf hun zorg kunnen inkopen.

Het is pijnlijk, maar de afgelopen jaren zijn de pgb-houders keer op keer geconfronteerd met maatregelen en ook een pgb-stop, schetst de VVD. "Door de groep te beperken, behouden mensen het geld voor een alternatief voor een verblijf in een instelling." CDA en VVD hameren wel op eigen regie in de zorg, ook voor mensen die geen pgb hebben.

Steun van coalitiepartijen voor pgb-plan
Steun van coalitiepartijen voor pgb-plan (Foto: ANP)

Stress bij agenten kost half miljard

De stress waarmee agenten tijdens het uitoefenen van hun beroep te maken krijgen, kost jaarlijks tussen een kwart en een half miljard euro. Dat staat in een nog niet openbaar gemaakt rapport van de Raad van Korpschefs.

Uit het rapport blijkt dat bij ruim een kwart van alle agenten sprake is van 'verminderde weerbaarheid', bevestigt een woordvoerder. "Die mensen zitten minder goed in hun vel en dat kan er uiteindelijk toe leiden dat ze zich ziek melden", legt de zegsman uit.

Het rapport is opgesteld omdat de politietop wilde weten wat voor invloed bijvoorbeeld het verlenen van hulp bij verkeersongevallen op agenten heeft. "Het is zwaar werk. Agenten maken ernstige zaken mee. Daarbij hebben ze te maken met een steeds grimmiger bejegening", zegt de woordvoerder.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt binnenkort met een plan om de fysieke en mentale weerbaarheid van agenten te vergroten.

Groningen haalt verdediger Johansson

FC Groningen heeft zich versterkt met de Zweed Emil Johansson. De 24-jarige linksback moet bij de ploeg van trainer Pieter Huistra de vervanger worden van de naar Club Brugge vertrokken Fredrik Stenman. Johansson komt over van het Noorse Molde FK, waar hij bezig was aan zijn tweede seizoen.

Johansson kwam in eigen land uit voor Degerfors en Hammarby. Een vriendschappelijke interland tegen Syrië was zijn tot nu toe enige optreden voor de nationale Zweedse ploeg. Johansson wordt morgen in Groningen officieel gepresenteerd.

Chris Brown noemt paparazzi gay

Chris Brown doet er alles aan om in het middelpunt van de aandacht te staan, nu noemt hij een cameraman een homo. 

Terwijl zijn vehikel midden op de stoep staat geparkeerd begroet hij vriendelijk een parkeerwachtster. Maar hij zegt wel ondertussen tegen de cameraman: "Y'all niggas is weak. Heb je die parkeerwachtster gebeld om te komen en het te filmen? Y'all niggas is gay."

Al gauw kwamen zijn excuses binnen via Twitter. "Ik heb veel respect voor de homo samenleving en het was ook niet mijn intentie om iemand ermee te beledigen. #REALSHIT"

Het is niet de eerste keer dat meneer Brown iemand homo noemt. Eerder Twitterde hij al naar ex-B2K lid Raz B dat hij een homo is en noemde hem 'dick in da booty ass lil boy'. Eerder sloeg hij ook al zijn vriendin Rihanna in elkaar.

Lux zet rechtszaak tegen Sutil door

Eric Lux zal de rechtszaak tegen Formule 1-coureur Adrian Sutil doorzetten. De baas van Lotus Renault GP-eigenaar Genii Capital werd eerder dit jaar in Shanghai door de Force India-coureur in een nachtclub verwond met een champagneglas.

De Luxemburger moest naar het ziekenhuis waar 24 hechtingen in zijn nek werden geplaatst. Hij heeft Sutil dan ook aangeklaagd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Sutil zegt op zijn beurt dat het een ongeluk betrof en dat hij na een ruzie Lux slechts met champagne wilde overgooien.

De manager van de Duitser ziet de komende rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet. "Het is misschien wel goed dat dit nu voor de rechter komt. Anders blijft het Adrian achtervolgen. We zijn ervan overtuigd dat de rechter tot de conclusie komt dat Adrian niets verkeerd heeft gedaan," zei hij in de Frankfurter Allgemeine.

Visa wil contactloos betalen introduceren

De Amerikaanse creditcardmaatschappij Visa ziet goede mogelijkheden om op korte termijn contactloos betalen te introduceren in de Nederlandse detailhandel, eventueel in de vorm van samenwerking met de OV-chipkaart. Dat zei directeur Michiel Wielhouwer van Visa donderdag in Amsterdam op het congres Toekomst van het betalingsverkeer.

Bij contactloos betalen hoeft de consument geen pincode in te toetsen bij het afrekenen, maar slechts zijn betaalkaart of mobiele telefoon tegen een kaartlezer aan te houden. Visa denkt dat dit het juiste moment is om het concept te introduceren, nu de benodigde apparatuur voor contactloos betalen in Nederland is geïnstalleerd.

Visa wil contactloos betalen introduceren
Visa wil contactloos betalen introduceren (Foto: ANP)

[WBD] Haase uitgeschakeld in dubbelspel

Robin Haase is donderdag tijdens Wimbledon in de eerste ronde van het dubbelspel uitgeschakeld. De Nederlandse tennisser was aan de zijde van de Brit Kenneth Skupski niet opgewassen tegen de Frans/Tsjechische combinatie Arnaud Clement/Lukas Dlouhy: 4-6 en 2-6.

Haase speelt vrijdag zijn partij in de derde ronde van het enkelspel. De Amerikaan Mardy Fish is dan zijn tegenstander.

Haase uitgeschakeld in dubbelspel
Haase uitgeschakeld in dubbelspel (Foto: ANP)

[WBD] Hewitt laat Söderling ontsnappen

Lleyton Hewitt heeft donderdag net niet voor een stunt kunnen zorgen op Wimbledon. De Australische oud-winnaar dwong Robin Söderling tot een bijna vier uur durende vijfsetter: 6-7 (5), 3-6, 7-5, 6-4 en 6-4.

De als vijfde geplaatste Zweed verloor de eerste twee sets, maar kwam terug. In de vijfde set nam Hewitt opnieuw een break voorsprong, maar ook die gaf hij uit handen. Bij 5-4 achter sloeg de Australiër drie forehands op rij in het net.

Juan Martin del Potro bereikte de derde ronde door van Olivier Rochus te winnen. De Argentijn had woensdag al de eerste set verloren voordat de invallende duisternis ervoor zorgde dat de rest van de partij doorgeschoven werd. Na de hervatting donderdag had Del Potro (24) alleen in de vierde set nog wat te stellen met de Belg: 6-7 (7), 6-1, 6-0 en 6-4.

PVV'er test uitspraak rechter direct in Kamer

Enkele uren na de vrijspraak van Geert Wilders heeft PVV-Tweede Kamerlid Marcial Hernandez de uitspraak van de rechtbank in de Tweede Kamer uitgetest. In een overleg over het personeelsbeleid van Defensie stelde Hernandez donderdag dat de islam een totalitaire ideologie en geen godsdienst is en dat er daarom geen uitingen van de islam in de krijgsmacht mogen voorkomen, zoals een aparte gebedsruimte of halal-voedsel.

Dat 'wil niet zeggen dat moslims slechte mensen zijn', voegde het Kamerlid eraan toe. Ook benadrukte hij dat hij niet zegt dat er geen moslims in het leger mogen. "Moslims zijn welkom in de krijgsmacht", aldus Hernandez. Aanleiding voor zijn opmerkingen, die tot ergernis bij vooral de PvdA, D66 en het CDA leidden, was een advertentie waarmee Defensie volgens hem mensen werft onder de 'islamitische minderheid'.

'Saab op randje faillissement'

Het aandeel Swedish Automobile (het voormalige Spyker Cars en Saab) is donderdag met 60 procent ingestort. Beleggers deden het aandeel van de autoproducent massaal in de verkoop na het bericht dat de betaling van salarissen is gestaakt en dat wordt gedreigd met een faillissement.

De belangrijkste vakbond, IF Metall, meldde dat het een betalingsaanmaning aan het bedrijf van de Nederlandse CEO Victor Muller voorbereidt. Zodra die vordering bij de autoproducent binnen is, heeft het bedrijf bij wet zeven dagen om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen. "Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement voor Saab", aldus een woordvoerder van de vakbond.

De Zweedse overheid heeft aangegeven dat Saab zelf een oplossing moet vinden voor zijn financieringsproblemen. Dat heeft de minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson donderdag duidelijk gemaakt.


'Saab-producent Swedish Automobile op randje faillissement' (Foto: Novum)

Ik ben verliefd!

Worden mannen sneller verliefd op vrouwen? Of word ik zelf sneller verliefd dan andere personen? Of juist niet? Ik weet het niet, maar het is voor mij alweer enige tijd geleden dat ik mij zo heb gevoeld. En waarom word ik verliefd? Waarom niet eerder en waarom niet op een ander? Er is een meisje dat mij leuk vindt en sindsdien staat mijn wereld op zijn kop en draait m'n maag als een droogtrommel in de rondte. Ik voel vlinders. Ik ruik ze zelfs. En ik zie ze door m'n roze bril.

Boymans vertrekt naar AZ

Ruud Boymans zal komend seizoen in het shirt van AZ te bewonderen zijn. De spits komt over van VVV-Venlo en tekent een contract voor vier seizoenen bij de Alkmaarders. Bij de ploeg van trainer Gert-Jan Verbeek moet hij de opvolger worden van de vertrokken Graziano Pellè.

De 22-jarige Boymans brak vorig seizoen definitief door bij VVV-Venlo. In dertig duels wist de aanvaller elf keer doel te treffen. De Limburger maakte zijn debuut in het profvoetbal in het seizoen 2007/2008 bij Fortuna Sittard.

Van Dessel verruilt Cyprus voor Topklasse

Kevin van Dessel keert terug naar Nederland. De ervaren Belg kwam afgelopen seizoen uit voor APOP Kinyras op Cyprus. Van Dessel gaat spelen voor de Limburgse zondagtopklasser EVV. Tevens zal hij als jeugdtrainer bij Roda JC Kerkrade aan de slag gaan.

De 32-jarige Belg belandde in 1997 in Nederland, toen NAC Breda hem overnam van Germinal Ekeren. Na een jaar bij Genoa in Italië brak de middenvelder door bij Roda JC. Na acht seizoen verruilde hij de Limburgers voor Sint-Truidense VV uit zijn vaderland, maar opnieuw keerde Van Dessel na één jaar alweer terug in Nederland. Hij speelde nog twee seizoenen voor VVV-Venlo.

In de zomer van 2010 koos Van Dessel, die 255 duels als prof in de benen heeft, voor een lucratief avontuur op Cyprus. Nu komt hij dus weer naar Limburg, waar hij voor EVV uit Echt gaat spelen. Die club eindigde afgelopen seizoen in de middenmoot van de zondagtopklasse.

Almere City trekt twee nieuwelingen aan

Almere City FC, dat dankzij het faillissement van RBC Roosendaal toch in de Jupiler League actief blijft, is druk bezig met het versterken van de selectie. De ploeg trok opnieuw twee spelers aan, waar trainer Dick de Boer komend seizoen mee aan de slag kan.

De 23-jarige Cees Toet komt over van RBC Roosendaal. Toet was uiteraard transfervrij. De in Den Haag geboren centrale verdediger speelde tweeënhalf seizoen voor de Brabanders. Daarin kwam hij tot 74 wedstrijden in de Jupiler League, waarin hij acht keer scoorde. Toet debuteerde als prof voor Sparta Rotterdam. Hij tekende tot medio 2013 bij Almere City.

Ook Mitchell Kappenberg signeerde een tweejarige verbintenis. De 25-jarige middenvelder maakt zijn rentree in het betaald voetbal. Afgelopen seizoen kwam hij uit voor HHC Hardenberg in de zaterdagtopklasse. Tussen 2007 en 2010 speelde Kappenberg al voor Almere City FC, dat toen nog FC Omniworld heette. De bij AZ opgeleide speler kwam in die periode tot 62 duels in de Jupiler League, waarin hij zes treffers liet noteren.

Drie ton aan softdrugs in garageboxen

In drie garageboxen in Ede heeft de politie donderdag voor 300.000 euro aan wiet en hasj gevonden. De drugs zijn in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

De politie besloot donderdag nader onderzoek in te stellen na klachten uit de buurt. De garageboxen aan de Prins Bernhardlaan bleken te zijn ingericht als professionele hennepdrogerijen. In de boxen lag een partij van ruim 40 kilo wiet en ruim 3 kilo hasj.

Tv-programma's worden langer

Tv-programma's worden langer en er komen meer afleveringen van. Zo kan de publieke omroep flink bezuinigen, staat in het onderzoeksrapport waarop minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) haar bezuinigingsplannen voor de omroep heeft gebaseerd. Het rapport werd donderdag openbaar.

Nu moet vrijwel elke omroep in elk genre aan bod komen, wat leidt tot veel kortlopende programma's. Dat leidt tot relatief hoge kosten per uur televisie. Als programma's langer duren en ook langer lopen, worden de kosten per uur automatisch lager. Dat kan volgens de onderzoekers gemakkelijk, omdat programmamakers nu veel opgenomen materiaal weggooien. Zo is er op jaarbasis 35 miljoen euro te besparen.

Het bureau Boston Consulting Group, dat het rapport heeft opgesteld, adviseert ook om het percentage buitenlandse programma's te verhogen van 12 naar 17 procent. Dat levert 17 miljoen op. Een uit het buitenland aangekocht programma kost gemiddeld zo'n 11.000 euro per uur, tegen 32.000 voor een in Nederland gemaakt programma.

Ook moeten redacteuren vaker items maken voor zowel televisie, radio als internet, moet de omroep langer met apparatuur doen en kunnen opnames vaker zonder geluidsman worden gemaakt. Al deze bezuinigingen gaan volgens het adviesbureau niet ten koste van de kwaliteit van de programma's.

Het rapport vormde de basis voor de bezuinigingen op de omroep die Van Bijsterveldt vorige week bekendmaakte. In totaal wordt er op het mediabeleid 200 miljoen euro bezuinigd, waarvan ruim 127 miljoen op de publieke omroep. Dat moet onder meer worden bereikt doordat het aantal omroepen teruggaat naar acht.

Volgens het rapport kosten de plannen bij de omroepen zo'n zeshonderd banen.

Sparta roert zich op transfermarkt

Sparta Rotterdam heeft zich de afgelopen dagen flink geroerd op de transfermarkt. De Rotterdammers legden vier nieuwe spelers vast en wisten een eigen talent langer aan zich te binden. De selectie van de nieuwe trainer Michel Vonk krijgt dus steeds meer vorm.

De meest in het oog springende nieuweling is centrale verdediger Gijs Luirink. De 27-jarige Amsterdammer komt over van AZ, dat hem dit seizoen verhuurde aan SC Cambuur. Luirink speelde eerder voor FC Volendam, FC Groningen en RKC Waalwijk. Tot nu toe speelde Luirink, die enkele zware blessures heeft overwonnen, 125 competitieduels als prof. Behalve Luirink presenteerde Sparta begin deze week ook de negentienjarige Tom Overtoom, die werd weggeplukt bij Ajax. De Amsterdammers verhuurden de middenvelder al eens aan Haarlem, waar hij twaalf duels als prof afwerkte. Overtoom was transfervrij.

Middenvelder Steef Nieuwendaal komt transfervrij over van FC Den Bosch. De 25-jarige Limburger speelde in het verleden ook voor Willem II en MVV Maastricht. Nieuwendaal kwam tot 108 competitiewedstrijden in het betaald voetbal. Tegelijk met Nieuwendaal presenteerde Sparta ook vleugelspits Sidney Schmeltz. De 22-jarige Nieuwegeiner speelde afgelopen seizoen 33 duels voor Almere City FC, waarin hij vier keer scoorde. Almere had hem weggeplukt bij Willem II, waar hij zijn profdebuut maakte.

Tot slot tekende het achttienjarige talent Iliass Bel Hassani een nieuw profcontract op het Kasteel. De jonge aanvaller, die ook in een offensieve rol op het middenveld kan spelen, debuteerde dit seizoen voor Sparta. Hij speelde zeven keer mee in de Jupiler League. Het vijftal signeerde elk een contract tot medio 2013. Alleen in de verbintenis van Schmeltz is een optie op nog een seizoen opgenomen.

Dekker wil eerst kermiskoersen fietsen

Thomas Dekker zal zijn rentree in het wielerpeloton gaan vieren in de kermiskoersen. De Nederlander zal na een dopingschorsing van twee jaar zijn rentree op 6 juli in het Belgische Sint Niklaas gaan vieren, zo maakte zijn manager Eelco Berkhout vandaag bekend bij de presentatie van het autobiografische boek 'Schoon genoeg'.

Dekker zal in juli acht koersen gaan rijden en wordt hierbij ondersteund door fietsenspeciaalzaak Math Salden uit Limbricht. De oud-prof hoopt in deze wedstrijden indruk te maken en zo een nieuw contract af te kunnen dwingen.

L.A. Noire krijgt PC-versie

Rockstar heeft aangekondigd dat de populaire detective-game de overstap naar de pc-platform maakt. Een opvallende beslissing, aangezien PC-gamers eerder niet aan Red Dead Redemption mochten proeven. Rockstar belooft betere graphics, 3D- en controllerondersteuning.

De port is niet in handen van de originele makers, Team Bondi, maar van Rockstar Leeds. L.A. Noire op de PC is vanaf de 'herfst' te koop in de winkel en op digitale platformen. De game heeft op de console inmiddels meer dan vier miljoen exemplaren verkocht.

noire

Delen van Peking onder water

Delen van de Chinese hoofdstad Peking staan als gevolg van zware regenval onder water. Door het noodweer moesten honderdvijftig vluchten worden geannuleerd.

Het regenwater stroomde metrostations in en enkele moesten door de grote hoeveelheid water worden gesloten. Tevens liepen viaducten onder water en werden in lagergelegen gebieden auto's weggespoeld.

Hoewel Peking een droog klimaat kent, kunnen zomerse stormen behoorlijk zwaar zijn. Donderdag viel in sommige delen van de stad 50 millimeter regen in slechts een paar uur.

Zware overstromingen in het midden en oosten van China hebben inmiddels 175 levens geëist. Zeker 86 mensen worden vermist. De totale schade als gevolg van het slechte weer is opgelopen tot 3,7 miljard euro.

Veel wijzigingen in definitief Eredivisieschema

Voetbalbond KNVB heeft vandaag de definitieve competitieprogramma's van de Eredivisie en Jupiler League voor het seizoen 2011-2012 bekendgemaakt. Ten opzichte van de voorlopige planning, zijn er in de Eredivisie 35 wijzigingen in aanvangstijdstip van wedstrijden doorgevoerd en drie speeldagwijzigingen.

In speelronde 9 is sc Heerenveen-De Graafschap nu op zaterdag, en NAC Breda-Excelsior op zondag gepland, in plaats van andersom. In speelronde 18 is FC Utrecht-PSV van zaterdag naar de zondag verplaatst. De meeste veranderingen zijn echter aangebracht bij de speeltijden.

De KNVB heeft na negatieve reacties van enkele clubs op de hoeveelheid 'lunchwedstrijden', de wedstrijden om 12.30, het een en ander anders verdeeld. "Voor de KNVB staan de sportieve uitgangspunten voorop. Tijdstippen zijn daarbij voor ons minder van belang; alle clubs mogen van ons zondag 14.30 uur aftrappen", aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.

In de Jupiler League zijn door de bond 24 wedstrijden van speeldag veranderd. "De ene verandering roept de andere op. Zo ingewikkeld is zo'n compleet schema nu eenmaal. Maar het oorspronkelijke schema is qua sportieve uitgangspunten zowel in de eredivisie als in de Jupiler League overeind gebleven," zo meldt een woordvoerster van de KNVB.

Het definitieve competitieschema van de Eredivisie kan hier worden gevonden en dat van de Jupiler League hier.

