FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 oktober 2010

Israëlische auteur Grossmann ontvangt Vredesprijs

De Duitse vereniging van uitgevers heeft de Israëlische auteur David Grossman de Vredesprijs 2010 toegekend voor zijn steun aan het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Dat heeft het Duitse persbureau DAPD zondag gemeld.

Grossman, die zijn zoon verloor na een raketaanval door Hezbollah in 2006, zei in reactie op het nieuws dat alleen vrede Israël een thuisland en een toekomst kan bieden. Door vrede kunnen Israëliërs iets ervaren wat ongehoord is voor hen -'het gevoel van een stabiel bestaan'.

De auteur ontving de prijs, en het bijbehorende geldbedrag van 25.000 euro, tijdens de jaarlijkse Buchmesse in Frankfurt.

[Upd] Stervend meisje (7) getreiterd door buren

Een zevenjarig Amerikaans meisje dat op sterven ligt als gevolg van een hersenaandoening, wordt gepest en uitgescholden door haar buren. Jennifer en Scott Petkov hebben foto's van Kathleen Edward op Facebook geplaatst, waarin ze de draak met haar ziekte steken door haar gezicht toe te voegen aan een doodshoofd en botten.

Ook hebben de buurtjes, twee onvervalste rednecks, een doodskist op hun pick-uptruck gezet en voor de deur geparkeerd. Volgens hen is het geen pesterij, maar is het puur bedoeld als decoratie voor het aankomende Halloween.

De politie van Trenton is de afgelopen twee jaar al meerdere malen uitgerukt wegens een hoogopgelopen burenruzie tussen de Edwards en de Petkovs. Volgens een van de Edwards begon het gedonder na een kinderfeestje. Jennifer Petkov stuurde destijds een SMS'je met de vraag of haar kinderen mochten meedoen met het kinderfeestje in de voortuin. Omdat ze naar haar idee niet snel genoeg antwoord kreeg, is ze sindsdien begonnen met een haatcampagne tegen de buren.

Gelukkig ondervindt het gezin Edward veel steun van de buurt sinds de vete begon. Zelfs de populaire website 4Chan zou naar verluidt zich achter het doodzieke meisje en haar familie hebben geschaard. Kathleen is in de laatste stadia van de ziekte van Huntington, waaraan haar moeder overleed toen ze slechts 24 jaar oud was.

Update 23.20 uur:

Buurman Scott Petkov heeft via de zender My Fox Detroit inmiddels zijn excuses aangeboden. "We verontschuldigen ons voor onze daden en domheid", excuseert hij zich. "We hebben uit onwetendheid gehandeld en het was eigenlijk een vergelding over dingen die zijn gezegd over mijn huis en mijn vrouw."

Op de vraag waarom, antwoordt hij dat het voor zijn eigen gerief is en als wraak tegen de oma van het doodzieke meisje. Grootmoeder Rebecca Rose en de Petkovs leven al jaren in onmin met elkaar. De laatste tijd is de ruzie echter weer helemaal opgelaaid.

Scott heeft uit berouw de auto inmiddels van de oprit gehaald en de doodskist verwijderd. Hij wil de pick-uptruck overschilderen en het goed maken met zijn buurmeisje.


Rednecks, de Tokkies van de VS...

Kranten publiceren delen nieuwe memoires Mandela

De nieuwe memoires van Nelson Mandela verkennen de tol die het politieke activisme van zijn familie eiste. Dat blijkt uit uittreksels van het boek die zondag in kranten wereldwijd werden gepubliceerd.

Lezers krijgen een beeld van 'Conversations with myself', dat dinsdag in de verkoop gaat. Het boek is gebaseerd op notities, brieven en gesprekken, afkomstig uit een periode van vele tientallen jaren, van het icoon van de strijd tegen apartheid.

De Britse krant Sunday Times of London publiceerde een brief uit 1970 aan zijn vrouw, Winnie Madikizela-Mandela, die toen vastzat in een gevangenis in Pretoria. Daarin schreef Mandela: "Ik voel me alsof ik ben ondergedompeld in gal, ieder deel van me, mijn vlees, bloed, botten en ziel, zo beroerd voel ik me dat ik compleet machteloos ben om je te helpen in de zware beproevingen die je doormaakt."

Mandela (92) heeft zich grotendeels uit de publiciteit teruggetrokken. Zijn autobiografie uit 1995, 'Long walk to freedom', was een wereldwijde bestseller.

Van Bommel: "Kan gewoon spelen tegen Zweden"

Mark van Bommel moest vandaag de training van Oranje aan zich voorbij laten gaan. De aanvoerder verwacht gewoon te spelen tegen Zweden.

Van Bommel kreeg in het duel met Moldavië (0-1 winst) last van zijn knie na een overtreding. De middenvelder van Bayern München trainde vandaag apart. De blessure is echter geen spelbreker voor de thuiswedstrijd van dinsdag tegen Zweden in de Amsterdam ArenA.

"Ik heb eigenlijk al een paar weken last van deze blessure. Het begon tijdens een thuiswedstrijd tegen Werder Bremen. Daarna heb ik wegens ons overvolle programma niet meer echt kunnen herstellen. Tegen Zweden kan ik echter gewoon spelen", aldus Van Bommel tegen aanwezige media.

Vrouw geeft man nieuwe vrouw cadeau

Een Saoedi-Arabische man heeft afgelopen week een wel heel bijzonder cadeau gekregen van zijn eega. De moslim heeft een nieuwe echtgenote gekregen.

Het onbekende echtpaar uit een dorp in de oostelijke provincie Ihsaa had relatieproblemen nadat de vrouw haar man voor zijn hele familie voor schut zette. Als goedmakertje gaf zij hem een nieuwe vrouw. Daarnaast nam ze alle kosten van de bruiloft op zich.

Haar man nam het geschenk aan en trad met de nieuwe vrouw in het huwelijksbootje. Tijdens de bruiloft vertelde hij de gasten dat zijn eerste vrouw de bruid had uitgekozen voor haar man om hem te behagen en zijn waardigheid te herstellen.

Volgens de koran is het als man toegestaan maximaal vier vrouwen te hebben. Vrouwen daarentegen mogen slechts een echtgenoot hebben.

Roodhemden houden klein protest in Bangkok

Anti-regeringsdemonstranten in Bangkok, de zogenaamde roodhemden, hebben zondag tijdens een vreedzaam protest kaarsen aangestoken en liederen gezongen om hun gevallen kameraden te herdenken. Er waren veel agenten op de been uit vrees dat het protest in geweld zou uitmonden.

In totaal kwamen enkele duizenden demonstranten opdagen, ongeveer de helft van het aantal dat vorige maand de straat op ging op de dag dat het vier jaar geleden was dat premier Thaksin Shinawatra na een staatsgreep werd afgezet.

Onder de demonstranten waren veel aanhangers van Thaksin, evenals actievoerders die zich verzetten tegen de militaire bemoeienis in de politiek.

Tijdens langdurig protest van de roodhemden in maart werden straten in het centrum van de Thaise hoofdstad bezet. Toen het leger in mei met geweld ingreep, kwamen negentig mensen om het leven. Nadien werd in Bangkok de noodtoestand uitgeroepen.

Het weerhield de roodhemden niet langzaamaan hun activiteiten weer op te pakken. Bijna wekelijks zijn er demonstraties om de doden te herdenken of te eisen dat gedetineerde roodhemden worden vrijgelaten. In sommige gevallen leidde het tot bomaanslagen.

IRA-dissidenten in Dublin aangeklaagd

Na een reeks invallen bij IRA-dissidenten in Ierland zijn zondag twee mannen in Dublin aangeklaagd wegens IRA-activiteiten. De twee hopen dinsdag op borgtocht te worden vrijgelaten.

De 33-jarige Peter Butterly wordt berecht wegens lidmaatschap van een splintergroepering van de IRA en de 20-jarige Nicholas Kendall wegens wapenbezit. Acht andere vermoedelijke IRA-dissidenten die dit weekeinde werden gearresteerd blijven nog in hechtenis.

Dissidenten van de IRA zijn gekant tegen het vredesproces in Noord-Ierland. Dit jaar hebben zij al diverse malen autobommen laten ontploffen in het Britse gebiedsdeel.

'Gewichtsgenen' zorgen voor extra kilo's

Mensen die veel erfelijke factoren hebben meegekregen die van invloed zijn op gewicht, kunnen tot negen kilo zwaarder worden dan mensen die weinig van die factoren hebben geërfd. Of dat extra gewicht een appel- of peervorm krijgt, blijkt ook al door erfelijk materiaal te worden bepaald.

Dat blijkt uit onderzoeken van onder meer verschillende Nederlandse groepen, die zondag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics. Voor sommige mensen is het veel moeilijker om op gewicht te blijven dan voor anderen, luidt de conclusie.

De onderzoekers keken naar erfelijke factoren die mensen gevoeliger maken voor zwaarlijvigheid. Van de achttien nieuwe erfelijke varianten die daarbij naar voren kwamen, bleek een deel via de hersenen een rol te spelen in het ontstaan van overgewicht. Zo geeft het brein 'hongersignalen' en regelt het hoeveel voedsel tot vet wordt verwerkt. Ook bepalen de hersenen hoe goed mensen zich kunnen beheersen en eetbuien kunnen onderdrukken.

De gevonden erfelijke factoren bepalen samen met al bekende genetische factoren maar een klein deel van de gewichtsvariatie tussen mensen. De overige erfelijke factoren moeten door andersoortig en nog grootschaliger onderzoek worden gevonden.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers hoe erfelijke factoren van invloed zijn op de verdeling van lichaamsvet. Mensen die meer vet hebben rondom hun middel - de appelvorm - hebben een grotere kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Het opslaan van vet in de dijen en de billen - de peervorm - lijkt daarentegen een zekere bescherming te bieden tegen suikerziekte en hoge bloeddruk.

De onderzoekers ontdekten dertien erfelijke factoren die invloed hebben op deze lichaamsvormen. Zeven daarvan blijken een veel sterker effect te hebben bij vrouwen dan bij mannen. Dit zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor de verschillen in vetverdeling tussen mannen en vrouwen.

De onderzoekers maken deel uit van het zogenoemde Giant-consortium, een internationaal samenwerkingsverband van meer dan vierhonderd wetenschappers van 280 onderzoeksinstituten. De deelnemende Nederlandse wetenschappers zijn verbonden aan het Erasmus MC, de Vrije Universiteit, het LUMC en het UMC St Radboud.

"Voor deze studies hebben we bijna een kwart miljoen mensen wereldwijd onderzocht", zegt Carola Zillikens, internist en onderzoeker van het Erasmus MC. "Dit is het grootste onderzoek ooit naar ons erfelijk materiaal. Op termijn hopen we hiermee manieren te vinden om overgewicht te voorkomen of te behandelen."

Dit grote onderzoek wijst de juiste richting voor het karakteriseren van de genen die de erfelijke aanleg verklaren, voegt Dorret Boomsma, leidster van het Nederlandse Tweelingenregister bij de VU, daaraan toe. "Mede door onderzoek bij Nederlandse tweelingen en families wisten we al dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij overgewicht en lichaamsbouw en dat het voor sommige mensen veel moeilijker is dan voor anderen om op gewicht te blijven."

Jongen (16) neergestoken in Rotterdamse tram

In een tram in Rotterdam is zondagmiddag een 16-jarige passagier neergestoken. De politie hield even later twee mannen aan als verdachte in een nabijgelegen woning.

Het slachtoffer stapte in en werd bij de halte aan de Croystraat in de wijk Beverwaard rond 17.00 uur om nog onduidelijke redenen neergestoken. De jongen is met meerdere steekwonden naar het Erasmus MC vervoerd. Zijn toestand is stabiel.

Rond de tramhalte ontstond een opstootje, zegt een politiewoordvoerder, waarbij agenten werden gewezen op een woning aan de Cortenbachsingel, zo'n tweehonderd meter verderop. Daar werden de twee mannen aangehouden. Nog onduidelijk is of een van hen de dader is. Ook rond de woning was sprake van een oploop.

De twee zijn verhoord op een politiebureau, evenals een aantal getuigen. Het duo blijkt het slachtoffer te kennen, maar de achtergrond van de steekpartij is nog onduidelijk.

Reina hoopt op einde chaos door overname

Liverpool-doelman Pepe Reina hoopt dat de commotie rond de overname van de Engelse topclub snel wordt beëindigd.

New England Sport Ventures (NESV) wil Liverpool overnemen, maar voorlopig houden eigenaren Tom Hicks en George Gillett de poot stijf. Reina hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van de club. "Het enige wat wij kunnen doen is voetballen. Op de gang van zaken rond de overname hebben wij geen invloed."

"Het is nog te vroeg om over een overname te praten, omdat er nog altijd onduidelijkheden zijn. Ik ben wel ongerust over de huidige situatie bij Liverpool. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt in de komende maanden. Het enige wat wij als spelers kunnenn doen is hopen op een goede afloop van deze kwestie", zegt Reina tegen Engelse media.

De Spaanse goalie verwacht dat Liverpool zich ondanks de slechte klassering in de Premier League (18e) kan handhaven. "Ik denk dat we met nog minder punten nog niet zouden degraderen. Maar we weten dat het een zwaar jaar wordt. Ons team is goed genoeg om weer wedstrijden te winnen. We moeten blijven samenwerken en het tij keren."

Buffon verwacht rentree in januari

Juventus-doelman Gianluigi Buffon denkt in januari weer terug te kunnen keren op het voetbalveld. Dat zei de 32-jarige Italiaan tegen de Italiaanse tv-zender Sky TV.

"Ik denk dat het dan weer gaat." Buffon kwam niet meer in actie sinds hij in de eerste wedstrijd van Italië op het WK na een helft gewisseld moest worden met een rugblessure. Daaraan werd hij in juli geopereerd.

Tijdens Buffons afwezigheid verdedigde Emiliano Viviano het doel van Italië. De 24-jarige keeper van Bologna hield in zijn eerste twee wedstrijden de nul. Bij Juventus is Marco Storari de vervanger van de 102-voudig international.

Zodra hij terugkeert in de Italiaanse ploeg wordt Buffon ook aanvoerder van de Azzurri. Hij volgt dan Fabio Cannavaro op die na het WK, waar regerend kampioen Italië al in de eerste ronde naar huis moest, zijn interlandpensioen aankondigde.

Extreemrechts wint flink in verkiezingen Wenen

Extreemrechts heeft in de gemeenteraadsverkiezingen van Wenen grote winst geboekt. Dat bleek zondag na telling van bijna een derde van de stemmen. De Vrijheidspartij, die sterk gekant is tegen immigratie, zou met 27 procent van de stemmen de tweede partij in de Oostenrijkse hoofdstad worden.

Dat is aanzienlijk meer dan de bijna vijftien procent die de partij vijf jaar geleden kreeg en bijna net zoveel als de 27,9 procent die in 1996 werd behaald.

"Met mijn hand op mijn hart, ik ben enorm gelukkig met het vertrouwen dat de inwoners van Wenen in mij stellen en ik weet wat die verantwoordelijkheid betekent", zei partijleider Heinz-Christian Strache in een eerste reactie.

De sociaaldemocraten gaan met ruim 44 procent aan kop, hoewel de partij ten opzichte van de verkiezingen vijf jaar geleden zo'n vijf procent inlevert.

De centrumrechtse Volkspartij lijkt de grote verliezer te worden en slechts zo'n dertien procent van de stemmen te krijgen.

Man met fallus van 45 cm opgepakt

De politie van Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky, heeft afgelopen week een man opgepakt wegens openbare dronkenschap. Alen Spahic liep vrijdag tegen de lamp door een enorme bobbel in zijn broek. In zijn broek bleek zich een dildo van maar liefst 45 centimeter te bevinden.

Volgens het arrestatierapport liep Spahic 's nachts rond met een enorme bobbel in de broek, die begon vanaf de bovenste band. Spahic droeg, hoewel middenin de nacht, een zonnebril en hield zijn handen strak tegen zijn lichaam. Volgens de politie leek het alsof hij een groot voorwerp in zijn jas had.

Omdat de politie verwachtte dat de beste man een gigantisch wapen bij zich droeg, was de agent verrast toen bleek dat het hier om een enorme dildo ging en een potje glijmiddel. Hierop begon Spahic obscene taal uit te slaan, en te roepen dat iedereen zou sterven aangezien hij een wolfachtige was.

Volgens het arrestatiedocument waren Spahic' oogjes piepklein en was hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving. Hij is aangeklaagd wegens dronkenschap en wanordelijk gedrag.

Hoogste punt Nederland niet langer in Vaals

Het hoogste punt van Nederland ligt niet langer in het Zuid-Limburgse grensplaatsje Vaals, maar op het bovenwindse eiland Saba. Op initiatief van ondernemers op de Vaalserberg werd 'hun' hoogste punt zondagmiddag in het bijzijn van burgemeester Reg van Loo van Vaals symbolisch overgedragen aan de nieuwe Nederlandse gemeente Saba.

De Vaalserberg reikt 322,5 meter boven NAP uit. Saba is een vulkaaneiland en het hoogste punt is Mount Scenery, een vulkaan met een hoogte van 877 meter boven zeeniveau. Met een korte ceremonie en saluutschoten werd in Vaals op ludieke wijze afscheid genomen van het hoogste punt. Een delegatie van ondernemers van het Drielandenpunt reist binnenkort naar Saba af om het hoogste punt aan dat eiland over te dragen.

[Upd] Proef nooddienstregeling verloopt goed

De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail testen zondag een speciale winterdienstregeling. Dat rijschema is ontwikkeld om onder extreem winterse omstandigheden treinreizigers te kunnen blijven vervoeren.

De treinen rijden niet de gebruikelijke trajecten, maar gaan pendelen tussen de stations. Ze rijden over kortere trajecten heen en weer en rijden in plaats van lange trajecten. De kans dat verstoringen onder extreem winterse omstandigheden leiden tot kettingreacties op andere trajecten, is daardoor kleiner.

