Forged in Fire: hoe messen tot leven komen

De scène uit Lord of the Rings waarin het wapenarsenaal van Mordor gesmeed wordt ligt uiteraard bij iedereen die de film een warm hart toedraagt nog vers in het geheugen. Ook in de Hobbit-films zien we een aantal keer een tipje van de sluier opgelicht. Maar is het in het echte leven ook zo makkelijk om een goed staaltje wapenarsenaal te smeden of zit hier meer achter? De nieuwe eliminatieserie Forged in Fire van HISTORY geeft de liefhebbers een kijkje achter de schermen, met het nodige Amerikaanse niveau aan entertainment. FOK!eindredacteur Daan de Witte mocht echter zelf gaan uitvinden hoe het is om een echt mes te gaan smeden bij Smederij Atelier Alkmaar in Enkhuizen.

Allereerst wordt aan alle verzamelde deelnemers een uitgebreide veiligheidsuitleg gegeven door het alziende oog van de dag, Dave van Smederij Atelier Alkmaar. Er wordt namelijk gedurende de dag gewerkt met materiaal met een temperatuur van ongeveer 1200 graden. Veiligheid staat dus voorop tijdens deze workshop en dus elke keer dat de 'werkstukjes', zoals Dave ze noemt, uit de ovens gehaald zullen worden, moet er met de kreet 'heet staal' duidelijk gemaakt worden dat een deelnemer zal passeren en zich zal begeven naar de aambeelden die opgesteld staan. Drie kwartier lang zal er op het staal geslagen worden met hamers, waardoor het steeds meer de vorm aan zal gaan nemen van een mes. Dit wordt gedurende dag een aantal keren herhaald. Een echt mes smeden blijkt daardoor ook veel meer te zijn dan in films en series wordt geportretteerd. Dat het een kunstvorm blijkt te zijn, wordt al snel duidelijk wanneer de nog hete messen vergeleken worden.

Het gloeiende staal wordt op het aambeeld gesmeedHet gloeiende staal wordt op het aambeeld gesmeed

Na een lange dag gesmeed te hebben, is het tijd voor de messen om af te koelen. Dan is er ook tijd om de locatie waar de workshop gehouden wordt nog eens wat beter te bekijken. De workshopafdeling is gevestigd in een oude ijsfabriek, net buiten het centrum van Enkhuizen, op steenworpafstand van de toeristische trekpleister waar Enkhuizen bij de meeste mensen bekend om staat, namelijk het Zuiderzeemuseum. De sfeer van de oude ambacht kan gelijk ingeademd worden wanneer men de ijsfabriek binnentreedt. Overal zijn katrollen en touwen te zien en het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De eerste aflevering van de eliminatieserie werd ook vertoond aan de aanwezigen, waardoor gelijk duidelijker werd dat het programma eigenlijk nog leuker wordt als iemand enige kennis heeft over het ambacht. Echter, ook zonder die kennis is het een originele invulling van een programma à la Masterchef, waarin de kandidaten ook opdrachten krijgen om bepaalde gerechten (waarin het in dit programma dan natuurlijk over messen gaat) te bereiden, met bepaalde vereisten en verschillende categorieën. In de eerste aflevering van Forged in Fire komt bijvoorbeeld direct de katana voorbij, het Japanse gevechtszwaard dat bij velen bekend zal zijn door haar gebruik in films en televisieseries.

Het resultaat is zeer benoemenswaardig
Het resultaat is zeer noemenswaardig

Het resultaat nadat Dave de messen heeft geslepen is werkelijk waar verbluffend. De messen zijn volledig functioneel en daarom dus ook vlijmscherp. Ook met de uitstraling van de messen, die op de foto te bewonderen zijn, is het dik in orde en de aanwezigen zijn dus allemaal trots op wat zij tijdens deze dag hebben gecreëerd. Als het enthousiasme om zelf een mes te gaan smeden in Enkhuizen de overhand heeft genomen, is er meer informatie te vinden op de site van Smederij Atelier Alkmaar. Forged in Fire start vanavond om 21.00 uur op HISTORY. Vervolgens is iedere woensdag om 21.00 uur een nieuwe aflevering te zien.