Sony brengt mini firmware-update uit

Onder het motto "heel suf nieuws is ook nieuws" het volgende: Sony heeft de PlayStation 3-firmware geüpdatet naar versie 3.66. De update is zoals gebruikelijk niet optioneel en zal dus gedownload moeten worden wil men met PlayStation Network aan de gang gaan.

De mini update repareert enkele netwerk en stabiliteits problemen. "System stability during use of PS3 format software and network services has been improved", aldus Sony.

[WBD] Djokovic eenvoudig verder

Novak Djokovic heeft vandaag eenvoudig de derde ronde van Wimbledon bereikt. De als tweede geplaatste Serviër was veel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-3, 6-4 en 6-2. Djokovic wacht nu een mogelijke ontmoeting met de als 32e geplaatste Marcos Baghdatis. De Cyprioot moet zich dan eerst nog zien te ontdoen van de Italiaan Andreas Seppi.

Djokovic kwam binnen een kwartier op een 5-0-voorsprong, maar Anderson knokte zich nog even terug. Die opleving was echter van korte duur en de winnaar van de Australian Open maakte het karwei vakkundig af.

De Belg Xavier Malisse schakelde de als 20e geplaatste Duitser Florian Mayer met 1-6, 6--3, 6-2 en 6-2 uit. De grootste verrassing kwam op naam van de Taiwanees Yen-Hsun Lu die de als dertiende geplaatste Serviër Viktor Troicki met 7-6 (5), 6-4 en 6-4 zijn thuisreis aan liet vangen.

'Obama maakt zich niet hard voor klimaat'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gefaald het voortouw te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Dat zegt ex-vicepresident Al Gore in een woensdag gepubliceerd essay in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

Obama heeft zich volgens Gore niet hard gemaakt voor een stevige aanpak van het probleem en de Verenigde Staten zijn op het gebied van klimaatbeleid weinig veranderd sinds het presidentschap van George Bush.

Bush haalde zich de woede van milieuactivisten op de hals door geen wetgeving in te voeren die de uitstoot van broeikasgassen aan banden legt. Dit ondanks overweldigend bewijs dat het verbranden van fossiele brandstoffen bijdraagt aan de opwarming van de planeet. Het bewijs is sindsdien alleen maar sterker geworden, aldus Gore, maar Obama heeft dat feit niet gebruikt om significante veranderingen te forceren.

"Obama heeft het Amerikaanse volk nooit bewust gemaakt van de omvang van de klimaatcrisis", zei Gore. "Hij heeft de wetenschap achter klimaatverandering niet verdedigd tegen de aanhoudende en misleidende aanvallen. En hij heeft het presidentschap niet gebruikt om de wetenschappelijke gemeenschap een podium te geven, om de realiteit van de wetenschap aan het volk te presenteren."

Maar mensen voor wie het milieu een belangrijke rol speelt in hun stemgedrag hebben wellicht geen andere keuze dan op Obama te stemmen, ongeacht de mening van Gore. De Republikeinse kandidaten voor het presidentschap kunnen feitelijk in twee categorieën worden ingedeeld: de groep die een menselijke invloed op klimaatverandering categorisch ontkent, en een groep die meent dat aanpak van het probleem de economie zal schaden. Het grote risico voor Obama is dat milieustemmers volgend jaar bij de stembus niet komen opdagen.

Het commentaar van Gore is een duidelijk ander geluid dan dat wat hij liet horen vlak na de verkiezing van Obama. Gore hielp het Witte Huis in 2009 een wet over klimaatverandering door het Huis van Afgevaardigden te loodsen, een wet die paal en perk zou stellen aan de uitstoot van broeikasgassen in Verenigde Staten. De wet sneuvelde uiteindelijk in de Senaat, ondanks de toenmalige Democratische meerderheid.

Gore heeft in zijn essay ook kritiek op de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Hij noemde het daar gesloten akkoord een 'retorische overeenkomst', die het onvermogen van de Amerikaanse regering om harde grenzen te stellen aan de uitstoot van broeikasgassen moest verhullen. Het niet bindende akkoord uit Kopenhagen is de officieuze opvolger van het verdrag van Kyoto. Dat verdrag werd door de regering waar Gore deel van uitmaakte ondertekend, maar werd niet geratificeerd door de Senaat.

Bush trok de VS terug uit het Kyoto-verdrag en weigerde broeikasgassen te reguleren, ondanks de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de federale overheid het recht heeft dit te doen.

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Obama wel een aantal maatregelen getroffen. Zo zijn de normen voor brandstofverbruik van Amerikaanse auto's aangescherpt en zijn er miljarden dollars geïnvesteerd in de ontwikkeling van klimaatneutrale projecten. Obama zei in april nog 'niet klaar te zijn als het aankomt op energieverbruik'.

Verwijzend naar de sceptici in de Amerikaanse politiek zei Obama dat 'tenzij we serieuze vooruitgang boeken op het gebied van schone energie, stellen we onze kinderen en kleinkinderen aan grote risico's bloot.'


Gore: Obama maakt zich niet hard voor klimaat (Foto: Novum)

Spitsstroken rond Amsterdam weer open

De spitsstroken in de regio Amsterdam zijn donderdag gewoon weer open voor de avondspits. De extra rijstroken op de A1, A4, A6, A9 en A10 waren in de ochtendspits afgesloten door technische problemen met de camera's die de stroken bewaken, met extra drukte op de betreffende snelwegen als gevolg.

De problemen ontstonden door een technische storing in de verkeerscentrale Noordwest-Nederland. Van daaruit konden de camera's niet bediend worden, waardoor de stroken uit veiligheidsoverwegingen dicht bleven, aldus Rijkswaterstaat.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) en ANWB zijn de problemen inmiddels echter opgelost. Voor de avondspits worden geen problemen verwacht.

Wilders: vrijere meningsuiting net als VS

Geert Wilders wil het artikel over het aanzetten tot haat of discriminatie uit het wetboek van strafrecht halen. Dat zorgt ervoor dat de vrijheid van meningsuiting wordt versterkt, zegt de PVV-leider donderdag tegen Novum Nieuws. "Ik denk dat ik me daar nu voor ga inzetten."

Wilders vindt dat islamcritici of anderen niet bang moeten zijn dat ze voor de rechter belanden, zoals Wilders zelf is gebeurd. Het liefste ziet Wilders een vrijheid van meningsuiting zoals die in de Verenigde Staten is gegarandeerd dankzij het 'First Amendment'. "We moeten niet bang zijn voor woorden", zegt de PVV-leider in EenVandaag. Aanzetten tot geweld moet wel strafbaar blijven, vindt Wilders.

De rechter sprak Wilders donderdag vrij van onder andere aanzetten tot haat en discriminatie. Met het vonnis van de rechtbank kwam een einde aan een langdurige rechtszaak. Wilders is blij dat hij na anderhalf jaar niet langer als verdachte wordt behandeld. "Een enorme loden last valt van mijn schouders."

Het proces kostte ook veel tijd en geld. "Ik heb er anderhalf jaar een baan bij gehad. Een baan als verdachte." Over de kosten wil de PVV-leider niets zeggen. "Maar goedkoop was het niet." Het heeft hem verder veel 'energie, ellende en stress' gekost, zegt hij. "Gelukkig is dat nu voorbij. Ik ga me nu weer richten op het verdedigen van de anderhalf miljoen PVV'ers."

Wilders werd weliswaar vrijgesproken, maar volgens de rechter heeft Wilders zich met zijn uitspraken wel bewogen op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare. "Ik heb nooit gekeken naar de grens", zegt Wilders daarover. "Ik heb die uitspraken nooit gedaan met een liniaal of advocaat erbij."

Hij gaat zijn toon ook niet matigen. "Ik ga niet harder worden en ik ga niet zachter worden. Ik blijf Geert Wilders. Ik blijf de PVV." De uitspraak zet het licht verder op groen voor het vervolg van zijn omstreden anti-islamfilm Fitna. "Fitna 1 blijkt niet strafbaar te zijn. We zullen zien wat Fitna 2 brengt."


Wilders: haatzaaien niet meer strafbaar (Foto: Novum)

Toezicht op ict-projecten politie faalde

Bij het structureel oplossen van knelpunten in de ict bij de politie is de afgelopen tien jaar weinig vooruitgang geboekt. De korpsbeheerders hadden te weinig grip en luisterden niet naar de werkvloer. Ook het toezicht door de minister schoot tekort. Dat oordeelt de Algemene Rekenkamer in het donderdag verschenen rapport ICT politie 2010.

De informatiesystemen voor agenten en rechercheurs zijn traag, omslachtig, niet toekomstvast, matig gebruiksvriendelijk en zorgen voor meer administratieve taken voor politiemedewerkers. Dat komt doordat de afstand tussen besluitvormers over ict en de werkvloer groot is. Korpschefs hebben hun medewerkers ook onvoldoende voorbereid. Al deze zaken hebben het vertrouwen van agenten in computersystemen aangetast, aldus de Rekenkamer.

De organisatie en aansturing van de ict bij de politie moet echt eenvoudiger en krachtiger, zegt de Rekenkamer. De omvorming van de regiokorpsen tot de nationale politie kan helpen om hier grip op te krijgen. Voorwaarde is wel dat de agent weer centraal wordt gesteld.

De korpsbeheerders - de verantwoordelijke burgemeesters van de grootste gemeenten in de politieregio - konden hun verantwoordelijkheid voor het beheer van ict nauwelijks dragen. Mede doordat ze volgens de Rekenkamer de invoering van een nationale politie wilden voorkomen, letten korpsbeheerders en korpschefs te weinig op de kwaliteit en bruikbaarheid van de systemen.

Het onderzoek bevestigt dat agenten incidenten met opzet registreerden als een lichter vergrijp, omdat ze dan geen gebruik hoefden te maken van een ingewikkeld computersysteem, de zogeheten basisvoorzieningen voor Handhaving (BVH). Dat was van invloed op de criminaliteitsstatistieken.

De in juli 2006 opgerichte voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) speelde een centrale rol. De directie is onvoldoende in geslaagd om een gezonde ict-organisatie in te richten, luidt het vernietigende oordeel. Er waren grote aantallen applicaties en de kosten waren erg hoog.

De geschatte kosten van de ontwikkeling en invoering voor de drie basisvoorzieningen, waaronder BVH, waren bij de start in 2007 ongeveer 46 miljoen euro. De werkelijke uitgaven zijn uitgekomen op zeker zeventig miljoen. De kosten voor onderhoud en beheer leggen een steeds groter beslag op het budget, waardoor er minder geld is voor ict-vernieuwingen.

De Rekenkamer doet een groot aantal aanbevelingen om de sturing en het beheer van de ict te verbeteren. Zo moet de organisatie vereenvoudigd worden en de verantwoordelijkheden verhelderd. De landelijke Chief Information Officer (CIO) moet hierbij een belangrijke rol spelen.

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De Tweede Kamer had er in november op aangedrongen naar aanleiding van berichten over de gebrekkige software. Opstelten geeft in een reactie aan de aanbevelingen over te nemen in zijn plan van aanpak voor de vernieuwing van de ict bij de politie.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis vindt dat het rekenkameronderzoek 'leest als een slecht boek'. "Schandalig. Burgemeesters, korpschefs, minister en vtsPN hebben verstoppertje gespeeld", twitterde ze.

De SP wil dat de Tweede Kamer zelf gaat onderzoeken welke korpsbeheerders verantwoordelijk zijn voor de invoering van foute computersystemen bij de politie en welke maatregelen tegen deze burgemeesters kunnen worden genomen.

De korpschefs en het ministerie schoten tekort, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak, maar de grootste boosdoeners zijn volgens hem de burgemeesters, die het eigen prestige boven de belangen van de politie stelden. "Daardoor zijn honderden miljoenen euro weggegooid, zijn de criminaliteitscijfers niet meer te vertrouwen en kunnen agenten niet meer hun werk doen."

Celstraf voor brandstichtende brandweerman

Een lid van de vrijwillige brandweer van Bedum moet vier maanden de cel in voor een aantal brandstichtingen. Dat heeft de Groningse rechtbank donderdag bepaald. Daarna wordt hij zes maanden onder elektronisch toezicht gesteld.

De 26-jarige man werd begin maart aangehouden. Hij werd door de politie in verband gebracht met een grote reeks autobranden die de Groningse plaats sinds 2009 teisterde. Hij heeft één brandstichting en twee pogingen daartoe bekend.

Judi Dench geëerd door Brits filminstituut

Judi Dench heeft een speciale prijs gekregen van het British Film Institute (BFI), de zogeheten Fellowship. Ze nam de prijs woensdagavond in ontvangst. De 76-jarige actrice ontving de eer voor haar werk in film en op televisie.

Dench is blij met de eer. "Voor iemand die in 1959 te horen kreeg dat ze het nooit zou maken in de filmindustrie, ben ik ongelofelijk verrast en voel ik me bevoorrecht deze prijs te ontvangen." Het toetreden tot het genootschap van het BFI is de hoogste eer die het filminstituut kan geven. De voorzitter van het BFI, Greg Dyke, vindt Dench een van de beste actrices ter wereld. "Ze is een nationaal erfstuk met een internationale reputatie."

De actrice is wereldwijd vooral bekend van haar rol als M, de baas van James Bond. Ze won in 1999 een Oscar voor haar bijrol in Shakespeare in Love, waarin ze slechts een paar minuten te zien is. Dench heeft ook in talloze theaterproducties gespeeld en was jarenlang te zien in de komedieserie As Time Goes By van de BBC.


Judi Dench geëerd door Brits filminstituut (Foto: Novum)

Vrijspraak Wilders groot nieuws in buitenland

Dat Geert Wilders donderdag is vrijgesproken, is niet alleen groot nieuws in Nederland. Media uit de hele wereld hebben het vonnis gevolgd, van de Verenigde Staten tot Qatar en van Israël tot Indonesië.

Wilders wordt vrijwel zonder uitzondering gezien als de grote winnaar, niet alleen met de uitspraak maar met het gehele proces. "De triomf van de 47-jarige met de geblondeerde leeuwenmanen is bijna totaal: het maandenlange geharrewar met het proces heeft zijn populariteit vergroot", schrijft het Duitse persbureau DPA.
 

Vrijspraak Wilders groot nieuws in buitenland
Vrijspraak Wilders groot nieuws in buitenland (Foto: ANP)

Meer rechten consument bij kopen op afstand

Iedereen die aankopen doet via internet, telefoon of de post heeft binnenkort 14 dagen de tijd om zich te bedenken en de goederen terug te sturen, zonder opgave van reden. Nu is dat nog een week. Dat komt doordat het Europees Parlement donderdag maatregelen heeft aangenomen om de consument bij het doen van aankopen 'op afstand' beter te beschermen. De maatregelen gaan komend najaar in..

De leverancier moet de consument vooraf attent maken op deze mogelijkheid. Laat hij dat na, dan wordt de bedenktijd automatisch verlengd tot een jaar. De bedenktijd gaat ook pas in als de goederen worden geleverd en niet zoals nu al bij het tekenen van het contract.

De regel geldt ook voor aankopen via onlineveilingen als eBay, mits gekocht wordt van een professionele verkoper, en voor koop aan de deur, tijdens commerciële excursies en evenementen als tupperwareparty's.

Meer rechten consument bij kopen op afstand
Meer rechten consument bij kopen op afstand (Foto: ANP)

Nieuwe hoofdsponsor voor FC Utrecht

FC Utrecht heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Telecomaanbieder Simpel is komend seizoen op het shirt van de Domstedelingen te zien. Utrecht en Simpel zijn een contract overeengekomen voor een seizoen met een optie voor nog een jaar. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het telecombedrijf is de opvolger van Bank of Scotland, dat tijdelijk de hoofdsponsor was van Utrecht. Voor die tijd was Phanos zes jaar hoofdsponsor van de nummer negen van afgelopen seizoen.

Twee nieuwe EHEC-besmettingen in Nederland

Het aantal EHEC-besmettingen in Nederland is opgelopen tot elf. Van twee nieuwe patiënten is bevestigd dat zij de bacterie onder de leden hebben, meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

De twee nieuw bevestigde EHEC-patiënten hebben last van klachten als diarree. Net als de negen patiënten van wie eerder al vast kwam te staan dat ze de bacterie te pakken hadden, raakten ook deze twee Nederlanders besmet in Duitsland.

Van de elf besmette Nederlanders kregen er vier te maken met nierfalen. De overige zeven hadden last van diarree. Vooralsnog zijn er geen Nederlanders overleden aan de gevolgen van een EHEC-besmetting.

De twee patiënten van wie deze week is vast komen te staan dat ze de EHEC-bacterie onder de leden hebben, raakten in mei al besmet. Het gaat dus niet om echt nieuwe gevallen. "De testresultaten waren gewoon nog niet binnen", aldus de woordvoerder.

In Nederland worden op dit moment geen patiënten meer onderzocht op een mogelijke EHEC-besmetting. "Net als in Duitsland is de ziekte in Nederland op zijn retour", aldus de zegsman.

Sonic the Hedgehog wordt 20 jaar

Het is donderdag twintig jaar geleden dat Sonic the Hedgehog uitkwam voor de Sega Megadrive-spelcomputer. De blauwe egel op rode sportschoenen is sinds 1991 in meer dan 65 spellen verschenen, waaronder in avonturen-, tennis-, race- en flipperkastgames. Wereldwijd zijn ruim 83 miljoen Sonic-spellen verkocht.

In de jaren negentig was Sega de grote concurrent van Nintendo op de spelcomputermarkt. Na de release van de Sega Dreamcast in 1999 stortte het imperium van de Sonic-bedenkers in. Vanaf die tijd verschijnen de avonturen van Sonic the Hedgehog op andere spelcomputers.

Hoewel Super Mario en Sonic twintig jaar geleden elkaars grootste concurrenten waren, is een samenwerking tussen de twee het grootste gamesucces van Sonic in de laatste jaren. Van Mario & Sonic op de Olympische Spelen voor de Wii en Nintendo DS zijn ruim 12,5 miljoen exemplaren verkocht.

Mario & Sonic op de Olympische Spelen Londen 2012 voor de Wii en 3DS en Sonic Generations voor de Playstation 3 en Xbox 360 zijn de volgende twee spellen waarin de supersnelle egel een rol speelt. Beide spellen moeten in november verschijnen.

'Transformers-game aan de korte kant'

Transformers: Dark of the Moon is bewust geen lange game geworden. Ondanks gebrek aan tijd en geld wilde High Moon Studios wel een goede game uitgeven. "Daarom is onze game korter dan War of Cybertron", laat chef-designer Terry Spier weten in een interview met Novum Nieuws. Het spel komt deze week uit.

"We hebben hetzelfde productieschema aangehouden als bij War for Cybertron, maar de productie moest wel in de helft van de tijd gebeuren", laat Spier aantekenen. Games gebaseerd op films worden door critici vaak afgewimpeld vanwege de matige kwaliteit.

"Fanatieke gamers zullen door de game heen vliegen", voorspelt Spier. De Amerikaan stelt dat Dark of the Moon in de helft van de tijd van War for Cybertron uit te spelen is.

High Moon Studios heeft met Transformers: War for Cybertron een goede naam opgebouwd bij de fans van de robotserie. Als het aan Spier ligt, vindt de volgende Transformers-game van de gamestudio ook plaats op de Transformer-planeet Cybertron.

In die setting heeft de gamestudio meer artistieke vrijheid en is het bedrijf minder gebonden aan het handboek van speelgoedfabrikant Hasbro, die de continuïteit van de games, films en tv-series in de gaten houdt.

Transformers: Dark of the Moon is vanaf vrijdag te krijgen voor diverse spelcomputers. De game vertelt een verhaal dat voorafgaat aan de film die volgende week in première gaat.

'Overname Popcap voor miljard dollar'

De makers van spellen als Bejeweled, Peggle en Plants vs. Zombies wordt voor een miljard dollar overgenomen. Popcap Games, door velen gezien als de koning van toegankelijke games, zou voor dat bedrag in handen komen van game-uitgever Electronic Arts (EA). Dat schrijft de website TechCrunch woensdag.