Omdat de treinen kortere afstanden rijden, moeten reizigers wel meer overstappen. Ook rijden de treinen op andere tijden. Honderden extra NS-medewerkers staan op stations paraat om reizigers te helpen.

De test is onderdeel van het pakket maatregelen dat ertoe moet leiden dat onder extreme winterse omstandigheden de reizigers op de trein kunnen rekenen. Zo heeft ProRail ruim tweeduizend wisselverwarmers opgeknapt of vervangen. Verder heeft de NS 1500 treinen beter bestand gemaakt tegen sneeuw en ijs. Intercitydubbeldekkers krijgen filters om te voorkomen dat stuifsneeuw in de elektrische installaties terechtkomt.

De test wordt gehouden naar aanleiding van de hoge treinenuitval door kou en sneeuw vorige winter. Dagenlang was toen de treinenloop ernstig verstoord.

Belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV ziet de proef als een eenmalig noodzakelijk kwaad, en vindt niet dat deze nooddienst een vrijbrief mag zijn om er de komende wintermaanden bij het minste geringste sneeuwbuitje op terug te vallen. Om inzicht te krijgen in wat reizigers vandaag meemaken, is op hun website een meldpunt opengesteld, waar reizigers hun belevenissen kunnen melden.

Update 20.30 uur:

Tot nu toe is de proef met de nooddienstregeling vrij goed verlopen. De treinen waren in het algemeen niet overvol, de sfeer onder de reizigers was goed en passagiers wezen elkaar ook de weg naar hun trein. De gratis verstrekte koffie, soep en gevulde koeken vonden gretig aftrek en er was voldoende personeel op de stations aanwezig voor het verstrekken van informatie. Zelfs een van de perswoordvoerders van de NS hield zich in de hal van Utrecht Centraal bezig met het informeren van reizigers.

Toch vielen er ook minpunten te constateren. Er kwamen erg weinig conducteurs door de trein om informatie te verstrekken. Ook was de reisplanner op de website van de NS de hele dag door een storing buiten gebruik, zodat reizigers noodgedwongen naar OV9292 moesten worden doorverwezen. Ook bij de grote storingen van de afgelopen winter was de website van de NS onbruikbaar.

Reizigers kunnen nog steeds hun ervaringen delen op de website van de Maatschappij Voor Beter OV. Vanavond wordt nog drukte verwacht door studenten die van hun ouderlijk huis weer naar de universiteitssteden reizen.

trein in sneeuw

Proef nooddienstregeling verloopt goed (Foto: FOK!)

Wanjiru wint marathon van Chicago

De Keniaanse atleet Sammy Wanjiru heeft opnieuw de befaamde marathon van Chicago gewonnen. De olympisch kampioen voltooide de 42,195 kilometer in de Amerikaanse metropool in 2 uur, 6 minuten en 23 seconden.

Wanjiru liep bij een temperatuur van 22 graden 500 meter voor de streep weg bij de Ethiopiër Tsegaye Kebede, de winnaar van de London Marathon. Diens landgenoot Feyisa Lelisa finishte als derde.

Japanse trailer voor Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2

PlayStation 3-exclusive Naruto: Ultimate Ninja Storm krijgt binnenkort een vervolg. Deze sequel verschijnt niet enkel op de PS3 maar ook op de Xbox 360.

Namco Bandai heeft een trailer online geplaatst die hieronder te bekijken is. Hierin worden enkele epische boss-battles voorgesteld. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 ligt vanaf 15 oktober in de winkelrekken voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Woods na vijf jaar niet meer nummer één

Het einde van ruim vijf jaar alleenheerschappij over de golfsport is voor Tiger Woods nabij. Op 31 oktober wordt de door schandalen achtervolgde Amerikaan als nummer een van de wereld afgelost door Lee Westwood. De Engelsman had al eerder eerste kunnen worden, maar vanwege een blessure neemt hij enkele weken rust. Ook Woods speelt deze maand niet meer.

Westwood maakte zondag tijdens het Alfred Dunhill Links Championship, dat door de Duitser Martin Kaymer werd gewonnen, bekend dat hij vanwege een blessure aan zijn enkel waarschijnlijk pas eind november weer op de baan staat. Woods' volgende toernooi is het HSBC Champions-toernooi, dat van 4 tot 7 november op de kalender staat.

Tiger Woods was voor het eerst nummer een in 1997. Negen keer verloor hij die positie, maar evenzovele keren knokte hij zich binnen enkele maanden terug. Zijn huidige positie dateert van juni 2005 toen hij Vijay Singh afschudde en dus is hij maandag al 279 weken op rij nummer een. Wanneer Westwood hem aflost is dat gegroeid tot 281 weken. Tussen augustus 1999 en september 2004 zette Woods een reeks van 264 weken neer.

FOK!kers: Contador moet geschorst worden

Alberto Contador moet geschorst worden na zijn positieve dopingtest. Dat vind althans een grote meerderheid van de bezoekers aan FOK!sport, zou blijkt uit een poll.

Ruim driekwart van de stemmers vind dat Contador geschorst moet worden. Van de in totaal 356 uitgebrachte stemmen kozen er 165, wat goed is voor 46,3%, voor de optie dat de Spanjaard geschorst moet worden, want doping moet altijd een schorsing opleveren. 110 (30,9%) vinden ook dat Contador geschorst moet worden, maar dan omdat ze denken dat er duidelijk meer aan de hand is dan de zeer kleine hoeveel Clenbuterol die nu is aangetroffen.

Slechts een kleine minderheid vind dat de winnaar van de Tour de France niet geschorst hoeft te worden. 44 stemmen (12,4%) gingen voor de optie dat zo'n kleine hoeveelheid nooit geholpen kan hebben. 37 personen (10,4%) gelooft Contador op zijn woord dat het door het vlees kwam.

Doden na kapseizen boot op Ganges

Een boot met tientallen landarbeiders is zondag in het oosten van India op de door moessonregens gezwollen rivier Ganges gekapseisd. Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd.

Zeker 25 mensen wisten naar de oever te zwemmen, maar veel passagiers worden vermist, waardoor de kans groot is dat het dodental nog oploopt. Het ongeluk vond plaats bij het stadje Buxar, in de deelstaat Bihar.

Zilver Chardon op Wereldruiterspelen

IJsbrand Chardon is er niet in geslaagd zijn wereldtitel bij de vierspannen te prolongeren. Hij moest in het Amerikaanse Lexington genoegen nemen met het zilver.

Aan het afsluitende onderdeel, de behendigheidsproef, begon Chardon met een kleine achterstand op de Australische koploper Boyd Exell. Bij de Nederlander ging er één balletje van een kegel af, wat nog drie extra strafpunten opleverde. Exell vervolgens reed weliswaar foutloos, maar kreeg strafpunten doordat hij buiten de tijd over de finish kwam. Hij hield echter net genoeg voorsprong over om het goud te kunnen grijpen.

Van de overige Nederlanders eindigde Koos de Ronde eindigde als vijfde, Theo Timmerman werd zesde. Door die resultaten ging het goud in de landenwedstrijd wel naar Nederland.

'3DS slechter dan iPhone'

Epic Games heeft aangegeven dat ze denken dat de 3DS niet met de Unreal engine om kan gaan. De iPhone of de iPod Touch kan dat wel.

Epic Games heeft de 3DS afgeschreven als mogelijk apparaat die de Unreal engine kan draaien. De Amerikaanse ontwikkelstudio vindt Nintendo's nieuwe handheld onder de maat en te hoog geprijsd. De ontwikkelaar concludeert dit louter op basis van de specificaties van de apparaten.

Mark Rein, vice president van Epic Games: "No, it’s below our minimum specifications, from what we can tell. We don’t have a 3DS, so there’s no way for us to verify that, but everything we’ve been led to believe is that it’s below our min-spec. You couldn’t do a game that looks like Epic Citadel on it, for example." 

Hij vervolgt: "Like I said, we really don’t know enough about it to make a formal comment, but I think if they considered that our engine would be good on it, they would have probably talked to us about it."

Vergelijking:
Processor
iPod: Apple A4 1GHz
3DS: ARM11 266MHz x 2

Geheugen
iPod: 256MB
3DS: 64MB

Opslag
iPod: 8GB, 32GB, 64GB
3DS: geen (2GB flashkaart bijgeleverd)

Prijs
iPod: 20,900 yen
3DS: 25,000 yen

De toon is gezet, al is het nog maar de vraag of Nintendo zich hier iets van aan zal trekken. Nintendo heeft tot op heden niet gereageerd op de uitlatingen van Epic Games.

Rookwolken door brand in productiehal Nijkerk

In een grotendeels lege productiehal in het Gelderse Nijkerk heeft zondagmiddag brand gewoed. Niemand raakte gewond. Veel mensen die de rookwolken zagen belden de hulpdiensten.

De brand begon rond 15.55 uur, toen een aantal vodden buiten de hal van Polywood Eurorecycling op een industrieterrein aan de Nijverheidsstraat vlam vatte. De brand sloeg naar binnen, maar was rond 16.45 uur onder controle. De hal liep wel enige schade op, maar wordt niet als verloren beschouwd, zegt een brandweerwoordvoerder. Omliggende panden liepen geen schade op.

De hal werd omgebouwd om er vloerbedekking te produceren. "Er stond van alles en nog wat, maar niets gevaarlijks." Wel heeft plastic vlam gevat, waardoor veel rookontwikkeling ontstond. "Het stinkt wel, maar omdat het hard waait valt het wel mee voor de omgeving", zegt de woordvoerder. Hulpverleners dragen beschermende apparatuur. De straat is afgezet.

Vrouw aangereden op busstation Eindhoven

Op busstation Neckerspoel in Eindhoven heeft een bus zondagavond een vrouw aangereden. Het slachtoffer raakte zwaargewond toen de bus wegreed en werd naar een ziekenhuis vervoerd.

De bus reed rond 18.15 uur weg van het perron. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, zegt een politiewoordvoerder. "Het is nu eerst zaak het slachtoffer snel naar het ziekenhuis te brengen; ze is ernstig gewond geraakt."

Nintendo: 'Het ligt niet alleen aan piraterij'

Nintendo-baas Satoru Iwata heeft aangegeven dat slechte verkoopcijfers van Wii- en DS-software niet alleen aan piraterij te wijten zijn. 

Ondanks de vele rechtszaken die het bedrijf voert tegen verschillende aanbieders en fabrikanten van hard- en software om illegale games te spelen wijt de voormalig speelkaartenmaker de slechte verkoopcijfers ook aan te weinig consumenten die de Nintendoproducten aanschaffen. 

Iwata gaf tijdens een vraag-en-antwoordsessie naar aanleiding van de onthulling van de 3DS het volgende aan: "It is true there is always the influence of piracy, but it is important for us to increase the number of our consumers who are willing to shell out their money to purchase our products. So, we do not intend to think that slower sales are solely due to piracy."

Nintendo moet meer consumenten zien te bereiken die hun producten gaan kopen. Of dit een onthulling is van een mogelijk nieuwe strategie van Nintendo is hieruit nog niet te concluderen. Wel geeft het genoeg stof tot nadenken over de toekomst van het bedrijf.

Stybar zegeviert in Ruddervoorde

De Tsjech Zdenek Stybar heeft vanmiddag in Ruddervoorde de eerste veldrit om de Superprestige gewonnen. De wereldkampioen reed in de laatste ronde weg van Bart Aernouts en kwam alleen over de finish.  Aernouts kwam op vijf seconden achterstand als de nummer twee over de streep.

Het tweetal ging al vroeg in de wedstrijd op avontuur en ze wisten al snel een grote voorsprong op te bouwen.  Aernouts leek in de finale weg te rijden maar de Tsjech herstelde de orde en liet even later de Belg achter zich. Sven Nys eindigde op ruim een halve minuut achterstand als derde.

'Gemengde gevoelens' over ontmanteling Antillen

Beoogd premier van Curaçao Gerrit Schotte kijkt met gemengde gevoelens naar de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. "Onze vrienden en familie op de andere eilanden gaan nu uit elkaar", zegt Schotte. Toch kijkt hij met vertrouwen naar nieuwe vormen van samenwerking.

Curaçao en Sint Maarten worden door de ontmanteling van de Nederlandse Antillen een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten. Aruba heeft sinds 1986 een vergelijkbare status als Curaçao en Sint Maarten nu krijgen. Sinds 1954 maken de Nederlandse Antillen deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het weekend staat in het teken van feestelijkheden rond de ontmanteling. Onder anderen Kroonprins Willem Alexander en Prinses Maxima wonen de festiviteiten in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, bij. Een maand geleden werd in de Ridderzaal in Den Haag de opheffing van de Nederlandse Antillen officieel bezegeld.

Schotte zegt ernaar uit te kijken om veel instituties uit het niets weer op te bouwen. Schotte, die vooral de bureaucratie op het eiland te lijf wil gaan, opperde eerder al het plan om alle achterstallige vergunningsaanvragen in een keer in een sporthal te regelen.

De plannen van het te vormen kabinet-Rutte omschrijft Schotte als 'helder' en hij zegt deze te accepteren. Wel vindt hij dat de PVV eigenlijk zou moeten meeregeren om zo verantwoordelijkheid te dragen. "Anders is het een desillusie voor de PVV-stemmers", vindt Schotte die zegt zich de verdeeldheid over de uitkomst van de formatie in Nederland te kunnen voorstellen.

Over de uitgesproken standpunten van de partij van Geert Wilders zegt Schotte dat hij vindt dat Antillianen beter niet kunnen worden teruggestuurd omdat er volgens hem in Nederland juist meer expertise is om probleemgevallen te helpen.

"De meeste Antillianen zijn niet in Nederland voor hun plezier maar omdat het daar beter is", stelt Schotte. Hij hoopt dat Antillianen wel terug willen komen als hij premier wordt. In het verleden is er volgens Schotte door de uittocht van Antillianen naar Nederland een 'braindrain' ontstaan.

Donderdag werd de formatie onder leiding van de 36-jarige Gerrit Schotte afgerond en werd hij voorgedragen om de eerste premier van het land Curaçao te worden. De partij van Schotte, de Movementu Futuro Kòrsou (MFK), won tijdens de verkiezingen in juli uit het niets vijf van de 21 zetels. Regeringspartij PAR, van de zittende premier Emily de Jongh-Elhage, bleef de grootste partij, maar verloor de meerderheid in de raad.


Willemstad (Foto: Novum)

Grote actie tegen crossherrie Brabant

In Brabant is zondag een grootscheepse actie tegen illegaal crossen in natuur- en stiltegebieden gehouden. Bij de provinciale milieuklachtencentrale zijn dit jaar al 407 klachten over wildcrossen binnengekomen. In 2009 waren dat er over het hele jaar 411.

De politie heeft met de controle naar eigen zeggen een krachtig signaal afgegeven aan de wildcrossers. In totaal namen zo'n 75 medewerkers van politie, provincie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, marechaussee, Openbaar Ministerie en gemeenten deel aan de controle. Er werden overigens nauwelijks overtredingen geconstateerd.

Tussen 07.30 en 13.00 uur werd actief gesurveilleerd in Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Cuijk, Boxmeer, Grave, Uden, Veghel, Landerd, Boekel en Best. Ook in de directe omgeving van de bossen werd gecontroleerd, ook met digitale camera's en een politiehelikopter.

Er werden ongeveer veertig motoren en kentekens gecontroleerd. De papieren bleken in orde. Op de Oirschotse Heide werd wel een 38-jarige motorrijder uit Haaren aangehouden voor het negeren van een stopteken. Zijn motor is in beslag genomen. In Sint Anthonis werd een motorrijder tweemaal bekeurd, voor het rijden op een voor motoren verboden pad en omdat zijn kentekenplaat niet goed zichtbaar was.

Motorrijders crossen volgens de politie steeds vaker in gebieden die gesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Crossmotoren, crossbrommers en quads wekken in natuur- en stiltegebieden veel ergernis bij ruiters, wandelaars en fietsers en verstoren de rust. Ook rijden ze wegen en paden kapot. Omdat de mogelijkheden om te crossen steeds verder afnemen, voert de provincie binnenkort een gesprek met de motorsportorganisaties.

Echtgenote bezoekt Liu Xiaobo in gevangenis

De vrouw van de Chinese winnaar van de Nobelprijs voor de vrede heeft haar echtgenoot zondag in de gevangenis bezocht. De bewakers van de Chinese dissident, Liu Xiaobo, deelden hem een dag eerder mee dat hij de Nobelprijs had toegekend gekregen.

Liu Xia deelde zondag via Twitter mee dat ze haar echtgenoot had gezien. Liu Xiaobo zou in tranen zijn uitgebarsten toen hij haar zag.

De bewegingsvrijheid van Liu Xia werd vlak voor de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs ernstig ingeperkt. Ze zei dat de politie haar uit Beijing weg probeerde te krijgen en haar een bezoek aan de gevangenis aanbood. In plaats daarvan wilde zij vrijdag een persconferentie beleggen. De politie stond haar echter niet toe het huis te verlaten. Verslaggevers werden bij haar appartementencomplex weggestuurd.

Het Nobelprijscomité eerde Liu Xiaobo voor zijn meer dan twee decennia durende strijd voor de mensenrechten en democratisering. China noemt de man een crimineel.

Vijftien tips in zaak dode taxichauffeur

De politie is zondag druk bezig tips na te trekken die zijn binnengekomen na de oproep in de zaak van de zaterdag in Kaatsheuvel omgebrachte taxichauffeur. Er zijn tien tot vijftien meldingen binnengekomen, zegt een woordvoerder.

