Tienduizenden protesteren tegen spoorwegproject

Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straten van Stuttgart opgegaan om te protesteren tegen de geplande sloop van de zuidelijke vleugel van het centraal station van Stuttgart. Het project is inmiddels een hoofdpijndossier geworden voor bondskanselier Angela Merkel.

De organisator van de demonstratie Christopher Wertz zei dat er honderdduizend mensen waren verschenen om hun woede over de plannen voor een nieuw station te uiten. Een woordvoerder van de politie zei echter dat er rond de 55.000 mensen op de been waren.

Het station van Stuttgart moet gedeeltelijk worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuw, ondergronds station dat makkelijkere aansluitingen en snellere overstaptijden mogelijk moet maken. Critici menen echter dat het project, Stuttgart 21, met een vermoedelijk kostenplaatje van 4,1 miljard euro een verspilling van geld is. Aanhangers van het project menen juist dat de sloop van het station zorgt voor meer ruimte in het volle stadscentrum.

Merkel steunt het project, maar haar steun dreigt de centrumrechtse coalitieregering de das om te doen bij de aanstaande verkiezingen voor de regering van de deelstaat Baden-Württemberg.