Mocht EA daadwerkelijk de koper zijn, dan neemt de Amerikaanse game-uitgever een groot risico. Met een miljard dollar geeft het bedrijf 13 procent van zijn totale vermogen uit.

Electronic Arts nam in 2009 al het gamebedrijf Playfish over voor 400 miljoen dollar. Playfish is gespecialiseerd in het produceren en uitgeven van webgames.

Met spellen als de puzzelgame Bejeweled heeft Popcap een van de meest verkochte spellen aller tijden in handen. Vorig jaar liet het bedrijf weten meer dan vijftig miljoen exemplaren van de puzzelgame te hebben verkocht. "Elke 4,3 seconden wordt een Bejeweled-game van ons verkocht", zei studiobaas Jason Kapalka toen.

Frauderende wietkwekersbende voor de rechter

In totaal 35 verdachten staan volgende week voor de rechtbank in Assen. Ze zouden huizen door heel Nederland hebben gehuurd en gekocht om daar vervolgens wiet te gaan kweken. Het gaat om een enorm proces. Het dossier in deze zogenoemde Kastanjezaak beslaat ongeveer 45000 bladzijden.

Veel kwekerijen werden ontdekt, waarna beslaglegging en verkoop volgde. Banken leden hierdoor volgens het Openbaar Ministerie forse verliezen. Bij het aangaan van hypotheken zouden valse documenten zijn gebruikt.

Maandag tot en met woensdag zijn uitgetrokken voor een regiezitting, waarin de advocaten van de verdachten hun onderzoekswensen naar voren kunnen brengen, zoals het horen van getuigen. De rechtbank neemt vervolgens een beslissing.

Pas later wordt duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt. Die is in handen van de zogeheten Noordelijke Fraudekamer, waarin rechters van de rechtbanken Leeuwarden, Groningen en Assen zitting hebben.

Portal 2 drie miljoen keer verkocht

Wereldwijd zijn meer dan drie miljoen exemplaren van het puzzelspel Portal 2 over de toonbank gegaan. Dat heeft studiobaas Gabe Newell van Valve gezegd tijdens een conferentie in New York, meldt het Amerikaanse gameweblog Joystiq. Het spel is populair dankzij de puzzels die de speler voorschotelt.

In het spel kunnen gamers met een 'portalgun' de in- en uitgang van een zelfgemaakt portaal creëren. Op die manier moet de uitgang van de kamer worden bereikt. Daarnaast valt ook het grappige en interessante verhaal in de smaak. Portal 2 kwam in april op de markt voor de pc, Mac, Playstation 3 en Xbox 360.

Het is niet bekend of Valve, na het succes van Portal 2, werkt aan een nieuwe Portal. Sterker nog, het is helemaal niet bekend aan wat voor spel Valve nu werkt. Gamers wachten bijvoorbeeld al jaren op een derde deel binnen de serie Half-Life. Naar verluidt maakt Valve in augustus tijdens Gamescom in Keulen meer bekend over zijn plannen voor de toekomst.

Skil legt talenten langer vast

Skil-Shimano heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van de veelbelovende renners Marcel Kittel en Alexandre Geniez. Met laatstgenoemde is een verbeterd contract voor 2012 overeengekomen. De overeenkomst met Kittel is met twee jaar verlengd tot en met 2013.

Met de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de Luxembourg, de vierde plek in het Criterium International, de vijfde plek in Circuit Cycliste de la Sarthe en de zesde plek in de eindstand van de Vuelta Ciclista a Murcia liet de 23-jarige Geniez dit seizoen zien een mooie toekomst voor de grote etappewedstrijden in het verschiet te hebben. Het jonge Franse klimtalent wist dit jaar ook flinke progressie te boeken in het tijdrijden.

Voor Kittel verloopt zijn eerste jaar bij de professionals zeer voorspoedig. De jonge Duitser, vorig jaar nog derde op WK tijdrijden voor beloften en Duits kampioen in dezelfde discipline, bewees over bijzondere sprinttalenten te beschikken en wist dit jaar al acht keer te winnen voor Skil-Shimano. Kittel won onder meer de Pro Race Berlin, het eindklassement van de Delta Tour Zeeland en liefst vier etappes in de 4 Jours de Dunkerque.

Verhagen wil joods-christelijke cultuur uitdragen

Het CDA moet de joods-christelijke cultuur van Nederland en Europa weer 'volop uitdragen'. Dat schrijft vicepremier Maxime Verhagen (CDA) in een ingezonden stuk in het Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Het voorop stellen van de 'leidende cultuur' is volgens Verhagen de eerste stap die het CDA moet zetten om kiezers terug te halen die naar de PVV zijn gegaan. Deze mensen voelen zich ongemakkelijk over de huidige maatschappij en de toekomst. Andere partijen, ook het CDA, hebben dat onbehagen lange tijd niet serieus genomen.

Tot de leidende cultuur behoren volgens Verhagen de waarden van de Nederlandse rechtsstaat en de ongeschreven omgangsvormen, maar ook nieuwsgierigheid naar andere culturen. "Dat de multiculturele samenleving is mislukt, mag geen reden zijn alles wat vreemd is bij voorbaat af te wijzen."

Het CDA moet zich verder weer meer op het maatschappelijk middenveld richten. "In de samenleving liggen de knelpunten, de vraagstukken, maar ook de oplossingen. We hebben veel te veel naar Den Haag gekeken." Het CDA moet een 'maatschappelijke beweging' zijn, 'vertakt naar vele duizenden verenigingen in sport, cultuur, religie en maatschappij'.

Verhagen komt op voor instituten als het gezin, het dorp, de sportclub, de vakbond en de kerk. Die zijn een 'noodzakelijke buffer' tussen het leven van alledag en de staat. "Ik zet me af tegen partijen als D66 en de PVV, die tegen instituten tekeer gaan. De laatste schopt ertegen als bolwerken van de elite, de eerste wil ze afschaffen en vervangen door een directe democratie."

CDA-politici moeten volgens Verhagen het vertrouwen van de bevolking terugwinnen door 'als leiders tussen de mensen' te staan. "Net als de kapelaan vroeger: gezaghebbend, maar toch in de buurt." Op de lange termijn levert dit waardering op. "Juist in een tijd van onbehagen zoeken zwevende kiezers partijen met principes."

Verhagen is volgende week dinsdag een van de sprekers op een symposium van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA over het 'christendemocratisch antwoord op populisme'.

Manchester United trekt A. Young aan

Ashley Young verhuist van Aston Villa naar Manchester United. De Engelse kampioen maakte dat vandaag op zijn website bekend. De 25-jarige vleugelspeler tekent een contract voor vijf jaar bij United. Aston Villa krijgt volgens Engelse media ruim achttien miljoen euro voor Young.

De vijftienvoudig Engels international liet afgelopen seizoen al doorschemeren toe te zijn aan een stap hogerop. De buitenspeler speelde sinds januari 2007 voor Villa en stond nog tot volgend jaar zomer onder contract bij de club uit Birmingham. Young kwam in het verleden ook 3,5 seizoen uit voor Watford.

Medvedev wil af van Toepolev-vliegtuigen

De Russische president Dmitri Medvedev wil de oude Toepolev-vliegtuigen van het type Tu-134, die nog uit de tijd van de Sovjet-Unie stammen, uit de roulatie halen. Dat heeft Medvedev donderdag gezegd. De operatie moet begin volgend jaar van start gaan.

Een 31 jaar oude Tu-134 stortte maandag in zware mist neer, vlak voor de landing op het noordwestelijk gelegen vliegveld Petrozavodsk. Medvedev zei donderdag dat fouten van de piloot waarschijnlijk de oorzaak waren van de crash. Desondanks heeft hij de Russische minister van Transport opgedragen alle toestellen van het type Tu-134 uit de roulatie te halen.

Harry Potter acteurs komen naar Nederland

Acteurs Rupert Grint, James en Oliver Phelps komen op 30 juni naar Nederland om een fototentoonstelling te openen, zo maakt Pathé bekend. 

Ter gelegenheid van de première van Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2 op 13 juli komen de drie Wemel broers (Grint speelt Ron, de Phelps' broers spelen tweeling Fred en George) naar Nederland om een speciale openlucht fototentoonstelling te openen. De tentoonstelling, die te bezichtigen is op het Rembrandtplein in Amsterdam, geeft een blik achter de schermen van de acht Potter films. Er zullen exclusieve beelden te zien zijn vanaf het begin van de productie van de allereerste film in 2000. 

De tentoonstelling zal voor iedereen gratis toegankelijk zijn van 30 juni tot 17 juli 2011.

Wotte aan de slag bij Schotse voetbalbond

Mark Wotte gaat een functie bekleden bij de Schotse voetbalbond. De voormalig trainer van onder meer FC Utrecht en Willem II is aangesteld als prestatiemanager. Wotte, die vorig seizoen nog het Egyptische Ismaily onder zijn hoede had, begint onmiddellijk aan zijn nieuwe functie.

Wotte moet zich met name op de lange termijn gaan richten. De Schotse bond heeft een rapport opgesteld met de toekomstvisie tot 2020. "Natuurlijk blijft onze belangrijkste doelstelling kwalificatie voor de grote toernooien, maar dat mogen we niet langer aan het toeval overlaten", zegt Wotte. "We moeten de talenten van spelers in alle leeftijdscategorieën optimaal ontwikkelen."

De 50-jarige Nederlander zal in zijn nieuwe functie nauw gaan samenwerken met bondscoach Craig Levein, die zich helemaal in de plannen kan vinden. "De komst van Mark geeft ons de kans om meer aandacht te besteden aan de ontwikkeling van spelers. Hij zal de bond en de clubs assisteren om het maximale uit de talenten te halen."

Nijenhuis maakt film over Ot en Sien

Het beroemde kinderboek Ot en Sien wordt verfilmd. Johan Nijenhuis, vooral bekend als regisseur, gaat de kinderfilm produceren, maken de bedrijven achter de film donderdag bekend.

De film over de twee buurkinderen speelt zich af in het Drenthe van de jaren twintig. De 5-jarige Sien en 6-jarig Ot beleven een avontuur als het Circus Träume in het dorp komt en er een aap ontsnapt. De opnamen van de kinderfilm gaan een jaar duren, waardoor in het verhaal alle seizoenen de revue kunnen passeren. Het scenario is geschreven door Lars Boom, wiens film Penny's Shadow momenteel in de bioscopen draait. Het is nog niet bekend wie de film gaat regisseren.

De eerste verhalen over Ot en Sien verschenen in 1902. Ze werden geschreven door de onderwijzers Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra. Tekenaar Cornelis Jetses maakte de illustraties. De verhalen over de twee buurkinderen waren bedoeld als voorbeeld voor het huiselijke leven.


Johan Nijenhuis maakt film over Ot en Sien (Foto: Novum)

Limburgs stel vast voor leveren fatale PMMA-pillen

Een 23-jarige man uit Sittard en zijn 19-jarige vriendin zijn maandag aangehouden op verdenking van het bezit van en de handel in met PMMA vervuilde pillen. De Limburger zou de potentieel dodelijke pillen ook hebben geleverd aan een in maart overleden vrouw. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag. Het onderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op basis van een sectie, een radiologische scan en toxicologisch onderzoek is vastgesteld dat de 20-jarige vrouw uit Sittard in maart overleed aan een overdosis PMMA. Daarvoor was een even oude man uit Margraten overleden en eerder mannen van 29 jaar uit Geleen en Sittard.

De effecten van de drug PMMA worden veel later gevoeld dan bij xtc. Gebruikers die denken xtc te slikken, denken dat ze een pil hebben genomen met een lage dosis. Ze nemen er dan vaak nog een, waardoor ze te veel binnenkrijgen. Dat kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

De Zuid-Limburgse politie begon een onderzoek met als hoofddoel zo veel mogelijk PMMA-pillen uit de markt te halen. Tijdens dat onderzoek werden meerdere verdachten aangehouden die pillen met de drug in bezit hadden. Het ging in alle gevallen om bruine of crèmekleurige pillen met een klavertje drie als logo.

De verdachte Sittarder was al eerder aangehouden, maar na onderzoek weer vrijgelaten. Tijdens het onderzoek rezen echter nieuwe verdenkingen tegen hem, zoals het opzettelijk te koop aanbieden van schadelijke spullen. Zijn woning is doorzocht, waarbij agenten een kleine hoeveelheid pillen met het genoemde logo aantroffen. De pillen worden onderzocht. Beide verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ze mogen nog zeker twee weken worden vastgehouden.

Cameron: laat eurozone Grieken helpen

De financiële hulp voor het noodlijdende Griekenland moet verzorgd worden door de landen in de eurozone, niet door alle leden van de Europese Unie. Dat hebben de Britse premier David Cameron en de Tsjechische premier Petr Necas donderdag gezegd.

Groot-Brittannië en Tsjechië zijn geen lid van de eurozone, de groep landen die de euro als valuta heeft. "Het zou verkeerd zijn om ons om een bijdrage te vragen", zei Cameron.

Cameron en Necas deden hun uitspraken in Praag aan de vooravond van een EU-top in Brussel. De financiële crisis staat waarschijnlijk bovenaan de lijst met gespreksonderwerpen.


Cameron: laat eurozone Grieken helpen (Foto: Novum)

Foto's: 3 Doors Down en Sick Puppies

3 Doors Down was eindelijk weer eens terug in ons land op 22 juni in het Klokgebouw in Eindhoven. Na drie jaar zetten deze heren uit Escatawpa, Mississippi een geweldige show neer tijdens een uniek concert in Nederland. Zichtbaar genoot zanger Brad Arnold, terwijl hij en zijn bandgenoten het publiek trakteerden op een scala aan nummers, waaronder de hits Duck and Run, Kryptonite en Here Without You.

In het voorprogramma stonden de Sick Puppies. Ze leverden een energetische show. De bassiste Emma Anzai rende van hot naar her en zanger/gitarist Shimon Moore zette een overtuigende keel op. Verscholen achter de drums leefde Mark Goodwin zich zichtbaar uit.

Opvallend was een vrij kaal podium. Waar de versterkers stonden is nog steeds een raadsel.

FOK!fotograaf Jimmy Israel was aanwezig in het Klokgebouw en maakte de volgende fotoreportage voor ons (klik op de foto's voor de grote versie):

5,5 jaar cel geëist in Rotterdamse zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft donderdag een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist tegen een 27-jarige Rotterdammer voor seksueel misbruik van twee meisjes van 12 en 15 jaar. Tegen vier andere verdachten in de grote zedenzaak werden straffen van zes maanden tot vier jaar cel geëist.

De hoofdverdachte wordt door het OM bestempeld als 'de grote man, die voor zichzelf en voor anderen meisjes kan regelen om seks mee te hebben'. Justitie vindt dat hij het jongste slachtoffer bovendien een schadevergoeding van ruim 4000 euro moet betalen.

Het misbruik gebeurde in een woning aan de 1e IJzerstraat in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven en mogelijk ook op andere plekken. Het 12-jarige slachtoffer was weggelopen uit een instelling in Nijmegen en alleen naar Rotterdam gegaan.

In de woning werd eerder een meisje van 15 uit Capelle aan den IJssel slachtoffer van een ernstig zedenmisdrijf. In totaal zijn acht verdachten tussen de 19 en 29 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het misbruik van een of beide meisjes.

Justitie vroeg woensdag vrijspraak voor een 19-jarige verdachte. Het 12-jarige slachtoffer heeft haar belastende verklaring tegen de man ingetrokken. Eerder eiste het OM in deze zaak anderhalf en tweeënhalf jaar cel tegen twee Rotterdammers van 28 en 29 jaar.

[WBD] S. Williams knokt zich langs Halep

Serena Williams is doorgedrongen tot de derde ronde van Wimbledon. De winnares van vorig jaar verloor de eerste set van de Roemeense Simona Halep, maar trok uiteindelijk aan het langste eind: 3-6, 6-2 en 6-1. In de volgende ronde treft de Amerikaanse de winnares van het duel tussen Maria Kirilenko en Tamarine Tanasugarn.

Halep maakte het Williams zeer lastig in de beginfase van de partij. De nummer 58 van de wereld nam een break voorsprong. De Roemeense behield haar service en pakte op die manier de eerste set. Williams, die begin deze maand haar rentree maakte, vocht zich terug in het duel en won de tweede set. In het derde bedrijf was het verzet van Halep definitief gebroken en greep Williams de overwinning.

Francesca Schiavone (6) overleefde ook de tweede ronde. De Italiaanse versloeg Barbora Zahlavova Strycova met 7-5 en 6-3. Svetlana Kuznetsova had het een stuk eenvoudiger in haar tweede rondepartij. De als twaalfde geplaatste Russische versloeg met 6-0 en 6-2 Alexandra Dulgheru uit Roemenië.

De Servische Ana Ivanovic, de nummer achttien van de plaatsingslijst, was met 6-3 en 6-0 te sterk voor de Griekse Eleni Daniilidou. Ook de als 24e geplaatste Dominika Cibulkova drong door tot de derde ronde. De Slowaakse versloeg Polona Hercog uit Slovenië met 6-1 en 6-2.

'Palestijnen eisen niet langer bouwstop Israël'

De Palestijnen zijn bereid om hun eis om een onmiddellijke bevriezing van de bouw in joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden te laten vallen. Dat heeft een bron bij de Palestijnse regering donderdag gezegd. Het laten vallen van de eis moet de vastgelopen onderhandelingen met Israël een nieuwe impuls geven.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen liepen in september vast. Israël wilde toen niet ingaan op de Palestijnse eis van een bouwstop op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Bij het uitblijven van onderhandelingen besloot de Palestijnse premier Mahmoud Abbas om verzoening met de militante Hamas na te streven. Hamas is aan de macht in de Gazastrook. Abbas heeft ook gezegd dit jaar de gang naar de Verenigde Naties te willen maken om daar erkenning van een Palestijnse staat te vragen.

De verzoening met Hamas en de gang naar de VN hebben echter averij opgelopen. Vandaar dat Abbas nu toch een beperkt aantal nieuwe nederzettingen wil tolereren als Israël bereid is een vredesvoorstel van de Amerikaanse president Barack Obama te accepteren.

Eerste hond met vier kunstpoten

Ook in de dierenwereld zijn protheses niet ongebruikelijk, maar een hond die vier kunstpoten krijgt is uniek. Dat overkwam de pup Naki’o uit Nebraska.

Het beest werd met zijn broertjes en zusjes gevonden, maar door de strenge Amerikaanse winter waren al zijn poten afgevroren. Naki’o kwam onder de hoede van dierenarts Christie Tomlinson, die een inzamelingsactie begon om twee achterpoot-protheses voor de hond mogelijk te maken. De behandelend orthopedisten van Naki’o waren zo onder de indruk van de inzamelingsactie dat ze besloten om de pup ook twee protheses aan zijn voorpoten te geven.

Naki’o loopt nu nog wat onwennig rond, maar het lijkt erop dat hij zich weinig aantrekt van zijn beperkingen en dat alles goed zal komen.


Naki'o loopt vrolijk rond met vier kunspoten

Trainingen TT geschrapt vanwege olie op circuit

Alle trainingen vanmiddag bij de TT van Assen gaan niet door. Er ligt te veel olie op het ciruit. De organisatie zegt dat het het asfalt niet meer op tijd schoon krijgt en het kan daardoor geen veilige baan garanderen voor de coureurs in de Moto2, 125cc en de MotoGP.

Alex Baldolini, uitkomend in de Moto2, is de schuldige van de olie op het circuit. Tijdens de ochtendsessie ontplofte zijn motor. Hij bleef doorrijden met de lekkende tank op het natte asfalt en hierdoor werden grote delen van het circuit spiegelglad.

Weer plofkraak bij Rabobank in Brabant

Voor de tweede nacht op rij is in Brabant een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van de Rabobank. Woensdagnacht was een automaat in Rosmalen het doelwit. Er werd geen geld buitgemaakt. Dat meldt de politie.