De melders worden bevraagd, maar ook sporen in de omgeving en de taxi worden onderzocht. Daarnaast is het buurtonderzoek zondag voortgezet. Omdat daar ook campings bijzitten, duurt dat wel even. "Er is veel te doen, het zijn stukjes van een grote puzzel die nu moet worden gelegd." De politie is nog op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer, een 37-jarige taxichauffeur uit Tilburg, werd zaterdag tegen 08.00 uur op de Duinlaan aangetroffen. Volgens de politie is hij vermoedelijk door een misdrijf omgekomen. Er zijn 25 rechercheurs op de zaak gezet. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht sectie op het lichaam, maar de resultaten van de schouwing worden pas na zondag bekendgemaakt.

Ongeveer vijftig collega's van het slachtoffer hebben zondagochtend tussen 03.30 uur tot 04.30 uur op de Heuvelring in Tilburg stilgestaan bij de dood van de Brabander.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de negende speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Er werd één duel reeds op vrijdagavond gespeeld. Koploper FC Oss was daarin op eigen veld te sterk voor Baronie. FC Oss heeft weer een groter gat geslagen met de achtervolgers, want deze verspeelden allemaal punten.

Haaglandia / Sir Winston deed door een knappe zege bij Achilles '29 de rode lantaarn over aan Dijkse Boys, dat echter wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. FC Lienden - AFC was de spectaculairste wedstrijd van het weekend. De Amsterdammers wonnen met 2-4 bij het door Hans Kraaij junior getrainde Lienden.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Achilles '29 Haaglandia / Sir Winston 0-1
Argon Dijkse Boys 0-0
EVV JVC Cuijk 0-2
Gemert Hollandia 1-1
FC Hilversum Quick '20 0-0
FC Lienden AFC 2-4
FC Oss Baronie 2-0
VVSB De Treffers 3-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 9 6 2 1 20 14 - 7
2 De Treffers 9 4 3 2 15 15 - 13
3 AFC 9 4 2 3 14 19 - 15
4 Quick '20 9 4 2 3 14 14 - 10
5 JVC Cuijk 9 4 2 3 14 15 - 12
6 VVSB 9 4 2 3 14 13 - 10
7 Hollandia 9 4 2 3 14 10 - 7
8 Argon 9 4 2 3 14 9 - 11
9 Achilles '29 9 3 3 3 12 11 - 7
10 FC Lienden 9 4 0 5 12 13 - 17
11 Baronie 9 3 2 4 11 11 - 12
12 EVV 9 3 1 5 10 8 - 13
13 FC Hilversum 8 2 3 3 9 8 - 10
14 Haaglandia / W. 9 2 3 4 9 10 - 13
15 Gemert 9 2 2 5 8 6 - 10
16 Dijkse Boys 8 2 1 5 7 8 - 17

Extreme drukte op wegen

Recreatieverkeer in combinatie met wegens werkzaamheden afgesloten snelwegen en ongelukken heeft zondagmiddag geleid tot files op de Nederlandse wegen met een totale lengte van 120 kilometer rond de klok van kwart zes. Dat meldde de verkeersdienst van de ANWB.

"Extreem lang voor een zondag", aldus een woordvoerder.

Lange files stonden onder meer op A15 van Nijmegen naar Rotterdam bij knooppunt Gorinchem en op de A27 van Breda richting Utrecht bij knooppunt Lexmond.

Ook de 'strandwegen' rond Zandvoort (N201) en in Zuid-Holland/Zeeland (N57) stonden vol. Hier werd de drukte vooral veroorzaakt door dagjesmensen die door het mooie weer naar de kust waren gelokt en teruggingen naar huis.

Extreme drukte op wegen
Extreme drukte op wegen (Foto: ANP)

Di Grassi: "Ik weet niet wat er gebeurde"

Lucas di Grassi kon niet aan de start van de Grand Prix van Japan verschijnen. De Braziliaan crashte op weg naar de grid zwaar bij het uitkomen van de 130R, waardoor Virgin niet meer genoeg tijd had om de bolide te repareren en hem uit de pitstraat te laten starten.

"Ik weet niet wat er gebeurde. Ik was opeens de controle kwijt en zag de muur op mij afkomen. Ik ben blij dat ik niets heb," zei Di Grassi nog voor de wedstrijd. Ook het team weet nog niet wat er aan de bolide mankeerde, waardoor Di Grassi in de bandenstapels belandde.

Seizoen Kruijswijk voorbij

Voor Steven Kruijswijk zit het seizoen er op.  Zijn ploeg Rabobank meldt vandaag dat de 23-jarige wielrenner gisteren bij zijn valpartij in de Ronde van Emilië zijn rechterheup gekneusd heeft.

Kruijswijk kwam gisteren op 25 kilometer van de streep ten val. Aanvankelijk was men bang voor een breuk maar onderzoek wees vandaag uit dat Kruijswijk niets heeft gebroken. Wel zit zijn seizoen er op.

Keith Richards doet boekje open over verleden

Keith Richards heeft toegegeven de as van zijn vader toch te hebben opgesnoven. De Rolling Stones-gitarist ontkende eerder het verhaal, dat in 2007 al uit zijn mond werd opgetekend.

"Ik opende de urn met mijn vaders as en een deel ervan vloog over tafel", vertelt de 66-jarige Richards aan het Britse tabloid News of the World. "Ik keek ernaar en bedacht wat ik ermee moest doen. Ontheilig ik het met stoffer en blik?", vroeg de gitarist zich af.

"Dus ik bevochtigde mijn vinger en snoof een deel van mijn vader door mijn neus. Ik weet zeker dat hij me nog steeds aanmoedigt." De rest van de as zegt Richards om een eik heen te hebben gestrooid. Richards vertelde eerder al eens een verhaal met deze strekking, maar besloot het na veel negatieve reacties te ontkennen.

Eind oktober verschijnt Life, de autobiografie van de 66-jarige Rolling Stone. De muzikant was drie jaar lang bezig met het boek. Richards tekende een contract ter waarde van ruim vier miljoen euro om zijn memoires op papier te zetten. In het boek doet hij nog meer smeuïge verhalen uit de doeken.

Zo vertelt hij tijdens zijn hoogtijdagen als drugsgebruiker altijd een pistool bij zich te hebben gedragen. Zelfs tegenwoordig draagt Richards nog altijd een mes bij zich, om lastige personen te baas te kunnen zijn. "Je maakt een snee in het voorhoofd. Dat doet geen pijn", legt de gitarist uit. "Dan stroomt het bloed naar beneden en dan schop je de onverlaat tussen zijn benen. Het is een zeer efficiënte manier van omgaan met problemen."

Keith Richards doet boekje open over verleden

 

Freire: "Revanche op mislukt WK"

Oscar Freire bezorgde zichzelf eerder vandaag een mooie prijs door Parijs-Tours op zijn naam te schrijven. De Spanjaard, die in dienst van Rabobank rijdt, was in het verleden al dichtbij de winst, maar kwam in de finale elke keer te kort.

"Dit is een goede rit voor mij. Ik heb al twee keer eerder meegesprint voor de overwinning, maar drie keer is blijkbaar scheepsrecht", aldus een opgetogen Freire, die met deze winst zijn 68e profzege boekte.

Daarnaast nam Freire revanche op een matig WK, dat vorig weekend in het Australische Geelong werd gehouden. "Toen reden we slecht, op het juiste moment waren we er niet. Thor Hushovd heeft ook erg sterk gereden, hij is een goede wereldkampioen. Maar vandaag is voor mij een mooie revanche voor het mislukte WK."

Halo: Reach krijgt campaign matchmaking

Bungie heeft bekendgemaakt dat Halo: Reach over iets meer dan een week, 19 oktober, campaign matchmaking zal gaan krijgen. De restrictie op de hoogste rank zal wat later ook verhoogd gaan worden. Credits die je nu verdiend als je de hoogste rank behaald hebt zullen gaan meetellen voor je volgende rank.

Dit houdt heel simpel in dat er waarschijnlijk wel een aantal mensen met een aantal ranks zullen gaan stijgen zodra het limiet eraf is. Bungie heeft daarnaast nog een aantal kleine veranderingen in petto en mocht je meer interesse hiervoor hebben dan kan je hier de hele lijst doorspitten.

Wil je weten hoe alle ranks verdeeld zijn onder alle spelers van Halo: Reach, bekijk hieronder dan even een mooie grafiek.

Stats

'EU-boete Microsoft heeft nauwelijks effect'

De schikking die de Europese Unie in december 2009 trof met Microsoft over de koppeling van het besturingsprogramma Windows met de browser Internet Explorer (IE) heeft nauwelijks effect gehad op Microsofts dominante positie. Dat schreef de New York Times zondag.

Met de schikking hoopte de EU Microsoft ertoe te bewegen ook internetbrowsers van concurrenten aan te bieden binnen Windows. "Ik weet zeker dat de druk op Microsoft door de schikking is toegenomen, maar het heeft niet geleid tot een aardverschuiving in de browsermarkt", aldus bestuursvoorzitter Aodhan Cullen van StatCounter, een bedrijf dat internetgebruik onderzoekt.

Volgens StatCounter is IE nog steeds de meest gebruikte browser in Europa. Het marktaandeel is wel gedaald van 44,9 procent in januari naar 39,8 procent in oktober, maar dat is geen ongebruikelijke afname. In 2009 daalde het marktaandeel met 5,5 procentpunt, in 2008 met 8 procentpunt. Vooral Google Chrome is gegroeid. Het marktaandeel verdubbelde sinds januari naar 11,9 procent.

[MLB] Yankees verslaan Twins in ALDS

De New York Yankees hebben zich als eerste geplaatst voor de American League Championship Series (ALCS). De Yankees waren in eigen huis met 6-1 duidelijk te sterk voor de Minnesota Twins.

Met een 2-0 voorsprong op zak, die opgebouwd was in Minnesota, gingen de Yankees in eigen huis op zoek naar de winst in de best-of-five serie. Phil Hughes, de jonge werper van de Yankees, nam het in de derde wedstrijd op tegen Brian Duensing van de Twins. Hughes wierp een uitstekende wedstrijd en hield de Twins zeven innings lang van het scorebord. De Yankees daarentegen sprokkelden punten door onder andere een homerun van Marcus Thames. Mariano Rivera gooide in de negende inning de deur op slot en stuurde de Twins weer naar huis.

Het is voor de Twins niet de eerste keer dat ze hun waterloo vinden in New York. De Yankees zijn in recente jaren een onneembare horde geworden voor de Twins, die de laatste negen wedstrijden in de playoffs tegen de Yankees verloren. In de ALCS nemen de mannen uit New York het op tegen de Rangers of de Rays, die vanavond hun vierde wedstrijd spelen. De Rangers leiden in die serie met 2-1.

Vrienden laten comazuiper bewusteloos achter

Een vijftienjarige jongen uit Purmerend is zaterdagavond door zwaar alcoholgebruik buiten bewustzijn geraakt en door zijn stapvrienden achtergelaten in het Noord-Hollandse De Rijp. Later moest hij met spoed naar het Medisch Centrum in Alkmaar worden gebracht. Dat liet de politie zondag weten.

De jongen was voor het eerst met zijn vrienden op stap gegaan. Hij had zich helemaal laten vollopen met alcohol. Op het Rolderspad in De Rijp raakte hij buiten westen. Zijn vrienden lieten hem daar achter. Buurtbewoners zagen de jongen liggen en waarschuwden een ambulance.

De Purmerender krijgt een bon aan zijn broek voor openbare dronkenschap.

Vrienden laten comazuiper bewusteloos achter
Vrienden laten comazuiper bewusteloos achter (Foto: ANP)

Olympique Marseille klaagt De Jong aan

De nasleep van de grove overtreding van Nigel de Jong op Hatem Ben Arfa neemt steeds grotere vormen aan. Nu heeft ook Olympique Marseille aangekondigd stappen tegen de middenvelder van Manchester City te ondernemen.

Dit liet Jean-Claude Dassier, voorzitter van de Franse voetbalclub, in een interview met Telefoot weten. "Het gaat erom dat dit soort overtredingen van de Europese velden geband wordt", motiveerde hij de op handen zijnde aanklacht.

Ben Arfa komt dit seizoen op huurbasis voor Newcastle United uit, maar is nog altijd eigendom van Olympique Marseille. De aanvaller heeft inmiddels een succesvolle operatie ondergaan en zal in de komende maanden moeten revalideren.

Klose staat open voor vertrek

Miroslav Klose staat na dit seizoen open voor een eventueel vertrek bij Bayern München. De spits van de Duitse kampioen heeft een aflopend contract en houdt alle opties open voor het volgende seizoen.

"Momenteel sta ik voor alles open", aldus de spits in Münchner Tageszeitung. "Een nieuwe verbintenis aangaan bij Bayern of een transfer: het is allebei mogelijk. Ik zie me best voor een andere Duitse club spelen."

De enige eis is dat de club in Europa speelt, dit met het oog op de EK van 2010. "Het is voor mij belangrijk om op een zo hoog mogelijk niveau te spelen, want ik wil per se deelnemen aan het EK in 2010." Klose scoorde afgelopen vrijdag tegen Turkije (3-0 winst) al zijn 57ste treffer voor de nationale ploeg. Hij moet alleen Gerd Müller nog voor zich dulden, die wist 68 keer het net te vinden.

Gay Pride Servië ruw verstoord

De Servische oproerpolitie is zondag diverse malen slaags geraakt met honderden extreemrechtse sympathisanten die de Gay Pride in Belgrado probeerden te verstoren. Bijna honderd mensen raakten gewond. Duizenden agenten sloten straten in de Servische hoofdstad af waar de optocht werd gehouden. Op diverse plekken vonden gevechten plaats met relschoppers die de veiligheidscordons probeerden te doorbreken.

Tal van auto's werden in brand gestoken of anderszins beschadigd, winkelpuien sneuvelden, vuilcontainers werden omgegooid en straatborden werden vernield. Verschillende winkels werden geplunderd. De relschoppers schoten op de politie en gooiden met brandbommen naar het hoofdkantoor van de regerende pro-westerse Democratische Partij. Ook het gebouw van de staatstelevisie en de hoofdkantoren van andere politieke partijen werden aangevallen, waarbij veel ruiten werden ingegooid.

De oproerpolitie werd door de relschoppers bekogeld met Molotov-cocktails, stenen, flessen en vuurwerk. De politie reageerde met traangas en zette pantservoertuigen in om de oproerkraaiers uiteen te slaan.

Rechtse groeperingen in Servië zeiden dat het homo-evenement haaks staat op religieuze en familiewaarden. Veel van de relschoppers waren echter voetbalhooligans van groepen waarbij ook neo-nazi's en andere extremisten zich hebben aangesloten. "Deze rellen hebben duidelijk niets van doen met de homo-optocht of andere morele waarden", zei Jelana Trivan, woordvoerster van de Democratische Partij. "Dit zijn bendes hooligans die streng gestraft moeten worden." "Het wordt hoog tijd dat we deze zogenaamde leden van patriottische organisaties op democratische wijze voor het gerecht brengen", zei ook minister van defensie Dragan Sutanovac. "Is dit Belgrado of het Wilde Westen?"

De Servische president Boris Tadic veroordeelde het 'vandalisme' in de straten van Belgrado en zwoer dat de extremisten worden gearresteerd en gestraft. "Servië waarborgt de mensenrechten van al zijn burgers, ongeacht de verschillen tussen hen, en geen enkele poging om deze vrijheden door middel van geweld te schenden wordt geaccepteerd."

De Gay Pride zondag werd gezien als een grote test voor de Servische regering, die een serie westerse hervormingen wil doorvoeren en heeft beloofd de mensenrechten na te leven om kans te maken op het lidmaatschap van de Europese Unie. Rechtse groeperingen verstoorden een vergelijkbare optocht al eens in 2001 en ook vorig jaar zorgden zij ervoor dat het evenement moest worden afgelast.

Bruggink traint mee met FC Twente

Het begint er steeds meer op te lijken dat Arnold Bruggink het seizoen bij FC Twente zal afmaken. De aanvaller, die vorig seizoen zijn boterham bij het Duitse Hannover 96 verdiende, traint vanaf morgen mee met de selectie van trainer Michel Preud'homme.

Bruggink begon zijn carrière als profvoetballer in 1993 bij De Tukkers. De aanvaller zou daar vier seizoenen blijven. In deze periode kwam de voetballer tot 100 competitiewedstrijden, waarin hij 34 doelpunten maakte.

Massa baalt van race in Japan

Voor Felipe Massa eindigde de Grand Prix van Japan vandaag al in de eerste bocht. De Braziliaan ging met zijn Ferrari in een poging plaatsen goed te maken te kort door de bocht, kwam op de kerbstones terecht en raakte Vitantonio Liuzzi die ook met schade uit kon stappen.

"Nico Rosberg kwam heel slecht van zijn plek en iedereen passeerde hem. Ik zat in zijn slipstream en wilde hem passeren, daarom stuurde ik naar links. Links van me reed Adrian Sutil, dus toen wilde ik Rosberg toch rechts passeren," zei Massa over het incident. "Ik kon geen kant op en raakte op het gras, maar daardoor kon ik niet sturen en ging ik rechtdoor. De kerbstone lanceerde me en toen raakte ik Liuzzi. Balen."

Dat Massa verder naar achteren moest starten kwam door slechts een twaalfde plaats in de kwalificatie. "In Singapore ging het al niet goed en nu weer niet, dat is frustrerend. Ik wil winnen, niet ploeteren in het middenveld."

Vettel: "Ik hou van dit circuit"

Sebastian Vettel was vanmorgen voor de tweede keer op rij de sterkste tijdens de grand prix van Japan op Suzuka. De Duitser trad daarbij in de voetsporen van Mika Hakkinen en Michael Schumacher, die hem daarin voorgingen. Vettel heeft een goede band met het circuit.

"De sfeer is hier heel speciaal en het is de eerste Grand Prix die ik tweemaal heb gewonnen, dus dan moet je wel van de baan houden," aldus Vettel, die zijn winst toeschreef aan zijn team. "De monteurs hebben keihard gewerkt en dit weekend amper geslapen. Ze hebben dit verdiend en het werd ook wel weer eens tijd om te winnen."

