Vijf filmtips voor de maand mei

De combinatie van creatieve armoede en makkelijk geld binnenhalen is iets wat al jarenlang voorkomt in Hollywood. Ook de films die de aankomende maand in première gaan bewijzen dit. Zo draait vanaf de eerste week van mei een 3D-versie van de klassieker Jurassic Park in de Nederlandse bioscopen. Ook de remake van de cultfilm Evil Dead en het uitkomen van Scary Movie 5, Fast & Furious 6, Haunting in Connecticut 2 en The Hangover Part III geven aan dat ze in Hollywood graag scoren met de bekende namen.

Naast de filmtips en enkele veelbelovende filmhuisfilms (Hannah Arendt, Les Chevaux de Dieu en Oh Boy) is er nog de groots opgezette animatiefilm Epic die kan verrassen. Afgezien van de films die uitkomen deze maand, is mei ook de maand van het jaarlijkse Filmfestival van Cannes. Het filmfestijn, waar Steven Spielberg dit jaar de rol van juryvoorzitter mag vervullen, opent met één van de filmtips van deze maand. Kanshebbers op de felbegeerde Gouden Palm zijn deze editie onder meer Joel en Ethan Coen met Inside Llewyn Davies, Takashi Miike met Wara no Tate, Alexander Payne met Nebraska, Nicolas Winding Refn met Only God Forgives en onze eigen Alex van Warmerdam met Borgman.


Filmtip 1: Paradies: Hoffnung (Paradise: Hope)

Releasedatum: 9 mei 2013
Genre: Drama
Regisseur: Ulrich Seidl
Acteurs: Melanie Lenz, Verena Lehbauer en Joseph Lorenz
IMDb

Plot
Terwijl de dertienjarige Melanie (Melanie Lenz) met enkele leeftijdsgenootjes naar een strikt dieetkamp in de Oostenrijkse bergen wordt gestuurd, reist haar moeder tijdens de vakantie naar Kenia op zoek naar lokale geweldenaren en blijft haar tante het Katholieke geloof prediken. Onder toezicht van een getatoeëerde trainer en een akelige dokter, proberen Melanie en haar lotgenoten overdag te sporten om wat gewicht te verliezen. In de avonduren is er het nodige drankverbruik, zijn er kussengevechten en wordt Melanie verliefd op het kamphoofd, die veertig jaar ouder dan zij is.

Verwachtingspatroon
In zeer korte tijd heeft de Oostenrijke regisseur Ulrich Seidl (Import/Export) zijn trilogie voltooid. Na Paradise: Love en Faith, is er nu Hope. Het is te verwachten dat ook dit deel volgepakt zal zijn met ongemakkelijke momenten van schaamte en vernedering. Maar afgezien daarvan, wijst de titel van dit slotstuk erop dat het zeer waarschijnlijk is dat de schrijver en regisseur zich met dit slotstuk van zijn meest humane kant laat zien. Niettemin kan Seidl ook tot de conclusie komen dat hoop slechts een illusie is en dat de constante zoektocht naar liefde en de worsteling met overgewicht bij voorbaat kansloze missies zijn.