Met een auto werd rond 02.00 uur de toegangsdeur ontzet. Daarna probeerden de daders de geldautomaat in de Huygensstraat op te blazen. Er ontstond aanzienlijke schade, maar de automaat bleef intact. De daders lieten de bij de kraak gebruikte auto, een Audi A2, achter. Het voertuig was gestolen.

Dinsdagnacht was een geldautomaat in het ongeveer 10 kilometer verderop gelegen Loosbroek doelwit van plofkrakers. Daar was de schade groot. Ook bij de plofkraak in deze Brabantse plaats lukte het de daders niet geld te stelen.

Elektrische fietsen in de ban om ongelukken

Steeds meer Chinese steden verbieden het gebruik van elektrische fietsen, omdat het aantal ongelukken met de snelle tweewielers toeneemt. Dat meldde het Chinees staatspersbureau Xinhua donderdag.

Gebruikers in de zuidelijk gelegen stad Shenzhen hebben boos gereageerd op het verbod. Koeriersbedrijven krijgen klachten nu hun pakjes langer onderweg zijn, omdat er ouderwetse fietsen worden gebruikt. Ook restaurants die eten bezorgen en krantenjongens hebben hun beklag al gedaan.

Chinese experts op het gebied van vervoer vinden dat de autoriteiten het gebruik van elektrische fietsen juist moeten stimuleren. De fietsen zijn zuiniger dan auto's, niet duur en helpen bij het verminderen van de files, stellen zij.

Grootste Griekse bond wil 48 uur staken

De grootste vakbond van Griekenland, de Algemene Confederatie van Griekse Arbeiders (ACGA), heeft opgeroepen tot een algemene staking van 48 uur op 28 en 29 juni. De bond wil hiermee protesteren tegen het nieuwe pakket bezuinigingsmaatregelen ter waarde van 28 miljard euro dat zeer waarschijnlijk volgende week door het parlement wordt goedgekeurd.

Het beleid van de socialistische regering moet veranderen, aldus de ACGA donderdag. De nieuwe bezuinigingen worden waarschijnlijk bewerkstelligd door een reeks belastingverhogingen.

De strenge bezuinigingen zijn een eis van internationale kredietverstrekkers die anders niet bereid zijn Griekenland een nieuwe noodlening te verstrekken. De Griekse minister van financiën spreekt donderdag met een delegatie van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de laatste wijzigingen in de bezuinigingsmaatregelen aan te brengen.

Kamp blijft bij bezuiniging kinderopvangtoeslag

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) voelt er weinig voor om de werkgeversbijdrage voor de kinderopvangtoeslag te verhogen. In het regeerakkoord is namelijk afgesproken dat de lasten voor werkgevers niet zullen stijgen, zei de bewindsman donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

De bewindsman reageerde hiermee op kritiek van de oppositie, maar ook van regeringspartij CDA. Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) plaatste al eerder deze week vraagtekens bij het voorstel van Kamp. In de wet is namelijk afgesproken dat ouders, werkgevers en de overheid elk een derde van de kosten voor de kinderopvang voor hun rekening nemen.

Die afspraak gaat volgens het CDA nu op de helling, omdat de hoogste inkomens vanaf 2013 helemaal geen kinderopvangtoeslag meer krijgen voor hun eerste kind. Van Hijum vindt dat 'ieder gezin' moet kunnen rekenen op een bijdrage van hun werkgever. De werkgeversbijdrage ligt met 21 procent overigens onder de een derde. Verschillende partijen drongen erop aan om deze bijdrage te verhogen.

Volgens Kamp is er echter geen directe relatie tussen werkgevers en ouders meer. De bijdrage van de werkgevers wordt via een algemene heffing - een opslag op de WW-premie - geïncasseerd, legde hij uit. En ouders blijven niet meer dan een derde deel van de kosten betalen; overheid en werkgevers nemen samen de overige twee derde voor hun rekening.

Het kabinet zou de werkgeversbijdrage kunnen verhogen naar een derde, wat 350 miljoen euro extra oplevert. Omdat in het regeerakkoord is afgesproken dat de lasten voor werkgevers niet mogen stijgen, zal ergens anders de belasting worden verlaagd. Bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting. "Per saldo schieten we er niets mee op", zei Kamp. Hij riep de Kamer op om de ogen niet te sluiten voor 'deze realiteit'.

De bewindsman gaat niettemin op verzoek van de Tweede Kamer in kaart brengen welke manieren er zijn om de werkgeversbijdrage te verhogen. De bezuinigingen op de kinderopvang moeten het kabinet 774 miljoen euro opleveren.

Nederlandse economie groeit trager dan verwacht

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2011 minder hard gegroeid dan in een eerste raming werd verwacht, blijkt donderdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 2,8%, waar bij een eerdere raming nog werd uitgegaan van een groei met 3,2%.

Op kwartaalbasis was sprake van een groei met 0,9%, wat hoger is dan het gemiddelde in de zes voorgaande kwartalen. Deze groei van kwartaal op kwartaal is ten opzichte van de eerste raming niet gewijzigd.

Daarnaast meldt het statistiekbureau de jaarramingen van 2008, 2009 en 2010 bijgesteld te hebben.

Volgens definitieve cijfers stelt het CBS de economische groei voor 2008 met 0,1 procentpunt neerwaarts bij tot 1,8%, van de eerder vermelde 1,9%.

Het CBS stelt tevens het krimpcijfer voor 2009 opwaarts bij naar een 'nader voorlopig' -3,5%, van een krimp van -3,9%.

Tot slot stelt het statistiekbureau zijn groeicijfer voor 2010 met 0,1 procentpunt neerwaarts bij tot een 'voorlopig' cijfer van +1,7%, van +1,8%.

Het aantal banen steeg volgens het CBS in het eerste kwartaal met 34.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2010 was na seizoenscorrectie echter sprake van een daling met 7.000 banen.

Griekenland krijgt waarschuwing voor begrotingsgat

Griekenland is in overleg met de drie Europese en internationale geldschieters, de 'trojka' EU, ECB en IMF, over last-minute wijzigingen die een gat van 3,5 miljard euro in het bezuinigings- en hervormingsplan voor 2011 dreigen te slaan, zegt een regeringswoordvoerder donderdag.

Onder druk van de leden van de eigen regeringspartij, die de hervormingsplannen in het parlement dreigden te torpederen, probeerde het Griekse kabinet eerder deze week de impact van de plannen te verzachten onder andere door een aantal nieuwe belastingen uit te stellen voor lage inkomens.

De woordvoerder zei dat de regering een nieuwe mix van bezuinigingen en belastingverhogingen zoekt om te voldoen aan de begrotingsdoelen voor 2011, maar dat zijn land het totaalbedrag niet zal verlagen.

"Er wordt nu over gedebatteerd. We zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het gat van 3,5 miljard euro te vullen dat de trojka heeft aangewezen", zei woordvoerder Elias Mossialos tegen Dow Jones. "Maar de omvang van het pakket gaat in geen geval omlaag."

Steun Kamer voor langere missie in Libië

De Tweede Kamer heeft donderdag definitief haar steun uitgesproken voor het verlengen van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie in Libië.

De afgelopen maanden leverde ons land een bijdrage aan het controleren van het wapen- en vliegverbod. Die inzet wordt met drie maanden verlengd. Steun is er in de Kamer van de regeringspartijen VVD en CDA en van de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Gedoogpartij PVV en de SP zijn tegen.

Steun Kamer voor langere missie in Libië
Steun Kamer voor langere missie in Libië (Foto: ANP)

Warren Beatty speelt Howard Hughes

Warren Beatty gaat een film maken over piloot en filmmaker Howard Hughes. De Hollywoodster speelt de hoofdrol en regisseert de film. Beatty wil een indrukwekkende cast. Hij onderhandelt met Jack Nicholson, Alec Baldwin en zijn eigen echtgenote Annette Bening over rollen in de film, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Deze week werd bekend dat de 74-jarige Beatty voor het eerst sinds 1998 weer een film gaat maken. Hij schrijft ook het scenario van zijn komedie over Hughes. De film gaat over de relatie die de vliegenier op latere leeftijd had met een jonge vrouw. Het wordt de vijfde film die Beatty regisseert. Hij was voor het laatst als acteur te zien in de komedie Town and Country uit 2001.

Regisseur Christopher Nolan is ook al jarenlang bezig met een filmproject over de excentrieke Hughes. Hij wil de laatste jaren van de miljardair verfilmen, toen hij als kluizenaar leefde. Nolan stopte zijn filmplannen in de koelkast nadat Martin Scorsese in 2004 de film The Aviator maakte met Leonardo DiCaprio als jonge Hughes. In die film is Alec Baldwin te zien als vijand van de vliegenier. Dit jaar kondigde Nolan aan zijn filmproject weer op te pakken.


Warren Beatty speelt Howard Hughes (Foto: Novum)

Inwoners Christchurch worden uitgekocht

Nieuw-Zeeland gaat duizenden inwoners van de stad Christchurch uitkopen. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse regering donderdag gezegd. Het gaat om mensen wier huizen en de grond waar ze op staan zo verwoest zijn door de aardbeving in februari dat deze gebieden niet meer bewoonbaar zijn.

Christchurch werd in september en februari getroffen door aardbevingen, waarvan die in februari met een kracht van 6.3 de meeste schade veroorzaakte. Bij de natuurramp kwamen 181 mensen om het leven en werden grote delen van de stad verwoest.

Volgens de regering is de regeling tot dusver bedoeld voor ongeveer vijfduizend mensen. De toekomst en bewoonbaarheid van nog eens tienduizend huizen wordt momenteel bestudeerd. De kosten voor de eerste vijfduizend mensen worden door de regering geschat op omgerekend ruim 347 miljoen euro.

De totale kosten van de aardbevingen komen uit op meer dan 10,4 miljard euro, zo'n acht procent van het bruto binnenlands product van Nieuw-Zeeland, aldus premier John Key. Hij trok de vergelijking met orkaan Katrina die in 2005 de Verenigde Staten trof. De kosten van Katrina kwamen neer op ongeveer een procent van het bbp van de VS.

Key zei dat de inwoners van Christchurch, dat nog geregeld getroffen wordt door naschokken, het de afgelopen maanden moeilijk hebben gehad. "De mensen willen weten wat de toekomst in petto heeft. Ze hebben zoveel doorstaan en hebben zo'n weerbaarheid getoond." Key benadrukte dat het besluit om mensen uit te kopen niet betekent dat er een einde komt aan de hulp voor Christchurch. "De regering blijft zich inzetten voor de wederopbouw van Christchurch", aldus Key.

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft Christchurch in vier gebieden opgedeeld: rood, oranje, wit en groen. In de rode gebieden moeten huizen worden gesloopt en is de grond voorlopig te instabiel voor wederopbouw. In de oranje gebieden sneuvelen de huizen ook, en wordt het land vrijgemaakt. De witte gebieden worden nog bestudeerd en in de groene gebieden kunnen inwoners beginnen met reparaties en wederopbouw.


Inwoners Christchurch worden uitgekocht (Foto: Novum)

Sietske H. nog steeds bang voor tbs

Ook na aandringen van het Openbaar Ministerie (OM) en het gerechtshof in Leeuwarden weigert Sietske H. uit het Friese Nij Beets nog steeds haar medewerking aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Ze is bang dat ze dan tbs krijgt opgelegd. Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting van het gerechtshof.

De 26-jarige tandartsassistente werd door de rechtbank in Leeuwarden op 3 mei veroordeeld tot 12 jaar cel. De vrouw heeft tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven gebracht. De kinderlijkjes verstopte ze in koffers op de zolder van de ouderlijke woning.

De rechtbank oordeelde dat H. zich schuldig had gemaakt aan doodslag op het eerste kind en moord op de andere drie baby's. Volgens het OM 'schreeuwt' het dossier om een antwoord op de vraag waarom H. vier baby's om het leven heeft gebracht. Een verblijf in het PBC zou veel vragen kunnen beantwoorden.

Het hof sloot zich daarbij aan. 'Hoe langer je het dossier leest, hoe raadselachtiger het wordt. De waarom-vraag dringt zich steeds meer op', aldus voorzitter Klaas van Dijk. Het onderzoek door het PBC kan onder meer duidelijkheid geven over de mate van toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

H. bleef volhouden dat ze uit angst voor tbs niet wil meewerken aan het PBC-onderzoek. Tijdens een eerder verblijf in het PBC heeft ze ook niet meegewerkt. Ze gaf zelf aan waarom ze niet naar het PBC wil: 'Dat je geen uitzicht hebt. Dat je niet weet wanneer je eruit kunt komen'. Het hof beslist waarschijnlijk vrijdag of H. wel of niet naar het PBC gaat.

Manifestatie tegen bezuinigingen pgb

Ongeveer vijftienhonderd mensen hebben donderdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd tegen de plannen van het kabinet om het persoonsgebonden budget (pgb) voor een groot deel af te schaffen. Dat liet een woordvoerder van de organisatie van de manifestatie weten.

Het kabinet is van plan het pgb voor een groot deel van de mensen met zo'n budget af te schaffen. Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. De kosten voor het pgb zouden jaarlijks met 23 procent stijgen, wat volgens het kabinet niet vol te houden is.

De manifestatie is georganiseerd door de belangenvereniging voor mensen met een pgb Per Saldo. Onder anderen GroenLinks-leider Jolande Sap en PvdA-fractievoorzitter Job Cohen waren aanwezig. Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) kwam ook naar het Plein om het beleid uit te leggen, maar werd uitgejoeld.

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over het onderwerp.

[Tour] Van den Broeck kopman Omega Pharma-Lotto

Jurgen Van den Broeck is de kopman van Omega Pharma-Lotto tijdens de aankomende Tour de France. De Belg, vorig jaar vijfde in La Grande Boucle, krijgt onder andere Philippe Gilbert mee als ploeggenoot. André Greipel zal de troef van de Belgische formatie zijn in de massasprints

Gilbert, winnaar van Luik - Bastenaken - Luik, Waalse- en Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race, kan in de eerste week voor enkele ritzeges gaan, aangezien er enkele aankomsten zijn op korte bergen. De volledige selectie is als volgt; Philippe Gilbert, Jürgen Roelandts, Jurgen Van den Broeck, Jurgen Van De Walle, Jelle Vanendert, Frederik Willems (Bel), André Greipel, Sebastian Lang en Marcel Sieberg (Dui).

Amerikaanse Somaliër nieuwe premier Somalië

De president van Somalië heeft donderdag een Somalisch-Amerikaanse econoom benoemd tot premier. Abdiweli Mohamed Ali was minister van planning en internationale samenwerking. Ook doceerde hij aan de Niagara Universiteit in Lewiston, in de Amerikaanse staat New York.

Met Ali komt er een hoogopgeleide technocraat op een toppositie in de regering in Mogadishu. De voorganger van de nieuwe premier, de bij de bevolking geliefde Mohamed Abdullahi Mohamed, trad zondag af om de formatie van een nieuwe regering mogelijk te maken.

[Moto2] Van der Mark onderuit bij debuut

Michael van der Mark heeft een pijnlijk debuut gemaakt in de Moto2. De Rotterdamse motorcoureur ging tijdens de eerste vrije training bij de TT van Assen hard onderuit. Hij leek ongedeerd door de uitglijder.

Van der Mark is de enige Nederlander bij de TT in de Moto2-klasse. Hij kreeg een wilcard voor het motorsportevenement in Assen. De 18-jarige wegracer komt uit voor het Ten Kate Junior Team. Zijn beste rondetijd van 1.59,363 was uiteindelijk de 33e in het veld van 40 coureurs.

De Moto2 heeft in Assen een primeur: aan het grote startveld is voor het eerst een vrouw toegevoegd. De Spaanse Elena Rosell vervangt de geblesseerde Julian Simon. Zij kwam eveneens ten val in de training.

Michael van der Mark onderuit bij debuut
Michael van der Mark onderuit bij debuut (Foto: ANP)

Nieuwe Frankenstein film krijgt schrijver

20th Century Fox heeft Max Landis gehuurd als schrijver voor de nieuwe Frankenstein film. De 25-jarige schrijver verkocht onlangs al twee scripts aan de studio.

Er zijn nog weinig details bekend over het nieuwe project. Maar Landis weet in ieder geval al genoeg over monsters. Samen met zijn vader, John Landis (Trading Places, The Blues Brothers) schreef hij voor de televisieserie 'Masters Of Horror'.

Er zijn nog geen regisseurs voor het project benoemd, maar de studio heeft haar oog al wel op Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum), David Yates (Harry Potter And The Order Of The Phoenix) en Ron Howard (Da Vinci Code). John Davis (Predators, I Robot) produceert de film.

Kenneth Branagh's Frankenstein uit 1994 was de laatste keer dat het beroemde monster op het witte doek te zien was. Dat wil niet zeggen dat er geen andere projecten over Frankenstein in de steigers staan. Matt Reeves heeft This Dark Endeavor, Timur Bekmambetov werkt aan Casebook Of Victor Frankenstein, Stuart Battle maakt I, Frankenstein en Guillermo Del Toro maakt Frankenstein.

George Clooney weer vrijgezel

George Clooney is weer vrijgezel. Na een relatie van 2 jaar hebben Clooney en Elisabetta Canalis er een punt achter gezet.

"We zijn niet meer bij elkaar. Het is erg moeilijk en erg persoonlijk en we hopen dat iedereen onze privacy kan respecteren," aldus het vers gescheiden koppel.

Canalis's publicist voegde er aan toe: "Het is een prive kwestie en Elisabetta wil dat graag zo houden. Het zal wat tijd kosten voordat ze met de pers gaat spreken. Het is mij niet toegestaan om te vertellen wanneer het stel precies uit elkaar is gegaan".

 

Ov-bedrijven naar rechter om staking

De openbaarvervoerbedrijven GVB, HTM en RET spannen een kort geding aan om de staking van volgende week woensdag in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam te voorkomen. Het kort geding van GVB en HTM dient vrijdag in de Amsterdamse rechtbank. De zaak van de RET dient maandag. De rechter doet in beide zaken naar verwachting direct uitspraak, zegt een GVB-woordvoerder.

"Dit zou de vijfde actie zijn. We willen van de rechter horen of de acties wel proportioneel zijn", licht de zegsvrouw toe. "Reizigers zijn al meerdere malen de dupe geweest." De ov-bedrijven zeggen het doel van de acties te begrijpen, maar staan niet achter het middel staking.

Medewerkers van GVB, RET en HTM willen woensdag weer actievoeren tegen de bezuinigingen en de plannen van het kabinet om het openbaar vervoer verplicht aan te besteden. In tegenstelling tot de recente 24 uursstakingen wordt het werk deze keer na de ochtendspits neergelegd. Vervolgens gaan de medewerkers naar Den Haag om te protesteren.

Reizigers ondervinden naar verwachting overlast tussen 09.00 en 15.00 uur, zegt de GVB-woordvoerder. Eerder had Abvakabo FNV gemeld dat het openbaar vervoer die dag in de spitsuren gratis is, maar dat is na overleg geschrapt.

Volgens de vakbonden verdwijnen door de aangekondigde maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. Personeel van de bedrijven voerden in februari, april en mei ook al actie.

DNA-spoor leidt naar koperdief

Een 27-jarige Eindhovenaar is woensdagmiddag aangehouden omdat hij koper wilde stelen langs het spoor. DNA-sporen op spullen die waren achtergelaten bij een spoorwegovergang in Heeze leidden naar de Brabander.

De spoorbomen bij de overgang aan de Kreijl bleven in de nacht van 10 op 11 juni dicht door een storing. Agenten vonden in de buurt een gesloopte elektriciteitskast en ruim 30 meter elektriciteitskabel van de spoorwegoverganginstallatie. Daarnaast werden inbrekersgereedschap, een fiets en een tas met persoonlijke spullen gevonden. Mogelijk was de man tijdens zijn werk gestoord.

