'Jongeren danken nadelig AOW-akkoord aan zichzelf'

Jongeren hebben het aan zichzelf te danken dat niet zij maar de 55-plussers worden ontzien in het plan om de AOW-leeftijd te verhogen. Dat stelt CNV-voorzitter Jaap Smit in een interview met nu.nl.

"Als voorzitter van CNV behartig ik de belangen van mijn leden. Als het gros van de leden 55 jaar en ouder is moet je niet raar opkijken als het zwaartepunt daar komt te liggen", legt hij uit. Daarom speelt hij de bal terug naar de jongeren. "Dit soort dingen komt niet vanzelf tot stand."

Het kabinet-Rutte heeft het wao-akkoord tussen werkgevers en werknemers overgenomen. Dat houdt in dat de aow-leeftijd in 2020 naar 66 jaar wordt verhoogd. Daarna wordt iedere vijf jaar bekeken of het opnieuw moet worden verhoogd.

De jongeren moeten zich volgens hem realiseren dat hun arbeidsomstandigheden tot stand zijn gekomen door de inzet van de vakbeweging. "Jongeren dienen zich te realiseren dat we met zijn allen een bijdrage moeten leveren aan een sterke samenleving."

Jongeren hebben volgens Smit andere wensen dan de oudere leden. Zo willen ze eigen keuzes maken in de cao's. Ook zou er een probleem met het imago zijn. "Mijn dochter vroeg bij de schoonmakersstaking of ik ook met zo'n raar petje ging lopen. Ik denk dan: het beeld is niet goed."

In een interview met het Ikon-radioprogramma De Andere Wereld heeft Smit zondag scherpe kritiek op het regeer- en gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV. Hij zegt te vrezen voor een veramerikanisering van de samenleving waarbij mensen die aan de rand staan 'eigen schuld, dikke bult', te horen krijgen.

De rekening wordt volgens hem neergelegd bij de mensen die niet de vrijheid en verantwoordelijkheid kunnen dragen. Als voorbeelden noemt hij de jonggehandicapten onder de 18 en de ouderen op de arbeidsmarkt.