Reddingsschacht mijnwerkers wordt deels versterkt

Alleen het bovenste deel van de ontsnappingsschacht voor de 33 Chileense mijnwerkers moet worden versterkt. Dat concluderen reddingswerkers uit een video-inspectie van de tunnel. Gevreesd werd dat een groter deel van de wand niet sterk genoeg zou zijn.

In het ergste geval zou de hele schacht van zeshonderd meter lang moeten worden voorzien van stalen pijpen, maar het inbrengen van die pijpen kan er voor zorgen dat de schacht instort. Ook was het de vraag of zoiets mogelijk was. De directeur van het Amerikaanse bedrijf dat de boor heeft gemaakt, stelt van niet.

Daarbij zou het verstevigen van de hele wand een week vertraging opleveren en bestaat het risico dat de reddingscapsule waarmee de werkers naar boven moeten worden gehaald in de buizen blijft steken. Nu hoeft alleen de bovenste 96 meter met pijpen te worden verstevigd. De reddingswerkers hopen woensdag te beginnen met het naar boven halen van de mijnwerkers. Dat zou anderhalve dag duren. De reddingswerkers zijn al metalen buizen aan het smeden om die klus te klaren.

Zaterdag werd de doorbraak van de boor gefilmd door de mijnwerkers, vervolgens was te zien dat ze juichten en elkaar omhelsden. Het tentenkamp boven de mijn, waar familieleden van de mijnwerkers overnachten, werd daarop een gekkenhuis. De familieleden draaiden muziek. De reddingswerkers begonnen te zingen, dansen en lieten de kurken van de champagneflessen knallen. Tot diep in de nacht werd een barbecue gehouden.

Uiteindelijk moeten de mijnwerkers een voor een met een ontsnappingscapsule naar boven worden gehaald. Een ongeluk kan volgens mijnminister Laurence Golborne nooit worden uitgesloten, maar de muren zouden in 'zeer goede staat' zijn.


(Foto: Novum)