Een aantal spullen werd onderworpen aan een DNA-onderzoek, dat naar de verdachte leidde. Hij is in een cel gezet.

Eerste poster van Pixar's Brave onthuld

Pixar's twaalfde animatiefilm Cars 2 moet nog in première gaan, maar de animatiestudio heeft al een poster vrijgegeven van haar volgende project: Brave.

De eerste filmposter van Pixar's Brave (Bron: EW)
De eerste poster van Pixar's Brave. (Bron: EW)

Het Amerikaanse magazine Entertainment Weekly kreeg als eerste de poster in handen, waarop het hoofdpersonage te zien is. De Schotse prinses Merida (ingesproken door Kelly MacDonald) loopt een heuvel op richting grote, in mist gehulde, stenen. 'We kunnen niet zeggen wat daar gebeurt, maar ze zijn geïnspireerd door een echte locatie in Schotland waar we meerdere malen naar toe zijn gegaan voor onderzoek,' vertelt Brave-producer Katherine Sarafian over Pixar's eerste sprookjesachtige film. 'Het is een overweldigende plaats voor de dingen die we willen laten gebeuren in het verhaal.'

Het plot van de film ziet de eigenwijze Merida het koninkrijk van haar vader (ingesproken door Billy Connolly) in gevaar brengen. Merida neemt de taak op zich om haar fouten te herstellen.

Volgens geruchten zal Brave Pixar's donkerste vertelling worden met diepere thema's dan zelfs Toy Story 3. Verwacht wordt dat de teaser trailer van de film voor Cars 2 gedraaid wordt in de bioscopen. Brave komt in de zomer van 2012 in Amerika in de bioscopen.

Brave

Kwart Afghaans parlement weg om verkiezingsfraude

Een Afghaans tribunaal heeft donderdag bijna een kwart van de uitslagen van de vorig jaar gehouden parlementsverkiezingen ongeldig verklaard. Het tribunaal doet onderzoek naar fraude bij de verkiezingen.

In totaal werden donderdag de uitslagen van 62 verkiezingen ongeldig verklaard. Volgens Sidiqullah Haqiq, een van de rechters van het hof, kunnen nog meer resultaten worden herzien als het tribunaal zaterdag weer samenkomt.

In een verkiezing in de provincie Kunduz telde het hof zo'n twintigduizend stemmen voor een kandidaat die volgens de officiële telling nul stemmen ontving. De aanwezige toeschouwers in de rechtzaal waren hoorbaar geschokt.

Internationale adviseurs beschouwen de hertelling als illegaal, maar het hof meent wel degelijk bevoegd te zijn om verkiezingsuitslagen te herzien. Het 249-koppige parlement is een van de weinige beperkingen op de macht van president Hamid Karzai, die het tribunaal oprichtte.


Kwart Afghaans parlement weg om verkiezingsfraude (Foto: Novum)

Nog geen exacte datum voor Metal Gear Solid HD Collection

Hoewel Solid Snake officieel met pension is, zijn er genoeg gamers die zijn voorgaande avontuur nog niet hebben gespeeld. Daarom keert Snake eind dit jaar terug op de PS3 en Xbox 360 met de Metal Gear Solid HD Collection, die bestaat uit Sons of Liberty, Snake Eater en Peace Walker.

Volgens de Engelse website The Hut, ligt deze bundel 18 november in de winkels. In reactie hierop laat Konami echter weten dat er nog geen officiële datum is geprikt. Dat de collectie in november uitkomt is reeds bevestigd, de gestelde 18 november kan dus wel eens kloppen. We wachten af tot Konami de daadwerkelijke datum bekendmaakt.

Twee clubs willen NAC en Leonardo helpen

Twee clubs zijn serieus geïnteresseerd in NAC Breda-speler Leonardo. Dat meldt Omroep Brabant.

De Braziliaan heeft nog een doorlopend contract tot medio 2013 maar mag relatief goedkoop of zelfs transfervrij vertrekken uit Breda. Zelf is de aanvaller ook wel toe aan een vertrek uit Nederland. Dat zegt hij in een interview met NuSport over zijn roots in Rio de Janeiro.

"Rio is mooi, he. Zo anders dan in Nederland. Hier altijd negatief", citeert het weekblad. "Alles is hier goed georganiseerd. Maar veel stress. En altijd maar die pijn van niet in Rio zijn. Twee weken per jaar ben ik maar daar. Daar leef ik voor."

Leonardo gaat actief op zoek naar een nieuwe club. Hij is niet in Rio om "af te wachten wat er op de transfermarkt gebeurt". "Misschien komt er iets voor me. En anders moet ik fit blijven voor nog een jaar NAC", aldus Leonardo, die afgelopen seizoen regelmatig botste met trainer John Karelse.

Emma Stone krijgt hoofdrol in zombiefilm

Emma Stone heeft weer een zombierol te pakken. De actrice is gevraagd voor de rol van Elizabeth Bennet in Pride and Prejudice and Zombies, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De 22-jarige Stone was ook al te zien in de komische film Zombieland.

Pride and Prejudice and Zombies is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith. Zijn roman is weer een bewerking is van de klassieker Pride and Prejudice van de Britse schrijfster Jane Austen. Grahame-Smith werkt ook aan het script van de film.

Craig Gillespie regisseert de film. Hij is bekend van de komedie Mr. Woodcock met Susan Sarandon en Billy Bob Thornton. Pride and Prejudice and Zombies wordt geproduceerd door actrice Natalie Portman en gaat in 2013 in de bioscopen draaien.

Wie de rol van Mr. Darcy gaat spelen, is nog onbekend. Stone speelde dit jaar in de komedie Easy A en is volgend jaar ook te zien in de The Amazing Spider-Man. Naar verluidt heeft de actrice haar oog laten vallen op haar tegenspeler in de Spider-Man-film. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly heeft Stone een relatie met Andrew Garfield.


Emma Stone krijgt hoofdrol in zombiefilm (Foto: Novum)

Ron Howard regisseert spionagefilm

Ron Howard stapelt filmproject op filmproject. Hij heeft nu toegezegd de stripverfilming Spy vs. Spy te regisseren, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. Howard is druk doende met zijn grote filmplannen voor The Dark Tower van Stephen King en overweegt een racefilm genaamd Rush te maken.

Spy vs. Spy wordt een film waarin acteurs de twee rivaliserende spionnen spelen. In de zwart-witstrip proberen de twee spionnen elkaar met boobytraps telkens te slim af te zijn. De twee lijken sprekend op elkaar, behalve dat de een zich kleedt in het zwart en de ander in het wit. Howard wil van de film een fysiek en visueel spektakel maken.


Ron Howard regisseert spionagefilm (Foto: Novum)

Negen jaar cel en tbs voor badkuipmoord

Een 47-jarige vrouw en een 45-jarige man gaan negen jaar de cel in voor de moord op een 65-jarige Nijmegenaar. De twee doodden het vastgebonden slachtoffer mei vorig jaar in zijn badkuip. De daders krijgen ook tbs opgelegd. Dat heeft de Arnhemse rechtbank donderdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man en de vrouw stopten eerst medicijnen in het bier van het slachtoffer. Toen hij in slaap was gevallen, ruilden ze zijn auto bij een drugshandelaar voor cocaïne. Daarna gingen de twee terug naar de woning van de Nijmegenaar. Ze bonden zijn handen vast en sleepten hem naar de met water gevulde badkuip. De man duwde het hoofd van het slachtoffer onder water en de vrouw ging op hem zitten om hem onder water te houden.

Uiteindelijk is het slachtoffer met een mes om het leven gebracht. Tijdens het politieonderzoek en de rechtszaak is niet duidelijk geworden wie van de twee gestoken heeft. De rechter vond dat voor de staf niet uitmaken. De man en de vrouw hadden volgens hem duidelijk de intentie de Nijmegenaar te doden.

Ophef om 'Stijve Lul' in peuterspeelzaal

Een WiFi-netwerk met een wel erg pikante naam heeft voor nogal wat commotie gezorgd bij een Nijmeegse peuterspeelzaal. Ouders en medewerkers van De Mallemolen in de Weezenhof kunnen met hun smartphone verbinding maken met een draadloos netwerk met de naam 'Stijve Lul'.

Even werd gedacht dat Robert Mikelsons weer aan de slag was als peuterleider en het netwerk van de peuterspeelzaal een andere naam had gegeven, maar gelukkig blijkt de meest gehate pedofiel van ons land nog altijd vast te zitten. Het WiFi-signaal blijkt afkomstig te zijn uit een woonhuis dat 50 meter verderop staat.

Esmeralda Overbeek, moeder van een van de kinderen op De Mallemolen, diende eind vorige week een klacht in bij kinderdagverblijforganisatie KION. "Heel gek: telkens als ik binnen in de peuterspeelzaal met mijn iPhone verbinding maakte om mijn mail te checken – ik heb een eigen bedrijf – floepte er een draadloos netwerk met de naam Stijve Lul op mijn scherm", vertelde zij. "Terwijl dat netwerk niet verschijnt als ik vanuit de parkeerplaatsen naar de peuterspeelzaal loop."

KION ging onmiddellijk met meetapparatuur in de weer, en kwam tot de conclusie dat het bewuste signaal sterker werd in de omgeving van het huizenblok dat zich schuin tegenover de peuterspeelzaal bevindt. "Maar dat betekent dus wel dat er hier in de buurt van de peuterspeelzaal en de basisschool een zieke geest rondloopt. Welk normaal mens noemt zijn draadloze netwerk zo?"

KION besloot hierop een melding te doen bij de politie, maar Overbeek was de organisatie te snel af. Na de melding stapte de wijkagent in de auto en belde op haar verzoek aan bij de beheerder van het seksueel getinte netwerk. "Die mensen zijn zich rotgeschrokken", zegt ze. "Ze hadden hun draadloze netwerk voor de grap zo genoemd, zeiden ze. Ze laten het nu aanpassen."

'Standard Luik komt in Vlaamse handen'

Standard Luik komt niet in Nederlandse maar in Vlaamse handen. Sint-Truiden-voorzitter Roland Duchâtelet wil de Waalse voetbalclub overnemen. Dat meldt de persgroep Sudpresse vandaag. De Nederlandse investeringsmaatschappij Value8 leek eerder de beste papieren te hebben om Standard te kopen.

Value8 was eerder deze maand de enige gegadigde, maar lijkt het nu te moeten afleggen tegen Duchâtelet. De 64-jarige multimiljonair zou voor veertig miljoen euro alle aandelen hebben gekocht van de hoofdaandeelhouder Margarita Louis-Dreyfus. Nadat haar man en eigenaar van Standard Robert Louis-Dreyfus in 2009 overleed, wilde zij haar belang van de hand doen.

Duchâtelet wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. Standard geeft op korte termijn een persverklaring uit.

The best a man can get

Mijn man komt de slaapkamer binnen en slaat zijn armen om mij heen. “Jij bent net als Gilette, the best a man can get,” zegt hij, en kust me op mijn mond. “Wat ruikt je adem fris, schatje!” complimenteer ik. “Hee, daar hoef je toch niet om te huilen?” Grote dikke tranen rollen over zijn wangen. “Sterk spul, hè, die Fisherman’s Friend,” zegt hij ernstig. Ik knik. “Nog een zoen? Ik heb zin in seks! Maar ik moet naar mijn werk.” “Ja, en ik ga de ramen zemen,” zegt mijn man. “Met Glassex is je ruit in een wip schoon,” lach ik schalks. “Schiet nou maar op,” grinnikt hij terug. “Straks kom je nog te laat op je werk.”

Bezuinigingen treffen ook slavernij-instituut

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee) heeft woensdag de noodklok geluid. De bezuinigingen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) treffen ook het slavernij-instituut. Volgens het Ninsee dreigt de organisatie, die de herinnering aan het Nederlandse slavernijverleden in leven houdt, te verdwijnen.

Als de organisatie geen andere bronnen aanboort, verdwijnt Ninsee in hetzelfde jaar dat de 150-jarige afschaffing van de slavernij gevierd wordt. Daarmee worden onder meer de lespakketten voor scholen en de Nationale Herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark geschrapt.

Zijlstra wil de subsidie van negen ton aan het instituut vanaf 2013 stopzetten. De gemeente Amsterdam blijft de huur van het pand en de vaste tentoonstellingsruimte van het instituut vergoeden. Voor het uitvoeren van de kerntaken is Ninsee afhankelijk van het rijk.

De afschaffing van de slavernij in Nederland en de voormalige koloniën wordt op 1 juli herdacht tijdens het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam. Ninsee verwacht dit jaar ruim 35 duizend bezoekers.

Link gaat Zelda redden op de Wii U

Goed nieuws voor iedereen die graag kijkt naar kleine mannetjes in strakke pakjes. Nintendo heeft bevestigd dat er een nieuwe Zelda zal verschijnen voor de Wii U. Miyamoto heeft verder verteld dat de game een aantal interessante features zal krijgen door innovatie in combinatie met de nieuwe controller.

Miyamoto is blij dat Zelda en Link eindelijk in HD te zien zijn.

"This is an HD system, our first HD system, and we want to create a real HD Zelda game for it. You will see a lot of these in-depth and deep experiences in terms of visual style. You will also see some play styles that are fun and interesting because of the play structure."

Verder verklapte hij dat de controller een browser zal krijgen waardoor je het internet op kan tijdens het gamen. Dat is gemaakt voor de mensen die Zelda te moeilijk vinden en een walkthrough-gids nodig hebben.

"You have a screen available at any time that you can check", legt hij uit. "This dedicated second screen, and the way people may use it, not just for gaming, but to do things like browse the Internet, is the Wii U's single, biggest design accomplishment. When you look at most TVs in home nowadays it takes awhile for them to turn on. That becomes a barrier for people."

Vader 12-jarige moeder uit ouderlijke macht ontzet

De vader die een kind verwekte bij zijn 12-jarige dochter is uit de ouderlijke macht ontzet. Ook wordt de baby definitief toegewezen aan Bureau Jeugdzorg. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.

Het meisje beviel in maart tijdens een schoolreisje van een dochter. Een dna-test wees uit dat de vader van de jonge moeder waarschijnlijk ook de vader van het kind is. Hij is aangehouden en zit nog vast. De man heeft toegegeven dat hij zijn dochter heeft misbruikt.

De Groninger is al eerder veroordeeld voor incest. In 1994 en 1995 verkrachtte hij een andere dochter, een halfzusje van de Groningse basisscholiere die destijds ook 12 jaar was. Daarvoor ging hij vijftien maanden de gevangenis in.

In de praktijk verandert er door de uitspraak van de rechtbank weinig. Het meisje en haar kind woonden al samen bij een pleeggezin onder voogdij van Bureau Jeugdzorg en dat blijft zo. Het broertje van het meisje zit in een ander pleeggezin en blijft daar ook.

PS3-gamers zijn kwaad om Mortal Kombat DLC

PS3-gamers zijn kwaad. En terecht. Hen was beloofd dat ze Mortal Kombat DLC zouden krijgen bij de nieuwe PSN-update. Maar helaas, toen de fans van bloed en fatalities gingen kijken in de Store, bleek dat de nieuwe DLC helemaal niet aanwezig was. En nu zijn ze kwaad, heel kwaad.

Bij de nieuwe DLC zat een nieuw personage genaamd Skarlett. En we weten allemaal hoe graag gamers willen kijken naar dames in weinig kledij. Als dan blijkt dat deze vamp niet aanwezig is, dan is het tijd voor actie. In de vorm van brieven en e-mail. Want zo zijn gamers. Keihard!

"So, not only we pay double the price for the Mortal Kombat skin pack, but there's also no word of Skarlet? That does it. Mortal Kombat was the last multiplatform game that I get for the PS3. As a matter of fact, I'm considering selling my MK copy and get the 360 version instead. It's what I should have done in the first place. And by the looks of things, I know which company won't get a cent from me next generation."

Wat heb jij gedaan toen bleek dat Skarlett niet aanwezig was? Gefapt op Liu Kang? Boze brieven geschreven? Je PS3 het raam uit gegooid?

Skarlett

[MotoGP] Simoncelli snelste in eerste training Assen

Tijdens de eerste vrije training voor de TT van Assen heeft Marco Simoncelli de snelste tijd in de MotoGP gereden. De Italiaan kwam onder natte omstandigheden in 1.46,036 over de finish. Valentino Rossi zette met 1.49,396 de tweede tijd neer.

Casey Stoner, leider in de stand om het wereldkampioenschap, reed een tijd van 1.49,527 wat goed was voor de derde tijd. Stoner is komend weekend tijdens de 81e editie van de TT van Assen de grote favoriet. Hij won dit seizoen vier van de zes verreden races. "Die vorm houd ik niet vanzelf, daar moet ik voortdurend hard aan werken. Maar tot nu toe gaat het uitstekend," aldus de Australische coureur.

[Tour] Vacansoleil met vier Nederlanders, zonder Devolder

Vacansoleil zal met vier Nederlanders starten tijdens de aankomende Tour de France. Johnny Hoogerland, Wout Poels, Lieuwe Westra en Rob Ruijgh zullen op 2 juli aan de start staan van La Grande Boucle.

Ruijgh is de vervanger van Stijn Devolder, die kampt met een vormcrisis en besloot niet af te reizen naar de Vendée. Naast de vier Nederlanders zullen ook de Belgen Björn Leukemans en Thomas de Gendt, de Sloveen Borut Bozic, de Italiaan Marco Marcato en de Fransman Romain Feillu in actie komen.

Op dit moment zijn twaalf Nederlanders zeker van een startbewijs voor de Tour. Naast de vier man van Vacansoleil rijden ook Robert Gesink, Laurens ten Dam, Maarten Tjallingii, Bauke Mollema, Lars Boom (Rabobank), Niki Terpstra, Addy Engels (QuickStep) en Joost Posthuma (Leopard-Trek) mee.

FBI pakt gezochte topgangster

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft een van de meestgezochte misdadigers gearresteerd. De man werd sinds 1995 gezocht voor 19 moorden, afpersing en drugshandel in de regio Boston. De inmiddels 81-jarige James 'Whitey' Bulger was de inspiratiebron voor de film The Departed uit 2006.

De FBI meldde donderdag dat een recente publiciteitscampagne heeft geleid tot de gouden tip. Naast Bulger kon ook zijn partner Catherine Greig (60) worden opgepakt. Het bureau gaf geen details over de arrestatie.

De FBI had een beloning uitgeloofd van 2 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) voor de tip die zou leiden tot de arrestatie van Bulger. Dat is het hoogste bedrag dat de FBI ooit heeft uitgeloofd voor de top 10 voortvluchtige verdachten in de VS.

FBI pakt gezochte topgangster
FBI pakt gezochte topgangster (Foto: ANP)

Longo pakt 58e nationale titel

Jeannie Longo kan ook op haar 52e nog titels pakken. De Française werd vandaag voor de 58e keer nationaal kampioene. Dit keer was ze in Boulogne-sur-Mèr de sterkste op de tijdrit.

Longo liet de nummer twee Christel Ferrier-Bruneau liefst 45 seconden achter zich. Derde werd Audrey Cordon. Beiden zijn jong genoeg om de dochter te kunnen zijn van de wielrenster die in 1979 haar eerste titel op haar naam schreef. Longo zal zaterdag ook mee gaan doen aan het nationaal kampioenschap op de weg.

Pechtold: uitspraak geen vrijbrief

De vrijspraak voor Geert Wilders is geen 'vrijbrief om nu aan te zetten tot haat'. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold donderdag in een reactie op het vonnis van de Amsterdamse rechtbank. De rechter sprak de PVV-leider op alle punten vrij.

Pechtold wijst erop dat de rechter Wilders weliswaar heeft vrijgesproken, maar ook heeft gezegd dat de PVV-leider beledigt en denigrerend optreedt. Dat de rechter een onderscheid maakt tussen de islam en moslims, noemt Pechtold 'gekunsteld'.

