De filmtips voor de maand juni

De afgelopen maand werden filmliefhebbers verwend. Met enkele sterke blockbusters, verrassende filmhuisfilms en een lading van toppers die in première gingen tijdens het Filmfestival van Cannes, is er zeker geen reden om te klagen. Deze maand lijkt echter een overbruggingsmaand naar de miljoenen kostende producties die in aantocht zijn.

Naast de drie filmtips, zijn er nog een aantal films die de aandacht trekken. Zo is er het vervolg op 21 Jump Street, het verrassend getitelde 22 Jump Street. De groots opgezette films The Philosophers en vooral Transcendence zijn matig ontvangen in de Verenigde Staten en hopen hier op meer enthousiasme. De overal opduikende Nicolas Cage is deze keer te zien als een voormalig misdadiger in Joe en de filmhuisfilm Night Moves ontvangt, ondanks het trage tempo, de nodige lof. De laatste interessante film van deze maand is ongetwijfeld Jersey Boys van de inmiddels 84-jarige Clint Eastwood. Zal Eastwood wederom succes vergaren of slaat hij de plank mis met deze biografische film die zich afspeelt in de muzikale jaren 60.


Filmtip 1: The Rover

Releasedatum: 12 juni 2014
Genre: Drama
Regisseur: David Michôd
Acteurs: Guy Pierce, Robert Pattinson en Scoot McNairy
IMDb

Plot
In de Australische woestijn, een tiental jaar na de instorting van de economie, is een roekeloze man genaamd Eric (Guy Pierce) op zoek naar de criminelen die zijn auto gestolen hebben. Deze voormalige soldaat trekt Rey (Robert Pattinson) mee in zijn zoektocht. Als naïef lid van de bende is hij achtergelaten tijdens een chaotische ontsnappingspoging.

Verwachtingspatroon
Bioscoopbezoekers zullen niet zo heel snel warmlopen voor Robert “Edward” Pattinson. Maar met films als Cosmopolis (2012) en nu The Rover, is Pattinson goed op weg om zijn verleden achter zich te laten. De Australische regisseur David Michôd (Animal Kingdom) heeft een grimmige en desolate sfeer gecreëerd. De Australische woestijn is een wereld waar geweld en wanorde vrij spel hebben. De altijd uitstekende acteur Guy Pearce (Memento) lijkt perfect op zijn plaats in deze keiharde wereld.

 


Filmtip 2: Deux Jours, Une Nuit (Two Days, One Night)

Releasedatum: 19 juni 2014
Genre: Drama
Regisseur: Jean-Pierre en Luc Dardenne
Acteurs: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione en Olivier Gourmet
IMDb

Plot
De 30-jarige Sandra (Marion Cotillard) heeft slechts één weekend de tijd om haar collega’s ervan te overtuigen om hun bonussen in te leveren. Alleen dan kan Sandra haar baan behouden.

Verwachtingspatroon
Al jarenlang staan de Belgische gebroeders Dardenne (Le Fils, L’Enfant) aan de top met de beste sociale drama’s. Hun nieuwste film, Deux Jours, Une Nuit, brengt geen verandering aan deze situatie. Na de première tijdens het laatste Filmfestival van Cannes was de pers onverdeeld positief en met name de Oscarwinnende actrice Marion Cotillard (La Vie en Rose) werd tot in de hemel geprezen. Naar het schijnt is alleen al haar subtiele en daarnaast ook intense acteerwerk een bezoek aan de bioscoop waard.

 


Filmtip 3: The Double

Releasedatum: 26 juni 2014
Genre: Drama/Mysterie
Regisseur: Richard Ayoade
Acteurs: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska en Noah Taylor
IMDb

Plot
Simon (Jesse Eisenberg) is een nogal timide man die niet opvalt op zijn werk en iemand die wordt genegeerd door de vrouw van zijn leven, Hannah (Mia Wasikowska). Met de komst van een nieuwe collega genaamd James (ook een rol van Jesse Eisenberg), verandert het leven van Simon compleet. James is namelijk zijn fysieke dubbelganger. James bezit echter wel het nodige zelfvertrouwen. Al snel krijgt Simon het gevoel dat James zijn leven overneemt.

Verwachtingspatroon
Na het bijzonder vermakelijke Submarine (2010), is de Britse regisseur Richard Ayoade terug met een nieuwe film. The Double is gebaseerd op een kort verhaal van de Russische grootheid Fyodor Dostoyevsky. Ayoade heeft goed gekeken naar een film als Brazil (1985). Ook die film is maatschappijkritisch en straalt eenzelfde nostalgische en daarbij nogal claustrofobische sfeer uit. Jesse Eisenberg (The Social Network) is perfect op zijn plaats als de schuchtere Simon, of hij ook geschikt is als een zelfverzekerde James is afwachten. Ongeacht het eindresultaat, is het mooi om te zien hoe de jonge regisseur Ayoade een eigen wereld heeft kunnen creëren met zijn tweede film.