"Onze auto is hier magnifiek. Vooral de snelle bochten zijn heerlijk. Ik heb een gecontroleerde race gereden, maar af en toe ben ik voluit gegaan voor het goede gevoel."

FOK!tv: Molukkers op het Malieveld

Een demonstratie van Molukkers om op te komen voor politieke gevangenen in Indonesië liep zo uit de hand dat jongeren slaags raakten met de M.E.

FOK!tv was op het Malieveld aanwezig en volgde de demonstranten tijdens de manifestatie én de confrontatie met de M.E. Toen de rust was teruggekeerd en de Molukkers in de bus zaten om naar huis te gaan bleek dat de politie nog niet klaar was de bus te laten gaan.

Verslaggever Stefan Tetelepta volgde het allemaal van dichtbij.

Reddingsschacht mijnwerkers wordt deels versterkt

Alleen het bovenste deel van de ontsnappingsschacht voor de 33 Chileense mijnwerkers moet worden versterkt. Dat concluderen reddingswerkers uit een video-inspectie van de tunnel. Gevreesd werd dat een groter deel van de wand niet sterk genoeg zou zijn.

In het ergste geval zou de hele schacht van zeshonderd meter lang moeten worden voorzien van stalen pijpen, maar het inbrengen van die pijpen kan er voor zorgen dat de schacht instort. Ook was het de vraag of zoiets mogelijk was. De directeur van het Amerikaanse bedrijf dat de boor heeft gemaakt, stelt van niet.

Daarbij zou het verstevigen van de hele wand een week vertraging opleveren en bestaat het risico dat de reddingscapsule waarmee de werkers naar boven moeten worden gehaald in de buizen blijft steken. Nu hoeft alleen de bovenste 96 meter met pijpen te worden verstevigd. De reddingswerkers hopen woensdag te beginnen met het naar boven halen van de mijnwerkers. Dat zou anderhalve dag duren. De reddingswerkers zijn al metalen buizen aan het smeden om die klus te klaren.

Zaterdag werd de doorbraak van de boor gefilmd door de mijnwerkers, vervolgens was te zien dat ze juichten en elkaar omhelsden. Het tentenkamp boven de mijn, waar familieleden van de mijnwerkers overnachten, werd daarop een gekkenhuis. De familieleden draaiden muziek. De reddingswerkers begonnen te zingen, dansen en lieten de kurken van de champagneflessen knallen. Tot diep in de nacht werd een barbecue gehouden.

Uiteindelijk moeten de mijnwerkers een voor een met een ontsnappingscapsule naar boven worden gehaald. Een ongeluk kan volgens mijnminister Laurence Golborne nooit worden uitgesloten, maar de muren zouden in 'zeer goede staat' zijn.


(Foto: Novum)

Meisje behoedt nichtje voor ontvoering

Een 9-jarig meisje uit Roosendaal heeft zaterdagmiddag voorkomen dat een man haar 6-jarige nichtje ontvoerde. De politie hield enkele uren na het voorval een 25-jarige man uit Halsteren aan als verdachte. Hij is in een cel gezet.

De 9-jarige was haar hondje rond 17.45 uur in een park bij de Vrouwenhoflaan aan het uitlaten, terwijl haar nichtje achter een eekhoorntje aanrende. Plotseling pakte een man haar bij haar arm en trok haar mee. Het meisje begon te gillen, waarna haar nichtje achter hen aanrende. De man liet het meisje ongeveer 150 meter verderop los. Hij werd later getraceerd in het Emile van Loonpark.

De meisjes waren volgens de politie erg overstuur.

Onderzoek naar brandstichtingen Hulst

In de Zeeuwse gemeente Hulst is waarschijnlijk een brandstichter actief. Sinds augustus hebben zeker tien brandjes gewoed en in een aantal gevallen heeft de politie aanwijzingen dat het om brandstichting gaat.

Zowel de eerste brand, die in een schuurtje ontstond, als de meest recente brand in een schuur aan de Brouwerijstraat vond plaats in het dorp Sint Jansteen. De politie heeft echter geen aanwijzingen dat de manier waarop de branden zijn ontstaan met elkaar te vergelijken is.

De politie is een onderzoek begonnen, maar wil niet bekendmaken welke zaken worden onderzocht. Inwoners die iets verdachts zien of hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Straatracers van de weg geplukt in Rotterdam

Veertien straatracers hebben zaterdagnacht een proces-verbaal gekregen bij een illegale straatrace in het Rotterdamse havengebied. De bestuurders komen in aanmerking voor deelname aan een speciaal politieproject tegen straatracerij.

Ongeveer tachtig auto's verzamelden zich zaterdag rond 23.00 uur op de carpoolplaats aan de IJsselmondserandweg en gingen naar de Bunschotenweg, waar ze wedstrijden gingen rijden. Uiteindelijk werden veertien bestuurders betrapt. De zeehavenpolitie van de politie Rotterdam-Rijnmond laat weten 'zeer actief' te zijn in het tegengaan van de straatraces in het havengebied.

Regen spelbreker bij tennistoernooi Beijing

De finaledag van het tennistoernooi in Beijing is zondag door regen in het water gevallen. De mannenfinale begon al met grote vertraging en toen Novak Djokovic en David Ferrer eenmaal op de baan stonden, moesten ze na vier games alweer stoppen. Het was toen 3-1 voor Djokovic, die in de tweede game een break pakte. De wedstrijd wordt morgen uitgespeeld.

Ook de eindstrijd bij het vrouwentoernooi tussen Caroline Wozniacki en Vera Zvonareva moet morgen worden gespeeld. Die wedstrijd stond na de mannenfinale op het programma.

Suzuka praat over contractverlenging

Suzuka wil ook in de komende jaren de Formule 1 Grand Prix van Japan gaan herbergen. Momenteel heeft de baan, die eigendom van Honda is, alleen nog een contract voor volgend jaar, maar volgens Itaru Yamada van Mobilityland wil dit graag gaan verlengen.

Japan is momenteel minder invloedrijk in de Formule 1 dan enkele jaren geleden. Destijds waren er met Honda, Super Aguri en Toyota drie Japanse teams, maar deze zijn verkocht, failliet gegaan en opgeheven. Ook stopt bandenfabrikant Bridgestone er na dit jaar mee. Wel zijn er met Kamui Kobayashi en Sakon Yamamoto nog twee Japanse rijders in de sport.

Beide rijders konden niet verhinderen dat er in totaal 50.000 toeschouwers minder dan in de afgelopen jaren kwamen kijken. Hierdoor is het evenement slechts marginaal winstgevend.

Parijs - Tours prooi voor Freire

De 104e editie van Parijs - Tours is gewonnen door Oscar Freire. De Spanjaard van de Rabobank-formatie won in de sprint van Angelo Furlan en Gert Steegmans. Man van de wedstrijd was Geoffroy Lequatre, die in de finale lang vooruit bleef, maar in de slotmeters werd gegrepen.

Een kopgroep van 8 renners reed lang vooruit, met de opvallendste naam Juan Antonio Flecha. De groep kreeg echter geen grote voorsprong en het door Rabobank (Freire), Lampre (Hondo) en Omega Pharma-Lotto (Gilbert) geleidde peloton hield ze binnen schootsafstand.

Uiteindelijk ontsnapten er vier renners uit de groep, die in de finale werden aangevuld door vier verse krachten uit het peloton. Desondanks werd de groep op tien kilometer van de streep gegrepen. Alleen Geoffroy Lequatre wist een gaatje op de groep te houden en bouwde zijn voorsprong zelfs uit.

Daarachter ging Sepp Vanmarcke achter de Fransman aan en kwam tot op 15 seconden van de renner van de renner van Radioshack, maar hij werd snel ingerekend. Ook Matteo Tossatto en Niki Terpstra kwam er niet bij en het peloton bleef lang op 20 seconden hangen.

In de rechte slotkilometers wist het peloton zich wat meer te organiseren achter de Fransman en kwam snel dichterbij. In de slotmeters werd hij dan ook gegrepen door de sprintende meute. In de sprint was Oscar Freire de sterkste en bezorgde Rabobank de tweede zege van het weekend.

Uitslag Parijs - Tours

# Renner Ploeg Tijd
1 Oscar Freire (Spa) Rabobank  04:52.54
2 Angelo Furlan Lampre z.t.
3 Gert Steegmans (Bel) Radioshack z.t.
4 Klaas Lodewyck (Bel) Topsport Vlaanderen z.t.
5 Yukiya Arashiro (Jap) Bouygues Telecom z.t.
6 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil z.t.

Poetin moet WK voetbal naar Rusland halen

De Russische premier Vladimir Poetin moet zorgen dat het WK voetbal van 2018 of 2022 naar zijn land komt. Hij is vandaag aangesteld als hoofd van de delegatie die op 2 december bij een meeting van de wereldvoetbal FIFA is. Daar wordt gekozen waar de WK's gehouden worden.

Poetin heeft al ervaring met het binnenhalen van grote evenementen. Mede dankzij een indrukwekkende speech van de Russische premier bij een bijeenkomst van het olympische comité IOC, kreeg de Russische stad Sotsji de Olympische Spelen van 2014 toegewezen.

De kans is erg groot dat het WK van 2018 in Europa wordt gehouden. Rusland krijgt voor dat evenement onder anderen concurrentie van Nederland en België, dat samen een bid hebben ingediend. Daarnaast gelden Engeland en het gezamenlijk bid van Spanje en Portugal als grote opponenten.

Stel hield 77 katten in twee auto's

Twee vrouwen in de Amerikaanse staat Vermont zijn aangeklaagd wegens dierenmishandeling, nadat de politie in twee auto's 77 katten hadden aangetroffen. Dat heeft de krant Bennington Banner gemeld.

Eén van de katten werd vrijdag dood gevonden in de kofferbak. In de voertuigen lagen schalen voedsel, terwijl sommige katten klitten in hun vacht hadden zitten van hun eigen uitwerpselen.

Volgens de politie waren de vrouwen van 54 en 61 jaar eigenaar van twee katten en probeerden zij de andere dieren elders onder te brengen.

De politie stelde een onderzoek in, nadat zij melding hadden gekregen van iemand die zag dat er in de auto's mensen en katten lagen te slapen.

Agenten mishandeld in Drenthe

In het Drentse Tiendeveen zijn zaterdagnacht vier mensen aangehouden omdat ze politie- en ambulancepersoneel hadden bedreigd en mishandeld. De medewerkers van de ambulancedienst en de politiemannen hebben aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. De politie neemt de zaak hoog op en heeft het viertal in een cel gezet.

Het gaat om drie verdachten van 17, 19 en 23 jaar uit Nieuw Balinge en een 19-jarige man uit Hoogeveen. De Hoogevener was 's nachts op de Berkenweg in Tiendeveen betrokken geweest bij een eenzijdig ongeluk en werd door ambulancepersoneel lichtgewond aangetroffen. Hij had zijn auto verlaten en was overgebracht naar de auto van zijn zus, in gezelschap van de drie uit Nieuw Balinge.

Het ambulancepersoneel probeerde het slachtoffer te helpen, maar werd agressief bejegend. Een van de mannen uit Nieuw Balinge stormde op een ambulancemedewerkster af en duwde haar hardhandig tegen de auto aan. Zij hield hier een pijnlijke schouder aan over.

De politie wist de man te overmeesteren, maar de drie en hun gewonde vriend kwamen vervolgens dreigend en zwaaiend met een ringsleutel en een zaklantaarn op de agenten af. Die gebruikten pepperspray en riepen de hulp van collega's in. De vier bleven zich volgens de politie echter dreigend gedragen.

Na de komst van een politiehond bonden ze wel in. Met hulp van de extra agenten kon het viertal worden aangehouden. De 19-jarige bestuurder bleek te veel te hebben gedronken.

Israël akkoord met loyaliteitswet

Het Israëlische kabinet heeft zondag een wet goedgekeurd die nieuwe burgers verplicht een eed van trouw te zweren aan een 'joodse en democratische' staat. Dit tot grote woede van Arabische parlementsleden, die het kabinet betichtten van racisme, omdat op deze wijze de rechten van de Arabische minderheid zouden worden ondermijnd.

Het goedkeuren van de wet komt op een moment dat het vredesproces voor het Midden-Oosten in een impasse verkeert wegens de Israëlische weigering een moratorium op bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever te verlengen.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat de wet de essentie van Israël weergeeft in een tijd dat volgens hem veel mensen in de wereld de banden tussen het joodse volk en zijn land proberen te bezoedelen. "De staat Israël is de nationale staat van het joodse volk en is een democratische staat waarin al zijn burgers -joden en niet-joden- gelijke rechten genieten", zei hij. "Wie zich bij ons wil voegen, moet ons erkennen."

Het Arabische parlementslid Ahmad Tibi noemde de wet een provocatie. "Het doel is de inferieure positie van de Arabische minderheid via wetgeving te beklinken. Netanyahu en zijn regering beperken de democratie in Israël en vergroten het vooroordeel tegen de Arabische minderheid."

In tegenstelling tot de Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook, zijn de Israëlische Arabieren burgers van Israël. Ze hebben stemrecht, kunnen vrij reizen en hebben toegang tot sociale voorzieningen. Maar daarnaast genieten zij een status als tweederangs burgers, die in het dagelijks leven, op de huizen- en banenmarkt, te maken hebben met discriminatie. Hoewel de huidige Arabische burgers niet gedwongen worden de eed af te leggen, moeten mogelijke buitenlandse huwelijkspartners dat wel.

De wet geniet de steun van de conservatieve nationalistische partij Yisrael Beitenu, waarvan partijleider en minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar nog openlijk de loyaliteit van Israëls Arabieren in twijfel trok.

"Ik denk dat dit een belangrijke stap voorwaarts is. Dit is natuurlijk nog niet het einde van de kwestie van loyaliteit in ruil voor burgerschap, maar het is een uiterst belangrijke stap", zei hij.

Het goedkeuren van de wet komt op een moment dat het vredesproces met de Palestijnen dreigt te ontsporen door de Israëlische weigering de bouwstop op de Westoever niet te verlengen, een bouwstop waar met name Lieberman een fel tegenstander van is.

Ook Netanyahu weigert verlenging van de bouwstop, maar de premier lijkt bereid te zijn compromissen te sluiten om de gesprekken gaande te houden. Momenteel lijkt een kleine meerderheid in zijn kabinet echter tegen het sluiten van compromissen te zijn.

Het besluit van Netanyahu om zijn kabinet juist nu over de loyaliteitswet te laten stemmen, kan dan ook worden gezien als een poging Lieberman milder te stemmen, hoewel bronnen binnen de regering dit ten stelligste ontkennen.

De wet moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd. In het kabinet stemden voornamelijk leden van de gematigde Arbeidspartij tegen, omdat zij meenden dat op deze wijze onnodig nieuwe spanningen worden gecreëerd en het imago van Israël internationaal opnieuw schade oploopt.

Cataldo wint GP Beghelli

Dario Cataldo is de winnaar geworden van de Trofeo Beghelli. De Italiaan van Quick Step was in eigen land over een heuvelachtig parcours de snelste in een sprint van een selecte groep. Tweede werd de Deen Jakob Fuglsang en de derde plaats was voor Daniele Pietropolli.

De renners maakten deel uit van een groep van 15 die op de laatste klim ervandoor waren gegaan. Robert Gesink was ook opgestapt maar wist dit keer geen rol van betekenis te spelen. Paul Martens was de beste man van de Rabobank, op de vierde plaats.

Mourinho wil Zidane 'dichter op het veld'

Jose Mourinho, de Portugese oefenmeester van Real Madrid, wil de expertise van voormalig sterspeler Zinedine Zidane meer betrekken bij het eerste elftal.

De expertise van de Franse balvirtuoos wordt al gebruikt in Madrid, maar momenteel nog op een andere manier. Hij adviseert momenteel vooral voorzitter Florentino Perez.

Trainer José Mourinho wil hem echter meer betrekken bij de hoofdmacht. "Ik wil Zidane meer bij mij in de buurt hebben dan bij de president", laat hij weten.

Zidane, drievoudig wereldvoetballer van het jaar, heeft in het verleden regelmatig laten weten dat het trainerschap niet tot zijn ambities behoort. "Toch wil ik hem graag wat dichter op het veld hebben", aldus Mourinho volgens De Telegraaf.

VS dringt aan op staken uitzettingen

De Amerikaanse overheid wil dat alle hypotheekverstrekkers in het land stoppen met het uit hun huis zetten van mensen die hun schulden niet meer kunnen aflossen. Vrijdag kondigde een senaatscommissie aan een onderzoek in te stellen naar de manier waarop grote banken en verzekeraars hypotheken hebben behandeld en of beslissingen tot uitzettingen gerechtvaardigd waren.

Bank of America, de grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten, maakte vrijdagavond bekend landelijk voorlopig te stoppen met uitzettingen. Een week eerder was het concern daar al in 23 staten mee gestopt, evenals de branchegenoten JPMorgan Chase en GMAC, een financieringstak van General Motors.

Nederlandse snowboardsters uitgeschakeld

De Nederlandse snowboardsters spelen bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Landgraaf geen rol in de strijd om de ereplaatsen. Naast de uitglijder die olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij een plaats bij de laatste zestien kostte, kwamen ook haar zus Marieke, Mirjam Brakenhoff en Anne-Floor Kunkeler niet door de kwalificatie van de parallel slalom.

Marieke Sauerbreij was de beste Nederlandse op de 25e plaats. Zus Nicolien klasseerde zich uiteindelijk als 31e. Brakenhoff bezette de 37e plaats, Kunkeler 44e. Bij de mannen in Landgraaf deden geen Nederlanders mee. De finalewedstrijden met de beste zestien uit de kwalificatie zijn vanmiddag.