In de Tweede Kamer is Pechtold een van de felste bestrijders van Wilders. Daarmee gaat hij 'gewoon door'. Wel is hij blij dat er eindelijk een uitspraak ligt. Er is een einde gekomen aan het 'showachtige element', aldus de politicus.

Wilders zelf noemde zijn vrijspraak na de zitting 'een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting'.

Vrouw kookt baby in magnetron

Een 29-jarige vrouw uit het Amerikaanse Sacramento is gearresteerd nadat ze haar 6 weken oude dochtertje heeft gedood. Ka Yang heeft de baby in een magnetron gestopt, aldus de politie.

De vrouw zelf houdt vol dat ze het dochtertje op een kacheltje heeft laten vallen tijdens een epileptische aanval. De politie gelooft dit niet, aangezien de haren en de kleren van het kind niet verschroeid zijn, de kachel niet kapot was, en ze een fopspeen in de magnetron vonden.

Na een onderzoek van 3 maanden, inclusief consult van de medische experts en forensisch onderzoek, stelde de politie vast dat het kind omgekomen is in een magnetron. Yang zit momenteel in voorarrest, haar drie andere kinderen zijn ondergebracht bij hun grootouders. Het motief is nog onbekend.

Master Chief is niet meer zichzelf in Halo 4

Oplettende fans hebben tijdens de E3-presentatie van Halo 4 verschillende dingen opgemerkt. Zoals een nieuwe Halo-installatie, een ruimteschip dat om Master Chief heen ontploft, en het feit dat onze held zijn toque mist. Zijn wat?! Ja, dat ding dat zijn edele delen beschermt. Blijkbaar is die in Halo 4 weg.

Frank O'Connor, ook wel bekend als Frankie toen hij nog community-manager was bij Bungie, is nu baas van 343 Industries die de nieuwe Halo zal ontwikkelen. Volgens hem hebben deze veranderingen een reden. Ook psychologisch is Master Chief niet helemaal de oude. Chief zat vast in een stuurloos schip na het einde van Halo 3 en heeft de tijd doorgebracht in een stasiskamer. "Een hoop dingen zijn veranderd in de tussentijd", aldus O'Connor.

Misschien moest John 117 tijdens zijn intergalactische dutje wel eens plassen. Dan zit zo'n piemelpantser natuurlijk verschrikkelijk in de weg. Halo 4 zal ergens in 2012 uitkomen, dan weten we het antwoord op deze mysterieuze vraag.

'Wimbledon wil af van kreunende tennissters'

De baas van de All England Lawn Tennis Club, Ian Ritchie, vindt dat er een einde moet komen aan het gekreun van de tennissters op Wimbledon. Hij haalt in de Daily Telegraph hard uit naar de speelsters die menen elke slag met een schreeuw kracht te moeten bijzetten.

"Ik ontvang veel klachtbrieven en die gaan allemaal over het gekreun van de dames. Ik denk dat de meiden te weinig educatie hebben gekregen op dat gebied," zei Ritchie.

Het record voor dit seizoen staat op naam van Victoria Azarenka die dinsdag in haar partij tegen Magdalena Ribarikova 95 decibel uitkreunde. Het is nog geen Wimbledon-record, omdat Maria Sharapova enkele jaren geleden tot 101 decibel kwam. Ritchie zal overigens wel blij zijn dat Michelle Larcher de Brito niet van de partij is, want de Portugese roept met haar geschreeuw van alle speelsters de meeste irritatie op.

Man dood door vallende plantenbak

Een 30-jarige man uit Gouda is donderdagochtend vroeg overleden nadat hij een plantenbak op zich had gekregen. Hij was na een feestje van een muurtje van twee meter hoog gesprongen, waarbij de plantenbak van het muurtje bovenop de man viel, die zwaargewond raakte.

Het incident gebeurde rond 03.30 uur op de Strandweg in Gouda. Agenten hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten. Hij overleed aan zijn verwondingen. Een vriend had het slachtoffer nog gewaarschuwd dat het gevaarlijk was te springen. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.

Iran niet bang om atoombom te maken

Iran is niet van plan een atoomwapen te bouwen, maar 'als wij een bom willen maken, zijn wij voor niemand bang'. Dat heeft president Mahmoud Ahmadinejad donderdag tegen de Iraanse staatstelevisie gezegd.

Iran houdt vol dat zijn omstreden atoomprogramma's alleen bedoeld zijn om in de toekomst elektriciteit te kunnen opwekken. Teheran laat echter geen onderzoek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap toe naar geheime experimenten die pogingen doen vermoeden om een wapenprogramma te ontwikkelen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft al vier sets sancties tegen Iran ingesteld omdat het land weigert verdachte activiteiten stop te zetten.

Rankovic vertrekt naar Partizan Belgrado

Aleksandr Rankovic speelt komend seizoen bij Partizan Belgrado. De Servische verdediger komt transfervrij over van ADO Den Haag, waar hij een aflopend contract had. De 32-jarige Rankovic heeft in Belgrado een contract voor éé jaar getekend. Dat meldt Partizan op zijn eigen website.

Rankovic speelde de afgelopen zes jaar voor ADO. Hij kwam 104 competitieduels in actie voor de Hagenaars. De laatste twee seizoenen moest Rankovic, mede door blessures, genoegen nemen met een plaats op de bank. Voor zijn periode bij ADO speelde de verdediger voor Vitesse en het Servische Rad.

'Bergkamp vervangt Blind op trainingsveld'

Danny Blind zal volgend seizoen volgens het Algemeen Dagblad niet meer op het trainingsveld staan als assistent-trainer van Ajax. De oud-verdediger gaat in het vervolg de technische zaken rond de A-selectie regelen. Dennis Bergkamp zal hem gaan vervangen. Die constructie was tijdens het voorbije seizoen al bedacht, maar wordt nu ook uitgevoerd.

Blind zal zich ook niet bemoeien met de jeugd. Dat gaan Bergkamp, Wim Jonk en Ruben Jongkind doen. De landskampioen gaat extra jeugdtrainers aantrekken omdat het individu volgens de plannen van Johan Cruijff centraal staat.

Maandag hoopt Ajax het technische plaatje rond te hebben. Op die dag begint de Amsterdamse club aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een dag later vindt de eerste training plaats. Enkele internationals zullen zich in een later stadium melden bij hoofdtrainer Frank de Boer.

Australische heks cel in om verwonden agent

Een zelfverklaarde Australische heks, die vindt dat ze boven de aardse wetten staat, is donderdag veroordeeld omdat ze een politieman enkele honderden meters had voortgesleept met haar auto.

De oud-journaliste Eilish De Avalon pikte het niet dat politieman Andrew Logan had aangegeven dat ze haar auto aan de kant moest zetten. "Jullie wetten en straffen gelden niet voor mij. Ik accepteer ze niet. Sorry, ik moet weg, dank u", had de vrouw gezegd. Ze trok daarna snel op, met de arm van de agent nog in haar portier. Hij werd 200 meter voortgesleept.

Pas toen ze even afremde voor ander verkeer, slaagde de agent erin de sleuteltjes uit het contact te trekken. Hij was gewond aan borst, schouder en arm.

De rechter in Melbourne veroordeelde haar tot 2 maanden cel. "Ik sla uw aanbod af", had de heks gezegd. Maar de rechter antwoordde: "Sorry, het is niet onderhandelbaar."

KNVB-grensrechter bij WK naar huis gestuurd

Assistent-scheidsrechter van de KNVB Angelo Boonman is door wereldvoetbalbond FIFA naar huis gestuurd, omdat hij in de aanloop naar het WK onder 17 in Mexico niet slaagde voor de verplichte conditietest. Hierdoor krijgen scheidsrechter Bas Nijhuis en assistent Erwin Zeinstra nu hulp van een Noorse grensrechter.

"Een persoonlijk drama voor Angelo. Het WK had voor hem een bekroning van het seizoen moeten worden, een prachtige afsluiting. Het is heel sneu voor hem dat is het zo is gelopen. Hij moest die WK-test doen onder heel moeilijke omstandigheden, op grote hoogte en bij een temperatuur van bijna 30 graden Celsius. Dat is hem niet gelukt, terwijl hij juist zo'n fitte man is. Heel zuur," zei een woordvoerster van de KNVB.

Boonman was niet de enige die zakte voor de conditietest. Volgens de KNVB zakten in eerste instantie achttien van de veertig van de arbiters en mocht slechts een beperkt deel van hen een herkansing doen. Boonman zat hier niet bij.

Bij het WK in Mexico komt Oranje ook in actie. Na twee wedstrijden staan de Nederlanders derde in de poule met één punt. Om nog kans te houden op de volgende ronde moet er morgen van gastland Mexico gewonnen worden.

Arrestant Pentagon betrokken bij schietincidenten

De man die vorige week in de buurt van het Pentagon werd opgepakt blijkt betrokken te zijn bij beschietingen van het museum van het Amerikaanse marinierskorps en verscheidene wervingskantoren van de Amerikaanse krijgsmacht in de omgeving van Washington. Bij de beschietingen in oktober vorig jaar raakte niemand gewond.

Ballistisch onderzoek heeft volgens twee ingewijden de betrokkenheid van de verdachte Yonathan Melaku, een 22-jarige Amerikaan van Ethiopische afkomst, aangetoond.

De man is reservist bij de mariniers. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt toen hij zich met een rugzak verdacht ophield op de militaire erebegraafplaats Arlington. Hij had een notitieboekje bij zich waarin de woorden 'Al Qaida' en 'Taliban Rules' geschreven stonden, maar volgens een bron bij de politie heeft de man waarschijnlijk geen banden met Al Qaida of een andere terroristische organisatie.

Melaku werd in september 2007 als chauffeur toegevoegd aan de reserve van de mariniers. Volgens een woordvoerder liep er een ontslagprocedure tegen hem in verband met auto-inbraken en vandalisme.

Belgen zijn bier zat

Belgen drinken steeds minder bier. De consumptie ervan is in twintig jaar met ongeveer een derde afgenomen. Vooral het bierverbruik in cafés daalde sterk. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2010 van de Unie Van Belgische Brouwers, waarover Vlaamse media donderdag berichtten.

Vorig jaar dronk de Belg gemiddeld nog 78 liter bier, 2,8 procent minder dan in 2009. Toch spreekt Theo Vervloet van de brouwersunie van een 'prima jaar' voor de sector. "Zonder de zware sneeuwval in december was de consumptie ongetwijfeld stabiel gebleven. De eerste vijf maanden van 2011 zien er beter uit."

De totale Belgische bierproductie bedroeg in 2010 1,8 miljard liter. Daarvan is 58 procent bestemd voor de export.

Belgen zijn bier zat
Belgen zijn bier zat (Foto: ANP)

[Moto2] Primeur bij TT in Assen

Bij de TT in Assen is in de Moto2 dit weekend een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van deze raceklasse zal namelijk een vrouw aan de start gaan verschijnen. De 25-jarige Elena Rosell zal de geblesseerde Spanjaard Julian Simon gaan vervangen.

De Moto2 is vorig jaar ingesteld als opvolger van de 250cc-klasse. In deze raceklasse zal in Assen naast de eerste vrouwelijke coureur ook de eerste Nederlander aan de start gaan verschijnen. Michael van der Mark kreeg namelijk een wildcard voor de TT toegewezen.

Minderheden naar VN na vrijspraak Wilders

De minderhedenorganisaties die aangifte hadden gedaan tegen Geert Wilders beginnen een procedure bij het mensenrechtencomité van de VN nu de PVV-leider donderdag door de rechtbank is vrijgesproken. Dat meldt hun advocaat Ties Prakken na de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de 'benadeelde' partijen is het recht van de minderheden om gevrijwaard te blijven van haatzaaien geschonden. "Daarom gaan we ons recht halen bij de VN."

Wilders is niet schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen, zo bepaalde de rechtbank donderdag. Wilders heeft wel grove en denigrerende uitspraken gedaan, maar die waren volgens de rechtbank niet opruiend en zetten niet aan tot discriminatie.

Berbatov om de tafel met United

Dimitar Berbatov hoort op korte termijn wat de plannen van Manchester United met hem zijn. De spits gaat met de clubleiding om de tafel.

Berbatov kroonde zich afgelopen seizoen tot topscorer van de Premier League, maar werd tijdens de Champions League-finale tegen FC Barcelona verrassend op de tribune gezet. Dat besluit van Sir Alex Ferguson voedde de speculaties over een vertrek van de Bulgaar. Berbatov heeft echter niet de intentie om te vertrekken uit Manchester.

Wel wil hij weten wat de club met hem van plan is. "Daar weten we meer over na de gesprekken met United", zegt zaakwaarnemer Emil Danchev in de Daily Mirror. "Maar Dimitar wil blijven. Hij wil prijzen winnen met deze club."

Berbatov kwam in 2008 over van Tottenham Hotspur. Hij scoorde 42 competitiedoelpunten in 96 wedstrijden. Afgelopen seizoen werd hij gedeeld topscorer met 22 treffers.

Frentzen FIA-steward in Valencia

Heinz-Harald Frentzen zal dit weekend bij de Grand Prix van Europa als extra steward van de FIA gaan fungeren, zo werd gisteren bekend gemaakt. Vorig jaar zat de inmiddels 44-jarige Duitser bij dezelfde race in Valencia ook al in de wedstrijdleiding.

Frentzen reed tussen 1994 en 2003 in de Formule 1 voor Sauber, Williams, Jordan, Prost en Arrows. Hij behaalde in totaal drie zeges en werd in het kampioenschap in 1997 na de diskwalificatie van Michael Schumacher tweede en in 1999 derde. Na zijn Formule 1-loopbaan reed de Duitser onder meer in de DTM en reed hij de 24 uur van Le Mans. Dit jaar komt hij uit in de ADAC GT Masters.

Nieuwe Smash Bros. is nog ver weg

Op de afgelopen E3 is er door Nintendo een Smash Bros. aangekondigd die cross-platform gamen mogelijk maakt op Wii U en 3DS. Even later bleek dat development voor deze game nog niet begonnen was en vandaag blijkt dat het nog wel jaren kan duren voordat de game er is.

"We've got two new games out in the open when there's no extra time to work with them at all. It makes me cringe, and I'm not sure it's the smartest thing to make gamers wait for several years. But the early announcement was made chiefly in order to attract new team members," aldus Sakurai, de man achter de serie.

Development voor Smash Bros. begint op zijn vroegst direct nadat Kid Icarus voor 3DS in de winkels ligt rond de Feestdagen. Deze keer is het overigens extra zwaar omdat Sakurai nog geen plannen heeft terwijl hij al wel een team moet gaan verzamelen om de game te maken: "The hardest part about game development is the burdens it places upon me. With previous projects I had a game design document in place before forming a team, but with this I don't have the time for that."

"I won't be able to look at every aspect of the game and balance out all the characters by myself this time. I'm trying to think about how this is going to work out, but probably I'll have to discuss it with my future development team. The future of this project really depends on the people I can get involved with it."

Er is gekozen om de game op zowel 3DS als Wii U uit te gaan brengen om beide platformen optimaal te benutten: "If we went solely for the Wii U, the HD graphics would really bump up the visual effects, but then we'd be stuck in another arms race. "If we made this game another extension over previous one, we'd have to cut out the new things we could possibly do on the 3DS hardware and compete with ourselves again over the size of the character roster and the amount of gameplay we can put it."

"It wouldn't be a fruitful competition, but doing something completely new would be difficult for many reasons, not least of which that the gamers may not be satisfied with it. That's why we decided to think about ways to link the personal connection one has with his portable system to the gather-around-and-play aspect of console systems."

Valve geïnteresseerd in Wii U

Gabe Newel, mede-oprichter van Valve, heeft in een van zijn keynote-speeches op het New York 'Games for Change' Festival gezegd dat ze interesse hebben in het ontwikkelen van games voor Wii U. In tegenstelling tot Wii is Wii U wel grafisch capabel en past hij beter bij hen.

"Wii U seems to be a lot more powerful than the previous generation. It sort of fits better into the scalability in terms of graphics performance and CPU performance, so I think it'll be a lot easier for us to fit it into our scalability model. We've always loved Nintendo."

Op dit moment heeft Valve officieel nog geen plannen voor Wii U, maar dat ze er naar kijken is een hele stap voorwaarts voor Nintendo-fans. De meest recente game van Valve, Portal 2, is een multiplatform game die overal goed scoort. In de toekomst kunnen multiplatformgames dus ook voor Wii U verschijnen.

Dragon Quest X gewoon Wii-exclusive

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is Square Enix niet van plan om Dragon Quest X voor Wii U uit te geven. De game blijft gewoon Wii-exclusive. Het blijkt dat het een ouderwets vertalingsprobleempje zorgde voor de verwarring en dat is nu rechtgezet door de oorspronkelijke bron.

Het enige dat Yoichi Wada van Square Enix heeft gezegd, is dat ze bezig zijn om te kijken naar games voor Wii U. Overigens is Dragon Quest X wel speelbaar op Wii U omdat deze volledig backwards compatible is met Wii, maar er zullen geen speciale features of HD-graphics gebruikt worden.

Jezus-stoel op eBay voor $25.000

Lou Balducci heeft een stoel waarbij het lijkt of het gezicht van Jezus daarop zichtbaar is. In plaats van dat hij de stoel ging weggooien, had hij foto's naar de lokale media gestuurd.

Na jaren van de stoel te hebben genoten, heeft hij het object aangeboden op veilingsite eBay. Wie hierop wil bieden kan beginnen bij de 25.000 dollar.

Volgens de advertentie heeft de stoel 'helende krachten'. Zie hieronder een video over de heilige stoel.

Zelda maakt 3DS populair in Japan

Voor het eerst in bijna drie maanden zijn er in Japan in een week tijd meer Nintendo 3DS-spelsystemen verkocht dan PSP's. Het succes van Nintendo komt door de lancering van The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. Er gingen ruim veertigduizend exemplaren over de toonbank van de spelcomputer, zestienduizend meer dan een week daarvoor.

De remake van het Zelda-avontuur voor de Nintendo 3DS werd 164 duizend keer verkocht. De gegevens blijken uit onderzoek van het Japanse marktonderzoeksbureau Media Create zoals gerapporteerd door de Japanse website 4Gamer.

Hoewel de 3DS aan top gaat met ruim veertigduizend verkochte spelcomputers, zijn deze cijfers niet te vergelijken met de openingsweek van die spelcomputer. Toen werden er 209 duizend exemplaren verkocht.

De algemene consensus onder critici is dat de verkoop van de Nintendo 3DS tegenvalt. Nintendo had in april vier miljoen spelsystemen verkocht willen hebben, maar dat waren er naar verluidt slechts drie miljoen.

Gamers zouden vooral teleurgesteld zijn in de kwaliteit van de beschikbare spellen. The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D is de eerste game voor de 3DS die in de Nederlandse verkooptoptien is verschenen.

Boek: V. Diffenbaugh- De verborgen taal van bloemen

De verborgen taal van bloemen is het debuut van schrijfster Vanessa Diffenbaugh. Het boek vertelt het leven van Victoria Jones, die opgegroeid is in diverse kindertehuizen en pleeggezinnen. Met bloemen vind ze een manier om met mensen te communiceren. Haar kennis van de taal der bloemen haalt ze uit het boek:  de Victoriaanse Taal der Bloemen, die aan elke bloem en plant een specifieke betekenis toekent.

Meisje verkoopt maagdelijkheid voor iPhone 4

Chinezen blijken bereid ver te gaan voor een Apple-speeltje. Berichtten we onlangs nog over een jongen die een nier afstond voor een iPad, vandaag bereikte ons het bericht dat een tienermeisje haar maagdelijkheid te koop zet. Het meisje wil namelijk een iPhone 4.

Het meisje, dat is geboren in de jaren '90, heeft op de Chinese kloon van Twitter gezegd dat het 'haar droom is een iPhone 4 te bezitten maar dat haar vader dat niet toestaat'. Ze besloot haar maagdenvlies te verruilen met een dergelijke smartphone.

