CDA: slachtverbod leidt tot chaos

Het gewijzigde plan voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten zal leiden tot eindeloze discussies over de vraag hoeveel dierenleed bepaalde slachtmethodes veroorzaken. Dat voorspelt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, tegenstander van het slachtverbod.

"Ik voorspel: dat wordt eindeloos gesteggel. Na elk nieuw wetenschappelijk artikel hebben we hier dan een nieuw debat", zei Ormel tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Voorafgaand aan het debat bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer vasthoudt aan het verbod. Wel worden er uitzonderingen mogelijk, hebben VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afgesproken. Als een manier van onverdoofd slachten aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaakt, wordt die toegestaan.

De initiatiefnemer van het verbod, fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, liet blijken te kunnen leven met de uitzonderingen. Volgens haar is het onmogelijk om een dier onverdoofd te slachten zonder dat dat extra dierenleed veroorzaakt. "Het verbod blijft een verbod", stelde Thieme.

CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen het verbod, omdat ze het een inperking vinden van de vrijheid van godsdienst voor moslims en joden. De drie partijen kwamen woensdag met een eigen voorstel. Dat houdt in dat onverdoofd slachten toegestaan blijft, maar dat het maximaal 45 seconden mag duren totdat een dier buiten bewustzijn raakt. Na die tijd moet een dierenarts ingrijpen en het dier alsnog verdoven.

Voor het plan van de christelijke partijen kwam geen meerderheid. "Het CDA accepteert dus extra dierenleed. Vierenveertig seconden is acceptabel, 46 seconden niet", stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Ook de PVV blijft tegen onverdoofd slachten. PVV-Kamerlid Dion Graus sprak van 'rituele marteling'. "Zoveel duizend jaar geleden bestond bedwelming helemaal niet. Je moet met je tijd meegaan. De vrijheid van godsdienst mag niet leiden tot het martelen van dieren."

De SP steunt het verbod ook, inclusief de aanpassingen van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.