Verlenging A15 naar Zevenaar wordt tolweg

De A15 wordt vanaf het knooppunt Ressen doorgetrokken naar Zevenaar in de vorm van een tolweg. Het rijk en de provincie Gelderland hebben hier overeenstemming over bereikt.

Door de doortrekking moet er een einde komen aan de verkeersoverlast in de regio Arnhem-Nijmegen, meldt de provincie Gelderland. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wijst erop dat de A15 door de verlenging een belangrijke verbinding wordt tussen de haven van Rotterdam en 'onze belangrijkste handelspartner, Duitsland'. Over de doortrekking wordt al vijftig jaar gesproken. Gedeputeerde van Gelderland Conny Bieze (VVD) is verheugd dat nu overeenstemming is bereikt. "De economie en bereikbaarheid van de regio krijgen hiermee een enorme impuls."

Voor de verlenging wordt onder meer een brug over het Pannerdensch Kanaal gebouwd. Ook komt de weg tussen Duiven en Zevenaar half verdiept in de grond te liggen. Om alles te betalen is meer dan een miljard euro nodig. Het rijk betaalt 385 miljoen, de provincie 360 miljoen en de stadsregio 12,5 miljoen.

De rest moet met tol worden opgebracht. Het rijk en de provincie moeten nog met bedrijven uitwerken hoe dit precies wordt gedaan. De tol mag niet te hoog zijn omdat het de bedoeling is dat andere wegen in de regio worden ontlast.

De plannen moeten na de zomer ter inzage worden gelegd. Dan kan bezwaar worden gemaakt. De inzet is dat de nieuwe verbinding in 2018 in gebruik kan worden genomen.