Het meisje uit de Chinese stad Guangdong heeft inmiddels een foto van haarzelf en wat persoonlijke informatie op internet gezet met de toevoeging dat iedereen die haar een iPhone 4 geeft haar mag ontmaagden. Inmiddels is er een storm van kritiek losgebarsten over het aanbod. Chinezen vinden dat de eerste keer speciaal is en je die niet moet weggeven voor een gadget. Anderen denken echter dat het gewoon een hoax is.

Santos wint derde Copa Libertadores

Het Braziliaanse Santos heeft voor de derde keer in de historie de Copa Libertadores gewonnen. In de finale, die ging over twee wedstrijden, werd het Uruguayaanse Peñarol verslagen. In Sao Paolo werd het 2-1 voor Santos. De eerste wedstrijd in Montevideo eindigde in 0-0.

Neymar, die al persoonlijk rond zou zijn met Real Madrid, maakte na rust de eerste treffer voor Santos. Verdediger Danilo verdubbelde in de 68e minuut de score. Hoewel Peñarol via een eigen doelpunt van Santos-verdediger Durval nog terugkwam tot 2-1 bleven de Brazilianen aan de goede kant van de score.

De Uruguayanen konden de nederlaag niet accepteren en gingen na het laatste fluitsignaal in gevecht met de Santos-spelers. "Ze waren waardige opponenten, maar slechte verliezers", sprak Santos-verdediger Leo na afloop.

Geert Wilders volledig vrijgesproken

Geert Wilders is niet schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen. De rechtbank in Amsterdam sprak de omstreden PVV-leider donderdagochtend definitief vrij.

Wilders heeft wel grove en denigrerende uitspraken gedaan, maar die waren volgens de rechtbank niet opruiend en zetten niet aan tot discriminatie. In een aantal gevallen waren ze op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare, zei rechtbankvoorzitter Marcel van Oosten. Maar die grens is niet overschreden.

Het Openbaar Ministerie eiste op 25 mei voor de tweede keer vrijspraak, tot ongenoegen van de 'benadeelde partijen'. Nadat in oktober de rechters werden gewraakt en het hele proces opnieuw moest worden gevoerd, is er dan nu een uitspraak. Verschillende mensen en groepen hadden aangifte tegen Wilders gedaan. Het OM had Wilders helemaal niet voor de rechter willen brengen, maar het Amsterdamse gerechtshof droeg justitie begin 2009 op hem toch te vervolgen. De rechtszaak begon in januari vorig jaar. Wilders is volgens het OM niet strafbaar omdat hij zich richt tegen de islam en niet tegen moslims. Het OM had betoogd dat sommige uitlatingen van Wilders op het eerste gezicht wel lijken op haatzaaien en belediging maar dat hij geen conclusies zou hebben getrokken over moslims, maar alleen over hun godsdienst. Zijn woordkeuze is vaak 'niet kies', maar evenmin 'onnodig buitensporig', stelden de officieren.

Zo pleit Wilders voor een koranverbod en noemt hij de islam fascistisch. Ook de film Fitna, waar Wilders het scenario voor schreef, is volgens de rechtbank niet strafbaar. Wilders zei drie weken geleden dat het volgens hem 'surrealistische' proces niet draait om hemzelf, maar om de waarheid en de vrijheid. De politicus zei de waarheid over de islam te willen spreken omdat Nederland anders zijn vrijheid zou verliezen. Wilders haalde onder anderen raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt aan. "Ik heb eerlijk en vroom gehandeld, als een goed patriot", zei deze voor hij in 1619 werd onthoofd. "Op u rust een grote verantwoordelijkheid", sprak Wilders tot de rechtbank. "Snijd de vrijheid in Nederland niet af van zijn wortels, de vrijheid van meningsuiting. Spreek mij vrij en kies voor vrijheid." Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft tijdens diverse zittingen ook bepleit dat Wilders op alle punten moet worden vrijgesproken. Hij stelde dat Wilders nooit de bedoeling heeft gehad 'moslims of moslims als groep aan te tasten in hun menselijke waardigheid'. Wilders wil moslims slechts bewust maken van de gevaren van de totalitaire ideologie, die de islam volgens hem is.


Geert Wilders vrijgesproken (Foto: Novum)

Sky met Wiggins als kopman naar Tour

Team Sky heeft zijn selectie bekendgemaakt voor de Tour de France die 2 juli van start gaat. Bradley Wiggins,in 2009 vierde in het eindklassement, is kopman.

Ben Swift maakt komende maand zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. De rest van de selectie bestaat uit Edvald Boasson Hagen, Juan-Antonio Flecha, Geraint Thomas, Rigoberto Urán, Christian Knees, Xabier Zandio en Simon Gerrans.

Saab kan lonen niet meer betalen

Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars nv, maakt donderdag bekend dat dochter Saab Automobile AB de lonen van zijn werknemers niet meer kan betalen, omdat de noodzakelijke financiering daarvoor ontbreekt.

De autofabrikant is in gesprek met diverse partijen om op de korte termijn financiering te realiseren. Zo onderzoekt het bedrijf nog steeds de mogelijkheid van een sale-and-leaseback voor de bezittingen van Saab.

Het is volgens Swedish Automobile onzeker of deze gesprekken succesvol zullen zijn en of de noodzakelijke financiering zal worden verkregen.

Ook meldt het bedrijf dat Saab Automobile in onderhandeling blijft met zijn toeleveranciers over een betalingsregeling om de aanvoer van onderdelen weer te kunnen laten hervatten.


Saab kan lonen niet meer betalen (Foto: Novum)

'Rutjes in RvC Feyenoord'

Voormalig international Graeme Rutjes treedt toe tot de raad van commissarissen (RvC) van Feyenoord. Dat meldt AD Sportwereld vandaag.

Rutjes is benaderd door Pim Blokland, lid van de RvC en voorzitter van de Vrienden van Feyenoord, een investeringsgroep die de Rotterdamse voetbalclub uit de financiële zorgen wil halen.

Rutjes (51) is afgestudeerd bedrijfseconoom maar ook voormalig profvoetballer van Excelsior, KV Mechelen en Anderlecht. Ook maakt hij deel uit van de tuchtcommissie van de KNVB.

"Vertrek Ferrer komt niet als een verrassing"

Frank van der Struijk werd niet verrast door de mededeling dat Vitesse en trainer Albert Ferrer niet met elkaar doorgaan. De spelers werden via e-mail op de hoogte gesteld.

Ferrer was pas een jaar werkzaam in Arnhem. "Het komt niet als een verrassing", zegt verdediger Van der Struijk tegen Omroep Gelderland. "Ze hebben er nog lang mee gewacht. Het zal een moeilijke beslissing zijn geweest."

Volgens Van der Struijk is het geen slechte zaak dat de club naar een meer ervaren trainer op zoek gaat. "We hebben namelijk een jonge groep", zegt hij. "Voetbalverstand heeft hij zeker, maar hij had sommige situaties anders kunnen benaderen."

Vitesse wil snel een opvolger aanstellen. "Komende week zal een beslissing worden genomen", aldus technisch directeur Ted van Leeuwen.

VS en Mexico in finale Gold Cup

De Gold Cup heeft zijn verwachte droomfinale. De Verenigde Staten en Mexico plaatsen zich voor de eindstrijd van het landentoernooi.

De Verenigde Staten plaatsen zich ten koste van Panama voor de finale. Het duel werd beslist door een doelpunt van Clint Dempsey in de 76ste minuut van de wedstrijd. In de groepsfase verloor de VS nog van Panama met 2-1.

Mexico rekende af met Honduras. Daar had het wel een verlenging voor nodig. In de reguliere speeltijd hielpen de Mexicanen handenvol kansen om zeep. In de extra tijd toonde het land zich wel scherp.

Invaller Aldo de Nigris en Javier Hernandez gaven Honduras de nekslag. Voor Hernandez was het al zijn zevende doelpunt op de Gold Cup. Zaterdag is de finale in de Rose Bowl in Pasadena.

Test voor erfelijke aanleg suikerziekte

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een test ontwikkeld waarmee iemand kan zien of hij aanleg heeft voor het ontwikkelen van suikerziekte op latere leeftijd. Een wereldprimeur, aldus het Erasmus MC.

In het blad Monitor van Erasmus MC dat donderdag verschijnt, geven de onderzoekers uitgebreid uitleg over hun vondst. Doordat jonge mensen getest kunnen worden, kunnen ze met medicatie en leefstijladviezen voorkomen dat ze op latere leeftijd suikerpatiënt worden.

Test voor erfelijke aanleg suikerziekte
Test voor erfelijke aanleg suikerziekte (Foto: ANP)

'Dictator Gadhafi met rug tegen de muur'

De Libische oppositie boekt duidelijke vooruitgang in de strijd tegen dictator Gadhafi. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton woensdag (plaatselijke tijd) op een conferentie in Jamaica. Kaddafi's strijders staan "met hun rug tegen de muur", aldus de bewindsvrouw.

Woensdagavond gebruikte Gadhafi opmerkelijk genoeg dezelfde uitdrukking: "Wij staan met onze rug tegen de muur. Jullie kunnen terug", zei hij in een audioboodschap die op de staatstelevisie werd uitgezonden. Maar, voegde hij er aan toe: "We zijn niet bang. We zullen ons verzetten en de strijd zal doorgaan tot in het hiernamaals, totdat jullie zijn weggevaagd".

Gadhafi noemde de Westerse troepen die zijn leger vanuit de lucht bombarderen "kruisvaarders" die het op onschuldige burgers hebben gemunt. De NAVO heeft toegegeven dat bij bombardementen ook per ongeluk burgers zijn gedood.

'Dictator Kaddafi met rug tegen de muur'
'Dictator Gadhafi met rug tegen de muur' (Foto: ANP)

'Marokkaans gezin weggepest uit wijk Terwijde'

Een Marokkaans gezin uit de Utrechtse wijk Terwijde dat al maanden wordt getreiterd krijgt binnenkort een nieuwe woning toegewezen. Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) heeft het gezin dat toegezegd nadat de auto van het gezin dinsdagnacht in brand werd gestoken, schrijft De Telegraaf. Vorig jaar werd al een homostel uit de wijk weggepest.

Het gezin was hun woning in de Heinrich Berthéstraat al eerder ontvlucht vanwege overlast en treiterijen. Toen de twee broers van wie de treiterijen aanvankelijk kwamen de wijk uit werden gezet, dacht het gezin rust te krijgen en keerde het terug.

De pesterijen hielden echter gewoon aan. Volgens de krant namen Marokkaans-Nederlandse hangjongeren het stokje van de verbannen broers over. Er werd onder meer een baksteen tegen een raam gesmeten en de auto van het gezin werd met gele verf beklad. Een buurtbewoner denkt dat het om een wraakactie gaat. "Ze houden het gezin er verantwoordelijk voor dat de buurtjongens uit de wijk moesten vertrekken."

De vader van het gezin zegt in de krant dat het gezin steeds meer in angst leeft. "Ik ben kapot. Hier zijn geen woorden voor. De burgemeester heeft een harde aanpak beloofd, maar ik twijfel of het werkt."

Veel geld voor aanpak misdaad Midden-Amerika

De Wereldbank heeft woensdag een plan gepresenteerd voor de aanpak van criminaliteit in Midden-Amerika en het Caribische gebied. In de komende jaren krijgen landen in deze regio financiële steun ter waarde van 1 miljard dollar (700 miljoen euro) om de strijd aan te binden met drugskartels en andere misdaadorganisaties.

Pamela Cox, de vicepresident van de Wereldbank voor Midden-Amerika en het Caribische gebied, zei dat tijdens een topontmoeting in Guatemala-Stad, de hoofdstad van Guatemala. De Wereldbank wil de landen in de regio onder meer helpen bij het opbouwen van sterke instituties. Die moeten een tegenwicht bieden aan de toenemende macht van criminele netwerken.

Eerder op de dag had de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings Bank al een half miljard dollar toegezegd voor de aanpak van criminaliteit. De Verenigde Staten maakten bekend dat ze hiervoor 40 miljoen dollar extra beschikbaar stellen, bovenop de al toegezegde 260 miljoen dollar. Dit bedrag is dit jaar beschikbaar voor allerlei projecten tegen de misdaad in de regio.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties is Centraal-Amerika de meest gewelddadige regio op aarde als oorlogsgebieden buiten beschouwing worden gelaten. Alleen in Mexico werden sinds 2006 al circa 40.000 mensen om het leven gebracht. Deze moorden hadden vaak te maken met drugscriminaliteit. Criminele netwerken leveren een strijd op leven en dood tegen elkaar om de controle over lucratieve smokkelroutes richting de belangrijkste afzetmarkt de Verenigde Staten.

Veel geld voor aanpak misdaad Midden-Amerika
Veel geld voor aanpak misdaad Midden-Amerika (Foto: ANP)

'Steeds minder werk voor autoschadebedrijven'

Autoschadebedrijven hebben steeds minder te doen. Door veiligere wegen, slimmere wagens en zuinigere verzekeraars en leasemaatschappijen kloppen steeds minder autobezitters bij een garage aan voor schadeherstel. Dat stelt de brancheorganisatie voor autoschadeherstellers Focwa donderdag in De Telegraaf.

Het afgelopen jaar daalde zowel het aantal schademeldingen als het gemiddelde schadebedrag dat bij de herstelbedrijven binnenkwam opnieuw. De autorijder botste vorig jaar in totaal voor zo'n 990 miljoen euro aan schades bij elkaar. Een jaar eerder lag dat bedrag nog op 1033 miljoen.

Focwa stelt dat de branche de afgelopen jaren veel last heeft gehad van de toegenomen verkeersveiligheid. "De verbreding van rijkswegen, aanleg van rotondes en verlaging van maximumsnelheden spelen zeker een rol", zegt secretaris Karel Bukholczer.

Ook voortschrijdende autotechniek leidt volgens hem tot lege bruggen in de werkplaats. "Omdat steeds meer auto's parkeersensoren hebben, scheelt dat in de bumperschades." Bovendien zijn verzekeraars volgens hem minder happig om kleine schades te herstellen.

Van de 1800 schadeherstelbedrijven die begin 1999 actief waren, zijn er nog 1200 over. Focwa denkt dat de helft daarvan de totale schade in Nederland ook goed aan zouden kunnen.

Winklevossbroers staken strijd tegen Facebook

Na zeven jaar lijkt de juridische strijd over Facebook eindelijk te zijn afgerond. De tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, die Facebook-oprichter Mark Zuckerberg beschuldigen van het stelen van het idee voor de site, maakten woensdag bekend dat ze afzien van hun eerder aangekondigde gang naar het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Dat meldden media in de Verenigde Staten. De Winklevossbroers leden vorige maand een zoveelste nederlaag in een hoger beroep. Ze hadden de rechter gevraagd een streep te zetten door de schikking die ze in 2008 hadden bereikt met Zuckerberg. Volgens deze regeling kregen ze 65 miljoen dollar (45 miljoen euro) aan contanten en aandelen Facebook.

De broers vonden later dat ze te weinig geld hadden gekregen, en begonnen een nieuwe rechtszaak. Daarin kregen ze nul op het rekest.

PVV kritisch op ontheffing rituele slacht

De PVV wilde woensdagavond nog niet reageren op het voorstel van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks dat de mogelijkheid biedt om onder strikte voorwaarden rituele slacht toe te staan. PVV'er Dion Graus toonde zich kritisch, maar gaf ook aan dat hij het laatste voorstel nog niet goed heeft kunnen bestuderen.

"Ik ga er niet alleen over. Ik moet míjn fractie van 24 mensen adviseren en het is me niet helder wat ik ermee moet." Het voorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om onverdoofd slachten te verbieden, steunt Graus volledig. Ritueel slachten bleef hij ook na protesten van andere Kamerleden steeds "rituele mishandeling" noemen.

PVV kritisch op ontheffing rituele slacht
PVV kritisch op ontheffing rituele slacht (Foto: ANP)

Op (1)

Er zijn twee zaken die het café fantastisch maken. De eerste zaak is Korenwolf van de tap. Dat heb je niet in ieder café, maar wel in café 'De paffende snol'. De tweede zaak is de serveerster, die we voor het gemak maar even Samantha noemen. Het fantastische aan Samantha zijn haar knoeperds van tieten. Haar snoet mag er ook zijn, maar als je daar een blik op werpt, wordt je aandacht onmiddellijk afgeleid naar die joektoeters van haar.

Thieme: ontheffing sympathiek, maar overbodig

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, PvdD) staat sympathiek tegenover de aanvulling van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks op haar wetsvoorstel om een einde te maken aan de onverdoofde slacht.

Thieme reageerde in de nacht van woensdag op donderdag op het idee waarmee de partijen rituele slacht via een ontheffing onder strikte voorwaarden mogelijk willen maken. Ze gaf aan dat ze kan leven met het voorstel dat de strekking van haar eigen initiatiefwet waaraan drie jaar is gewerkt niet in de weg staat.

Maar eigenlijk vindt Thieme de aanvulling overbodig. Zij geeft aan dat het aannemen van een wet niet wil zeggen dat de discussie gesloten wordt, ook in dit geval niet. "Er kan later altijd onderzoek gedaan worden naar nieuwe inzichten en eventuele verbeteringen van een wet", aldus Thieme.

VS: 33.000 militairen weg uit Afghanistan

De Amerikaanse regering haalt dit jaar 10.000 militairen terug uit Afghanistan. In de eerste acht maanden van 2012 keren nog eens 23.000 militairen terug naar de Verenigde Staten. Dat zei president Barack Obama woensdag in een persconferentie waarin hij uitleg gaf over de afbouw van de troepenmacht, die volgens waarnemers relatief snel wordt uitgevoerd.

In totaal hebben de VS circa 100.000 militairen in Afghanistan, bijna tien jaar na de invasie in dat land, die leidde tot de val van het schrikbewind van de radicaalislamitische Talibanbeweging. Andere landen leveren nog eens 30.000 militairen om het verzet in Afghanistan te bestrijden en om het land te helpen bij de wederopbouw na decennia van oorlogsgeweld.

Het is de bedoeling dat de laatste Amerikaanse en andere buitenlandse militairen uiterlijk in 2014 huiswaarts keren. Tegen die tijd moeten het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zich hebben ontwikkeld tot een veiligheidsapparaat dat zelfstandig kan functioneren. Nu is daarvan nog geen sprake.

Rollen Tarantino's Western bekend

De definitieve rollen van Quentin Tarantino´s Western Django Unchained zijn bekend. TheWrap bevestigde woensdag dat Jamie Foxx en Leonardo DiCaprio de hoofdrollen zullen gaan spelen. Foxx vertolkt de rol van de ex-slaaf Django. DiCaprio is Calvin Candie, een verrotte plantage-eigenaar. 

De film Django Unchained gaat over een Duitse premiejager (Christoph Waltz) die een slaaf (Django) koopt, zodat hij hem kan helpen met het identificeren van een gezochte man. Uiteindelijk worden de twee goede vrienden en krijgt Django hulp van de premiejager bij zijn missie om zijn vrouw te bevrijden van de kwaadaardige plantage-eigenaar Candle. 

Net als bij Inglorious Basterds, Tarantino's eerste samenwerking met Waltz, wordt er ook in Django Unchained heel wat gemoord. Waltz zijn personage arresteert de mannen niet, maar hij jaagt op ze om ze vervolgens te vermoorden. Hij leert Django precies hetzelfde te doen.

The Weinstein Company zal de film in de VS uitbrengen, terwijl Sony de film internationaal zal gaan releasen. 

Jamie Foxx
Jamie Foxx (Foto: TheWrap)

'Jackass' Dunn reed te hard en had gedronken

Jackass-ster Ryan Dunn had te veel gedronken voordat hij maandag in zijn Porsche stapte voor zijn laatste, fatale rit. De 34-jarige televisiepersoonlijkheid reed vermoedelijk ook veel te hard: ongeveer 200 kilometer per uur. Dat heeft de politie in de Amerikaanse staat Pennsylvania woensdag bekendgemaakt, meldden media in de Verenigde Staten.

