Rath kopieert kür Gal met Totilas

Frank (franklop)

Matthias Rath won afgelopen zondag het Duits kampioenschap bij de dressuurruiters. Hij pakte daarmee zijn eerste prijs met het superpaard Totilas, die tot voor kort bereden werd door de Nederlander Edward Gal. Na afloop is er nogal wat consternatie uitgebroken, nadat bleek dat Rath de kür op muziek van Gal compleet gekopieerd had.

Het enkele verschil was dat de Duitser de oefening had gespiegeld met datgene wat Gal en Totilas vorig jaar op het WK in Kentucky lieten zijn. Rath gaf achteraf toe dat hij de oefening had gekopieerd, omdat hij vond dat het te moeilijk was om binnen een half jaar een nieuwe kür op papier te zetten en te oefenen met het paard.

Rath krijgt nu, ook vanuit eigen land, de hele dressuurwereld over zich heen. De Duitsers zijn kwaad over dat Rath een gebrek aan originaliteit vertoont met het paard dat dik 10 miljoen euro kostte. Overigens scoorde de combinatie wel goed met de kür; ze kregen 85,55% toebedeeld. Dat is overigens nog tussen de 5 en 7% lager dan dat Gal met Totilas kon neerzetten.