Nederlandse snowboardsters uitgeschakeld
Nederlandse snowboardsters uitgeschakeld (Foto: ANP)

Stevens gekroond tot Oostenrijks coach van het jaar

Huub Stevens is op het Bruno Gala in Oostenrijk uitgeroepen tot trainer van het jaar. De Nederlandse oefenmeester dankt de prijs aan de uitstekende prestaties van zijn ploeg, Red Bull Salzburg.

Red Bull Salzburg werd vorig seizoen kampioen van Oostenrijk en plaatste zich daarmee voor de voorronden van de Champions League. Dit waren voor de spelers van de Oostenrijkse competitie voldoende redenen om Stevens tot trainer van het jaar te kronen.

Daarnaast werd ook de beste speler van de Oostenrijkse competitie gekozen. Dat was Stefan Hoffman van Rapid Wien.

Gesink: "Fraaie overwinning"

Gisteren won Robert Gesink voor het tweede jaar op rij de Giro dell'Emilia. De Rabobankrenner uit Varrseveld was na de koers uiteraard opgetogen met zijn overwinning in de Italiaanse klassieker.

"De eerste keer dat ik met nummer 1 van start ben gegaan in een dergelijke koers," zei Gesink tegen Rabosport. "Dat gaf wel een heel speciaal gevoel moet ik bekennen. En dan win je nog ook. Dat maakt het wel een heel erg fraaie overwinning. Ja, dat komt niet vaak voor. Dat weet ik."

"Het was geen makkelijke beslissing om het WK te laten schieten. Niet meedoen aan de enige koers in het jaar waar je voor je land kunt uitkomen. Dat is ook bijzonder. Maar ik heb een weloverwogen beslissing genomen en gekozen voor de najaarsklassiekers in Italië. Het is wel heel erg lekker als je dan de eerste ook meteen wint. De bevestiging dat mijn keuze de juiste is geweest, geeft mij nu heel veel voldoening."

 

Butt bezorgd om prestaties Bayern München

Hans-Jörg Butt maakt zich grote zorgen om de sportieve prestaties van Bayern München. De doelman van de club uit Beieren heeft dit vandaag aan de Duitse boulevardkrant Bild laten weten.

"De situatie is dramatisch", was de duidelijke taal van Butt. "We moeten nu echt oplossingen gaan vinden en wel heel snel. We moeten echt onze wedstrijden gaan winnen."

Vorig seizoen pakte Bayern München bijna alle prijzen, die er te winnen waren. De ploeg van trainer Louis van Gaal werd landskampioen en pakte de Duitse beker. Daarnaast plaatsten zij zich ook voor de finale van de Champions League, die met 2-0 van Internazionale werd verloren.

Dit seizoen is het echter andere koek. De laatste twee wedstrijden in de Bundesliga gingen verloren. Bovendien pakte Bayern München in de eerste zeven duels slechts acht punten. Mede door het achterblijven van zeges is de achterstand op FSV Mainz 05, dat verrassend aan kop gaat, inmiddels opgelopen naar dertien punten.

Teaser van trailer van singleplayer Call of Duty: Black Ops

De vraag is of de titel van dit bericht nog enigszins duidelijk is. Wanneer er vroeger ooit een paar screenshots verschenen van een spel dat twee weken later uitkomt, gooit Activision het nu over een andere boeg. Zij komen met een teasertrailer van een volledige trailer over de singleplayer van Call of Duty: Black Ops.

In deze teaser van zestien seconden is te zien dat het weer een minder gezellige oorlog is waar de Black Ops aan mee doen. Een neerstortende helikopter, veel explosies en schreeuwende mannen, het is dood en verderf wat de klok slaat. Toch benieuwd geworden naar de teaser? Die is hieronder te zien, de volledige trailer over de singleplayer zal dinsdag verschijnen. Call of Duty: Black Ops zelf verschijnt op 9 november voor de PS3, Xbox 360, PC en de Wii.

'Newcastle wil Kranjcar transfervrij overnemen'

Newcastle United hoopt Tottenham Hotspur-middenvelder Niko Kranjcar buiten de transferperiode om vast te kunnen leggen. De 26-jarige Kranjcar heeft nog geen basisplaats gehad dit seizoen en ook vanaf de bank komt hij niet altijd in het veld.

Volgens News of the World zou Newcastle United al een voorcontract hebben opgesteld om binnenkort de Kroaat alvast aan de club te binden. Kranjcar zou dan in de zomer overkomen.

Kranjcar, die afgelopen zaterdag voor beide goals tekende voor zijn land in de 2-1 overwinning op Israël, heeft een aflopend contract en zou aan het eind van het jaar transfervrij naar The Magpies over kunnen stappen.

Platini aanwezig bij Nederland - Zweden

Michel Platini is dinsdag a.s. aanwezig bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Zweden, dat in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld. De voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA) is uitgenodigd door de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

De preses van de UEFA is overigens ook lid van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond (FIFA). Zij bepalen op 2 december waar het WK van 2018 en 2022 wordt gehouden. Nederland en België hebben zich gezamenlijk kandidaat gesteld voor de organisatie van één van beide eindronden.

Kamathi wint Maraton van Eindhoven

Charles Kamathi heeft vandaag de Marathon van Eindhoven op zijn naam geschreven. De Keniaan had twee uur, zeven minuten en 38 seconden nodig om het parcours af te leggen.

Nicolas Chelimo Kipkorir, eveneens een Keniaan, liep dezelfde tijd. Een fotofinish wees echter uit dat Kamathi net iets eerder over de eindstreep kwam. De top drie werd gecompleteerd door de Keniaan Paul Biwott.

Bij de vrouwen was er geen verrassende winnares. De Etiopische Atsede Habtamu, vooraf bestempeld als favoriete, kwam namelijk als eerste over de finish en noteerde een tijd van twee uur, 25 minuten en 36 seconden. Daarmee was ze bijna drie minuten sneller dan het oude parcoursrecord, dat Nadja Wijenberg tot vandaag op haar naam had staan.

Van Bronckhorst krijgt Faas Wilkes Sportprijs

Giovanni van Bronckhorst heeft vandaag de Faas Wilkes Sportprijs in ontvangst mogen nemen. De voormalig speler van Feyenoord dankt deze onderscheiding van de gemeente Rotterdam aan het feit dat hij met het Nederlands elftal de finale van het WK voetbal bereikte.

Gio, die na afloop van het mondiale voetbalevenement stopte met voetbal, ontving de prijs uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Antoinette Laan. Daarnaast kreeg de voormalig voetballer ook nog een donatie voor zijn gelijknamige fonds, de Giovanni van Bronckhorst Foundation.

In het verleden kregen ook Mark Huizinga (judo), Leontien van Moorsel (wielrennen) en Fatima Moreira de Melo (hockey) de Faas Wilkes Sportprijs

X-Men klassieke arcade-game komt naar XBLA en PSN

Het spel X-Men was in de jaren '90 een gigantische hit. Waar vele mensen hun zuurverdiende guldens in de gleuf van de arcadekast gooide om met hun favoriete X-men het kwaad te bestrijden komt binnenkort weer uit. Dat vertelde Marvel tijdens de New York Comic Con 2010.

Wanneer het spel precies komt is nog niet bekend, maar wel is duidelijk dat het spel naar de hedendaagse arcade gaat, namelijk Xbox Live Arcade en het PlayStation Network. Deze versie zal ook met zes man te spelen zijn, dit zal via online co-op gaan gebeuren. De prijs en datum zal Marvel/Konami zeer snel naar buiten brengen.

X-men
''X-Men, welcome to die!''

Manager Ben Arfa: "Nog geen contact met de Jong"

Volgens Simon Stainrod, manager van Hatem Ben Arfa, heeft Nigel de Jong nog altijd geen excuses gemaakt. De middenvelder van Manchester City bezorgde de aanvaller van Newcastle United vorig weekend een dubbele beenbreuk na een grove tackle.

"Er is geen contact geweest", was de duidelijke taal van Stainrod in The Daily Mail. "Brian Marwood (directeur voetbalzaken) heeft namens Manchester City een cadeau gestuurd en laten weten dat iedereen Hatem een snel herstel toewenst. Maar dat is alles."

Davis sprint naar zege Commonwealth Games

De Australiër Allan Davis heeft de wegrit bij de Commonwealth Games gewonnen. De wielrenner van Astana was na 168 kilometer in New Delhi de snelste in de sprint. Hayden Roulston uit Nieuw-Zeeland sprintte naar zilver, terwijl de Schot David Millar het brons voor zich opeiste. De favoriet Mark Cavendish, die zijn thuiseiland Man vertegenwoordigde, kwam pas als zevende binnen.

De race werd op een volkomen vlak parcours afgewerkt. Vanwege veiligheidsredenen stonden er langs de route vrijwel alleen maar zwaar bewapende militairen. Publiek was nauwelijks op de race afgekomen.

Schaatsers dupe nieuwe regel

Het schaatsseizoen is nog niet begonnen of een nieuwe regel zorgt meteen al voor twee diskwalificaties. De TVM-rijders Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel gingen tijdens een testwedstrijd in Thialf met hun volledige schaats over de lijn op het rechte stuk en werden conform de nieuwe regels gediskwalificeerd.

De Internationale Schaatsunie ISU scherpte afgelopen zomer deze regel aan om de regels voor het rechte stuk meer in één lijn te brengen met die van in de bochten. Blokhuijsen overkwam het op de 3.000 meter die uiteindelijk door Olde Heuvel in 3:46,79 gewonnen werd. Olde Heuvel ging op de 500 meter over de lijn en werd uit de uitslagenlijsten gehaald. Simon Kuipers won de korte afstand in 35,96 seconden.

Ni no Kuni

Studio Ghibli zal bij veel Nederlanders geen harten sneller doen kloppen. In Japan is dat helemaal anders. Ghibli is een begrip in het land van de rijzende zon. In elke speelgoedwinkel is er wel een plek ingericht voor pluche knuffels van Totoro, Ponyo en de katten uit Kiki's Delivery Service. Internationaal is vooral Spirited Away bekend. Deze film heeft in 2001 een Oscar voor best geanimeerde film gewonnen. In 2008 maakte ontwikkelaar Level 5 bekend dat ze samen met Studio Ghibli bezig zijn met een spel.

'Nederland blijft achter op internet'

Net als veel West-Europese landen wordt Nederland op het gebied van internet ingehaald door opkomende markten zoals China en Brazilië. Dat concludeert TNS Nipo in een wereldwijd onderzoek naar online gedrag.

Het verschil is volgens de onderzoekers goed te zien in het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook. Waar Nederlanders en andere West-Europeanen meer tijd besteden aan het aloude e-mail dan aan de relatief nieuwe mogelijkheid om via internet te netwerken, is dat in de opkomende markten juist omgekeerd.

Zo besteden Maleisiërs met internet gemiddeld negen uur aan sociale netwerken, Russen 8,1 uur en Turken 7,7 uur. Samen vormen deze landen gelijk de top 3. Nederlanders besteden 'slechts' 2,3 uur per week aan sociale netwerken.

Ook als het om het aantal online vrienden gaat staat Maleisië bovenaan. Zo heeft de gemiddelde Maleisiër met internet 233 vrienden. Brazilië volgt met 231. Japanners zijn met 29 vrienden het minst sociaal. Nederland is volgens de onderzoekers met 116 vrienden een middenmoter.

Volgens directeur technologie en media bij TNS Nipo Martin Warmelink is de wet van de remmende voorsprong van toepassing. "Bijna heel Nederland is actief op internet. We hebben een prima infrastructuur. Maar de grote massa blijft hangen in het passieve gebruik."

Innovatieve applicaties en websites zouden aan deze groep voorbij gaan. In de opkomende markten zou de bevolking de ontwikkelingen veel actiever volgen. "De digitale wereld verandert hun leven, de manier waarop ze zichzelf ontwikkelen en met elkaar omgaan."

Doordat de Nederlandse jongeren de ontwikkelingen ook volgen, zou Nederland niet 'helemaal in de achterhoede' belanden. Voor het onderzoek werden bijna vijftigduizend mensen in 46 landen ondervraagd.

De Grave: 18 miljard bezuinigen lukt niet

Het gaat het kabinet-Rutte niet lukken om daadwerkelijk achttien miljard euro te bezuinigen. Dat verwacht voormalig VVD-minister Frank de Grave. In het televisieprogramma Buitenhof noemde hij de plannen 'ambitieus'.

Het kabinet wil de komende jaren achttien miljard euro bezuinigen. VVD-leider Mark Rutte liet eerder weten dat iedereen die bezuinigingen gaat voelen.

Dat niet alle bezuinigingsmaatregelen zo scherp uitpakken als het nu lijkt, is volgens De Grave geen drama. "De cohesie en de behoefte er samen iets van te maken is belangrijker dan wat in het regeerakkoord staat."

De het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV hebben gesloten staat ook dat wordt geprobeerd het gesprek met andere landen aan te gaan over internationale afspraken over immigratie. De Grave ontkende dat dit enkel is gedaan om de schijn op te houden dat het kabinet het probleem oppakt.

Hij wees er op dat sommige afspraken al tientallen jaren oud zijn en dat het logisch is om eens na te gaan of de afspraken nog actueel zijn. "Dit is een goede manier om te verwoorden wat in het land leeft."

'Jongeren danken nadelig AOW-akkoord aan zichzelf'

Jongeren hebben het aan zichzelf te danken dat niet zij maar de 55-plussers worden ontzien in het plan om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat stelt CNV-voorzitter Jaap Smit in een interview met nu.nl.

"Als voorzitter van CNV behartig ik de belangen van mijn leden. Als het gros van de leden 55 jaar en ouder is moet je niet raar opkijken als het zwaartepunt daar komt te liggen", legt hij uit. Daarom speelt hij de bal terug naar de jongeren. "Dit soort dingen komt niet vanzelf tot stand."

Het kabinet-Rutte heeft het wao-akkoord tussen werkgevers en werknemers overgenomen. Dat houdt in dat de aow-leeftijd in 2020 naar 66 jaar wordt verhoogd. Daarna wordt iedere vijf jaar bekeken of het opnieuw moet worden verhoogd.

De jongeren moeten zich volgens hem realiseren dat hun arbeidsomstandigheden tot stand zijn gekomen door de inzet van de vakbeweging. "Jongeren dienen zich te realiseren dat we met zijn allen een bijdrage moeten leveren aan een sterke samenleving."

Jongeren hebben volgens Smit andere wensen dan de oudere leden. Zo willen ze eigen keuzes maken in de cao's. Ook zou er een probleem met het imago zijn. "Mijn dochter vroeg bij de schoonmakersstaking of ik ook met zo'n raar petje ging lopen. Ik denk dan: het beeld is niet goed."

In een interview met het Ikon-radioprogramma De Andere Wereld heeft Smit zondag scherpe kritiek op het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV. Hij zegt te vrezen voor een veramerikanisering van de samenleving waarbij mensen die aan de rand staan 'eigen schuld, dikke bult', te horen krijgen.

De rekening wordt volgens hem neergelegd bij de mensen die niet de vrijheid en verantwoordelijkheid kunnen dragen. Als voorbeelden noemt hij de jonggehandicapten onder de 18 en de ouderen op de arbeidsmarkt.

Man rijdt uitgaanspubliek in Heerlen omver

Een Rotterdammer is zaterdagnacht in Heerlen aangehouden nadat hij daar bij een disco meerdere mensen omver had gereden. Een van de slachtoffers had volgens de politie een bloedende hoofdwond. Hij is afgevoerd naar een ziekenhuis.

Nadat de 22-jarige man op een parkeerplaats aan de Betiel op de mensen was ingereden, werd de politie gewaarschuwd. Op het moment dat hij met een flinke vaart richting de uitgang van de parkeerplaats reed, blokkeerden agenten de uitrit.

Zo konden ze de bestuurder uit de auto halen. Meerdere slachtoffers meldden daarop dat ze waren aangereden. De man met de hoofdwond was naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen, maar toen hij hoofdpijn kreeg en duizelig werd, is hij alsnog met een ambulance afgevoerd. De politie onderzoekt de zaak.

'Schumacher ook volgend seizoen in Formule 1'

De Formule 1-legende Michael Schumacher rijdt ook volgend seizoen in de Formule 1. Dat stelt de grote Mercedes-sportbaas, Norbert Haug, tegenover de BBC. De laatste tijd laaiden de geruchten op dat de 41-jarige Duitser zijn stoeltje ín zou ruilen voor een rol in het management van Mercedes. Volgens Haug is dat echter onzin.

"Het is nog veel waarschijnlijker dat ik zelf in een Formule 1-auto stap, dan dat Schumacher bij ons manager wordt", ontzenuwt de 57-jarige Duitser de geruchten.

De Duitse krant Bild meldde vorige week dat Schumacher was gewaarschuwd dat als zijn prestaties niet verbeterden, hij zijn driejarig contract niet uit zou zitten. Haug nam het echter persoonlijk op voor de zevenvoudig wereldkampioen die hij nog steeds 'als een belangrijk onderdeel van het team ziet'.

"Hij is nog net zo goed als vroeger", verdedigt Haug zijn landgenoot. "We zijn tevreden over hoe hij functioneert. We hebben momenteel alleen een beetje problemen met de auto, maar we blijven hard werken om ons doel te verwezenlijken."

Schumachers rentree in de autosport, na een afwezigheid van drie jaar, verloopt moeizaam. Hij slaagde er nog niet in de hooggespannen verwachtingen waar te maken. In de strijd om de wereldtitel staat hij negende.

'Gebruik mobiel internet stijgt maar door'

Ruim 60 procent van de mensen in de wereld die toegang hebben tot internet is dagelijks online. Daarbij blijft het dagelijks gebruik van tv, radio en kranten nu al flink achter.