Het ongeval gebeurde maandagochtend vroeg. Ten westen van Philadelphia raakten Dunn en zijn 30-jarige bijrijder van de weg. De sportwagen trof een boom en vloog in brand. Beide mannen kwamen ter plaatse om het leven.

Enkele uren voor het fatale ongeluk had Dunn een foto op Twitter geplaatst waarop te zien was hoe hij met vrienden bier aan het drinken was in een kroeg. Volgens de politie had hij 1,96 promille alcohol in zijn bloed, veel meer dan wettelijk is toegestaan.

Ryan Dunn werd vanaf het jaar 2000 wereldwijd bekend door zijn optredens in Jackass, een programma van MTV dat draaide om bizarre, vaak pijnlijke stunts en puberale humor.

Ontsnapping uit jeugdgevangenis Breda

Een gevangene is woensdag ontsnapt uit de jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda. De ontsnapping vond plaats rond het middaguur. Hoe de gevangene kon ontsnappen, wil een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen niet zeggen. Ook wil de zegsvrouw niet vertellen wie de gevangene is en wat hij op zijn kerfstok heeft.

De politie is een zoekactie gestart naar de gevangene en kreeg hierbij aanvankelijk hulp van een Chinook-helikopter die toevallig in de buurt was. Een politiehelikopter heeft de werkzaamheden van de Chinook overgenomen.

De jeugdgevangenis kwam vorige week nog in het nieuws. Vakbond Abvakabo FNV stelde dat er sprake is van een nijpend personeelstekort. Medewerkers van de gevangenis zouden een verklaring hebben moeten tekenen waarin zij akkoord gaan met een noodrooster voor de zomer. De andere keuze zou het intrekken van vakanties zijn geweest.

Door te tekenen stemmen medewerkers in met diensten van maximaal twaalf uur, roosterwisselingen op het laatste moment en onderbezetting van de gebruikelijke posten. Onderaan het document staat een zin waarmee de ondertekenaar verklaart op de hoogte te zijn van 'de consequenties aangaande de door mij gemaakte keuze'.

Den Hey-Acker is een jeugdinrichting, waar jongens in de leeftijd van 12 tot ongeveer 21 jaar verblijven.

Duitsland stelt grens open voor artsen en technici

De Duitse regering heeft woensdag ingestemd met een aanpassing van de immigratiewet en hoopt dat bedrijven door het schrappen van beperkingen meer artsen en technici uit het buitenland aantrekken.

Op dit moment mogen buitenlandse arbeidskrachten alleen in Duitsland aan het werk als hun salaris meer dan 66 duizend euro per jaar bedraagt of als het bedrijf kan bewijzen dat er geen geschikte Duitse of Europese burgers zijn die het werk kunnen verrichten.

Volgens deskundigen studeren er in Duitsland te weinig mensen af, waardoor het land te maken kan krijgen met een tekort aan gekwalificeerd personeel dat kan oplopen tot 6,5 miljoen mensen. De voorgestelde wijzigingen moeten de geschoolde beroepsbevolking doen toenemen.

De wet moet nog worden voorgelegd aan het parlement.

Gewapende bewakers voor Emmense leeuwen

De drie leeuwen die donderdag voor het eerst samen in het buitenverblijf van Dierenpark Emmen te zien zijn, worden de eerste tijd in de gaten gehouden door bewakers met geladen geweren. Als de dieren weten te ontsnappen, worden ze in het uiterste geval doodgeschoten, meldt een woordvoerder van het park.

Volgens de woordvoerder gaat het om een standaardprocedure, die altijd in werking treedt als er 'iets bijzonders gebeurt met levensgevaarlijke dieren'. De kans dat de leeuwen weten te ontsnappen, is klein, zegt de woordvoerder. "Dan moeten ze over een hek weten te klimmen. Dat kan in theorie niet."

In de geweren van de bewakers zitten echter wel kogels. "Maar het is dus niet zo dat de bewakers daar rondlopen met continu een vinger aan de trekker. Ze zijn er voor in gevallen van nood en als het niet lukt de leeuwen te verdoven." Hoe lang de dieren door gewapende bewakers in de gaten worden gehouden, ligt volgens de zegsman aan hoe het donderdag gaat.

De leeuwen, twee vrouwtjes en een mannetje, zijn afkomstig uit het Franse Thoiry en Woburn Safari Park in Engeland. Ze arriveerden de afgelopen tijd in Emmen. Met de komst van de drie is de 'koning der dieren' na ongeveer veertig jaar afwezigheid terug in de Emmense dierentuin.

Vogelaarwijken met een derde gekort

De veertig Vogelaarwijken krijgen dit jaar een derde minder geld. Volgend jaar gaat er nog eens een derde van af. Daarna krijgen ze helemaal geen extra geld meer. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) laten weten.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de Vogelaarheffing, de extra belasting die woningcorporaties moeten betalen voor het opknappen van de veertig probleemwijken, wordt afgeschaft. Donner heeft nu besloten dat daar al dit jaar een begin mee wordt gemaakt.

De wijken zijn genoemd naar Ella Vogelaar, die namens de PvdA minister was in het vorige kabinet. Dat besloot in 2007 de veertig wijken 75 miljoen euro per jaar extra te geven. Dat geld moest worden opgebracht door alle woningcorporaties. Over de heffing in 2008 en 2009 loopt nog een rechtszaak. Een aantal corporaties vond de heffing onterecht. De Raad van State doet naar verwachting volgende maand uitspraak.

Uit een deze week verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de sociaaleconomische positie van de Vogelaarwijken tussen 1999 en 2008 nauwelijks is veranderd. Tegen de verwachting in blijken het aanleggen van meer groen en meer sport- en speelvoorzieningen de leefbaarheid niet te hebben vergroot.

Geen extra zoet water meer nodig voor westen

De extra aanvoer van zoet water voor het westen van Nederland is de komende tijd niet meer nodig. De aanvoer van zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal is daarom stopgezet, meldt het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden woensdag.

Voor het pompen van het water naar het westen werd medio mei het gemaal de Aanvoerder in Utrecht voor het eerst sinds 2003 aangezet. De deuren in de Leidsche Rijn werden gesloten, zodat geen water meer vanuit de rivier naar het Amsterdam-Rijnkanaal kon stromen.

De maatregelen werden genomen vanwege de droogte en moesten zorgen voor voldoende zoet water voor onder meer agrariërs in het westen van Nederland. Door de droogte stroomde onvoldoende rivierwater het land in.

Het westen van het land krijgt normaal vanuit de Hollandsche IJssel bij Gouda zoet water. Zout zeewater dat via de Nieuwe Waterweg binnenkwam veroorzaakte echter verzilting van de Hollandsche IJssel.

Door de afvoer van zoet water van de Rijn wordt het zeewater onder normale omstandigheden teruggeduwd, maar de Rijnafvoer was door droogte in Duitsland en minder smeltwater in Zwitserland te laag. De afvoer van de Rijn nam de afgelopen tijd echter weer iets toe door neerslag.

Met het stopzetten van de wateraanvoer naar het westen is de situatie niet direct weer normaal, aldus De Stichtse Rijnlanden. Het water heeft een aantal dagen de tijd nodig om weer op het reguliere peil te komen. De verwachting is dat de situatie vanaf zaterdag weer normaal is.

Vanaf zaterdag worden de vaarverboden op de Leidsche Rijn dan ook ingetrokken en wordt er bij de sluizen van Haanwijk en Bodegraven weer op de normale tijden geschut. Ook wordt de doorvaart naar het Amsterdam-Rijnkanaal bij gemaal de Aanvoerder weer mogelijk.

Ai Weiwei weer vrij

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is door de Chinese autoriteiten op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.

Na zijn vrijlating keerde de kunstenaar terug naar huis, waar diverse journalisten op hem stonden te wachten. Met zijn moeder en zijn vrouw liep Ai, die er moe en vermagerd uitzag, door de poort van zijn woning, waar hij ook zijn studio heeft.

Hij bedankte de journalisten voor de steun die ze hem de afgelopen maanden hebben gegeven en zei dat hij in goede gezondheid verkeert. Vanwege de voorwaarden voor zijn vrijlating kon hij niet meer vertellen. "Het spijt me dat ik niet kan spreken, ik ben voorwaardelijk vrij, begrijp dit alstublieft", zei de kunstenaar in het Engels.

Het spreekverbod gold klaarblijkelijk ook voor zijn familieleden, hoewel Ais moeder, Gao Ying, zei blij te zijn dat ze haar zoon weer zag. "Ik ben zo blij dat mijn zoon weer terug is", zei ze.

Volgens Xinhua heeft Ai bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking. Zijn gebrekkige gezondheid zou eveneens hebben bijgedragen tot zijn vrijlating, meldde het persbureau.

Ai toonde 'goed gedrag door zijn misdaden op te biechten' en heeft herhaaldelijk beloofd alsnog belasting te betalen, aldus Xinhua. Een bedrijf van Ai, Beijing Fake Cultural Development Ltd., zou de belastingen op 'grote schaal' hebben ontdoken en doelbewust rekeningen hebben vernietigd. Tot een formele aanklacht kwam het echter nooit.

Familie en aanhangers van de kunstenaar hebben de aantijgingen altijd verworpen. Lu Qing, de vrouw van Ai, zei dat het bedrijf in kwestie bovendien op haar naam staat.

Ai is een van China's beroemdste kunstenaars. Hij verwierf grote bekendheid door zijn betrokkenheid bij het ontwerp van het olympische Vogelneststadion in Beijing. Hij is eveneens bekend door zijn anti-autoritaire houding, die bij de Chinese regering geregeld grote ergernis wekte. Op 3 april werd hij op de luchthaven van de Chinese hoofdstad ingerekend.

Zijn detentie maakte van Ai het beroemdste slachtoffer van het strenge optreden van de Chinese autoriteiten tegen elke vorm van oppositie. Met een schuin oog naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waar de Arabische Lente was aangebroken, probeerde de regering in Beijing dergelijke ontwikkelingen in China te voorkomen. Ai had op Twitter een lijst bijgehouden van de arrestaties die de regering liet verrichten.

De arrestatie van de kunstenaar leidde internationaal tot grote verontwaardiging. Westerse leiders spraken van een verslechtering van de al langer bekritiseerde mensenrechtensituatie in China.


Ai Weiwei weer vrij (Foto: Novum)

CDA-Instituut voor behoud pgb

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA vindt dat het persoonsgebonden budget (pgb) niet grotendeels moet verdwijnen. Dat heeft plaatsvervangend directeur van het instituut Evert Jan van Asselt woensdagavond gezegd in Nieuwsuur. Het CDA-instituut vindt wel dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan het pgb.

Het kabinet is van plan het pgb voor een groot deel van de mensen met zo'n budget af te schaffen. Met een pgb kunnen mensen zelf zorg inkopen. De kosten voor het pgb zouden jaarlijks met 23 procent stijgen, wat volgens het kabinet niet vol te houden is.

In de plannen houden alleen mensen die anders naar een verpleeghuis zouden moeten een pgb, zodat ze thuis kunnen blijven wonen. Dat zou ongeveer tien procent van de mensen zijn die nu een pgb hebben.

Anderen krijgen zorg die via de zorgverzekering wordt betaald, weer anderen moeten bij de gemeente aankloppen. Mensen die hun zorg zelf zo hebben geregeld dat het goedkoper is dan dat het op de standaardmanier zou zijn, kunnen dezelfde zorg houden.

Van Asselt stelt echter dat de hoofdroute het zelf inkopen van zorg moet blijven. Het CDA-instituut is bang dat zorgverzekeraars niet in staat zijn persoonlijke situaties goed in te schatten. Zodoende zullen zij niet de goede zorg inkopen.

Wel moeten er strengere eisen komen, aldus Van Asselt. Zo zouden mantelzorgers als familieleden minder geld moeten krijgen dan professionele verzorgers.

Het pgb is volgens Van Asselt in Nederland op dit moment te vaak een vervangend inkomen geworden voor gezinnen. "De zorg moet van goede kwaliteit zijn. In andere landen worden veel meer eisen gesteld. In Engeland mag je bijvoorbeeld geen huisgenoot betalen." Een kleine vergoeding voor mantelzorgers is volgens het instituut wel wenselijk.

De Tweede Kamer spreekt donderdag over het pgb. De voltallige oppositie is tegen het voornemen van het kabinet.

Xbox Live-activiteit voor week 24

Wekelijks wordt er bekendgemaakt welke games er het meest gespeeld worden op Xbox Live, het online gaming netwerk van Microsoft. Het netwerk omvat onder andere games voor Xbox, PC en (sinds kort) Windows Phone. Per categorie zie je de toptitels in de onderstaande lijsten.

Xbox 360 Top LIVE Titles (gebaseerd op unieke spelers)
1. Call of Duty: Black Ops
2. Modern Warfare 2
3. Halo: Reach
4. FIFA Soccer 11
5. NBA 2K11
6. GTA IV
7. Battlefield: Bad Co. 2
8. Halo 3
9. Call of Duty 4
10. Gears of War 2
11. Call of Duty: WaW
12. Red Dead Redemption
13. Assassin’s Creed Brotherhood
14. L.A. Noire
15. Forza Motorsport 3
16. NHL 11
17. Homefront – Multiplayer Demo
18. Fallout: New Vegas
19. Mortal Kombat
20. Duke Nukem Forever

Top Arcade Titles (gebaseerd op verkopen volledige game)
1. Magic: The Gathering — Duels of the Planeswalkers 2012
2. Dungeons & Dragon Daggerdale
3. Pinball FX2
4. Castle Crashers
5. Full House Poker
6. Trials HD
7. Game Room
8. Portal: Still Alive
9. Outland
10. Battlefield 1943
11. Plants vs. Zombies
12. UNO
13. Yu-Gi-Oh! 5D’s Decade Duels
14. DEAD RISING 2: CASE WEST
15. Duke Nukem 3D
16. Torchlight
17. Peggle
18. Deadliest Warrior
19. Toy Soldiers
20. Battle: Los Angeles

Top Indie Games (gebaseerd op verkopen volledige game)
1. FortressCraft Chapter 1
2. The Impossible Game
3. Avatar Legends
4. Toy Stunt Bike
5. Avatar Paintball
6. Miner Dig Deep
7. I MAED A GAM3 W1TH Z0MB1ES!!!1
8. Pixelbit Helicopter Challenge
9. Techno Kitten Adventure!
10. Avatar Laser Wars
11. Bird Assassin
12. Avatar Karting
13. Prank Call
14. Nuclear Wasteland
15. Voice Changer 360
16. Trigger Finger
17. Zombie Estate
18. Avatar Fighter
19. Avatar Drop
20. Ricochet Assassin Lost Levels

Games for Windows Top LIVE Titles (gebaseerd op unieke spelers)
1. GTA IV
2. F1 2010
3. Warhammer 40,000: Dawn of War II
4. DiRT 3
5. Street Fighter IV
6. Resident Evil 5
7. Fable III
8. Fallout 3
9. Dead Rising 2
10. Bioshock 2
11. Colin McRae : Dirt 2
12. Halo 2
13. Red Faction Guerrilla
14. Batman: Arkham Asylum
15. Bulletstorm
16. Gears of War
17. Section 8: Prejudice
18. Operation Flashpoint Red River
19. Lost Planet 2
20. Tinker

Windows Phone 7 Top LIVE Titles (gebaseerd op verkopen volledige game)
1. Sonic the Hedgehog 4: Episode I
2. Doodle Jump
3. geoDefense
4. Hydro Thunder GO!
5. Rise of Glory
6. Need for Speed Undercover
7. Fruit Ninja
8. Pac-Man CE Deluxe
9. Full House Poker
10. Monopoly Classic
11. Bejeweled LIVE
12. Assassin’s Creed – Altairs chronicles hd
13. The Sims 3
14. The Harvest
15. Pro Evolution Soccer 2011
16. Fable: Coin Golf
17. Harbor Master
18. Tetris
19. Enigmo
20. Ilomilo

Tsunamiwaarschuwing Japan

De Japanse autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven in verband met een aardbeving in de Stille Oceaan ten oosten van Honshu, het grootste eiland van Japan. De beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter.

Op basis van historische informatie over aardbevingen en tsunami's verwacht het Japanse meteorologische agentschap geen grootschalige schade als gevolg van de meest recente beving. Die deed zich voor in de zeebodem op een diepte van 20 kilometer.

De noordelijke kust van Honshu kan getroffen worden door een tsunami. De autoriteiten in deze regio hebben opdracht gekregen om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Begin maart werd Japan getroffen door een verwoestende tsunami, die ontstond door een veel zwaardere aardbeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter. Meer dan 12.000 mensen verloren het leven. Daarnaast ontbreekt nog altijd elk spoor van meer dan 15.000 personen.

Uitspraak in zaak Wilders

De Amsterdamse rechtbank doet donderdag om 09.00 uur uitspraak in de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Zowel het Openbaar Ministerie als Wilders' advocaat Bram Moszkowicz heeft om vrijspraak gevraagd, maar de rechters hebben de vrijheid Wilders toch te veroordelen.

Wilders staat terecht wegens aanzetten tot haat en discriminatie en belediging van moslims. Aanleiding voor de zaak waren tientallen aangiften tegen Wilders vanwege uitspraken die hij in interviews en ingezonden stukken heeft gedaan.

Het OM kwam in juni 2008 tot de conclusie dat Wilders niet hoefde te worden vervolgd. Zeven maanden later, in januari 2009, bleek het Amsterdamse gerechtshof daar anders over te denken. Het hof gaf het OM opdracht Wilders alsnog te vervolgen.

Het proces zelf begon in oktober vorig jaar en verliep turbulent. Moszkowicz eiste vrijwel meteen dat de rechters werden vervangen, omdat ze de schijn van partijdigheid zouden hebben gewekt. Deze eis werd afgewezen. Enkele weken later eiste Moszkowicz opnieuw, en ditmaal met succes, dat de rechters werden vervangen.

Toen het proces in januari van dit jaar met nieuwe rechters opnieuw begon, ging het eerst dagenlang over een etentje in mei vorig jaar, waarbij zowel raadsheer Tom Schalken als arabist Hans Jansen aanwezig was. Schalken was lid van het hof dat de vervolging van Wilders had bevolen, Jansen trad in het proces op als getuige-deskundige.

Tijdens het diner zou Schalken hebben geprobeerd Jansen te beïnvloeden. Dat maakte het proces tegen Wilders oneerlijk, stelde Moszkowicz. De rechtbank wees dit bezwaar uiteindelijk af, na in april een nieuw wrakingsverzoek van Moszkowicz te hebben overleefd.

Reuring in de rechtszaal werd verder veroorzaakt door enkele van de benadeelde partijen, de mensen en organisaties die zeggen schade te hebben geleden. De rechters snoerden hun herhaaldelijk de mond, bijvoorbeeld toen de fundamentalistische advocaat Mohammed Enait Wilders uitmaakte voor 'kleine Hitler'.

Tijdens het proces bleek dat het OM niet van gedachten was veranderd. De officieren van justitie hielden een uitgebreid betoog, dat uitmondde in een verzoek om vrijspraak. Wilders is volgens het OM niet strafbaar omdat hij zijn uitspraken heeft gedaan in het kader van een maatschappelijk debat en omdat hij zich niet richtte tegen moslims, maar tegen de islam.

Moszkowicz sloot zich geheel aan bij het betoog van de twee officieren. Wilders zelf, die bij elke zitting aanwezig was maar vrijwel nooit iets zei, deed begin deze maand op de laatste zittingsdag ook een beroep op de rechtbank om hem vrij te spreken. Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting op het spel staat. "Spreek mij vrij en kies voor vrijheid", richtte hij zich tot de rechtbank.

Als de rechtbank Wilders inderdaad vrijspreekt, is het proces naar alle waarschijnlijkheid ten einde. Omdat dat naar de zin van zowel justitie als verdediging is, ligt een hoger beroep in dat geval niet voor de hand.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.