Grote actie tegen crossherrie Brabant

In Brabant is zondag een grootscheepse actie tegen illegaal crossen in natuur- en stiltegebieden gehouden. Bij de provinciale milieuklachtencentrale zijn dit jaar al 407 klachten over wildcrossen binnengekomen. In 2009 waren dat er over het hele jaar 411.

De politie heeft met de controle naar eigen zeggen een krachtig signaal afgegeven aan de wildcrossers. In totaal namen zo'n 75 medewerkers van politie, provincie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, marechaussee, Openbaar Ministerie en gemeenten deel aan de controle. Er werden overigens nauwelijks overtredingen geconstateerd.

Tussen 07.30 en 13.00 uur werd actief gesurveilleerd in Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis, Cuijk, Boxmeer, Grave, Uden, Veghel, Landerd, Boekel en Best. Ook in de directe omgeving van de bossen werd gecontroleerd, ook met digitale camera's en een politiehelikopter.

Er werden ongeveer veertig motoren en kentekens gecontroleerd. De papieren bleken in orde. Op de Oirschotse Heide werd wel een 38-jarige motorrijder uit Haaren aangehouden voor het negeren van een stopteken. Zijn motor is in beslag genomen. In Sint Anthonis werd een motorrijder tweemaal bekeurd, voor het rijden op een voor motoren verboden pad en omdat zijn kentekenplaat niet goed zichtbaar was.

Motorrijders crossen volgens de politie steeds vaker in gebieden die gesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Crossmotoren, crossbrommers en quads wekken in natuur- en stiltegebieden veel ergernis bij ruiters, wandelaars en fietsers en verstoren de rust. Ook rijden ze wegen en paden kapot. Omdat de mogelijkheden om te crossen steeds verder afnemen, voert de provincie binnenkort een gesprek met de motorsportorganisaties.