Vijf filmtips voor de maand september

September lijkt een overbruggingsmaand te zijn tussen enerzijds een zeer afwisselende filmzomer, met uitschieters als This is the End, Mud en Blue Jasmine, en anderzijds het begin van de periode waarin de films uitkomen die allen kans willen maken op de felbegeerde gouden beeldjes die begin volgend jaar, onder leiding van Ellen DeGeneres, in Los Angeles uitgereikt zullen worden.

Niettemin is september zeker geen verloren filmmaand. De actieliefhebbers worden verwend met 2 Guns, Riddick en White House Down. Verder zal acteerveteraan Michael Caine opdraven in de dramafilm Mr. Morgan’s Last Love en mag er het nodige verwacht worden van de ambitieuze film Prisoners, die met Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal een sterrencast heeft. De filmtips van deze maand zijn stuk voor stuk originele films die onderling nogal verschillen. Een speciale vermelding is er voor de vijfde filmtip The World’s End, een film die tot ontzetting van velen om onduidelijke redenen van de Nederlandse releaselijst is verwijderd. Desondanks is deze film toegevoegd aan het lijstje filmtips, in het geval dat deze veelbelovende titel deze maand toch te zien zal zijn op het grote witte doek.


Filmtip 1: The Conjuring

Releasedatum: 5 september 2013
Genre: Horror/Thriller
Regisseur: James Wan
Acteurs: Vera Farmiga, Patrick Wilson en Lili Taylor
IMDb

Plot
In de hoop de duivelse terreur rond hun boerderij op Rhode Island een halt toe te roepen, schakelt het echtpaar Perron (Ron Livingston en Lili Taylor) de hulp in van de wereldberoemde paranormale onderzoekers Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga).

Verwachtingspatroon
Met succesvolle horrorfilms als de allereerste Saw uit 2004 en het recent uitgekomen Insidious achter zijn naam, kan regisseur James Wan onmogelijk een eendagsvlieg genoemd worden. Ook de The Conjuring is nu al een succes. Met een bescheiden budget scoort de film optimaal in de Amerikaanse bioscopen, daarbij zijn de critici overwegend positief en wordt de sfeervolle film geprezen voor zijn zorgvuldige spanningsopbouw en sublieme schrikmomenten. Met prima acteurs als Vera Farmiga (Up in the Air) en Patrick Wilson (Watchmen) lijkt The Conjuring een zeldzaam voorbeeld te zijn van een in Hollywood geproduceerd horrorproject dat daadwerkelijk het aanzien meer dan waard is.