10-10-10

9 oktober 2010. Een doodgewone dag. 10 oktober 2010. Nog een doodgewone dag. Nou ja, voor mij is het toch een beetje bijzonder. Mijn nichtje is vandaag jarig. Voor sommige stellen is de dag ook bijzonder, want in enkele gemeenten is het mogelijk om op zondag te trouwen. Hoewel het voor de man alsnog een klus blijft om te onthouden wanneer zijn trouwdag was – zou Alex die 2-2-2 niet af en toe verwarren met 1-1-1 of 9-9-9? – is het voor hem een makkelijk ezelsbruggetje om te weten wanneer hij zijn vrouw moet verrassen met een bloemetje of een kus. Maar voor sommige mensen is 10-10-10 als datum wel heel belangrijk.

De zweefkezen onder ons hebben het maar druk vandaag. Het getal 10 staat voor deze spiritueel begaafden voor de transformatie. De 10 komt namelijk na de cyclus van 1 tot en met 9. En aangezien zij maar 2 handen hebben, begint de cyclus vanaf daar gewoon opnieuw. Dat betekent dus dat ofwel de pink, ofwel de duim, afhankelijk vanaf waar je begint met tellen, altijd de plek is van de vervolmaking. In het getal 10 vindt de transformatie plaats naar een nieuwe cyclus. Zo zou God op de 10e dag op de aarde verschijnen en de wereld zal op de 10e dag ten einde komen, zodat er een nieuwe hemel en aarde gaat komen. Met nog steeds dezelfde 10 geboden, uiteraard.

10 is dus transformatie en die komt op het eind. Dat snapt elke leek die vroeger Captain Planet, Power Rangers en de Transformers heeft gekeken. Pas als het probleem echt te groot werd voor deze helden, dan voegden zij zich in de laatste 5 minuten van de serie samen en transformeerden tot 1 geheel om het kwaad te bestrijden. En wonderwel lukte dat ook iedere keer, zodat je daarna met een gerust hart naar buiten kon om het met je vriendjes en vriendinnetjes tot in detail na te spelen. Voor de zweefhannes is de transformatie net zo belangrijk als in de series, want het jaar 2012 staat voor de deur. Om zich daarop voor te bereiden, is 10-10-10 dus hét moment om de poort tot transformatie te openen.

Daar is ‘ie weer. 2012. Of de aarde er nou aangaat, een Apocalyps de mensheid treft of dat er innerlijk heel wat staat te gebeuren, alles verwijst naar de kalender van de Maya’s. Dat oude Zuid-Amerikaanse volk was natuurlijk goed bezig met hun berekeningen, maar ze waren nu ook weer niet zo briljant dat ze het einde der tijden konden voorspellen. Ze hebben niet eens het wiel uitgevonden. Vraag je een huidige Maya naar het jaar 2012, dan haalt hij de schouders op. Je kan immers nog niet voorspellen of er over 2 jaar een goede oogst zal komen. De kalender zegt hen niets over het einde van de wereld. En het is ook logisch natuurlijk, want die kalender is al zo oud. Wie heeft er nou zin om meer dan duizend jaar vooruit te denken en oneindig door te gaan met berekeningen? Het houdt ergens op en toevallig was dat voor de Maya’s in 2012.

Maar het einde van de wereld klinkt zo lekker en 2012 moet dus commercieel goed worden uitgebuit. De rampenfilm was al een succesje, de eerste bergtoppen zijn al gereserveerd en de overlevingspakketten met opblaasbootjes en blikken bonen zijn al ingeslagen door de geitenwollensokken. 10-10-10 valt ook in die lijn, want er zijn vandaag vele spirituele evenementen te beleven. Voor veel toedelejandokies is het vandaag dus collectief zweven geblazen met het lezen van tarotkaarten, theeblaadjes, tenen, huidschilfers en gatenkaas. Er worden lezingen gegeven over je werk die je vooral niet met collega’s moet delen op maandag, je kan met geesten uit de andere wereld klessebessen, alleen mediteren of groepsmasturberen, intuïtief dansen en jezelf transformeren van een cocon naar het blijde vlinderschap.

Alle evenementen worden uiteraard geleid door professoren in de tenenheelkunde, natuurgenezingswetenschappen en neushaarkundigen die op stage zijn geweest in Tibet. De professionaliteit straalt van deze evenementen af door de voornamencultuur die ook onder plaatselijke muzikanten heerst. De soepjurken, theatrale gebaren en gehersenspoelde glimlachen ondersteunen het gevoel dat iedereen welkom is en gewoon lekker alles over zich heen mag laten komen. En uiteraard worden er voldoende armen geaaid, handen beroerd en zwakzinnigen geknuffeld. Onder zwakzinnigen worden uiteraard geen mensen met een lager IQ bedoeld, maar iedere vrijwillige aanwezige op zo’n evenement.

10-10-10. Is het een magische dag? Een dag waarop wij allen de mogelijkheid hebben om ons te veranderen en voor te bereiden op 2012, dat al voorzichtig wordt ingepakt als ‘dag waarop wij mensen veranderen en zelf het lot in handen nemen’, in plaats van de wereldvernietigende destructie? Er zullen vast genoeg zieltjes gelukkiger worden als ze ergens tegen het dak van een evenementenhal zweven. De organisatoren zullen zwaar gelukkig van de gevulde geldzakken naar huis gaan. Voor mij is 10-10-10 nog steeds gewoon de dag waarop mijn nichtje jarig is. 10 oktober is voor mij al 19 jaar speciaal om die reden. Ik zal haar zo even bellen.