Israël akkoord met loyaliteitswet

Het Israëlische kabinet heeft zondag een wet goedgekeurd die nieuwe burgers verplicht een eed van trouw te zweren aan een 'joodse en democratische' staat. Dit tot grote woede van Arabische parlementsleden, die het kabinet betichtten van racisme, omdat op deze wijze de rechten van de Arabische minderheid zouden worden ondermijnd.

Het goedkeuren van de wet komt op een moment dat het vredesproces voor het Midden-Oosten in een impasse verkeert wegens de Israëlische weigering een moratorium op bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever te verlengen.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat de wet de essentie van Israël weergeeft in een tijd dat volgens hem veel mensen in de wereld de banden tussen het joodse volk en zijn land proberen te bezoedelen. "De staat Israël is de nationale staat van het joodse volk en is een democratische staat waarin al zijn burgers -joden en niet-joden- gelijke rechten genieten", zei hij. "Wie zich bij ons wil voegen, moet ons erkennen."

Het Arabische parlementslid Ahmad Tibi noemde de wet een provocatie. "Het doel is de inferieure positie van de Arabische minderheid via wetgeving te beklinken. Netanyahu en zijn regering beperken de democratie in Israël en vergroten het vooroordeel tegen de Arabische minderheid."

In tegenstelling tot de Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook, zijn de Israëlische Arabieren burgers van Israël. Ze hebben stemrecht, kunnen vrij reizen en hebben toegang tot sociale voorzieningen. Maar daarnaast genieten zij een status als tweederangs burgers, die in het dagelijks leven, op de huizen- en banenmarkt, te maken hebben met discriminatie. Hoewel de huidige Arabische burgers niet gedwongen worden de eed af te leggen, moeten mogelijke buitenlandse huwelijkspartners dat wel.

De wet geniet de steun van de conservatieve nationalistische partij Yisrael Beitenu, waarvan partijleider en minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar nog openlijk de loyaliteit van Israëls Arabieren in twijfel trok.

"Ik denk dat dit een belangrijke stap voorwaarts is. Dit is natuurlijk nog niet het einde van de kwestie van loyaliteit in ruil voor burgerschap, maar het is een uiterst belangrijke stap", zei hij.

Het goedkeuren van de wet komt op een moment dat het vredesproces met de Palestijnen dreigt te ontsporen door de Israëlische weigering de bouwstop op de Westoever niet te verlengen, een bouwstop waar met name Lieberman een fel tegenstander van is.

Ook Netanyahu weigert verlenging van de bouwstop, maar de premier lijkt bereid te zijn compromissen te sluiten om de gesprekken gaande te houden. Momenteel lijkt een kleine meerderheid in zijn kabinet echter tegen het sluiten van compromissen te zijn.

Het besluit van Netanyahu om zijn kabinet juist nu over de loyaliteitswet te laten stemmen, kan dan ook worden gezien als een poging Lieberman milder te stemmen, hoewel bronnen binnen de regering dit ten stelligste ontkennen.

De wet moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd. In het kabinet stemden voornamelijk leden van de gematigde Arbeidspartij tegen, omdat zij meenden dat op deze wijze onnodig nieuwe spanningen worden gecreëerd en het imago van Israël internationaal opnieuw schade oploopt.