Vijf filmtips voor de maand februari

De rust is wedergekeerd in de bioscopen. In januari beleefde, met onder meer The Master, Zero Dark Thirty en Lincoln, een indrukwekkend rijtje films zijn première in de Nederlandse bioscopen. Daarnaast was Rotterdam tijdens het International Film Festival (IFFR) voor heel even een bescheiden middelpunt in de internationale filmwereld. Wat rest is de uitreiking van de Britse filmprijzen genaamd de BAFTAs aanstaande zondag en natuurlijk wordt er aan het eind van de maand geschiedenis geschreven met de uitreiking van de Oscars op zondag 24 februari.

In februari gaat de Nederlandse film Matterhorn, de winnaar van de publieksprijs van het afgelopen IFFR in première. Hoogstaande komedie is er deze maand met This is 40, Here Comes the Boom en het ongetwijfeld zeer verrassende Ushi Must Marry. Voor de filmhuisliefhebbers is er de nieuwe film van Gus van Sant (Gerry) genaamd The Promised Land en de film Reality van Matteo Garrone (Gomorra). Voor de actieliefhebbers is het een speciale maand, aangezien de actiegiganten Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger ouderwets tekeer gaan in A Good Day to Die Hard en The Last Stand. In combinatie met de vijf filmtips, kan geconcludeerd worden dat iedere filmliefhebber met een gerust hart deze maand een bioscoop binnen kan wandelen.


Filmtip 1: De Ontmaagding van Eva van End

Releasedatum: 14 februari 2013
Genre: Drama/Komedie
Regisseur: Michiel ten Horn
Acteurs: Jacqueline Blom, Freerk Bos en Vivian Dierckx
IMDb

Plot
Het leven van de disfunctionele familie Van End wordt opgeschud wanneer zij voor een periode van twee weken een Duitse uitwisselingsstudent genaamd Veit (Rafael Gareisen) over de vloer krijgen. Doordat Veit in elk opzicht een perfecte jongen blijkt te zijn, worden de familieleden geconfronteerd met hun eigen imperfecties.

In eerste instantie lijkt dit semiautobiografische debuut van regisseur Michiel ten Horn een Nederlandse versie van een film van Wes Anderson (The Royal Tenenbaums) of Todd Solondz (Happiness). Op basis van de excentrieke gezinsleden die in de trailer voorbijkomen, kan onmogelijk gezegd worden dat dit niet het geval is. Maar deze trailer toont daarnaast voldoende verfrissend materiaal om deze absurdistische tragikomedie niet te kunnen negeren. Als Ten Horn de perfecte balans tussen humor en drama heeft weten te vinden, kan De Ontmaagding van Eva van End misschien wel een breed publiek aanspreken.