De Nederlandse onlineconsument is een grootverbruiker van media. Bijna 70 procent is dagelijks online. Het e-mailverkeer neemt af, de sociale netwerken zijn sterk in opkomst en mobiel internet wordt steeds populairder. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van onderzoeksbureau TNS NIPO.

Degenen die mobiel internet hebben, spenderen gemiddeld 3,1 uur per dag aan hun sociale netwerken en 2,2 uur aan e-mail via de mobiele telefoon. Uit het onderzoek komt naar voren dat het onderhouden van sociale netwerken via het mobieltje steeds verder groeit. Vooral in opkomende landen is internet steeds populairder. Het gaat dan om landen zoals Egypte, Saoedi-Arabië en China.

'Gebruik mobiel internet stijgt maar door'
'Gebruik mobiel internet stijgt maar door' (Foto: ANP)

Cillessen opgeroepen voor Jong Oranje

Bondscoach Cor Pot heeft Jasper Cillessen toegevoegd aan de selectie van Jong Oranje voor de uitwedstrijd tegen Oekraïne. De 21-jarige doelman van NEC is opgeroepen, omdat het twijfelachtig is of eerste keeper Tim Krul dinsdag in actie kan komen. Hij kampt met een schouderblessure.

Het is voor Cillessen, die dit seizoen zijn kans greep na een lange blessure van eerste keus Gabor Babos, zijn eerste oproep voor Jong Oranje. Danny Gorter reist niet mee naar Oekraïne. De middenvelder van NAC is na zijn rode kaart van gisteren automatisch geschorst.

De Nederlandse beloften moeten in Kiev een 1-3 nederlaag uit de eerste wedstrijd zien weg te poetsen om zich te plaatsen voor het EK onder de 21 jaar, volgend jaar in Denemarken.

Petrov bestraft, Massa niet

Na afloop van de Grand Prix van Japan is Vitaly Petrov van Renault bestraft voor zijn aandeel in de crash met Nico Hülkenberg. Petrov zal tijdens de volgende Grand Prix, over twee weken in Zuid-Korea, vijf plaatsen worden teruggezet op de startgrid.

De Rus tikte de Duitser na de start aan, waarna Petrov in de muur knalde en Hülkenberg ook zijn weg niet meer kon vervolgen. De stewards waren van mening dat de crash enkel de schuld van Petrov is.

Felippe Massa kreeg geen straf. De Braziliaan verloor in de eerste ronde de controle over zijn Ferrari en knalde tegen Vitantonio Liuzzi aan. Voor de twee coureurs was het einde race. Nadat de stewards Liuzzi en Massa hadden ondervraagd besloten ze niet tot een straf over te gaan.

Tévez denkt aan stoppen

Er gaan geruchten dat Carlos Tévez op korte termijn stopt als profvoetballer. De Argentijn beleeft momenteel geen plezier meer aan het spel en staat enkel voor de centen op het veld.

Daarnaast ziet Tévez zijn familie nauwelijks en heeft hij ook het idee zijn lichaam te veel pijn te doen. "Ik voetbal nu vijf jaar in Engeland en heb sindsdien nog nooit kerst of de jaarwisseling met mijn familie kunnen doorbrengen," liet hij weten. "Daarnaast heb ik al van jongs af aan alles gegeven voor het voetbal, dat begin ik te merken. Ik ben moe."

Het zou zomaar kunnen dat Tévez binnen een maand de handdoek in de ring gooit. "Dat zou zomaar kunnen. Als ik morgen wakker word en ik denk, het is genoeg, dan stop ik. Maar of dat over een maand is of over vijf jaar, dat weet ik niet. Ik heb een enorme familie te onderhouden, daaraan denk ik ook."

Daarnaast wordt ook gesuggereerd dat de ruzie met trainer Robert Mancini aan de basis van het einde van de carrière van Tévez ligt. Tijdens de rust van het duel tussen Manchester City en Newcastle United liep een meningsverschil dusdanig uit de hand, waardoor ploeggenoten beide mannen uit elkaar moesten trekken.

Rooney wil winterstop in Premier League

Wayne Rooney heeft bij de Engelse voetbalbond FA gepleit voor een rustperiode in de wintermaanden. Dit meldt Sky Sports. De aanvaller van Manchester United beargumenteert dat het niveau er daardoor op vooruit zal gaan.

"Een winterstop zou niet alleen goed zijn voor het nationale elftal maar ook de clubs in de Premier League. Aan het einde van het seizoen zie je toch dat de scherpte er niet helemaal is zoals dat normaal gesproken wel het geval is. Het is goed voor de spelers als er een pauze is", aldus de aanvaller over een eventuele winterstop.

Op het WK in Zuid-Afrika zou de Engelse selectie, dat minder presteerde dan verwacht, grotendeels vermoeid zijn van het Premier League-seizoen. Volgens Rooney zou een winterstop in de Premier League het een en ander oplossen.

Denemarken roept Zimling op

Niki Zimling is alsnog toegevoegd aan de nationale selectie van Denemarken. Dit heeft de Deense bond vandaag bekend gemaakt. Het is voor de speler van N.E.C. Nijmegen, indien hij in actie komt, de tweede wedstrijd voor zijn land.

"Het is goed om terug te zijn", liet Zimling in een reactie weten. "Of ik daadwerkelijk dinsdag tegen Cyprus mijn tweede interland kan gaan spelen, hangt af van de keuze van de bondscoach, maar als hij een beroep op me wil doen, dan zal ik er staan."

Zimling komt dit seizoen op huurbasis uit voor N.E.C. Nijmegen. Tot op heden kwam de middenvelder zes keer in actie. Ook Lasse Schöne, eveneens speler van de Nijmegenaren, zit bij de Deense selectie.

Oranje traint zonder Van Bommel

Het Nederlands elftal is vandaag zonder Mark van Bommel aan de eerste training in voorbereiding op de thuiswedstrijd tegen Zweden begonnen. De aanvoerder heeft vrijdagavond in het uitduel met Moldavië (0-1) een trap boven zijn knie gekregen. Hij oefende vandaag in de sportzaal van de ArenA.

Oranje ontvangt Zweden dinsdagavond op de thuisbasis van Ajax. Beide ploegen hebben nog geen puntverlies geleden in groep E van de EK-kwalificatie. Het Nederlands elftal boekte al drie overwinningen. Zweden haalde zes punten uit twee wedstrijden.

Krul: "Ik moet hem stompen of wat dan ook. Dat ding moet weg"

Jong Oranje ging gisteravond in het thuisduel van de play-offs tegen Oekraïne met 1-3 de boot in. Tim Krul was na afloop aan het balen. Bij de 0-2 was de doelman negatief betrokken.

Krul maakte een kostbare fout, maar zag het gehele team matig presteren. Het resultaat was een 1-3 verlies in een cruciale play-off wedstrijd voor het EK 2011 in Denemarken

"We hebben in de eerste helft zwaar verzaakt. Niet het niveau gehaald waar we de kwaliteiten wel voor hebben. Dan zeg je in de rust tegen elkaar dat er nog een hele tweede helft is om iets recht te zetten. Maar als je dan zo'n penalty tegen krijgt en het 0-3 wordt is het klaar. Zwaar zuur. Een 1-3 thuis, dat kan gewoon niet op dit niveau", aldus Krul na afloop van het duel op Het Kasteel tegenover OnsOranje.

De doelman van Oranje kon de tweede tegentreffer op zijn conto schrijven. "De vrije trap was een zwabberbal. Die dingen bewegen als een gek. Ik wilde hem klemmen maar eigenlijk moest ik hem stompen of wat dan ook. Dat ding moest weg."

Dinsdag gaat Jong Oranje in Kiev de uitdaging aan om de 1-3 achterstand alsnog om te buigen naar een plek op het EK in Denemarken.

[SF] Uitslag Race 2 Beijing

Alvaro Parente heeft de vreemd verlopen tweede race van de Superleague Formula in Beijing op zijn naam geschreven. De Portugees van FC Porto bleef in een deels natte race Earl Bamber en Yelmer buurman voor.

Davide Rigon begon van poleposition, maar de Anderlecht-coureur had een slechte auto en parkeerde na twee ronden de bolide in de pits. Dit gaf de eerste plaats aan Marcos Martinez die langzaam maar zeker een gat richting Parente creëerde. Na tien ronden begon het te regenen en kwam het hele veld binnen voor regenbanden. Martinez raakte de eerste plaats kwijt door wijd te gaan.

Parente kreeg zo een ruime voorsprong op Bamber die opgeklommen was naar plaats twee. Parente zorgde in de vijftiende ronde voor een rode vlag door bij het inhalen van een achterblijver te spinnen en de hele baan te blokkeren. De Portugees haalde nadat zijn motor herstart was het hele veld in om weer direct achter de safety car plaats te nemen, een omstreden actie.

Door de regen was het zicht erg slecht waardoor de race zelfs even stilgelegd werd. Na de herstart probeerde Bamber van alles om Parente te passeren, maar het slaagde de Nieuw-Zeelander niet. Buurman werd knap derde door Martinez nipt achter zich te houden. Opvallend moment in de wedstrijd was nog dat Giacomo Ricci na een spin midden op de baan bleef staan en zijn bolide niet weggehaald werd.

De finalerace in China werd afgelast omdat het weer in Beijing te slecht was geworden.

Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Alvaro Parente FC Porto 49:18.621
2 Earl Bamber PSV Eindhoven +0.844
3 Yelmer Buurman AC Milan +2.633
4 Marcos Martínez Sevilla FC +2.966
5 Paul Meijer Atletico de Madrid +9.353
6 John Martin Beijing Guoan FC +31.651
7 Frederic Vervisch Liverpool FC +1 Ronde
8 Craig Dolby Tottenham Hotspur +1 Ronde
9 Adrian Valles Sporting Clube de Portugal +1 Ronde
10 Franck Perera Girondins de Bordeaux +1 Ronde
DNF Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +3 Ronden
DNF Giacomo Ricci Galatasaray +4 Ronden
DNF Julien Jousse AS Roma +7 Ronden
DNF Ben Hanley Olympiacos +22 Ronden
DNF Davide Rigon Anderlecht +25 Ronden

Wii moet tijdens kerst goed verkopen

De Wii is een console die al een aantal jaren meegaat. Het was een groot succes onder iedereen; vele gezinnen hadden thuis een Wii. Zelfs in bejaardentehuizen en kantoren was de Nintendo Wii populair. Nintendo speelde daarop in, en kwam met titels als Wii Fit, Wii Sports en Wii Play. Deze games vlogen ook de winkels uit.

Al een tijdje beginnen de verkopen van de Wii terug te dringen. Japanners vinden de Xbox 360 en Playstation 3 steeds leuker en onlangs zijn voor die consoles ook Kinect en Move aangekondigd. Satoru Iwata, president-directeur van Nintendo, zegt dat als tijdens de kerstdagen de verkopen van de Wii zullen tegenvallen, de Wii in gevaar kan komen.

Iwata zegt het volgende:

"When we see the current situation, and when we analyze the mindsets of people who have not purchased Wii yet, our understanding is that the sales will be much more concentrated during the year-end sales season than before"

Nintendo zal een harde strijd moeten voeren tegen Kinect en Move. Wel is Iwata er zeker van dat de 3DS goed gaat verkopen.

Geen nieuwe scheuren in slibreservoir Hongarije

In de muren van het afvalreservoir van een aluminiumfabriek in Hongarije zijn zaterdagnacht geen nieuwe scheuren gevonden. De autoriteiten noemen de situatie 'hoopgevend'.

De al bestaande scheuren worden gerepareerd. Eerder deze week barstte het reservoir open, waarna honderdduizenden kubieke meters giftige rode slib vrijkwamen. Een gebied van 41 vierkante kilometer werd bedekt door rode modder. Zeven mensen kwamen om. Het lek werd met in alle haast opgerichte dammen gedicht.

Toen zaterdagochtend bleek dat een scheur in de noordelijke muur groter is geworden, werd gevreesd voor een nieuwe doorbaak. De Hongaarse premier Viktor Orban noemde het 'zeer waarschijnlijk' dat de hele muur in elkaar stort.

De stad Kolontar werd daarom ontruimd. Tot een tweede doorbraak is het niet gekomen, maar het is volgens de autoriteiten te vroeg om al opgelucht adem te halen. Rond het reservoir worden extra muren gebouwd voor het geval het toch nog mis gaat.


(Foto: Novum)

Meerderheid: Rutte I haalt 2014 niet

Meer dan zes van de tien Nederlanders denken dat het VVD-leider Mark Rutte niet lukt zijn kabinet tot 2014 bij elkaar te houden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Slechts 28 procent heeft er vertrouwen in dat de coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV de rit tot in 2014 uitzit. Van de ondervraagden denkt 22 procent dat het doek in 2012 valt, 29 procent denkt dat dit in 2011 gebeurt. Zeven procent verwacht het eind van dit kabinet nog voor Nieuwjaar en zes procent denkt dat het in 2013 is afgelopen. De rest weet het niet.

Het gebrek aan vertrouwen komt in ieder geval niet voort uit de wens dat het kabinet valt. Precies vijftig procent is positief of vrij positief over het aantreden van het kabinet-Rutte. Dertien procent is neutraal en de rest is negatief.

Het vertrouwen in Rutte is volgens De Hond groter dan ooit. Hij krijgt gemiddeld een rapportcijfer van 6,2. Dat is hetzelfde niveau als Jan Peter Balkenende (CDA) in de tweede helft van 2002 haalde. CDA-leider Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders (PVV) scoren ook hoger dan ooit. Verhagen scoort nu een 5,1 en Wilders haalt een 4,6.

In de zetelpeiling staat de VVD met 31 zetels voor het eerst sinds eind juni weer net zo hoog als de PVV. De PvdA snoept een zetel van de SP af. D66 levert ook een zetel in, verder zijn er geen veranderingen.

[MotoGP] Uitslag race Maleisië

Zoals al werd verwacht is Jorge Lorenzo drie races voor het einde van het seizoen al zeker van de wereldtitel in de MotoGP-klasse.

Lorenzo had vandaag in de Grote Prijs van Maleisië aan een tiende plaats genoeg om de wereldtitel voor zich op te eisen. Hij werd echter achter de onttroonde kampioen Valentino Rossi en Andrea Dovizioso derde. De naaste belager van Lorenzo, Dani Pedrosa, staat sinds vorige week met een gebroken sleutelbeen aan de kant.

[SF] Uitslag Race 1 Beijing

Craig Dolby heeft voor Tottenham Hotspur de eerste race van de Superleague Formula op het Beijing International street circuit gewonnen. De Brit bleef in de straten van de Chinese hoofdstad Franck Perera en Frederic Vervisch voor. Beste Nederlander was Yelmer Buurman op plaats zeven.

Julien Jousse ging na de start aan de leiding voor Dolby, maar het team van de Fransman had in de pits problemen met het monteren van het linkerachterwiel en omdat Jousse ook nog te vroeg startte kreeg hij een drive-through penalty aan zijn broek. Dolby kon hierdoor op het korte stratencircuit eenvoudig de leiding overnemen en zelfs winnen. Perera werd tweede, maar de man van de wedstrijd was Vervisch die vanaf plaats vijftien derde werd. Hij had de mooiste inhaalactie van de dag door bij de chicane voor start/finish Tristan Gommendy op fraaie wijze in te halen.

Het was een race vol incidenten en met veel uitvallers. Polesitter Alvaro Parente haalde de startlijn niet omdat hij benzinedruk verloor. Marcos Martinez en Paul Meijer raakten elkaar in de eerste bocht en vielen uit. John Martin spinde en Giacomo Ricci strandde, waardoor in de eerste ronde een safety car noodzakelijk was. Adderly Fong raakte de muur in de eerste bocht hard, omdat door de kerbstones de voorvleugel brak en onder de wielen kwam. Hierdoor was hij stuurloos.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Craig Dolby Tottenham Hotspur 40:05.209
2 Franck Perera Girondins de Bordeaux +3.047
3 Frederic Vervisch Liverpool FC +4.891
4 Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +11.747
5 Adrian Valles Sporting Clube de Portugal +13.932
6 Earl Bamber PSV Eindhoven
+16.099
7 Yelmer Buurman AC Milan +16.714
8 Julien Jousse AS Roma +19.397
9 Ben Hanley Olympiacos +46.750
DNF Adderly Fong PSV Eindhoven +14 Ronden
DNF John Martin Beijing Guoan FC +28 Ronden
DNF Giacomo Ricci Galatasaray +29 Ronden
DNF Davide Rigon Anderlecht +31 Ronden
DNF Paul Meijer Atletico de Madrid +31 Ronden
DNF Alvaro Parente FC Porto +31 Ronden
DNF Marcos Martínez Sevilla FC +31 Ronden
DNF Max Wissel FC Basel +31 Ronden
DNF Robert Doornbos Corinthians +31 Ronden

[NHL] Capitals verpletteren Devils

Het NHL-seizoen is inmiddels alweer enkele dagen van start. Vannacht versloegen de Washington Capitals thuis de New Jersey Devils met maar liefst 7-2. Man van de wedstrijd werd sterspeler Alexander Ovechkin die twee goals maakte en een assist gaf. Zijn tweede goal kwam uit een penalty shot nadat hij bij een uitbraak werd neergehaald.

De verwachtingen bij de New Jersey Devils waren hooggespannen bij de start van het seizoen. Alle belangrijkste spelers bleven, en onder anderen verdediger Anton Volchenkov en superster Ilya Kovalchuk werden aan het team toegevoegd. Vooral de lang verwachte komst van Kovalchuk (contract werd eerst afgekeurd door de NHL na lange onderhandelingen met de Rus) zorgde voor een positief gevoel bij de fans. De eerste twee wedstrijden zijn nu echter verloren, waarvan de eerste na overtime.

