Gevolgen kankerbehandeling zichtbaar op MRI

Kinderartsen hebben binnenkort de beschikking over een nieuwe beeldvormende techniek waarmee zij beter in kaart kunnen brengen welke schade bestraling en chemotherapie veroorzaken in de hersenen van kankerpatiëntjes. Onderzoeker Matthan Caan van de TU Delft heeft de apparatuur ontwikkeld. Hij promoveert maandag.

Caan wijdde zijn promotieonderzoek aan de verbetering van de bestaande MRI-techniek. Dankzij de aanpassingen die hij deed, is het nu mogelijk zenuwbanen gedetailleerder in beeld te brengen. De onderzoeker bracht zijn onderzoeksresultaten in de praktijk in het Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam, dat met behulp van zijn vinding de effecten onderzocht van radio- en chemotherapie op de hersenen van jonge kankerpatiënten.

"Heel bijzonder", noemt kinderarts-oncoloog Netteke Schouten de techniek die Caan heeft ontwikkeld. "Je kunt precies zien welke gebieden in de hersenen zijn aangetast." Dat is juist bij jeugdige kankerpatiënten van belang voor de nazorg omdat de hersenen van opgroeiende kinderen nog in ontwikkeling zijn. Nader onderzoek moet uitwijzen of de techniek ook kan bijdragen aan verbetering van de daadwerkelijke behandeling van kanker.

De verbeterde MRI-techniek kan volgens Caan ook veranderingen in de hersenen door ouderdom of ziekte beter in beeld brengen. Op die manier kan in de toekomst mogelijk een vroegere diagnose worden gesteld voor bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Delftse wetenschappers doen daar nader onderzoek naar.