'Gemengde gevoelens' over ontmanteling Antillen

Beoogd premier van Curaçao Gerrit Schotte kijkt met gemengde gevoelens naar de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. "Onze vrienden en familie op de andere eilanden gaan nu uit elkaar", zegt Schotte. Toch kijkt hij met vertrouwen naar nieuwe vormen van samenwerking.

Curaçao en Sint Maarten worden door de ontmanteling van de Nederlandse Antillen een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten. Aruba heeft sinds 1986 een vergelijkbare status als Curaçao en Sint Maarten nu krijgen. Sinds 1954 maken de Nederlandse Antillen deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden.

Het weekend staat in het teken van feestelijkheden rond de ontmanteling. Onder anderen Kroonprins Willem Alexander en Prinses Maxima wonen de festiviteiten in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, bij. Een maand geleden werd in de Ridderzaal in Den Haag de opheffing van de Nederlandse Antillen officieel bezegeld.

Schotte zegt ernaar uit te kijken om veel instituties uit het niets weer op te bouwen. Schotte, die vooral de bureaucratie op het eiland te lijf wil gaan, opperde eerder al het plan om alle achterstallige vergunningsaanvragen in een keer in een sporthal te regelen.

De plannen van het te vormen kabinet-Rutte omschrijft Schotte als 'helder' en hij zegt deze te accepteren. Wel vindt hij dat de PVV eigenlijk zou moeten meeregeren om zo verantwoordelijkheid te dragen. "Anders is het een desillusie voor de PVV-stemmers", vindt Schotte die zegt zich de verdeeldheid over de uitkomst van de formatie in Nederland te kunnen voorstellen.

Over de uitgesproken standpunten van de partij van Geert Wilders zegt Schotte dat hij vindt dat Antillianen beter niet kunnen worden teruggestuurd omdat er volgens hem in Nederland juist meer expertise is om probleemgevallen te helpen.

"De meeste Antillianen zijn niet in Nederland voor hun plezier maar omdat het daar beter is", stelt Schotte. Hij hoopt dat Antillianen wel terug willen komen als hij premier wordt. In het verleden is er volgens Schotte door de uittocht van Antillianen naar Nederland een 'braindrain' ontstaan.

Donderdag werd de formatie onder leiding van de 36-jarige Gerrit Schotte afgerond en werd hij voorgedragen om de eerste premier van het land Curaçao te worden. De partij van Schotte, de Movementu Futuro Kòrsou (MFK), won tijdens de verkiezingen in juli uit het niets vijf van de 21 zetels. Regeringspartij PAR, van de zittende premier Emily de Jongh-Elhage, bleef de grootste partij, maar verloor de meerderheid in de raad.


Willemstad (Foto: Novum)