De Devils kwamen nog wel op voorsprong. Veteraan Jason Arnott, die ook al eerder in zijn carrière voor de Devils speelde, opende de score al na krap twee minuten spelen. Lang konden ze niet van de voorsprong genieten, want verdediger John Carlson maakte dertig seconden later alweer gelijk. Hij pikte de puck op in de neutrale zone en kon zo vrij op goalie Martin Brodeur afschaatsen. De Devils gingen toch met een voorsprong rusten, want verdediger Henrik Tallinder werd na een knappe drop-pass van Dainius Zubrus goed vrijgespeeld. Hij kon zo goalie Michal Neuvirth, die uit positie was, makkelijk verslaan.

De tweede periode was echter volledig voor de Capitals. Na twee minuten spelen maakte Tomas Fleischmann de gelijkmaker. Vervolgens werd er een tijdje niet gescoord, maar Ovechkin brak de wedstrijd in de veertiende minuut van de periode open door verdediger Andy Greene te omspelen en de 3-2 te scoren. Vier minuten later maakte Jason Chimera, die net uit de penalty box kwam en zo de verdediging kon verrassen toen hij werd vrijgespeeld door Fleischmann, de 4-2. Toen Ovechkin een minuut voor tijd ook nog de 5-2 maakte uit een penalty shot was het feest compleet.

In de derde periode strooiden de Capitals nog even wat zout in de wonden door nog tweemaal te scoren. Brooks Laich maakte shorthanded de 6-2, waarna Eric Fehr in de powerplay de eindstand op 7-2 bepaalde. Vervolgens sloeg de frustratie toe bij de Devils, waardoor aan het einde van de wedstrijd maar liefst vijf gevechten ontstonden.

Als gevolg van deze vechtpartijen wordt Pierre-Luc Letourneau-Leblond waarschijnlijk geschorst. Dit komt slecht uit, want de Devils raakten deze wedstrijd ook al verdediger Volchenkov en aanvaller Brian Rolston kwijt. Volchenkov liep een gebroken neus op door een puck die in zijn gezicht werd geschoten. Omdat de Devils dicht tegen de salary cap zitten hebben zij onvoldoende ruimte om nieuwe spelers op te roepen, waardoor zij de volgende wedstrijd waarschijnlijk met minder dan 20 spelers van start moeten.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Boston Bruins Phoenix Coyotes 2-5
San Jose Sharks Columbus Blue Jackets 2-3 (OT)
Buffalo Sabres New York Rangers 3-6
Toronto Maple Leafs Ottawa Senators 5-1
New York Islanders Dallas Stars 4-5 (SO)
Pittsburgh Penguins Montreal Canadiens 2-3
Washington Capitals New Jersey Devils 7-2
Tampa Bay Lightning Atlanta Thrashers 5-3
St. Louis Blues Philadelphia Flyers 2-1 (OT)
Nashville Predators Anaheim Ducks 4-1
Chicago Blackhawks Detroit Red Wings 2-3
Vancouver Canucks Los Angeles Kings 1-2 (SO)

Sauerbreij valt tijdens wereldbekerwedstrijd

Nicolien Sauerbreij kan de overwinning bij de wereldbekerwedstrijd parallel slalom in het Limburgse Landgraaf op haar buik schrijven.

De olympisch kampioene kwam vandaag tijdens de tweede run in de kwalificatie ten val en is daarmee klaar. In de eerste run zette ze nog een goede tijd neer, maar die hielp haar niet verder.

De wereldbekerwedstrijd in Landgraaf is de eerste belangrijke wedstrijd van dit seizoen. Sauerbreij heeft haar pijlen vooral gezet op succes bij het WK in januari in het Spaanse La Molina.

Drie nieuwe legendes in WWE Smackdown vs Raw 2011

WWE Smackdown vs Raw komt bijna uit en THQ onthult steeds meer speelbare karakters voor de game. Deze keer zijn er drie nieuwe legends aangekondigd. Jimmy "Superfly" Snuka, Jake "The Snake" Roberts en Terry Funk zullen allemaal speelbaar in het nieuwe deel zijn. Donderdag worden er weer nieuwe legends bekendgemaakt. 

In WWE Smackdown vs Raw kunnen we weer knokken met de bekende WWE superstars uit het heden en het verleden. Nieuw is een modus waarin je achter de schermen rondloopt, opdrachten kan voltooien en andere worstelaars kunt uitdagen. De game komt 29 oktober uit voor de Xbox 360, PlayStation 2 & 3, de PSP en de Nintendo Wii.

WWE

Nog genoeg inspiratie voor Rock Band-serie

Volgens Harmonix is er nog genoeg innovatie mogelijk met de Rock Band-serie. De CEO van de ontwikkelaar, Alex Rigopulos, heeft dit toegegeven. Hij zegt dat de toevoeging van het keyboard in Rock Band 3 nog niet eens het topje van de ijsberg is. Ze zijn bezig met nieuwe manieren van interactie van de gebruiker met muziek.

"There's a lot of creative terrain to explore with Rock Band: new forms of interaction between the player and the music. We still have some very exciting things planned."

Verder werd gevraagd of er een mogelijkheid was om terug te keren naar de oude franchises van de studio, Amplitude en Frequentie:

"We loved those games and of course have been focused on other areas in recent years. Rock Band's been focused on rock music, Dance Central has the luxury of focusing on all kinds of other music, but in terms of rhythm-action-type games focused on electronica, that's something we'd love to come back to at the right moment in time. Or something completely new focused on that style of music."

Rock Band 3 komt 29 oktober uit voor de Xbox 360, PlayStation 3, de Nintendo Wii en Nintendo DS.

Gevolgen kankerbehandeling zichtbaar op MRI

Kinderartsen hebben binnenkort de beschikking over een nieuwe beeldvormende techniek waarmee zij beter in kaart kunnen brengen welke schade bestraling en chemotherapie veroorzaken in de hersenen van kankerpatiëntjes. Onderzoeker Matthan Caan van de TU Delft heeft de apparatuur ontwikkeld. Hij promoveert maandag.

Caan wijdde zijn promotieonderzoek aan de verbetering van de bestaande MRI-techniek. Dankzij de aanpassingen die hij deed, is het nu mogelijk zenuwbanen gedetailleerder in beeld te brengen. De onderzoeker bracht zijn onderzoeksresultaten in de praktijk in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam, dat met behulp van zijn vinding de effecten onderzocht van radio- en chemotherapie op de hersenen van jonge kankerpatiënten.

"Heel bijzonder", noemt kinderarts-oncoloog Netteke Schouten de techniek die Caan heeft ontwikkeld. "Je kunt precies zien welke gebieden in de hersenen zijn aangetast." Dat is juist bij jeugdige kankerpatiënten van belang voor de nazorg omdat de hersenen van opgroeiende kinderen nog in ontwikkeling zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen of de techniek ook kan bijdragen aan verbetering van de daadwerkelijke behandeling van kanker.

De verbeterde MRI-techniek kan volgens Caan ook veranderingen in de hersenen door ouderdom of ziekte beter in beeld brengen. Op die manier kan in de toekomst mogelijk een vroegere diagnose worden gesteld voor bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Delftse wetenschappers doen daar nader onderzoek naar.

'Roda JC leeft nog dankzij het stadion'

Roda JC heeft weten te overleven dankzij het tienjarig Parkstad Limburg Stadion. Dat meent de manager commerciële zaken Roger Pickee.

Het stadion van de club uit Kerkrade bestaat sinds augustus tien jaar en dat betekent felicitaties en mooie woorden voor het Parkstad Limburg Stadion. Zo meent de manager van commerciële zaken van Roda JC dat de club zonder het stadion niet had kunnen overleven. Dat zegt hij tegenover de Limburgse zender L1.

Volgens Pickee is het Parkstad-stadion ook het verschil tussen Roda en de overige clubs in Zuid-Limburg. Oud-voorzitter Theo Pickee, vader van Roger, werkte acht jaar lang aan de totstandkoming van het stadion in Kerkrade. Het mooiste moment uit de historie van de thuisbasis van Roda vindt Roger Pickee nog steeds de opening van het stadion.

Als sportief hoogtepunt noemt Pickee de Europacupwedstrijd tegen AC Milan in februari 2002 (0-1). Dieptepunt was de nacompetitiestrijd in 2008. "Als we toen hadden verloren van Cambuur, was het over en sluiten geweest", aldus Pickee.

Soulzanger Solomon Burke (70) overleden

De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is op Schiphol overleden. Een woordvoerster van de luchthaven heeft dat gezegd. Burke kwam zondagmorgen per vliegtuig aan uit Los Angeles.

De soulzanger was naar Nederland gekomen om samen met De Dijk in het Engels vertaalde nummers van de Nederlandse popgroep ten gehore te brengen. Dit zouden ze 12 oktober doen in een uitverkocht Paradiso, ter gelegenheid van de cd Hold on Tight.

Solomon Burke is zeventig jaar geworden.

Soulzanger Solomon Burke (70) overleden
Soulzanger Solomon Burke (70) overleden (Foto: ANP)

10-10-10

9 oktober 2010. Een doodgewone dag. 10 oktober 2010. Nog een doodgewone dag. Maar de zweefkezen onder ons hebben het maar druk vandaag. Het getal 10 staat voor deze spiritueel begaafden voor de transformatie. De 10 komt namelijk na de cyclus van 1 tot en met 9. En aangezien zij maar 2 handen hebben, begint de cyclus vanaf daar gewoon opnieuw. Dat betekent dus dat ofwel de pink, ofwel de duim, afhankelijk vanaf waar je begint met tellen, altijd de plek is van de vervolmaking.

[Moto2] Uitslag race Maleisië

Tonio Elias is de eerste wereldkampioen in de Moto2. De Spanjaard had vandaag in de Grote Prijs van Maleisië aan de vierde plaats genoeg om de wereldtitel, met nog drie races te gaan, voor zich op te eisen.

De naaste belager van Elias, Julian Simon, kwam vandaag bij een mislukte inhaalactie in de grindbak terecht. Uiteindelijk kwam Simon als 21e over de finish en kan hij Elias in het algemeen klassement niet meer inhalen.

De wedstrijd op Sepang werd overigens gewonnen door de Italiaan Roberto Rolfo. 

[F1] Uitslag Grand Prix van Japan

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Duitse Red Bull-coureur bleef zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Mark Webber op het circuit van Suzuka voor. Ferrari-rijder Fernando Alonso werd derde in een enerverende race.

Sebastian Vettel vertrok met zijn Red Bull van de poleposition op een droog Suzuka. De Duitser bleef eerder vandaag in de kwalificatie teamgenoot en wk-leider Mark Webber voor. Lewis Hamilton werd derde, maar werd vanwege een versnellingsbakwissel teruggezet op de grid. Virgin-rijder Lucas di Grassi ging niet van start, omdat hij zijn bolide op weg naar de start bij de 130R in de muur parkeerde.

De beste start was voor voor Vettel, voor Robert Kubica, Webber en Fernando Alonso. Hamilton kende een goede start en klom op naar de zesde plaats. Ook Adrian Sutil kende een goed begin en lag in de eerste ronde al tiende. Al voor de eerste bocht ging het mis voor Vitaly Petrov die met zijn Renault op het rechte stuk in de muur crashte. Ook Felipe Massa, Nico Hülkenberg en Vitantonio Liuzzi kwamen niet verder dan de tweede bocht.

Uit de herhaling bleek dat Petrov na de start te vroeg de deur voor Hülkenberg dichtdeed en door de Duitse Williams-coureur geraakt werd. Massa had al een slechte kwalificatie en probeerde in de eerste bocht plaatsen goed te maken, maar kwam op het gras, verloor de macht over zijn bolide en raakte Liuzzi vol. Nico Rosberg, Jarno Trulli, Bruno Senna en Timo Glock kwamen binnen voor nieuwe banden.

Nog voordat de safety car naar binnen kwam moest ook Kubica opgeven. De Pool had een probleem met zijn Renault en parkeerde zijn bolide aan de kant van de baan. Uit de beelden bleek later dat het rechterachterwiel van de Renault afgebroken was en de Pool hierdoor op moest geven. Hierdoor leidde Vettel voor Webber, Alonso, Jenson Button en Hamilton.

Pas na zes ronden kwam de safety car weer binnen en werd het veld weer losgelaten. Er waren enkele gevechten, waarbij Michael Schumacher erin slaagde om zijn voormalige teamgenoot Rubens Barrichello bij de hairpin voor plaats zes te passeren. Nico Rosberg probeerde bij de 130R hetzelfde bij Sébastien Buemi, maar ging wijd en moest weer achter de Zwitser aansluiten.

Vooraan gingen de Red Bulls er snel vandoor, waarbij Vettel bijna een seconde per ronde sneller reed dan de nummer drie van de race Alonso. Na twaalf ronden was het Kamui Kobayashi die met een gedurfde inhaalactie de tiende plaats van Jaime Alguersuari afsnoepte en zo in zijn eigen land in de punten reed. De op de vijftiende plaats rijdende Sakon Yamamoto maakte een foutje, waardoor Jarno Trulli hem kon passeren. Timo Glock was de volgende die hierdoor op de staart van de Japanner zat.

Vooraan reden de Red Bulls na zestien ronden niet meer snel weg bij de rest van het veld, maar de verschillen bleven bestaan. In de negentiende ronde was het Kobayashi die in de Esses wederom zijn moed toonde en plaats negen afpakte van Sutil na een goede inhaalactie. Sutil ging hierna gelijk naar binnen voor andere banden, terwijl ook de als achtste rijdende Nick Heidfeld nieuw rubber haalde.

Na 22 ronden was de eerste van de toppers Hamilton die pitte. McLaren probeerde hem in een gat te plaatsen, maar in plaats daarvan kwam hij achter Kamui Kobayashi terecht. Niet veel later volgden Vettel en Alonso, terwijl op hetzelfde moment Hamilton op het rechte stuk Kobayashi inhaalde en vijfde lag. Schumacher was eerder al naar binnen gegaan, maar voor de Duitser betaalde deze set niet uit, omdat hij achter teamgenoot Nico Rosberg terechtkwam. Hamilton kreeg vleugels en reed met 1:35.6 de snelste ronde van de race.

Halverwege de race ging de nog niet gestopte Button aan de leiding, voor Vettel, Webber, Alonso en Hamilton. Tussen dit vijftal zat zeventien seconden, waarbij dit gat ronde na ronde kleiner werd. Verder naar achteren reden Rosberg en Schumacher dicht achter elkaar. Schumi deed enkele inhaalpogingen bij zijn teamgenoot, maar slaagde er niet in hem te passeren.

Met nog twintig ronden te gaan was het Webber die de snelste auto had en het gat met Button en Vettel dichtte. Alonso en Hamilton lagen vijf seconden achter dit trio. Dit gat was met vijftien ronden te gaan negen seconden, het sein voor McLaren om Button binnen te halen en hem op het zachte rubber naar buiten te sturen. Ook Kobayashi kwam in dezelfde ronde binnen en viel ver terug in het middenveld.

Vettel voerde meteen het tempo op en reed de snelste ronde van de race. Ook Webber en Alonso gingen sneller rond, terwijl Hamilton achter hem iets af leek te haken omdat de Brit de derde versnelling kwijtraakte. Button ging op jacht naar zijn teamgenoot met snelle tijden in alle sectoren. Met nog tien ronden te gaan liet Hamilton zijn teamgenoot bij de Esses voorbij.

Kobayashi ging eveneens bij de Esses Alguersuari voor de tweede maal voorbij, nadat Alguersuari het inhalen van een achterblijver te licht opnam en buitenom gepasseerd kon worden. Beide rijders raakten elkaar waarbij uiteindelijk Alguersuari de pits in moest. Adrian Sutil blies in dezelfde ronde zijn Mercedes-motor op en spinde in de 130R, maar wist op de baan te blijven en reed de pits in. Wel liet de Duitser olie op de baan achter.

Met nog vijf ronden te gaan brak het linkerachterwiel bij de Mercedes van Nico Rosberg af en de Duitser belandde bij bocht vijf met hoge snelheid in de banden. Kobayashi had ondertussen Rubens Barrichello in de Esses ingehaald en een ronde later na een fout van Heidfeld ook zijn Sauber-teamgenoot, waardoor hij op plaats zeven lag. Bij Lotus was het ondertussen feest, omdat Kovalainen op plaats twaalf lag en hierdoor bijna zeker was van de tiende plaats in het constructeurskampioenschap.

Na 53 ronden kwam Sebastian Vettel eenvoudig als eerste over de streep, voor Red Bull-teamgenoot Mark Webber en de Ferrari van Fernando Alonso. Button werd vierde, voor Hamilton, Schumacher, Kobayashi, Heidfeld, Barrichello en Buemi. Webber blijft ook na deze race het kampioenschap leiden, voor Vettel en Alonso die gedeeld tweede staan. De McLarens van Hamilton en Button lijken af te haken.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:30:27.323
2 Mark Webber Red Bull Racing +0.906
3 Fernando Alonso Ferrari +2.721
4 Jenson Button McLaren-Mercedes +13.522
5 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +39.595
6 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +59.933
7 Kamui Kobayashi Sauber +1:04.039
8 Nick Heidfeld Sauber +1:09.668
9 Rubens Barrichello Williams +1:10.846
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:12.806
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
13 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
14 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
15 Bruno Senna HRT F1 Team +2 Ronden
16 Sakon Yamamoto HRT F1 Team +3 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +6 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India F1 +9 Ronden
DNF Robert Kubica Renault +51 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Williams +53 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +53 Ronden
DNF Vitaly Petrov Renault +53 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi Force India F1 +53 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +53 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Driver Team Punten
1 Mark Webber RBR-Renault 220
2 Fernando Alonso Ferrari 206
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 206
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 192
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 189
6 Felipe Massa Ferrari 128
7 Nico Rosberg Mercedes GP 122
8 Robert Kubica Renault 114
9 Michael Schumacher Mercedes GP 54
10 Adrian Sutil Force India-Mercedes 47
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 41
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 27
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 17
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 8
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 4
19 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 3
20 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
21 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
22 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
23 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
26 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0
27 Christian Klien HRT-Cosworth 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 426
2 McLaren-Mercedes 381
3 Ferrari 334
4 Mercedes GP 176
5 Renault 133
6 Force India-Mercedes 60
7 Williams-Cosworth 58
8 BMW Sauber-Ferrari 37
9 STR-Ferrari 11
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0

Linkdump Zondag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit.

