Negen! filmtips voor de maand februari

Filmtip 6: 12 Years a Slave

Releasedatum: 20 februari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Steve McQueen
Acteurs: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong'o
IMDb

Plot
Een ontwikkelde zwarte man Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) leefde in de 19e eeuw, voorafgaand aan de Amerikaanse burgeroorlog, met zijn vrouw en kinderen in alle vrijheid in Saratoga, New York. Dit verandert wanneer hij wordt gedrogeerd, verkocht en naar het Zuiden wordt gestuurd als slaaf. In de vorm van slavendrijver Edwin Epps wordt hij geconfronteerd met vreselijke gruwelheden. Hij probeert wanhopig te ontsnappen, maar zijn pogingen worden telkens verijdeld.

Verwachtingspatroon
Regisseur Steve McQueen ontwikkelt zich tot een hele grote meneer in Hollywood. Na zijn magnifieke debuut Hunger uit 2008 en het aangrijpende Shame uit 2011, is eindelijk zijn volgende mijlpaal in Nederland te zien. Met 12 Years a Slave bereikt McQueen nu ook het grote publiek en is de film dan ook één van de grote Oscarfavorieten. Producent Brad Pitt vervult een dubbelrol als acteur en producent in deze film die ongetwijfeld een verwoestend emotioneel effect op de kijker gaat hebben. Wellicht de beste film die ooit over slavernij is gemaakt en ongetwijfeld een film die maar weinigen onberoerd zal laten.

 


Filmtip 7: Anchorman 2: The Legend Continues

Releasedatum: 27 februari 2014
Genre: Komedie
Regisseur: Adam McKay
Acteurs: Will Ferrell, Christina Applegate en Paul Rudd
IMDb

Plot
Het complete nieuwsteam van de legendarische verslaggever Ron Burgundy (Will Ferrell) keert terug in de jaren 80, het tijdperk van de kabeltelevisie. Met onder anderen zijn vrouw en collega Veronica Corningstone (Christina Applegate) en weerman Brick Tamland (Steve Carell) wil hij zich ditmaal bewijzen bij de 24-uurs nieuwszender Global News Network.

Verwachtingspatroon
Een negental jaar laten is er dan eindelijk een vervolg op Anchorman – The Legend of Ron Burgundy uit 2004. Niet alles wat Will Ferrell aanraakt verandert in goud, maar als nieuwsman Ron Burgundy heeft hij een ware cultheld gecreëerd. En vergeet ook andere onvergetelijke karakters als weerman Brick Tamland niet. Niet alle grappen zullen aanslaan, maar gezien de trailer is de grapdichtheid gigantisch hoog. Will Ferrell neemt graag een risico en met deze vervolgfilm lijkt dat uitstekend uit te pakken.

 


Filmtip 8: Her

Releasedatum: 27 februari 2014
Genre: Komedie/Romantiek
Regisseur: Spike Jonze
Acteurs: Joaquin Phoenix, Amy Adams en de stem van Scarlett Johansson
IMDb

Plot
Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) is een eenzame schrijver die zijn geld verdient met het schrijven van liefdesbrieven voor anderen. Hij schaft zich een nieuw ontwikkeld besturingssysteem aan dat bestemd is om in alle behoeften van diens gebruiker te voorzien. Langzaam maar zeker raakt hij geobsedeerd door het systeem 'Samantha' (stem van Scarlett Johansson).

Verwachtingspatroon
Na een lange pauze is Joaquin Phoenix weer helemaal terug. Hij geeft zijn indrukwekkende acteerprestatie in The Master uit 2012 een passend vervolg met Her, een film van de veelgeprezen regisseur Spike Jonze (Being John Malkovich en Adaptation.). Dit moderne en ook absurde liefdesverhaal ontpopt zich als een publiekslieveling met een melancholische ondertoon. De boodschap van de film lijkt namelijk een stuk interessanter te zijn dan je vooraf zou verwachten bij het lezen van de samenvatting. Regisseur en ook schrijver Jonze is een ambitieus man en hij lijkt van Her een karakterstudie te hebben gemaakt waar nog lang over kan worden nagepraat.

 


Filmtip 9: Nebraska

Releasedatum: 27 februari 2014
Genre: Drama
Regisseur: Alexander Payne
Acteurs: Bruce Dern, Will Forte en Bob Odenkirk
IMDb

Plot
Een oude man genaamd Woody Grant (Bruce Dern) denkt dat hij twee miljoen dollar heeft gewonnen en reist het hele land door om het geld op te halen. Hij vertrekt op een meer dan duizend kilometer lange reis door de VS. Zijn familie maakt zich zorgen. Ze denken dat hij begint te dementeren en willen hem in een verzorgingstehuis plaatsen. Zijn zoon David (Will Forte) weet dat de loterij oplichterij is, maar besluit zijn vader toch te vergezellen.

Verwachtingspatroon
Gefilmd in zwart-wit, lijkt Nebraska zo’n film te zijn waar niemand een hekel aan kan hebben. Bruce Dern (Coming Home) schittert als de halsstarrige Woody in deze intieme ‘road movie’, waar het uiteindelijk draait om de relatie tussen vader en zoon. Met schitterende films als About Schmidt uit 2002 en The Descendants uit 2011 achter zijn naam, heeft regisseur en schrijver Alexander Payne bewezen een man te zijn met een fantastisch gevoel voor timing en intimiteit.