Nadal wint toernooi Tokio

Rafael Nadal heeft het ATP-toernooi van Tokio op zijn naam geschreven. In de finale was hij met 6-1 en 7-5 de Fransman Gael Monfils de baas.

Nadal had zijn tegenstander vanaf het begin van de partij met rake klappen vanaf de baseline gelijk in de touwen. Nadal eiste met een ziedende forehand de eerste set in ijltempo op.

Monfils wist daarna wat terug te komen, maar het geluk was niet aan zijn zijde. In de elfde game brak de Spanjaard Monfils via een netbal en een slice return op de lijn. Dit betekende de beslissing in de wedstrijd.

Marcellis: "Na zeven minuten alles voorbij"

De spelers van Jong Oranje zochten na de 3-1 thuisnederlaag tegen Oekraïne vergeefs een verklaring voor het slappe spel in de openingsfase. "Alles wat we hadden besproken kon na zeven minuten de prullenbak in", refereerde verdediger Dirk Marcellis aan de twee vroege tegengoals, die Oranje niet meer te boven kwam.

Oekraïne is vooral levensgevaarlijk bij vrije trappen, riepen alle spelers van Jong Oranje de dagen voor de wedstrijd in koor. Uitgerekend daar ging het bij de eerste twee tegengoals mis. "We wisten allemaal dat we zo min mogelijk vrije trappen weg mochten geven en toch gebeurt het", baalde Luuk de Jong. "Terwijl we toch allemaal spelers in het team hebben met ervaring in de Eredivisie."

Pas in de tweede helft krabbelde Oranje een beetje overeind. "Als we zo waren begonnen, was het een hele andere avond geworden", verzekerde De Jong, die onderstreepte dat het slechte begin niets met onderschatting te maken had. "We wisten vooraf heel goed wat ze konden, maar zijn er niet goed mee omgegaan."

De kans dat Oranje dinsdag in Kiev alsnog een ticket voor het jeugd-EK afdwingt, is volgens de spelers klein, maar niet helemaal uitgesloten. "Als we daar snel op 1-0 komen, kan er nog van alles gebeuren", denkt De Jong, die bijval krijgt van Marcellis. "Dit is even lastig te verwerken, maar we moeten proberen het Oekraïne nog zo lastig mogelijk te maken."

Magath: "Van een crisis is geen sprake"

Schalke 04 is dit seizoen nog zoekende en heeft nog allerminst kunnen overtuigen. Felix Magath beweert geen slapeloze nachten te hebben.

Magath maakt zich na al te veel zorgen en laat zich niet in een crisis praten. In de Bundesliga bivakkeren Die Königsblauen in de onderste regionen, al presteren de manschappen van Magath wel goed in de Champions League.

"Van een crisis is geen sprake", zegt Magath in Bild. Vorig weekeinde verloren de Duitsers met 1-2 van 1. FC Nürnberg. "Voor het duel met Nürnberg boekten we twee overwinningen en sleepten we tegen Borussia Mönchengladbach ondanks een 0-2 achterstand nog een punt uit het vuur."

Volgende week zaterdag neemt Magath het in de competitie op tegen VfB Stuttgart, evenals Schalke een laagvlieger. "Niemand had voor mogelijk gehouden dat dit een duel tussen de nummer zeventien en achttien zou zijn. Het wordt spannend, want Stuttgart presteert ook ondermaats.

Mijnwerkers waarschijnlijk vrijdag weer boven

De 33 mijnwerkers die sinds begin augustus diep onder de grond in een mijn in het noorden van Chili zitten opgesloten, worden waarschijnlijk woensdag en donderdag naar boven gehaald. Dit zei zaterdag de Chileense minister van Mijnbouw Laurence Golborne. Hij zei te verwachten dat alle mijnwerkers, 32 Chilenen en een Boliviaan, vrijdag weer boven de grond zijn. De bewindsman beklemtoonde wel dat de toegang tot de ruimten waar de mijnwerkers zich bevinden, nog moet worden gestabiliseerd.

Golborne sprak niet lang nadat reddingswerkers met een boorinstallatie een schacht van 624 meter hadden voltooid die voor het optakelen dient. De slachtoffers zitten sinds een instorting in de koper- en goudmijn op 5 augustus onder de grond. De kompels komen een voor een naar boven in een stalen reddingscapsule.

De belangstelling van de media is enorm.

Mijnwerkers waarschijnlijk vrijdag weer boven
Mijnwerkers waarschijnlijk vrijdag weer boven (Foto: ANP)

Parade in Pyongyang met Kim en'kroonprins'

In Noord-Korea is zondag een grote militaire parade gehouden ter gelegenheid van de 65e verjaardag van de regerende Arbeiderspartij. De leider, Kim Jong-il, heeft samen met zijn zoon en vermoedelijke opvolger Kim Jong-un het spektakel aanschouwd, toonde de Noord-Koreaanse televisie.

Het stalinistische regime, dat het land al decennia isoleert, heeft voor deze gelegenheid buitenlandse journalisten uitgenodigd. Aangenomen wordt dat de ongebruikelijke gastvrijheid samenhangt met de inspanningen van Kim Jong-il om zijn zoon als 'kroonprins' uit de verf te laten komen. Dat kan ook de reden zijn dat de parade rechtstreeks werd uitgezonden, wat niet gebruikelijk is in het geheimzinnige land, berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim Jong-un is naar schatting 27 jaar en de jongste zoon van Kim Jong-il. De zoon maakte waarschijnlijk dit weekeinde zijn diplomatiek debuut. Hij was namelijk aanwezig bij het onthaal van buitenlands bezoek. Kim Jong-un kreeg vorige maand hoge militaire en politieke functies.

Parade in Pyongyang met Kim en'kroonprins'
Parade in Pyongyang met Kim en 'kroonprins' (Foto: ANP)

Nederlandse Antillen opgeheven

De Nederlandse Antillen zijn definitief opgeheven. Om middernacht is de Antilliaanse vlag voor het laatst gestreken. De Antillen zijn opgeheven omdat de vijf eilanden niet goed functioneren als één land. De eilanden liggen ver uit elkaar en hebben weinig banden.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nu Nederlandse gemeenten. Nederland heeft daardoor meer invloed op die eilanden. Curaçao en Sint Maarten krijgen meer zelfstandigheid, zoals Aruba al langer heeft. Op alle eilanden blijft Nederland macht houden. Zo kan het ingrijpen als er een financiële chaos ontstaat.

Over herziening van de verhoudingen tussen Nederland en de Antillen is jaren gesproken. Vorige maand werd de opheffing van de Antillen officieel bezegeld op een conferentie in de Ridderzaal in Den Haag.

Het meest zichtbare gevolg van de veranderingen is het geld dat wordt gebruikt. De Antilliaanse gulden gaat verdwijnen. Curaçao en Sint Maarten voeren de Caribische gulden in. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba wordt de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel.

Tienduizenden protesteren tegen spoorwegproject

Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straten van Stuttgart opgegaan om te protesteren tegen de geplande sloop van de zuidelijke vleugel van het centraal station van Stuttgart. Het project is inmiddels een hoofdpijndossier geworden voor bondskanselier Angela Merkel.

De organisator van de demonstratie Christopher Wertz zei dat er honderdduizend mensen waren verschenen om hun woede over de plannen voor een nieuw station te uiten. Een woordvoerder van de politie zei echter dat er rond de 55.000 mensen op de been waren.

Het station van Stuttgart moet gedeeltelijk worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw, ondergronds station dat makkelijkere aansluitingen en snellere overstaptijden mogelijk moet maken. Critici menen echter dat het project, Stuttgart 21, met een vermoedelijk kostenplaatje van 4,1 miljard euro een verspilling van geld is. Aanhangers van het project menen juist dat de sloop van het station zorgt voor meer ruimte in het volle stadscentrum.

Merkel steunt het project, maar haar steun dreigt de centrumrechtse coalitieregering de das om te doen bij de aanstaande verkiezingen voor de regering van de deelstaat Baden-Württemberg.

Zeventien doden bij busongeluk China

Bij een botsing tussen een bus en een cementvrachtwagen op een snelweg in het oosten van China zijn zaterdag zeker zeventien mensen omgekomen. Dat meldt Xinhua News Agency.

Ten tijde van de botsing buiten de stad Nanjing was het mistig. Door de botsing zou de vrachtwagen in brand zijn gevlogen. In de bus zaten 53 mensen. Naast de zeventien doden vielen er 23 gewonden. Van hen zijn er zes ernstig aan toe. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.

VVV'er Boymans sluit vertrek niet uit

Het is nog allerminst zeker dat Ruud Boymans ook volgend seizoen voor VVV-Venlo speelt.

De aanvaller, die dit seizoen één van de drijvende krachten is bij de Venlonaren, is momenteel in onderhandeling met de club over een nieuw contract. De kans dat hij bijtekent is echter niet groter dan dat hij niet op het voorstel ingaat.

"Als ik dit seizoen kan bewijzen dat ik regelmatig kan blijven scoren en een constant niveau kan halen, dan zou een vertrek aan het einde van dit seizoen al kunnen", tekent L1 op uit de mond van Boymans.

Hij wil op termijn graag spelen bij een club in de subtop van de eredivisie. VVV-Venlo wil verder met Boymans. Hij heeft een contract tot 2012, maar de Venlose club wil dat nu al verlengen.

God of War: Ghost of Sparta Legionnaire Kratos-video

Sony heeft op hun US Blog een filmpje van Ghost of Sparta waar de Legionnaire Kratos skin in te zien is vrijgegeven. De skin krijg je als je de game pre-ordert. Gisteren was de origins trailer al te zien. Want uiteindelijk zal Kratos de oorprong van verloren werelden onthullen en zijn duistere verleden ontdekken in Ghost of Sparta.

Hieronder kan je Legionnaire Kratos in actie zien. Mocht het niet geheel duidelijk zijn hoe dat pakje er nou uitziet, dan is onder het filmpje nog een plaatje waar Kratos in vol ornaat te zien is.

Nieuwe Halo-trilogieën en Halo-film te zien op roadmap

Tijdens hun panel op het New York Comic Con, heeft transmedia bedrijf Starlight Runner, een bedrijf dat 'cross-media' campagnes plant, een presentatie gegeven van wat ze nu doen. En ze doen dus ook iets met de Halo-franchise.

Tijdens hun diashow kon het publiek een glimp opvangen van de toekomst van de Halo-franchise: twee nieuwe trilogieën in 2012/2013 en een grote film in 2014. Microsoft en Starlight Runner zelf hebben nog geen officiëel bericht vrijgegeven.


Het lijkt erop dat we nog lang niet af zijn van onze Masterchief

Superhelden in actie in de DC Universe Online trailer

Sony heeft een nieuwe trailer van DC Universe Onlline gezet op hun blog. Deze is trouwens ook te zien op het New York Comic Con dit weekend.

De game was kortgeleden uitgesteld naar begin 2011. Sony zei dat dit ervoor zorgt dat ze de servers kunnen testen en door de feedback van spelers een "killer experience" kunnen geven zodra de servers online gaan. Hieronder is de trailer met vanzelsprekend veel superhelden te zien.

[F1] Uitslag kwalificatie Japan

Sebastian Vettel heeft in de uitgestelde kwalificatie van Japan de poleposition gepakt. De Duitser was met zijn Red Bull in een tijd van 1:30.765 te snel voor teamgenoot Mark Webber. Lewis Hamilton werd derde, maar de Brit weet dat hij vanwege een versnellingsbakwissel vijf plaatsen terug moet, waardoor Robert Kubica later vandaag van de derde stek zal mogen vertrekken.

Op Suzuka was het vandaag, na de zware regenbuien van gisteren eindelijk weer droog. Wel was het zo dat de baan nog aan het opdrogen was, waardoor de coureurs uit moesten kijken. Er vielen geen verrassingen in het eerste deel te noteren, waardoor Sébastien Buemi, Jarno Trulli, Heikki Kovalainen, Lucas di Grassi, Timo Glock, Bruno Senna en Sakon Yamamoto afvielen.

In Q2 waren de Red Bulls heer en meester. Andere rijders, zoals Felipe Massa kwamen er niet aan te pas. De Braziliaan kende te veel foutjes en zat vast in het verkeer, waardoor hij slechts als twaalfde eindigde. Kamui Kobayashi leek op weg naar een plaats bij de beste tien op zijn thuiscircuit, maar de Japanner miste zijn rempunt bij de chicane en werd veertiende. Michael Schumacher ging op het laatste moment nog wel door naar de beste tien, terwijl de Force India's van Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi wederom teleurstelden.

In het laatste deel waren de Red Bulls wederom de snelsten en was het Vettel die kampioenschapsleider Webber nipt versloeg. De enige die nog enigszins in de buurt kwam was Hamilton, maar hij zal later vandaag pas als achtste mogen vertrekken. Hierdoor zal Kubica als derde starten voor Fernando Alonso. Deze vier rijders zullen beginnen op het zachte rubber, terwijl de als vijfde vertrekkende Jenson Button dat met de harde banden zal gaan doen.

De race op Suzuka zal om 08:00 uur Nederlandse tijd van start gaan.

Uitslag kwalificatie

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 01:30.785 20
2 Mark Webber Red Bull Racing 01:30.853 21
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 01:31.169 22
4 Robert Kubica Renault 01:31.231 21
5 Fernando Alonso Ferrari 01:31.352 26
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 01:31.378 21
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:31.494 22
8 Rubens Barrichello Williams 01:31.535 22
9 Nico Hulkenberg Williams 01:31.559 20
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:31.846 21

11 Nick Heidfeld Sauber 01:32.187 17
12 Felipe Massa Ferrari 01:32.321 20
13 Vitaly Petrov Renault 01:32.422 18
14 Kamui Kobayashi Sauber 01:32.427 15
15 Adrian Sutil Force India F1 01:32.659 17
16 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:33.071 17

17 Vitantonio Liuzzi Force India F1 01:33.154 16
18 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 01:33.568 11
19 Jarno Trulli Lotus F1 01:35.346 10
20 Heikki Kovalainen Lotus F1 01:35.464 11
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 01:36.265 9
22 Timo Glock Virgin Racing 01:36.332 8
23 Bruno Senna HRT F1 Team 01:37.270 10
24 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 01:37.365 8

Mbia en Chuopo-Moting buitenspel door hitteberoerte

Javier Clemente kon vanavond in het duel met Congo niet over Stephane Mbia en Eric Chuopo-Moting beschikken.

Het duo van Kameroen is in de aanloop naar de kwalificatiewedstrijd getroffen door een hitteberoerte. "Mbia en Choupo-Moting moeten op bed blijven. Zij hebben sinds donderdag niet meer getraind vanwege de hitte hier in Garoua", aldus Clemente.

"Sinds we hier zijn aangekomen, afgelopen dinsdag, is de temperatuur zelden onder de 32 graden geweest. Veel spelers die in Europa voetballen en het klimaat niet meer gewend zijn, zijn getroffen door de warmte."

Vanwege de warmte speelt Kameroen zelden duels in Garoua. De gemiddelde temperatuur in de stad ligt tussen de 25 en 32 graden, maar kent uitschieters tot 42 graden. Voor Clemente is het eveneens wennen. De Spanjaard verruilde zijn vaderland deze zomer voor Afrika.

Bijeenkomst voor juwelier Hund

In de Jeruzalemkerk in De Baarsjes te Amsterdam is vrijdagavond een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de juwelier die donderdag bij een overval werd doodgeschoten.

"Hij heeft gevochten voor zijn leven, niet voor zijn spullen, ze mochten alles meenemen." Dat zei de zus van juwelier Fred Hund gisteravond tijdens de emotionele bijeenkomst in de Jeruzalemkerk. Haar broer werd na een roofoverval afgelopen donderdag voor zijn winkel neergeschoten en overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Onder de vele bezoekers heerste verslagenheid, maar ook woede over de moord en de algehele onveiligheid in West.  

De aanwezigen omschreven de bijeenkomst na afloop als indrukwekkend en emotioneel. De zus van de doodgeschoten Fred Hund, Carla Hund benadrukte dat haar broer niet eens zijn spullen heeft willen verdedigen, alleen zijn eigen leven. De overvallers kwamen binnen en sprongen bovenop hem, voordat ze ook maar om buit vroegen. Na de bijeenkomst gisteravond was er de mogelijkheid om het condoleanceregister te tekenen en de familie meeleven te betuigen.

De politie is nog steeds dringend op zoek naar getuigen naar aanleiding van de dood van juwelier Fred Hund. Ze verzoekt iedereen die ook maar iets van informatie kan geven over deze zaak zich bij de politie te melden.

Kunstwerken uit woonzorgcomplex gestolen

De politie is op zoek naar zestien kunstwerken van kunstenares Ank ter Kuile uit Maarn. De werken werden in de nacht van vrijdag op zaterdag ontvreemd uit de gangen van woonzorgcomplex De Lichtenberg aan de Utrechtseweg in Amersfoort. De politie heeft aangifte van de diefstal ontvangen, zei een woordvoerster zaterdag.

Volgens de politie zijn de daders spoorloos. De werken, waaronder schilderijen en collages, hingen als tijdelijke expositie in de gangen van het complex. De werken zijn vrijdagavond voor het laatst gezien. Volgens de kunstenares is de totale waarde zo’n 15.000 euro.

Ter Kuile is er zelf vrij nuchter over, "Het is te bizar voor woorden. Ik beschouw het maar als een compliment. Ik ben Van Gogh niet. Mensen die al deze moeite doen en een gevangenisstraf riskeren door het stelen van mijn werk."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.